標題: [Nov/26/2015] LOL - Twins (2EP) [打印本頁]

作者: hinz    時間: 2015-11-20 14:14     標題: [Nov/26/2015] LOL - Twins (2EP)

歌手:Twins
唱片名稱:LOL
唱片封面:

推出日期:2015/11/26
唱片類型:2EP

Track List:
#LOL #EP1
CD
1. LOL
2. TGIF
3. SNS

#LOL #EP2
CD
1. 你知道的
2. emoji
3. 虛齡時代

附加資料:
#LOL #EP1
歡樂就是Have Some Fun

#LOL (Laugh Out Loudly)
就讓歡樂傳開去
#TGIF (Thank God It’s Friday)
撻着你的放假心情
#SNS (Social Networking Service)
苦心經營 只希望得到你一個讚

#LOL #EP2
成長印記 今天拆封
#虛齡時代
伍樂城 x 黃偉文 締造新一回經典
#emoji
林夕將一個個表情符號 轉化成感情上的對峙
#你知道的
Edward Chan 打造更有成熟韻味的女人味

出處∶ Sky Music
作者: 721AXA    時間: 2015-11-20 14:16

整得好正咁wo 鍾意個cover 可惜得6隻歌
一隻定兩隻咁賣
滄海遺珠呢?

哇 _ 睇skymusic好似分兩隻賣 一隻訂要50
作者: BeTrayed    時間: 2015-11-20 14:29

下..EP 呀...我仲諗住係大碟, 其實係唔係真係有滄海遺珠 li 隻歌..定係佢地係會唱 佢地覺得係滄海遺珠嘅歌..
作者: lokben    時間: 2015-11-20 14:33

下..EP 呀...我仲諗住係大碟, 其實係唔係真係有滄海遺珠 li 隻歌..定係佢地係會唱 佢地覺得係滄海遺珠嘅歌. ...
BeTrayed 發表於 2015-11-20 14:29

我開頭仲以為係 8 隻歌嘅大碟...
作者: 阿mark    時間: 2015-11-20 14:34

說好的大碟呢
作者: SA弟林    時間: 2015-11-20 14:43

2ep2張分開賣定一張嚟= =
最驚egg收2張碟價錢- -
作者: harryharry    時間: 2015-11-20 14:47

段介紹好煩呀
落咁多harsh tag
作者: 721AXA    時間: 2015-11-20 14:50

2ep2張分開賣定一張嚟= =
最驚egg收2張碟價錢- -
SA弟林 發表於 2015-11-20 14:43

分開賣 skymusic話一隻50蚊訂
作者: SA弟林    時間: 2015-11-20 14:51

分開賣 skymusic話一隻50蚊訂
721AXA 發表於 2015-11-20 14:50

咁都要賺錢 Twins每次出碟都要賺一大筆
作者: aleksbear    時間: 2015-11-20 15:04

開頭見有個Post話有個400蚊連t-shirt特別版係味真架?
作者: aleksbear    時間: 2015-11-20 15:06

原來係dvd box set....好屈機-_-
作者: jun518    時間: 2015-11-20 15:07

又話有滄海遺珠?點解無?
作者: KyleHo    時間: 2015-11-20 15:23

分開三隻碟賣,係咪最後一次出碟了??儘地一煲
作者: fifty1205    時間: 2015-11-20 15:24

分開兩隻賣英皇真係食水深唔通又89一隻
但封面幾靚
作者: p74d47    時間: 2015-11-20 15:31

想問,呢隻系概念EP黎?
作者: jasonng    時間: 2015-11-20 15:39

睇張相 package 係CD 盒?
覺得遲啲出埋 EP2 嗰3隻MV
就出終極版 CD+DVD
好似 JoeyTen 咁
作者: p74d47    時間: 2015-11-20 16:05

我開頭仲以為係 8 隻歌嘅大碟...
lokben 發表於 2015-11-20 14:33

自從舊年年尾開始,英皇D歌手全部都系出ep...
作者: bagfgfcde    時間: 2015-11-20 16:10

有林夕
開心
作者: hinz    時間: 2015-11-20 16:14

Yesasia係分開兩隻show
一隻既價錢同pakho隻ep一樣
姐係一隻85蚊啦

痴線
作者: SA弟林    時間: 2015-11-20 16:28

Yesasia係分開兩隻show
一隻既價錢同pakho隻ep一樣
姐係一隻85蚊啦

痴線
hinz 發表於 2015-11-20 16:14

咁真係2張ep- -
#LOL #EP2 肯定好賣過#LOL #EP1
作者: tungbilly    時間: 2015-11-20 16:31

完全無諗過出2ep囉頂= =
仲要得3隻歌
btw ep1好似joey ten
作者: SA弟林    時間: 2015-11-20 16:34

完全無諗過出2ep囉頂= =
仲要得3隻歌
btw ep1好似joey ten
tungbilly 發表於 2015-11-20 16:31

好彩唔係15個封面- -
作者: 俊仔    時間: 2015-11-20 16:36

忽然之間6日後就出新碟…

其實好多消息都唔信得過= =

1.當初話LOL只係派歌唔係演唱會主題曲
2.今年唔會出大碟 慢慢錄下年再算

---------------------------------------

BTW FIRST ROUND 已出 2 X 平裝EP / 1 X DVD呃錢BOXSET
之後應該會再出 合版 加DVD …
好似當年PARTY 咁…

ANYWAY 十五年可唔可以出夠10隻歌呀… 我唔介意你分開兩隻 但係可唔可以多D 新歌
唔係又等五年…
作者: tungbilly    時間: 2015-11-20 16:37

好彩唔係15個封面- -
SA弟林 發表於 2015-11-20 16:34

不過應該同JT個packing一樣
死喇,好驚出終極版添= =
作者: 俊仔    時間: 2015-11-20 16:39

tungbilly 發表於 2015-11-20 16:37

實出啦 希望可以學番當年TWINS PARTY咁 終極版係可以岩岩好裝番2隻EP 變左套裝

#LOL (Laugh Out Loudly) <<< ???
作者: SA弟林    時間: 2015-11-20 16:43

tungbilly 發表於 2015-11-20 16:37

party都出過合體終極版 呢張肯定會出 按照往年出ver 2 都係半個月后就出 呢張應該都唔例外吧

ep2 既班底 始終最吸引我買 ep1 所謂買外國demo 真係唔多啱我

實出啦 希望可以學番當年TWINS PARTY咁 終極版係可以岩岩好裝番2隻EP 變左套裝

#LOL (Laugh Out Lou ...
俊仔 發表於 2015-11-20 16:39

party 終極版冇哂獨唱歌喎
係大馬版收錄哂所有歌曲
作者: 俊仔    時間: 2015-11-20 16:50

party都出過合體終極版  呢張肯定會出 按照往年出ver 2 都係半個月后就出  呢張應該都 ...
SA弟林 發表於 2015-11-20 16:43

咁個次係有獨唱歌姐-_,-
作者: fifty1205    時間: 2015-11-20 17:02

忽然之間6日後就出新碟…

其實好多消息都唔信得過= =

1.當初話LOL只係派歌唔係演唱會主題曲
2.今年唔會 ...
俊仔 發表於 2015-11-20 16:36

咪係,明明之前話大碟,依家又EP
如果好似Party咁,咪會出黑膠
作者: 阿mark    時間: 2015-11-20 17:06

两只碟分開出,計两只ep的錢,好稳笨
作者: 721AXA    時間: 2015-11-20 17:22

仲有比較好奇林夕點解會寫首叫emoji既情歌lol.. 佢唔似會俾呢種歌名出街
作者: 阿mark    時間: 2015-11-20 17:25

等唔等合體版好呢
作者: DinG²    時間: 2015-11-20 18:22

#SUATMM
期待新歌
作者: KYC0347    時間: 2015-11-20 18:43

都幾特別
幾吸引
第一次見有歌手會咁出
真係好新鮮
作者: michae1000    時間: 2015-11-20 19:19

其實EEG係咪想學日本果種.
一隻EP出幾版...
但我覺得可以再改良下:
TYPE A:
1. LOL
2. 虛齡時代
3. TGIF
4. SNS

TYPE B:
1. LOL
2. 虛齡時代
3. 你知道的
4. emoji
作者: Jacko·HW    時間: 2015-11-20 20:36

呢條分拆賣嘅橋係邊個腦灌水個人諗出來噶?
作者: teennum1    時間: 2015-11-20 20:45

好似系邊道見到hins仔張felix都系分成上下張出??英皇有無搞錯啊,出左成年ep!!唔知點唱gay系唔系年底又壓軸ep wor! pun!
作者: 阿mark    時間: 2015-11-20 20:48

好似系邊道見到hins仔張felix都系分成上下張出??英皇有無搞錯啊,出左成年ep!!唔知點唱gay系唔系年底又 ...
teennum1 發表於 2015-11-20 20:45

英皇今年唱片可能蝕得好勁,所以年尾稍為賣得既歌手就搞2ep雙碟價來賺一筆
作者: Rene    時間: 2015-11-20 20:51

#LOL (Laugh Out Lou ...
俊仔 發表於 2015-11-20 16:39

講起twins party,當年阿sa話因為影左好多相所以要分開出,結果每人每隻碟入面得5張相,真係多謝晒!!
作者: 阿mark    時間: 2015-11-20 20:53

都幾特別
幾吸引
第一次見有歌手會咁出
真係好新鮮
KYC0347 發表於 2015-11-20 18:43

如果拿碟來聽,都幾辛苦,聽三只歌就換一只碟。。。
作者: patrick1029    時間: 2015-11-20 20:55

分開三隻碟賣,係咪最後一次出碟了??儘地一煲
KyleHo 發表於 2015-11-20 15:23

我都有呢個感覺
作者: Bebu    時間: 2015-11-20 21:42

封面靚到
差唔多成年最好
twins真係好鬼勁lol
作者: 星夢情真    時間: 2015-11-20 21:49

有林夕喎~ 期待x10000000000000000000000000 (希望唔係hea佢地)
仲有Edward Chan呀, Twins x Edward Chan係最正架~~
作者: lokben    時間: 2015-11-20 21:57

p74d47 發表於 2015-11-20 16:05

國語大碟算唔算...基仔今年出咗嗰隻有 1 0 首歌嘅 我們

呢隻 9 成有第二版...
就唔買住,訂個 dvd boxset 先...
作者: Wing1211    時間: 2015-11-20 22:32

仲有比較好奇林夕點解會寫首叫emoji既情歌lol.. 佢唔似會俾呢種歌名出街
721AXA 發表於 2015-11-20 17:22

士多啤梨蘋果橙咪又係林夕寫
作者: 阿mark    時間: 2015-11-20 22:44

p74d47 發表於 2015-11-20 16:05

所以泳兒仲可以出到10首歌(雖然系翻唱),我覺得好神奇
作者: 俊仔    時間: 2015-11-20 22:47

細睇番左邊個隻碟SA 好性感
而且好似P得好勁
作者: steven891026    時間: 2015-11-21 09:32

演唱會Poseter好慳皮,好在封套還可以~~
改版真係唔一定,EEG到底有幾耐沒出過改版?
愛情歌只系出唔同介質,沒改版~
作者: Frankiekiekie    時間: 2015-11-21 11:41

三首歌=一隻EP係咩玩法
遲啲會唔會一首歌當一隻EP
作者: 最好的債    時間: 2015-11-21 12:34

作者: rubylovessss    時間: 2015-11-21 12:55

COVER左邊好型
右邊覺得麻麻
作者: 最好的債    時間: 2015-11-21 13:02

作者: tungbilly    時間: 2015-11-21 13:05

不如出6張single
最好的債 發表於 2015-11-21 12:34

咁認真,6張single好過2 ep喎lol
不過睇返tracklist,其實LOL/TGIF/SNS/Emoji先似1 EP
作者: bellajo    時間: 2015-11-21 13:06

一隻EP三首歌...有無hea左d呀?
五首都ok,而家好似挑戰緊買家的接受程度...
cd cover我覺得兩個都麻麻地,扮有feel!!!
作者: FY5856    時間: 2015-11-21 14:20

講真,而家蛋蛋出開 4 歌 EP
如果今次雙 EP 係兩邊各 4 隻歌我都覺得仲可以接受,當買兩隻 EP 咁聽姐
當然本身真係期待佢地 3 年冇出碟,而且又 15 年,預算上 (3年夾埋....just FF) 同 Gimmick 上應該可以出到大碟
結果出黎係咁樣就......有d失望lor
作者: linda    時間: 2015-11-21 20:07

作者: p74d47    時間: 2015-11-21 20:14

講真,而家蛋蛋出開 4 歌 EP
如果今次雙 EP 係兩邊各 4 隻歌我都覺得仲可以接受,當買兩隻 EP 咁聽姐
當然 ...
FY5856 發表於 2015-11-21 14:20

貌似黎緊張敬軒隻碟都系ep,仲要得4隻歌加3隻Interlude
作者: hinz    時間: 2015-11-21 20:53

貌似黎緊張敬軒隻碟都系ep,仲要得4隻歌加3隻Interlude
p74d47 發表於 2015-11-21 20:14

大碟 ==
作者: SK仔    時間: 2015-11-21 22:20

左面抄joey ten
最好的債 發表於 2015-11-21 13:02

其實開頭,我都以為第一個COVER右邊 好似JOEY
作者: tungbilly    時間: 2015-11-24 22:40

永樂唱片fb話聽日出,唔知真唔真
作者: p74d47    時間: 2015-11-25 16:36

itunes會唔會提前上架?
作者: 721AXA    時間: 2015-11-25 16:48

itunes會唔會提前上架?
p74d47 發表於 2015-11-25 16:36

聽日出 正常今晚十點itunes就上架
作者: fifty1205    時間: 2015-11-25 19:01

今日去訂碟 CD舖老細話EP $85 Boxset $459
作者: 阿mark    時間: 2015-11-25 19:39

今日去訂碟 CD舖老細話EP $85 Boxset $459
fifty1205 發表於 2015-11-25 19:01

85系咪公價
作者: fifty1205    時間: 2015-11-25 21:09

85系咪公價
阿mark 發表於 2015-11-25 19:39

我估89先係公價
作者: WIL-HIN    時間: 2015-11-25 21:51

作者: 阿mark    時間: 2015-11-25 21:55

回復 65# WIL-HIN

呢個系?
作者: WIL-HIN    時間: 2015-11-25 22:14

回復  WIL-HIN

呢個系?
阿mark 發表於 2015-11-25 21:55

估係D fan made cover
作者: p74d47    時間: 2015-11-25 22:31

WIL-HIN 發表於 2015-11-25 22:14

字體就系,相好似系寫真集入面既?
作者: 阿mark    時間: 2015-11-25 22:56

WIL-HIN 發表於 2015-11-25 22:14

幻想緊系合體版封面
作者: 721AXA    時間: 2015-11-25 23:02

itune已上架
emoji係K歌 幾"twins"既K歌 chrous幾洗腦
作者: jsun    時間: 2015-11-25 23:08

Twins事隔五年多,將在年尾舉行跨年紅館演唱會,她們最近除了忙於為合唱排練外,更積極籌備同期推出的新專輯,今次新碟將會分拆成兩張EP,紀錄她們過去的成長經歷。今次新碟封套,Twins穿上以線條為主的設計,寓意為音樂「五線譜」,內裏再以泳衣襯托。

藝術呢家野 我真係唔識

作者: WIL-HIN    時間: 2015-11-25 23:31

itune已上架
emoji係K歌 幾"twins"既K歌 chrous幾洗腦
721AXA 發表於 2015-11-25 23:02

有重唱!!呢首真係好正!!!
作者: jasonng    時間: 2015-11-26 00:02

你知道的 都好正
佢哋好少唱呢種咁誘惑嘅曲風
Edward 真係次次都交到啲正嘢俾佢哋
作者: 721AXA    時間: 2015-11-26 00:06

emoji
曲:李志源 / 周周
詞:林夕
編曲:徐浩
監製:徐浩 / 周鍚漢

Sa 誰傳來笑臉日夜送溫暖
然而話都講未完
當那情書太長 情緒超短
Gil 傳來玫瑰是讓話語中斷
唯願是指尖太倦
繁忙中只有按下微笑 應不應心軟

合 日日夜夜讚好 詳情如何盡吐
怎知你我有幾好
一顆顆心收到 他一堆堆愛慕
心裡 還是有問號

問候問罪也好 情懷淪為記號
這笑臉如尖刀
憑符號 選幾個表情來匯報
是否已心中有數

Sa 傳來傳去亦是扮個鬼臉
Gil 萌極又怎麼過電
合 懷疑敷衍正預兆情變
竟不敢相見

*合 日日夜夜讚好 詳情如何盡吐
怎知你我有幾好
一顆顆心收到 他一堆堆愛慕
心裡 還是有問號

問候問罪也好 情懷淪為記號
這笑臉如尖刀
憑符號 選幾個表情來匯報
仍很想衷心細訴 *

Repeat *

能親眼親口細訴
作者: Wing1211    時間: 2015-11-26 00:08

Emoji同你知道的都好正
作者: 721AXA    時間: 2015-11-26 00:10

你知道的
曲:Cousin Fung
詞:陳詠謙
編曲:Edward Chan / Cousin Fung@emp
監製:Edward Chan

S 就這樣吧 如果煙燻妝 你喜歡 吻下吧
蕾絲的中央 我得到你注視吧
加一點花香 加一點性格
你會來抱擁嗎

G 喜歡和情人 猜一場情尋
突然我發覺 你的笑 太吸引 wo-oh
從遐想中同行 從迷戀中浮沉
竟會這麼敏感

T# 你知道 沒有你 我會缺氧 然後死亡
你知道 爲了你 我已搭上 愛戀直航
你可以 護送我 再佔有我 然後吻我
一早知道的 怎麼預防 #

G 別顧忌吧 人生這麼短 有青春 濫用吧
時空多漆黑 有春光要乍現吧
T 加一點心思 加一點說法
變作盛放的花

S 喜歡和情人 猜一場情尋
突然我發覺 你的愛 這麼近 wo-oh
原來一不留神 情人多麼迷人
早已偷取我心 Repeat##

T 你知道 沒有你 我會缺氧 然後死亡
你知道 爲了你 我已搭上 愛戀直航
你可以 護送我 再佔有我 然後答我
不可不愛的 怎麼預防

(你知我可以 我可以給你 我給你一切 可專享的愛)
作者: 1257593044    時間: 2015-11-26 00:10

正!!!
作者: SA弟林    時間: 2015-11-26 00:16

emoji qqmusic  KKBOX 後半段都冇咗 消咗音- -
作者: 721AXA    時間: 2015-11-26 00:21

youtube有哂了
作者: teennum1    時間: 2015-11-26 00:21

原來今次得emoji一首係慢歌,最普通亦都系呢首(雖然後半段消左音,依家真系逼大家都去買碟wor),但系都真系好正!!
今次六首歌整體感覺系高質左成熟左~雖然拆成兩張好扼錢,但系都抵買!!
作者: slide    時間: 2015-11-26 00:52

回復 80# teennum1
其實你係咪唔記得SNS
作者: harryharry    時間: 2015-11-26 00:53

emoji
曲:李志源 / 周周
詞:林夕
編曲:徐浩
監製:徐浩 / 周鍚漢

Sa 誰傳來笑臉日夜送溫暖
然而話都講未完
...
721AXA 發表於 2015-11-26 00:06

傳來傳去亦是扮個鬼臉

依句講梗Cm某幾位活躍會員?
作者: teennum1    時間: 2015-11-26 07:26

回復 81# slide

我都ok鐘意SNS其實...
作者: 橙路    時間: 2015-11-26 08:14

emoji真係超正 孖女好聽嘅歌都唔plug
作者: koreandyhk    時間: 2015-11-26 09:47

Emoji同你知道的都好正
Wing1211 發表於 2015-11-26 00:08

覺得EMOJI好聽D虛齡時代都唔錯~~
作者: tungbilly    時間: 2015-11-26 09:49

emoji好Twins呀嗚.........
不過唔知點解諗起crossover
你知道的反而intro吸引過首歌
但估唔到cousin作曲
作者: jasonng    時間: 2015-11-26 11:05

自2010年《人人彈起演唱會》後,已經有5年未有合體的Twins,今年鐵定重組歸位,並於2015年12月31至2016年1月4日,假紅館舉行5場 《Twins LOL Live In Hong Kong》跨年演唱會,準備同大家瘋狂倒數迎接2016。演唱會舉行在即,Twins除加緊排練,更忙於籌備同期推出的紀念專輯。而這張紀念專輯更會分拆 成兩張EP,各自釋放歡樂氣氛和流露成長閱歷,讓你盡情狂歡,盡情感動。

《LOL》part 1
歡樂就是Have Some Fun
《LOL》 part 1內有3首歌,是要盡情展現Twins的歡樂正能量,所以選曲方面,以強勁節奏的快歌為主打,並以網路潮語化身成歌名及創作主題,希望將這世代的用語,以 流行曲記錄下來。其實當專輯細節還未有定案時,Twins已急急向公司要求無論如何,新碟第一首派台歌必定要充滿歡樂氣氛,讓樂迷一聽到就有跳舞的衝動, 所以在各方配合下,第一首派台作就是〈LOL〉。歌曲旋律充滿節奏感,音樂一起便有「Party Now!」的感覺,中間幾句「LOL~」,更可讓全場人大唱大嗌,是萬人大合唱的必然之選。

另一主打〈TGIF〉,即是"Thank God It's Friday"的縮寫,正好表達各位逢星期五便自行發酵出來的Holiday Mood,經過一星期的辛勞,一於盡情玩餐飽!可說是一句說話,撻著全港市民的放假心情。最後一首〈SNS〉,正正是Social Networking Service的縮寫,當中泛指所有網路社交媒體,包括facebook、Twitter、Instagram、微博等。這種網路生活,已經成為大家公開 表現自己的舞臺,一言一語一相一片,都是苦心經營,只希望得到你一個贊。

〈LOL〉就讓歡樂傳開去
〈LOL〉這個歌名,不是火星 文,亦不是表情符號,是英文"Laugh Out Loudly"的縮寫,即是叫大家放聲大笑。而在這裡,也變成近年於社交網路,大家最熱衷玩的Hashtag(主題標籤),常見於Facebook、 Instagram或微博。玩法是每當你寫完一個貼文後,你可以為這段文字或相片定一個主題,例如勁開心,便在尾端加上「#勁開心」,那麼流覽的朋友一按 這個Hashtag,就可以看到所有關於「#勁開心」這個主題的貼文,不過近期Hashtag已變成貼文的真正內容,相當過癮。 Twins好喜歡自己首歌能跟Hashtag這個潮流聯繫上,大家都可以在自己的貼文上加個「#LOL」,讓身邊人都可以放聲大笑一下,輕鬆一下。

〈TGIF〉一句撻著放假心情
〈TGIF〉, 即是"Thank God It's Friday"的縮寫,以唱出大家對星期五的期待,將蘊釀一個星期的Holiday Mood,全數爆發出來!可說是一句撻著全港市民的放假心情。歌名夠抵死,歌詞亦貫徹到底,「週三迫於眼眉挨多幾天先假期/身心通通洩氣如何支撐到週四/ 等咗一星期/開心得出奇/終於一星期/興奮得要死」簡單幾句,已一針見血地講出打工仔的心底話。而一輪愉快高歌後,尾段更來個反高潮,將星期日晚要跟假期 說再見的依依不捨唱成「I've been waiting all week already/Day and night/Day and night」,那份難舍難離就似去完街跟情人說再見一樣,精准地把那份牽腸掛肚演繹出來。這首歌已成為大家的Friday Theme Song,甚至當你平日做到冇曬電時,只要聽一聽都可以為自己充充電!

〈SNS〉一隻手指的生活
歌名〈SNS〉,是來自 Social Networking Service的縮寫,當中泛指所有網路社交媒體。時下很多人都手執幾個這類戶口,每日花上大量時間及心思,以一隻手指,去悉心去打理當中事務,包括來張 自拍、影個午餐、拍條短片、發個貼文、給你個贊、寫個留言,甚至找個表情符號代表當日心情。這種網路生活,已經成為大家公開表現自己的舞臺。 Twins非常欣賞這份心機,甚至看到當中包涵的,不止是獲得幾多只手指公,而是能夠跟大家一起經歷每天的喜怒哀愁,一齊分享當中的點滴。所以歌中不單贊 賞大家的心思,也提及一些基本的社交禮儀,鼓勵各人多一點贊少一點彈,對方照片影得不好就要多多包涵,那些惡意中傷的留言更應該謝絕,從而建構出一個美好 的網路社交生活。

《LOL》part 2
成長印記,今天拆封
經過一輪狂熱舞動,另一EP就是要你體驗Twins感性的一面。碟內其中一首歌〈你知道的〉, 由Edward Chan作曲、編曲及監製,他的創作靈感就是要用音樂,將Twins的內心世界盡情流露。 「Twins唱過不同的歌,演過不同的角色,我深信有很多感情會靜靜地埋下來而兩位都不知道,所以想用一首歌將這份深藏的感受掀起來。」Edward 說

不想情感太外露,我們有時會以一個表情符號去代表自己,只是不盡不實的表達方式,難免成為愛人作無限推測的蛛絲馬跡。林夕填詞的 〈emoji〉,便以一個個表情符號,轉化成感情上的對峙。最後,Wyman也參與今次紀念專輯,為Twins交出一首〈虛齡時代〉。少女情懷已成過去, 昔日先生好校長好,已變成踏進社會後的老闆好顧客好。那些青春,和一臉稚氣地嚷著的理想,好像都跟隨踏出校園的步伐,永久封存。不過青春其實是沒有限期, 只要心境依然,青春自然得以保存,年齡這數字自會淪為虛幻。

〈emoji〉感情未有盡吐,可否正面傾訴
一個表情符號,勝過千言萬 語。想同意對方的說話,一個笑臉就夠,深夜時份老友還在加班,一個加油手臂不可少,所以emoji可謂手機通訊上起了一場革命。不過當這個題材交到林夕 手,一堆表情符號就變成一堆未有盡吐感情的密碼符號。 Twins在這首歌上,演繹一個被冷待的情人,對方再沒有綿綿情話,所有送暖問候都換成一個個表情十足卻欠情感的符號。面對這若即若離的關係,年輕時會追 問到底,但人年長了,感情經歷豐富了,寧願從一絲絲的小動靜來個自行判斷。 「憑符號/選幾個表情來彙報/是否已心中有數」歌曲監製徐浩,編曲時便著意營造一份淡然,縱使意會到此情不再,也沒去強求力挽。 「懷疑敷衍正預兆情變/竟不敢相見」最後就只希望對方可以坦坦白白來個交代,留低一個答案。

〈你知道的〉用心思撩動你不知道的
有 些記憶,我們一直埋藏心裡而不知道,直至一個旋律、一句歌詞,就足以讓這份情感全數爆發出來,今次負責燃點這藥引的是作曲、編曲及監製的Edward Chan。事實上做這首歌時,阿Sa都有一個要求︰「想Tasty一點!」要達成這個有點抽象的要求,Edward以一個全新的做歌方法處理,由最基礎開 始,先創作幾個Beat(拍子)讓Twins揀,選定後再以這個Beat撰寫旋律,合適了便交給陳詠謙填上歌詞,最後再憑歌詞的意境決定編曲的落點。 「這樣做就可以令曲詞編都一致,避免各有各做,亦保證做出最能觸發二人情感的歌曲。」

演繹上Edward也有要求,要唱得自然點,「首歌 有很多性感的氣聲位,如果刻意唱到自己好Sexy,會容易惹人煩厭,所以重點是唱到讓人聯想到Sexy就夠。」好幾年前,Twins有首〈女人味〉,取向 比較風趣幽默,Edward覺得人成長了,閱歷多了,內藏的韻味自然豐富了,所以演繹上也趨向成熟內斂一些。值得一提,歌中好些和音位,也是由Twins 親自錄製,為的是營造一份被人聲包圍的感覺。 「這次合作好開心,因為真的做到一件代表到大家的作品。」Edward說。

《虛齡時代》沒有年輕限定,我有我的青春成年期
認 識Twins的第一首歌,就是由伍樂城作曲,黃偉文填詞的《明愛暗戀補習社》。從此一聽到這首歌的前奏,好自然會立即想起側手翻,想起Twins。所以來 到這張紀念專輯,怎可以讓這個組合在名單上缺席。 Twins最近派台作,就有伍樂城作曲,黃偉文填詞,以一首《虛齡時代》締造新一回經典。

日子遠去,也許你會被增長的年歲困擾,自覺青春不再。不過今時今日化妝技巧和運動科學都進步了,人的年齡已成為一個虛假數字,大家的青春心境大可保鮮到永 遠。 Wyman在《虛齡時代》中更清楚說明,求學時期是人生最純淨潔白的一章,在這時候結識的老死好友,將會是一輩子的,只要將來再碰面,大家就互相成為對方 的記憶鑰匙,將那些青春記憶通通解開。在你眼中,那些少女情懷,可能只是一次聚會上的有趣話題,說完笑完便算,但Wyman選擇相信它們的出現,正好修補 今天心裡的創傷、梳理成長的不順暢,以及填滿磨蝕了的夢想。我們亦不應該以自己的年齡去決定心境是否年輕,規限了自己。就像其中一句歌詞說︰「人人讓青春 期成為今後的信仰」你相信,便擁有。

封套設計︰看得見的聲音
封套造型上, Twins在過去15年來試過的造型多不勝數,無論是少女/熟女;斯文/狂野;性感/感性;有型/搞笑,統統都演繹過,要為新專輯定下新形象,實在苦了擔 任美術總監的阿Mun。不過因為一首〈LOL〉,就正好啟發到他的靈感。 「這是線民愛用的縮寫,是人與人之間溝通的語言,其實音樂亦是另一種溝通語言,於是想到如果用音訊去具體地將音樂表達出來,讓聲音看得見,這會否成為一個 有趣的圖案?」所以封套上,Twins所穿上的衫都有一些類似五線譜的圖案,其實這都是主打歌〈LOL〉的音訊模樣,正正在身上展現出來。

而 另一新嘗試是拍攝時,放棄企定定或坐定定的靚女相,特意加上動感和光影效果,令大家不會清清楚楚看到Twins的樣子。 「雖然由《我們的紀念冊》開始,已經跟Twins合作,但今次在製作上,阿Sa阿嬌都好努力去表達自己想要的,你會感受到二人都成長了,過去的表達方法已 經滿足不到兩位元,所以畫面上不妨作大膽新嘗試。」其中一個嘗試就用上光纖,以光影在臉上畫出不同圖案,雖然會遮擋了自己樣子,但出來效果好好,兩位都好滿 意。阿Sa更笑說如果今次的封套反應良好,下次可以索性用動畫代替自己上陣。 「其實創作就是要不停作新嘗試,你不敢行這一步,就會少很多踏前的機會。」阿Mun說。
作者: p74d47    時間: 2015-11-26 11:15

自2010年《人人彈起演唱會》後,已經有5年未有合體的Twins,今年鐵定重組歸位,並於2015年12月31至2016年1 ...
jasonng 發表於 2015-11-26 11:05

下次可能用動畫代替??姐系希望大家多D關注入面既歌而唔系封面?
作者: rubylovessss    時間: 2015-11-26 11:31

EMOJI好聽 又有番以前嘅感覺
真係好有創意又IG又EMOJI
作者: 賴爽    時間: 2015-11-26 12:13

分開兩隻賣定點 ..
作者: jaydeng    時間: 2015-11-26 13:40

Emoji好好聽,之前派SNS真係好浪費
作者: Wing1211    時間: 2015-11-26 14:32

點解文案話你知道的係Edward Chan作曲既???
作者: eddie1008    時間: 2015-11-26 15:12

Emoji真喺好聽到。。。
作者: p74d47    時間: 2015-11-26 15:16

歌曲喜愛程度:
你知道的>虛齡時代>TGIF>SNS>LOL>Emoji
作者: tungbilly    時間: 2015-11-26 16:02

有冇人買左可以影黎睇下?
作者: fifty1205    時間: 2015-11-26 20:59

emoji真係好K好正做咩唔plug好似05-07時期Twins K歌
你知道的都好有驚喜,不過陳詠謙份詞真係好垃圾
CD包裝真係hea到無朋友,仲差過英皇一班二三線霉星EP
原本我都好奇點解一隻碟得一輯幾張咁少相,原來英皇仲收埋左其他造型照,九成九有第二版/特別版
作者: 賴爽    時間: 2015-11-26 21:03

頭先去 HMV 都未有 :(
作者: alexleung    時間: 2015-11-26 21:46

有冇人買左可以影黎睇下?
tungbilly 發表於 2015-11-26 16:02

作者: FIVE    時間: 2015-11-26 21:47

佢哋咁早出,無非想簽多幾場內地簽唱會,賺多D。
作者: WIL-HIN    時間: 2015-11-26 22:23

emoji真係好K好正做咩唔plug好似05-07時期Twins K歌
你知道的都好有驚喜,不過陳詠謙份 ...
fifty1205 發表於 2015-11-26 20:59

得4張相
另外個散髮造型好似去咗boxset D postcard 度

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2