標題: 《花花宇宙》及《有福氣》以外的陳慧琳 [打印本頁]

作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 00:01     標題: 《花花宇宙》及《有福氣》以外的陳慧琳

陳慧琳的新歌真心難聽, 我一直說, 她最好的年代是她初出道那幾年, 以《戀愛情色》及《花花宇宙》轉走電音跳舞路線為界. 在這以前, 她是型格女生, 幕後班底強, 有當時剛冒起的雷頌德, 配以陳輝虹張佳添, 以致林奕華等幫手. 專輯具備本地流行元素, 雷頌德為她寫的慢歌, 雖然不是首首得我心 (例如《星夢情真》《一生一愛情》這類太大路, 其實幾悶), 但《風花雪》《誰願放手》這類實在可以聽到而家, 而且比《請放心傷我》更似新歌.
而雷頌德當時參考外國曲式寫成的《醉迷情人》和《我要看齣戲》, 陳輝虹的《寧願我會記不起》及《收音機》等都不是當時新人常用的曲式, 再偶然加上張佳添的結他小品, 陳慧琳初出道的專輯, 可聽性比她過去十年的任何一張都要高.
與《天涯海角》關係密切的《風花雪》專輯, 是歷年來坊間評價最佳的其中一張陳慧琳專輯, 但小眾一點的《一齣戲》也平衡了玩味及流行. 夏天推出但不夠熱鬧的《Da De Dum (我失戀)》專輯, 一直備受冷落, 但這張專輯耐聽性高, 其實是我的心頭好, 雷頌德及陳慧琳在這張碟嘗試降低甜度, 但未獲市場接受後就全面走向更pop的路線, 實在可惜. 再後期少少的《真感覺》《還是趁早把你忘記》及《只有自己和藥知》都各有特色, 但近年提起陳慧琳的作品, 這些總是被排到第四五六檔, 也令我替它們不值.
這次演唱會多唱這首這個年度的歌, 少唱幾首新歌, 我肯定可觀性會高很多. 演唱會以集體回憶作為核心, 應該會多唱幾首吧

Music Picks 陳慧琳95-98年廣東歌推介20首: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5tIKFx1LuYzA3q2UYX6NAmKMDmwFWCUv

1. 《一切很美 只因有你 (You Gave It To Me)》 (專輯: 《仙樂飄飄電影原聲大碟》)
2. 《醉迷情人》 (專輯: 《打開天空》)
3. 《誰願放手》 (專輯: 《醉迷情人》)
4. 《我會掛念你》 (專輯: 《醉迷情人》)
5. 《寧願我會記不起》 (專輯: 《我不以為》)
6. 《風花雪》 (專輯: 《風花雪》)
7. 《為自己作証》 (專輯: 《風花雪》)
8. 《懦弱》 (專輯: 《風花雪》)
9. 《收音機》 (專輯: 《風花雪》)
10. 《紀念日》 (專輯: 《誰願放手精選17首》)
11. 《我要看齣戲》 (專輯: 《一齣戲》)
12. 《回情》 (專輯: 《一齣戲》)
13. 《情人說》 (專輯: 《一齣戲》)
14. 《Da De Dum (我失戀)》 (專輯: 《Da De Dum (我失戀)》)
15. 《深呼吸》 (專輯: 《Da De Dum (我失戀)》)
16. 《憎恨想念你》 (專輯: 《Da De Dum (我失戀)》)
17. 《真感覺》 (專輯: 《真感覺》)
18. 《對你太在乎》 (專輯: 《真感覺》)
19. 《還是趁早把你忘記》 (專輯: 《真感覺》)
20. 《只有自己和藥知》 (專輯: 《行雷閃電音樂劇原聲大碟》)

陳慧琳千禧年後的快歌, 講得最多的永遠是《花花宇宙》. 而她最喜愛用的歌, 除了《花花宇宙》, 就有《失憶周末》《戀愛情色》及《大日子》. 《失憶周末》是四首當中快歌元擽最齊備, 常用可理解; 《花花宇宙》就勝在易記. 《戀愛情色》及《大日子》其實似兒歌多於流行曲, 但為何仍然常用及不時被提起, 結論非常簡單, 就是陳慧琳有很多快歌都非常不濟. (再講一次, 例如《Phone殺令》)
不過, 唱了十幾年, 陳慧琳在《花花宇宙》以外, 還是有一些快歌有可聽性的. 《花花宇宙》專輯本身做得不差, side track《過份》那不太heavy的metal就比《花花宇宙》及《失憶周末》突破; 《星期五檔案》的flamenco亦明顯比《大日子》出色; 《隨身聽》及《ASK》的型格, 是陳慧琳現時無法尋回的; 《Shake Shake》《佛洛依德笑我》及《紙醉金迷》不屬一線, 但起碼各有自己的風格, 不似其他雷頌德快歌同一個beat bang bang bang; 至於《毫無保留》, 絕對是我近十年來聽過陳慧琳最有心做的一首快歌.
可能有人會問, 這個playlist為何這麼怪, 只得八首. 其實無乜點解, 就係其他揀唔落手咁簡單.

Music Picks 花花宇宙以外 陳慧琳千禧廣東快歌8首: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5tIKFx1LuYxD1DvX1a1qegYsO5_B6dUu

1. 《過份》 (專輯: 《花花宇宙》)
2. 《星期五檔案》 (專輯: 《大日子》)
3. 《隨身聽》 (專輯: 《In The Party》)
4. 《ASK》 (專輯: 《Ask Kelly》)
5. 《Shake Shake》 (專輯: 《愛》)
6. 《佛洛依德笑我》 (專輯: 《愛》)
7. 《紙醉金迷》 (專輯: 《Grace & Charm 》)
8. 《毫無保留》 (專輯: 《Happy Girl》)

我數了一數家中有幾多張陳慧琳的CD,答案是30張. 根據wikipedia, 陳慧琳出版了30張全新專輯, 以及14張精選, 她的精選碟我買過4張, 即是說, 我合共買了她26張全新專輯, 當中包括廣東國語及日文碟. 但若果你問我, 她在千禧年後推出的專輯, 有哪幾張我會想由頭到尾再聽一次, 我會答你真的很少很少.
她的快歌昨日講過, 今日講她的慢歌. 她有一批慢歌真的很娘, 例如金至尊及美心廣告那幾首; 有一批難頂地韓劇式呼天搶地扮慘, 例如《她比我醜》; 亦有一批旋律無問題, 但我嫌陳慧琳唱得太生硬, 例如大熱的《有福氣》. 說到這裏你可能會問, 為甚麼還買了這麼多? (若果你問為何仍然在買就不成立, 因為近幾隻無買.) 當年繼續買, 是因為念在她初出道那幾年的好, 希望有一天她的碟會變回正常, 也因為她的歌偶然還是有些不錯的.
成也雷頌德, 陳慧琳敗也雷頌德, 千禧過後陳慧琳的慢歌不濟當然因為雷頌德, 但他間中也有好歌, 例如《有時寂寞》; 伍樂城當紥時其實幫了不少手, 包括《薰衣草》《最佳位置》及《愛》等等, 可惜好景不常. 側田作曲的《小女人》及《面紅》就是《大雄》模式的舒服, 也是很不錯的side cut. 可惜, 好的歌始終不是多數.
望一望CD架, 然後想一想, 究竟陳慧琳幾時才會再出一張正常水準的唱片? 即將推出的那張肯定不是, 然後可能永遠也沒有. 有時我諗, 或許她不再出碟才是最好. 很唏噓.

Music Picks 陳慧琳千禧年後慢歌15首: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5tIKFx1LuYygwCpipPPC5WxXlQhSS9km

1. 《香薰戀愛治療》 (專輯: 《花花宇宙》)
2. 《薰衣草》 (專輯: 《大日子》)
3. 《最愛演唱會》 (專輯: 《In The Party》)
4. 《冰室》 (專輯: 《飛天舞會》)
5. 《好時光》 (專輯: 《飛天舞會》)
6. 《最佳位置》 (專輯: 《Baby Cat》)
7. 《愛》 (專輯: 《愛》)
8. 《伶仃》 (專輯: 《Red》)
9. 《對不起不是你》 (專輯: 《Stylish Index》)
10. 《紅絲帶》 (專輯: 《Grace & Charm》)
11. 《小女人》 (專輯: 《Grace & Charm》)
12. 《一刀兩斷》 (專輯: 《Happy Girl》)
13. 《面紅》 (專輯: 《Happy Girl》)
14. 《有時寂寞》 (專輯: 《Kellylicious》)
15. 《其後》

作者: hehe    時間: 2015-12-24 01:04

我本人好鐘意情人說/情人戰/紅眼睛/紅絲帶,日後有機會聽佢唱其中一首LIVE就心滿意足
作者: stevenchoi    時間: 2015-12-24 01:11

《過份》 都係?當年被批評抄椎名林檎作曲兼主唱的《石膏》wor,一大堆噪音.....噴
作者: John    時間: 2015-12-24 01:13

我覺得Kellylicious真心唔錯的
d歌夠型 柔情K歌亦夠柔(傻男)
只係個收尾麻麻 但已經好過佢好多隻碟了
作者: lemontea1069    時間: 2015-12-24 01:14

kelly2005前d歌真係高質到喊
而家真係搵唔返

當年新人期一首醉迷情人已經令業界另眼相看
型到喊

其實Kelly好適合行型格路線
作者: wchild    時間: 2015-12-24 01:38

kelly2005前d歌真係高質到喊
而家真係搵唔返

當年新人期一首醉迷情人已經令業界另眼相看
型到喊

其實Kell ...
lemontea1069 發表於 2015-12-24 01:14

首先要換過晒D班底
作者: ahlok    時間: 2015-12-24 01:48

好開心有人推為自己作證
PHONE殺令我覺得OK的~
快歌方面等不到的人 請柬 是型的
jolene好膠但幾好聽
過份好聽但應該唔算快歌(?)
慢歌風花雪有啲覺得OVERRATED
同誰願放手係唔同LEVEL的
其它大致同意~

要佢離開雷生應該呢世都冇可能
唯有祈求雷生啲狀態唔好咁飄忽
今年3首除左媽媽級其後
其它都係災難級
作者: 釘釘    時間: 2015-12-24 02:08

其實陳慧琳唔係唱唔到. 而係監果條友唔識監
Kellylicious 同 reflection 佢唱得好好聽..
even 唔算最高作品
但一比番雷生. 真心想跳樓
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 02:15

《過份》 都係?當年被批評抄椎名林檎作曲兼主唱的《石膏》wor,一大堆噪音.....噴 ...
stevenchoi 發表於 2015-12-24 01:11

講真, 唔止《過份》係被質疑抄, 睇睇雷頌德過往的List其實大量, 但以當年香港樂壇做緊的歌來講, 呢首的確係唔同的一首. 而我一直覺得呢首歌係做得OK的.
成個list, 我係抽開左無理到佢究竟有無抄, 而呢點我一定會承認.
作者: matthew1990    時間: 2015-12-24 02:16

點解冇人講佢首噴歌「Phone殺令」?
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 02:16

其實陳慧琳唔係唱唔到. 而係監果條友唔識監
Kellylicious 同 reflection 佢唱得好好聽..
even 唔算最高作品 ...
釘釘 發表於 2015-12-24 02:08

佢後期的唱法係好左, 但啲歌唔得, 佢未好到救得返啲歌
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 02:17

點解冇人講佢首噴歌「Phone殺令」?
matthew1990 發表於 2015-12-24 02:16

我有提到呢首歌非常唔OK呀
作者: akk    時間: 2015-12-24 02:17

好開心有人推為自己作證
過份好 ...
ahlok 發表於 2015-12-24 01:48

有幾難 reflection已經無mark lui
只係效果唔係特別好 更加令佢想搵返mark lui而已

佢今年比人感覺係完全無心搞好自己音樂品牌
就算係搵返mark lui 都未至於咁差
根本唔係mark lui應有既水平(本身已經唔係高)
只係交功課 為唱而唱
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 02:20

有幾難 reflection已經無mark lui
只係效果唔係特別好 更加令佢想搵返mark lui而已

佢今年比人感覺係完全 ...
akk 發表於 2015-12-24 02:17

真心講, 近十年佢有邊年係有心搞返好自己的歌唱事業. 而大家唔好忘記, 陳慧琳從來都不是一個十分有主見的歌手
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 02:20

好開心有人推為自己作證
過份好 ...
ahlok 發表於 2015-12-24 01:48

Phone殺令我係真心接受唔到
作者: matthew1990    時間: 2015-12-24 02:28

我有提到呢首歌非常唔OK呀
hiraoka 發表於 2015-12-24 02:17

係喎睇漏左

另外「醉迷情人」我第一次聽
首歌同我認知中既Kelly的style好唔同

改編日文歌黎講「ASK」一定係最好聽,編曲亦非常豐富
但另一首「情不自禁」完全唔得,佢駕馭唔到R&B既grooves
作者: kingo515    時間: 2015-12-24 02:40

我就鐘意kellyD中版歌,例如you're the one同清水心跳,吾知有冇人有同感
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 02:40

係喎睇漏左

另外「醉迷情人」我第一次聽
首歌同我認知中既Kelly的style好唔同

改編日文歌黎 ...
matthew1990 發表於 2015-12-24 02:28

咁樣講, ASK本來就係佢既歌, 揀歌的時候已經揀俾佢, 但情不自禁唔係
作者: matthew1990    時間: 2015-12-24 02:43

咁樣講, ASK本來就係佢既歌, 揀歌的時候已經揀俾佢, 但情不自禁唔係
hiraoka 發表於 2015-12-24 02:40

我聽講當年好似首歌俾左男一個日本女歌手錄
但錄完之後俾人抽起左冇出
後尾首歌俾Kelly 唱左

btw, 好鍾意ASK 的編曲
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 02:43

我就鐘意kellyD中版歌,例如you're the one同清水心跳,吾知有冇人有同感
kingo515 發表於 2015-12-24 02:40

you're the one係我最後剔走左, 前期比較多歌揀
作者: solo-K    時間: 2015-12-24 02:44

有D人話新歌太少,Po主居然嫌新歌太多
只可以話每個人的口味唔同,或者喺每個人生長既年代唔同 引發共鳴既歌唔同!

90年代Kelly玩自己style既歌比較多,
千禧年後玩大路既歌比較多!!

睇Po主 推D歌,應該本身鐘意聽慢歌比較多,過分確定唔系慢歌?!

快歌
1.《Don'T Stop》
2.《这班人》
3.《替換》
4.《Phone 杀令》話說當年一邊玩《傳奇》一邊聽呢首歌,毫無違和感!
5.《ASK》記得當年喺網吧玩CS,呢首歌喺網吧播放率超高(之後03、04亞洲遊戲展都揾Kelly代言無知關唔關事),一聽返呢首歌都系回憶。果時廣播站一播呢首歌,D友仔好齊聲咁話:打機洛AK47埋位咯!!
6.《主打愛》
7.《无限》
8.《巨人》
9.《佛洛依德笑我》
10.《你会冲动》

慢歌
1.《有時寂寞》
2.《再见多谢》
3.《紅眼睛》
4.《冰室》
5.《前世》
6.《快樂情人》
7.《安分守己》
8.《再生花》
9.《香薰戀愛治療》
10.《好時光》
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 02:45

後尾首歌俾Kelly 唱左 ...
matthew1990 發表於 2015-12-24 02:43

我的觀點係佢地收歌時始終會把關得好啲, 因為唔係人地唱好左, 你自己鐘意攞黎, 而係真係揀一首新歌去做
作者: matthew1990    時間: 2015-12-24 02:48

我的觀點係佢地收歌時始終會把關得好啲, 因為唔係人地唱好左, 你自己鐘意攞黎, 而係真係揀一首新歌去做 ...
hiraoka 發表於 2015-12-24 02:45

ASK(廣東話版)真係幾好聽 冇乜所謂啦
不過做一首全新既歌就梗係更加好
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 02:52

有D人話新歌太少,Po主居然嫌新歌太多
只可以話每個人的口味唔同,或者喺每個人生長既年代唔同 引發共鳴既 ...
solo-K 發表於 2015-12-24 02:44

佢初出道的歌明顯有心做好多, 當時肯試新野, 後尾計住計住非常悶. 在我來講, 佢初出道的歌同近年的歌基本上係兩個層次, 高度不同到我抽開來比較, 中後期的歌拍得住前期的, 其實真係唔多. 00年之後的好多張碟, 我聽完一兩次已經飛走一啲歌唔聽.《過份》我係猶疑過係快定慢的, anyways, 我最後劃左入去快個邊.
而我個人其實會飛快歌, 但慢歌係幾年後再聽, 觸動我的機會比較高. 你提到的部分快歌, 例如《Don't Stop》, 我當年聽係覺得OK的, 但翻聽已經無特別感覺. 至於《Phone殺令》, 我係由第一次聽已經鬧緊.
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 02:54

ASK(廣東話版)真係幾好聽 冇乜所謂啦
不過做一首全新既歌就梗係更加好
matthew1990 發表於 2015-12-24 02:48

我的日文程度不足以讓我判斷她唱日文有多生硬, 但單純從用聲來講, 原裝日文版比廣東話版本做得好, 收放較佳, 應當是日本監製的功勞
作者: matthew1990    時間: 2015-12-24 02:56

我的日文程度不足以讓我判斷她唱日文有多生硬, 但單純從用聲來講, 原裝日文版比廣東話版本做得好, 收放較 ...
hiraoka 發表於 2015-12-24 02:54

日本人mixing 仔細啲就一定
但佢日文發音好奇怪 真係頂唔順
作者: solo-K    時間: 2015-12-24 02:59

btw, 好鍾 ...
matthew1990 發表於 2015-12-24 02:43

廣東話版、日文版都系Kelly唱
當年Kelly擔綱既《冷靜與熱情之間》 喺日本票房高收,年度第二,風頭一時無兩
而趁勢推出日文大碟,ASK喺重金禮聘日本製作人為Kelly度身定做個啵!!!
作者: solo-K    時間: 2015-12-24 03:02

佢初出道的歌明顯有心做好多, 當時肯試新野, 後尾計住計住非常悶. 在我來講, 佢初出道的歌同近年的歌基本 ...
hiraoka 發表於 2015-12-24 02:52

每個人口味唔同jer我比較like Kelly D 快歌比較多
作者: matthew1990    時間: 2015-12-24 03:10

廣東話版、日文版都系Kelly唱
當年Kelly擔綱既《冷靜與熱情之間》 喺日本票房高收,年度第二,風頭一時無 ...
solo-K 發表於 2015-12-24 02:59

件事係好耐之前我去嗰個日語歌forum (而家收左皮) 啲人講的
作者: solo-K    時間: 2015-12-24 03:18

件事係好耐之前我去嗰個日語歌forum (而家收左皮) 啲人講的
matthew1990 發表於 2015-12-24 03:10

如果堅既話,應該有推出嘎!!!
有無只歌既link,想聽聽
作者: mychart-    時間: 2015-12-24 03:19

早期陳慧琳真係一個有EDGE既歌手
有幾多人記得佢初出道係話佢走王菲路線 LOL...

每首歌你都聽到係想做D唔同既野, 唔係做一般90年代前人做緊既野
所以點解佢起得咁快, 因為當時聽真係好FRESH GA

誰願放手精選十七首真係聽到愛不釋手

可惜之後同鄭天后比併墜入電音界
再之後到容天后統治樂壇, 佢又走去出埋D 罐頭音樂

再加上都睇唔到佢自己本身有咩INPUT,
甚至覺得演繹上退步晒

近年佳作會KEEP住聽真係得有時寂寞
作者: matthew1990    時間: 2015-12-24 03:21

如果堅既話,應該有推出嘎!!!
有無只歌既link,想聽聽
solo-K 發表於 2015-12-24 03:18

錄完之後俾人抽起左冇出

btw, 好鍾 ...

我都想聽
作者: solo-K    時間: 2015-12-24 03:32

btw, 好鍾 ...

就算未出,如果灌錄佐,應該版權已經賣佐俾果間公司。應該都喺流料居多!!
作者: solo-K    時間: 2015-12-24 04:03

每首歌你都聽到係想做D唔 ...
mychart- 發表於 2015-12-24 03:19

講得唔錯!不過要更正一點喺Kelly走入電音屆,喺因為99年尾既《戀愛情色》出來之後多人鐘意,專輯大賣,賣到全年最高銷量。
千禧年後既《花花宇宙》、《大日子》專輯都喺大賣!鄭天后喺2000年中後段先出《煞科》、《獨家試唱》

《baby cat》銷量麻麻,03年開始轉型銷慢歌為主,而03年《愛》專輯破白金便開始佐不可收拾的慢歌之路、
04《stylish Index》、05《Grace&charm》、06年《happy girl》、08《kellylicious》、13《Reflection》。。。。。
作者: ivanbb    時間: 2015-12-24 04:04

我比較鍾意逃出生天 & 快樂情人。
作者: ricnature    時間: 2015-12-24 05:23

其實我反而非常咁鍾意In the Party
我會覺得呢隻同Ask 隻碟係大日子狂出電音之後想變少少
玩d 野大路但係型既
隨身聽 點解你係咁 幸福灰塵 (勁型)  jolene 希治閣劇場或者係56x 公式快歌個人指數
都係型得起又唔會覺得煩膠

慢歌其實好鍾意雷頌德首充滿你
未必係mark 最好既k 歌
但編曲d 鼓聲同唱真係好好loop

仲有繼續愛我
做到一隻易聽之餘又清新既慢歌碟
快樂情人 我敢去愛 我不愛高柏飛 呢d 神級好聽慢歌
偏d 仲有 有沒有這個人 帶走眼淚 唯一一首快歌 等不到的人
隻碟d mv 同相集去希臘拍
完全將kelly 最靚o個面sell 到晒出黎
真係冇辦法唔紅
同埋當年都是你的錯真係hit 到爆燈

作者: jose    時間: 2015-12-24 07:26

(除左kellylicious)) 飛天舞會打後既碟我係未試過由頭聽到尾
作者: youfuqi    時間: 2015-12-24 09:20

最佳位置  作曲   冯颖琪
作者: matthew1990    時間: 2015-12-24 10:42

就算未出,如果灌錄佐,應該版權已經賣佐俾果間公司。應該都喺流料居多!! ...
solo-K 發表於 2015-12-24 03:32

其實都未必架,喺外國有好多類似的例子,喺錄完音之後冇落到final cut 於是作曲嗰個賣過俾另一個人
雖然我唔肯定是咪100%唔係流料,不過當時嗰個jpop forum都幾有公信力
作者: MKDC7021    時間: 2015-12-24 11:16

樓主,你可知道《Da De Dum (我失戀)》呢隻碟,0係KELLY眼中,呢隻碟出黎GE效果,佢係最唔滿意
因為當時趕住出碟,所有野都好RUSH
KELLY 話有得比佢揀一隻碟,重新再造,就係呢隻

呢段訪問係見於07年尾出《你有事暪著我》時做GE
訪問仲講到,KELLY 唱GE一首歌唱到佢自己討厭GE係《對你太在乎》

但出奇地,同其他KELLY FANS 講開呢隻碟, 個個都話一D都唔差,仲好鐘意TIM ...
作者: sunshine    時間: 2015-12-24 12:12

樓主,你可知道《Da De Dum (我失戀)》呢隻碟,0係KELLY眼中,呢隻碟出黎GE效果,佢係最唔滿意
因為當時趕 ...
MKDC7021 發表於 2015-12-24 11:16

《Da De Dum (我失戀)》只碟宣傳HEA到爆,居然得一首歌有MV《嚴重》,《影中我》得個卡通MV,但裡面好多歌都好高質。
作者: lemontea1069    時間: 2015-12-24 13:45

《Da De Dum (我失戀)》 比佢2003後任何一張碟好, <嚴重>好正
不過演唱會後kelly肯定又會消失
下次再出碟都唔知幾時, 都唔駛期望佢高唔高質喇
作者: jose    時間: 2015-12-24 13:55

《Da De Dum (我失戀)》 比佢2003後任何一張碟好, 好正
不過演唱會後kelly肯定又會消失
下次再出碟都唔知幾 ...
lemontea1069 發表於 2015-12-24 13:45

嚴重個music break真係世界級正
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 14:50

因為當時趕 ...
MKDC7021 發表於 2015-12-24 11:16

當年Da De Dum係出得非常趕, 好耐之前好似有人講過話佢覺得隻碟出得太rush, 有問題, 但同我同齡有聽佢的歌的人都覺得隻碟係OK的. 呢個係其中一個原因我覺得我同佢鐘意的歌同路線係有根本係的唔同, 就正如佢plug左好多我唔知點解要plug的歌, 例如你有事暪住我
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 14:51

其實我反而非常咁鍾意In the Party
我會覺得呢隻同Ask 隻碟係大日子狂出電音之後想變少少
玩d 野大路但係型 ...
ricnature 發表於 2015-12-24 05:23

繼續愛我隻碟我麻麻地, 但In The Party我覺得可以的, 而且隨身聽係十級好
作者: hiraoka    時間: 2015-12-24 14:53

每首歌你都聽到係想做D唔 ...
mychart- 發表於 2015-12-24 03:19

之前曾經有人寫過, 若果佢keep住醉迷情人的路線, 佢會係另一個關淑怡. 不過佢的路線點走, 當年好大程度取決於paco, 鍾珍, 甚至係mark lui, 而唔係佢自己
作者: lemontea1069    時間: 2015-12-24 16:07

嚴重個music break真係世界級正
jose 發表於 2015-12-24 13:55

成隻歌有畫面架.....正到喊
作者: uran    時間: 2015-12-24 16:42

求其執十首自己幾鍾意既side track出來同大家分享下︰
女人就是戀愛/高速情路/快樂情人/有沒有這個人/帶走眼淚/
New Song/Don't Stop/最近想起很多/暖我/閣樓

其實2008年真係以為佢谷底反彈,兩隻派台歌都咁正
可惜最後隻碟都係悶野,而家淨係記得個痾屎封面

講開派台,唔爭在執多十首派台歌出來︰
醉迷情人/誰願放手/懦弱/回情/嚴重/
Take My Hand/你這個男人/隨身聽/冰室/海豚
作者: fyw2031044    時間: 2015-12-24 17:48

其實正東plug歌D人超onX 有愛/臨走前吻我 吾派 派她比我醜
作者: honam0408    時間: 2015-12-24 21:25

想當年隨身聽真係殺哂,無得輸
作者: ricnature    時間: 2015-12-25 01:04

其實正東plug歌D人超onX 有愛/臨走前吻我 吾派 派她比我醜
fyw2031044 發表於 2015-12-24 17:48

唔派愛係史上最弱智行為
如果派左愛
當年金曲就係愛
仲要派仆得舒服
笑死人
作者: mgiks    時間: 2015-12-25 11:17

fyw2031044 發表於 2015-12-24 17:48

她比我醜咪算lor心服口服先想爆粗
作者: mc)    時間: 2015-12-25 14:19

身為mi粉 2000年個期真係憎蝦餃媽到一個點
係最近聽返佢啲舊歌先發現原來咁正
(咁多年聽得最多係得佢隻跳舞精選lol)

1。DA DE DUM (我失戀)
2。一切很美只因有你 (Acoustic)
3。紅眼睛
4。我敢去愛
5。毫無保留
6。有時寂寞
7。HONEY HONEY
8。紙醉金迷
9。點解你係咁
10。放
作者: MKDC7021    時間: 2015-12-25 14:46

樓主, 唔知你又點睇,stylish index 呢隻碟?

入面嘅《無限》,《鞋呀!鞋》,《Kelly bag》,呢3首, 可以講係我覺得kelly嘅型格之選

Grace and charm 嘅輻射, 我覺得好過紙醉金迷, phone殺令,
輻射係sell 霸氣,但略嫌Kelly 把聲未夠狠,唔係4寶disco歌有嘅東西
作者: youfuqi    時間: 2015-12-25 17:31

入面嘅《無限》,《鞋呀!鞋》,《Kelly bag》,呢3首, 可 ...
MKDC7021 發表於 2015-12-25 14:46

SI 这张专辑其实蛮kelly风格的...如果再细致点就更好了...
作者: jasonng    時間: 2015-12-25 20:58

其實上次睇56x
聽到佢唱 星期五檔案 真係勁開心
呢隻明明好正 但佢好少唱

點解冇乜人提 放 嘅
係咪因為塞咗入國語碟
放 同 毫無保留 都型到喊
作者: -Prince-    時間: 2015-12-25 21:16

入面嘅《無限》,《鞋呀!鞋》,《Kelly bag》,呢3首, 可 ...

其實無限真係幾好聽
作者: hiraoka    時間: 2015-12-26 04:00

《Kelly bag》同《鞋呀!鞋》我聽過唔少fans話鐘意, 《Kelly bag》我唔得, 《鞋呀!鞋》還可以, 但我覺得陳慧琳唱得唔夠好, 而且編曲用左古箏, (我聽落係, 可能只係電子琴effect) 我即時諗起鄭秀文的《獨家試唱》, 一比之下就比下去. 《無限》是合格的, 但我唔深刻, 唔會突然諗起. 成張《Stylish Index》我真心鐘意的真係得《對不起不是你》, 《前所未見/閣樓》及《別來無恙》我嫌佢唱得太硬淨, (但《別來無恙》演唱會唱我覺得OK, 而且我識背) 反而《念口簧》比好多佢改編的韓國歌好. 《幅射》我無乜感覺.
其實快歌個list曾經仲有多一隻, 但因為我湊唔夠十隻, 我最尾執走左, 個隻係《幸福灰塵》, 我當年好鐘意呢隻
作者: mc)    時間: 2015-12-26 04:49

回復 57# jasonng

兩首都好型 又groovy
作者: 艾石仔    時間: 2015-12-26 14:31

Summer Time好好聽,
仲正過so hot
作者: 最好的債    時間: 2015-12-26 21:06

作者: mchan816    時間: 2015-12-26 21:45

Kelly D舊歌真係陪伴住我既成長~
尤其係慢歌(我比較鍾意慢歌)
有福氣/最佳位置/最愛演唱會/她比我醜/臨走前吻我/情人戰/前世/一刀兩斷/海豚...
作者: hiraoka    時間: 2015-12-27 00:37

PHONE殺令只係詞太膠,唱唔落,但曲幾新鮮
最好的債 發表於 2015-12-26 21:06

佢個唱法都幾趕客, 尤其是副歌
作者: solo-K    時間: 2015-12-27 01:06

佢個唱法都幾趕客, 尤其是副歌
hiraoka 發表於 2015-12-27 00:37

你唔識欣賞啩!!我覺得超正啵
作者: hiraoka    時間: 2015-12-27 01:11

solo-K 發表於 2015-12-27 01:06

好多人都欣賞唔來, 我估我係常人卦
作者: solo-K    時間: 2015-12-27 01:23

好多人都欣賞唔來, 我估我係常人卦
hiraoka 發表於 2015-12-27 01:11

如果真喺好多人 欣賞不來,當其時就唔會hit出來喇!就唔會當時D点唱榜幾個禮拜冠。
對歌的喜惡,好多時候唔單喺歌本身,仲夾雜佐好多外圍因素!
在聽慢歌為主流既HK來講,呢首歌既表演算唔錯!!
作者: hiraoka    時間: 2015-12-27 01:28

如果真喺好多人 欣賞不來,當其時就唔會hit出來喇!就唔會當時D点唱榜幾個禮拜冠。
對歌的喜惡,好多時候 ...
solo-K 發表於 2015-12-27 01:23

聽歌喜好各人有不同, 我尊重喜愛呢首歌的人, 但我自己唔得呢首歌, 同埋亦都要留意一首歌的反應唔係只睇fans, 要睇埋坊間的意見. 若果你攞呢首歌出去呢個post以外的地方再問, 已經可能有另一個答案. 當然, 若果喜愛一首歌, 要defend自己的立場, 我完全理解, 我亦都會做類似的事
作者: solo-K    時間: 2015-12-27 01:49

聽歌喜好各人有不同, 我尊重喜愛呢首歌的人, 但我自己唔得呢首歌, 同埋亦都要留意一首歌的反應唔係只睇fa ...
hiraoka 發表於 2015-12-27 01:28

要留意一首歌的反應唔係只睇fans, 要睇埋坊間的意見.
你講得無錯,
but
舉例:雷頌德俾Kelly既三首主打,喺CM unlike多過like,引發雷生才華XXX論
雷頌德俾千嬅BB既《最好的債》超9成 投5分,剩下4首未派臺作品喜愛投票,居然都喺雷生俾千嬅既《高我》最多票

再者,Kelly三首派臺作品中《請放心傷我》被插得最金,而三首歌中喺itunes銷量最好既居然喺《請放心傷我

仲喺,哩句
對歌的喜惡,好多時候唔單喺歌本身,仲夾雜佐好多外圍因素!
作者: hiraoka    時間: 2015-12-27 02:10

你講得無錯,
but
舉例:雷頌德俾Kelly既三首主打 ...
solo-K 發表於 2015-12-27 01:49

當然可以覺得呢個世界好多haters, 但亦有好多人其實無必要無端端加入鬧埋一份, 尤其是對一個已經唔需要爭獎的歌手, 有一批人鬧其實亦都真係覺得唔OK. 我自覺自己係fans, 但三首當中, 我個人只覺得《其後》係OK, 另外兩首我覺得係fail得好嚴重. 而佢有基本銷量其實係可以預期, 因為本身陳慧琳係有fans, 亦有一批人係聽佢呢款歌大的, 我唔否認有market, 但除左核心粉之外, 究竟同唔同到出面接軌, 就等如香港都有GEM的fans, 但同其他受聚睇法係咪一樣呢? 點解近年反而唔係求獎, 但越做會就越多人走出來鬧, 連DJ係節目都要攞出來寸, 我相信唔係佢本身個人的問題, 因為佢本來就同外面的世界交集好少, 我個人的立場係歌唔掂. 當然, 呢個係我根本的立場, 以及我身邊有一啲一齊聽佢歌大的人的立場. 但就正如睇一個演唱會每個人睇完觀感唔同的道理一樣, 大家的睇法唔同, 身邊的人都唔同, 自然會有唔同的結論.
作者: solo-K    時間: 2015-12-27 02:25

當然可以覺得呢個世界好多haters, 但亦有好多人其實無必要無端端加入鬧埋一份, 尤其是對一個已經唔需要爭 ...
hiraoka 發表於 2015-12-27 02:10

其實唔系haters唔haters既問題。喺受眾問題
每個人都有自己鐘意聽既歌,喜歡的風格唔同
CM會員 鐘意千嬅既風格或歌路比較多,所以佢出既歌 都喺like>>>>>unlike

就似3首歌中,《其後》喺CM比較多人like,
但系3首歌中,itunes銷量《其後》喺3首歌中包尾喔
作者: hiraoka    時間: 2015-12-27 13:24

其實唔系haters唔haters既問題。喺受眾問題
每個人都有自己鐘意聽既歌,喜歡的風格唔同
CM會員 鐘意千嬅 ...
solo-K 發表於 2015-12-27 02:25

其實都真係唔止CM, 係不同的群組不同的forum同不同的電台都係《其後》反應最好. 而家買歌買碟的人而家有幾多大家都知, 而陳慧琳無街客買碟由過去兩張碟都好清楚睇到, 銷量只能夠講係核心fans的選擇, 而條街同核心fans的選擇唔同, 只係再一次呈現, 呢個亦係我一直覺得陳慧琳呢幾年越做越失分的原因, 同街客脫左軌.我這一輩, 由《醉迷情人》開始聽起的一輩, 當年大家都會聽陳慧琳, 到而家我同任何一個人講我睇陳慧琳演唱會都被投以怪異眼光, 有一場演唱會多了兩張飛, facebook幾百人無一個有興趣, 聽佢大的這輩人與她的距離好遠, 有一班當年對她感覺中性或中性偏正面的人現時已經流失左.
作者: 最好的債    時間: 2015-12-27 20:33

作者: solo-K    時間: 2015-12-27 20:45

其實唱廣東話快歌好難,咬字局限左唱法,尤其呢首膠詞,我唱都忍唔住笑,我係kelly就一定再揾人填過詞先出街,但 ...
最好的債 發表於 2015-12-27 20:33

份詞的確唔多OK,但系份詞喺wyman填噶,換歌名都。。。換佐份詞,信唔信佢同你死過
作者: 最好的債    時間: 2015-12-27 20:48

作者: 釘釘    時間: 2015-12-27 20:56

其實陳慧琳好多好歌.
不過佢唔係一個識做唱片既人.
佢都唔係一個緊要自己名聲(WHAT I MEAN IS 係樂壇地位/網上D人/所謂樂評)既人
無論之前做碟. 演唱會都係講. 為FANS 去做
所以陳慧琳 包括團隊唔會同你一下一下一下去R 去搵人做一張 有 既音樂專輯

上面所講好多歌, CD 版係不堪入目
但現場既PHONE殺令 ( 05紙醉/08 LOVE FIGHTERS) 最佳位置. 最愛演唱會 都比CD版好聽得多
而唱功佢的確係不斷進步. 每次演唱會快歌都唔會吸好大啖氣
今次都見到佢唱完一堆快歌 再去醉迷情人果Part 真心show到佢唱功

anyway 陳慧琳肯做其實可以得到好多人既歡心. 只係佢肯唔肯做.同身邊既人點樣push佢
reflection 反影到佢唱soft歌 原來都ok ga wor
kellylicious 原來佢真係型到
let's celebrate 用番之前cancel左既春晚超高音又show到wor紙醉金迷又華麗到

我樂見既係我偶像live係度不斷進步緊
而唔係往往用專輯之類去吸引人. 但live卻一潭死水 永遠都係咁

利申: 鐘意聽歌多過聽詞.
作者: solo-K    時間: 2015-12-27 21:14

其實都真係唔止CM, 係不同的群組不同的forum同不同的電台都係《其後》反應最好. 而家買歌買碟的人而家有 ...
hiraoka 發表於 2015-12-27 13:24

【1】其實都真係唔止CM, 係不同的群組不同的forum同不同的電台都係《其後》反應最好. R U sure?可否有數據支持?
難道你有錄低 Moov、KKbox等各音樂平臺,每日點播既走勢?!有參考過FB、騰訊音樂、百度音樂等等不同地區唔同平臺歌曲點播率?抑或喺收集佐唔同電臺唔同媒體 對呢3首既comment而得出既結論?!

【2】
銷量只能夠講係核心fans的選擇, 而條街同核心fans的選擇唔同,
未知核心fans 指既喺?
其實據我所知:fans 對哩三首歌 並沒有一面倒既支持或unlike啵,都喺55波多D。fans既感觀上亦偏向《其後》多D,所以你所述既前因 不成立。以致後面引申出既問題出現偏差。
如果你真系唸住放飛,其實喺咪應該去Kelly fans聚集既forum或群組放呢?咁就涉及到你的資源是否存在錯配既問題喇
作者: solo-K    時間: 2015-12-27 21:25

怕咩佢,問十個有九個都話詞膠到無朋友,歌名係有型,但內容係垃圾級數
天后換詞都唔得,唔怪得佢無話事權,永 ...
最好的債 發表於 2015-12-27 20:48

我覺得唔喺天后換詞唔得,喺Kelly本身比較nice,俾得個歌佢填就系信得佢過,唔會太ban人既創意!
作者: 最好的債    時間: 2015-12-27 22:02

作者: solo-K    時間: 2015-12-27 22:02

其實Kelly有試過自資出碟,自己親自選曲既碟噶————就系《baby cat》
只喺銷量撲佐,就無在玩
《Ask Kelly》白金、《愛情來了》白金、《飛天舞會》金唱片、《baby cat》撲佐、《愛》白金、《Stylish Index》白金
作者: solo-K    時間: 2015-12-27 22:07

唱片都搞得唔好,Live「好」有咩用?難怪銷量近十年無起色
何況kelly live點都唔可以用好去形容?從來 ...
最好的債 發表於 2015-12-27 22:02

問題喺近10年 Kelly既廣東碟得兩隻咁大把
作者: 釘釘    時間: 2015-12-27 22:13

唱片都搞得唔好,Live「好」有咩用?難怪銷量近十年無起色
何況kelly live點都唔可以用好去形容?從來 ...
最好的債 發表於 2015-12-27 22:02

陳慧琳既老本包括佢既記事本. 不如跳舞 不得了 愛情來了 + 微光/ 花花宇宙 大日子 戀愛情色搵到下錢 唔多既,8千幾萬一年咋銷量 口碑 對佢黎講Who Cares Je , 金唱片 15000 ?? 真係賣得出呢個數有幾多?
佢都係Serve 我地班Fans 咋嘛

lLIVE 其實呢幾年D SHOW 包括 伍樂城 吳國敬 迪士尼 到今次演唱會明顯不斷進步 呢個亦都係不爭既事實
對於而家仲係線上既女歌手黎講 ... 真心不斷Keep 到進步
作者: hiraoka    時間: 2015-12-27 23:56

【1】其實都真係唔止CM, 係不同的群組不同的forum同不同的電台都係《其後》反應最好. R U sure?可否有數 ...
solo-K 發表於 2015-12-27 21:14

KKBOX我有用, 日日睇無, 個個星期睇就有, 其後的排名係高過請放心傷我同期.至於電台播放率, 我個人依然係睇緊商台, 而商台的播放率呢度有得睇.
其他forum都真係去再睇下香港討論區同高登仔點講
而飛根本就未賣晒, 我唔放亦可以免費俾人睇, 個人未去到一定要放出去, 但反應係點好明顯, 都係個問題就係你唔想出面個世界係點我真係控制唔到
作者: solo-K    時間: 2015-12-28 00:55

KKBOX我有用, 日日睇無, 個個星期睇就有, 其後的排名係高過請放心傷我同期.至於電台播放率, 我個人依然係 ...
hiraoka 發表於 2015-12-27 23:56

我沉溺在自己既世界定喺你自己睇野片面咋!音樂平臺 以KKboX為依歸,電臺齋睇商臺,順便睇下CM、香討、高登D post
然後就可以得出結論
以以上平臺意見唔一致就系停留喺自己世界,唔同外面世界接觸?!

君不見:被插到飛起既《Sunday靚聲王》(雖然我無點睇),收視依然高企,依然長做長有,仲出埋J2靓聲王

都喺哩句:受眾人群唔同,十卜既野唔同,請勿以個人觀點代表大眾!

利申:《傷我》派臺時,我曾極力反對。佢俾四台聯ban時,我卻叫好。但我無否認到《傷我》點播量比其他兩首高既事實。
我是Kelly既快歌粉,想Kelly出多D快歌。
作者: hiraoka    時間: 2015-12-28 01:34

我沉溺在自己既世界定喺你自己睇野片面咋!音樂平臺 以KKboX為依歸,電臺齋睇商臺,順便睇下CM、香 ...
solo-K 發表於 2015-12-28 00:55

其實若果你覺得乜都代表唔到, 只有你睇到就代表係事實的全部, 我無話可說. 我多謝你的意見, 而我亦有我的立場及做人做事的睇法. 既然大家永遠都唔會講都一致意見, 我諗我同你的對話到此為止. 再見
作者: John    時間: 2015-12-28 01:48

我沉溺在自己既世界定喺你自己睇野片面咋!音樂平臺 以KKboX為依歸,電臺齋睇商臺,順便睇下CM、香 ...

你又何嘗唔係以iTunes為單一依歸?
YouTube其後17/7, 到而家係5個月, 20萬次
請放我傷我21/9, 到而家係3個月, 11萬次

我專登睇返Digital Sales
其後都叫上過Top 20
請放心傷我就2x位
兩隻都不相伯仲, 其後仲好少少添

其實我兩隻都唔反感,
不過見到你走去話請放心傷我點播率高係「事實」, 就覺得有d問題
喜好還喜好, 事實還事實, 正如我唔鍾意吳若希既歌, 但佢點播率係高

至於坊間?坊間有幾多人識呢三隻歌?
你出旺角行人專用區,大叫一句「無人能愛我」,睇下有冇人知你講乜?

=========================

至於你講到雷仲得比千嬅同Kelly作品既分別
一來雷生比千嬅兩首歌都係之前比落
二來同一個製作人, 比唔同歌手既質都確係有唔同
雷生今次比Kelly既貨, 我會覺得係失手
當然人人睇法唔同, 可能你覺得Let's Celebrate好in個mv好好睇既

=========================

講多次, 我對其後同請放心傷我都ok
作者: kenny1102    時間: 2015-12-28 01:50

其實每個人對一首歌既感覺, 同出面坊間喜愛既程度有咩關係???
唔通出面BUY既我又要愛, 出面唔BUY既又唔可以愛??
我覺得唔喺天后換詞唔得,喺Kelly本身比較nice,俾得個歌佢填就系信得佢過,唔會太ban人既創意! ...
solo-K 發表於 2015-12-27 21:25

KELLY琴晚話你知?定係鬧過你黎?
作者: solo-K    時間: 2015-12-28 01:53

其實若果你覺得乜都代表唔到, 只有你睇到就代表係事實的全部, 我無話可說. 我多謝你的意見, 而我亦有我的 ...
hiraoka 發表於 2015-12-28 01:34

嗱嗱嗱!我從來未講過我睇到既喺事實既全部!
每個人都有表達自己意願與意見既權利,只系覺得有陣時某些意見是否過於絕對jer!
和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅聲音之餘,而又互相尊重。
作者: solo-K    時間: 2015-12-28 02:25

你又何嘗唔係以iTunes為單一依歸?
YouTube其後17/7, 到而家係5個月, 20萬次
請放我傷我21/9, 到而家係3 ...
John 發表於 2015-12-28 01:48

YouTube 其後:20萬次 請放心傷我:11萬次

騰訊音樂
其後:32萬次
請放心傷我:48萬次

百度音樂
其後:8萬次
請放心傷我:14萬次

蝦米音樂
其後:6.5萬次
請放心傷我:3萬次

合計:
其後:66.5萬次
請放心傷我:76萬次

(以下無實際數字既)

moov 日日榜(前100位)
其後:最高第四位 上榜62天
请放心伤我:最高第六位 上榜104天
请放心伤我》其後

kkbox
其後》請放心傷我

网易云音乐
陳慧琳熱門音樂
第13位:請放心傷我
第33位:其後

iTunes銷量
請放心傷我》其後

點播量總括:請放心傷我》其後
作者: solo-K    時間: 2015-12-28 02:39

回復 86# John

不過見到你走去話請放心傷我點播率高係「事實」,

你喺咪睇錯隔離,一直比較緊三首歌,講緊傷我喺三首歌中播放率高!
E+播放率HIt唔HIt喺以千萬、億計算,果幾十萬播放可以話喺無人識咁滯!!!!

哩3個MV拍得都唔好喺事實,唔使曲線
作者: John    時間: 2015-12-28 02:41

YouTube 其後:20萬次 請放心傷我:11萬次

騰訊音樂
其後:32萬次
請放心傷我:48萬次

百度音樂
其 ...
solo-K 發表於 2015-12-28 02:25

咁真係我搞錯,唔好意思
我冇睇中國方面,原來加埋中國係請放心傷我多d
作者: solo-K    時間: 2015-12-28 02:56

其實每個人對一首歌既感覺, 同出面坊間喜愛既程度有咩關係???
唔通出面BUY既我又要愛, 出面唔BUY既又唔可 ...
kenny1102 發表於 2015-12-28 01:50

KELLY琴晚話你知?定係鬧過你黎?
1】唔好意思,Kelly訪問有講過類似既內容

唔通出面BUY既我又要愛, 出面唔BUY既又唔可以愛??
2】無關係,請看清前因後果,謝謝!!
作者: matthewchiu    時間: 2015-12-28 11:10

樓主講得好好。like!
講Kelly已經太多、我已經唔想俾意見。
仲有新歌聽已經好開心
作者: matthewchiu    時間: 2015-12-28 11:11

solo-K 發表於 2015-12-27 01:06

小朋友、你講嘢好易另人插。
作者: MKDC7021    時間: 2015-12-28 12:25

樓主,你講嘅 da de dum 隻碟,
我去Spotify 成隻咁 loop
聽第1次已上左癮

呢種上癮,真係唔能夠從最近5隻碟搵到
作者: jose    時間: 2015-12-28 12:56

樓主,你講嘅 da de dum 隻碟,
我去Spotify 成隻咁 loop
聽第1次已上左癮

呢種上癮,真係唔能夠從最近5隻 ...
MKDC7021 發表於 2015-12-28 12:25

真係好難理解呢隻碟到底出左咩問題
由cover art、唱腔同選曲都好少女feel
作者: dickson    時間: 2015-12-29 00:14

回復 75# 最好的債

呢首真係著名膠歌 仲要襯埋個 mv. 成件事再昇華
作者: solo-K    時間: 2015-12-29 00:40

回復 97# dickson

點都未及某一首咁犀利,簡直江山代有才人出
作者: solo-K    時間: 2015-12-29 00:46

回復 94# matthewchiu

哈哈哈哈哈睇po主的語言方式,有一定既社會閱歷,有一定既氣度。應該唔會dislike既
作者: 快劍俠    時間: 2015-12-30 15:53

你講得無錯,
but
舉例:雷頌德俾Kelly既三首主打 ...
solo-K 發表於 2015-12-27 01:49

Kelly 的致命傷就係佢從來係音樂上INPUT度 唔高..Kelly 應該係MARK LUI 比咩佢就唱..人瑞應該係MARK LUI 一堆DEMO 到揀
作者: youfuqi    時間: 2015-12-30 16:10

KELLY的音乐很散~~~缺少一个系统的点。。。
或许  花花宇宙  大日子  是一个点  但是电子音乐的后话 难免会被人议论 缺失音乐性
KELLY音乐少了故事  可能是她本身是个纯真的人的缘故吧~
早些年 在做专辑时候 不去堆砌凑数而且走KELLY风格特点  或许N年后留下的是更好的口碑

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2