標題: CH細聽.音樂推介 2017 [打印本頁]

作者: CunninG    時間: 2017-1-4 19:30     標題: CH細聽.音樂推介 2017

轉眼間已經走到第十個年頭,一個不算長但也不短的時間。

透過這個機會,我想檢閱一下過去九年音樂口味的轉變。
所以除了每週推介,亦會再回顧一下當年今日的冠軍歌。
同時間,我亦打算在年尾做一個十年小回顧,
至於詳情就留待年尾再說吧。

這幾年真的少了聽新歌的衝動,
但偏偏榜單是依靠一首又一首新歌才可以運作,
所以我不知道今年會不會是最後一年榜單。
但至少這份衝動仍在,我仍有時間,榜單依然不會停下來。

作者: CunninG    時間: 2017-1-4 19:30

CH細聽.音樂推介 2017 冠軍歌

Week 01  RubberBand - 飛天
Week 02  JW - 小故事
Week 03  JW - 小故事
Week 04  Dear Jane - 羽毛鱗刺
Week 05  RubberBand - 山河故人
Week 06  林奕匡 - 難得一遇
Week 07  林奕匡 - 難得一遇
Week 08  C AllStar - 一刻戀上
Week 09  Nowhere Boys - 天外飛仙
Week 10  周柏豪 - 終於我們(feat.岑寧兒)
Week 11  許志安 - 冥想練習
Week 12  五月天 - 好好(想把你寫成一首歌)
Week 13  恭碩良 - 愛後記

Week 14  容祖兒 - 最好時光
Week 15  ToNick - 長相廝守
Week 16  MKB48 - 傳說
Week 17  林奕匡 - 查無此字
Week 18  江海迦 - 3AM
Week 19  Supper Moment - 說再見了吧
Week 20  王菀之 - 突然一生人
Week 21  宋念宇 - 給我你的壞
Week 22  林宥嘉 - 飛
Week 23  郭頂 - 淒美地
Week 24  許鈞 - 中了愛情一槍
Week 25  Robynn & Kendy - Shout n' Cry
Week 26  鍾舒漫 - 小碎步

Week 27  小肥 - 當你走了以後
Week 28  岑寧兒 - 剎那的烏托邦
Week 29  吳雨霏 - Come With Me(feat.AF)
Week 30  陳蕾 - 出走
Week 31  宋念宇 - 所謂的愛
Week 32  陳柏宇 - 霸氣情歌
Week 33  JW - 安全感
Week 34  林奕匡 - 有淚多好
Week 35  Supper Moment - 靈感床
Week 36  小肥 - 內外
Week 37  李榮浩 - 歌謠
Week 38  李榮浩 - 歌謠
Week 39  Robynn & Kendy - 急救中

Week 40  at17 - Girls Girls Girls
Week 41  楊丞琳 - 青春住了誰
Week 42  李幸倪 - 隨風而來 隨風而去
Week 43  鍾舒漫 - Be Water, My Friend
Week 44  宋念宇 - 理想時代
Week 45  小肥 - 當你走了以後II - 觸景傷城
Week 46  江海迦 - Nights Without You
Week 47  胡鴻鈞 - 到此一遊
Week 48  鄧小巧 - 可惜你是個人
Week 49  陳柏宇 - 磚頭
Week 50  JW - 你帶著我的青春離去
Week 51  C AllStar - 再不再見
Week 52  方皓玟 假使世界原來不像你預期

作者: CunninG    時間: 2017-1-4 19:31

CH細聽.音樂推介 2017 每週推介

Week 01  方皓玟 - 你是你本身的傳奇
Week 02  衛蘭 - 錯過你
Week 03  JW - 小故事
Week 04  梁靜茹 - 崇拜
Week 05  林奕匡 - 停止繁殖
Week 06  謝安琪 - 你們的幸福
Week 07  陳柏宇 - 別來無恙
Week 08  王菀之 - 迷失藝術
Week 09  周國賢 - 目黑
Week 10  洪卓立 - 無聲佔有
Week 11  容祖兒 - 床前無月光
Week 12  五月天 - 盛夏光年
Week 13  五月天 - 笑忘歌

Week 14  容祖兒 - 上次坐飛機
Week 15  宋念宇 - 同在
Week 16  容祖兒 - 貪慕虛榮
Week 17  容祖兒 - 間接傷害
Week 18  周柏豪 - 只有一事不成全你
Week 19  五月天 - 志明與春嬌
Week 20  艾怡良 - 我們的總和
Week 21  許鈞 - 中了愛情一槍
Week 22  容祖兒 - 不好意思我愛你
Week 23  周杰倫 - 手寫的從前
Week 24  梁靜茹 - 溫柔
Week 25  艾怡良 - Then You Come Along
Week 26  艾怡良 - 上流玩法

Week 27  陳柏宇 - 請跟我走
Week 28  JW - 自由飛翔
Week 29  楊千嬅 - 好不容易遇見愛
Week 30  at17 - 窮得只有愛
Week 31  藍奕邦 - 說再見的對象
Week 32  劉明湘 - 飄洋過海來看你
Week 33  陳奕迅 - 我的快樂時代
Week 34  李雅 - 越過山丘
Week 35  容祖兒 - 候鳥樹
Week 36  小肥 - 當你走了以後
Week 37  周杰倫 - 給我一首歌的時間
Week 38  李榮浩 - 爸爸媽媽
Week 39  楊千嬅 - 可惜我是水瓶座

Week 40  肖敏曄 - Mad/給我一首歌的時間
Week 41  周杰倫 - 雨下一整晚
Week 42  周杰倫 - 煙花易冷
Week 43  鍾舒漫 - 小碎步
Week 44  周杰倫 - 青花瓷
Week 45  容祖兒 - Medley:密友/損友/心甘命抵/早有預謀/罪魁/借過/我也不想這樣
Week 46  DAOKO - 水星
Week 47  Supper Moment - 幸福之歌
Week 48  Serrini - 油尖旺金毛玲
Week 49  陳柏宇 - 原諒我怕黑
Week 50  王菀之 - 離遊記
Week 51  back number - ハッピーエンド
Week 52  鄧小巧 - 強弱

作者: CunninG    時間: 2017-1-4 19:50

CH細聽.音樂推介 第一週

Rk Lw Nw Singer Song
1  5  7  RubberBand 飛天
2  1  5  JW 小故事
3  R 11 陳柏宇 沒有你, 我什麼都不是
4  2  3  aMEI 姊妹2016(平行宇宙版)
5  9  2  My Little Airport 你望我望
6  4  3  Dear Jane 羽毛鱗刺
7  8  3  張敬軒 風起了
8  R  2  周國賢 大人的科學
9  n  1  林二汶 聊
10 n 1  王嘉儀 獵
----------------------------------------------------
CH細聽.不藥而癒

今年看叱吒其實覺得很氣餒、憤怒,
有些歌手仍然未得到成正比的加冕。
不過幸好,這首歌不止在氣餒時給予力量,
還可以平息心中的怒火。

方皓玟 - 你是你本身的傳奇
「 即使不完美 只需經歷你自己 」

[youtube]tmmliJjsizc[/youtube]

不過其實我還有件事未能釋懷,
點解陳廣偉會仲坐得後過偽毒.....
----------------------------------------------------
CH細聽.當年今日

至少過了這麼多年,我還是很喜歡這首歌。
或者我真的變老了,對關於時間的歌愈來愈有感覺....

周國賢 - 時空
「 曾為信仰出發不理反對 」

(2013年第一週冠軍歌)

作者: John    時間: 2017-1-4 20:03

陳柏宇呢個時候re
作者: dongbb2332    時間: 2017-1-4 21:43

黎左咁多年 仲係坐第三排
而家連林XX都坐得前過佢 想死
作者: nicholashin    時間: 2017-1-4 21:47

dongbb2332 發表於 2017-1-4 21:43
睇開啲啦 你都識講唔係佢主場啦 你知道佢各方面好過前面嘅吳先生咪得 ^^
作者: ed8671ed    時間: 2017-1-4 21:47

正 又多個榜上聊
我有無記錯上個星期好似都係share同一首歌
作者: CunninG    時間: 2017-1-4 22:34

陳柏宇呢個時候re
John 發表於 2017-1-4 20:03

咁即使佢今年唔出歌我都可以下年頒個自私選男歌手佢嘛

dongbb2332 發表於 2017-1-4 21:43

不要再說了
以前仲可以呃自己SONY廢
但林XX同小塵埃話比我知傷台係對人不對公司

睇開啲啦 你都識講唔係佢主場啦 你知道佢各方面好過前面嘅吳先生咪得 ^^
nicholashin 發表於 2017-1-4 21:47

佢都唔夠吳生高大(呢個真)、靚仔(見人見智啦)同討好日本KOL
正 又多個榜上聊
我有無記錯上個星期好似都係share同一首歌
ed8671ed 發表於 2017-1-4 21:47

比你發現左,
其實特登架
咁又唔打算RE
但我又真係聽得最多
咁唔差在推多個星期
作者: bagfgfcde    時間: 2017-1-4 23:13

支持
希望小故事上耐啲
作者: John    時間: 2017-1-5 04:03

咁即使佢今年唔出歌我都可以下年頒個自私選男歌手佢嘛

不要再說了
以前仲可以呃自己SONY廢
但 ...
CunninG 發表於 2017-1-4 22:34

坦白講
我都聽少左新歌
但都仲ok, 其實好多歌唔使聽太多次, 已經大概知咩料
要排榜都勉強可以既
作者: dongbb2332    時間: 2017-1-5 18:22

期待下週BARBIE塔衝上榜噶
作者: CunninG    時間: 2017-1-11 23:16

CH細聽.音樂推介 第二週

1  2  6  JW 小故事(#1 for 2 weeks)
2  n  1  衛蘭 驗傷
3  6  4  Dear Jane 羽毛鱗刺
4  n  1  鄧小巧 不藥而癒
5  n  1  RubberBand 山河故人
6  4  4  aMEI 姊妹2016(平行宇宙版)
7  9  2  林二汶 聊
8 10 2  王嘉儀 獵
9  n  1  周柏豪 有生一天
10 n 1  李幸倪 天變地變情不變
CH細說.兩個偉文

要在黃偉文和林夕之間二擇其一,我定必選擇後者。
除了更喜愛夕爺的用字精煉、有深度的題材,
更重要是為歌手度身訂造一份合身的歌詞。

我們會預期夕爺會把最好最文藝的歌詞交給楊千嬅;
同樣地我們會預期夕爺會把最西最幼稚的愛戀交給衛蘭,
有時西得只看歌詞會更人發笑,但神奇的是,
在聽的時候你會跟著想識你女朋友的女主角妒忌、
了解施展魔鬼嫵媚的痛、一起懷念滴汗天氣。

衛蘭 - 錯過你
「 別離後至需要你 就像冬夜懷念滴汗天氣 」

[youtube]rw__UPeMC0M[/youtube]
CH細聽.當年今日

比起獨家村,更喜愛家明,
因為這幾年已看過太多個家明....

謝安琪 - 家明
「 他不過想要愛 差點上斷頭台 」

(2015年第二週冠軍歌)

作者: bagfgfcde    時間: 2017-1-11 23:21

林夕>>>黃偉文 是常識吧
作者: John    時間: 2017-1-11 23:55

林夕>>>黃偉文 是常識吧
bagfgfcde 發表於 2017-1-11 23:21

x2

btw小故事
作者: kwanie    時間: 2017-1-12 08:58

x2

btw小故事
John 發表於 11/1/2017 23:55
真係比都比唔洗比

btw 十首歌都咁HQ 點排
作者: JasOh103    時間: 2017-1-12 21:57

我頒遺珠&至尊歌都有提到兩個偉文
唔知呢 我真係好難將佢兩位比較又或者要二揀一
好鍾意夕爺寫哲理/文藝個類 阿Y就寫故事無得頂
兩個都會有hea既時候 亦有神級既作品 揀其中一位就好似要捨棄另外個位既作品咁
又或者咁講 我自己覺得 每首夕爺寫比Mi既我好鍾意 個人十大都佔多數 不過一首如何掉眼淚又搞到我要揀阿Y

所以真係唯有以每個歌手去作比較
好似Fa就絕對係夕爺既作品優勝
而Kay我始終覺得佢最好既作品都係來自阿Y 應該咁講 無阿Y唔會有今日既Kay
節外生枝 3/8 神奇女俠 山林道 首首都好度身訂造 (利申: 最愛鍾無艷)

香港樂壇有呢兩個偉文真係大確幸
一首獨家村一首家明 一唱一和 識英雄重英雄 堅正!
作者: CunninG    時間: 2017-1-12 23:16

期待下週BARBIE塔衝上榜噶
dongbb2332 發表於 2017-1-5 18:22

下星期會上BARRRRRRBIE塔

支持
希望小故事上耐啲
bagfgfcde 發表於 2017-1-4 23:13
x2

btw小故事
John 發表於 2017-1-11 23:55

喜歡祖兒
應該仲會上多幾星期

真係比都比唔洗比

btw 十首歌都咁HQ 點排
kwanie 發表於 2017-1-12 08:58

如果下星期上最好時光咪會破壞個榜既HQ囉

好鍾意夕 ...
JasOh103 發表於 2017-1-12 21:57

幾個重點
1. 我覺得黃偉文>林夕既歌手係容祖兒, 因為YY寫快歌真係有一手, 特別係玩味性比較重既歌, 好似我好得閒, 可能同佢份人比較浮誇有關啦
2. 謝安琪就5050啦, 因為我最愛你們的幸福同家明
3. 謝安琪代表作應該係年度之歌, 你未聽過「男人艷如花卉 但限時美麗 一覽始終無遺」
4. 個人覺得YY呢幾年過左高峰, 因為呢幾年我既首選好多時係陳詠謙, 雖然佢水準有少少飄忽, 但GQ既真心超班, 個人首選字花

提外話, 陳柏宇既話一定係林夕>>>>>>黃偉文, 因為黃偉文無寫過歌比陳伯
作者: CunninG    時間: 2017-1-18 23:16

CH細聽.音樂推介 第三週

1  1  7  JW 小故事(#1 for 3 weeks)
2  3  5  Dear Jane 羽毛鱗刺
3  5  2  RubberBand 山河故人
4  2  2  衛蘭 驗傷
5  n  1  陳柏宇 巴別塔
6  n  1  林奕匡 難得一遇
7  n  1  容祖兒 最好時光
8  9  2  周柏豪 有生一天
9  4  2  鄧小巧 不藥而癒
10 n 1  雷琛瑜 我錯
CH細聽.喜歡祖兒

即使不完美,只需經歷你自己。

JW - 小故事
「 我不完美 但我可以 」

[youtube]x0XTUYOeJzY[/youtube]
CH細聽.當年今日

說到底,只是自己的寫照。

陳奕迅 - 孤獨患者
「 外向的孤獨患者 需要認可 」

(2012年第三週冠軍歌)

作者: nicholashin    時間: 2017-1-18 23:18

希望今年男歌手三甲係上榜嗰三位
作者: JasOh103    時間: 2017-1-18 23:22

小故事
係咪至尊
作者: bagfgfcde    時間: 2017-1-18 23:31

小故事
作者: HOTMAN    時間: 2017-1-18 23:34

Good taste
作者: -Prince-    時間: 2017-1-19 00:03

呢位榜主係咪應該徇眾要求解下畫
作者: CunninG    時間: 2017-1-19 00:04

希望今年男歌手三甲係上榜嗰三位
nicholashin 發表於 2017-1-18 23:18

本身因為你話ANGELA係你令框框列為全年勁BAN樂勢力
不過因為坤坤拎左最男
取代左框框
所以你要快D多謝坤坤
唔係框框本身無得上榜架

小故事
係咪至尊
JasOh103 發表於 2017-1-18 23:22

跨年歌唔好講至尊
連十大都好難
(雖然呢幾年既跨年多週冠如果將2年既分加埋係夠入到十大)

希望今年有第一首跨年十大啦
小故事
bagfgfcde 發表於 2017-1-18 23:31

如果上年我唔係咁後知後覺應該已經十大左

Good taste
HOTMAN 發表於 2017-1-18 23:34

thx
作者: John    時間: 2017-1-19 13:40

本身因為你話ANGELA係你令框框列為全年勁BAN樂勢力
不過因為坤坤拎左最男
取代左框框
所以你要快D多謝坤 ...
CunninG 發表於 2017-1-19 00:04

支持小故事十大第十位
作者: John    時間: 2017-1-19 19:17

好鍾意夕 ...
JasOh103 發表於 2017-1-12 21:57

其實千嬅同阿Kay都好幸運
兩大詞人寫比佢地既歌都好出色

千嬅x黃偉文方面,我等我在一句「誰在一雙手鬆開之後 懷念一束飛走的汽球」個意境靚到
類似既意境去到最好的債,又變成左「隨風散落鬧市中 鋪滿在路過的街 我決定不帶」
同樣係Single既超齡亦都係非常用心之作, 可以話係完勝林夕填既長信、簡愛同烈女
至於較早少少既合作, 野孩子同姊妹我就真係唔識取捨, 兩首都好入心

謝安琪方面, 一首獨家村已經搶左好多分數
前作你們的幸福亦係相當出色的作品
甚至去到後期有夢要想都係用心之作
當然謝安琪同林夕合作相對地唔多, 經典歌曲亦因此比較少d
作者: CunninG    時間: 2017-1-25 23:45

CH細聽.音樂推介 第四週

1  2  6  Dear Jane 羽毛鱗刺
2  1  8  JW 小故事
3  6  2  林奕匡 難得一遇
4  3  3  RubberBand 山河故人
5  n  1  楊乃文 推開世界的門
6  5  2  陳柏宇 巴別塔
7  4  3  衛蘭 驗傷
8  7  2  容祖兒 最好時光
9 10 2  雷琛瑜 我錯
10 R 2  李幸倪 天變地變情不變
CH細聽.最好時光

我慶幸我接觸她的音樂時,還是在滾石和相信音樂的年代。
那時候雖然來來去去都是情歌,但不會面目模糊,
而是每一首都有自己的質感、每一首都是獨一無二。

可惜轉到環球後,這份獨特的質感便完完全全地消失了。

其實我還有一個心願,就是看到她拿到第一座金曲歌后,
不過有時候無冕才更顯出她在樂迷心目中的地位。

梁靜茹 - 崇拜
「 我存在在我的存在 」

[youtube]9j93UbTlrKk[/youtube]
CH細聽.當年今日

楊丞琳 - 少年維特的煩惱
「 我愛你 愛讓我背叛我自己 遮住我眼睛 」

(2013年第四週冠軍歌)

作者: bagfgfcde    時間: 2017-1-25 23:55

第五位
作者: CunninG    時間: 2017-1-30 11:30

第五位
bagfgfcde 發表於 2017-1-25 23:55
已經成功上榜, 下星期可以落榜啦
作者: CunninG    時間: 2017-2-1 22:15

CH細聽.音樂推介 第五週

1  4  4  RubberBand 山河故人
2  3  3  林奕匡 難得一遇
3  n  1  C AllStar 一刻戀上
4  2  9  JW 小故事
5  1  7  Dear Jane 羽毛鱗刺
6  7  4  衛蘭 驗傷
7  n  1  周國賢 愛比死更冷
8  8  3  容祖兒 最好時光
9  n  1  周柏豪 終於我們(feat.岑寧兒)
10 5 2  楊乃文 推開世界的門
CH細說.新年有感

新春拜年經常被問及你的事業愛情生育計劃。
即使你是單身,同樣的問題仍會被問及。

有時候我不明白,為什麼長輩們永遠希望我們跟著他們的步伐,
安穩地打份工,找個女孩拍拖,然後結婚,之後再生兒育女。

其實人生本應是有很多可能,不應只是得打工結婚生子。

林奕匡 - 停止繁殖
「 新世代 等我們絕種 」

[youtube]6RN5Jd2323c[/youtube]
CH細聽.當年今日

最唏噓的是, 你知道這個我曾經最愛的Fiona已經一去不返。

薛凱琪 - 甜蜜蜜
「 不太易 男朋友 Hey 我想話你知 」

(2009年第五週冠軍歌)

作者: bagfgfcde    時間: 2017-2-2 08:19

甜蜜蜜
作者: John    時間: 2017-2-2 17:31

2  3  3  林奕匡 難得 ...
CunninG 發表於 2017-2-1 22:15

過年要聽返幾十次就有就有平衡返
親戚質問
渴市型男有買趁手
作者: chanchan0909    時間: 2017-2-2 18:32

2  3  3  林奕匡 難得 ...
CunninG 發表於 2017-2-1 22:15
RubberBand 今年開左個靚頭 愛
作者: CunninG    時間: 2017-2-2 19:47

甜蜜蜜
bagfgfcde 發表於 2017-2-2 08:19

仲有不呼不吸幾多秒
好懷念未轉會前既薛凱琪

過年要聽返幾十次就有就有平衡返
親戚質問
渴市型男有買趁手 ...
John 發表於 2017-2-2 17:31

面對親戚質問時, 霏霏話我只可攻不可守

RubberBand 今年開左個靚頭 愛
chanchan0909 發表於 2017-2-2 18:32

話晒都叫做愛將
作者: CunninG    時間: 2017-2-8 20:01

CH細聽.音樂推介 第六週

1  2  4  林奕匡 難得一遇
2  3  2  C AllStar 一刻戀上
3  6  5  衛蘭 驗傷
4  1  5  RubberBand 山河故人
5 4 10  JW 小故事
6  7  2  周國賢 愛比死更冷
7  5  8  Dear Jane 羽毛鱗刺
8  9  2  周柏豪 終於我們(feat.岑寧兒)
9  R  3  鄧小巧 不藥而癒
10 n 1  許志安 冥想練習
CH細聽.幸福之歌

只是突然間有點傷春悲秋,
又,突然想起這首歌

謝安琪 - 你們的幸福
(2011年 CH細聽.年度歌曲 至尊歌)
「 愛思索便會福薄 」

[youtube]oYgMRIIVX3w[/youtube]
CH細聽.當年今日

楊千嬅 - 最好的債
「 我恨你恨到比宇宙更大
  被年月壓縮到最小紙碎一塊 」

(2015年第六週冠軍歌)

作者: bagfgfcde    時間: 2017-2-8 21:15

祖祖
作者: JasOh103    時間: 2017-2-8 22:25

撞完冠軍歌又撞至尊歌
祖粉榜果然高質
作者: 616.1314    時間: 2017-2-8 22:59

果然脫左粉
作者: kwanie    時間: 2017-2-8 23:29

原來幸福係至尊歌
呢個壇KAY 真係打橫行

作者: abcxyz302006    時間: 2017-2-9 00:08

原來幸福係至尊歌
kwanie 發表於 2017-2-8 23:29

是常識吧
作者: CunninG    時間: 2017-2-9 16:41

祖祖
bagfgfcde 發表於 2017-2-8 21:15

祖祖個粉絲拎左冠軍wow

撞完冠軍歌又撞至尊歌
祖粉榜果然高質
JasOh103 發表於 2017-2-8 22:25

高質祖粉榜得王祖兒同祖兒個粉絲, 但無容祖兒

果然脫左粉
616.1314 發表於 2017-2-8 22:59

脫祖粉的人可以上天堂, 要唔要試下

原來幸福係至尊歌
kwanie 發表於 2017-2-8 23:29
是常識吧
abcxyz302006 發表於 2017-2-9 00:08

講開又講
其實美琪唔聲唔聲係九年間拎左我五首十大
2008: 囍帖街
2009: 我最喜愛的歌
2011: 你們的幸福
2014: 獨家村
2015: 山林道

我開始分唔清自己係咪一個忠心既祖粉
作者: John    時間: 2017-2-9 21:09

講開又講
其實美琪唔聲唔聲係九年間拎左我五首十大
2008: 囍帖街
2009: 我最喜愛的歌
2011: 你們的幸福
2014: 獨家村
2015: 山林道

我開始分唔清自己係咪一個忠心既祖粉
CunninG 發表於 2017-2-9 16:41

點解你可以係2015年聽到山林道
作者: bagfgfcde    時間: 2017-2-9 21:23

美琪係我度 自從2011 2012連奪兩年十二大之後 就連續四年冇拎過歌曲獎
祖兒就2011 12 13都有 之後三年都冇歌曲獎
反祖亦恨琪
作者: CunninG    時間: 2017-2-9 23:00

點解你可以係2015年聽到山林道
John 發表於 2017-2-9 21:09

一定係2015年坐時光機到2016年聽

美琪係我度 自從2011 2012連奪兩年十二大之後 就連續四年冇拎過歌曲獎
祖兒就2011 12 13都有 之後三 ...
bagfgfcde 發表於 2017-2-9 21:23

2016年頒個女金比美祖都掩飾唔到你既反祖之心
作者: John    時間: 2017-2-9 23:18

祖兒就2011 12 13都有 之後三 ...
bagfgfcde 發表於 2017-2-9 21:23

謝安琪 (7)2007 (3/8)

2008 (囍帖街)

2010 (雨過天陰)

2011 (你們的幸福)

2014 (獨家村)

2015 (羅生門)

2016 (山林道)

容祖兒 (2)2011 (牆紙)

2016 (我好得閒)

作者: CunninG    時間: 2017-2-9 23:39

John 發表於 2017-2-9 23:18

所謂的祖粉都只是真正身份琪粉的掩飾
作者: CunninG    時間: 2017-2-15 20:05

CH細聽.音樂推介 第七週

1  1  5  林奕匡 難得一遇(#1 for 2 weeks)
2  R  4 容祖兒 最好時光
3  2  3  C AllStar 一刻戀上
4  7  9  Dear Jane 羽毛鱗刺
5  n  1  Nowhere Boys 天外飛仙
6 10 2  許志安 冥想練習
7  4  6  RubberBand 山河故人
8  n  1  魏如萱 你啊你啊
9  n  1  鄧紫棋 光年之外
10 8 3  周柏豪 終於我們(feat.岑寧兒)
CH細聽.蕩氣迴腸

這是一首十分重要的歌曲。
一首四分鐘的情歌,
已經能完完全全展現電台的腐敗、歌手的演唱深度、以及作曲人的才華。

可惜近年這位作曲人近年開始轉走暖男路線。
縱然這些溫情小品都不差,可以溫暖我一個冬天,
但我還是比較喜歡他的蕩氣迴腸,
一種經得起時間考驗、愈聽愈濃厚的蕩氣迴腸。

陳柏宇 - 別來無恙
「 忙下去 捱下去 但一不小心
  總記起你          」
[youtube]qbB_9gsHraA[/youtube]
CH細聽.當年今日

我仍然期待妳能夠回到相信音樂時的高峰。

梁靜茹 - 沒有如果
「 如果我說 愛我沒有如果
  錯過就過 你是不是會難過 」

(2009年第七週冠軍歌)

作者: chanchan0909    時間: 2017-2-15 20:15

1  1  5  林奕匡 難得一遇(#1 for 2 weeks)
2  R  4 容 ...
CunninG 發表於 2017-2-15 20:05
恭喜曬紫棋上榜
難得一遇個走勢會否太美
作者: JasOh103    時間: 2017-2-15 20:42

又一首至尊
難得一遇十大standby
作者: bagfgfcde    時間: 2017-2-15 20:45

沒有如果
祖兒
作者: 616.1314    時間: 2017-2-15 20:54

脫祖粉的人可以上天堂, 要唔要試下
CunninG 發表於 2017-2-9 16:41

係2015年將過千fun既美祖霏出三甲、俾987fun既碎雅金個陣已經脫左粉
作者: 616.1314    時間: 2017-2-15 20:55

wow GEMbb
最好時光有得 RE 係咪因為個 MV
作者: John    時間: 2017-2-15 21:08

CunninG 發表於 2017-2-15 20:05

原來林奕匡已經溫暖到你
作者: CunninG    時間: 2017-2-15 22:03

恭喜曬紫棋上榜
難得一遇個走勢會否太美
chanchan0909 發表於 2017-2-15 20:15
又一首至尊
難得一遇十大standby
JasOh103 發表於 2017-2-15 20:42

希望你地唔好比假希望匡粉
呢個榜不時會發生雙周冠但年尾個歌手要食白果
沒有如果
祖兒
bagfgfcde 發表於 2017-2-15 20:45

6月16日生日的人都係唱歌好好聽

wow GEMbb  
最好時光有得 RE 係咪因為個 MV
616.1314 發表於 2017-2-15 20:55

EXACTLY, A TIME FOR US 張海報有加分

原來林奕匡已經溫暖到你
John 發表於 2017-2-15 21:08

愛情小品聽聽下都好聽
不過我係一個鍾意凍多過熱既人
佢都係唱多幾首雨落大地算啦
作者: 616.1314    時間: 2017-2-15 22:04

EXACTLY, A TIME FOR US 張海報有加分
CunninG 發表於 2017-2-15 22:03

ATFU 簡直係神碟
希望 MySecretLive 會唱多D呢隻碟既歌
作者: John    時間: 2017-2-15 22:19

ATFU 簡直係神碟
616.1314 發表於 2017-2-15 22:04

心賊難防
兩面
紙巾歌
作者: dongbb2332    時間: 2017-2-15 22:53

希望紫棋妹上到共和!!!
作者: CLWR    時間: 2017-2-18 19:01

CunninG 發表於 2017/2/15 20:05

希望林奕匡之後可以創作多些動聽的歌。
作者: kel_kelvin    時間: 2017-2-20 14:11

沒有如果
加埋屬於
情歌
別再為他流淚

如果果時自己有榜 一定係女金+至尊碟初中回憶
作者: nicholashin    時間: 2017-2-21 01:48

沒有如果
加埋屬於
情歌
別再為他流淚

如果果時自己有榜 一定係女金+至尊碟初中回憶 ...
kel_kelvin 發表於 2017-2-20 14:11
話說Fish同Phil都有首不敢當
作者: kel_kelvin    時間: 2017-2-21 02:18

nicholashin 發表於 2017-2-21 01:48

歌名決定左首歌side track既命運
作者: CunninG    時間: 2017-2-21 21:59

ATFU 簡直係神碟
616.1314 發表於 2017-2-15 22:04

大愛It doesnt matter 但我覺得唔會唱

希望紫棋妹上到共和!!!
dongbb2332 發表於 2017-2-15 22:53

棋妹最後都係上唔到
沒有如果
加埋屬於
情歌
別再為他流淚

如果果時自己有榜 一定係女金+至尊碟初中回憶 ...
kel_kelvin 發表於 2017-2-20 14:11

仲有連埋崇拜果隻碟
不過之後去左環球就一去不返

nicholashin 發表於 2017-2-21 01:48

歌名決定左首歌side track既命運
kel_kelvin 發表於 2017-2-21 02:18

同歌名要同命運
咁我當年無上不敢當
如果下plug係不敢當咪我都唔可以上囉
作者: nicholashin    時間: 2017-2-21 22:05

同歌名要同命運
咁我當年無上不敢當
如果下plug係不敢當咪我都唔可以上囉
CunninG 發表於 2017-2-21 21:59
原來Kelly首別來無恙都被horse出十大
作者: CunninG    時間: 2017-2-21 22:30

原來Kelly首別來無恙都horse被出十大
nicholashin 發表於 2017-2-21 22:05

首先04年我未整榜, 但08年已經有榜

其次留意番horse出十大既意思係本身個歌手得一首歌係十大
明明夠分但我唔比佢十大最後無歌曲獎先叫horse
例子:
2016: 強弱, 我們的總和
2015: 煩擾中起舞
2014: 食物鏈
2013: 夭心夭肺
2010: 如果生命還有歌

別來無恙只係叫技術性調整(雖然我呢家有少少後悔調走左)
作者: CunninG    時間: 2017-2-22 21:45

CH細聽.音樂推介 第八週

1  3  4  C AllStar 一刻戀上
2  5  2  Nowhere Boys 天外飛仙
3  n  1  王菀之 酷愛
4  6  3  許志安 冥想練習
5  1  6  林奕匡 難得一遇
6  6  4  周柏豪 終於我們(feat.岑寧兒)
7  4 10 Dear Jane 羽毛鱗刺
8  n  1  張敬軒 下次愛你
9  7  7  RubberBand 山河故人
10 2 5  容祖兒 最好時光
CH細聽.孤芳自賞

在王菀之云云眾多的藝術品中,
我的首選是這一首。

大家都知道藝術這條路不好走。
前幾晚看到大家對Ivana的待遇,
又真是會令她認為自己一直都在孤芳自賞。

其實, 我想說當天都有不少人是為了Ivana入場,
至少我是其中一個。

王菀之 - 迷失藝術
「 從來藝術家眼眸裝滿煩憂 」

[youtube]QiTaUM0k3uI[/youtube]
CH細聽.當年今日

如果問我歷年四百多首冠軍歌中最喜愛哪一首,
我想我會毫不猶豫回答這首。

陳綺貞 - 流浪者之歌
「 快樂若是有 傷心若是有
  眼淚灌溉 不枉愛過 」

(2014年第八週冠軍歌)

作者: chanchan0909    時間: 2017-2-23 04:45

2  5  2  Nowhere Boys  ...
CunninG 發表於 2017-2-22 21:45
你啊你啊呢 ?
作者: bagfgfcde    時間: 2017-2-23 06:29

迷失藝術我今個星期都聽左好多次 lol
作者: kwanie    時間: 2017-2-23 15:51

2  5  2  Nowhere Boys  ...
CunninG 發表於 22/2/2017 21:45
其實ivaja果parts 係好睇d既
作者: matthew1990    時間: 2017-2-23 19:21

kwanie 發表於 2017-2-23 15:51

咁hijs果parts 呢?
作者: kwanie    時間: 2017-2-23 22:02

咁hijs果parts 呢?
matthew1990 發表於 23/2/2017 19:21
Sevej 左添 >"<
作者: CunninG    時間: 2017-2-23 22:08

你啊你啊呢 ?
chanchan0909 發表於 2017-2-23 04:45

比第十位霸左個位, 希望各位國語力榜主可以BAN爆第十位位歌手
迷失藝術我今個星期都聽左好多次 lol
bagfgfcde 發表於 2017-2-23 06:29

演唱會後遺症
kwanie 發表於 2017-2-23 15:51

不過唔係個個都識欣賞
作者: kwanie    時間: 2017-2-23 22:10

不過唔係個個都識欣賞
CunninG 發表於 23/2/2017 22:08
唔sad 喎
當軒仔嗌完拉埋咪全場尖叫歡呼既時候
你就知班觀眾係咁上下料架啦~~

#我小眾並不等於我廢
作者: dongbb2332    時間: 2017-2-23 22:13

唔sad 喎

#我小眾並不等於我廢 ...
kwanie 發表於 2017-2-23 22:10

都唔知有乜好拉
又唔係拉得好聽
作者: CunninG    時間: 2017-2-23 22:19

唔sad 喎

#我小眾並不等於我廢 ...
kwanie 發表於 2017-2-23 22:10
都唔知有乜好拉
又唔係拉得好聽
dongbb2332 發表於 2017-2-23 22:13

我個女同事提我
佢走火入魔唔係第一日既事 (女同事係話呢個係招牌動作)

[youtube]SZkbOeWEvO0[/youtube]
想慳時間可以直接跳去3:32聽
作者: kwanie    時間: 2017-2-23 22:28

我個女同事提我

想慳時間可以直接跳去3:32聽 ...
CunninG 發表於 23/2/2017 22:19
同囡囡睇
作者: CunninG    時間: 2017-2-23 23:03

同囡囡睇
kwanie 發表於 2017-2-23 22:28

其實我同kk睇17女同事睇尾場
作者: John    時間: 2017-2-24 01:31

我個女同事提我

想慳時間可以直接跳去3:32聽 ...
CunninG 發表於 2017-2-23 22:19

堅系招牌
作者: CunninG    時間: 2017-3-4 00:04

CH細聽.音樂推介 第九週

1  2  3  Nowhere Boys 天外飛仙
2  5  7  林奕匡 難得一遇
3  R  2  魏如萱 你啊你啊
4  n  1  楊丞琳 觀眾
5  1  5  C AllStar 一刻戀上
6  6  5  周柏豪 終於我們(feat.岑寧兒)
7  3  2  王菀之 酷愛
8  4  4  許志安 冥想練習
9  n  1  恭碩良 愛後記
10 n 1  家家 看透
CH細聽.如果東京不快樂

每次去東京都總有一個人在街頭閒逛的機會,
這個時候我就會聽聽東京playlist的歌。

有些歌未必每次都會聽,
例如我不會在夏天聽花無雪或富士山下。

但這一首,我每次都會聽。

周國賢 - 目黑
「 靜靜行經 留影 目黑之夜有星 」

[youtube]7zBqok9ET1g[/youtube]
CH細聽.當年今日

周柏豪 - 只有一事不成全你
「 人軟弱無力 無嘗不可 」

(2012年第九週冠軍歌)

作者: John    時間: 2017-3-4 00:09

難得一遇勇奪11 fun
作者: bagfgfcde    時間: 2017-3-4 08:44

終於我們勁hea
作者: kwanie    時間: 2017-3-4 11:29

難得一遇終於破蛋
作者: Wonders    時間: 2017-3-4 11:32

話說呢位美榜主今年嘅至尊係咪出現咗
6>3>2>1>1>5>2
作者: CunninG    時間: 2017-3-4 11:34

難得一遇勇奪11 fun
John 發表於 2017-3-4 00:09

希望下星可以拎12FUN  然後榮升CM首席框粉

終於我們勁hea
bagfgfcde 發表於 2017-3-4 08:44

上年有首叫山林道既歌比我HEA左成11星期, 最後竟然有十大高位

難得一遇終於破蛋
kwanie 發表於 2017-3-4 11:29

但最後都要由第1位衝出十甲

話說呢位美榜主今年嘅至尊係咪出現咗
6>3>2>1>1>5>2
Wonders 發表於 2017-3-4 11:32

我希望年尾會有歌可以過佢頭
咁我就唔洗捐過至尊比框框
作者: ed8671ed    時間: 2017-3-4 11:43

觀眾!!!!
希望有冠
作者: chanchan0909    時間: 2017-3-4 12:51

你啊你啊 勇奪 10 分
作者: CunninG    時間: 2017-3-8 21:25

觀眾!!!!
希望有冠
ed8671ed 發表於 2017-3-4 11:43

等左咁耐都唔派唯有自己PLUG
你啊你啊 勇奪 10 分
chanchan0909 發表於 2017-3-4 12:51

但都係上唔到共和
作者: CunninG    時間: 2017-3-8 21:55

CH細聽.音樂推介 第十週

1  6  6  周柏豪 終於我們(feat.岑寧兒)
2  9  2  恭碩良 愛後記
3  8  5  許志安 冥想練習
4  4  2  楊丞琳 觀眾
5  5  6  C AllStar 一刻戀上
6  3  3  魏如萱 你啊你啊
7  2  8  林奕匡 難得一遇
8  1  4  Nowhere Boys 天外飛仙
9 10 2  家家 看透
10 n 1  周柏豪 近在千里(feat.衛蘭)
CH細聽.雙週冠軍

每兩三年就有一首雙週冠很純粹地不夠分而拿不到十大。
當中包括這一首。

然後我又重新檢閱這位歌手的在本榜的成績,
原來對上一次在年結看到他的名字已經是2008年的事情。

洪卓立 - 無聲佔有
「 我只有待你最落魄在你額角親一下 」

[youtube]pYBdZZlumXI[/youtube]
CH細聽.當年今日

這是一首充滿大學回憶的歌曲。

林欣彤 - Little Something
「 My Sweet Nothing You're My Everything 」
(2013年第十週冠軍歌)

作者: bagfgfcde    時間: 2017-3-8 22:45

Little Something
作者: kwanie    時間: 2017-3-8 23:09

乜野大學回憶
作者: CunninG    時間: 2017-3-8 23:14

Little Something
bagfgfcde 發表於 2017-3-8 22:45

2013年我既至尊歌

乜野大學回憶
kwanie 發表於 2017-3-8 23:09

每晚係hall4 common prep pro p pre 到3 4 點 第二日又8點彈起身去開counter
好chur 但果時都仲叫一枝莊
應該係成個莊期莊內最融洽既最好時光

(其實段回憶同歌詞無關, 只係因為首歌每既都係hall 4個common loop )
作者: nicholashin    時間: 2017-3-8 23:19

wow hall莊
作者: kwanie    時間: 2017-3-8 23:21

wow hall莊
nicholashin 發表於 8/3/2017 23:19
唔係啦
2013年我既至尊歌  

每晚係hall4 common prep pro p pre 到3 4 點 第二日又8點彈起身去開cou ...
CunninG 發表於 8/3/2017 23:14
學生時期 2 3 4月印象永遠最深刻
作者: nicholashin    時間: 2017-3-8 23:23

唔係啦
kwanie 發表於 2017-3-8 23:21
唔係hall莊都可以喺hall common通頂
作者: CunninG    時間: 2017-3-8 23:23

wow hall莊
nicholashin 發表於 2017-3-8 23:19

我邊有無咁yo上hall 莊

唔係hall莊都可以喺hall common通頂
nicholashin 發表於 2017-3-8 23:23

同hall 莊傾好數比我地爆個common用
作者: kwanie    時間: 2017-3-8 23:25

同hall 莊傾好數比我地爆個common用 ...
CunninG 發表於 8/3/2017 23:23
阻住晒d 人睇波
作者: CunninG    時間: 2017-3-8 23:27

阻住晒d 人睇波
kwanie 發表於 2017-3-8 23:25

用電腦啦乖 睇完立即轉channel 都得
作者: John    時間: 2017-3-11 05:42

同hall 莊傾好數比我地爆個common用 ...
CunninG 發表於 2017-3-8 23:23

邊有無咁yo係咪雙雙重否定句黎

我大學最開心係不停用soc房組聚
d組仔女痴線架
作者: John    時間: 2017-3-11 05:43

阻住晒d 人睇波
kwanie 發表於 2017-3-8 23:25

話時話 而家少左好多睇波
一來link難搵左
作者: CunninG    時間: 2017-3-11 13:50

邊有無咁yo係咪雙雙重否定句黎

我大學最開心係不停用soc房組聚
d組仔女痴線架 ...
John 發表於 2017-3-11 05:42

我又打錯字

其實我想講我唔YO, 仲好摺

PK科大SOC房要同其他SOC SHARE
我完全無FING SOC房經驗
反而每次去SOC房都係做莊務

不過我其實最懷念係當年開幾廿次AGM, 有時仲開完去食糖水或者落APM唱個通K
諗番起都覺得自己呢家好老

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2