標題: 港鐵縱火疑犯稱兒遭迫害自焚報復,十二人傷 [打印本頁]

作者: Kaybb    時間: 2017-2-10 20:56     標題: 港鐵縱火疑犯稱兒遭迫害自焚報復,十二人傷

作者: matthew1990    時間: 2017-2-10 21:32

作者: uponand    時間: 2017-2-10 21:47

好恐怖,希望無辜受傷者早日康復!

P.S. 香港地鐵入站無安檢?
作者: bagfgfcde    時間: 2017-2-10 21:54

近排特別多痴線佬
作者: Kaybb    時間: 2017-2-10 21:56

作者: kk8733    時間: 2017-2-10 22:10

matthew1990 發表於 2017-2-10 21:32

你樣子係咁???O 咀大眼黑皮膚??
作者: kk8733    時間: 2017-2-10 22:23

被捕男子年約60歲,姓張,為香港人,疑受家庭問題困擾,據知疑犯有案底。
作者: kk8733    時間: 2017-2-10 22:28

港鐵車廂恐怖縱火案,當時同疑犯同車廂的目擊者稱,事發時列車由金鐘開出,突然聽到有人大喝:「X你老母!做乜x?」隨即就見到有人淋潑液體,並見到著火,車廂內乘客即擁往另一方。而在隔離車廂的目擊者Leo直言以為自己「一定冇命」,在短短3分鐘的車程儼如在地獄走一圈:「見住啲火喺車頂湧埋嚟,起碼燒著2至3卡、10幾米遠。」Leo憶述當時情況非常混亂,有一男乘客驚慌過度,不斷向後推,「踩住人咁走,搞到人踩人,我畀人推跌之後,又推跌咗一個大肚婆,起碼4至5個人跌倒」。

當時Leo聽到該孕婦大喊求生,他立即幫忙大叫:「唔好再推呀!有大肚婆!」他看到當時全車人的物品都四處亂飛:「甩晒鞋,啲袋飛開晒」。由於車頂全著火,Leo更目睹有乘客「頭髮燒燶」,直至差不多到尖沙嘴,火勢才熄滅。

同時有乘客形容當時車廂非常大煙,原本2至3分鍾的車程車感覺比平時長,形容有如「屍殺列車」。他憶述目睹有男子的長褲燒至變成短褲,有乘客脫下大褸協助他將火撲熄,亦有人為他潑水。另一乘客葉先生表示,車內多次傳出尖叫聲,情況混亂,當列車抵達尖沙嘴後,職員立即疏散乘客,「出到月台已經見有兩個人受傷瞓低咗。」有個女子坐在一旁,手腳疑似燒傷,「對手薰黑咗,連褲都燒到爛晒。」不少市民向該女子「淋水」降溫。

而當時在尖沙嘴月台候車的非洲藉人士Toko表示,當時他與太太站在接近車頭位置,沒想到列車埋站甫開門,即有大量白煙湧出,「乘客好慌張咁走出去,見到好多人著火衝出來,當中有外籍人士。」乘客逃生時一仆一碌,情況非常混亂,其中一名長者的下半身著火,「係好驚好危險。」
作者: Lewis    時間: 2017-2-10 23:19

天佑香港
搭地鐵都要無啦啦俾人燒到咁.. 真係他媽的癡線
作者: newguy    時間: 2017-2-10 23:49

如果係6點幾嘅話仲恐怖,會傷得更多人...
作者: tom    時間: 2017-2-11 00:03

希望香港少d痴線佬
作者: HOTMAN    時間: 2017-2-11 00:15

勁驚 發生既時候咁岩塞左係旺角勁耐...睇番新聞先知咁大件事

以後出街真係盡量唔聽歌 留意多d周圍
作者: kk8733    時間: 2017-2-11 00:30

勁驚 發生既時候咁岩塞左係旺角勁耐...睇番新聞先知咁大件事

以後出街真係盡量唔聽歌 留意多d周圍 ...
HOTMAN 發表於 2017-2-11 00:15

你真係要小心D
作者: amy    時間: 2017-2-11 00:37

痴線佬都痴得幾雲循…
計過度過,揀正放工放學時間,星期五多人出街,過海途中,帶晒架生…
以後搭車真係要小心啲留意周圍環境呀!
好在我今日出去食飯行東面過海…
祝無辜乘客早日康復,縱火者受法律制裁
作者: hehehaha    時間: 2017-2-11 00:39

如果係6點幾嘅話仲恐怖,會傷得更多人...
newguy 發表於 2017-2-10 23:49

係金鐘發生會恐怖啲
作者: 阿mark    時間: 2017-2-11 01:25

搭地鐵都唔安全
作者: JayantL    時間: 2017-2-11 02:01

真係癡線。。。
好彩四點幾已經過咗銅鑼灣
唔敢相信呢啲咁變態嘅事就發生喺自己幾個鐘之前喺度嘅地方
作者: electric    時間: 2017-2-11 04:18

估唔至連香港都終於發生呢d事
有frd平時搭開鐘數呢條line
好彩佢今日遲收工冇上到呢班車
作者: 賴爽    時間: 2017-2-11 10:00

本帖隱藏的內容需要積分高於 5000 才可瀏覽

作者: Lewis    時間: 2017-2-11 11:58

**** 本內容被作者隱藏 ****
賴爽 發表於 2017-2-11 10:00

回應1) 最PK係有好多人都影D傷者燒成點, 特別係哥個學生妹咁樣俾人擺上網都幾_慘
回應2) 香港人真係癡_線 :0)
回應3) 救火真係唔係話救就救, 一陣用錯方法肯定又俾班道德判官插死

所以做香港人真係好好, 永遠有得食花生+站在道德高地插曬所有人
如果我起現在一定呆曬, 唔知點做好, 仲邊load到咁多野又影相又退錢又去救人
保得住自己條命都偷笑
作者: Kaybb    時間: 2017-2-11 12:06

作者: Kaybb    時間: 2017-2-11 12:08

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2