標題: 許廷鏗過檔遇阻滯自由身搵醫靠 [打印本頁]

作者: matt0605    時間: 2017-5-10 10:18     標題: 許廷鏗過檔遇阻滯自由身搵醫靠

http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20170510/00282_024.html

許廷鏗過檔遇阻滯自由身搵醫靠               

身為「巨聲幫」的許廷鏗上月底與無綫及星夢結束七年賓主關係,一心過檔華納的他近日出現阻滯,有傳因他突然拒簽經理人約,想自組工作室製作歌曲交予華納發行,故遭新東家叫停。同時有傳無綫將其列入「黑名單」,現時可謂「兩頭唔到岸」。

許廷鏗(Alferd)於2009年參加無綫舉辦的第一屆《超級巨聲》勇闖樂壇,憑獨特唱功及「將軍澳吳尊」之名獲星夢揸Fit人何哲圖(Herman)簽約成為歌手,在無綫及Herman聯手力捧下成為「星夢一哥」,所唱歌曲均登上《勁歌金曲》榜冠軍位置。由於Alfred上月底與無綫及星夢約滿,年初已傳他決意離開娘家過檔華納。                                    

回復自由身的Alfred坐定粒六過檔接會離巢的「華納一哥」周柏豪棒,可惜近日傳出華納突然「煞停」,令Alfred「兩頭唔到岸」。原來他突然改變將經理人合約一併簽給華納的意願,有意自組公司做製作,只將歌曲交由華納發行。華納見唱片市道低迷,幾乎出一張唱片就蝕一張,故表明要簽埋經理人約先有得傾。娛樂工作被迫叫停的Alfred幸仍有牙醫工作,近日他頻頻到診所開工。

Herman叮囑靠自己   

據知,Herman得悉愛將堅決離巢既傷心又憤怒,認為對方不懂飲水思源,更傳出無綫將Alfred列入「不受歡迎」之列,不會力推其新歌或讓其打入音樂榜三甲,可算全面封殺Herman昨日在電話中承認與Alfred已約滿:「係約滿咗,佢話想出去闖吓,咪由佢囉。(覺得佢唔飲水思源?)每個年代睇法唔同,當然公司一直都好栽培同對佢好好。(無綫列佢入黑名單?)當然佢之後嘅歌唔會話有高播放,公司一直投放好多資源喺旗下藝人度,以自己藝人行先。」隨即叮囑Alfred:「將來佢要靠自己嘅資源同平台。」               

而Alfred則回應說:「入行六、七年都係同一公司,面對轉會關口都唔係好識拿捏,多謝伯樂Herman由細睇住我大,希望嚟緊日子可以保持良師益友關係,轉會暫時唔算話太急同阻滯,想畀時間同空間自己諗吓方向點做,有咩新消息會同大家公布。」另外,華納發言人承認對Alfred感興趣:「呢刻未落筆簽任何合約,將來有喜訊通知大家。」

繼Chok峯之後又想封殺埋Alfred?

作者: matthew1990    時間: 2017-5-10 10:26

真係轉會啵
肯定係kwanie成日喺各大叫佢轉會搞到佢真係轉
作者: kin888    時間: 2017-5-10 10:36

「當然佢之後嘅歌唔會話有高播放,公司一直投放好多資源喺旗下藝人度,以自己藝人行先。」

And this is why no one should ever take their chart/awards seriously.
作者: 1d14    時間: 2017-5-10 10:48

佢星夢最後張碟仲未出,唔會胎死腹中掛
作者: 阿mark    時間: 2017-5-10 10:48

最後果d歌出碟都無望了
作者: b01091018    時間: 2017-5-10 10:56

當然佢之後嘅歌唔會話有高播放,公司一直投放好多資源喺旗下藝人度,以自己藝人行先

好誠實
作者: kwanie    時間: 2017-5-10 10:57

點解唔簽華納姐
你睇下天敵幾受cm 人歡迎 (?)
作者: ~蛋撻~    時間: 2017-5-10 10:59

咁又大諗頭D既,文豪都係上到頂先話叫自組工作室,
仲爭緊餅仔就打多陣工先囉,還掂華納打後又無男歌手,實捧硬既
作者: hehehaha    時間: 2017-5-10 11:00

點解唔簽華納姐
kwanie 發表於 2017-5-10 10:57

衞蘭就唱teen dick
咁Alfred唱乜好
作者: 大唔透    時間: 2017-5-10 11:11

周柏豪堅走?
作者: l00540    時間: 2017-5-10 11:12

金堅 轉會後,歌曲傳唱度肯定會大減⋯

其實 張家誠:自己班底(50:50) 造歌策略
幫左佢好多⋯
作者: kk8733    時間: 2017-5-10 11:26

點解唔簽華納姐

唔覺CM 好受歡迎。大家好似好懷念甲音樂年代D 歌
作者: kk8733    時間: 2017-5-10 11:26

真係轉會啵
肯定係kwanie成日喺各大叫佢轉會搞到佢真係轉
matthew1990 發表於 2017-5-10 10:26

原來係依度講野佢會留意。。

咁我希望ALFRED 唔好轉 性取向。。華納好多HEHE 佢可以認識下。。
周柏豪堅走?
大唔透 發表於 2017-5-10 11:11

99.99%會走。。
作者: tom    時間: 2017-5-10 11:27

方丈份人
作者: kevinlai1621    時間: 2017-5-10 11:32

點解唔簽經理人?
發行公司應該都會幫手做宣傳, 定係佢驚經理人公司會唔覺意幫佢接戲??
作者: Ching2015    時間: 2017-5-10 11:45

點解唔簽經理人?
發行公司應該都會幫手做宣傳, 定係佢驚經理人公司會唔覺意幫佢接戲?? ...
kevinlai1621 發表於 2017-5-10 11:32

會唔會拍戲同做牙醫工作有衝突? 我估。
總覺得佢青春頌果期如果決心放棄牙醫,全力歌影視發展,應該一早上左一線。
作者: 艾石仔    時間: 2017-5-10 12:21

點解唔簽經理人?
發行公司應該都會幫手做宣傳, 定係佢驚經理人公司會唔覺意幫佢接戲?? ...
kevinlai1621 發表於 2017-5-10 11:32

佢識做戲咩
拍_V就得
作者: PangChiYeung    時間: 2017-5-10 12:38

wawawah 好耶
我估Alfred都唔想唱電視劇歌
希望快d出歌唔會flop 依家mag獨立之後已經flop曬
作者: fifty1205    時間: 2017-5-10 12:40

佢識做戲咩
拍_V就得
艾石仔 發表於 2017-5-10 12:21

同柏豪整番套上癮
作者: lblemon    時間: 2017-5-10 12:46

會唔會拍戲同做牙醫工作有衝突? 我估。
總覺得佢青春頌果期如果決心放棄牙醫,全力歌影視發展, ...
Ching2015 發表於 2017-5-10 11:45

佢之前都有經理人約啦,點會有衝突
作者: stephybest    時間: 2017-5-10 13:16

叫佢老死欣宜簽佢囉
作者: lblemon    時間: 2017-5-10 13:20

如果堅持不簽經理人約,估計只有2個原因:
(1)自視過高,估計自己有能力獨立又紅到
(2)己決定以牙醫為終身職業,只不過一時未捨得放棄做歌手,所以做獨立歌手做自己想唱的歌ENJOY吓
作者: Kaybb    時間: 2017-5-10 13:24

作者: 阿mark    時間: 2017-5-10 13:27

原來他突然改變將經理人合約一併簽給華納的意願,有意自組公司做製作,只將歌曲交由華納發行。華納見唱片市 ...
Kaybb 發表於 2017-5-10 13:24

同無簽華納無乜分别吧?就如一d歌手自資出碟,然後俾唱片公司發行係一樣的?華納係度自爆帮柏豪shiga出碟都係蝕本
作者: matthew1990    時間: 2017-5-10 13:28

點解唔簽華納姐

彎直難分
作者: Kaybb    時間: 2017-5-10 13:30

作者: kk8733    時間: 2017-5-10 13:32

佢識做戲咩
拍_V就得
艾石仔 發表於 2017-5-10 12:21

佢要做咩角色。。
作者: cathay1996    時間: 2017-5-10 13:37

唔係話佢同欣宜自組經理人公司咩
作者: John    時間: 2017-5-10 13:53

彈弓手
不過衛蘭要簽埋妹妹咁強既條件華納都滿足到
總會傾到一個雙雙方都接受的方案
作者: SA弟林    時間: 2017-5-10 14:10

好想睇佢著住醫生袍再次係公園幫人睇牙
作者: kk8733    時間: 2017-5-10 14:15

好想睇佢著住醫生袍再次係公園幫人睇牙
SA弟林 發表於 2017-5-10 14:10

佢上次唔係著醫生袍
作者: lblemon    時間: 2017-5-10 14:15

原來他突然改變將經理人合約一併簽給華納的意願,有意自組公司做製作,只將歌曲交由華納發行。華納見唱片市 ...
Kaybb 發表於 2017-5-10 13:24

軒仔有將經理人約簽埋比蛋記的
作者: Ching2015    時間: 2017-5-10 14:25

佢之前都有經理人約啦,點會有衝突
lblemon 發表於 2017-5-10 12:46

但佢無拍TVB劇,如果簽經理人可能唔可以再推job要拍戲。同牙醫工作有conflict???
作者: Kaybb    時間: 2017-5-10 14:52

作者: lblemon    時間: 2017-5-10 15:12

但佢無拍TVB劇,如果簽經理人可能唔可以再推job要拍戲。同牙醫工作有conflict??? ...
Ching2015 發表於 2017-5-10 14:25

如果有經理人約就可以迫佢拍劇的話,無記晨早迫左佢拍劇啦。
作者: lblemon    時間: 2017-5-10 15:13

所以許生無咁樣特權
歌手係揾唔到食,唱歌只係幫助提升人氣,只有登台拍劇拍電影開演唱會先有肉食,所以 ...
Kaybb 發表於 2017-5-10 14:52

同意你的講法。
作者: venus    時間: 2017-5-10 15:32

未出碟歌曲
----------------
Keroro世界
理想的翅膀
青春頌(國)
遺物
再戰明天
一夜成名
天地
我的志願
你在我在
痛醒
籠牢

Herman的抉擇:
a) 等Alfred出新唱片時, 舊東家星夢推出Alfred新曲+精選
b) 星夢唔出碟, 留番quota 俾自己歌手
作者: jpadvd    時間: 2017-5-10 16:03

衞蘭就唱teen dick
咁Alfred唱乜好
hehehaha 發表於 2017-5-10 11:00

情敵 Love dick
作者: 阿mark    時間: 2017-5-10 16:08

未出碟歌曲
----------------
Keroro世界
理想的翅膀
青春頌(國)
遺物
再戰明天
一夜成名
天地
我的志願
...
venus 發表於 2017-5-10 15:32

如果佢搞自己工作室,可能1-2年後先出到碟,mag宜家先得1首歌
作者: l00540    時間: 2017-5-10 17:45

如果佢搞自己工作室,可能1-2年後先出到碟,mag宜家先得1首歌
阿mark 發表於 2017-5-10 16:08

有排都無得開紅館

之前56x作品展都唔肯放版權⋯
宜家金堅轉會,更加唔洗諗⋯
作者: boy4dudes    時間: 2017-5-10 17:59

Herman的抉擇:
a) 等Alfred出新唱片時, 舊東家星夢推出Alfred新曲+精選
b) 星夢唔出碟, 留番quota 俾自己歌手
venus 發表於 2017-5-10 15:32

出新曲+精選應該有D人買掛

不過等Alfred出新唱片時先出可能要等三四五年
作者: 阿田    時間: 2017-5-10 18:26

签同欣宜一间罢就啦~
作者: dom    時間: 2017-5-10 18:37

改簽岳少囉!佢大把錢唔怕蝕。
其實做牙醫咪幾好,又賺得多
反正都會絕跡無線,得閒放歌上網,跟住自資出碟好過啦。
佢都唔係恨攞獎的歌手
作者: Wing1211    時間: 2017-5-10 20:08

反正都會絕跡無線,得閒放歌上網,跟住自資出碟 ...
dom 發表於 2017-5-10 18:37

係囉,東亞一直都有好多獨立歌手簽佢出碟
做乜唔簽東亞呢
作者: kk8733    時間: 2017-5-10 20:18

佢都唔係恨攞獎的歌手

你講笑嗎。。唔恨攞獎。。
作者: michaelycy_2007    時間: 2017-5-10 20:49

其實繼續簽TVB同星夢對佢無壞處
原因係:
1. 前幾年雖然佢係星夢人, 不過唔係首首歌都要類似班底, 老闆仍然放手比佢自己造歌
2. 電視劇歌曲雖然903封殺, 不過好在點擊率同電視播放率高, 家傳戶曉 (例如護航, 記住忘記我, 歲月無悔)
3. 有D亮相電視比電台更有用吧

如果佢堅持轉會或者離開TVB, 我暫時見唔到咩佢說服力原因
除非
1. 佢離開TVB之後歌曲風格或者班底上比宜家可以更大突破 (不過呢個論點不合理, 因為宜家D歌已經可以有自己班底)
2. 佢斷TVB關係會為佢帶來其他利益
作者: Ching2015    時間: 2017-5-10 20:58

原因係:
1. 前幾年雖然佢係星夢人, 不過唔係首首歌都要類似班底, 老闆仍然 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-10 20:49

好耐無係cm見你了,而家講咩都無用,離開左都返唔到轉頭。我等佢開show等左幾年都無影,之後更加唔會有,對佢有點失望。而家唔理佢獨立定係簽任何唱片公司,出唱片同開演唱會都唔期望了,只想佢快的plug新歌。其實有時真係唔知佢想點??
作者: 星夢情真    時間: 2017-5-10 21:16

唉.. 好唔鐘意派派下歌未出碟就約滿
作者: l00540    時間: 2017-5-10 21:47

上年講話要爭男銅
作者: boy4dudes    時間: 2017-5-10 22:17

鏗鏗唔想拍劇拍電影係可以理解的:
1) 以前自己嘅MV已經要被月巴人老迫佢扮直男, 唔想拍劇拍電影扮直男女 (佢亦無信心無本事扮 - 懸崖花MV尷尬嘴嘴Mag額頭係幫個好姊妹)
2) 想繼續自己嘅"志願" (做歌手), 唔想做其他非志願嘅野 (拍劇演戲)
3) 唔想被導演指定演hehe角色 (e.g. 林一峰, 梁祖堯, 賀飛, 彭冠期)
鏗鏗自己努力做牙醫賺錢出歌出唱片, 唔靠父蔭, 係值得欣賞嘅 不過希望唔好變另一個鄧穎芝, 賺錢幾年先出一兩首歌
作者: kk8733    時間: 2017-5-10 22:36

1) 以前自己嘅MV已經要被月巴人老迫佢扮直男, 唔想拍劇拍電影扮直 ...
boy4dudes 發表於 2017-5-10 22:17

原來佢咁介意錫囡囡。不如去到新公司直接出櫃啦。。
作者: 黃家正    時間: 2017-5-10 22:38

回復 42# 阿田

joyce宜家乜公司?
作者: harryharry    時間: 2017-5-10 22:39

1) 以前自己嘅MV已經要被月巴人老迫佢扮直男, 唔想拍劇拍電影扮直 ...
boy4dudes 發表於 2017-5-10 22:17

不如唔好話佢根本唔想拍感情戲同男人又唔得同女人又唔得
作者: kk8733    時間: 2017-5-10 22:41

不如唔好話佢根本唔想拍感情戲同男人又唔得同女人又唔得
harryharry 發表於 2017-5-10 22:39

兄弟情LOR。。
作者: boy4dudes    時間: 2017-5-10 22:59

joyce宜家乜公司?
黃家正 發表於 2017-5-10 22:38

HMV Digital China Group

http://www.china3d8078.com/artiste/detail.html?artiste_id=10
作者: boy4dudes    時間: 2017-5-10 23:00

兄弟情LOR。。
kk8733 發表於 2017-5-10 22:41

Don't you mean 姊妹情?
作者: kk8733    時間: 2017-5-10 23:15

Don't you mean 姊妹情?
boy4dudes 發表於 2017-5-10 23:00

佢係妹妹???
作者: 阿mark    時間: 2017-5-10 23:34

HMV Digital China Group
boy4dudes 發表於 2017-5-10 22:59

都係經理人合約? 咁HMV唱片公司呢?鄭融呢?
作者: 阿mark    時間: 2017-5-10 23:36

星夢情真 發表於 2017-5-10 21:16

其實以前唱片合約好似係會講明出幾隻碟的,我的志願四台冠軍都出唔到碟,真係好陰功
作者: 阿mark    時間: 2017-5-10 23:39

原因係:
1. 前幾年雖然佢係星夢人, 不過唔係首首歌都要類似班底, 老闆仍然 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-10 20:49

完全唔明佢點解要呢個時候離開星夢,班底可以有別其他星夢歌手,而且又可以唔洗拍劇
作者: michaelycy_2007    時間: 2017-5-11 00:01

TVB同903, 根本上係對立, 明顯佢係不甘自己D歌903成績差, 連首痛醒都上唔到榜, 覺得係因為自己係TVB局限佢903發展, 所以決心離開

不過根據前人經驗, 呢種人以後只會比TVB封殺, 即係佢D歌以後都只會三台冠, 甚至997之後捧唔捧佢都成疑, 佢可能覺得903 D獎珍貴過TVB, 不過最終只會有獎無人氣, 做網絡紅人不過唔再入屋, 收入更加唔洗講, 好彩佢有另一份工, 加上屋企有錢, 歌手呢個職業從來都唔係要賺錢, 所以先有本錢得罪TVB, 被電視台封殺
作者: michaelycy_2007    時間: 2017-5-11 00:05

Maslow's hierarchy of needs --> self-actualization永遠係放最後

當你咩都無, 自然想好快咁有D基本野, 所以無論藝人定歌手, 未紅時都必定投靠TVB, 紅左之後覺得TVB局限自己發展又多限制, 所以走

一句到尾: 人不為己, 天誅地滅
不過奉勸佢一句: 記得飲水思源
作者: kwanie    時間: 2017-5-11 00:11

TVB同903, 根本上係對立, 明顯佢係不甘自己D歌903成績差, 連首痛醒都上唔到榜, 覺得係因為自己係TVB局限佢9 ...
michaelycy_2007 發表於 11/5/2017 00:01
997捧唔捧唔重要
作者: 阿mark    時間: 2017-5-11 00:17

TVB同903, 根本上係對立, 明顯佢係不甘自己D歌903成績差, 連首痛醒都上唔到榜, 覺得係因為自己係TVB局限佢9 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 00:01

林峯咪係樣版咯,以為離開tvb好掂,宜家d歌係就係上到903,仲好似有首冠軍添,不過估計無乜人會記得佢上隻ep的歌
作者: Ching2015    時間: 2017-5-11 00:26

完全唔明佢點解要呢個時候離開星夢,班底可以有別其他星夢歌手,而且又可以唔洗拍劇 ...
阿mark 發表於 2017-5-10 23:39

佢應該係唔想再唱劇歌,又有點過份自信。
作者: Ching2015    時間: 2017-5-11 00:32

Maslow's hierarchy of needs --> self-actualization永遠係放最後

當你咩都無, 自然想好快咁有D基本野,  ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 00:05

佢唔等錢開飯咪想要self actualization 攞。唔係人人有條件咁做。
作者: michaelycy_2007    時間: 2017-5-11 00:39

林峯咪係樣版咯,以為離開tvb好掂,宜家d歌係就係上到903,仲好似有首冠軍添,不過估計無乜人會記得佢上 ...
阿mark 發表於 2017-5-11 00:17

不如我舉個相反例子: 陳柏宇
    自從2015年願意亮相TVB之後人氣急升, D歌傳唱程度都高左好多, 證明TVB對於歌手知名度真係好有幫助

就算天王天后李克勤容祖兒都唔會願意同TVB反目, 你頒獎比佢地, 人地都會多謝架, 證明去到呢個級數都希望同傳媒保持良好關係

如果只靠網絡而無傳媒, 歌手肯定死得
作者: Ching2015    時間: 2017-5-11 00:42

michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 00:01

唔明佢做咩咁緊張903,男金又唔會輪到佢???
作者: kayzzz    時間: 2017-5-11 00:54

究竟全盛時期有幾多關於許廷鏗跳槽既新聞

預計應該就快會派新公司主打
作者: kk8733    時間: 2017-5-11 00:55

究竟全盛時期有幾多關於許廷鏗跳槽既新聞

預計應該就快會派新公司主打 ...
kayzzz 發表於 2017-5-11 00:54

華納???
作者: JayantL    時間: 2017-5-11 00:57

任何一個對唱歌有heart嘅人都唔會想自己日日唱電視歌搞到每隻碟tracklist都九唔搭八
尤其佢唔算等錢使 又算係入咗屋
咁佢決定選擇更大自由度離開星夢都無可厚非

上面舉咁多例子 咁我又舉一個:偽毒坤
前年做樂壇新人就爆咗《原來她不夠愛我》
老老實實 我就唔覺得嗰段時期tvb有幫過佢增加曝光率同播多咗佢啲歌
甚至你當時完全唔覺佢份經理人約原來係tvb
但偽毒咪一樣靠網絡炒紅咗自己
作者: kayzzz    時間: 2017-5-11 00:58

華納???
kk8733 發表於 2017-5-11 00:55

又有新聞就表示有新歌啦
作者: kk8733    時間: 2017-5-11 00:58

又有新聞就表示有新歌啦
kayzzz 發表於 2017-5-11 00:58

我見佢IG FOLLOW 哂華納D 人啦。
邊度新聞講???
作者: michaelycy_2007    時間: 2017-5-11 01:05

任何一個對唱歌有heart嘅人都唔會想自己日日唱電視歌搞到每隻碟tracklist都九唔搭八
尤其佢唔算等錢使 又算 ...
JayantL 發表於 2017-5-11 00:57

電視劇歌同自由度係兩件事

佢係星夢, 我見唔到佢有D咩係無自由, 歌曲班底完全自由, 工作種類又任揀, 唔拍劇就唔拍劇, 我唔覺將來佢會有更大自由度, 原因係現時佢自由度已經近乎maximum, 除左無得亮相其他電視台, 不過我唔覺得亮相其他電視台會幫到佢音樂

至於電視劇歌曲, 就算佢一年唱10首電視劇歌, 都唔代表佢唔可以同時自己造歌, 兩樣野性質不同, 電視劇歌宣傳電視劇同幫佢入屋, 自己D歌就表達自己理念, 完全無衝突, 佢離開TVB之後無錯係完全無晒電視劇歌, 不過唔代表佢可以造到更多其他歌, 因為以前佢已經係同時造兩種歌, 反而無左電視劇歌, 佢一年D歌會少左添, 可能由20首減到10首 (只是例子, 並非真實數據)
作者: michaelycy_2007    時間: 2017-5-11 01:14

尤其佢唔算等錢使 又算 ...
JayantL 發表於 2017-5-11 00:57

TVB無錯係無幫坤哥宣傳過D歌, 不過佢整體亮相率高, 仲係平日黃金時段, 對佢個人整體人氣已經好有幫助啦
    我同TVB保持良好關係唔係為冠軍歌或者D獎, 而係亮相電視台宣傳自己

如果許廷鏗離開星夢不過繼續TVB經理人約, 最多勁歌金榜成績差D, 不過人氣問題應該不大, 至少叫維持到
作者: boy4dudes    時間: 2017-5-11 01:33

星夢情真 發表於 2017-5-10 21:16

無計, 月巴人老hold住唔幫鏗鏗出碟

我自己整隻<痛醒>EP tracklist:
01. 我的志願
02. 痛醒
03. 你在我在
04. 問天
05. 天地
06. 籠牢
07. 我的志願 (沒了沒完版)   
08. 遺物 (Bonus Track)
作者: Bluejays    時間: 2017-5-11 02:08

又有新聞就表示有新歌啦
kayzzz 發表於 2017-5-11 00:58

新聞來源係東方,放料嘅就梗係星夢啦,
人都走左,仲點會幫佢宣傳新歌呀。

星夢喺心態上,係想寫衰轉會嘅過程,
定只係想借呢個機會,交代 Alfred 已離開 就話唔埋。
作者: boy4dudes    時間: 2017-5-11 02:50

都係經理人合約? 咁HMV唱片公司呢?鄭融呢?
阿mark 發表於 2017-5-10 23:34

宜家D廣東唱片銷售多數冇乜錢賺, 經理人合約可以唔駛講明出唔出碟, 更別提出幾隻碟. 經理人唔駛擔心唱片成本問題同賣唔賣得, 歌手亦唔駛"希望越大, 失望越大", 有碟出係個 bonus.

HMV 數碼中國集團俾 Joyce 出下歌, 好彩嘅話或者 2018/2019 出到隻碟, 又或者只會出數碼單曲/數碼專輯.  

製作單曲嘅成本比較靈活, 大有大做, 小有小做. 好似 Shiga (and hopefully Janice and Jill), 做一隻數碼單曲, 拍隻單曲嘅MV, plug 隻歌去電台/媒體平台, 然後做下一隻歌, MV, plug, 循環繼續. 夠歌時出隻實體CD. As for Sophy, 先花幾年做幾首歌, (去年)出 Digital EP, 反應唔錯, 然後(今年)先出隻實體CD. 拍一隻MV, plug 隻歌, 希望隻歌上上榜, 拍下一隻MV, plug隻歌, 一步一步繼續做.

如果鄭融今年有一兩首新歌真係還得神落, 出碟絕對是個夢 (唔知湯記出唔出到佢隻碟呢)
作者: boy4dudes    時間: 2017-5-11 02:58

佢係妹妹???
kk8733 發表於 2017-5-10 23:15

Joyce 嘅妹妹, Mag 嘅姐姐, perfect 姊妹情
作者: boy4dudes    時間: 2017-5-11 03:48

林峯咪係樣版咯,以為離開tvb好掂,宜家d歌係就係上到903,仲好似有首冠軍添,不過估計無乜人會記得佢上 ...
阿mark 發表於 2017-5-11 00:17

記得林峯903 #1, RTHK #17 <Show Me> (because of Britney Spears "Show me how you want it to be...")
997 & RTHK #1, 903 #2 <Heart Attack> 完全冇印象要翻查
作者: kenneth    時間: 2017-5-11 04:09

彈弓手
不過衛蘭要簽埋妹妹咁強既條件華納都滿足到
總會傾到一個雙雙方都接受的方案 ...
John 發表於 2017-5-10 13:53

janice都好耐無紅館過,唔通轉左反而無信心?
作者: kenneth    時間: 2017-5-11 04:18

其實以前唱片合約好似係會講明出幾隻碟的,我的志願四台冠軍都出唔到碟,真係好陰功 ...
阿mark 發表於 2017-5-10 23:36

重係三臺歌曲獎添喎。
作者: hkchart    時間: 2017-5-11 08:28

佢可以出SHOW 基本上全靠TVB 日日洗腦, 等佢有知名度有曝光率, D歌有人識,
唔係因為佢好紅好有魅力囉,佢隻“自己班底”既我的志願, 有各大傳媒狂谷市場
反應同付出既資源不成正比, 我唔知佢行內人脈廣唔廣, 不過TVB肯定
唔會點谷佢, 903 肯唔肯繼續谷獨立人身份既佢﹖ 定好似MAG咁下場, 頭一兩PLUG可
能都會比面, 有D 人好奇聽下, 如果HIT唔起之後,將來都只係得CM 有NOISE,
如果佢真係為左真正愛音樂,D 歌可以為300個FANS唱下去既話, 我恭喜佢囉,
如果佢真係以為自己好紅好勁,以佢既能力, D 歌冇左TBB 谷佢可以更紅既話,
真係祝佢好運
作者: 阿mark    時間: 2017-5-11 08:38

佢可以出SHOW 基本上全靠TVB 日日洗腦, 等佢有知名度有曝光率, D歌有人識,
唔係因為佢好紅好有魅力囉, ...
hkchart 發表於 2017-5-11 08:28

而且其他台有奬或者歌有冠可能都同quota有關,如果佢離開星夢,其他幾台都唔一定會繼續buy佢
作者: kenneth    時間: 2017-5-11 08:46

而且其他台有奬或者歌有冠可能都同quota有關,如果佢離開星夢,其他幾台都唔一定會繼續buy佢 ...
阿mark 發表於 2017-5-11 08:38

叫佢幹脆入埋903做dj,咁樣兩棲法可以保住人脈。
作者: 阿mark    時間: 2017-5-11 09:34

回復 85# kenneth

咁同林海峰有乜區别
作者: lblemon    時間: 2017-5-11 09:34

東亞已經cut晒budget,所以美之咁耐都出唔到碟

而且,燒烤叉就快單飛,四子同寰亞仍然有約,入寰亞好大競爭的,佢唔係sure win,其實走既話去華納係最好,因為PH走
作者: Ching2015    時間: 2017-5-11 10:15

叫佢幹脆入埋903做dj,咁樣兩棲法可以保住人脈。
kenneth 發表於 2017-5-11 08:46

其實佢真係可以考慮下開咪喎,牙醫加DJ又出下歌幾好! 不過我覺得佢最終應該簽得成華納,就算華納出唱片係蝕,佢拍下廣告出下event都有market, 或者去大陸開show唱番幾場都有錢賺啦!
作者: lblemon    時間: 2017-5-11 10:38

其實佢真係可以考慮下開咪喎,牙醫加DJ又出下歌幾好! 不過我覺得佢最終應該簽得成華納,就算華納出唱片係 ...
Ching2015 發表於 2017-5-11 10:15

冇錯丫,問題係佢唔肯簽經理人約丫嘛!
作者: matthew1990    時間: 2017-5-11 10:39

其實佢真係可以考慮下開咪喎,牙醫加DJ又出下歌幾好! 不過我覺得佢最終應該簽得成華納,就算華納出唱片係 ...
Ching2015 發表於 2017-5-11 10:15

如果唔簽經理人合約
唱片公司係冇得瓜分廣告收益
作者: Crooks    時間: 2017-5-11 10:55

一直覺得佢好大野心同自視好高,可能因為出道以來都一帆風順,而且佢唔使憂柴憂米又有後路,想出去搏一搏可以理解,衰左大不了專心睇牙。

其實ph同shiga一直都另有經理人公司starz people(即hmv收購左嗰間),所以唔簽經理人約唔一定係問題,睇下個deal點傾啫。總係覺得欣宜對佢影響好大,之前傳一齊自組工作室,而家睇黎好大可能。

睇見星夢搞成咁,突然有啲同情何生,佢的確好錫好偏心alfred,佢嬲同要封殺呢個「反骨仔」都係人之常情。其實tvb點差都仍然係最大最有效嘅宣傳平台,真心希望經過今年發生咁多事,何生何太會醒覺,徹底改革下tvb/星夢嘅發展方針,搞到犯眾憎咁何必呢?
作者: simpleme    時間: 2017-5-11 11:05

支持佢嘗試唔同公司,佢唔係唔飲水思源的人
見佢好有義氣,佢支持佢班戰友可見佢的義氣
佢出歌為同事亦可見佢對佢同事好好
再簽要最少五年,唔係好多個五年
轉會係正常事,亦係平常事
年青可以嘗下唔同公司的運作
作者: Ching2015    時間: 2017-5-11 11:08

一直覺得佢好大野心同自視好高,可能因為出道以來都一帆風順,而且佢唔使憂柴憂米又有後路,想出去搏一搏可 ...
Crooks 發表於 2017-5-11 10:55

同意,好中肯,如果簽華納已係佢最好的選擇,唔簽經理人真係有可能自組公司,不過我係何生都會嬲。
作者: 阿mark    時間: 2017-5-11 11:11

同意,好中肯,如果簽華納已係佢最好的選擇,唔簽經理人真係有可能自組公司,不過我係何生都會嬲。 ...
Ching2015 發表於 2017-5-11 11:08

嬲係正常啦!突然覺得何生好可怜,如果係以前唱片公司的做法,隻碟就會拖到佢轉會後再出,不過宜家的市道,星夢應該唔會再帮佢出個人碟了
作者: simpleme    時間: 2017-5-11 11:12

同意,好中肯,如果簽華納已係佢最好的選擇,唔簽經理人真係有可能自組公司,不過我係何生都會嬲。 ...
Ching2015 發表於 2017-5-11 11:08

簽乜都好,佢做得開心,又有歌出,有show出就得
作者: simpleme    時間: 2017-5-11 11:14

嬲係正常啦!突然覺得何生好可怜
阿mark 發表於 2017-5-11 11:11

轉會係正常事,佢公司個個出事先覺得佢可憐,佢大方D啦
作者: boy4dudes    時間: 2017-5-11 11:25

一直覺得佢好大野心同自視好高,可能因為出道以來都一帆風順,而且佢唔使憂柴憂米又有後路,想出去搏一搏可 ... 何生何太會醒覺
Crooks 發表於 2017-5-11 10:55

不但要醒覺, 何生何太要痛醒
作者: matthew1990    時間: 2017-5-11 11:54

simpleme 發表於 2017-5-11 11:14

一個正常人都會覺得嬲
作者: boy4dudes    時間: 2017-5-11 11:56

爭Hana, Groupmate, 伍富橋, Hubert未"出事". 可能遲D伍富橋同Hubert十指緊扣, 一齊出櫃; Groupmate妒忌Hana一直有歌出, 線上瘋狂攻擊佢, 要入精神病院; Hana突然宣布: 我要變性, 我是男人, 我叫Hank
作者: Crooks    時間: 2017-5-11 11:59

如果你係老細,悉心栽培一位下屬,比最好嘅job佢,年尾比最大份bonus佢(and all at the expense of your other staff),然後佢一個屈尾十話走,你嬲唔嬲?尤其藝人係長線投資

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2