標題: Let's Say - 方皓玟 [打印本頁]

作者: Nicholas    時間: 2017-6-17 01:02     標題: Let's Say - 方皓玟

歌曲宣傳人員: nicholashin

歌曲: Let's Say
主唱: 方皓玟

派台日期: 2017-6-14

https://soundcloud.com/exclusive-village/lets-say

作曲/作詞:方皓玟
編曲/監製:王雙駿

渴望自由 找一個出口
買樓你想買樓 買到也不見得享受
慣性做木頭 思想已生銹
你可有想過走 過得更好更加風流

let’s say it now 無須買車買樓買多個枕頭
明天世間縱使變得更荒謬
誰要成世迷信為了供樓
let’s say it loud 人生要掌控所有緊要關頭
無需背起痛苦與一塊磚頭
朋友 活出自己就很足夠

變做大人 應該更開心
那顆赤子愛心 獻給世間挫折翻騰
有愛就萬能 不必太擔心
哪需要爭冠軍 最緊要擁抱愛的人

明天世間縱使變得更荒謬
誰要成世迷信為了供樓
無需背起痛苦與一塊磚頭
朋友 活出自己就很足夠

oh oo oh oh oo oh

明天世間縱使變得更荒謬
誰要成世迷信為了供樓
無需背起痛苦與一塊磚頭
朋友 活出自己就很足夠

明天世間縱使變得更荒謬
誰要成世迷信為了供樓
無需背起痛苦與一塊磚頭
朋友 活出自己就很足夠

oh oo oh oh oo oh
作者: Lewis    時間: 2017-6-17 01:59

唱俾CAS聽就啱架喇
作者: alex    時間: 2017-6-17 10:50

好正!!真心希望佢會紅
作者: 华凛    時間: 2017-6-17 13:05

冲入嚟俾5分!!
作者: hehehaha    時間: 2017-6-17 20:24

好過上一plug
編曲good try既
但成日覺得佢啲詞爭d爭d咁
等studio version再評
作者: matthew1990    時間: 2017-6-17 22:53

好過上一plug
編曲good try既
但成日覺得佢啲詞爭d爭d咁
等studio version再評
hehehaha 發表於 2017-6-17 20:24

我成日希望佢寫完歌詞俾人執一執先出街
作者: 賴爽    時間: 2017-6-18 08:43

首歌型到痴線
作者: boy4dudes    時間: 2017-6-18 10:17

Love her 詞, usually so "IN", topical and satirical, a little smug and plenty cynical.《Let's Say》is no exception, wonderful lyric.

However, to push her career to the next level (if budget allowed), she will benefit working with a few different music composers. Her melody composition has gone stale for a bit, and 編曲 could be better for this song. Looking forward to hearing the official studio version.
作者: ladygaga    時間: 2017-6-18 11:56

呢首真心高質
希望903還返一個十大俾佢
作者: masterdragon    時間: 2017-6-18 12:02

勁鐘意呢D 90年代(CY Kong式)重bassline迷幻feel編曲
作者: Kfmusic    時間: 2017-6-18 13:08

有d似喊濕幾個枕頭
作者: gapgipgap    時間: 2017-6-19 01:23

5分,期待MV!
作者: lehar77    時間: 2017-6-19 10:31

好好欣赏
作者: gapgipgap    時間: 2017-6-21 01:48

[YouTube]TxjiHQcpXv4[/YouTube]
作者: Kfmusic    時間: 2017-6-21 01:53

gapgipgap 發表於 2017-6-21 01:48

今次個MV都好過common sense個 mv
作者: WongYuGit    時間: 2017-6-21 01:59

好正呀小明
作者: gapgipgap    時間: 2017-6-21 02:08

今次個MV都好過common sense個 mv
Kfmusic 發表於 2017-6-21 01:53

冇得比,明顯今次有budget!
作者: Kfmusic    時間: 2017-6-21 02:13

回復 17# gapgipgap

不過唔知請咁多麻甩佬做咩
作者: gapgipgap    時間: 2017-6-21 02:16

回復  gapgipgap

不過唔知請咁多麻甩佬做咩
Kfmusic 發表於 2017-6-21 02:13

我估係地產經紀!一班好靚仔又兇狠嘅地產經紀!!
作者: boy4dudes    時間: 2017-6-21 11:24

I keep imagining "無需背起痛苦與一個豬頭朋友 活出自己就很足夠"
作者: ~蛋撻~    時間: 2017-6-22 14:35

style好好,但係詞真係差咁D....
至少chorus唔應該repeat咁多次,起碼最尾果節都轉一轉ar......
作者: jose    時間: 2017-6-25 15:57

買樓你想買樓 買到也不見得享受

呢句幾似張宇首雨一直下嘅呢句
「在同個屋簷下 你漸漸感到心在變化」
作者: hkchart    時間: 2017-6-26 08:12

首歌最差既部份就係方皓玟, 唱歌好悶好難聽,唱呢D jazz fusion既野想扮唱得好
laid back, 但又冇型格冇味道冇groove,唔識得玩即興,同大部份香港歌手一樣,
唔識得用disphragm運氣, 好多噴氣音,音色虛+死氣沉沉冇立體感,尾音欠缺修
飾,一粒粒字彈出黎好似聽緊人唱K /唸經

第二就係bass, KEYBOARD擺到咁後,鼓太重又冇咩輕重冇JAZZ味, MIX果個似乎都係唔係MIX開呢
類音樂, 香港歌手想玩非主流音樂比我既感覺就係, 眼高手低, 成件事好唔夾,
唔係專呢類音樂既人走去做, 首歌感覺本來應該好型好華麗浮誇既歌變得好密雜好亂既感覺

2.5分 個編曲本身係OK  ...不過種種原因, 聽完冇想再聽既衝動
作者: Lewis    時間: 2017-6-26 08:17

style好好,但係詞真係差咁D....
至少chorus唔應該repeat咁多次,起碼最尾果節都轉一轉ar...... ...
~蛋撻~ 發表於 2017-6-22 14:35

其實係香港先會覺得啲詞唔好repeat咁多至叫好
人地歐美個啲chorus同一樣嘅歌詞repeat幾次
作者: hkchart    時間: 2017-6-26 08:19

唱得有型有細節有變化既話REPEAT都唔覺悶,唱到佢咁就算歌詞唔重覆都覺得悶
作者: Ki    時間: 2017-6-26 09:06

人地歐美個啲chorus同一樣嘅歌詞repeat幾次 ...
Lewis 發表於 2017-6-26 08:17

所以我唔鍾意個啲係咁loop住同一句既歐美歌,好鬼煩!
香港個啲係呢方面其實已經好過歐美好多架啦
作者: ~蛋撻~    時間: 2017-6-26 13:00

人地歐美個啲chorus同一樣嘅歌詞repeat幾次 ...
Lewis 發表於 2017-6-26 08:17

歐美重視音樂性,但係廣東歌既精粹就係歌詞,
我覺得歌詞豐富會吸引D既
作者: tom    時間: 2017-6-26 13:04

不得了
小明今年d歌都好高質
女三甲啦好嗎
作者: John    時間: 2017-6-26 13:39

個bass真係幾搶耳
同意上面話唱唔及編曲吸引
作者: b01091018    時間: 2017-7-2 00:41

型到唔似上plug係度丫丫丫唔知搞乜
作者: johnny0113    時間: 2017-7-3 18:48

唔係話以前唔好,但今次有王雙駿助陣,
成首歌即刻豐富咗昇華咗!
第一下唔睇Credit,以為係CY Kong編曲,
果浸味道真係好重。
作者: matthew1990    時間: 2017-7-4 02:18

唔知係唱腔定Mixing 問題
把聲同編曲好似夾唔埋咁
加上歌詞

呢首我俾3分
作者: -Prince-    時間: 2017-7-13 18:33

今年小明兩隻新歌既詞都扣左好多分
上年比人推到咁高 今年上半年都回塘唔少
呢隻本身擺得上碟 可惜
作者: 敗犬女王    時間: 2017-7-16 01:27

基本上可以cut左最尾個chorus 編曲幾唔錯都遮唔到首歌好累贅既事實
整體比common sense遜色
3分

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2