標題: Chart By Myself [2018] [打印本頁]

作者: chanchan0909    時間: 2018-1-2 19:22     標題: Chart By Myself [2018]

不經不覺加入共和榜已經一年
過去一年對我得著好大
除左喺呢到多左個共和榜主身份之外
喺人生上亦都有好多好多嘅新嘗試
2017 , 我覺得自己係真係有進步嘅

而家作為二年生嘅我
當然需要繼續努力啦
舊年我空閒嘅時間真係唔多
黎緊一年應該好 D 掛我諗
所以我特別希望黎緊一年
可以接觸返唔同類型唔同地方嘅音樂
季選唔再搞 LU
想做多 D 野新嘅野比大家睇
另外希望可以睇多 D 比賽包括排足籃網 ...
擴闊一下眼界

最後多謝大家嘅信任
私底下都有朋友比鼓勵我
希望大家排榜都唔會係抱住壓力去排
音樂令人放鬆
音樂令人產生共鳴
音樂令人得到各種嘅心情
無論點都好
希望音樂係真係成為大家生活嘅一部分
而唔係大家會放棄或者將會放棄嘅部分

#2 CBM 2010 - 2017 冠軍歌
#3 2018 CBM 冠軍列表
#4 CBM 年度總選 獎項細則

作者: chanchan0909    時間: 2018-1-2 19:23

CBM 2010 - 2016 冠軍歌

作者: chanchan0909    時間: 2018-1-2 19:23

2018 CBM 冠軍列表

01 吳雨霏 - 奉愛之名
02 王詩安 - 徠卡味
03 徐佳瑩 - 灰色
04 徐佳瑩 - 灰色
05 逆流 - 飛砂
06 逆流 - 飛砂
07 逆流 - 飛砂
08 鄧小巧 - 和好
09 陳蕾 - 娛樂人生
10 盧廣仲 - 幾分之幾
11 小肥 Feat. 6 號 / 側田 - 風塵三俠
12 鄭嘉嘉 - 呼吸都痛
13 Josie & The Uni Boys - 章魚黑洞
14 Fabel - Earth
15 莫文蔚 - 慢慢喜歡你
16 Kolor - 七尺之下
17 盧凱彤 - 荒原
18 盧冠廷 - 理想家
19 盧冠廷 - 理想家
20 Supper Moment - 橙海
21 陳蕾 Feat. Jan Curious - Run Away
22 Revery - 唇舌
23 王嘉儀 - 翩翩
24 關楚耀 Feat. MastaMic - 求生
25 李宗盛 - 新寫的舊歌
26 李宗盛 - 新寫的舊歌
27 eason and the duo band - 與你常在
28 八三夭 - 一事無成的偉大
29 鄧小巧 - 芭樂
30 迪子 - 美哉
31 RubberBand - 那一端
32 王菀之 - 沉默的士高
33 李拾壹 / 王嘉儀 - 天衣
34 李榮浩 - 年少有為
35 Serrini - Let Us Go Then You And I
36 Gin Lee - 天地一沙鷗
37 逆流 - 毋忘我
38 方大同 Feat. 王詩安 - 頌海
39 RubberBand - 未來見
40 林二汶 - 愛情是一種法國甜品
41 石詠莉 - 阿呆
42 RubberBand - 未來見
43 岑寧兒 - 盡力呼吸
44 Gin Lee - 侘寂
45 RubberBand - 未來見
46 岑寧兒 - 盡力呼吸
47 林一峰 - 幻覺湖
48 陳奕迅 - 破壞王
49 Supper Moment / Survive Said The Prophet - To Whom
50 Supper Moment / Survive Said The Prophet - To Whom
51 謝安琪 - 沐春風
52 蔡健雅 - 遺書

2018 CBM 年度總選 獎項入圍細則

本年有 26 個獎項

1. 年度新人

入選途徑 1 : 本年有兩首的派台歌
入選途徑 2 : 於本年發行其單位的首張專輯 , 其中包括最少兩首新歌

- 往年以個人或單位發行過的專輯不能參選此獎項
- 未發行過專輯但曾經於年內派上 2 首或以上的單曲亦不能參選
- 華語區外語單曲亦計算在內
- 4 個歌手單位或以上的合唱歌不計算為個人單曲
- 入選新人將以本年推出的專輯以及派台歌作評選

2. 年度卓越歌手

- 2014 至 2017 新人 才可競逐此獎項
- 為避免候選歌手的候選歌曲與往年重覆 , 跨年的上榜歌以及往年歌手曾參選的歌曲即使於本年度上榜亦不計算在內

入選途徑 1 : 本年有 2 首或以上合符資格的全新派台歌
入選途徑 2 : 於本年發行專輯 , 其中包括最少兩首新歌

- 華語區外語單曲亦計算在內
- 4 個歌手單位或以上的合唱歌不作計算
- 入選卓越歌手將以本年推出的專輯以及派台歌作評選

3. 年度躍進歌手

入選途徑 : 候選年度細碟或年度專輯的歌手

- 發表首張專輯的歌手不能參選該獎項
- 入選單位將根據他們過往發表的唱片作比較 , 主要圍繞歌手的演繹及突破作評選

4. 演奏類最佳單曲

入選途徑 : 於本年度新推出的演奏類作品

- 演奏類作品不能參選年度單曲製作人獎項

5. 演奏類最佳專輯

入選途徑 : 於本年度新推出的演奏類專輯

- 演奏類專輯不能參選年度專輯製作人獎項

6. 華語區最佳外語單曲

入選途徑 : 華語區歌手於本年度新推出的外語歌曲

- 華語區外語歌曲不能參選年度歌曲獎項

7. 華語區最佳外語專輯

入選途徑 : 華語區歌手於本年度新推出的外語專輯

- 華語區外語歌曲不能參選年度專輯獎項

8. 最佳旋律 / 9. 最佳填詞 / 10. 最佳編曲 / 11. 最佳歌曲製作

入選途徑 1 : 2018 CBM 冠軍作品
入選途徑 2 : 2018 本年度派台歌曲
入選途徑 3 : 於本年發行專輯的全新單曲

- 而碟中在上年度或以前曾競選此獎項 , 歌曲則不能再次競選
- 歌曲必須為本年原創作品
- 本年度演奏類作品可以候選 最佳旋律 及 最佳編曲
- 改編詞 可以候選 最佳填詞 , 但不能候選 最佳旋律 及 最佳編曲
- 翻唱及重唱歌 不能候選 最佳旋律 及 最佳填詞
- 華語區外語作品都可以候選此獎項
- 入選歌曲將分別以分別以曲詞編監作評選

12. 最佳音樂錄影帶

入選途徑 1 : 2018 上榜及派台單曲
入選途徑 2 : 有份競逐 演奏類年度專輯 , 華語區外語專輯 , 年度細碟 或 年度專輯 的歌曲
入選途徑 3 : 歌曲在上年度或以前曾登上 CBM 榜單 或競逐專輯獎項 , 但歌曲 MV 於本年度發佈亦可候選

- 而碟中在上年度或以前曾競選此獎項 , 歌曲則不能再次競選
- 入選音樂錄影帶將以歌曲的 創意度 , 美感度 以及 與歌曲的關聯性 作評選

13. 年度男歌手 / 14. 年度女歌手 / 15. 年度組合 / 16. 年度樂團

入選途徑 1 : 2018 有 4 首或以上的全新派台作品
入選途徑 2 : 本年有至少 4 首全新單曲的專輯發行, 並且專輯有歌曲登上 2018 年 CBM 榜單
入選途徑 3 : 歌手於本年發表至少 4 首全新單曲專輯 , 但專輯未有歌曲上榜 , 歌手亦會候選該獎項

- 往年有候選過的歌曲即使新一年度有派台並且上榜亦不算在內
- 華語區外語歌手亦可參選
- 4 個歌手單位或以上的合唱歌不計算在內
- 入選單位將以他們於年內發表歌曲及專輯的 整體度 及 演繹 中作評選

17. 年度細碟

- 細碟須至少有 3 首歌曲 , 多於 7 首歌曲為專輯
- 專輯須於本年度推出
- 專輯於本年推出但專輯未有登上 CBM , 該專輯亦可以候選該獎項
- 華語區外語專輯不能參選此獎項
- 入選 年度細碟 將以專輯的整體性作評選

18. 最佳專輯包裝 / 19. 最佳專輯製作

- 本年候選 演奏類最佳專輯 , 華語區外語專輯 , 年度細碟 及 年度專輯 的專輯會同時入圍此獎項
- 入選 最佳專輯製作人 / 最佳專輯包裝 將以 專輯的整體性 / 專輯設計 作評選

20. 最佳專輯團隊

- 本年候選 演奏類最佳專輯 , 華語區外語專輯 , 年度細碟 及 年度專輯 的專輯會同時入圍此獎項
- 為鼓勵整張專輯更多的幕後工作人員為整張專輯的付出 , 入選 最佳專輯團隊 將以共同協作為主要目的 作評選

21. 年度班霸

入選途徑 1 : 唱片公司於本年發表 5 張 細碟 或 專輯 即可入選
入選途徑 2 : 唱片公司於本年有 10 首上榜作品 [包括跨年上榜歌] 即可入選

- 入選唱片公司將以他們於年內發表的歌曲及專輯中作評選

22. 特別貢獻獎 / 23. 年度貢獻獎

年度貢獻獎為表揚一眾於過去一個年度為推動香港音樂而默默付出的 音樂人 / 音樂團隊

得獎者可以為
- 音樂人
- 音樂團隊
- 唱片公司
- 電子媒體
- 一個活動 [整個活動 , 主辦者 或 其他參加單位 可個別入選]
- 一個節目 [整個節目 或 幕後製作人 可個別入選]
- 一首單曲 [整個單曲團隊 或 幕後製作人 可個別入選]
- 一隻專輯 [整個專輯團隊 或 幕後製作人 可個別入選]

特別貢獻獎就不限於一個年度的貢獻 , 而且得獎者不一定只得一個單位 , 並且不一定為每年的固定獎項
而表揚目的及得獎者與年度貢獻獎大致相同

24. 年度歌曲

入選途徑 1 : 本年度所有在香港派台作品
入選途徑 2 : 有份競逐 年度細碟 或 年度專輯 的歌曲 [而碟中在舊年或以往曾競選此獎項 , 該歌曲則不能再次競選]

- 演奏類作品不能候選
- 華語區外語作品不能候選
- 入選年度歌曲將以歌曲的整體度作評選

25. 年度專輯

- 細碟須至少有 3 首歌曲 , 多於 7 首歌曲為專輯
- 專輯須於本年度推出
- 專輯於本年推出但專輯未有登上 CBM , 該專輯亦可以候選該獎項
- 華語區外語專輯不能參選此獎項
- 入選 年度專輯 將以專輯的整體性作評選

26. 年度音樂單位

入選途徑 : 有份競逐 演奏類專輯 , 華語區外語專輯 , 年度細碟 或 年度專輯 的單位 [包括專輯演唱人以及幕後製作人都能夠參選]

- 入選 年度音樂單位 會以全年產出的整體表現作評選

獎項大致分成 4 個項目
個人類 [8] 1. 年度新人 | 2. 年度卓越歌手 | 3. 年度躍進歌手 | 13. 年度男歌手 | 14. 年度女歌手 | 15. 年度組合 | 16. 年度樂團 | 26. 年度音樂單位
歌曲類 [8] 4. 演奏類最佳單曲 | 6. 華語區最佳外語單曲 | 8. 最佳旋律 | 9. 最佳填詞 | 10. 最佳編曲 | 11. 最佳歌曲製作 | 12. 最佳音樂錄影帶 | 24. 年度歌曲
專輯類 [7] 5. 演奏類最佳專輯 | 7. 華語區最佳外語專輯 | 17. 年度細碟 | 18. 最佳專輯包裝 | 19. 最佳專輯製作人 | 20. 最佳專輯團隊 | 25. 年度專輯
其他類 [3] 21. 年度班霸 | 22. 特別貢獻獎 | 23. 年度貢獻獎

作者: Wonders    時間: 2018-1-2 19:27

第一
作者: 林仔    時間: 2018-1-2 19:27

好吖
希望繼續有每月噴歌推介
作者: bagfgfcde    時間: 2018-1-2 19:30

互相支持
支持支持小宇 支持反對小框
作者: kevinlai1621    時間: 2018-1-2 20:58

竟然唔搞季選
作者: ed8671ed    時間: 2018-1-2 21:55

希望榜主week 01 re冠 一蓮托生
作者: jose    時間: 2018-1-2 22:45

支持陳陳^^
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-2 22:59

第一
Wonders 發表於 2018-1-2 19:27
恭喜曬
好吖
希望繼續有每月噴歌推介
林仔 發表於 2018-1-2 19:27
你唔講我都唔記得十二月未整噴歌推介
聽晚出返 但呢個環節會保留返
同埋應該會有 2017 噴歌年度總選嘅總結 post , 唔知 ed 小姐得唔得閒 , 可能今年得我一個揀都唔定
互相支持
支持支持小宇 支持反對小框
bagfgfcde 發表於 2018-1-2 19:30
作為反框力嘅會員 當然要同心協力啦
竟然唔搞季選
kevinlai1621 發表於 2018-1-2 20:58
唔經唔覺做左 3 年啦
對我黎講一件事可以做到 3 年咁耐已經唔簡單
但其實如果無你地一直嘅支持
我諗肯定無可能會有 3 年
點講呢 ...
季選係好成功
但覺得黎緊嘅時間可以做一 D 新野再提高我地對音樂嘅興趣
唔知得唔得  
希望榜主week 01 re冠 一蓮托生
ed8671ed 發表於 2018-1-2 21:55
又黎 D 無聊 post
呢個高質 post 比你搞到低質曬
麻煩你唔好再入黎搗亂
支持陳陳^^
jose 發表於 2018-1-2 22:45
支持 jose 繼續一齊努力

喺到亦都同朋友們講聲新年快樂
作者: 賴爽    時間: 2018-1-2 23:09

全力支持容祖兒 2018 重生!
作者: RVHOCPC    時間: 2018-1-2 23:45

希望re冠出走
作者: 帥小寶`    時間: 2018-1-3 01:44

希望奉愛之名至少三週冠
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-3 07:56

全力支持容祖兒 2018 重生!
賴爽 發表於 2018-1-2 23:09
2018 CBM 年度歌手 : 容祖兒 !!!
希望re冠出走
RVHOCPC 發表於 2018-1-2 23:45
黎緊邊位歌手嘅新歌叫出走 , 我就會 re 冠 !!!
希望奉愛之名至少三週冠
帥小寶` 發表於 2018-1-3 01:44
3 周冠咁少
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-3 20:42

無時間啦無時間啦 !!!
年度我最欣賞歌曲 20 選 5 投票 最後 2 日 !!!
反應熱烈 !!! 未投快 D 投啦 !!!

https://goo.gl/forms/jgZZk7lEPsVnxgjv2

==========================================================
CBM 第 419 期 2018 第 1 周

本周冠軍歌 吳雨霏 - 奉愛之名 [收錄專輯 - /]
作曲 Kiri T.
填詞 陳詠謙
編曲 Kiri T.
監製 馮翰銘

所謂要愛人先要自愛
而所謂的愛
唔係要從物質出發
而係發自內心去滿足自己嘅愛
當你唔怕獨處
你就會懂得去尋找快樂
然後就會懂得去跟別人分享愛

多謝小雨小宇同小乳教導我地咩叫愛

01 奉愛之名 [1 周冠]         吳雨霏
02 徠卡味              王詩安
03 離遊記              王菀之
04 六呎之下             逆流
05 若葉之年 [2 周冠]         Serrini
06 Leaving Home            王嘉儀
07 風衣               孫燕姿
08 初心               古巨基
09 因愛閃光             徐佳瑩
10 曌                Gin Lee
11 Don't Text Him           Serrini
12 光之海 [1 周冠]          A-Lin
13 明日我與你海邊跑一天       盧巧音
14 世界對我們            Robynn & Kendy
15 你說了算             張惠妹 Feat. 瘦子 E-SO
16 當你走了以後 II - 觸景傷城 [1 周冠] 小肥
17 明天 [1 周冠]           王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同
18 Nights Without You [1 周冠]     AGA
19 死不了的             鄭融
20 缺                張敬軒

新上榜歌曲
10 曌 / Gin Lee
15 你說了算 / 張惠妹 Feat. 瘦子 E-SO
19 死不了的 / 鄭融
20 缺 / 張敬軒

作者: bagfgfcde    時間: 2018-1-3 20:44

個個榜都抄我 !!!!!
可惡呀
仲要唔自plug小宇
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-3 20:49

個個榜都抄我 !!!!!
可惡呀
仲要唔自plug小宇
bagfgfcde 發表於 2018-1-3 20:44
邊有抄你 !!!!!
小宇都年度男歌手啦 , 新一年啦學小乳講嘅 , 比 D 機會其他人啦 !
作者: Wonders    時間: 2018-1-3 21:03

仲未諗到今年個格式係點 要對位真係幾煩
支持第十位個講唔出名既暗星
作者: kevinlai1621    時間: 2018-1-3 21:05

一堆字
anyway愛霏
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-3 21:41

仲未諗到今年個格式係點  要對位真係幾煩
支持第十位個講唔出名既暗星 ...
Wonders 發表於 2018-1-3 21:03
我淨係想睇落去簡單而多野睇
黎緊會增加一下內容
一堆字
anyway愛霏
kevinlai1621 發表於 2018-1-3 21:05
好難睇對吧
我隔開左歌曲同歌手啦 應該會無咁逼
作者: ed8671ed    時間: 2018-1-3 21:47

仲簡化過我
第10,11位明抄我 好可惡
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-3 21:52

仲簡化過我
第10,11位明抄我 好可惡
ed8671ed 發表於 2018-1-3 21:47
就當我懶啦
係鬼抄 之前你抄我 4 個位我都未同你計 !!!
作者: stopzi    時間: 2018-1-6 22:22

hi 咩係二年生
作者: 616.1314    時間: 2018-1-7 01:49

支持 ChanB
嗰個榜都 Week 1 冠奉愛之名嘅。。。
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-8 19:39

hi 咩係二年生
stopzi 發表於 2018-1-6 22:22
到你做到第二年共和嘅時候我再解釋比你聽
支持 ChanB
嗰個榜都 Week 1 冠奉愛之名嘅。。。
616.1314 發表於 2018-1-7 01:49
其他人抄我的
作者: -Prince-    時間: 2018-1-9 23:44

做咩而家先上因愛閃光...
作者: RVHOCPC    時間: 2018-1-9 23:51

支持第二十一位嘅讓我跟你走
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-10 20:12

做咩而家先上因愛閃光...
-Prince- 發表於 2018-1-9 23:44
因為要幫 LALA 爭取一個入圍資格
情況就好似再上年 My Little Airport 咁 你望我望 上榜幫 火炭麗琪 爭取入圍
支持第二十一位嘅讓我跟你走
RVHOCPC 發表於 2018-1-9 23:51
你嘅版本 ??? sorry 101 名都無 !
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-10 20:47

無時間啦無時間啦 !!!
年度我最欣賞歌曲 5 選 1 投票 最後 3 日 !!!
反應熱烈 !!! 未投快 D 投啦 !!!

https://goo.gl/forms/UInfOEbXQLvQbLZZ2

==========================================================
CBM 第 420 期 2018 第 2 周

本周冠軍歌 王詩安 - 徠卡味 [收錄專輯 - 詩]
作曲 王詩安 / Derrick Sepnio / Fergus Chow / 方大同
填詞 C 君
編曲 Derrick Sepnio / Fergus Chow
監製 方大同 / Derrick Sepnio / Fergus Chow

嘗試換一個新角度去睇事物
好多野都會變得簡單
「徠卡味」呢首歌就提醒我地呢個道理
就好似我地影相咁
影得唔好嘅時候會嘗試轉一轉角度再影過
拍出黎就會好好多
所以做任何事嘅時候
都可以嘗試去改變
或許會有更多更好嘅出現喺你面前

01 徠卡味 [1 周冠]          王詩安
02 灰色               徐佳瑩
03 六呎之下             逆流
04 奉愛之名 [1 周冠]         吳雨霏
05 風衣               孫燕姿
06 若葉之年 [2 周冠]         Serrini
07 Leaving Home            王嘉儀
08 離遊記              王菀之
09 曌                Gin Lee
10 因愛閃光             徐佳瑩
11 缺                張敬軒
12 I Just Wanna Stay With You    JW
13 你說了算             張惠妹 Feat. 瘦子 E-SO
14 初心               古巨基
15 Don't Text Him           Serrini
16 世界對我們            Robynn & Kendy
17 光之海 [1 周冠]          A-Lin
18 Remember Me          許志安
19 明日我與你海邊跑一天       盧巧音
20 飢餓遊戲             關楚耀

新上榜歌曲
02 灰色 / 徐佳瑩
12 I Just Wanna Stay With You / JW
18 Remember Me / 許志安
20 飢餓遊戲 / 關楚耀

作者: Wonders    時間: 2018-1-10 21:28

支持灰色
聽耐咗 Remember Me 確係唔錯
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-10 21:38

支持灰色
聽耐咗 Remember Me 確係唔錯
Wonders 發表於 2018-1-10 21:28
呢首歌睇完歌詞之後就覺得安哥演繹得好好
所以我會喺待定歌曲剔除返
作者: ed8671ed    時間: 2018-1-10 21:42

支持徠卡味
建議show埋邊啲係新上榜同re。。。唔想碌上碌落比較上一期
作者: jose    時間: 2018-1-10 21:45

有霏有JW = 100分
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-10 21:59

支持徠卡味
建議show埋邊啲係新上榜同re。。。唔想碌上碌落比較上一期 ...
ed8671ed 發表於 2018-1-10 21:42
show 新上榜可以
不過始終都係唔想 show 太多野
有霏有JW = 100分
jose 發表於 2018-1-10 21:45
100 分少左 D 囉
作者: bagfgfcde    時間: 2018-1-10 22:05

希望下星期Taylor Swift強勢上榜
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-11 11:12

希望下星期Taylor Swift強勢上榜
bagfgfcde 發表於 2018-1-10 22:05
只要大佬你肯上 Taylor Swift , 我會跟隊
作者: 616.1314    時間: 2018-1-14 03:48

支持風衣 支持曌 支持初心 支持世界對我們 支持 ChanB
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-15 10:33

支持風衣 支持曌 支持初心 支持世界對我們 支持 ChanB
616.1314 發表於 2018-1-14 03:48
我支持灰色
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-15 21:27

CBM 第 421 期 2018 第 3 周

本周冠軍歌 徐佳瑩 - 灰色 [收錄專輯 - 心裡學]
作曲 羽田 / 徐佳瑩
填詞 羽田 / 謝金林 / 徐佳瑩
編曲 蔡政勳 / 田雅欣 / 陳君豪
監製 蔡政勳 / 陳君豪

將黑白融為一體
經歷黑暗光明
帶來挫折磨練
成就最燦爛嘅灰色人生

01 灰色 [1 周冠]           徐佳瑩
02 六呎之下             逆流
03 風衣               孫燕姿
04 徠卡味 [1 周冠]          王詩安
05 Remember Me            許志安
06 I Just Wanna Stay With You      JW
07 奉愛之名 [1 周冠]         吳雨霏
08 Leaving Home            王嘉儀
09 缺                張敬軒
10 飛砂               逆流
11 若葉之年 [2 周冠]         Serrini
12 和好               鄧小巧
13 當下的力量            周國賢
14 曌                Gin Lee
15 風塵三俠             小肥 Feat. 6 號 / 側田
16 兄弟               五月天
17 離遊記              王菀之
18 無期               AGA
19 有火               謝霆鋒
20 剩下光年             黎瑞恩
21 ... Ready For It?          Taylor Swift

新上榜歌曲
10 飛砂 / 逆流
12 和好 / 鄧小巧
13 當下的力量 / 周國賢
15 風塵三俠 / 小肥 Feat. 6 號 / 側田
16 兄弟 / 五月天
18 無期 / AGA
19 有火 / 謝霆鋒
20 剩下光年 / 黎瑞恩

作者: kevinlai1621    時間: 2018-1-15 21:29

咁早就洗榜
作者: Wonders    時間: 2018-1-15 21:31

我信灰色會有兩週冠
之之呢plug睇黎都係冠唔到
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-15 21:32

咁早就洗榜
kevinlai1621 發表於 2018-1-15 21:29
呢個係正常情況
同一個禮拜多歌派台個榜就會變得好激烈
而且有首歌真係越聽越難聽所以要快 d out 左佢 !
作者: RVHOCPC    時間: 2018-1-15 21:33

我信一XXX有兩週冠
作者: kevinlai1621    時間: 2018-1-15 21:33

呢個係正常情況
同一個禮拜多歌派台個榜就會變得好激烈
而且有首歌真係越聽越難聽所以 ...
chanchan0909 發表於 2018-1-15 21:32

難聽但又要上榜
作者: jose    時間: 2018-1-15 21:35

支持JW
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-15 21:43

我信灰色會有兩週冠
之之呢plug睇黎都係冠唔到
Wonders 發表於 2018-1-15 21:31
離遊記表現中規中矩 , 同佢最好嘅嗰批仲有一段距離
我信一XXX有兩週冠
RVHOCPC 發表於 2018-1-15 21:33
一萬小時 定 一晚長大 ???
難聽但又要上榜
kevinlai1621 發表於 2018-1-15 21:33
第 2 周嗰期都無好聽嘅新歌
支持JW
jose 發表於 2018-1-15 21:35
JW 黎到第 3 周已經高過上年全年嘅分數 !!!
作者: ed8671ed    時間: 2018-1-16 09:32

第21位。。。pun
作者: stopzi    時間: 2018-1-16 09:34

hello 又多一個蛇粉
作者: bagfgfcde    時間: 2018-1-16 10:04

支持第二十一位
#teamtaytay
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-16 19:16

第21位。。。pun
ed8671ed 發表於 2018-1-16 09:32
hello 又多一個蛇粉
stopzi 發表於 2018-1-16 09:34
支持第二十一位
#teamtaytay
bagfgfcde 發表於 2018-1-16 10:04
yes 我會繼續努力聽多 D 外語歌
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-22 21:35

CBM 第 422 期 2018 第 4 周

本周冠軍歌 徐佳瑩 - 灰色 [收錄專輯 - 心裡學]
作曲 羽田 / 徐佳瑩
填詞 羽田 / 謝金林 / 徐佳瑩
編曲 蔡政勳 / 田雅欣 / 陳君豪
監製 蔡政勳 / 陳君豪

因為「灰色」呢首歌
令到大家對於灰色呢個詞彙多左一種唔同嘅感覺
唔再係衰老憔悴哀傷呢 D 負面嘅形容詞
每個人其實都有唔完美嘅地方
並唔係都係表面咁純潔

而真正由白色變成灰色嘅過程
係要勇敢面對自己嘅唔完美
經得起面前嘅困難
先會享受到面前嘅光明
成為比白色更強嘅人

多謝「灰色」團隊為灰色呢個詞彙帶黎一個全新嘅定義

01 灰色 [2 周冠]           徐佳瑩
02 六呎之下             逆流
03 Remember Me            許志安
04 飛砂               逆流
05 風衣               孫燕姿
06 和好               鄧小巧
07 風塵三俠             小肥 Feat. 6 號 / 側田
08 陪你走到世界盡頭         曹震豪
09 當下的力量            周國賢
10 缺                張敬軒
11 兄弟               五月天
12 Not Afraid             MastaMic / 鄭欣宜
13 貪圖               蔡健雅
14 徠卡味 [1 周冠]          王詩安
15 I Just Wanna Stay With You      JW
16 交叉神經             陳柏宇
17 捍衛者              安俊豪
18 奉愛之名 [1 周冠]         吳雨霏
19 不義之戰             Kolor
20 壞蛋特調             J. Sheon

新上榜歌曲
08 陪你走到世界盡頭 / 曹震豪
12 Not Afraid / MastaMic / 鄭欣宜
13 貪圖 / 蔡健雅
16 交叉神經 / 陳柏宇
17 捍衛者 / 安俊豪
19 不義之戰 / Kolor
20 壞蛋特調 / J. Sheon

專輯短評

01 《不停站》 - ToNick [分數: 22]

如果轉型可以為歌手帶來更多新靈感
咁都未嘗一件好事
但如果轉型後為歌手帶來阻滯
咁情況就比較尷尬啦

轉型後嘅 ToNick
繼續以主流歌曲嘅形式去製作歌曲
惟歌曲整體製作水準一般
更有每況愈下嘅情況
就連主音恆仔嘅演繹亦見吃力

而專輯嘅曲目排序亦難以令聽眾投入
其中「邊個知道」同「長相廝守」嘅情緒轉換令聽眾在短時間難以適應

整體黎講 , 專輯各方面都難以令人滿意
而轉型後嘅作品亦曝露出多方面嘅缺點
黎到新一年係時候要諗諗呢條路係咪適合佢地繼續行落去

02 《Fever》- 泳兒 [分數: 34]

突如其來喺未有任何宣傳之下推出呢隻 HiFi 專輯
所以特別有興趣瞭解呢張專輯背後有 D 咩神秘之處
原來專輯於日本進行錄製
當中亦都有好多唔同地方嘅優秀音樂人參與
專輯另一個賣點就係
選曲翻唱十首經典電影主題曲
睇到呢 D 背景資料確實令人期待成果

專輯歌曲嘅製作確實有水準
本應係一隻高水準嘅 HiFi 專輯
可惜嘅係 , 泳兒嘅演繹為專輯扣左不少嘅分數
因為揀選嘅係經典電影主題曲
能夠成為經典除左係因為歌曲好聽之外
歌曲令人諗起電影嘅畫面亦都係一個好重要嘅因素
但泳兒嘅演繹平平無奇
去到「忘了忘不了」已經令我有睡意嘅感覺
實在係難以吸引聽眾

因為專輯係 HiFi 作為專輯類型
歌者嘅演繹會係整張專輯評分佔最重嘅一項
製作雖有水準亦難以給予高分數
不過如果作為睡前收聽嘅專輯來說
相信會係容易入睡嘅最佳良藥

作者: bagfgfcde    時間: 2018-1-22 21:45

支持第十三位
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-22 21:50

支持第十三位
bagfgfcde 發表於 2018-1-22 21:45
因為佢真係唱得好悶
下周點評 tanya !!!
作者: jose    時間: 2018-1-22 22:02

希望冠多次
作者: 616.1314    時間: 2018-1-22 22:05

希望會冠風衣
希望會冠風衣
希望會冠風衣

好想 所以要講三次
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-22 22:14

希望冠多次
jose 發表於 2018-1-22 22:02
sorry 未改個冠軍數目
咁而家首歌冠左 2 次 , 想唔想有第 3 次
希望會冠風衣
希望會冠風衣
希望會冠風衣

好想 所以要講三次
616.1314 發表於 2018-1-22 22:05
Phone E 確實幾好
不過我會鐘意前 4 名多過呢首 唯有再睇下黎緊有無機爭到個冠啦
作者: Wonders    時間: 2018-1-22 22:37

有火得一星期會唔會太慘...
作者: ed8671ed    時間: 2018-1-22 23:51

逆流叻叻
希望有冠
作者: 616.1314    時間: 2018-1-23 00:41

sorry 未改個冠軍數目
咁而家首歌冠左 2 次 , 想唔想有第 3 次
Phone E 確實幾好 {:1_114: ...
chanchan0909 發表於 2018-1-22 22:14

Remember Me 都好高質
呢首冠嘅話我都開心 <3
陳陳 有無睇 Coco 啊
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-23 09:13

有火得一星期會唔會太慘...
Wonders 發表於 2018-1-22 22:37
曲詞唱都好一般 , 完全感覺唔到有火
逆流叻叻
希望有冠
ed8671ed 發表於 2018-1-22 23:51
逆流氣勢如虹
前排聽左幾首《續世。說》嘅歌 , 希望《亂世。說》都係咁正啦
Remember Me 都好高質
呢首冠嘅話我都開心
616.1314 發表於 2018-1-23 00:41
我無 最近成日都要出去 , 抽唔到時間去睇
請期待下周嘅榜啦 , 希望灰色可以 3 周冠
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-30 18:41

CBM 第 423 期 2018 第 5 周

本周冠軍歌 逆流 - 飛砂 [收錄專輯 - 亂世。說]
作曲 逆流
填詞 逆流
編曲 逆流
監製 Wilson Chow

呢個世界上並無後悔藥
就好似潑出去嘅水一樣收唔返黎
既然不幸犯錯
就該時刻緊記
唔好再比機會自己再次後悔

01 飛砂 [1 周冠]           逆流
02 灰色 [2 周冠]           徐佳瑩
03 Remember Me            許志安
04 和好               鄧小巧
05 貪圖               蔡健雅
06 風塵三俠             小肥 Feat. 6 號 / 側田
07 六呎之下             逆流
08 娛樂人生             陳蕾
09 一二三,三二一          楊千嬅
10 風衣               孫燕姿
11 陪你走到世界盡頭         曹震豪
12 缺                張敬軒
13 捍衛者              安俊豪
14 壞蛋特調             J. Sheon
15 我們的航海時代          VA
16 當下的力量            周國賢
17 不義之戰             Kolor
18 兄弟               五月天
19 等你下課             周杰倫
20 染色體              Cassette

新上榜歌曲
08 娛樂人生 / 陳蕾
09 一二三,三二一 / 楊千嬅
15 我們的航海時代 / VA
19 等你下課 / 周杰倫
20 染色體 / Cassette

專輯短評

03 《Cherished 割愛》- 蔡健雅 [分數: 44]

期待已久 Tanya 嘅新作
無諗過會係一張翻唱自己作品嘅 EP
呢個對於我黎講唔係太大問題
但係有一個問題比較疑惑
就係 Tanya 有好多好多作比其他歌手嘅作品
點解最後只係得兩首歌呢
難道 Tanya 只得呢 2 首歌有割愛嘅感覺嗎

重新製作嘅兩首歌曲「貪圖」及「重來」
都係有質素嘅作品
Tanya 嘅演繹好有特點
屬於一開聲就會比佢深深吸引住嘅聲音
至於如果要同原唱作比較
我就認為無太大嘅可比性
因為原唱或者 Tanya 都係以自身嘅經歷帶比聽眾
就睇下邊個版本容易觸動到你啦

EP 雖然只得兩首作品
如果能夠有多些作品放入黎專輯
想必會得到更高嘅分數

04 《Luna》- AGA [分數: 56]

期待已久 AGA 嘅第三張專輯終於面世啦
一如所料繼續係以近年推出嘅單曲結合而成嘅專輯
與第一隻專輯《Ginadoll》作比較
AGA 仍然保持到歌曲嘅水準
歌曲亦保持一定嘅流行度
足以見到佢嘅唱作實力

是次專輯名字叫《Luna》
收錄左 AGA 喺晚上創作嘅歌曲
以呢個諗法訂為主題
歌單排序就簡單得多啦
只要將自己寫嘅歌放落去專輯
基本唔使理會專輯嘅流暢度
聽眾只需細心聆聽 AGA 嘅唱作就可以了

喺呢隻專輯嘅編曲上面亦見花左不少心思
令到聽眾喺晚上時候收聽特別有感覺
AGA 亦嘗試左唔同嘅曲風
增強左歌曲嘅新鮮感以及耐聽度

專輯最為可惜嘅地方係歌曲嘅數量以及其他部分嘅選材
首先不計算 Demo 以及歌曲嘅其他版本
真正嘅歌曲數量只有 6 首
其實 AGA 本身亦有好多唱作作品
只需要花一點時間作修改同後期製作便可以推出
相信唱片公司事前都唔會擔心專輯會蝕本
因為 AGA 嘅唱片亦有一定嘅銷量
咁為何唔增加歌曲嘅數量
比聽眾去瞭解更多 AGA 嘅創作呢
令人感覺唱片公司好刻意地將呢隻 EP 扮成大碟

而「3AM」收錄三個版本
喺一張專輯裡面將歌曲重覆又重覆
以及 Demo 兩首國語演繹嘅歌曲
出現嚴重嘅咬字問題仍收錄於專輯內亦令人難以理解
假若將 Demo 版本重新錄製
出現過嘅歌曲其他版本可以於精選專輯推出
相信呢隻專輯嘅好感度會有好大嘅提升

對於歌手喺第二或三張專輯通常會出現失手
或者會開始出現樽頸位嘅時候
AGA 喺呢張專輯上並未見到有以上嘅問題
而且更見進步
實屬難得
可惜難得一次能夠推出專輯
在編排歌單方面實在令人失望
期盼下一張專輯能夠可以再編排中做得更好

05 《黑白彩虹》- 陳明憙 [分數: 30]

專輯包含 廣東話 , 國語 同埋 英語 嘅歌曲
但無論佢以邊一種語言去表達
效果都係一樣難聽

佢難聽嘅地方在於唱法唔自然
好專登去做一把聲線出黎
比人感覺非常做作
而佢本身嘅唱功都唔過關
大部分歌曲喺每一句嘅最後一隻字都出現唔夠氣嘅情況出現
有時仲需要換氣先能夠將最後一隻字唱出黎
導致尾音出黎嘅效果好奇怪
另一個問題就因為前面嘅尾音奇怪
令到佢嘅演繹唔連貫
斷斷續續嘅演繹再加上自製出黎聲線
出黎嘅效果當然極度難頂啦

不過都有野值得讚嘅
專輯有主題
歌曲能夠連貫到中心思想
而且製作方面亦尚算有水準
若果呢隻專輯能夠換一個歌手演繹
又或者單以純音樂嘅方式去表達
相信效果會更好

雖則對歌者評價極低
但亦希望佢能夠改善以及增強演唱技巧
其實佢絕對可以運用自己最自然嘅聲音去感動觀眾
就好似「濃霧」同埋歌曲嘅國語版「最後安慰」
就係做作嘅佢同相對自然嘅佢
我相信 這人這時這地 同埋 讓我繼續沉醉
兩句嘅演繹作為比較
相信聽眾們會更喜愛後者嘅演繹

作者: bagfgfcde    時間: 2018-1-30 18:43

大家個榜都越黎越高質同多野睇

竟然有30分。。。。。。
作者: nicholashin    時間: 2018-1-30 19:00

對於歌手喺第二張專輯通常會出現失手
或者會開始出現樽頸位嘅時候
AGA 喺呢張專輯上並未見到有以上嘅問題
chanchan0909 發表於 2018-1-30 18:41
AGA
(One)
Ginadoll
Luna

作者: chanchan0909    時間: 2018-1-30 19:33

大家個榜都越黎越高質同多野睇

竟然有30分。。。。。。
bagfgfcde 發表於 2018-1-30 18:43
今個禮拜遲出榜都係因為要寫野
AGA 隻碟都係今朝坐車寫 , 但估唔到寫左 600 字出黎
漏左講 至少都覺得隻碟整到個主題出黎 , 所以係加左分嘅
AGA
(One)
Ginadoll
Luna
nicholashin 發表於 2018-1-30 19:00
One 唔當啦
但 Ginadoll 嘅歌基本就係 AGA 裡面嘅野 , 雖然能說不的秘密無收錄
算啦我都係改返變係佢第三隻碟啦
作者: ed8671ed    時間: 2018-1-30 20:41

如果飛砂有雙周冠就好。。

效果都係一樣難聽
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-30 21:33

如果飛砂有雙周冠就好。。

效果都係一樣難聽 ...
ed8671ed 發表於 2018-1-30 20:41
好 !!!
咁要再諗下點樣再介紹首歌

我以為只有廣東話會有咁嘅情況 , 點知英文同國語都係咁
下隻碟可以試下泰文
作者: 林仔    時間: 2018-1-31 09:11

一月已經有very多噴歌stand by
作者: chanchan0909    時間: 2018-1-31 09:35

一月已經有very多噴歌stand by
林仔 發表於 2018-1-31 09:11
我今晚再重聽一次 , 希望唔好聽漏每一首嘅佳作
尋日有一首四字國語派台歌極度難頂
作者: nicholashin    時間: 2018-2-1 01:46

尋日有一首四字國語派台歌極度難頂
chanchan0909 發表於 2018-1-31 09:35
頭先聽完 而家覺得全副舞裝好好聽
作者: chanchan0909    時間: 2018-2-1 16:23

頭先聽完 而家覺得全副舞裝好好聽
nicholashin 發表於 2018-2-1 01:46
通常聽完 d 噴歌都會覺得 d 半噴歌好好聽
就好似聽完 Call Me Nuna 同 Heaters 就會覺得 Peaceful Mind Peaceful World 係樂壇清泉
作者: RVHOCPC    時間: 2018-2-1 17:43

榜主同邊個交換染色體
作者: chanchan0909    時間: 2018-2-1 19:35

榜主同邊個交換染色體
RVHOCPC 發表於 2018-2-1 17:43
呢個榜主真係好無聊
希望板主快 D bam 左佢 !!!
作者: chanchan0909    時間: 2018-2-1 21:57

金草莓 1 月歌曲

三級歌曲 [超難聽 , 收聽人士需要有心理準備]

胡楓 - 完全正能量
劉浩龍 - Feel So Right
郭泇妏 - 捲土重來

二級歌曲 [勁難聽 , 兒童不宜]
ReVe - Stay With Me
何衍隆 - 用盡生命離開你

一級歌曲 [難聽]

Shine - 老花前必做十件事
容祖兒 / Twins - 全副舞裝
G.E.M. - Victoria

作者: RVHOCPC    時間: 2018-2-1 22:09

金草莓 1 月歌曲

胡楓 - 完全正能量
劉浩龍 - Feel So Righ ...
chanchan0909 發表於 2018-2-1 21:57

呢個post值得支持
作者: chanchan0909    時間: 2018-2-2 09:12

呢個post值得支持
RVHOCPC 發表於 2018-2-1 22:09
我全部 post 都值得支持架啦
作者: nicholashin    時間: 2018-2-2 09:41

金草莓 1 月歌曲

胡楓 - 完全正能量
chanchan0909 發表於 2018-2-1 21:57
完全正能量好似係大師周啟生做 睇黎林羨琪出唔到嘅歌畀咗胡楓
我覺得以Shine嘅能力黎講呢首已經算好ok
最後要大力支持捲土重來!女神!
作者: 放空    時間: 2018-2-2 10:11

金草莓 1 月歌曲

胡楓 - 完全正能量

支持 尋晚聽聖艾粒播FEEL SO RIGHT 真係嚇親 難聽到
作者: 林仔    時間: 2018-2-2 13:53

金草莓 1 月歌曲

胡楓 - 完全正能量

我覺得feel蘇y起碼好過hand濕小小
作者: 放空    時間: 2018-2-2 13:57

金草莓 1 月歌曲

胡楓 - 完全正能量

建議整個金草莓季選同頒獎禮
作者: CunninG    時間: 2018-2-2 14:18

開心龍兒雙雙入選金草莓
作者: chanchan0909    時間: 2018-2-2 20:58

完全正能量好似係大師周啟生做 睇黎林羨琪出唔到嘅歌畀咗胡楓
我覺得以Shine嘅能力黎講呢首已經算 ...
nicholashin 發表於 2018-2-2 09:41
難怪完全正能量份詞咁有趣味啦
所以三級歌曲 , 兒童適宜
郭泇姣新 CM 女神 !!! 王雯已經係過氣女神了
支持 尋晚聽聖艾粒播FEEL SO RIGHT 真係嚇親 難聽到
放空 發表於 2018-2-2 10:11
x2
我覺得feel蘇y起碼好過hand濕小小
林仔 發表於 2018-2-2 13:53
Hand 濕副歌其實都 ok , 唔算好噴
feel 蘇 y 唱輕快都唱到咁好悶 , 而且好 y_m , 絕對係兒童不宜程度
建議整個金草莓季選同頒獎禮
放空 發表於 2018-2-2 13:57
黎緊會有 2017 金草莓頒獎禮 , 提名整好 , 遲下公布
開心龍兒雙雙入選金草莓
CunninG 發表於 2018-2-2 14:18
恭喜曬龍兒 !!! 再接再勵年尾力爭男女歌手獎
作者: RVHOCPC    時間: 2018-2-2 21:11

難怪完全正能量份詞咁有趣味啦
所以三級歌曲 , 兒童適宜
郭泇姣新 CM 女神 !!! 王雯已 ...
chanchan0909 發表於 2018-2-2 20:58

咁快拋棄nuna
作者: chanchan0909    時間: 2018-2-2 21:13

咁快拋棄nuna
RVHOCPC 發表於 2018-2-2 21:11
就快唔記得佢架啦 !
好似 Suga 咁已經過曬期啦
作者: kwanie    時間: 2018-2-3 11:26

你地一個二個歧視我地修修, 嬲架
作者: RVHOCPC    時間: 2018-2-3 11:30

kwanie 發表於 2018-2-3 11:26

我有比冠軍wor 咁都歧視?
作者: kwanie    時間: 2018-2-3 11:37

我有比冠軍wor 咁都歧視?
RVHOCPC 發表於 3/2/2018 11:30
SOR 你唔計THEN =3=
作者: chanchan0909    時間: 2018-2-3 20:50

kwanie 發表於 2018-2-3 11:26
明明我係推薦好歌比大家欣賞
作者: 616.1314    時間: 2018-2-4 13:54

支持 02 03 09 10
作者: chanchan0909    時間: 2018-2-6 21:05

支持 02 03 09 10
616.1314 發表於 2018-2-4 13:54
02 你唔係好憎恨嘅咩
作者: stopzi    時間: 2018-2-6 21:17

金草莓 1 月歌曲

胡楓 - 完全正能量

最後嗰首打多咗喇雖然係唔好聽
作者: 616.1314    時間: 2018-2-6 21:21

02 你唔係好憎恨嘅咩
chanchan0909 發表於 2018-2-6 21:05

好聽嘅 不過憎佢同風衣爭冠軍
作者: chanchan0909    時間: 2018-2-6 21:22

最後嗰首打多咗喇雖然係唔好聽
stopzi 發表於 2018-2-6 21:17
咁我換 Gin Lee 上去啦好嗎
作者: chanchan0909    時間: 2018-2-6 21:55

CBM 第 424 期 2018 第 6 周

本周冠軍歌 逆流 - 飛砂 [收錄專輯 - 亂世。說]
作曲 逆流
填詞 逆流
編曲 逆流
監製 Wilson Chow

「狼行千里吃肉
馬行千里吃草
活魚逆流而上
死魚隨波逐流」

01 飛砂 [2 周冠]           逆流
02 灰色 [2 周冠]           徐佳瑩
03 風塵三俠             小肥 Feat. 6 號 / 側田
04 我們的航海時代          VA
06 一二三,三二一          楊千嬅
07 娛樂人生             陳蕾
08 和好               鄧小巧
09 壞蛋特調             J. Sheon
10 捍衛者              安俊豪
11 當下的力量            周國賢
12 不義之戰             Kolor
13 黑羊               SAGAS
14 風衣               孫燕姿
15 陪你走到世界盡頭         曹震豪
16 Remember Me            許志安
17 染色體              Cassette
18 六呎之下             逆流
19 維多利亞             JW
20 章魚黑洞             Josie & The Uni Boys

新上榜歌曲
13 黑羊 / SAGAS
19 維多利亞 / JW
20 章魚黑洞 / Josie & The Uni Boys

作者: ed8671ed    時間: 2018-2-6 21:59

支持冠軍歌
快啲out咗第八位佢
作者: bagfgfcde    時間: 2018-2-6 22:02

震撼人心既好榜
作者: chanchan0909    時間: 2018-2-6 22:11

支持冠軍歌
快啲out咗第八位佢
ed8671ed 發表於 2018-2-6 21:59
逆流三榜冠軍 , 係好榜就會比冠 !!!
唔比冠嘅都係低質榜 , 未聽過嘅係低質會員 , 見到逆流兩個字就無興趣嘅不值一提 !!!
憎死反骨女人 !!!

震撼人心既好榜
bagfgfcde 發表於 2018-2-6 22:02
震撼人心嘅好評 !!!
作者: bagfgfcde    時間: 2018-2-6 23:39

逆流三榜冠軍 , 係好榜就會比冠 !!!
唔比冠嘅都係低質榜 , 未聽過嘅係低質會員 , 見到逆流兩個字 ...
chanchan0909 發表於 2018-2-6 22:11

講得好
希望你今個週末同ed既一蓮托生表演都會一樣咁精彩
作者: chanchan0909    時間: 2018-2-7 09:26

講得好
希望你今個週末同ed既一蓮托生表演都會一樣咁精彩
bagfgfcde 發表於 2018-2-6 23:39
將我改成王子 謝謝
作者: RVHOCPC    時間: 2018-2-7 09:33

將我改成王子 謝謝
chanchan0909 發表於 2018-2-7 09:26

示範三個人一蓮托生?

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2