標題: 唱片收藏及保養分享區 [打印本頁]

作者: newguy    時間: 2018-8-12 03:02     標題: 唱片收藏及保養分享區

cm會員應該都買得多實體唱片
香港嘅唱片size可以好大大盒
係香港有限嘅居住空間下大家會點樣收藏咁多唱片?

而香港潮濕嘅天氣亦容易令唱片及其書類藏品發黃及發霉

呢啲係我生活中遇到嘅小問題,唔知可唔可以有呢個空間比大家討論下點樣收藏同保養cd呢?

當然亦歡迎大家分享藏品
作者: 屮SiU霖屮    時間: 2018-8-12 07:37

正正常常個D會放入架
奇奇怪怪好似cinema of love曲奇餅罐個d就真係鎖到絕谷下
作者: PenguinMusic    時間: 2018-8-12 10:31

正常收喺櫃桶或者買個專擺唱片嘅架都應該擺到嘅
擺陰涼地方、保持乾爽就應該冇問題?
作者: 艾石仔    時間: 2018-8-12 12:45

美千D碟咁多年都塞唔哂落櫃
作者: Frankiekiekie    時間: 2018-8-12 13:40

正正常常個D會放入架
奇奇怪怪好似cinema of love曲奇餅罐個d就真係鎖到絕谷下 ...
屮SiU霖屮 發表於 2018-8-12 07:37

Cinema of Love個盒直頭想燒咗佢
而家sip咗喺個架一堆短CD嘅頂
見到又唔係好Likely咁囉
作者: bagfgfcde    時間: 2018-8-12 13:44

想知大家會點處理豔羨入面啲杯麵墊
作者: Kyle_    時間: 2018-8-12 13:48

最近既千嬅新碟同年頭JASON CONCERT 隻DVD真係大盒到唔知點搞
作者: Frankiekiekie    時間: 2018-8-12 13:50

講開Cinema of Love
美之啲CD盒好多都有啲奇怪位
大部份都好似係長Size
Cinema of Love 曲奇餅罐
Read My Senses... 個套同個膠盒唔同size
Much feeling little thinging 甩金粉

btw重有邊個歌手啲碟多數唔係正常size
作者: Frankiekiekie    時間: 2018-8-12 13:50

想知大家會點處理豔羨入面啲杯麵墊
bagfgfcde 發表於 2018-8-12 13:44

放喺個胸到
作者: newguy    時間: 2018-8-12 14:22

正常收喺櫃桶或者買個專擺唱片嘅架都應該擺到嘅
擺陰涼地方、保持乾爽就應該冇問題? ...
PenguinMusic 發表於 2018-8-12 10:31

我有堆2001-2006嘅碟擺左係密封櫃好耐無拎過出黎,最近發現入面發霉,隻碟可以抹返,但啲書仔唔知點救
Read My S ...
Frankiekiekie 發表於 2018-8-12 13:50

2002年容楊Gigi 都出過勁大盒嘅碟
環球出2R迎戰twins果期都勁大盒
作者: 屮SiU霖屮    時間: 2018-8-12 14:48

Frankiekiekie 發表於 2018-8-12 13:50

仲有 infinity journey
大大個正方型 然後底個行字會突佐出黎 勁難擺

作者: 阿mark    時間: 2018-8-12 15:07

有d碟會自動變黃,例如2008美丁果隻Wonder Miriam
作者: Pure.    時間: 2018-8-12 15:22

其實係咪擺喺陰涼位、避免陽光照射、放幾粒防潮珠, 已經算係妥善收藏唱片嘅方法?
作者: PenguinMusic    時間: 2018-8-12 15:28

聽講有人會特登買啲抽真空防潮架之類嘅嘢嚟擺唱片
不過都係嗰句 哪有錢
作者: hehe    時間: 2018-8-12 15:31

全部碟都用透明袋入好,由其淺色封面果啲一定要!
台灣啲文具雜貨店乜size既透明袋都有,仲好平
平時買野有透明袋包裝既都會儲起待用
袋有價錢貼紙既就用去膠跡水抹走,保持美觀,同樣台灣有售

其實而家啲碟都多左用透明袋入住
而唔係就咁一層膠包住

而對付就咁一層膠包住既最好用cutter開
介到岩岩好拎到裡面既野出黎
其餘地方就繼續比啲膠包住
作者: laukaleung    時間: 2018-8-12 21:03

同15樓的方法一樣,透明袋大陸淘寶都有售,好平
碟全部入儲物箱
作者: s0m3bodii    時間: 2018-8-24 11:43

我會用普通膠袋包好, 放在有門書櫃最底角落
除怕發黃同潮濕, 都怕書蟲, 咬爛d紙就慘
作者: stephybest    時間: 2018-8-24 13:55

係淘寶買左唔同size既透明膠袋包住啲碟
作者: wewa1001    時間: 2018-8-24 15:21

我全部都係淘寶買袋入住...好似最穩陣...

不過有部份真係好煩...放邊都唔岩....
王菀之 CINEMA OF LOVE ==>勁想賣左佢
王菀之 Infinity journey==>已換第二版 正常CD盒SIZE
楊丞琳 雙丞戲==>好想換番普通版 超大隻....
楊丞琳 異想天開==>超大隻 完全保存唔到...
林宥嘉 神遊BLURAY==>同楊丞琳一樣咁大隻...
鄭希怡 七年滋養==>黑膠SIZE
作者: wewa1001    時間: 2018-8-24 15:21

有d碟會自動變黃,例如2008美丁果隻Wonder Miriam
阿mark 發表於 2018-8-12 15:07

何韻詩 梁祝第二三版 好易變黃....
作者: angieangry    時間: 2018-9-29 16:50

我都會用透明袋入好先再放入櫃
作者: 帥小寶`    時間: 2018-10-1 17:27

點解close up要出咁大隻
作者: 阿mark    時間: 2018-10-1 21:05

帥小寶` 發表於 2018-10-1 17:27

2000年代好多都勁大隻咯,真係好難收藏,如果同一隻碟有兩個版本,通常都係收細版
作者: p74d47    時間: 2018-10-29 08:52

twins 08年之前啲碟多數唔係正常size,我們的紀念冊同happy together第一版真係大隻到乜咁.....
作者: hehehaha    時間: 2019-3-29 19:56

帥小寶` 發表於 2018-10-1 17:27

因為太細close up唔到
作者: jasonng    時間: 2019-3-29 20:19

因為太細close up唔到
hehehaha 發表於 2019-3-29 19:56

阿霏隻In Control 細細隻都勁close up 喎
作者: hehehaha    時間: 2019-3-29 20:27

阿霏隻In Control 細細隻都勁close up 喎
jasonng 發表於 2019-3-29 20:19

因為阿霏個樣無咁靚
所以in control 個CD size
作者: jasonng    時間: 2019-3-29 20:39

因為阿霏個樣無咁靚
所以in control 個CD size
hehehaha 發表於 2019-3-29 20:27

我霏係偶像實力派
作者: l00540    時間: 2019-3-31 06:59

我有堆2001-2006嘅碟擺左係密封櫃好耐無拎過出黎,最近發現入面發霉,隻碟可以抹返,但啲書仔唔知點救{: ...
newguy 發表於 2018-8-12 14:22

我家GIGI除左《我住七樓A》外
仲有《Look》、《成長的短髮》

台版CD更另人艶羨
有紙包飲品size的卡帶、木盒
仲出過size如半張枱大的《新鮮》
旗艦版的《透明》、《魔幻季節》
作者: l00540    時間: 2019-3-31 07:05

何韻詩 梁祝第二三版 好易變黃....
wewa1001 發表於 2018-8-24 15:21

我遇到同樣問題

除了梁祝,我隻GIGI<我想我唱>
Kelly<And Then>都泛黃

GiGi隻鐵盒版<魔幻季節>又生繡
救命

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2