標題: 向雪懷鬧叱咤侮辱男歌手 如籃球之神拎足球先生 [打印本頁]

作者: hinz    時間: 2019-1-6 19:59     標題: 向雪懷鬧叱咤侮辱男歌手 如籃球之神拎足球先生

古天樂喺元旦拎咗商台「叱咤我最喜愛的男歌手」,稱霸歌影視。好多人食住花生咁聽佢唱《男朋友》,無論台上台下都好好氣氛。加上佢作為演藝人協會會長呢個身份,佢得獎時話好想幫樂壇,又約過唔同歌手食飯,為樂壇出一分力。

不過,由古天樂有提名開始,到賽果一出,有人質疑古天樂只係唱咗半首歌,而且演出平平,頒呢個獎俾佢,抹殺咗其他男歌手整年嘅努力。

今日填詞人向雪懷喺微博鬧爆商台侮辱所有男歌手:「一直以來都不喜歡香港商業電台對音樂的取態。作為一個由政府支持,為大眾巿民服務的電台,將香港一班努力為音樂的朋友推落崖。當年的領導俞琤封殺所有外國歌、翻唱歌、劉德華、鄧紫棋。」

「今日更離譜,頒發叱咤樂壇流行榜『最受歡迎男歌手』獎給古天樂,簡直是對所有男歌手的最大侮辱。荒謬如宣佈美國籃球員麥可.喬丹(米高佐敦)贏了足球名將美斯獲選『全球最歡迎足球先生』。可悲的香港商業電台,一個不是為我們服務的電台。更可悲的是香港音樂人活在這個電子媒體下。你們再努力,都沒作用了」。

不過,是咁的,商台其實係一間私人商業機構,估計向雪懷所指嘅「一個由政府支持,為大眾巿民服務的電台」,應該係想講香港電台,而港台舉行嘅十大中文金曲,就將「最優秀流行歌手大獎」頒咗俾張敬軒。另外,向雪懷所提嘅「最受歡迎男歌手」,其實係無綫嘅獎,而「2018年度勁歌金曲頒獎禮」要到今個星期六(12日)先舉行。

========
https://hk.entertainment.appleda ... e/20190106/59111265

有人幫漿漿岀聲
作者: hehehaha    時間: 2019-1-6 20:06

酸臭到
個獎聽眾投出黎ga wo
作者: kayzzz    時間: 2019-1-6 20:09

古天樂喺元旦拎咗商台「叱咤我最喜愛的男歌手」,稱霸歌影視。好多人食住花生咁聽佢唱《男朋友》,無論台上 ...
hinz 發表於 2019-1-6 19:59

好心d所謂前輩check哂所有facts先鬧啦
連個獎叫咩名由邊個決定都未搞清楚
不過樂壇頒獎禮小圈子都唔係第一日既事 點解佢依家先醒覺
作者: hinz    時間: 2019-1-6 20:10

好心d所謂前輩check哂所有facts先鬧啦
連個獎邊叫咩名由邊個決定都未搞清楚
不過樂壇頒 ...
kayzzz 發表於 2019-1-6 20:09

當年的領導俞琤封殺所有外國歌、翻唱歌、劉德華、鄧紫棋。

咁呢個又真
作者: kwanie    時間: 2019-1-6 20:12

將香港一班努力為音樂的朋友推落崖
當年的領導俞琤封殺所有外國歌、翻唱歌

hmmmmmmmmmm..................

你填詞就梗係無所謂啦
你自己咩歌都填得
唔洗等人作添最好
到頭來咪又係你自私
作者: kayzzz    時間: 2019-1-6 20:12

回復 4# hinz

我有講 “不過樂壇頒獎禮小圈子都唔係第一日既事 點解佢依家先醒覺” 架
大佬 依家2019年 yt都離開埋商台
作者: hinz    時間: 2019-1-6 20:15

回復  hinz

我有講 “不過樂壇頒獎禮小圈子都唔係第一日既事 點解佢依家先醒覺” 架
大佬 依家201 ...
kayzzz 發表於 2019-1-6 20:12

原來ban gemgem係YT主意
作者: hehehaha    時間: 2019-1-6 20:16

向雪懷喺微博鬧爆商台

香港•我家
共同家園
作者: Lewis    時間: 2019-1-6 20:17

其實台台都有封殺架啦有力谷架啦
多9餘,差在造馬造得多定少
作者: kaman921    時間: 2019-1-6 20:17

吳業坤攞咗兩年我最喜愛男歌手又鬧
古天樂攞我最喜愛男歌手又鬧
講晒啦最喜愛喎係大家喜歡個位先投
不如增設最佳努力獎啦!
作者: kwanie    時間: 2019-1-6 20:18

95 96 年YT 推原創歌運動
MEANWHILE 呢條友產量就直線下降
兩者有無關係呢, 係咪又真係咁橋呢
係咪又有人等左成1/4 世紀先出黎嬲嬲豬呢
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-1-6 20:22

這就是民主投票的效應. 所以如果大家想自己喜歡的歌手勝出就一定去投票, 如果又無投票有要話不公, 就自打咀巴而已.另外最重要是投票的人要越多越好, 那麼可以出cheat勝出機會就會很低
作者: 帥小寶`    時間: 2019-1-6 20:28

填詞作品: 彭健新 – 蒙娜麗莎小雞雞
作者: hlyung    時間: 2019-1-6 20:31

竟然係叫美斯而唔係梅西
微博人唔識邊個叫美斯㗎喎
作者: kwanie    時間: 2019-1-6 20:32

填詞作品: 彭健新 – 蒙娜麗莎小雞雞
帥小寶` 發表於 6/1/2019 20:28
呢首好嘢黎
作者: 賴爽    時間: 2019-1-6 20:35

見到微博

已經知道唔洗睇落去
作者: Frankiekiekie    時間: 2019-1-6 20:52

當年的領導俞琤封殺所有外國歌、翻唱歌、劉德華、鄧紫棋。

咁呢個又真 ...
hinz 發表於 2019-1-6 20:10

前面三個唔知啦宇宙蟑自己自爆喎
先了者賤怪得邊個
作者: powerful    時間: 2019-1-6 21:03

話說一生不可自決就係向雪懷填詞,好有前瞻性。
作者: uponand    時間: 2019-1-6 21:14

民意係咁,咁勞氣做乜,認真便輸了...
作者: Lewis    時間: 2019-1-6 21:23

前面三個唔知啦宇宙蟑自己自爆喎
先了者賤怪得邊個
Frankiekiekie 發表於 2019-1-6 20:52

宇宙蟑仲要本身有十大

波大無腦
作者: 若葉之年    時間: 2019-1-6 21:30

不過,是咁的,商台其實係一間私人商業機構,估計向雪懷所指嘅「一個由政府支持,為大眾巿民服務的電台」,應該係想講香港電台,而港台舉行嘅十大中文金曲,就將「最優秀流行歌手大獎」頒咗俾張敬軒。另外,向雪懷所提嘅「最受歡迎男歌手」,其實係無綫嘅獎,而「2018年度勁歌金曲頒獎禮」要到今個星期六(12日)先舉行。
——呢段笑得我噴水!
作者: 黃家正    時間: 2019-1-6 21:32

903係有政府支持?
作者: newguy    時間: 2019-1-6 21:32

呢幾日咁多juicy 新聞嘅
作者: JayantL    時間: 2019-1-6 22:04

向雪懷自己喺大陸搞嗰個頒獎禮更加侮辱樂壇

“全球華語金曲獎”
睇清楚 一定要係呢個名
大家可以check下
作者: lms+spray    時間: 2019-1-6 22:07

竟然係叫美斯而唔係梅西
微博人唔識邊個叫美斯㗎喎
hlyung 發表於 2019-1-6 20:31

但係Michael Jordan就用返中國譯名
奇怪
作者: JayantL    時間: 2019-1-6 22:08

但係Michael Jordan就用返中國譯名
奇怪
lms+spray 發表於 2019-1-6 22:07

嗰個應該係台灣譯名
可以一段話集齊兩岸三地都幾犀利下
作者: matthew1990    時間: 2019-1-6 22:13

宇宙蟑仲要本身有十大

波大無腦
Lewis 發表於 2019-1-6 21:23

但我硬係覺得佢個獎會被ADJUST走
作者: ivanbb    時間: 2019-1-6 22:15

如果男歌手金獎頒畀古天樂就話不服jeh
我最喜愛頒畀邊個我覺得都OK
relax d ~
作者: SA弟林    時間: 2019-1-6 22:20

903一向都唔愛劉德華 係真
為咗唔俾劉德華男歌手金獎 改機制
為咗唔俾GEM十大  OUT咗
作者: liebe    時間: 2019-1-6 22:39

劉華個case..
1998年係唔好彩姐
改制出咗事 逼住沿用舊制先畀唔到劉華男金

樂壇前輩嬲都冇用
樂迷受落
乜都冇得講
作者: mychart-    時間: 2019-1-6 22:55

90年尾千禧年代頭四大天王開始flop,
狂熱份子上位,棄用一堆old seafood
成堆人就嬲嬲豬,慘
作者: NelsonWu    時間: 2019-1-6 23:31

903係有政府支持?
黃家正 發表於 2019-1-6 21:32

始終都要發牌嘅
作者: 616.1314    時間: 2019-1-6 23:52

宇宙蟑仲要本身有十大

波大無腦
Lewis 發表於 2019-1-6 21:23

我記得嗰年宇宙 GEM AP 都幾唔錯
其實點解要屌 903
作者: kayzzz    時間: 2019-1-6 23:56

其實點解要屌 903
616.1314 發表於 2019-1-6 23:52

希望唔係因為美霏
當年美霏離奇擊敗GEM打入最女5強
不過就算係都唔緊要啦 依家一個係中國咁有成就 另一個係家庭方面好有成就
作者: mychart-    時間: 2019-1-7 00:10

希望唔係因為美霏
當年美霏離奇擊敗GEM打入最女5強
不過就算係都唔緊要啦 依家一個係中 ...
kayzzz 發表於 2019-1-6 23:56

張丹: 擺到明就係佢,嬲
作者: fifty1205    時間: 2019-1-7 00:18

其實點解要屌 903

因為最女五強不入
張丹點名話造馬俾吳雨霏
我記得佢話GEM係全年最高銷量女歌手 入唔到唔服wor
作者: -Prince-    時間: 2019-1-7 00:24

因為最女五強不入
張丹點名話造馬俾吳雨霏
我記得佢話GEM係全年最高銷量女歌手 入唔到 ...
fifty1205 發表於 2019-1-7 00:18

臨尾903嬲到踢佢出十大 要kimberley同一晚唱兩次愛你
作者: fifty1205    時間: 2019-1-7 00:25

臨尾903嬲到踢佢出十大 要kimberley同一晚唱兩次愛你
-Prince- 發表於 2019-1-7 00:24

呢樣嘢真係經典 笑死
霏妹仲要隔空串佢話我都有十年啦
作者: 616.1314    時間: 2019-1-7 00:35

-Prince- 發表於 2019-1-7 00:24

跟住因為咁
好似有個暗星撐 GEM
話 903 俾個台灣女歌手做女大贏家
唔係真心支持本地音樂
個暗星係邊個我真係唔記得... 太暗
作者: JayantL    時間: 2019-1-7 00:41

跟住因為咁
好似有個暗星撐 GEM
話 903 俾個台灣女歌手做女大贏家
唔係真心支持本地音樂
個暗星係邊個我 ...
616.1314 發表於 2019-1-7 00:35

蔚雨芯
作者: lemontea1069    時間: 2019-1-7 06:15

個獎唔係商台決定頒
佢連機制都唔知就出黎吠都幾好笑
作者: 風見志郎    時間: 2019-1-7 08:49

一早就應該頒俾艾辛喇
作者: 數彩虹    時間: 2019-1-7 11:13

咁個投票係咁噶機制,樂迷投出黎嘅,唔通篩走古天樂咩。要鬧就鬧噶班睇熱閙嘅觀衆啦
作者: lightupmylight    時間: 2019-1-7 11:35

90年尾千禧年代頭四大天王開始flop,
狂熱份子上位,棄用一堆old seafood
成堆人就嬲嬲豬,慘 ...
mychart- 發表於 2019-1-6 22:55

我記得2000年最男五強就喺4大天王加謝霆鋒,此後4大天王就冇出現過候選名單
作者: NOEL0306    時間: 2019-1-7 12:34

証明而家啲男歌手唔係普羅大眾最喜愛姐
作者: fifty1205    時間: 2019-1-7 14:52

903係有政府支持?
黃家正 發表於 2019-1-6 21:32

任何電子媒體,包括電台,電視台都要香港政府發牌,要符合香港有關規管。在政府支持下,提供頻譜輸送節目。[ 商業電台]也不例外,所以亦要為所有巿民提供優質及具公信力的節目內容。 ​​​
Source : His Weibo
作者: mosesming    時間: 2019-1-7 18:31

其實點解要屌 903

年年都ok
但年年都冇獎
嗰幾年唔少人都覺得佢應該係女歌手接班人
但903就永續美祖+環球一姐(謝安琪,之後就天后霏)
作者: Kyle_    時間: 2019-1-7 20:06

哩D 老屎忽真係肉9酸
作者: 星夢情真    時間: 2019-1-7 21:49

一直以來都不喜歡香港商業電台對音樂的取態
作者: kilai    時間: 2019-1-7 22:36

領你個導

俞 王爭 係台長呀
作者: hkchart    時間: 2019-1-8 07:40

903 FANS都唔尊重個投票, 專登玩野, 證明係903迷眼中個獎只係一個笑話
大眾更加唔CARE, D 頒獎禮既價值只係比大家踩, 向生又有咩需要咁認真
作者: Lewis    時間: 2019-1-8 12:03

任何電子媒體,包括電台,電視台都要香港政府發牌,要符合香港有關規管。在政府支持下,提供頻譜輸 ...
fifty1205 發表於 2019-1-7 14:52

唔好話903, 家下連TVB都無乜有質素既節目啦
唔見佢鬧TVB D節目/頒獎禮?!?!?!
作者: Lewis    時間: 2019-1-8 12:06

年年都ok
但年年都冇獎
嗰幾年唔少人都覺得佢應該係女歌手接班人
但903就永續美祖+環球一姐(謝安琪,之 ...
mosesming 發表於 2019-1-7 18:31

佢出道第5年先有十大又真係過份左D既
不過佢好多歌真係一式一樣, 可能D班底黎黎去去都係個D人出事
作者: hlyung    時間: 2019-1-8 12:42

903 FANS都唔尊重個投票, 專登玩野, 證明係903迷眼中個獎只係一個笑話
大眾更加唔CARE, D 頒獎禮 ...
hkchart 發表於 2019-1-8 07:40

嘩乜你貢獻負廿幾都冇俾人ban嘅
作者: l00540    時間: 2019-1-8 16:36

大眾更加唔CARE, D 頒獎禮 ...
hkchart 發表於 2019-1-8 07:40

近年903要make noises
所以靠我最喜愛獎項
雨傘、年少無知、偽毒、斤欠宜、古仔

否則mass market抱住IDKIDC心態
如RTHK今年改朝換代
也無乜人知悉⋯
作者: 魅影王子    時間: 2019-1-8 21:40

向生嘅為人都唔系咁值得尊敬,有啲前輩真系當正自己仲喺江湖好有號召力。

大陸有個臭名昭著嘅豬肉獎《華語金曲獎》,近幾屆試過一次頒170幾個獎。向生喺呢個獎成立時掛名做咗個主席,但實際掌權嘅系秘書長。

今年向生跟秘書長正式公開翻臉,自己發聲明炒秘書長,想獨霸呢個獎。但呢個獎所有權系歸秘書長個人公司註冊咗,向生搶唔過嚟,拉走咗朱明銳等一批人,另起爐灶搞個《全球華語金曲獎》,仲要話系《華語金曲獎》嘅傳承和延續。

《全球華語金曲獎》舊年11月喺澳門頒咗120幾個獎,明明系豬瘟獎,仲要死撐自己專業公正。有歌手當場發爛渣,喺台上公開指摘,然後擺低個獎就走。

所以呢,向生憑乜去批評叱咤。

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2