標題: 【合約風波】發解約聲明後首現身 G.E.M.履行合約赴澳門開騷 [打印本頁]

作者: jun518    時間: 2019-3-8 17:34     標題: 【合約風波】發解約聲明後首現身 G.E.M.履行合約赴澳門開騷

鄧紫棋(G.E.M.)昨晚發聲明,宣佈與08年出道便開始合作的經理人公司「蜂鳥」即時解約,今日下午2時許,她由荃灣寓所準備出發到澳門,為明晚演唱會做準備,即被大批傳媒包圍採訪。

一身全黑打扮、頭戴cap帽的G.E.M.,在女助手及相信是屋苑的男職員陪同下步出,素顏的G.E.M.看來有點疲倦,心情明顯不太好,但見到傳媒亦勉強擠出一點笑容,惟她對於與「蜂鳥」之間的合約糾紛,她大多以擰頭代替回答,不欲多談。

G.E.M.被傳媒包圍下停步受訪,有傳媒問她是否已找到新的經理人,以及她在聲明中提到「蜂鳥」的嚴重違約及不法行為,可擔心會被牽涉在內?G.E.M.全部擰頭未有回應並只說:「我都唔知講乜,總之能夠講嘅都講晒,能夠做嘅都交咗畀律師,只係唔想呢件事演變成罵戰,我希望正確嘅嘢會得到公平對待。」

至於在聲明中指自己一直有讓步,G.E.M.再說:「我冇辦法講咁多details,冇辦法仔細咁去講,只能相信啱嘅事會得到公平嘅對待。」而「蜂鳥」今日亦發了聲明,當中透露她曾有無理的要求,G.E.M.再次封口,同樣以擰頭代替回答,問她是否提前解約?她才點頭示意是,但會否擔心解約後果,跟當年Soler一樣被張丹雪藏時,G.E.M.亦只是擰頭,未有回答。

此外,「蜂鳥」在聲明強調沒有做違法的事,G.E.M.再忍不住回應謂:「其實我再同佢哋擾攘落去都冇乜好講,好似我噚日寫咁,到最後要入到法庭,我會勇敢面對。」說罷身邊工作人員即表示G.E.M.要趕到澳門綵排,急急拉她上車離開,而G.E.M.臨行前亦有雙手合十,多謝傳媒辛苦等候她。

作者: Serendipity    時間: 2019-3-8 18:00

似乎都係因為公司不停接job唔俾佢揀而鬧翻居多,希望佢係真係解到約唔會被雪吧。
作者: Wing1211    時間: 2019-3-8 18:03

仲有幾個演唱會係身,鬧左不和仲可以點做落去?
由怒插903頒獎禮到同yoga分手再同公司解約
睇得出gem係一位女漢子
惹不得呀
作者: John    時間: 2019-3-8 18:04

似乎都係因為公司不停接job唔俾佢揀而鬧翻居多,希望佢係真係解到約唔會被雪吧。 ...
Serendipity 發表於 2019-3-8 18:00

最驚係有官非纏身啫
作者: cathay1996    時間: 2019-3-8 18:09

份約去到2022先自由身
睇黎人氣凍過水
作者: John    時間: 2019-3-8 18:26

份約去到2022先自由身
睇黎人氣凍過水
cathay1996 發表於 2019-3-8 18:09

好彩呢幾年都搵夠
唔使憂
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-8 18:33

作者: 阻住    時間: 2019-3-8 18:34

有無GEM粉聽朝要搶霏睇高雄加場,分分係GEMGEM告別樂壇演唱會
作者: hehehaha    時間: 2019-3-8 19:05

之前有Soler又係經理人問題
今次撐gem
希望冇炒車
作者: hehehaha    時間: 2019-3-8 19:08

好彩呢幾年都搵夠
唔使憂
John 發表於 2019-3-8 18:26

已經係30歳以下最高年薪(香港)女歌手
作者: cathay1996    時間: 2019-3-8 19:13

簽英皇拉
作者: tom    時間: 2019-3-8 19:31

Fb cm mean到
作者: gooloo    時間: 2019-3-8 19:36

大陸幾百萬粉絲一人出一蚊都夠佢打官司
作者: 帥小寶`    時間: 2019-3-8 19:49

好想同佢講聲加油 佢真係5容易牙
作者: Frankiekiekie    時間: 2019-3-8 20:04

峰鳥係咪執得
成間公司最大粒又唯一一粒星走咗
作者: stephybest    時間: 2019-3-8 20:07

Gem終於有香港新聞了
作者: hehe    時間: 2019-3-8 20:28

其實呢幾年佢都真係搵好多

早兩年大陸商演報價:
鄧紫棋(G.E.M.)報價130萬人民幣、鄭秀文報價100萬人民幣、陳慧琳80萬人民幣、容祖兒報價75萬

28歲就可以退休
又唔愁冇仔埋身
作者: stephybest    時間: 2019-3-8 20:30

其實呢幾年佢都真係搵好多

早兩年大陸商演報價:
鄧紫棋(G.E.M.)報價130萬人民幣、鄭秀文報價100萬人民 ...
hehe 發表於 2019-3-8 20:28

佢啲姊妹都可以介紹好多富豪比佢
作者: iamsingingwong    時間: 2019-3-8 20:30

作者: iamsingingwong    時間: 2019-3-8 20:31

作者: iamsingingwong    時間: 2019-3-8 20:32

作者: stephybest    時間: 2019-3-8 20:32

李蕰?
iamsingingwong 發表於 2019-3-8 20:31

超蓮
作者: hlyung    時間: 2019-3-8 20:34

等佢老友爭贏副身家咪可以夾份自組公司囉
作者: b01091018    時間: 2019-3-8 20:42

冇蜂鳥
退休鳥
作者: 若葉之年    時間: 2019-3-8 21:11

我只想同阿漿講一聲:加油!!

(黎明:叫我“加油”即係叫我去死)
作者: Lewis    時間: 2019-3-8 21:44

睇得出佢真係想做音樂多過搵錢
癡線瘋鳥係咁逼人喪開show,連啲歌碟都hea出
呢個事對gem好感度係有提升
話曬人地對間公司有感情先俾面忍咁耐
作者: Lewis    時間: 2019-3-8 21:49

等佢老友爭贏副身家咪可以夾份自組公司囉
hlyung 發表於 2019-3-8 20:34

Mean到癡線
作者: dom    時間: 2019-3-8 22:08

其實如果Gem賠錢提前解約係咪就冇事?
若經理人唔肯就要等到2022完約才可以走,係咪咁?
作者: sunshine    時間: 2019-3-8 22:56

Gem個經理人一直都係咁變態啦!
真係當佢搖錢樹
逢Job就接
根本都無時間俾Gem做音樂
希望今次可以撇甩個張丹
作者: cmho    時間: 2019-3-8 23:26

夏森美可以試下同張丹互簽
作者: 阿田    時間: 2019-3-9 00:38

其实经理人想接多D Show赚多D钱系好正常嘅~毕竟人气呢家嘢 话冇就冇 话沉就沉
作者: Qmen    時間: 2019-3-9 04:03

其实经理人想接多D Show赚多D钱系好正常嘅~毕竟人气呢家嘢 话冇就冇 话沉就沉 ...
阿田 發表於 2019-3-9 12:38 AM

但都要有個度唔系咁做人做事囉
其實蜂鳥真心唔掂出到gem已經系一個奇跡
唔識同傳媒打交道仲反面已經系錯
宜家仲要唔識珍惜同藝人關係交惡都唔知個腦諗咩
你唔系真系以為自己系英皇呀嘛?
又屎又巴閉咪就系話蜂鳥呢啲垃圾公司囉
英皇都唔會咁做啦更何況蜂鳥呢啲蚊型公司
支持gem即走過檔英皇好過
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-9 07:39

作者: angelicdestiny    時間: 2019-3-9 08:23

低張丹死,個人咁臭串,其實阿GEM個人唔係想像中咁差,佢係被張丹吹到佢咁大...講真阿GEM都幫佢搵夠啦,仲要佢不停接job. 正一douchebag。

不過依家咁睇,張丹冇左阿GEM唔得,就算雪都唔會對佢有好處,反而阿GEM脫離Hummingbird係一件好事,大把公司想簽佢啦,我覺得佢會簽Warner。
作者: kayzzz    時間: 2019-3-9 11:39

如果GEM 過檔英皇 容祖兒無運行 實力差咁遠
    BTW GEM 都知英皇咩料啦 點會肯簽英皇?
    GEM 過環球 順便踢走Gin Gin
白河喜來登 發表於 2019-3-9 07:39

GEM入環球可以搏入西方市場
唱功 GEM>Gin
人氣 GEM>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Gin
仲要完全唔使揼錢落海捧GEM 可以直接賺大錢
作者: fifty1205    時間: 2019-3-9 11:45

低張丹死,個人咁臭串,其實阿GEM個人唔係想像中咁差,佢係被張丹吹到佢咁大...講真阿GEM都幫佢搵夠啦,仲 ...
angelicdestiny 發表於 2019-3-9 08:23

原來張丹連鄧紫棋這個名字都注冊了商標,CLS....
同華研對S.H.E做嘅嘢一模一樣,好賤
作者: JasOh103    時間: 2019-3-9 11:49

GEM入環球可以搏入西方市場
唱功 GEM>Gin
人氣 GEM>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Gin
仲要完全唔使揼 ...
kayzzz 發表於 2019-3-9 11:39

唱功 GEM>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Kay
人氣 GEM>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Kay

sosad
作者: bagfgfcde    時間: 2019-3-9 11:58

希望 GEM 轉型做獨立音樂人
唱實驗音樂
作者: kayzzz    時間: 2019-3-9 12:01

唱功 GEM>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Kay
人氣 GEM>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Kay

sosad
JasOh103 發表於 2019-3-9 11:49

Kay係環球呀?

返去食魚生雲吞啦你
作者: JasOh103    時間: 2019-3-9 12:20

Kay係環球呀?

返去食魚生雲吞啦你
kayzzz 發表於 2019-3-9 12:01

唔關公司事
只係想講Kay唱功 人氣 有幾差
作者: kayzzz    時間: 2019-3-9 12:28

唔關公司事
只係想講Kay唱功 人氣 有幾差
JasOh103 發表於 2019-3-9 12:20

其實重點係最後一句
有人花錢捧kay都彈得出
Gin Lee就真係得啖笑
Next please

反OT:希望gem入球記 棄堅
作者: fifty1205    時間: 2019-3-9 13:14

sosad
JasOh103 發表於 2019-3-9 11:49

GEM入幻國可以搏入電影市場/叱咤女金
仲要完全唔使揼錢落海捧GEM 可以直接賺錢
作者: kayzzz    時間: 2019-3-9 14:43

GEM入幻國可以搏入電影市場/叱咤女金
人氣 GEM>>>>>>>>>>>>>>>> ...
fifty1205 發表於 2019-3-9 13:14

以GEM身價佢使乜恨進軍香港電影市場/攞女金呀
唔好為寸而寸
要抽水都make sense 小小 醒小小啦 _ _仔
作者: pooh1460    時間: 2019-3-9 21:24

澳門場 出現技術故障
作者: 616.1314    時間: 2019-3-9 21:25

唔好為寸而寸
要抽水都make sense 小小 醒小小啦 _ _仔 {:4 ...
kayzzz 發表於 2019-3-9 14:43

可能 GEM 會想拍套一路逆風 2.0 唱衰張丹
作者: iamsingingwong    時間: 2019-3-9 21:58

作者: stephybest    時間: 2019-3-9 22:42

各位抱歉⋯知道大家從8點等到現在但演唱會還沒開始⋯⋯我問了工作人員,他們說是技術故障,台上有兩個很大的升降台在開場前突然不動⋯很抱歉很抱歉,讓你們等了快兩個小時!我也知道很多人是特地坐船來的,趕著坐船回去⋯⋯對不起對不起對不起!!!

擺到明整估佢啦,又會無端端機器故障,
咁多場唔故障,偏偏而家故障,
GEM好可憐,比經理人報復玩謝,
咁就想搏人轉移視線鬧GEM
作者: hehehaha    時間: 2019-3-9 22:50

咁 ...
stephybest 發表於 2019-3-9 22:42

痴線
玩到咁大?
作者: JayantL    時間: 2019-3-9 23:16

咁 ...

十點鐘先開場好想知會唱到幾點
作者: stephybest    時間: 2019-3-9 23:37

十點鐘先開場好想知會唱到幾點
JayantL 發表於 2019-3-9 23:16

Gem連續唱廿首都起碼1130先完到啦……
作者: JayantL    時間: 2019-3-9 23:40

Gem連續唱廿首都起碼1130先完到啦……
stephybest 發表於 2019-3-9 23:37

我諗應該照唱兼事後補水
澳門都唔少人係連船飛一齊買
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-9 23:41

作者: kevinlai1621    時間: 2019-3-9 23:42

咁 ...

如果係真, 應該會更加同情GEM
  因為咁會顯得公司小氣, 甚至係攞fans黎作賭注
作者: HOTMAN    時間: 2019-3-9 23:52

咁 ...

擔心gem gem人生同人身安全
作者: gzsbx3    時間: 2019-3-10 00:05

暫時最有興趣知道張丹要幾多錢違約金,Soler都兩千萬,阿GEM起碼要加兩個零
作者: fifty1205    時間: 2019-3-10 00:49

唔好為寸而寸
要抽水都make sense 小小 醒小小啦 _ _仔 {:4 ...
kayzzz 發表於 2019-3-9 14:43

我擺到明係串你啦 唔係咁都要問呀嗎?
小學雞少陣啦 咁大個人都咁低能
咩post都拉埋Gin Lee落水 唔講以為佢同你全家有仇
女金同港女最優已經被容祖兒玩10幾年玩到摺曬 你咪繼續拎嚟幫你偶像打飛機囉
作者: angelicdestiny    時間: 2019-3-10 00:49

如果我做佢就cancel灑D演唱會,何必委屈自己,張丹擺明玩佢啦,仲要被佢繼續抽佣。
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-10 08:47

作者: 我等我在    時間: 2019-3-10 08:47

GEM千奇唔好簽環球,環球幫佢爭香港D獎,肯定爭輸,女金肯定會比祖祖、KAY騎住,會好無臉
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-10 10:02

作者: kaman921    時間: 2019-3-10 10:41

陰功囉宇宙巨漿唔係好威嫁咩
返大陸唱都無人理?
作者: jun518    時間: 2019-3-10 10:55

有d comments好好笑,你佢喺某天后咩,
一定會恨獎?人哋賺錢都不知在乎個幾個爛膠啦
作者: iamsingingwong    時間: 2019-3-10 12:38

作者: kayzzz    時間: 2019-3-10 15:40

我擺到明係串你啦 唔係咁都要問呀嗎?
小學雞少陣啦 咁大個人都咁低能
咩post都拉埋Gin Lee落水 唔講以為 ...
fifty1205 發表於 2019-3-10 00:49

我有問你係咪寸咩? 我叫你講野make sense d咋
寸係可以寸
但寸人寸到咁唔make sense 咁低質 你同iamxxxxxxxx 無乜分別
難怪同聲同氣

Btw GEM不嬲想進軍國際市場 環球都算係其中一個選擇 而如果入環球係會同gin競爭
係有一兩個gin fans聽到依個possibility就已經驚到震 發晒癲咁
作者: stephybest    時間: 2019-3-10 15:40

早前消息指,高雄市政府有意邀請鄧紫棋(G.E.M.)作為觀光代言人,但最後卻無疾而終。

高雄市觀光局長潘恒旭昨日(9日)對此回應道,經理人公司要求的費用太高,所以最終不了了之。

高雄市觀光局長潘恒旭表示,當時是透過鄧紫棋所屬經理人公司接洽,但對方開口要求一大筆費用,並透過演唱會贊助的代理商來談贊助事宜。他補充道,「其實鄧紫棋本人應該不是那麼貪財。」​由於現階段對代言人都採取「不給代言費」的策略,所以最後不了了之。改為力邀香港文化教父榮念曾代言。

當gem係搖錢樹既經紀人……
作者: 艾石仔    時間: 2019-3-10 15:48

當gem係搖錢樹既經紀人……
stephybest 發表於 2019-3-10 15:40

EEG都當祖祖係搖錢樹
作者: stephybest    時間: 2019-3-10 15:55

EEG都當祖祖係搖錢樹
艾石仔 發表於 2019-3-10 15:48

鍾珍都當陳慧琳係搖錢樹,陳淑芬都當張學友係搖錢樹,
小美都當郭富城係搖錢樹。。。
作者: iamsingingwong    時間: 2019-3-10 21:58

作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-10 22:03

作者: iamsingingwong    時間: 2019-3-10 22:18

作者: kayzzz    時間: 2019-3-11 02:59

你理解能力有無咁差?唔係GEM 要同Gin 爭 而係GEM入環球 Gin 無運行咁解姐 ...
白河喜來登 發表於 2019-3-10 22:03

佢理解能力有問題 原諒佢
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-11 08:02

作者: Lewis    時間: 2019-3-11 09:49

張丹呢D人一定寧願攬住同GEM一齊死都唔會想對方好過
睇黎GEM都有排煩
btw 咪再借GEM黎幫gin kay jy搏上位宣傳啦
作者: lblemon    時間: 2019-3-11 10:08

飛甩張單係好事,不過漿漿呢段時間好難捱,唯有說句加油
作者: 愛我別走    時間: 2019-3-11 10:23

我有問你係咪寸咩? 我叫你講野make sense d咋
寸係可以寸
但寸人寸到咁唔make sense 咁低質 你同iamxxxx ...
kayzzz 發表於 2019-3-10 15:40

有口話人無口話自己?
咁你同酒店夠同聲同氣又點睇?同樣低質
酒店唔係講過以後唔玩CM咩?家下扮野唔走,你就跟佢尾係度搞到cm污煙漳氣。 不如你地2個都走啦。

Gem會唔會威脅到Gin就不得而知啦。
但都好肯定Gin某程度好威脅到Kay,唔係洗乜你地心裡咁唔平衡成日係到單單打打又懶係以為自己好有道理。

講白d, kay點比都比上楊千嬅容祖兒,你地唯有靠踩下後輩攞d優越感,好唔威之餘仲好樣衰。

之前會覺得kay好抵幫,家下唔洗啦,班fans咁把炮周圍撩是鬥非。
作者: gordon0807    時間: 2019-3-11 10:51

間公司幫佢呢幾年唔同地方做左百幾場SHOW,會係個澳門的人成日開的場出事, 好難唔覺得係明玩野BOR
作者: wewa1001    時間: 2019-3-11 10:55

Gin一向無咩運行
Make sense的話 gem威脅到莫文蔚,關gin鬼事
iamsingingwong 發表於 2019-3-10 22:18

??點解GEM入環球會影響到SONY既莫文蔚?????
作者: kayzzz    時間: 2019-3-11 10:56

有口話人無口話自己?
咁你同酒店夠同聲同氣又點睇?同樣低質
酒店唔係講過以後唔玩C ...
愛我別走 發表於 2019-3-11 10:23

批評Gin等如覺得佢威脅到Kay? 咁我讚Gin果陣又無人話我反Kay既 你睇野咁二元對立就無野好講
Gin某幾個fans都似係唔受得批評 一定要一面倒讚

“講白d, kay點比都比上楊千嬅容祖兒,你地唯有靠踩下後輩攞d優越感,好唔威之餘仲好樣衰。”
你估係依度某幾個Gin fans咩 CM大把人踩蒲銘心 Kay fans又唔通續個覆?
講白d 如果要踩人攞優越感 首選一定唔係Gin Lee
係CM一定有其他選擇 成就高過Gin一大截又多haters過佢 但唔OT講喇

“之前會覺得kay好抵幫,家下唔洗啦,班fans咁把炮周圍撩是鬥非。”
其實洗鬼你幫 又扮到中立去試圖增強說服力 next please la

反OT:GEM 其實去邊都有大發展 係睇下去邊令到同公司既artist同佢d fans感到受威脅姐
如果佢咁可愛入幻國 佢踢走Kay我都服 因為佢真係受歡迎 雖然我唔愛佢d歌
而唔似得某幾個fans見偶像受威脅就驚到咁
講白d GEM 同Gin 都係同樣以唱功見稱既歌手 GEM仲要識作曲作詞 人氣又贏一截 難怪有人會驚 連提下都唔俾
作者: 愛我別走    時間: 2019-3-11 12:24

批評Gin等如覺得佢威脅到Kay? 咁我讚Gin果陣又無人話我反Kay既 你睇野咁二元對立就無野好講
Gin某 ...
kayzzz 發表於 2019-3-11 10:56

Judge一個人唔會只係單一事件既,曾經既行為就知份人係點架。批評係為咗改善,你口中既批評純粹只係為咗恥笑同踩,唔係笑一句二元對立就當大家睇唔到。

首唔首選係重點?講緊你行為差喎,扯開話題當無野,一大堆大話同歪理。仲要最後懶係用「提下」cover自己。
作者: kayzzz    時間: 2019-3-11 12:30

Judge一個人唔會只係單一事件既,曾經既行為就知份人係點架。批評係為咗改善,你口中既批評純粹只係為咗 ...
愛我別走 發表於 2019-3-11 12:24

回應緊你最重要抺黑人既一個point呀 點扯開話題
要攞優越感並唔需要搵Gin Lee 呀Gin fan
看得自己偶像那麼高
即係你一直想屈人踩gin既所謂理由都唔成立呀
講下GEM如果入環球會點又要起曬鋼
使唔使驚到咁??
作者: John    時間: 2019-3-11 15:39

Kay粉出醜post
作者: gzsbx3    時間: 2019-3-11 22:59

以張丹為人,應該就會係合約滿之前,盡量少出歌節省費用,然後狂接商演綜藝,榨乾榨凈。
作者: iamsingingwong    時間: 2019-3-11 23:16

作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-3-12 06:32

估唔到Gem 的post心gin粉,祖粉和Kay 粉一次現哂形。不如百花齊放,講真幾位歌手各有實力,要鬥就鬥出好歌,良性競爭才是樂迷之福。
作者: hkchart    時間: 2019-3-13 06:31

CM真係夠傻, GEM簽香港公司做乜, 貪香港公司D 高層夠白痴,夠CHEAP, 資源夠少,D 策略夠落後, 就算唔自己開公司都簽中國/亞太總公司, 呢排走左去LA,

分分鐘簽總公司......頂多比香港分公司做香港區發行,
所有宣傳/製作/策略唔會同香港堆廢高層有關, GIN FANS 真係唔需要擔心,  GEM會傻到比個隻燈勤毀佢事業至奇,條友簡直係冇腦版張丹, 一樣周圍得罪人, 但D 市場策略又廢

CM米同連登仔一樣以為個地球係圍住香港轉
作者: jun518    時間: 2019-3-13 15:35

現年27歲、入行11年的鄧紫棋(G.E.M.)本月7日發聲明,宣佈和一直合作的經理人公司「蜂鳥音樂」結束獨家經理人合同,音樂創作方面的合約亦於本月底期滿後終止,聲明中不但以「雙方的信任關係已徹底破裂」(新聞連結: https://bit.ly/2IVIext ),其後G.E.M.在社交網貼文,更以「冰封三尺非一日之寒」來形容自己忍讓多時,之後「蜂鳥」亦有發聲明回應事件,內容當然與G.E.M.各執一詞,故合約問題要用法律解決可說事在必行。不過,除了合約問題要解決,還有「鄧紫棋」及「G.E.M.」的註冊商標問題要解決。根據資料顯示,蜂鳥於2015年10月21日為「鄧紫棋」這個名字進行了商標註冊,所有關於音樂上的出品都受註冊保護,而註冊屆滿日期至2025年10月21日,換言之這段時間,G.E.M.或許不能以「鄧紫棋」作任何有關商業活動,包括演唱會、唱片等,加上G.E.M.入行至今的所有歌曲版權都在「蜂鳥」手上,故G.E.M.這次與經理人決裂,很大可能要賠上11年來的心血。
而「蜂鳥」除了在大陸有把「鄧紫棋」註冊,在香港也有將「G.E.M.」進行商標註冊,幸好由2010年9月9日商標註冊日期起計算,註冊屆滿日期至今年9月8日便屆滿,G.E.M.仍有機會爭取商標註冊。
自爆出解約事件後,G.E.M.歌迷支持她的決定,同時替她擔心,有歌迷就在網上跟其他歌迷說:「藝名版權、歌曲版權、歌迷會管理人、頻道歸屬人,全都是紫棋需要去處理的。我們要做的只有給予支持和力量,鼓勵她勇敢起來,現在真的不是悲傷的時候,她只有勇敢才能拯救11年的歌唱事業。」歌迷又說,即使G.E.M.要改名也沒關係,因為歌迷是喜歡她這個人,但若失去歌曲版權,就得重新來過。
G.E.M.於2006年參加歌唱比賽後認識經理人張丹後,2008年正式簽約成為蜂鳥旗下歌手,鄧紫棋是藝名,G.E.M.原名叫鄧詩穎,英文名叫Gloria,而G.E.M.是「Get Everybody Moving」的意思,她曾經撰文說過名字的由來:「看到歌迷們聽著我的歌,載歌載舞,讓我非常開心,但我更希望可以鼓勵大家實現自己的夢想。我希望大家都能好好照顧自己身心健康,不要因任何人的冷眼與嘲笑、誤解或批評而放棄。我希望用自己的經歷證明人生是自己編寫的,世上沒有不可能的事。」
作者: John    時間: 2019-3-27 21:31

其實點解Kay粉連gem合約問題都可以幻想gem入環球踢走Gin Lee?
作者: JasOh103    時間: 2019-3-27 21:35

其實點解Kay粉連gem合約問題都可以幻想gem入環球踢走Gin Lee?
John 發表於 2019-3-27 21:31

3月9-11日仲聲大大長篇大論
3月12日一個羅生門+Shallow+橙海(live) 就一句Gin Lee diva前 一句想做堅粉後

不堪一擊
作者: matthew1990    時間: 2019-3-30 20:39

最少要1.2億

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2