標題: 【難忘的生日前夕】臨場耳機失靈 謝安琪落台即喊 [打印本頁]

作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-13 04:53     標題: 【難忘的生日前夕】臨場耳機失靈 謝安琪落台即喊

http://s.nextmedia.com/realtime/ ... 8882&a=59362249

謝安琪(Kay)昨晚以「風雲大使」身份,與樂隊Supper Moment一起在「KKBOX香港風雲榜」中演出,不過Kay表演時遇上耳機失靈事件,演出後她受訪時透露:「其實一開始一上台第一粒音,耳機已經冇聲,原本準備咗自己嘅耳機,但喺表演前有干擾,所以大會工作人員換咗第二對畀我,點知換完之後一上台就已經係冇聲,除咗冇自己把聲亦都冇樂器聲,全程耳仔就好似收音機追台咁,全部都係干擾聲,自己從來都未試過喺台上面咁無助咁徬徨,因為上台有自己個人表演,又要同Supper Moment合作,仲要彈琴,全程都係靠Supper Moment嘅Sunny行到好近,睇住Sunny個嘴唇,好似讀唇咁先知自己唱到去邊。到彈琴時,要靠Supper Moment嘅鼓手畀拍子我,先至可以順利彈到。」

Kay強調自己從未遇到這個情況,真的感到非常徬徨,她說:「自己唱完第一首歌《羅生門》已經落台喊,之後才再與Supper Moment上台表演。噚日排嗰陣都冇問題嘅,不過今日可能因為現場有干擾,所以換咗第二對(耳機)畀我先出事。」

Kay又表示,完成表演後,很感謝台上所有的人,他們都很幫忙,而Supper Moment在完成表演後,都有入休息室安慰她,Kay說因為未試過,今次算是一次過體驗到。

問到Kay今天的42歲生日有何慶祝,她起初說「唔知道,冇心情諗」,後來才說:「經過今日之後,希望新一年所有工作同表演都順順利利。」Kay又笑言這是個很卑微的願望,她說:「原本諗住聽日生日,可以喺同屋企人慶祝之前,今晚做場好show,但係而家咁嘅樣,希望所有嘅嘢都可以順利。」講到今天是否安排了休假,Kay表示應該會與老公張繼聰及家人慶祝。

——————-/////

比我都無心機慶祝生日
搞單咁嘅嘢
好彩網上好多人撐Kay
咁多技術故障 都堅持唱 唱得還可以
好多人讚Kay 叻女
祝Kay 永遠美麗 以後演出順利!

作者: 黃家正    時間: 2019-3-13 05:38

Kk box 個show真係好唔掂
作者: cmho    時間: 2019-3-13 07:50

咁即係最後個耳機都係壞緊,咁最後首勢不兩立冇耳機都好掂喎。岩呀,最後都堅持唱哂抵讚
Btw 耳機冇聲都還可以,出干擾聲真係攞命。。。
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-13 07:51

Kk box 個show真係好唔掂
黃家正 發表於 2019-3-13 05:38

https://www.instagram.com/p/Bu68 ... gshid=1qn7tagisyzaj

睇下張繼聰點講 雖然係兩公婆 但阿聰好中肯
作者: angelicdestiny    時間: 2019-3-13 07:54

佢live不嬲都屎架啦,唔明佢做乜咁hurt。
作者: tree    時間: 2019-3-13 07:57

唱成點都係岩愛你
作者: Jun.    時間: 2019-3-13 07:59

其實寂寞 就如自己一個壞耳機

[YouTube]asXQQoFQnM4[/YouTube]
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-13 08:07

其實寂寞 就如自己一個壞耳機
Jun. 發表於 2019-3-13 07:59

其實 你ear mon 無聲 又無台mon 係台下入歌
    現場聲又夾雜迴音 Kay 都仲唱到落去 已經好利害
作者: stephybest    時間: 2019-3-13 08:07

生日既慶祝活動應該係練歌
作者: hkchart    時間: 2019-3-13 08:10

佢LIVE差又唔係第一次, 就算EARMON冇問題, 亦唔會係最後一次
偶像派都咁緊張自己LIVE, 真係抵讚
作者: 放空    時間: 2019-3-13 08:44

連登啲謝安琪fans 先痴線
講到好似容祖兒整壞佢耳機咁
作者: Pure.    時間: 2019-3-13 08:45

希望佢以後唱多啲live
作者: bagfgfcde    時間: 2019-3-13 08:47

謝安琪走音 + 部分 fans 盲撐 = BARF!
作者: 風見志郎    時間: 2019-3-13 09:01

距離好多謝安琪走音live又十年啦
作者: alexleung    時間: 2019-3-13 09:05

加油
作者: stephybest    時間: 2019-3-13 09:10

放空 發表於 2019-3-13 08:44

誰的心似 除耳機!
作者: liebe    時間: 2019-3-13 09:11

聽唔到聲 羅生門又入得幾準 好犀利
勢不兩立 都追得返
電視睇冇咁覺有問題
作者: nicknicknick    時間: 2019-3-13 09:29

其實就算earmon冇事佢啲走音冇氣問題都唔會冇左

當然影響情緒實會影響發揮既

只想繼續愛Kay
作者: kayzzz    時間: 2019-3-13 09:36

其實就算earmon冇事佢啲走音冇氣問題都唔會冇左

當然影響情緒實會影響發揮既

只想繼續愛Kay {:1_1 ...
nicknicknick 發表於 2019-3-13 09:29

叫佢認真搵個唱歌老師執下live好過啦

打天才波咁款又唔夠實力
作者: 風見志郎    時間: 2019-3-13 09:36

誰的心似 除耳機!
stephybest 發表於 2019-3-13 09:10

心姐美學
作者: hlyung    時間: 2019-3-13 09:38

冇耳機嚟講羅生門算係咁
中間嗰兩首真係垃圾
唔明點解要唱呢兩首
最後勢不兩立正常返
作者: kayzzz    時間: 2019-3-13 09:40

冇耳機嚟講羅生門算係咁
中間嗰兩首真係垃圾
唔明點解要唱呢兩首
最後勢不兩立正常返 ...
hlyung 發表於 2019-3-13 09:38

中間兩首直情未唱已經輸左 有時咁大想頭就變成獻醜
作者: Garfield    時間: 2019-3-13 09:42

其實走音甩beat,我都覺得無乜野。。
不過第一次見Kay係台上好忟憎但同時個人怯曬
我以為佢咁多年演出經驗咩大場面無見過,所以見佢咁react有d unexpected

不過呢單野未必對Kay有負面影響,唔少人出黎撐佢,佢本人又賺咗次寶貴經驗
作者: hlyung    時間: 2019-3-13 09:44

btw蘋果配埋晒啲死人音樂做乜9
係咪想學當年CCTVB鍾仔報劉翔跨欄PK無語問蒼天咁
作者: hlyung    時間: 2019-3-13 09:45

中間兩首直情未唱已經輸左 有時咁大想頭就變成獻醜
kayzzz 發表於 2019-3-13 09:40

根本兩首歌嘅key都唔啱佢唱
唔知做乜揀呢兩首
作者: kaman921    時間: 2019-3-13 09:51

又唔見Gin有事?
JOEY 都係跳完無乜氣
作者: 787491313    時間: 2019-3-13 09:52

放空 發表於 2019-3-13 08:44

個度不嬲都反容擺明有人冧住引戰嗟
作者: cbacbacba1    時間: 2019-3-13 09:55

羅生門以耳機無聲黎講算發揮得唔錯

中間兩首未唱都知會出事既 只係耳機問題將個問題無限擴大左
作者: fifty1205    時間: 2019-3-13 11:04

有女神光環加持 唱成點身邊人都話好
所以佢咪繼續自我感覺良好唔練歌
作者: stone@stone    時間: 2019-3-13 11:43

又唔見Gin有事?
JOEY 都係跳完無乜氣
kaman921 發表於 2019-3-13 09:51

Gin的earmon都出事嗎?都係無聲嗎?

#真心問  
#無追曬POSTS
作者: Lewis    時間: 2019-3-13 11:48

tbh 有時真係唔怪得祖粉可以咁串
key自己唔爭氣根本無得怪人
就算當佢今次live真係意外, 以前d甩碌實在多不勝數
唔想俾人笑就唔該好心提升下自己實力..
不過都成42.. 對佢已經無乜expectation
作者: kaman921    時間: 2019-3-13 11:50

Gin的earmon都出事嗎?都係無聲嗎?

#真心問  
#無追曬POSTS
stone@stone 發表於 2019-3-13 11:43

無話有事 音響耳機就算有問題都可以唱得好嫁姐
作者: 放空    時間: 2019-3-13 11:56

有女神光環加持 唱成點身邊人都話好
所以佢咪繼續自我感覺良好唔練歌 ...
fifty1205 發表於 2019-3-13 11:04

自我都可自欺
作者: stone@stone    時間: 2019-3-13 12:17

無話有事 音響耳機就算有問題都可以唱得好嫁姐
kaman921 發表於 2019-3-13 11:50

earmon 無聲就真係唔係一般的情況

不過對於水準飄忽,
只能說Kay唔夠勤力練歌
佢過去的公司都無好努力為佢爭取LIVE SHOW的機會
今日的JY當年年年都做新城/903SHOWS,大大小小的經驗真係儲起好多力量
千嬅近年都日漸穩定,不時更超水準,
有心就會做到。
作者: 小伙子.    時間: 2019-3-13 12:29

梁文禮個post想撐佢定想踩佢㗎
作者: eggsteven    時間: 2019-3-13 12:32

諗緊如果容祖兒耳機gg 左hotel bb 會點出post
作者: rfv123    時間: 2019-3-13 12:33

其實EARMON有干擾真係不幸同黑仔
自己show就可以立即stop 同換晒所有earmon配件 再重唱
live show就只可以繼續頂硬上 因為唔知邊個配件出問題
其實大把重金打造既live show都有可能earmon被電波頻率干擾
btw 我始終認為唔應該揀唱shallow
作者: kayzzz    時間: 2019-3-13 12:39

eggsteven 發表於 2019-3-13 12:32

其實祖祖同其他幾個歌手live都有問題

但唯獨係謝安琪炒得咁勁 佢反省下啦
作者: PerryXD    時間: 2019-3-13 12:44

賴安琪 做得唔好就認啦 觀眾就係咁無情既啦
作者: eggsteven    時間: 2019-3-13 12:56

其實祖祖同其他幾個歌手live都有問題

但唯獨係謝安琪炒得咁勁 佢反省下啦 ...
kayzzz 發表於 2019-3-13 12:39

我都覺得祖祖今次有失準啊
不過平時佢走一粒音啲人都要出幾十個post 鬧
咁我覺得好sad 咁解

反OT kay 揀歌同臨場表現要再下多啲苦功
作者: Garfield    時間: 2019-3-13 13:00

earmon 無聲就真係唔係一般的情況

不過對於水準飄忽,
只能說Kay唔夠勤力練歌
佢過去的公司都無好努力為 ...
stone@stone 發表於 2019-3-13 12:17

拍子亂可以因為EARMON聽唔到情有可愿,但音準就睇基本功

琴日盧廣仲唱唱下除EARMON音準都穩定
作者: JayantL    時間: 2019-3-13 13:06

就算尋晚耳機壞
我諗都應該唔會令到你 唱歌冇氣 或者一句歌詞入面成句都音準唔穩高低起伏LOL

其實拉闊佢咪唱得好好lor
證明有練佢就一定得
只能講佢今次真係冇點練過
作者: stephybest    時間: 2019-3-13 13:18

eggsteven 發表於 2019-3-13 12:32

容祖兒尋晚都好多走音啦,可以開post鬧啦
作者: Frankiekiekie    時間: 2019-3-13 14:12

佢錯在臨場唔識應變
Earmon沙沙聲重要死帶唔除
除咗可能無咁大影響
我睇直播唔係現場聽唔知啦
真正災難其實得橙海啲和音難聽到喊
其他三首無大家講得咁難聽就算shallow都係
羅生係一開頭追beat追得有啲辛苦

同埋鬧啲其實有幾多真係試過呢啲情況?
我見大家講到好似好易咁
作者: fifty1205    時間: 2019-3-13 14:13

tbh 有時真係唔怪得祖粉可以咁串
key自己唔爭氣根本無得怪人
就算當佢今次live真係意外, 以前d甩碌實在多不 ...
Lewis 發表於 2019-3-13 11:48

唔關年紀事 係心態問題
人瑞夠四十幾歲 出盡力做gym練歌 越唱越好
作者: 風見志郎    時間: 2019-3-13 14:30

尋晚睇到key黑面到好似想打人
作者: hlyung    時間: 2019-3-13 15:24

有片喇
https://vimeo.com/323371924
作者: Lewis    時間: 2019-3-13 16:02

見到有key fans喺ig留言話琴晚key既演出無受影響
其實班人知唔知咁樣講野係害緊key姐... 完全係危言聳聽, 忠言逆耳
作者: kwanie    時間: 2019-3-13 16:08

見到有key fans喺ig留言話琴晚key既演出無受影響
其實班人知唔知咁樣講野係害緊key姐... 完全係危言聳聽,  ...
Lewis 發表於 13/3/2019 16:02
洗乜話ig姐你望下呢度
作者: gooloo    時間: 2019-3-13 16:16

KKBOX FACEBOOK仲未POST KAY條片
作者: 若葉之年    時間: 2019-3-13 16:21

好心痛啊,而家唔夠膽睇返段片

其實當年 獨家村 係RTHK攞金曲獎演唱嘅時候已經有d失望,
明知首歌攞獎都唔練下嘅?

以致于之後佢每次唱live我都鄧佢擔心,
驚佢走音失準然後俾d haters狙擊

從謝安琪出道作姿色分子就中意Kay,
希望Kay將今次當作一次學習吧,
期待你更好的演出
作者: nicknicknick    時間: 2019-3-13 16:41

其實佢應該好慶幸當年夏森美叫佢留勢不兩立俾自己
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-3-13 16:55

睇咗段片, Kay 真是好無助, 見她用盡方法唱好羅生門, 雖然有瑕疵, 但絶對收貨. 加油!!
作者: cmho    時間: 2019-3-13 17:10

好心痛啊,而家唔夠膽睇返段片

其實當年 獨家村 係RTHK攞金曲獎演唱嘅時候已經有d失望,
明知首歌攞獎都唔 ...
若葉之年 發表於 2019-3-13 16:21

呢個就係我中意佢既地方,每次睇佢唱live都好刺激好excited好有驚喜/險
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-3-13 17:14

橙海竟然成為了重災區, Kay 因為聽唔到音樂攞唔到個節奏, 仲要扮輕鬆和面露笑容, 真的令人沮喪
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-13 19:10

洗乜話ig姐你望下呢度
kwanie 發表於 2019-3-13 16:08

你地、使唔使趁墟咁踩Kay Kay ? 其實除左橙海差 其他都還可以
    使唔使咁mean ?
作者: 616.1314    時間: 2019-3-13 19:15

你地、使唔使趁墟咁踩Kay Kay ? 其實除左橙海差 其他都還可以
    使唔使咁mean ? ...
白河喜來登 發表於 2019-3-13 19:10
FYI
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=15595&extra=page%3D2
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=15610&extra=page%3D2
作者: JayantL    時間: 2019-3-13 19:21

使唔使咁mean ? ...
白河喜來登 發表於 2019-3-13 19:10

不必嘔心瀝血叫他愛Kay
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-13 19:22

FYI
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D2
http://www.cmusichart.c ...
616.1314 發表於 2019-3-13 19:15

兩回事 我覺得Kay 尋晚唱羅生門好正!
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-3-13 19:26

FYI
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=15595&extra=page%3D2
http://www.cmusichart.c ...
616.1314 發表於 2019-3-13 19:15

晴報講得好..
作者: fafa    時間: 2019-3-13 20:00

尋晚應該加插一曲《忘憂草》.先可以睇得出kay姐歌藝(走音)有無進步.
作者: Kyle_    時間: 2019-3-13 20:47

兩回事 我覺得Kay 尋晚唱羅生門好正!
白河喜來登 發表於 2019-3-13 19:22

甩哂BEAT 同咁唔STABLE 既聲去唱 你都覺得正????
有冇盲目到咁呀.....
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-13 20:50

甩哂BEAT 同咁唔STABLE 既聲去唱 你都覺得正????
有冇盲目到咁呀.....
Kyle_ 發表於 2019-3-13 20:47

比你ear mon 無聲 你唱都唱唔得
作者: Kyle_    時間: 2019-3-13 20:57

白河喜來登 發表於 2019-3-13 20:50

咁把聲咁飄關EARMON 咩事呀??佢擺明冇練歌, 仲死撐

同埋你話首歌佢唱得好正, 正係邊???????願聞其詳
作者: fafa    時間: 2019-3-13 21:37

我都覺得啊kay唱得好正.好似揣摩緊一個角色去唱.個角色應該係音癡啦.或者係年幼被拐賣到廣西南寧嘅啞巴歌女。果然係天生藝術家呀kay.

如果啊kay以後都可以有咁嘅表演.我願意俾錢睇佢演唱會.因為好難用錢買到開心,謝安琪俾到我.樂壇負累
作者: SPNicole    時間: 2019-3-13 21:57

[youtube]OnC2aUS5Byc[/youtube]
好正

其實KAY唔講到件事咁大 D人仲快唔記得啦
作者: faithshun    時間: 2019-3-13 22:11

kay反應咁大應該都係驚之後啲傳媒寫衰佢先喊定先
作者: winnie^_^    時間: 2019-3-13 22:15

其實勢不兩立好正, 橙海和shallow就算啦
作者: Jun.    時間: 2019-3-13 23:19

https://www.instagram.com/p/Bu85 ... gshid=18egmaondncgh
作者: JayantL    時間: 2019-3-14 00:13

好正

SPNicole 發表於 2019-3-13 21:57

最後嗰一句真係好串
不過而家嘅祖祖都唱唔返呢個level啦
作者: SPNicole    時間: 2019-3-14 00:20

最後嗰一句真係好串
不過而家嘅祖祖都唱唔返呢個level啦
JayantL 發表於 2019-3-14 00:13

我都覺
今次KKBOX 破相開始好番D  PRETTY CRAZY都幾好 不過抖氣聲又大番
作者: Lewis    時間: 2019-3-14 00:22

Jun. 發表於 2019-3-13 23:19

聽呢條片又唱得幾正常
作者: JayantL    時間: 2019-3-14 00:26

我都覺
今次KKBOX 破相開始好番D  PRETTY CRAZY都幾好 不過抖氣聲又大番
SPNicole 發表於 2019-3-14 00:20

現場聽pretty crazy真係唱得好好
仲要係新歌
一開頭我仲以為係咪咀
佢而家唱慢歌吃力咗好多 反而快歌仲係好穩陣
作者: JayantL    時間: 2019-3-14 00:28

聽呢條片又唱得幾正常
Lewis 發表於 2019-3-14 00:22

好多句都又震又唔夠氣wor
作者: SPNicole    時間: 2019-3-14 00:30

現場聽pretty crazy真係唱得好好
仲要係新歌
一開頭我仲以為係咪咀
佢而家唱慢歌吃力咗好多 反而 ...
JayantL 發表於 2019-3-14 00:26

現場PRETTY CRAZY個編曲有冇豐富D
首歌好CATCHY 但編曲唔夠HIGH
作者: nicholashin    時間: 2019-3-14 00:43

如果啊kay以後都可以有咁嘅表演.我願意俾錢睇佢演唱會.因為好難用錢買到開心,謝安琪俾到我.
fafa 發表於 2019-3-13 21:37
原來Kay係想為Phil宣傳新歌《買不到的快樂》先變魔音
作者: Jacz    時間: 2019-3-14 11:46

依家邊個先係歌手呀?
作者: eggsteven    時間: 2019-3-14 15:48

現場PRETTY CRAZY個編曲有冇豐富D
首歌好CATCHY 但編曲唔夠HIGH
SPNicole 發表於 2019-3-14 00:30

編曲改左好多次 應該同cd 有出入
作者: 721AXA    時間: 2019-3-14 15:52

回復 73# JayantL

pretty crazy backing vocal都幾大聲下
不過快歌冇乜所謂啦
作者: 風見志郎    時間: 2019-3-14 16:37

依家邊個先係歌手呀?
Jacz 發表於 2019-3-14 11:46

佢真係好寂寞,彎嘅都要講到直
作者: Wing1211    時間: 2019-3-14 17:05

好正

SPNicole 發表於 2019-3-13 21:57

[YouTube]yka46xJOwrA[/YouTube]

仲有多段,咪又係有耳機問題
但水準依舊發揮得好好
呢啲咪專業囉
用可憐搏版面搏關注真心不要得
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-14 18:04

昨晚是首屆KKBOX香港風雲榜,感謝所有入場支持的觀眾及在網上、電視看直播的大家,亦感謝大家十年來的陪伴,讓KKBOX一步一步走到今天。

昨晚「十年累積 • 點播十強」的表演是KKBOX、唱片公司、歌手、導演組及樂隊等多方一起努力及配合,才可以誕生的一個環節,我們很感謝所有參與單位的努力及用心,沒有任何一位也不會成事。作為主辦單位最大的希望就是歌手朋友們可以有一個很好的舞台,安心地盡情表演,但在這個環節發生了Kay謝安琪的耳機失靈事件,讓大家感到失望,我們都深感難過,也對Kay及期待她演出的歌迷致上深切歉意。

在問題發生當時,各單位已盡力搶救,希望能盡快解決問題,但因為技術問題繁複未能即時解決,我們會跟各方面了解狀況,避免日後再發生類似情況並承諾持續改進。在此我們要感謝Kay的專業及勇氣,在耳機訊號受到干擾完全聽不到聲音之下,仍能靠著看6號@RubberBand及Sunny@Supper Moment的口型來完成整個表演,讓大家都深感佩服。同時也要感謝6號@RubberBand及Supper Moment在台上盡力給予Kay協助,真的十分感謝大家。

亦再次感謝所有KKBOX會員與歌迷們對風雲榜及歌手的關心與支持,期望日後為大家帶來更多精彩的演唱會。
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-14 18:05

但水準依舊發揮得好好
呢啲咪專業囉
用可憐搏版面搏關注真心不要得 ...
Wing1211 發表於 2019-3-14 17:05

係咪有台mon ? 叱咤夠有台mon ( monitor speaker) , 梗唱到啦 !
作者: bagfgfcde    時間: 2019-3-14 18:10

對牙 Kay 好失望
可能 tributehotel 唱得仲好聽過佢...
作者: kayzzz    時間: 2019-3-14 18:17

昨晚是首屆KKBOX香港風雲榜,感謝所有入場支持的觀眾及在網上、電視看直播的大家,亦感謝大家十年來的陪伴 ...
白河喜來登 發表於 2019-3-14 18:04

班搞音響既staff“搶救”咁耐都未得 旨意佢地死得啦

成個典禮執7左佢啦
作者: 放空    時間: 2019-3-14 18:27

係咪有台mon ? 叱咤夠有台mon ( monitor speaker) , 梗唱到啦 !
白河喜來登 發表於 2019-3-14 18:05

你唱歌好聽過牙kay
支持你出歌算
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-14 19:18

班搞音響既staff“搶救”咁耐都未得 旨意佢地死得啦

成個典禮執7左佢啦 ...
kayzzz 發表於 2019-3-14 18:17

我都鍾意唱歌 所以 我明白Kay 當晚幾徬徨 如果你聽唔到音樂 和自己把聲 係超級難唱得好
    有D人係天生唱到絕對音感(absolute pitch) 即佢聽覺靈敏到 好易分辨到個音高(pitch) 自然都唱準個音 但呢D 人係好少數 一萬人中只有一個
    大部分人係只唱到相對音感 (relative pitch), 要聽到參考音先可以分辨音高,如果聽唔到聲 或太多雜幸 影響判斷 自然演奏或唱歌受影響
    唔係後天唔努力 係天生要靠聽覺先掌握到音準 你地可以上網搵下 我講既係咪事實。
作者: JayantL    時間: 2019-3-14 19:25

但水準依舊發揮得好好
呢啲咪專業囉

整緊耳機都要有唱歌嘅body language
呢方面同kay kay一樣 雖然美淫嘅body language係黑面同瘋狂除戴耳機
作者: aussie2013    時間: 2019-3-14 19:36

睇咗羅生門條片,都唔係差得好緊要,係有d位有d飄
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-14 19:54

睇咗羅生門條片,都唔係差得好緊要,係有d位有d飄
aussie2013 發表於 2019-3-14 19:36

咪係囉 ! 聽唔到聲 都唱到咁 已經係實力證明 比著我 一早句句走音 兼錯曬拍子
    唔係人人都有絕對音感(absolute pitch) , 呢種人萬中無一
作者: hehehaha    時間: 2019-3-14 19:56

你唱歌好聽過牙kay
支持你出歌算
放空 發表於 2019-3-14 18:27

登登幾時出道
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-14 20:01

登登幾時出道
hehehaha 發表於 2019-3-14 19:56

你返屋企啦 講呢D? 我只係興趣錄下歌 Kay 先係專業歌手!

我都鍾意唱歌 所以 我明白Kay 當晚幾徬徨 如果你聽唔到音樂 和自己把聲 係超級難唱得好
有D人係天生擁有絕對音感(absolute pitch) 即聽覺靈敏到 好易分辨到個音高(pitch) 自然都唱準個音
但呢D 人係好少數 一萬人中只有一個 大部分人係只有相對音感 (relative pitch),
要聽到參考音先可以分辨音高, 如果聽唔到聲 或太多雜聲 影響音準判斷 自然演奏或唱歌受影響
唔係後天唔努力 係天生要靠聽覺清晰先掌握到音準 你地可以上網搵下 我講既係咪事實?
作者: hkchart    時間: 2019-3-15 08:08

你話EAR MON冇事唔會唱得咁差, OK (不過佢就算平時有EAR MON個時點樣, 心照啦)
不過講到好似佢唔係ABSOLUTE PITCH都可以唱到咁, 係實力派係超水準僅次於世界級ABSOLUTEPITCH萬中無一高手咁
真係笑死全人類囉, 佢平時咩水準大家都知,
作者: Wing1211    時間: 2019-3-15 08:39

你返屋企啦 講呢D? 我只係興趣錄下歌 Kay 先係專業歌手!

我都鍾意唱歌 所以 我明白Kay 當晚 ...
白河喜來登 發表於 2019-3-14 20:01

唔該專業呢個字唔好亂用,專業同職業係兩個層次
好明顯你偶像只係當唱歌為一個職業
你就更加千奇唔好諗出道,簡直浪費地球資源
作者: Lewis    時間: 2019-3-15 10:44

網上有好多自稱上過台用耳機唱歌既人都話無耳機唱歌唔係你地想像中咁易
仲話有perfect pitch既人係萬中無一, relative pitch既人都係要聽到聲至知自己唱緊咩音
好多人護心姐
作者: 白河喜來登    時間: 2019-3-15 11:03

唔該專業呢個字唔好亂用,專業同職業係兩個層次
好明顯你偶像只係當唱歌為一個職業
你就更加千奇唔 ...
Wing1211 發表於 2019-3-15 08:39

放心 我有自知之明 唔會妄想做歌手 當興趣玩下 但Kay 係專業無可爭議
    佢今次 唱羅生門 無耳機幫助下都只係走一兩粒音 , 少少震和飄 , 又算捉到拍子
    咁仲唔叫專業? 咁叫咩? 咁relative pitch 做到咁都算有交代啦!
作者: fafa    時間: 2019-3-15 22:57

放心 我有自知之明 唔會妄想做歌手 當興趣玩下 但Kay 係專業無可爭議
    佢今次 唱羅生門 無耳機幫 ...
白河喜來登 發表於 2019-3-15 11:03

專業走音歌手無可爭議啦

佢唱功差都唔係第一日知㗎啦.你偶像從來唔係sale唱功你唔係唔知阿嘛。無咁大個頭唔好戴咁大頂帽啦,真係難為你死撐好聽。災難級擾民啦,一開口就扯曬蝦咁,你地集資買啲氧氣罩俾佢啦
作者: gooloo    時間: 2019-3-15 23:22

但水準依舊發揮得好好
呢啲咪專業囉

Starlight真係世界級演唱會
作者: KITSTON    時間: 2019-3-15 23:32

宜家先知表演者無左耳機聲會聽唔到現場音樂聲咁恐怖,佢仲唱到落去都真係好犀利
作者: matthew1990    時間: 2019-3-16 18:53

宜家先知表演者無左耳機聲會聽唔到現場音樂聲咁恐怖,佢仲唱到落去都真係好犀利 ...
KITSTON 發表於 2019-3-15 23:32

演唱會耳機冇聲
應該可以靠台mon/歌詞機?
呢兩樣都冇既話其實好難跟得準拍子

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2