標題: 給各位愛香港嘅cm人 [打印本頁]

作者: janice001    時間: 2019-6-8 21:22     標題: 給各位愛香港嘅cm人

各位愛香港cm人~Sorry:~(事關香港歷史之重大變局:~(我想借大家少少位用:~(希望大家可以原諒我:~(

阻止惡法!為時未晚!

留意返由於預計示威人數好多,民陣已經將起點改咗喺維園!

【民陣6.9反惡法遊行】

日期:6月9日(日)

集合地點:銅鑼灣維多利亞公園中央草坪 (維園草地)

時間:下午2時30分集合,3時正起步

遊行路線:維園草地起點>高士威道> 禮頓道>伊榮街>邊寧頓街>軒尼詩道西行車路>金鐘道>樂禮街>夏愨道>添美道>立法會外行人路終點

百國聯軍助陣!感謝海外港人為香港人嘅未來而作出嘅努力#adore##adore##adore#

反對逃犯條例白宮聯署#hoho#
-簽完記得確認返電郵
-簽完記得確認返電郵
-簽完記得確認返電郵
好重要所以要講三次:)
https://petitions.whitehouse.gov/petition/extradition-law-amendment-hong-kong-threat-personal-safety-and-freedom

(全球聯署、白宮聯署、學界、各行各業、宗教、地區/ 海外港人等等)反送中聯署合集
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1QvnvG9YxQ5Vd5Ok-EejV1oAkLe_tDW_7qaWbjcZADMY/htmlview

愛因斯坦 (Albert Einstein):「The world will not be destoryed by those who do evil, but by these who watch them without doing anything.(這個世界不會被那些作惡多端的人毀滅,而是冷眼旁觀、選擇保持緘默的人)」;鄭有傑(導演):「良心的沉默是邪惡的幫兇。」

好多時歷史中嘅轉折位都係由表面上微不足道嘅小事/小人物而形成嘅,所以我地更加唔可以睇小自己

6月9號,維園見!
作者: PenguinMusic    時間: 2019-6-8 21:36

支持
作者: 放空    時間: 2019-6-8 21:37

維園見!
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-6-8 21:46

維園見!
作者: 敗犬女王    時間: 2019-6-8 22:08

作為CM人亦都要捍衛做有政治色彩音樂嘅創作人

維園見!
作者: myrichardac    時間: 2019-6-8 22:09

支持
作者: 帥小寶`    時間: 2019-6-8 23:05

維園見
作者: kk8733    時間: 2019-6-8 23:15

大家一定要上街遊行。。
作者: 表妹保莉    時間: 2019-6-8 23:21

See You Guys There
作者: kaman921    時間: 2019-6-8 23:25

香港人一齊團結起來!
林鄭條8婆快收皮
作者: kingsfacheung    時間: 2019-6-8 23:43

唔喺香港表示對唔住

香港人加油
作者: hlyung    時間: 2019-6-8 23:47

推一推呢個post
作者: kk8733    時間: 2019-6-8 23:55

唔喺香港表示對唔住

香港人加油
kingsfacheung 發表於 2019-6-8 23:43

你係邊???
作者: 721AXA    時間: 2019-6-9 00:01

我估真係好多人去曬旅行... LOL
見到n咁多個人話唔喺香港, 但精神同在 LOL
作者: kingsfacheung    時間: 2019-6-9 00:05

你係邊???
kk8733 發表於 2019-6-8 23:55

外國讀緊書
作者: kk8733    時間: 2019-6-9 00:15

外國讀緊書
kingsfacheung 發表於 2019-6-9 00:05

努力呀。。

幫依個Post 推下先。。
作者: bagfgfcde    時間: 2019-6-9 00:15

越是接近絕望
就越該有渴望
作者: kk8733    時間: 2019-6-9 00:18

越是接近絕望
就越該有渴望
bagfgfcde 發表於 2019-6-9 00:15

記住帶足夠水。。天氣熱。。
作者: kingsfacheung    時間: 2019-6-9 08:35

多謝所有入嚟睇哩個post嘅香港人。

無論你今日決定參唔參加遊行,都希望你花幾分鐘時間,睇睇以下哩篇文章,加深對修訂逃犯條例嘅認識,認清當中嘅魔鬼細節,了解社會大眾反對嘅原因。

————————————————————————————

(原刊於2019年4月14日,《明報》,〈通識導賞:《逃犯條例》帶來的隱患〉)

一個香港青年涉嫌在台灣殺害女友拖篋棄屍後,逃回香港,觸發港府建議修訂《逃犯條例》,以一次性「個案移交安排」引渡疑犯到台灣受審。讓兇徒繩之於法,沒有人會反對,但修訂《逃犯條例》為何會引起激烈爭議?一圖讓你看清《逃犯條例》的流程,看看一個疑犯如何一步步地走向被移交的結果。附以六條問答、三個案例,呈現修訂帶來的隱患。

1.《逃犯條例》為什麼不能處理潘曉穎案?

《逃犯條例》中有「長期移交安排」及「個案形式移交安排」兩種方式,列明香港可與任何國家/地區簽訂移交協議,「中央人民政府或中華人民共和國的任何其他部分的政府除外」,因此無法將逃犯引渡到台灣。

2. 修訂《逃犯條例》,可堵塞「不包含中國」的法律漏洞?

修訂建議將「個案形式安排」修改為「可移交至全球」(除20個已與香港達成長期移交安排的國家),即包括內地與台灣。此後香港可與內地和台灣進行一次性的逃犯移交。修訂後的「個案形式安排」毋須再經立法會審議。法政匯思召集人李安然大律師強調,「漏洞」的屬性是被忽略的內容,而現時條例列明「中央人民政府或中華人民共和國的任何其他部分的政府除外」,明顯是當年的刻意決定,修訂反而除去原來的保障。他建議在排除中國的條文加上「不包括台灣」,就能令這次逃犯移交變得可行。

3. 兩地必須同時有相關罪行,且符合「可判以監禁超過1年」的條件,才能提出移交申請。修訂中,門檻提升到超過3年,不就能進一步確保干犯了嚴重罪行才有機會被引渡移交嗎?

門檻雖然提高了,但任何罪行將來都有修訂刑罰年期的可能。今天未達移交條件的罪行,將來亦有可能成為移交的原因。

4.只要不踏足中國內地,就不會干犯中國刑法?

毋須身處內地,只要犯罪行為或結果有一部分在中國境內發生都算干犯中國刑法,例如透過網絡與內地單位進行交易,而交易被報稱牽涉犯罪行為如詐騙。

5.移交程序設多重關卡,對疑犯已提供足夠保障?

現時移交程序中,疑犯在香港法庭不能就指控提出反證,一旦指控表面證供成立,毋須「毫無合理疑點」已可被引渡,移交當地法院進行審訊。若當地司法制度不公,疑犯即使沒有得到公平審訊,仍須按當地判刑服刑。

6. 有意見擔心修訂通過後,內地可藉此引渡在港政治犯。現行程序中,法庭會判斷移交申請是否牽涉政治原因,可釋除疑慮?

若要證明引渡牽涉政治原因,疑犯需自行舉證。若龐大國家機器有意將政治罪行包裝成刑事罪行,市民憑一己之力難以舉證。

繪圖 // 黃照達
整理 // 潘曉彤
策劃 // 梁啟智(時事評論員、中文大學新聞系客席講師)、李安然大律師(法政匯思召集人)、黃照達(漫畫家、浸會大學視覺藝術院助理教授)

後記:在大學教畫信息圖,其中一課談到流程圖,我和學生說:「《逃犯條例》修訂這麼複雜,政府和民間各執一詞,涉及的技術細節又多,正正是新聞媒體做信息圖向公眾解釋的機會。」說罷,等人做,不如自己做。但,我不懂法律條文,於是請來法政匯思的李安然大律師補習;又,既然要廣傳,不如印出來,於是請來《明報》提供版位;又又,既然安排在《明報》出版,不如也請他們的插畫師來幫忙,於是請來黃照達加入。我們三人,加上《明報》記者潘曉彤,星期三聚了一次,從頭到尾學了一次《逃犯條例》是怎樣的一回事。一邊問一邊聽,然後嚇到嘩嘩聲,下決心要把這信息圖做出來。

呢件事,真係好難明。但難明都要想辦法去明。謹此向幾位合力一起完成這項「壯舉」的朋友致謝。希望各位可以齊來做個好公民,督促代表你的議員(無論是民主派、保皇黨還是商界),做好立法會的把關工作,認真審議法例的種種魔鬼細節。

圖文來源:
https://medium.com/@leungkaichih ... =664137137650410784
作者: hintlou    時間: 2019-6-9 08:49

身为大陆佬,我都唔希望香港任人宰割,不过我唔多觉上边啲北佬会让步。。。
作者: janice001    時間: 2019-6-9 10:45

身为大陆佬,我都唔希望香港任人宰割,不过我唔多觉上边啲北佬会让步。。。 ...
hintlou 發表於 2019-6-9 08:49

今次係話比全世界聽 唔只係話比大陸聽
作者: kaman921    時間: 2019-6-9 11:12

落雨各位小心安全
作者: LLLC    時間: 2019-6-9 11:16

see you all later in 維園!
作者: hintlou    時間: 2019-6-9 11:42

回復 21# janice001

咁唔通得个"话"咩。。就算话俾全世界听又如何。。。宜家好明显系上边话事唔俾你地自己玩啦,又唔系个个都系北佬平,话唔到事嘅、、、或者睇下人地超级大国会唔会俾压力北佬lor,,,
作者: gzsbx3    時間: 2019-6-9 14:41

另類角度,個個出來被人點曬相未必係好事。
宜家需要一部分人扮建制然後入去政府做臥底,雖然未必可以做到好多野,但係至少喺實際操作上盡量減少對社會嘅傷害。
唔係話遊行唔重要,而係话兩樣都要有人做,分工合作。
作者: kaman921    時間: 2019-6-9 16:23

封晒
1439大會公告:由於人太多,警方已封鎖銅鑼灣站與天后站,呼籲請到炮台山/灣仔加入
1426羅健熙消息:天后站爆滿,港鐵不停天后
1423葉一知無法在中上環轉車,被迫轉往西營盤
1421維園草地完全爆晒,大會宣佈提早出發!
1418楊繼昌在金鐘等轉車,動彈不得十幾分鐘
1408Now新聞片段:維園草地已8成爆
1350蘋果:銅鑼灣E出口已封,大會呼籲由天后站到場
作者: uran    時間: 2019-6-9 18:24

四個半鐘由維園散步徑行到去皇室堡
作者: 你老闆    時間: 2019-6-9 18:56

作者: b01091018    時間: 2019-6-9 19:29

東角轉記利佐治入維園再出高士威番軒尼詩
GOODEST design
作者: PenguinMusic    時間: 2019-6-9 23:19

超過一百萬(〇三七一兩倍)
香港人好嘢
作者: kaman921    時間: 2019-6-10 03:10

唔想發生嘅事始終要發生
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0609_00822_001.html
作者: JayantL    時間: 2019-6-10 05:07

估唔到JW原來咁有guts
po咗幾條story

翠如同Ali都有出post暗示今日呢件事
好欣賞
作者: John    時間: 2019-6-10 11:20

好攰
大家保重 不受雙雙 不被補習
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-6-10 13:09

好攰
John 發表於 2019-6-10 11:20

遊行行到好攰
作者: Frankiekiekie    時間: 2019-6-10 14:45

777死得未
作者: rfv123    時間: 2019-6-10 15:35

612 恢復二讀同三讀
即係星期三就會係建制護航下條例通過
要阻止呢件事發生
只係一日 希望用大家一日既時間去政總阻止 只要流會 好大機會10月復會再討論
呢個時候已經唔係J 103萬遊行 而係要準備下一場挑戰
作者: kaman921    時間: 2019-6-10 15:45

777死得未
Frankiekiekie 發表於 2019-6-10 14:45

睇死佢死都唔會辭職架啦
得把口!

[attach]9618[/attach]
作者: hehehaha    時間: 2019-6-10 16:33

好攰
John 發表於 2019-6-10 11:20

聽晚再見
作者: stephybest    時間: 2019-6-10 18:23

睇死佢死都唔會辭職架啦
得把口!
kaman921 發表於 2019-6-10 15:45

佢實會兜:香港750萬人得103萬人上街,姐係有86%既人支持,主流民意支持佢!
佢咁無恥實講得出!
作者: janice001    時間: 2019-6-11 09:15

多謝咁多位cm人
Round 2開始 大家一定要為香港罷工 罷課!
作者: kk8733    時間: 2019-6-11 14:22

多謝咁多位cm人
Round 2開始 大家一定要為香港罷工 罷課!
janice001 發表於 2019-6-11 09:15

大家一齊加油。。
作者: John    時間: 2019-6-11 14:23

Hong Kong’s Iron Lady, Carrie Lam, is not for turning

It is no accident that Hong Kong’s chief executive is known as the “Iron Lady”. The moniker is testament to Carrie Lam’s firmness and suggests that it will take more than a million people to dissuade her from a path she has set herself on.

好嘔心
作者: rfv123    時間: 2019-6-11 15:05

秘書署宣佈關閉今明兩日立法會示威區,並要求警方加強示威區巡邏!
垃圾香港政府!!!!
作者: rfv123    時間: 2019-6-11 16:39

大部份草皮已出通告封到今個星期日!!!!!!
作者: Pure.    時間: 2019-6-11 17:14

我個fd特登今晚飛返香港, 聽日圍立法會
作者: hlyung    時間: 2019-6-11 17:15

Hong Kong’s Iron Lady, Carrie Lam, is not for turning

It is no accident that Hong Kong’s chief ex ...
John 發表於 2019-6-11 14:23

希望佢好似英國iron lady咁樣仆街
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-6-11 17:41

我個fd特登今晚飛返香港, 聽日圍立法會
Pure. 發表於 2019-6-11 17:14

都幾難圍到, 聽朋友說近立法範圍附近全部封鎖或加強保安, 連醫療用品都不可隨便攜帶.
作者: kk8733    時間: 2019-6-11 21:47

秘書署宣佈關閉今明兩日立法會示威區,並要求警方加強示威區巡邏!
垃圾香港政府!!!! ...
rfv123 發表於 2019-6-11 15:05

搵人封住777。。。
作者: 你老闆    時間: 2019-6-11 21:56

作者: kaman921    時間: 2019-6-11 22:47

全港人聽日要罷工罷課
條7婆唔係搞到香港咁洗鬼罷工罷課咩
真係想d_u 7佢
作者: stephybest    時間: 2019-6-11 22:56

垃圾香港政府!!!! ...
rfv123 發表於 2019-6-11 15:05

滅聲!香港政府可恥!
作者: kaman921    時間: 2019-6-11 23:04

點呀?關閉唔願聽民意
林鄭條仆_婆!!!
作者: 屮SiU霖屮    時間: 2019-6-11 23:14

學堂唔教你 市民教你 依句真係一流
作者: kaman921    時間: 2019-6-12 00:08

真係痴L線班垃圾警察
驚死會有人攞住把刀隊你咩?
去金鐘都要搜?
[attach]9620[/attach]
作者: John    時間: 2019-6-12 10:20

Joey!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-6-12 11:49

Joey!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
John 發表於 2019-6-12 10:20

同袓祖有什麼關係
作者: kaman921    時間: 2019-6-12 12:58

去金鐘唔搭MTR
唯有搭的避班差佬搜人袋
作者: John    時間: 2019-6-12 13:26

去金鐘唔搭MTR
唯有搭的避班差佬搜人袋
kaman921 發表於 2019-6-12 12:58

冇事呀
作者: rfv123    時間: 2019-6-12 16:07

要人要人要人!!!!!!!!
作者: hehehaha    時間: 2019-6-12 16:19

六四天安門
六一二金鐘
作者: wchild    時間: 2019-6-12 16:44

有去現場既CM朋友

PLEASE STAY SAFE
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-6-12 17:01

願主保佑他們平安
作者: 你老闆    時間: 2019-6-12 18:15

作者: kaman921    時間: 2019-6-12 18:27

冇事呀
John 發表於 2019-6-12 13:26

眼有事 比催淚彈乸到
作者: kaman921    時間: 2019-6-12 18:28

有去現場既CM朋友

PLEASE STAY SAFE
wchild 發表於 2019-6-12 16:44

安全離開 睇到有人跌傷
作者: b01091018    時間: 2019-6-12 19:41

金鐘道包圍網
作者: Frankiekiekie    時間: 2019-6-12 19:54

咩彈中頭都死啦
射頭啲狗係咪想7出國際
作者: 你老闆    時間: 2019-6-12 19:56

作者: kk8733    時間: 2019-6-12 20:13

睇到眼濕濕。。希望受傷者無事。。
作者: 小糖    時間: 2019-6-12 20:43

777 今朝用完眼淚攻勢後
岩岩話今次係暴動
??????????????
作者: kaman921    時間: 2019-6-12 20:54

777 今朝用完眼淚攻勢後
岩岩話今次係暴動
??????????????
小糖 發表於 2019-6-12 20:43

條柒婆講乜9柒都夠啦 仲要搞到香港撕裂
扮喊就想博到人同情?
佢去死啦!

作者: kaman921    時間: 2019-6-12 21:26

班黑警心理係咪有問題?
濫用職權去到金鐘站都唔放過照狂噴催涙彈
根本有心報復 唔係履行職責
作者: scenestation    時間: 2019-6-13 12:46

真係痴L線班垃圾警察
驚死會有人攞住把刀隊你咩?
去金鐘都要搜?
kaman921 發表於 2019-6-12 00:08

去海洋公園都要搜袋一樣大把人去
作者: scenestation    時間: 2019-6-13 12:47

去金鐘唔搭MTR
唯有搭的避班差佬搜人袋
kaman921 發表於 2019-6-12 12:58

你咁驚被搜袋?身有屎?
作者: Frankiekiekie    時間: 2019-6-13 13:08

五毛全面進場
作者: Pure.    時間: 2019-6-13 15:25

我有幾個中學同學4年前雨傘嗰時仲係支持警察,
但到咗宜家好開心佢哋已經轉晒軚.

所以我真係唔知今時今日啲五毛係諗緊咩
作者: John    時間: 2019-6-13 16:28

(综合讯)香港反送中示威游行,当局将此定义为暴动,出动警方镇暴,导致近百人受伤,引发各界高度关注。向来关心政治的香港歌手何韵诗也参加游行,更正面对峙全付武装的大批警察,多次遭对方拿盾牌攻击猛撞,她则是以孤身之力阻挡警察进入大楼驱赶示威者,勇敢举动让许多网友佩服。
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-6-13 17:17

i think all of us should think about who initate the violence at  scene. Thank you.

[YouTube]0VcMwU5nViU[/YouTube]
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-6-13 18:02

這個才是香港的慈母
[YouTube]TQTT8m65rtk[/YouTube]
作者: 你老闆    時間: 2019-6-13 21:05

作者: 你老闆    時間: 2019-6-13 21:29

作者: mc)    時間: 2019-6-13 22:54

(综合讯)香港反送中示威游行,当局将此定义为暴动,出动警方镇暴,导致近百人受伤,引发各界高度关注。向 ...
John 發表於 2019-6-13 16:28

今次無人再話佢係左膠和理非
真民主女神香港女兒
作者: John    時間: 2019-6-13 23:59

真民主女神香港女兒
mc) 發表於 2019-6-13 22:54

今次反送中抗爭
左膠、和理非、勇武、本土之間條裂痕修補左好多
冇再互鬧 冇譴責 冇篤灰 冇切割
值得欣慰
作者: kk8733    時間: 2019-6-14 01:40

個名校老師好慘。。出院後即俾差人拉。。。
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-6-14 04:16

個名校老師好慘。。出院後即俾差人拉。。。
kk8733 發表於 2019-6-14 01:40

好彩被爆眼睛無盲到,他是通識科老師,而他亦無衝,他是無端端給布袋彈射中,幸好他有safety goggles擋了一下,布袋彈穿過goggles,再射中眼。
作者: John    時間: 2019-6-14 04:28

大家一齊慶祝祖兒生日!!
作者: 艾石仔    時間: 2019-6-14 07:54

John 發表於 2019-6-14 04:28

支持
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-6-14 10:08

John 發表於 2019-6-14 04:28

是否一齊參加616星期天特備節目, 沿途一起唱祖祖生日快樂, 林奠快快落台回家湊任性仔仔
作者: kaman921    時間: 2019-6-14 11:40

回復 74# scenestation

ON99 我身無屎架
你平時搭港鐵見唔見警察搜袋呀?
行過街食個m記都要查身份證
家陣偷野呀?犯咗法呀?
比番自由我地好喎

[attach]9621[/attach]
作者: 廢話kayzzz    時間: 2019-6-14 11:55

是否一齊參加616星期天特備節目, 沿途一起唱祖祖生日快樂, 林奠快快落台回家湊任性仔仔 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-6-14 10:08

616會否再有遊行? 容祖兒出身於灣仔
作者: hkwilliamsiu    時間: 2019-6-14 12:46

616會否再有遊行? 容祖兒出身於灣仔
廢話kayzzz 發表於 2019-6-14 11:55

民陣有遊行
作者: tungbilly    時間: 2019-6-14 13:55

我想問星期日警方發出咗不反對通知書未架? 我淨係見好似淨係申請緊?
作者: rfv123    時間: 2019-6-14 14:28

我想問星期日警方發出咗不反對通知書未架? 我淨係見好似淨係申請緊?
tungbilly 發表於 2019-6-14 13:55

一直[拖],一直未批但又未反對!616見啦各位!
作者: rfv123    時間: 2019-6-14 14:29

真民主女神香港女兒
mc) 發表於 2019-6-13 22:54

親眼見到佢叫人拉走企係佢身邊零裝備既嬸嬸,自己去擋!佢有佢師傅既影子!
作者: hlyung    時間: 2019-6-14 14:41

你咁驚被搜袋?身有屎?
scenestation 發表於 2019-6-13 12:47

黑警五毛死全家
作者: kaman921    時間: 2019-6-14 15:20

香港再無良心警察
只有香港公安
作者: kaman921    時間: 2019-6-14 15:32

林鄭請幾多錢搵人做打手?
咁多五毛支持林鄭
https://m.facebook.com/story.php ... amp;id=128807942654
作者: gordon0807    時間: 2019-6-14 15:46

請大家唔好因爲人地唔參與你地的活動或者唔發聲支持就鬧人地,人地有自己的自由
唔同你地一伙的就比你地批鬥,我唔覺你地有幾理智
作者: John    時間: 2019-6-14 16:08

請大家唔好因爲人地唔參與你地的活動或者唔發聲支持就鬧人地,人地有自己的自由
唔同你地一伙的就比你地批 ...
gordon0807 發表於 2019-6-14 15:46

暫時呢度都未有wor
我覺得經過近幾年 大家都越來越成熟 會互相尊重
唔去嘅人有佢地唔去嘅原因
去 唔去 衝 唔衝 大家都互相接納 唔強求
作者: hehehaha    時間: 2019-6-14 16:13

暫時呢度都未有wor
我覺得經過近幾年 大家都越來越成熟 會互相尊重
唔去嘅人有佢地唔去嘅原因
去 唔去 衝 ...
John 發表於 2019-6-14 16:08

目標一致
槍口對外
不徹
不散

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2