標題: 2020 WEEK 12 - 記得守過諾言 誰能料到時光中的變遷 [打印本頁]

作者: kevinlai1621    時間: 2020-3-22 10:38     標題: 2020 WEEK 12 - 記得守過諾言 誰能料到時光中的變遷

本週上週週數最高歌曲主唱榜數總分
1151阿茲與海默 (5 weeks no.1)黎曉陽162140
2252在尋找什麼李拾壹143125
3633Will (not) see you soon.莊正141110
4524水刑物語柳應廷131102
5744街燈吳林峰11283
6362Diamond MineSerrini12174
7NE17月光族王嘉儀8071
8NE18凡星人The Hertz7057
9NE19阿愁SoulJase8055
10828低半度衛蘭9053

落榜歌曲
4 Mad | 9 正式開始 | 10 愛斯基摩人之吻

非上榜冠軍歌曲 [10]
Mad - AGA | 正式開始 - 陳卓賢 | 未知道 - 陳健安 | 零分 - Jude | 親愛的巨人 - 林欣彤 | 異人 - 逆流 | 世界中心繼續轉 - 林一峰 | 拼命無恙 - 林家謙 | 背山面海 - Room307 | 想見你想見你想見你 - 八三夭 |

欠交榜
|

輪流榜
私家音樂榜 | 新地樂壇流行榜 | LIVESONG CHART |
Next Week: Jayant Music Chart | ERadio華語榜 | JIM'S MUSIC SELECTION |

每週共和貢獻榜 Top5 (按字母次序排列)
共和榜: BAG'S A-SIDE | CH細聽.音樂推介 | Cyrus Top 20 | ED's Choice Billboard | Wonders Music Recommendation |

輪流榜: LIVESONG CHART |
作者: kevinlai1621    時間: 2020-3-22 10:38

排名歌曲主唱榜數總分
1阿茲與海默黎曉陽16231140
2在尋找什麼李拾壹14310125
3Will (not) see you soon.莊正14141110
4水刑物語柳應廷13103102
5街燈吳林峰1120183
6Diamond MineSerrini1210174
7月光族王嘉儀803271
8凡星人The Hertz701157
9阿愁SoulJase800155
10低半度衛蘭900053
11MadAGA710252
12重聚那一天Pandora701151
13正式開始陳卓賢610035
14異人逆流510032
15親愛的巨人林欣彤411031
16到底之後趙慧珊301124
17再度謝安琪400122
18進退Kolor400021
19不想回家陳蕾300019
20未知道陳健安210018
21孤獨的對岸林奕匡200118
22SuperpowersNowhere boys400018
23零分Jude210016
24愛斯基摩人之吻馮允謙201016
25平凡海賊王劉卓軒201016
26仙水羅力威200115
27日光梁釗峰 / 陳仕燊201014
28把悲傷留在山上after10200014
29章尾而200013
30世界中心繼續轉林一峰110012
31拼命無恙林家謙110012
32背山望海Room307110012
33想見你想見你想見你八三夭110012
34四書五經六欲七竅許廷鏗101011
35莫名哀傷陳慧敏101011
36附近的人野佬100110
37I'm Flying MaidSunset or Rise100110
38看見你的聲音陳零九10009
39無得比余香凝10008
40你可能未必不喜歡我許廷鏗10008
41迷魂陣林穎彤 / 伍富橋10008
42字典 與 聖經麥浚龍 / 林嘉欣10008
43家常音樂蛋堡10008
44一所懸命盧瀚霆10007
45特登江熚生10007
46喜劇收場洪卓立10007
47約你跳舞應智越20007
48我說不可以洪嘉豪10006
49塗璧小塵埃10005
50一切正常吳浩康10004
51鹿角少年馬天佑10003

作者: kevinlai1621    時間: 2020-3-22 10:39

按交榜時序

C. SeeTV Chart 2020年 第12週
01. 逆流 - 異人
02. 馮允謙 - 愛斯基摩人之吻
03. Yellow! - 附近的人
04. 李拾壹 - 在尋找甚麼
05. 余香凝 - 無得比
06. After10 - 把悲傷留在山上
07. Serrini - Diamond Mine
08. 羅力威 - 仙水
09. 黎曉陽 - 阿茲與海默
10. 陳仕燊/梁釗峰 - 日光
11. 陳輝陽x女聲合唱 - 人來人往
12. SiS樂印姊妹 - 甚麼都可
13. 吳林峰 - 街燈
14. 鄧小巧 - 原罪
15. 陳卓賢 - 正式開始
16. 莊正 - Will (Not) See You Soon
17. 林奕匡 - 孤獨的對岸
18. 江海迦 - Mad
19. 盧瀚霆 - 一所懸命
20. 趙慧珊 - 到底之後

Jason’s Playlist 2020 Week 12
RK        LW        Song Title - Singer
01        04        親愛的巨人 - 林欣彤
02        10        Will (not) see you soon. - 莊正
03        15        到底之後 - 趙慧珊
04        06        月光族 - 王嘉儀
05        ne        阿愁 - SoulJase
06        07        阿茲與海默 - 黎曉陽
07        ne        再度 - 謝安琪
08        18        低半度 - 衛蘭
09        05        Mad - AGA
10        20        水刑物語 - 柳應廷
11        ne        進退 - Kolor
12        11        凡星人 - The Hertz
13        09        街燈 - 吳林峰
14        14        塗壁 - 小塵埃
15        17        重聚那一天 - Pandora
16        12        日光 - 梁釗峰/陳仕燊
17        08        在尋找什麼? - 李拾壹
18        19        字典 與 聖經 - 麥浚龍/林嘉欣
19        02        Diamond Mine - Serrini
20        16        孤獨的對岸 - 林奕匡

AK TOP20 2020 Week 12                              
排名        上週        週數        歌曲        歌手
01        13        06        Diamond Mine        Serrini
02        15        02        月光族        王嘉儀
03        03        05        I'm Flying Maid        SUNSET OR RISE
04        04        06        在尋找什麼        李拾壹
05        01        07        你可能未必不喜歡我        許廷鏗
06        05        03        一所懸命        盧瀚霆
07        10        02        凡星人        The Hertz
08        12        02        不想回家        陳蕾
09        11        06        街燈        吳林峰
10        07        03        Will (not) see you soon        莊正
11        19        04        Tomorrow will be fine.         蘇打綠
12        09        02        再度        謝安琪
13        06        06        阿茲與海默        黎曉陽
14        08        03        水刑物語        柳應廷
15        ne        01        進退        Kolor
16        16        02        字典 與 聖經        麥浚龍/林嘉欣
17        ne        01        四年一遇        徐天佑
18        02        05        Mad        AGA
19        17        02        阿愁        SoulJase
20        18        02        瞏        章尾而

Kwanie Music Picks Week 12 (21/03/2020)
RK  LW Songs - Singers
01  05  在尋找什麼 - 李拾壹
02  19  平凡海賊王 - 劉卓軒
03  01  水刑物語 - 柳應廷
04  06  阿茲與海默 - 黎曉陽
05  02  阿愁 - SoulJase
06  13  Superpowers - Nowhere Boys
07  10  異人 - 逆流
08  04  重聚那一天 - Pandora
09  re  進退 - Kolor
10  17  再度 - 謝安琪
11  12  四書五經六欲七竅 - 許廷鏗
12  15  街燈 - 吳林峰
13  11  MAD - AGA
14  03  原來我是我 - 胡學軒
15  09  低半度 - 衛蘭
16  16  寂寞的怪獸 - One Promise
17  ne  不想回家 - 陳蕾
18  14  Diamond Mine - Serrini
19  18  特登 - 江熚生
20  ne  瞏 - 章尾而

SSN Chart Week 12   20 / 3 / 2020
詳細榜單
01 04 升  Mad         AGA         4 -> 4 -> 4 -> 4 -> 1
02 06 升  重聚那一天     Pandora     11 -> 14 -> 6 -> 2
03 11 升  街燈        吳林峰       17 -> 3 -> 6 -> 11 -> 3
04 15 升  will (not) see you soon  莊正    13 -> 15 -> 4
05 14 升  孤獨的對岸     林奕匡        7 -> 7 -> 7 -> 14 -> 5
06 01 跌  正式開始      陳卓賢        3 -> 2 -> 1 -> 1 -> 6
07 05 跌  水刑物語      柳應廷       17 -> 5 -> 7
08 ne -  平凡海賊王     劉卓軒        8
09 02 跌  低半度       衛蘭         8 -> 2 -> 9
10 17 升  月光族       王嘉儀       17 -> 10
11 07 跌  I'm Flying Maid   Sunset or Rise  7 -> 11        (Feat. Flying Maid)
12 16 升  塗壁        小塵埃       20 -> 16 -> 12
13 18 升  我不是她      HANA (菊梓喬)   18 -> 13
14 ne -  鹿角少年      馬天佑       14
15 12 跌  親愛的巨人     林欣彤       16 -> 11 -> 12 -> 15
16 09 跌  不想回家      陳蕾         9 -> 16
17 ne -  絕膠行動      糖兄妹       17
18 ne -  進退        Kolor        18
19 19 -  不要流淚      鄭俊弘       19 -> 19
20 ne -  果子        盧冠廷       20

JL 主觀性流行榜 Week 12
本週        上週        週數        歌手        歌曲[ No.1週數]
1        7        8        林一峰        世界中心繼續轉[1]
2        1        5        黎曉陽        阿茲與海默[1]
3        2        3        江海迦        Mad
4        N        1        衛蘭        低半度
5        N        1        柳應廷        水刑物語
6        N        1        李拾壹        在尋找什麼?
7        N        1        何建曦        阿愁
8        12        2        潘朵拉樂團        重聚那一天
9        5        2        吳林峰        街燈
10        10        2        趙慧珊        到底之後
11        9        5        李榮浩        老友記
12        11        3        羅力威        仙水
13        8        3        林奕匡        孤獨的對岸
14        13        2        Yellow!        附近的人
15        N        1        Dear Jane        搖滾理髮廳

A Powerpick 2020W12
統計過去一週本人收聽最多+誠意推介的10首派台歌
This Wk        Last Wk        名稱        歌手        播放次數
1        9        阿茲與海默        黎曉陽        18
2        5        四書五經六欲七竅        許廷鏗        15
3        4        MAD        AGA        15
4        n        水刑物語        Jer 柳應廷        14
5        n        迷魂陣        林穎彤+伍富橋        14
6        7        特登        江熚生        12
7        10        我說不可以        洪嘉豪        12
8        2        Diamond Mine        Serrini        11
9        1        零分        JUDE x Shiga        11
10        6        正式開始        陳卓賢        10

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #12]
RK Songs / Singers
01 未知道 [1] / 陳健安
02 在尋找什麼 [1] / 李拾壹
03 水刑物語 / 柳應廷
04 Will (not) see you soon. [1] / 莊正
05 街燈 / 吳林峰
06 阿愁 / SoulJase
07 凡星人 / The Hertz
08 重聚那一天 / Pandora
09 阿茲與海默 [1] / 黎曉陽
10 Diamond Mine / Serrini
11 異人 / 逆流
12 月光族 / 王嘉儀
13 一所懸命 / 盧瀚霆
14 把悲傷留在山上 / After10
15 Superpowers / Nowhere Boys
16 原罪 / 鄧小巧
17 特登 / 江熚生
18 低半度 / 衛蘭
19 進退 / KOLOR
20 再度 / 謝安琪

ED's Choice Billboard [2020#12]
RK   SONG - SINGER
01 阿茲與海默 - 黎曉陽
02 凡星人 - The Hertz
03 月光族 - 王嘉儀
04 在尋找什麼? - 李拾壹
05 低半度 - 衛蘭
06 瞏 - 章尾而
07 街燈 - 吳林峰
08 水刑物語 - 柳應廷
09 阿愁 - SoulJase
10 再度 - 謝安琪

Musicland 歌曲推介流行榜[2020 年第 12 週]
排名 週數  歌名        主唱         走勢
01  08  零分        JUDE         (20>16>13>08>08>04>04>01)
02  07  莫名哀傷      陳慧敏        (19>18>17>17>12>05>02)
03  06  仙水        羅力威        (20>18>15>08>17>03)
04  03  阿茲與海默     黎曉陽        (17>03>04)
05  ne  在尋找什麼     李拾壹        (05)
06  02  喜劇收場      洪卓立        (11>06)
07  02  低半度       衞蘭         (14>07)
08  05  親愛的巨人     林欣彤        (19>12>03>08>08)
09  04  正式開始      陳卓賢        (19>11>10>09)
10  03  約你跳舞      應智越        (20>13>10)
11  ne  Diamond Mine   Serrini         (11)
12  03  Mad        Aga         (18>06>12)
13  04  日光        梁釗峰 / 陳仕燊    (20>05>07>13)
14  02  字典 與 聖經     麥浚龍 / 林嘉欣    (16>14)
15  02  果子        盧冠廷        (19>15)
16  02  水刑物語      柳應廷        (20>16)
17  ne  阿愁        SoulJase        (17)
18  06  原罪        鄧小巧        (19>12>07>10>12>18)
19  03  孤獨的對岸     林奕匡        (19>18>19)
20  ne  不想回家      陳蕾         (20)

BAG'S A-SIDE 2020
WEEK 12
TW  LW  NW  PK   MK SONG            SINGERS
01 04 05 01 25 在尋找什麼?        李拾壹
02 07 02 02 19 月光族         王嘉儀
03 06 05 01 17 Diamond Mine      Serrini
04 08 03 04 16 凡星人         The Hertz
05 03 03 01 14 家常音樂        蛋堡
06 05 05 01 13 阿茲與海默       黎曉陽
07 01 05 01 11 街燈          吳林峰
08 10 10 01 10 愛斯基摩人之吻     馮允謙
09 NE 01 09 09 異人          逆流
10 NE 01 10 07 Will (not) see you soon  莊正

RICKY 音樂推介 WK 12
01 在尋找什麼 李拾壹
02 日光 梁釗峰 / 陳仕燊
03 孤獨的對岸 林奕匡
04 阿茲與海默 黎曉陽
05 水刑物語 柳應廷
06 街燈 吳林峰
07 正式開始 陳卓賢
08 低半度 衛蘭
09 Will (not) see you soon. 莊正
10 Diamond Mine Serrini

CBM 第 534 期 2020 第 12 周
01 背山望海 [1 周冠] / Room307
02 月光族 / 王嘉儀
03 凡星人 / The Hertz
04 Diamond Mine [1 周冠] / Serrini
05 水刑物語 / 柳應廷
06 異人 / 逆流
07 街燈 / 吳林峰
08 進退 / KOLOR
09 Will (not) see you soon. / 莊正
10 鹿角少年 / 馬天佑

小莉子唔專業推介2020 Week 12
1 1 想見你想見你想見你 八三夭
2 6 Will (Not) See You Soon 莊正
3 2 阿茲與海默 黎曉陽
4 12 看見你的聲音 陳零九
5 3 Mad AGA
6 4 水刑物語 柳應廷
7 5 重聚那一天 Pandora
8 10 Diamond Mine Serrini
9 9 約你跳舞 應智越
10 16 進退 Kolor(Feat.盧巧音)
11 13 特登 江熚生
12 N 下次我會把你抓緊 小賴(賴晏駒)
13 7 Superpowers Nowhere Boys
14 11 親愛的巨人 林欣彤
15 15 低半度 衛蘭
16 19 阿愁 SoulJase
17 18 字典與聖經 麥浚龍 / 林嘉欣
18 17 在尋找什麼 李拾壹
19 N 再度 謝安琪
20 N 一切正常 吳浩康

Wonders Music Recommendation / 2020 Week 12
RK  LW  NW  SONG / SINGERS
01 03   06   街燈 / 吳林峰
02 05   03   Will (not) see you soon / 莊正
03 01   02   月光族 / 王嘉儀
04 02   06   在尋找什麼 / 李拾壹
05 08   06   阿茲與海默 / 黎曉陽
06 10   03   凡星人 / The Hertz
07 09   03   水刑物語 / 柳應廷
08 11   04   低半度 / 衛蘭
09 06   02   阿愁 / SoulJase
10 13   02   異人 / 逆流

HINZ TOP20 MUSIC
RK LW  Songs        Singers
01 04 正式開始       陳卓賢      19>06>03>04>01
02 15 到底之後       趙慧珊      20>11>15>11>15>02
03 05 Will (not) see you soon. 莊正       10>05>03
04 14 重聚那一天      Pandora樂隊    16>07>14>04
05 17 街燈         吳林峰      19>17>05
06 06 阿茲與海默      黎曉陽      17>07>08>06>06
07 03 Diamond Mine      Serrini       09>05>09>03>07
08 20 塗壁         小塵埃      20>08
09 10 在尋找什麼      李拾壹      20>09>06>10>09
10 12 Superpowers      Nowhere Boys    20>12>10
11 19 孤獨的對岸      林奕匡      19>11
12 08 I'm Flying Maid     SUNSET OR RISE  19>13>08>12
13 09 Mad         AGA       18>04>09>13
14 NE 喜劇收場       洪卓立      14
15 16 特登         江熚生      16>15
16 07 日光         梁釗峰 / 陳仕燊  13>03>05>07>16
17 NE 水刑物語       柳應廷      17
18 NE 凡星人        The Hertz      18
19 NE 阿愁         SoulJase     19
20 NE 瞏          章尾而      20

CH細聽.音樂推介 第十二週
Rk Lw Nw Singer Song
1  2  3  Jer Lau   水刑物語
2  1  3  莊正   Will (not) see you soon.
3  4  2  SoulJase   阿愁
4  6  4  黎曉陽   阿茲與海默
5  5  3  衛蘭   低半度
6  9  2  陳蕾   不想回家
7  3 10 陳健安   未知道
8  8  5  Serrini   Diamond Mine
9  n  1  吳浩康   一切正常
10 n 1  AGA   Mad

================================================
私家音樂榜 2020年 第 12 週
本週 上週   歌名                 歌手                        
1      9     Will (not) see you soon        莊正
2      8     阿茲與海默        黎曉陽
3      11   水刑物語        柳應廷
4      2     進退        Kolor
5      NE   阿愁        SoulJase
6      7     不想回家        陳蕾
7      12   瞏        章尾而
8      10   在尋找什麼        李拾壹
9      3     Superpowers        Nowhere Boys
10    6     正式開始        陳卓賢
11    5     凡星人        The Hertz
12    14   低半度        衛蘭
13    13   異人        逆流
14    16   特登        江熚生
15    4     把悲傷留在山上        After10
16    NE   一所懸命        盧瀚霆
17    19   Mad        江海迦
18    NE   鹿角少年        馬天佑
19    20   字典 與 聖經        麥浚龍 / 林嘉欣
20    15   重聚那一天        Pandora

SUNDAY MUSIC CHART 2020 WEEK 12
名次 上週 週數  歌曲                        主唱         走勢
01 13 08 拼命無恙         林家謙        05>03>07>09>07>16>13>01
02 12 04 親愛的巨人        林欣彤        06>03>12>02
03 ne 01 再度           謝安琪        03
04 06 04 在尋找什麼        李拾壹        12>10>06>04
05 07 02 字典 與 聖經       i麥浚龍 / 林嘉欣    i07>05
06 08 02 Will (not) see you soon  iii莊正         i08>06
07 05 03 Diamond Mine      iiiSerrini        i20>05>07
08 09 03 Mad           iAGA         12>09>08
09 15 03 Superpowers      1ziiNowhere Boys    ii17>15>09
10 18 02 低半度          衛蘭         18>10
11 16 04 阿茲與海默        黎曉陽        10>08>16>11
12 14 06 原罪           鄧小巧        08>03>02>13>14>12
13 20 02 街燈           吳林峰        20>13
14 03 08 未知道          陳健安        04>10>09>05>08>11>03>14
15 19 02 正式開始         陳卓賢        19>15
16 11 06 你可能未必不喜歡我    許廷鏗        13>06>04>07>11>16
17 10 04 日光           梁釗鋒 / 陳仕燊    16>14>10>17
18 ne 01 水刑物語         柳應廷        18
19 ne 01 寂寞的怪獸        ONE PROMISE    iii19
20 ne 01 塗壁           小塵埃        20

LIVESONG CHART 2020 – WEEK 12
01 03 街燈 - 吳林峰*
02 04 阿茲與海默- 黎曉陽*
03 03 重聚那一天 - Pandora
04 01 在尋找什麼 - 李拾壹*
05 02 凡星人 - The Hertz
06 08 把悲傷留在山上 - After10
07 11 月光族 - 王嘉儀
08 09 Will (Not) See You Soon. - 莊正
09 07 Diamond Mine - Serrini*
10 06 親愛的巨人 - 林欣彤*
11 13 Mad - AGA
12 ne 進退 - Kolor
13 ne 再度 - 謝安琪
14 ne 瞏 - 章尾而
15 10 水刑物語 - Jer 柳應廷
作者: bagfgfcde    時間: 2020-3-22 10:53

月光族        王嘉儀

Talent!
作者: 放空    時間: 2020-3-22 10:58

陽兒勁到
作者: chachacharlie    時間: 2020-3-22 11:01

開心 陽兒五連冠 仲有Jer Jer + Sophy 要Keep住啊
作者: cymusic    時間: 2020-3-22 11:02

仲可以做d咩先可以令11有冠
作者: WZA111    時間: 2020-3-22 11:15

高質到痛哭
作者: on07111    時間: 2020-3-22 11:18

cymusic 發表於 2020-3-22 11:02

我都估唔到aga咁快落榜
作者: cymusic    時間: 2020-3-22 11:31

我都估唔到aga咁快落榜
on07111 發表於 2020-3-22 11:18
其實我講緊壹兒
作者: chachacharlie    時間: 2020-3-22 11:32

其實我講緊壹兒
cymusic 發表於 2020-3-22 11:31

真係有誤會
作者: weiquan    時間: 2020-3-22 11:44

估唔到Diamond Mine會係Serrini成績最好的一首
作者: 表妹保莉    時間: 2020-3-22 11:49

應該無啦
睇個樣陽兒走人就會到手足
作者: 艾石仔    時間: 2020-3-22 12:04

莊正~
作者: 小伙子.    時間: 2020-3-22 12:09

壹兒咁高汁都冇冠
作者: kwanie    時間: 2020-3-22 12:30

cymusic 發表於 22/3/2020 11:02
共和就係咁
希望11 儲夠分十大就算
作者: John    時間: 2020-3-22 12:41

黑警死全家
死完爸爸死媽媽
作者: ed8671ed    時間: 2020-3-22 12:53

已經 亞亞亞
作者: bagfgfcde    時間: 2020-3-22 12:56

迷魂陣有分
作者: WZA111    時間: 2020-3-22 13:06

迷魂陣有分
bagfgfcde 發表於 2020-3-22 12:56

幫三月之歌造勢
作者: John    時間: 2020-3-22 13:10

未聽過迷雲陣
聽下先
其實可能唔錯 只係未聽過
作者: JasOh103    時間: 2020-3-22 13:29

未聽過迷雲陣
聽下先
其實可能唔錯 只係未聽過
John 發表於 2020-3-22 13:10

希望你會上
同 hana堆歌差唔多
作者: John    時間: 2020-3-22 13:31

希望你會上
同 hana堆歌差唔多
JasOh103 發表於 2020-3-22 13:29

咁咪即係正過謝X琪?
咁就要聽下了
作者: JasOh103    時間: 2020-3-22 13:35

咁咪即係正過謝X琪?
咁就要聽下了
John 發表於 2020-3-22 13:31

簡直值冠過再度
作者: John    時間: 2020-3-22 13:42

簡直值冠過再度
JasOh103 發表於 2020-3-22 13:35

唔聽會唔會錯過世紀之作
作者: JasOh103    時間: 2020-3-22 13:44

唔聽會唔會錯過世紀之作
John 發表於 2020-3-22 13:42

可以唔聽都空降冠
好似Gin Lee黎緊星期五首歌咁

未聽+未有歌名我都已經上榜
作者: John    時間: 2020-3-22 13:45

可以唔聽都空降冠
好似Gin Lee黎緊星期五首歌咁

未聽+未有歌名我都已經上榜 ...
JasOh103 發表於 2020-3-22 13:44

即係點???
作者: chanchan0909    時間: 2020-3-22 13:47

迷魂陣有分
bagfgfcde 發表於 2020-3-22 12:56
我懷疑嗰位榜主係專登,只係你話唔鍾意佢就會上榜,都唔係第一次
作者: 賴爽    時間: 2020-3-22 14:23

迷魂陣
作者: John    時間: 2020-3-22 14:28

我懷疑嗰位榜主係專登,只係你話唔鍾意佢就會上榜,都唔係第一次
chanchan0909 發表於 2020-3-22 13:47

咁呢度都好多榜主有類似行為 包括我在內
沒有誰比誰高尚 包括我在內
自己開心咪得 包括我在內
作者: chanchan0909    時間: 2020-3-22 15:16

咁呢度都好多榜主有類似行為 包括我在內
沒有誰比誰高尚 包括我在內
自己開心咪得 包括我在內 ...
John 發表於 2020-3-22 14:28
當你記得佢講過咁嘅說話,我諗都好難認為佢係有認真看待佢嘅榜單 ...
支持kwanie,,我下星期會out左首歌
gcgoobi 發表於 2019-4-28 19:57

我無限制大家要鍾意啲咩歌,反而我希望佢或大家對自己嘅榜單要有返啲要求
已經唔需要佢分享首歌佢喜愛嘅原因,老實講如果嗰首歌年尾得獎並非我喜愛我都會諗大家點解鍾意然後寫埋出黎
所以佢或者大家嘅喜好對我黎講都好重要,真係唔係隨便玩下,或者隨隨便便推首連自己都講唔通點解喜愛嘅歌上去,咁又有咩意思呢 ?
我只係希望大家時常「自省」,認真啲得閒聽多啲未聽過嘅,推啲值得推介嘅歌上去 ! 大家幫幫手呀 !
作者: John    時間: 2020-3-22 15:25

當你記得佢講過咁嘅說話,我諗都好難認為佢係有認真看待佢嘅榜單 ...

我無限制大家要鍾意啲咩歌,反而我 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-22 15:16

可能吹下水啫
而且為啖氣 好多人都會 我都會
作者: stopzi    時間: 2020-3-22 15:26

我無限制大家要鍾意啲咩歌,反而我 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-22 15:16

認同你
作者: kwanie    時間: 2020-3-22 15:26

嘩突然之間中槍嘅
作者: John    時間: 2020-3-22 15:30

又的確有人上下迷雲記或者其他星夢歌 甚至老人歌手 又或者本地歌手唱英文歌
可能真係會令人未聽過都聽下
最少我未聽過都想去聽下 雖然都仲係未聽
咁都係推動到大家去聽自己未聽過嘅歌呀
作者: bagfgfcde    時間: 2020-3-22 15:35

chanchan0909 發表於 2020-3-22 13:47

其實我無意要去理人地個榜點運作
純粹係接受唔到首歌會係度出現
作者: John    時間: 2020-3-22 15:41

嘩突然之間中槍嘅
kwanie 發表於 2020-3-22 15:26

無需開多一槍
作者: chanchan0909    時間: 2020-3-22 15:45

其實我無意要去理人地個榜點運作
純粹係接受唔到首歌會係度出現  ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-22 15:35
如果我唔係搞總選,我可以直程唔會理好多野
我諗我更多嘅係提醒,同大家都係一樣,我都有 75 分喺手
既然出面都對我地有期望,係咪應該都希望做得好啲,至少唔難睇
作者: chanchan0909    時間: 2020-3-22 15:47

又的確有人上下迷雲記或者其他星夢歌 甚至老人歌手 又或者本地歌手唱英文歌
最 ...
John 發表於 2020-3-22 15:30
我其實每個禮拜出嘅派台歌都會聽,包括星夢
你講嘅有你嘅道理,但我提醒嘅係希望大家真係真心鍾意啦 !
作者: cymusic    時間: 2020-3-22 15:49

最 ...
John 發表於 2020-3-22 15:30
作為共和成員 每個榜主都要為自己既選擇負責任
係冇違反共和規則既前提下
榜主上咩歌都冇問題
只要佢解釋到點解果首歌係值得推介就得
呢樣野相信亦都係當初設立共和榜既初衷
作者: kwanie    時間: 2020-3-22 15:50

其實如果提出可以計埋英文歌
但同時又好似將上迷魂陣講到好似罪無可恕咁
咁又好似多咗喎 .__.
作者: bagfgfcde    時間: 2020-3-22 15:55

如果我唔係搞總選,我可以直程唔會理好多野
我諗我更多嘅係提醒,同大家都係一樣,我都有 75 分喺 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-22 15:45

其實我每個星期都有類似既留言
不過用咗另一個方式表達

我想表達既意思純粹係
迷魂陣 + #41 = BARF!
作者: JasOh103    時間: 2020-3-22 15:56

如果出榜為咗鬥氣不如唔好出
作者: ed8671ed    時間: 2020-3-22 15:58

4)檢討會:
    這是為CM共和榜的長期發展而設立的,而且也是必須的.
    檢討內容包括各榜歌曲走勢(包括正在排隊入CM的榜),
    或一些當時必須討論的題目等.

其實共和榜章則係需要大家討論呢啲話題
始終個榜出嚟係共同體 大家攞出嚟檢討冇問題架喎
作者: John    時間: 2020-3-22 16:05

我其實每個禮拜出嘅派台歌都會聽,包括星夢
你講嘅有你嘅道理,但我提醒嘅係希望大家真係真心鍾意啦 ! ...
chanchan0909 發表於 2020-3-22 15:47

希望啦
作者: chanchan0909    時間: 2020-3-22 16:07

始終個榜出嚟係共同體 大家攞出嚟檢討冇問題架喎 ...
ed8671ed 發表於 2020-3-22 15:58
我就係咁嘅意思呀 !!!

我個 point 應該唔難理解,就係我懷疑佢係咪真正喜歡呢首歌
如果係,ok ! 咁我最多笑下佢
但若果真係只係當玩下,我覺得係一個問題,尤其係佢之前嘅留言反映出佢唔係好認真看待

而另一方面推動本土非華語歌曲係樂壇嘅趨向,係另一樣野黎
作者: cymusic    時間: 2020-3-22 16:09

始終個榜出嚟係共同體 大家攞出嚟檢討冇問題架喎 ...
ed8671ed 發表於 2020-3-22 15:58
呢點真係好重要
因為共和成員既榜單會用黎計分 直接影響共和榜既結果
所以就成員既音樂選擇討論係好正常既事
如果你真心想放果首歌上榜而又解釋到
就根本唔需要驚被質疑
作者: John    時間: 2020-3-22 16:10

如果出榜為咗鬥氣不如唔好出
JasOh103 發表於 2020-3-22 15:56

因為某部分人嘅言論,令自己喜愛或者唔喜愛一首歌,好合理呀
作者: John    時間: 2020-3-22 16:15

呢點真係好重要
所以就成員既音樂選擇討論係好正常既 ...
cymusic 發表於 2020-3-22 16:09

喜好都冇乜好解釋
鍾意咪鍾意
其實叫人解釋已經好怪
咁點解大家上黎曉陽李11就唔使解釋
上星夢就要解釋先
我夠有比HANA冠軍
作者: JasOh103    時間: 2020-3-22 16:17

因為某部分人嘅言論,令自己喜愛或者唔喜愛一首歌,好合理呀
John 發表於 2020-3-22 16:10

可能我較少因為其他人既言論而影響我對首歌既感覺啦

其中一個例子係就算我幾不滿好多人因為個MV而吹奏上年陳健安首9字歌
最後我都因為清楚自己係喜愛首歌而比咗十大
作者: JasOh103    時間: 2020-3-22 16:18

呢點真係好重要
所以就成員既音樂選擇討論係好正常既 ...
cymusic 發表於 2020-3-22 16:09

我上高攀愛要唔要解釋
作者: John    時間: 2020-3-22 16:22

可能我較少因為其他人既言論而影響我對首歌既感覺啦

其中一個例子係就算我幾不滿好多人因為個MV ...
JasOh103 發表於 2020-3-22 16:17

我調返轉 好易受人影響
可能會有d人因為咁覺得我好唔真心?
但我冠HANA係真心
比冠比十大比女金容祖兒都係真心
唔上謝安琪或者低位謝安琪某D歌都真係唔鍾意

反而有時我會因為怕某D閒言閒語 所以先逼自己上某D歌
個D反而仲唔真心
作者: 放空    時間: 2020-3-22 16:25

我調返轉 好易受人影響
但我冠HANA係真心
比冠比十大比女金容祖兒都 ...
John 發表於 2020-3-22 16:22

支持美莊
雖然我覺得hana 好難聽
作者: JasOh103    時間: 2020-3-22 16:28

我調返轉 好易受人影響
但我冠HANA係真心
比冠比十大比女金容祖兒都係真心
唔上謝安琪或者低位謝安琪某D歌都真係唔鍾意

反而有時我會因為怕某D閒言閒語 所以先逼自己上某D歌
個D反而仲唔真心

欣賞

同意
你是你本身的傳奇 即使不完美 只需經歷你自己
作者: 表妹保莉    時間: 2020-3-22 16:28

或者咁講啦,個人喜好呢樣野係好主觀既,
咁可能人地真係好鍾意首歌呢,
坦白我都有上星夢,亦都上過迷魂陣(一個星期咁多)
不過共和榜計成二十個榜,
要一個人影響到成個榜單都唔係咁容易啊,
咁個十大結出黎Actually都影響唔到本身組榜既初衷
至於果位榜主基於咩心態去排榜
呢個就要佢本人先知道
作者: John    時間: 2020-3-22 16:30

支持美莊
雖然我覺得hana 好難聽
放空 發表於 2020-3-22 16:25

整下榜都要劏開埋個心比人睇
好攰
所以先寧願玩下亂up算 唔想咁認真
起碼將來發生咩事都好 自己睇返都只係痴線佬既自己 唔係認真果個 冇咁不堪回首
作者: chanchan0909    時間: 2020-3-22 16:32

喜好都冇乜好解釋
鍾意咪鍾意
其實叫人解釋已經好怪
上星夢就要解釋 ...
John 發表於 2020-3-22 16:15
咁我上親密距離都有人問點解啦
我諗你應該仲未理解我點解會有咁樣嘅情緒
我係根據左佢嘅過往表現,令我對佢產生懷疑
同埋我無話''一定''要佢解釋,再重申如果佢真係好鍾意,鍾意到想冠,咁我無所謂

但點解我會話''都已經唔需要佢分享首歌佢喜愛嘅原因'',係因為假若歌曲年尾得獎,會由我去寫
呢個大家唔知,因為你地到時只係一個觀眾角色
但我又無法理解點解首歌得獎,所以無任何方向,呢個就係點解我想講 ''希望大家真係真心鍾意''
作者: John    時間: 2020-3-22 16:33

或者咁講啦,個人喜好呢樣野係好主觀既,
咁可能人地真係好鍾意首歌呢,
坦白我都有上星夢,亦都上過迷魂陣 ...
表妹保莉 發表於 2020-3-22 16:28

其實當初gcgoobi都有份制訂共和榜機制,
佢都係見到每個榜主有自由意志,所以一齊參與建議呢個計分機制,
目的係唔會因為極少數榜既自由意志,而影響左成個榜整體走向,
例如唔會三四個榜圍內friend,夾埋齊齊高位幾個星期,就推左隻歌上十大咁

我相信佢好清楚共和榜原意同初衷
作者: 表妹保莉    時間: 2020-3-22 16:34

我調返轉 好易受人影響
但我冠HANA係真心
比冠比十大比女金容祖兒都 ...

影響可以係好影響,同時亦可以壞影響
講真,所有派台歌係咪真係可以聽晒
同時人都真係會有個人喜好
一D都唔出奇
有時睇到其他榜主既推介
或者真係可能會捉到一D滄海遺珠都唔定
作者: cymusic    時間: 2020-3-22 16:46

喜好都冇乜好解釋
鍾意咪鍾意
其實叫人解釋已經好怪
上星夢就要解釋 ...
John 發表於 2020-3-22 16:15
如果你覺得解釋好怪或者我可以改用交換意見
但係討論就一定要雙向
同埋亦都要比機會榜主自己澄清返先公道
可以係簡單一句短評 唔需要任何好technical既評語
如果你覺得我唔應該上李11我亦唔介意去分享
當然我都唔同意要用強逼既方式去逼榜主說明
只係如果榜主解釋咗可以釋除大家既疑慮
如果唔係大家既討論只會變成互相猜測

btw有d星夢歌 (eg偉業街) 我自己都好鍾意
唔應該刻意去標籤
作者: bagfgfcde    時間: 2020-3-22 16:47

落榜歌曲
9 正式開始

Congrats Ian Chan on your great chart performance. LMAO!!!
作者: John    時間: 2020-3-22 16:56

如果你覺得解釋好怪或者我可以改用交換意見
但係討論就一定要雙向
同埋亦都要比機會榜主自己澄清返先公道
...
cymusic 發表於 2020-3-22 16:46

咁一路以來大家既溝通 我都相信你係善意
我都唔介意同大家互相分享對一首歌、一隻碟既喜愛或者唔喜愛
當然唔會首首歌都想分享,例如涉及某D比較惹火嘅歌手,就寧願收埋唔講
作者: cymusic    時間: 2020-3-22 17:11

咁一路以來大家既溝通 我都相信你係善意
我都唔介意同大家互相分享對一首歌、一隻碟既喜愛或者唔喜愛
當 ...
John 發表於 2020-3-22 16:56
啱既
大家既選擇可以建基於好多野
我本身都只係想帶出
除非好多成員都覺得某成員多次上一首大家都認為唔值得上既歌係有問題
如果唔係大家可以隨心去分享
作者: steven    時間: 2020-3-22 20:13

5 week No.1
作者: ed8671ed    時間: 2020-3-22 23:11

其實當初gcgoobi都有份制訂共和榜機制,
佢都係見到每個榜主有自由意志,所以一齊參與建議呢個計分機制 ...
John 發表於 2020-3-22 16:33

睇到你個例如,我睇到好唔舒服,知你記住飛砂上榜件事記咗兩年
假設你個例如係成立,4個人夾埋上榜唔通就可以肯定推到上榜?最盡48分都未必個個星期上到,用今個星期做例子就已經上唔到
又唔通兩個星期之前首 我說不可以 RE到都係因為嗰四個榜圍內friend夾埋一齊高位啦喎
而我想講嘅係你個例如喺我個case唔成立,我自己都有自由意志去整榜,有自由意志去3周冠首歌
咁係因為我自己鍾意首歌,同時我想推首歌上榜
我唔知其他幾個人做榜係點樣諗,至少我榜單喺出嗰期共和之前冇透露過俾其他人知
4榜4冠都可以係巧合,再上埋榜亦只係僥倖,唔通呢4個榜可以控制埋其他十幾個榜點樣比分造佢上第10位?
再者之後嗰個星期已經有7個榜上top 10,係咪呢7個榜原來又係夾埋
咁我係咪同樣可以質疑 一二三三二一 有一個星期6榜6冠,可能係因為圍內friend夾埋齊齊高位?
Wonder Woman 無端端3冠2亞推咗上榜入閘最歌投票,第二個星期又即刻out咗,又有機會因為圍內friend夾埋?
我就當然希望唔係,亦都相信每個榜主都有自由意志去做榜,唔係就只係百步笑五十步囉

我要講嘅係咁多,只係唔想你再對飛砂件事咁執著
作者: kwanie    時間: 2020-3-23 00:03

其實呢D 同立法會數票咪差唔多
有邊個會上邊啲歌
邊個D 上榜PATTERN 係點
我諗唔係太鈍太無SENSE 都會睇到
根本上呢D 潛規則一直都有
共和係上唔到榜就無分嘅遊戲
係大概50 分就有機會拎足嘅遊戲
唔係刻意嘅但或多或少都可能會有人諗過計過先排榜咁囉

根本就係好平常好平常嘅事, 有幾出奇?!

所以我好欣賞啲榜完全有佢哋節奏
直頭同共和OUT OF PHASE 佢哋都唔介意
百分百忠於佢哋喜好而排先最值得RESPECT
就係咁喇~~~
作者: John    時間: 2020-3-23 00:04

睇到你個例如,我睇到好唔舒服,知你記住飛砂上榜件事記咗兩年
假設你個例如係成立,4個人夾埋上榜唔通就 ...
ed8671ed 發表於 2020-3-22 23:11

其實你唔講我真係唔記得左有件咁既事...
就算你而家講 我都唔記得飛砂係咩歌...甚至係邊年我都唔記得,淨係記得係逆流,因為當時好多人提過
你信又好唔信又好
我唔係因為某首歌 某一week而講
我當時講係純粹出於對gcgoobi呢個人既信任去講

其實可能係你記住多D
我通常記自己野多D
例如我推左Pretty Crazy同李晧軒上榜

可能你會覺得我狡辯緊或者串緊你
不過我真係冇記住呢首歌或者另一首歌而有呢個留言
純粹係諗到就講

當然如果你成見去到咁深
我講乜你都唔會信

亦都係因為呢個原因
所以我而家先唔會認真講野
作者: John    時間: 2020-3-23 00:12

其實呢D 同立法會數票咪差唔多
有邊個會上邊啲歌
邊個D 上榜PATTERN 係點
我諗唔係太鈍太無SENSE 都會睇到
...
kwanie 發表於 2020-3-23 00:03

我都會睇下 因為共和榜入面有D榜比較快 有D榜比較慢
有機會我都會想推下某D歌上下榜
當然好多時都唔會咁得閒 但如果有時間我都會有呢方面考慮 正如我盡力推Pretty Crazy咁

而我而家真係要搵返「飛砂」呢首歌係邊week
當時發生過咩事
係咪我講過乜野令人誤解
如果有 我可能真係唔記得左
作者: John    時間: 2020-3-23 00:20

乜冇人投訴楊千嬅亞軍呀?
唔係好不滿架咩
John 發表於 2018-2-20 12:31

係咪因為呢個post?

我都記得我2018年投最歌係投123 321因為我真心喜歡呢首歌
我寫原因亦寫得好清楚
「投選歌曲原因:真心鍾意」
既然ed8671ed係負責點票,係會好清楚
所以我唔知呢名會員係咪因為咁,而有所成見
作者: ed8671ed    時間: 2020-3-23 00:42

其實你唔講我真係唔記得左有件咁既事...
就算你而家講 我都唔記得飛砂係咩歌...甚至係邊年我都唔記得,淨 ...
John 發表於 2020-3-23 00:04

唔係意有所指嘅話,可能係我自己太上心誤會咗你,我講聲唔好意思
而就住你個假設而得出嘅論點,就算係唔係逆流個case,我有冇誤解你,我嘅觀點係冇分別
近呢幾年處理多咗個榜嘅data,事實上我對呢啲數據同當時大家嘅反應會有印象
上面所提嘅例子,亦都係我自己當時嘅觀察

而我得出嚟嘅結論難道唔係認同緊你所講嘅自由意志嗎?
你有你自己推嘅歌同歌手,其他榜主亦都一樣
推唔推到首歌上去都係大家各有各做嘅結果
作者: ed8671ed    時間: 2020-3-23 00:46

係咪因為呢個post?

我都記得我2018年投最歌係投123 321因為我真心喜歡呢首歌
我寫原因亦寫得好清楚
「 ...
John 發表於 2020-3-23 00:20

第一,我對你嗰個post冇意見
第二,你投票比邊首,係唔係真心,完全none of my business
我可以唔鍾意首歌,但我亦冇因為你投邊首歌而對你有成見
點票個結果出到嚟係點就係點,唔通我唔順眼就可以隨便DQ你嗰票?
唔該你都唔好對我有任何成見
作者: John    時間: 2020-3-23 00:49

第一,我對你嗰個post冇意見
第二,你投票比邊首,係唔係真心,完全none of my business
我可以唔鍾意首歌 ...
ed8671ed 發表於 2020-3-23 00:46

「飛砂」上榜期間我就得果個留言 (共和榜區係啦,其他區我唔記得,你鍾意可以搵比我)
我就唔知點解你仲會點樣覺得我好耿耿於懷喇

第二,因為你係咁提楊千嬅女士,兩個案例分別係123321同Wonder Woman
所以會令我有聯想,令我覺得你其實係不滿緊楊千嬅女士有班粉絲成日走去投佢票
而我提123321
亦都係你提過嘅歌
我就唔知係咪成見喇

不過有又點?
既然我眼中嘅你對我成見咁深 你眼中嘅我又對你成見咁深的話
我諗都只係將一直以來嘅矛盾推出嚟啫
作者: ed8671ed    時間: 2020-3-23 08:45

「飛砂」上榜期間我就得果個留言 (共和榜區係啦,其他區我唔記得,你鍾意可以搵比我)
我就唔知點解你仲 ...
John 發表於 2020-3-23 00:49

我手上面就只係得數據
事實上係近幾年冇比楊千嬅呢兩個更加突出嘅例子
如果你以為我針對佢咁係你自己諗法
而上面我亦都有提過洪嘉豪四個榜上到
一二三三二一6榜6冠
Wonder Woman上榜嘅implication亦係引原post嘅回覆
呢啲全部都係陳述事實
我亦可以講多幾個例子:
荒原6榜4冠,Let us go then you and I 連續幾星期6/7榜3/4冠
全部都係回應緊你個friend就可以夾埋一齊高位嘅假設
咁我係咪又針對緊洪嘉豪 針對緊盧凱彤 針對緊Serrini?

至於你講過咩,我就唔嘥心機幫你慢慢搵
你有興趣就自己搵返當時你喺forum出面嘅對話
既然你都話唔會認真講嘢
咁我都已經當你當時可能唔係認真講,係誤解
所以已經唔存在覺得你耿耿於懷嘅態度
上面已經同你講左唔好意思,希望你唔好skip左呢句,仲喺度講成見

亦都因為你話唔再認真講嘢
我諗我都冇必要認真落去再覆你
我要講嘅亦都冇補充
作者: chanchan0909    時間: 2020-3-23 10:31

自己搞嘅野自己填返,對唔住,我無諗過衍生左咁多誤會

但我都想講少少,老實講其實我對於 gcgoobi 個榜一直有疑問,我係非常同意喜好係無定義,所以我疑惑嘅係佢係咪真係喜歡,而經過 John 對佢嘅證明,咁我都無必要再對有更多嘅深究。可能當時三言兩語,太簡單直接,令到我演繹嘅方式出黎好似我批評緊佢咁,同時我都假定左佢係專登,可能令大家會錯意,我諗我都要講一次對唔住。因為我好希望共和榜可以有返啲起色,好想做得更多元,所以近年承擔左更多責任,亦因此最近比左好多意見共和榜,或者可以需要邀請時都有少少嘅要求,然後因為共和榜總選嘅撰寫令我對每周榜單嘅緊張重視 ... 我唔太肯定我係咪做得太多,可能有機會令大家會錯意令我想干涉更多嘅野,但我提出黎嘅野其實真係希望可以令共和榜變得更好。如果你問咁我比嘅意見時會偏向對自己有利,比如最近提出嘅本土英語作品咁,我唔會否認,但我原意都係希望可以幫到更多音樂人,或者就似大家講借住榜單去比大家認識更多,同埋係真心真意好想好想大家真係接觸到呢啲同樣花左唔少心機製作嘅音樂。

而因為提到可能有機會夾手夾腳推上榜嘅問題,其實係有咁嘅可能性。唔深究係咪以前而家定未來,但以呢個制度落黎,單憑 4-6 個榜就可上榜嘅機會係有嘅,所以好平常。因為喺共和裡面我真係有朋友,不論講緊邊個,又客觀存在夾手夾腳嘅可能性,可能又係咁樣令大家產生懷疑。但我想至少幫自己澄清我並沒有,要深究落去唔會有太大結果,最多只能夠在此承諾。

再一次對唔住 !
作者: bagfgfcde    時間: 2020-3-23 10:40

自己搞嘅野自己填返,對唔住,我無諗過衍生左咁多誤會

但我都想講少少,老實講其實我對於 gcgoobi 個榜一 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-23 10:31

我諗我都要講句唔好意思
無諗過我求其留低一句留言會引發咁多有關其他野既後續討論
作者: chanchan0909    時間: 2020-3-23 10:49

我諗我都要講句唔好意思  
無諗過我求其留低一句留言會引發咁多有關其他野既後續討論 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 10:40
唔關你事,今次係我唔夠成熟,做多左
件事起源於我,有咩事我願意承擔
作者: jaydeng    時間: 2020-3-23 12:24

CM係咪變味?竟然要因為上咗一首非CM主流歌就俾人點名批評?
作者: kwanie    時間: 2020-3-23 13:56

CM係咪變味?竟然要因為上咗一首非CM主流歌就俾人點名批評?
jaydeng 發表於 23/3/2020 12:24
挑撥離間?
作者: 釘釘    時間: 2020-3-23 16:27

當年無人敢上2R .. 我都係咁上
CM 榜就係一個忠於自己嘅榜? 無野值得懷疑。
作者: HOTMAN    時間: 2020-3-23 18:17

CM 榜就係一個忠於自己嘅榜? 無野值得懷疑。 ...
釘釘 發表於 2020-3-23 16:27

支持 認同
作者: 帥小寶`    時間: 2020-3-23 18:20

十卜
作者: hehehaha    時間: 2020-3-23 18:57

我無榜
上d咩歌,自己喜歡自己啱聽就好
其實無人有權指點
另外如果只限自己榜/CM榜推介(幫到)更多音樂人
大家平時都要身體力行買唱片、買歌、去睇佢地既show支持你地所喜歡既音樂人啊
咁先係令佢地再做落去既成本同動力
推介比你朋友聽
推介比你朋友既朋友聽
推介比你外國既朋友聽
推介比你d未接觸過香港音樂既外國朋友聽

back to the basics
音樂係一種抒發
同時係一個sharing
喜好
沒有誰比誰高尚
作者: bagfgfcde    時間: 2020-3-23 19:06

我無榜
其實無人有權指點
...
hehehaha 發表於 2020-3-23 18:57

我有推介香港音樂俾台灣朋友聽
然後發現佢幾鍾意 AGA
作者: 艾石仔    時間: 2020-3-23 19:10

支持~
如果有mirror fans申請做輪流榜又點計
好彩過左申請期
作者: kayzzz    時間: 2020-3-23 19:20

我無榜
其實無人有權指點
...
hehehaha 發表於 2020-3-23 18:57

我有推介香港音樂俾非洲朋友聽
然後發現佢唔鍾意艾辛 但幾鍾意阿key
作者: hehehaha    時間: 2020-3-23 19:23

我有推介香港音樂俾台灣朋友聽
然後發現佢幾鍾意 AGA
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 19:06

有朋友鍾意Come with me
鄧小巧 可惜你是個人
偷情的禮儀 etc.

好多外國人口味大家可能估唔到
大家真係鍾意聽嘅
真係唔好怕醜將香港音樂推出香港
作者: JasOh103    時間: 2020-3-23 19:32

又唔好咁大愛
沒有誰比誰更高尚就唔會分第一二三名 每個星期出一個不分先後既list就得

忠於自己係好事 不過俾人批評下就成地都係碎片就叫玻璃心
作者: bagfgfcde    時間: 2020-3-23 19:47

又唔好咁大愛
沒有誰比誰更高尚就唔會分第一二三名 每個星期出一個不分先後既list就得

忠於自己係 ...
JasOh103 發表於 2020-3-23 19:32

我某程度上都agree
可能喜好係冇高低之分
但音樂質素絕對係有好壞之分
所以我睇到迷魂陣出現 係有啲驚訝同覺得滑稽
作者: JasOh103    時間: 2020-3-23 20:06

我某程度上都agree
可能喜好係冇高低之分
但音樂質素絕對係有好壞之分
所以我睇到迷魂陣出現 係有啲驚訝 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 19:47

或者我份人係xx座所以比較自大啦
如果有人既喜好係覺得我說不可以 零分 迷魂陣 呢啲歌好聽/值得更好
我真心會覺得我自己既taste係好過佢

當然 調返轉頭 例如 我上高攀愛 唔冠末日快車既時候 相信都會有其他會員質疑係咩taste嚟
不過我就好歡迎呢啲評語
因為做人唔可以咁唔公平 我批評得別人就要接受自己同樣會被批評
作者: weiquan    時間: 2020-3-23 20:49

如果有人既喜好係覺得我說不可以 零分 迷魂陣 呢啲歌好聽/值得更好
我真 ...
JasOh103 發表於 2020-3-23 20:06

咩末日快車 高攀愛 你係唔係cue我啊
agree音樂素質有高低之分 喜好未必有
比如我認為拼命無恙係average pop song
但我都瘋狂loop過一排
大家排榜時自己平衡 各人都各有各輕重之分
只係睇大家會注重情感投射多啲 定係技術含量多啲
我係輪流榜主 輪到我時都會諗要谷邊個 因為榜分好寶貴

而大家通常出完榜都會comment幾句   
可能係質疑 可能係讚好 可能係玩笑 可能係認同
公開出榜就一定會有呢啲反應
CM就係提供咗平台俾大家分享音樂 分享意見
作者: bagfgfcde    時間: 2020-3-23 20:51

我真 ...
JasOh103 發表於 2020-3-23 20:06

呢排對呢啲事我都唔會點開口
就連我日夜狙擊既《我說不可以》
我某程度上都明白點解會有人鍾意
可能係因為首歌幾easy-listening,hookline幾上腦
仲有某啲歌編曲胡亂拼湊、旋律平平無奇
但份詞有人共鳴都唔出奇
或者係點解有人唔鍾意《失語者》
可能係因為蔡健雅走得太前,樂迷跟唔上

不過《迷魂陣》就... 所以我覺得好噴就打咗句野
雖然會惹人搵翻邊個,但我原po冇指名道姓
任一榜主上我都會咁打,並唔係喺呢件事上針對當事人

至於CM榜點解會有分歧
我諗係源自大家期望上既不同
管理員釘釘所講既純粹自娛,同FB專員陳陳所講既推介音樂俾更多人
兩種諗法,得出既結論會好唔同
例如前者可能唔理解點解近排有榜主建議要改做包埋本地歌手既英文派台歌,覺得呢樣野好無謂
而後者可能唔明白點解某啲榜主咁易受影響,為啖氣就drop走某一首(值得推介既)歌

好老實,我既想法係向後者(專員)傾斜(有睇我年結既人都會感受到
But at the end of the day,共和榜都係由大家組成
大家組成就註定有分歧,咁就投票決定,好公道
但就咁投票其實冇乜意義,都要大家傾下先可以了解到對方既諗法
隨便拋句「好明顯票數不足」真係冇乜用
作者: gcgoobi    時間: 2020-3-23 21:05

估唔到因為一首歌令咁多人留意我個榜,多謝大家。呢個版好耐都無咁熱鬧。

樓上某d榜主們對我有私怨不難理解,我聽乜嘢歌唔明點解要比人批判。用有色眼鏡睇我個榜我無辦法,但都要多謝你留意呢個0宣傳嘅榜。你覺得自己口味好就好啦,我唔會同你爭。反正大家都係20分之一。

CM榜咁古怪計分法2003年3月係我主動提議,果時10至1分計分法令有啲好多榜主支持嘅歌十大都上唔到,加個兩分去平衡個人好鍾意(上高位)及多人鍾意(上榜數)。之後都建議輪流榜俾有心做榜嘅人都可以參加埋一份。呢個年頭香港已經無乜歌手無乜歌,2020年搵10首歌上都有啲難度,兄弟各自爬山,支持多啲人上位刻不容緩。
作者: gcgoobi    時間: 2020-3-23 21:11

呢排對呢啲事我都唔會點開口
就連我日夜狙擊既《我說不可以》
我某程度上都明白點解會有人鍾意
可能係因 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 20:51

其實最初cm榜主會有chat room討論榜務,之後變咗投票,而呢兩年投票只係為左某啲簡單事項。或者每年有人出有人入,唔清楚係可以理解,好似上面討論一番都係一件好事。如果唔係前人討論修正,而家榜例唔會咁結實。
作者: bagfgfcde    時間: 2020-3-23 21:14

其實最初cm榜主會有chat room討論榜務,之後變咗投票,而呢兩年投票只係為左某啲簡單事項。或者每年 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 21:11

而家其實都有chat room,但係係喺論壇上,而且個帖長期生草,不過最近又有新討論,有關本地歌手既英文派台歌事項(碌到最底):
http://www.cmusichart.com/discuz ... page%3D1&page=1
作者: gcgoobi    時間: 2020-3-23 21:19

而家其實都有chat room,但係係喺論壇上,而且個帖長期生草,不過最近又有新討論,有關本地歌手既英文派 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 21:14

多謝指教。我跟得唔夠貼
作者: 釘釘    時間: 2020-3-23 22:48

我唔想猜度你地真正既想法係點.

TBH,  我係06年join 果陣 CM榜/只有好音樂同Cool Chart ge function 分得好開
只音 係真心音樂上交流
CM 榜可以係唔同人有唔同喜好,  當年有人鐘意KELLY / GIGI / 關楚耀 /薩頂頂....etc 每個榜都有佢既特色而歸立出黎既一個數據..而利用當用既random 去得出1個星期 1年既榜單 which is 唔會咁多judge 係度..
作者: chanchan0909    時間: 2020-3-24 09:47

我唔想猜度你地真正既想法係點.

TBH,  我係06年join 果陣 CM榜/只有好音樂同Cool Chart ge function 分得 ...
釘釘 發表於 2020-3-23 22:48
我覺得某程度上就好似樓上提到嘅喺排榜嘅時候除左喜好之外就會包埋質素方面嘅考量
經過今次較為深入嘅了解,我感覺到當初設立呢個諗法嘅榜主們都會覺得以個人喜好為先,所以只要跟隨自己諗嗰樣就可以

但較為後期嘅榜主,例如我,對喜好嘅定義未必完全係純粹個人嘅喜愛,會包含埋首歌做得好唔好、唱得好唔好、曲詞編好唔好 ...
我諗可能未必只係得我一個排榜時會睇埋質素,但對於喜好同質素嘅比例都唔同,可以係九一比 , 可以係八二比 , 我自己就係七三比
呢個就可能係我地之間喺個人對歌曲嘅觀感 100% VS 70% 嘅分別,就因為有咁嘅分別,就出現左今次嘅分岐
而因為涉及質素就會有討論,大家稍移玉步到我地個別嘅榜同頒獎禮可能觀察到對我地會員間對歌曲都有分享同評價,或許反映到我地排榜時都想顧及埋質素嘅份額吧
作者: powerful    時間: 2020-3-24 10:06

分享少少啦,前人都有講,任何對作品既判斷都會牽涉兩個極端,主觀喜好同客觀評價。

如果只得主觀喜好,就會淪為自high,公共性唔足夠,比其他樂迷參考既價值較低; 但只強調客觀亦好危險,因為質素其實冇絕對高下,好多時候個人同作品既情感共鳴未必可以量化咁呈現,亦會令聽歌變得好機械式既評分 (所以其實我去cool hot hits 留言都未必比分),失去左某種活力。

而兩者點樣兼顧,光譜點樣定位,就有賴各位共和榜主既努力。其實某些榜著重個人喜好,某些榜著重曲詞編水平,我認為係健康現象,咁先夠多元嘛。當然時代唔同左,當初CM共和榜既意義同整榜要考慮既因素都會隨著時間而轉變,新血入黎有不一樣既預期同願景,先可以帶動個榜唔落後於時代。就以上討論去睇,我唔認為有對錯之分,純粹係應對當下變化既方向調整。
作者: gcgoobi    時間: 2020-3-24 10:30

榜規第一條: 由於一個榜的好與壞係一件好主觀的事,大部份的榜都係根據個人喜好而定.
記得最初一班人覺得流行榜不代表我引申到cm榜成立。cm榜就係集合20個自由意志而成。

有人純粹個人喜好,有人集合流行榜成績+喜好,有人覺得要推介自己心水
有人可以跟得好貼,有人可以首歌plug左半年先上
有人可以好鍾意容祖兒,有人都可以好X憎佢
每個人經歷不同,每個人把尺根本唔同
正正代表了呢個社會有不同嘅人。cm榜某程度做嘅就係和而不同

以前做過有樣嘢係榜主會自介一下互相認識。講吓自己個榜點排之類。今年應該可以再做。
互相了解,明白,接受多元。呢度唔係批鬥場所。
作者: jaydeng    時間: 2020-3-24 11:59

挑撥離間?
kwanie 發表於 2020-3-23 13:56

唔係乜挑撥離間。只不過入呢度十二年,共和榜嘅人換咗一批又一批,唔知幾時呢度會變到咁唔包容同互相尊重。
尤其係CM係一個咁追求自由平等嘅地方,但係記分員竟然用責任好大咁樣嘅藉口,去劃分judge音樂品味嘅高低,甚至開始營造小圈子嘅氛圍。
當一個有專制意味嘅氛圍形成,共和榜仲會係果個共和榜嗎?我覺得好諷刺,同埋會懷念以前主流同非主流互相尊重同融合嘅共和榜,而唔係為咗非主流而非主流去凸顯所謂自己嘅音樂品味。

利申:無榜,但係對共和榜好有感情。

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2