標題: 《幻愛》演精神病患者封帝 劉俊謙:曾覺得自己係零 [打印本頁]

作者: HOTMAN    時間: 2020-5-4 15:58     標題: 《幻愛》演精神病患者封帝 劉俊謙:曾覺得自己係零

禁入條link先:https://hk.appledaily.com/entert ... L7HTVA3GJEVQHLBX7U/

在周冠威執導的電影《幻愛》中飾演精神病康復者的劉俊謙,分不清楚現實與虛幻,但他的出色演技獲評審與觀眾認可卻是千真萬確,更為他贏得「最港男演員」獎項。投身表演藝術的,大多數多愁善感,劉謙亦不例外,年輕時也受過情緒困擾:「都會好負面,諗埋一邊咁,成日懷疑自己嘅價值,不斷會覺得自己做戲好差,冇用呀、冇價值呀。覺得自己係零。」今次接拍《幻愛》,除了能與一眾好團隊、好對手合作,最大得着是他認識到精神病患者的世界,更明白到他們的處境。劉謙說:「對我演員生命嚟講,每一次參與唔同嘅作品,都係一個經歷嚟。今次就係好深刻咁認識到精神病患者嘅世界。」

這些經歷也令劉謙成長,令他領悟到凡事不能強求:「以前太着重個結果,到底出嚟個作品好唔好呢?人大咗你會發覺有太多嘢係控制唔到,而家學識不如接受。」亦因如此,劉謙雖然有份角逐金像獎「最佳新演員」,但也不願想太多:「好驚自己期待越大失望越大,去到攞獎呢啲位,通常我都會順其自。」
對於武漢肺炎疫情影響整個電影圈,劉謙反而認為這是重新開始的契機:「我有一個好大感覺,就係重新開始嘅起點。包括有好多新嘅導演、編劇,甚至乎演員嘅出現。我覺得係一個契機,締造緊香港電影嘅新時代。」

個人意見:
如果謙謙都係零嘅話 而家嘅樂壇男歌手點算
作者: 帥小寶`    時間: 2020-5-4 16:02

幻愛堅好睇!!!!!!
兩個都做得好好
作者: WZA111    時間: 2020-5-4 16:02

0鏗可以變負鏗
作者: 帥小寶`    時間: 2020-5-4 16:06

劉謙好正
佢地兩個好襯啊
作者: Hanson    時間: 2020-5-4 17:43

作者: RVHOCPC    時間: 2020-5-4 18:12

咁ryan係咪1
作者: fancycar    時間: 2020-5-4 19:31

如果佢係零嘅話

香港一半以上嘅gay gay會暴動
作者: polarbearbear    時間: 2020-5-4 20:16

幾鐘意佢
同期ge小野都唔錯
作者: kayzzz    時間: 2020-5-4 20:35

佢d戲算唔錯
奇怪佢無乜緋聞 定係知名度低到無記者跟?
作者: sunnyay1231    時間: 2020-5-4 21:32

佢d戲算唔錯
奇怪佢無乜緋聞 定係知名度低到無記者跟?
kayzzz 發表於 2020-5-4 20:35

佢女朋友就係蔡思韵
作者: kayzzz    時間: 2020-5-4 21:43

佢女朋友就係蔡思韵
sunnyay1231 發表於 2020-5-4 21:32 [img]http\"\" ://www.cmusichart.com/discuz/images/common/back.gif[/img]

Oh really? 個女麻麻地
作者: SugarFree    時間: 2020-5-4 22:03

咁嘅質素做0正呀
作者: 黃家正    時間: 2020-5-5 00:58

perfect零
作者: daniel1136    時間: 2020-5-5 09:13

高質0
作者: kk8733    時間: 2020-5-6 16:19

完全唔識佢。。。
作者: lalaland    時間: 2020-5-6 16:50

原來真係0, 金像食白果
作者: hictons    時間: 2020-5-6 22:25

好可惜
想劉謙拎 多過易祥

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2