標題: The album 碟評 - 龍頭蛇尾 [打印本頁]

作者: NelsonWu    時間: 2020-12-22 00:35     標題: The album 碟評 - 龍頭蛇尾

The album 碟評 - 龍頭蛇尾 [評論12月23日更新]

從謝安琪嘅角度睇,仲可以出咩歌?仲可以有咩突破?
唱live?大把歌手,容祖兒、Gin Lee好過佢。
靚聲?你當衛蘭冇到呀?
快歌/賣唱功?聽下【兩雙】就知道謝安琪唱功幾薄弱。
繼續唱社會歌?周博賢都已經唔再出歌,仲可以搵邊個出到kontinue嘅質素?
唱雞蛋與羔羊?經過鬼仲唔怕黑呀?plan好嘅大陸演唱會全部取消晒。唱片公司主動解約。收晒demo嘅國語碟可以無限延期。連serrini、張敬軒都俾人批鬥,仲有生存空間咩?
扮少女?唱慘情歌?連薛凱琪都flop成咁,有冇人會想聽結咗婚,生咗兩個小朋友嘅44歲歌手唱?
唱作?唔通淨係作chorus然之後搵人作埋其他,跟住credit就話自己有份作?
謝安琪之前能夠上一線都係因為托周博賢、林夕、wyman嘅福,又咁啱環球、TVB力捧,先上到位。所以佢係訪問話,諗住生第二胎之後就唔唱歌,我其實係幾信嘅。咁啱得咁橋,同juno合唱羅生門有咁大voice,佢可以賣嘅唯有係gimmick。

The album part one 開咗一個好好嘅頭。
同juno交換班底。謝安琪嘅hit歌,你們的幸福、年度之歌、鍾無艷好多都係christopher chak作,不如試下俾個班底juno,睇下有咩火花。結果係唔錯嘅,勇悍.17配上the end of the f''kin world嘅畫面。cm甚至有人研究究竟人妻的偽術係唔係雷頌德作。第二plug一個女人 和浴室,輕飄飄chill chill哋嘅感覺,謝安琪係(架預)到嘅。咁啱又咁好彩juno拍戲嘅緣份請到古天樂合唱。就算古天樂唱到一pat屎咁都照樣hit。年尾最後一plug唱周耀輝寫嘅yum歌。整體黎講,揀嘅歌係好適合謝安琪。

The album and the rest of it 可以點繼承the album嘅legacy嗎?
點先可以繼續有noise?先唔深究通粉究竟要侵幾耐先會淋,idea係唔錯嘅寂寞就如、其實寂寞。不如試下一曲兩詞。整兩首相應嘅歌。兩首歌連住播,鍾意juno就會聽埋謝安琪、鍾意就會聽埋juno。cm果時都估唔到竟然903係冠寂寞就如而唔係其實寂寞。之後連鎖快餐店竟然請juno 謝安琪sell奶蓋。廢話明顯係一個想商業化但又唔完全商業化/想唔商業化但又好商業化嘅project。狗血淋頭逐粒逐粒字吐出嚟,雖然兩個人嘅合唱歌又有新gimmick,但係關芝士奶蓋藍莓咩事?情感的廢墟、忘記和記突然間走懷舊風。juno知道佢嘅強項係請人,佢知道請黎明合唱會有gimmick。所以juno is smart。另一邊廂,謝安琪知道佢自己唱快歌係會gg,咁不如好似維多利亞女皇的非常秘密任務咁唱電子/電音,773312證明咗cm係收貨嘅。唯一大家唔明嘅係點解我們的基因mv窮到要將d演唱會片段剪剪埋埋,唔正正經經整一個。

the album and the end of it sosad一個爛尾。
包括上一隻碟偷情的禮儀嘅夠甜便不痛、我們的基因嘅初戀、我在陽台上看你嘅無奈、再度嘅濕濕yumyum,雖然偶爾vocal take 有挑剔嘅地方,但係整體嚟講謝安琪知道佢自己聲線嘅可塑性好大,每一plug 都有驚喜(甚至歌詞越來越大膽)。另一邊廂,juno嘅曲高和寡,3隻碟入面5分比例最少嘅juno佔據4席(詳見下文)。可惜,林夕唔見晒、派咗合唱歌之後空窗左好耐唔知年中發生咩事。年尾好似突然間趕出碟,sh^t 你竟然臨尾交d咁嘅嘢?勇悍.17、困獸.28、暴烈.34之後嘅數字冇晒,仲可以點排時序。唔通結咗婚,又離婚,又結婚,又離婚呀?The rest of it 預告仲會有the end of it,但係個故事仲可以點樣寫落去?mv遲遲唔出;the end of it唔補返漏咗嘅文案;為咗湊夠30首歌又要趕住年尾出就出d一分幾鐘嘅歌。就算我在切爾諾貝爾 等你既outro幾好都無用,我唔會覺得合唱歌、盡處係experiment緊一首歌可以有唔同長度。Sorry一個有要求嘅人唔會比呢隻碟出街。我淨係會覺得成個project係一個爛尾。

至於今年係唔係因為遲咗派三生一吻定係因為咩原因所以無女金,其實我冇乜所謂。橫掂2018、2019年已經攞過。至尊唱片、至尊歌曲、我最喜愛歌曲、我最喜愛女歌手都已經攞過晒,倒不如做一個懂得下台的美嘅人,既然個project完咗就早d收山。
PS 如果收山之前可以出返演唱會blu ray就好嚕~kay嘅彳亍同juno嘅version係完全唔同感覺。
PPS 如果想復出嘅話,不如諗下寫d影視主題曲,例如勇悍.17/最後晚餐/黑洞/七百年後。at least 呢條橋應該會有 gimmick、。

3隻碟嘅派台歌/5分數目/5分嘅比例
我們的基因 156, 85.71%
寂寞就如 100, 80.65%
一個女人 和浴室 151, 79.47%
情感的廢墟 106, 79.10%
再度 130, 78.79%
其實寂寞 167, 78.77%
沐春風 138, 77.09%
我在陽台上看你 85, 76.61%
勇悍.17 87, 76.32%
忘記和記 80, 74.07%
盡處 66, 73.33%
困獸.28 73, 72.38%
(一個男人)一個女人 和浴室 112, 67.88%
773312 104, 67.10%
我在切爾諾貝爾 等你 72, 66.67%
人妻的偽術 206, 66.67%
偷情的禮儀 122, 60.40%
Epilogue [28, 56%]
廢話 88, 54.32%
合唱歌 61, 51.69%
字典 與 聖經 37, 43.02%
黑盒 28, 38.36%
想親你 24, 38.10%
暴烈.34 26, 35.14%
作者: PenguinMusic    時間: 2020-12-22 00:59

係估唔到《暴烈·34》個rating會咁低
作者: 黃家正    時間: 2020-12-22 08:17

The album至尊歌居然係 我們的基因!sweet歌情歌K歌完勝!
作者: 風見志郎    時間: 2020-12-22 09:02

係估唔到《暴烈·34》個rating會咁低
PenguinMusic 發表於 2020-12-22 00:59

我其實OK,係你哋話似曾志偉
作者: PenguinMusic    時間: 2020-12-22 11:49

我其實OK,係你哋話似曾志偉
風見志郎 發表於 2020-12-22 09:02
邊個講嘅 明明正到一個點
作者: mc)    時間: 2020-12-22 12:32

其實佢唔release 個堆一分鐘 / 留返出碟先release寫係 reprise/interlude 件事會無咁核突
作者: kyx163    時間: 2020-12-22 13:46

年頭個女金走勢俾幻國嘥曬,實在惋惜,9月派只想死與你身邊,12月派三生一吻都拎得到啦
不過the album呢三年謝安琪都叫做玩過幾多新嘢,作為樂迷已經好滿意
作者: 616.1314    時間: 2020-12-22 14:48

估唔到黑盒唔係最差 lol
34 其實我本人覺得 OK
作者: 616.1314    時間: 2020-12-22 14:49

陰功,琴晚先有個癲佬話容祖兒無唱功,連 Jace / Serrini 都不如
作者: hehehaha    時間: 2020-12-22 17:55

773312 104, 67.10%

CM(大部分人)真係唔識聽歌
作者: edwardngwy    時間: 2020-12-22 21:06

從吳雨霏嘅角度睇,仲可以出咩歌?仲可以有咩突破?
靚聲?你 ...
nicknicknick 發表於 2020-12-22 20:34

可唔可以加篇從衛蘭嘅角度睇
作者: schoe    時間: 2020-12-22 22:11

要踩大碟,又要踩歌手。
無論如何,無一個歌手做得出[Kontinue]
作者: 我等我在    時間: 2020-12-22 22:52

呢三隻碟如果係08年-10年出,信唔信連女銀都攞唔到
作者: hehehaha    時間: 2020-12-22 23:06

本來淨係睇第一段 但之後再睇發現成篇都可以提名年度噴言

年尾最後一plug唱周耀輝寫嘅yum ...
nicknicknick 發表於 2020-12-22 22:54

The album 碟評
但寫謝安琪多過個project
作者: JasOh103    時間: 2020-12-23 00:00

本來都唔知樓主係咩粉 見到「懂得下台的美 麗」就知道一定唔係琪粉
作者: on07111    時間: 2020-12-23 00:20

想用樓主的寫作手法幫Gin Lee寫一篇Dear Secret碟評 平平無奇

但打字太慢都係放棄
作者: edwardngwy    時間: 2020-12-23 00:20

本來都唔知樓主係咩粉 見到「懂得下台的美 麗」就知道一定唔係琪粉 ...
JasOh103 發表於 2020-12-23 00:00

都唔知點解呢句咁多人聽錯
作者: on07111    時間: 2020-12-23 00:27

都唔知點解呢句咁多人聽錯
edwardngwy 發表於 2020-12-23 00:20

我中文差,係咪文法上要用懂得,但歌詞就省略左個得字?
求指教
作者: bagfgfcde    時間: 2020-12-23 00:47

希望三生一吻(錄音效果不佳版) 好似段疫苗Whatsapp錄音咁流出
作者: edwardngwy    時間: 2020-12-23 00:50

我中文差,係咪文法上要用懂得,但歌詞就省略左個得字?
求指教
on07111 發表於 2020-12-23 00:27

唔關事 嗰句歌詞係下台的美藝 唔係美麗
作者: on07111    時間: 2020-12-23 00:57

edwardngwy 發表於 2020-12-23 00:50

sorry
支持美倪下台
作者: hehehaha    時間: 2020-12-23 01:09

edwardngwy 發表於 2020-12-23 00:50

懂得下台的美
首歌預言左 gin lee捨己為人 aga首奪女金既事蹟
作者: NelsonWu    時間: 2020-12-23 01:39

無知一問美藝則係點解
作者: JoeyWong    時間: 2020-12-23 05:58

成個計劃係型嘅,但係個故事唔吸引
作者: JoeyWong    時間: 2020-12-23 11:44

無知一問美藝則係點解
NelsonWu 發表於 2020-12-23 01:39

一般人都唔知噏乜就即係填得唔好啦
作者: kk8733    時間: 2020-12-23 15:56

從衛蘭嘅角度睇,仲可以出咩歌?仲可以有咩突破?
靚聲?你 ...
nicknicknick 發表於 2020-12-22 21:53

好好笑。。。
作者: JoeyWong    時間: 2020-12-24 06:43

從衛蘭嘅角度睇,仲可以出咩歌?仲可以有咩突破?
靚聲?你 ...
nicknicknick 發表於 2020-12-22 21:53

我知係玩膠,不過真係唔係咁多歌手唱得好過衛蘭
我成日都覺得如果比幾首大歌,再大谷佢3年,應該可以紅到
作者: lorbat    時間: 2020-12-24 12:24

個人認為整個project, 謝安琪來講,
只有 人妻的偽術, 沐春風, 773312, 三生一吻 係可以聽下
Juno 就浪費唔少好歌
The album overall 非常overrated
作者: Frankiekiekie    時間: 2020-12-24 12:36

陰功,琴晚先有個癲佬話容祖兒無唱功,連 Jace / Serrini 都不如
616.1314 發表於 2020-12-22 14:49

但最頂癮其實佢無錯容祖國不嬲只係賣靚聲同穩定
作者: NelsonWu    時間: 2020-12-24 12:46

要踩大碟,又要踩歌手。
無論如何,無一個歌手做得出[Kontinue]
schoe 發表於 2020-12-22 22:11

我只係諗無咗周博賢仲可唔可以做一張咁高汁嘅唱片呢?而且整一張高汁嘅唱片唔平,邊度可以令到呢個係一個唔蝕錢嘅project呢?(仲要係無大唱片公司funding)
作者: kayzzz    時間: 2020-12-24 12:50

我知係玩膠,不過真係唔係咁多歌手唱得好過衛蘭
我成日都覺得如果比幾首大歌,再大谷佢3年,應該可以紅 ...
JoeyWong 發表於 2020-12-24 06:43

衛蘭紅左好耐喇喎  2006-2009果段時間人氣好堅
作者: kayzzz    時間: 2020-12-24 12:51

喂成篇野膠味濃
作者: NelsonWu    時間: 2020-12-24 12:55

本來淨係睇第一段 但之後再睇發現成篇都可以提名年度噴言
nicknicknick 發表於 2020-12-22 22:54

噴多d先好睇~
年尾最後一plug唱周耀輝寫嘅yum歌。整體黎講,揀嘅歌係好適合謝安琪。姐係生咗兩個小朋友嘅44歲歌手唱慘情歌就無人想聽 但係唱yum歌又適合?貪謝大媽夠驅風?

至少做自己鍾意嘅歌,而唔係千篇一律嘅少女慘情歌,係值得鼓勵嘅

The album 碟評
但寫謝安琪多過個project
hehehaha 發表於 2020-12-22 23:06

如果無謝安琪,淨係得juno嘅唱片中會有咁多attention/人買咩?而且作為一線,樂迷嘅要求自然就會高。好多時策劃一張唱片嘅時候係要考慮歌手嘅長處,短處。無理由叫一個擅長唱live嘅歌手,揀d平平無奇嘅歌;亦都冇可能叫一個擅長高音嘅歌手,揀d唔啱嘅demo。The album 唔係一張將幾隻派咗台嘅single合埋嘅EP,佢係明顯有背後踱過嘅。
作者: on07111    時間: 2020-12-24 13:22

kayzzz 發表於 2020-12-24 12:50

如果佢係睇903頒獎禮結果,佢可能真係叫"唔夠紅"
作者: Lewis    時間: 2020-12-24 14:46

唔講劇情追看性
論單曲聽係幾正 特別係發掘到key姐更多嘅歌路
不過the album聽得多個人會好負 無咩歌係cheerful
作者: abcxyz302006    時間: 2020-12-24 20:58

佢新人果年已經爆緊
作者: JoeyWong    時間: 2020-12-25 16:51

但我覺得衞蘭係應該紅到Kay咁
作者: 洗衣王國130    時間: 2020-12-26 01:48

但我覺得衞蘭係應該紅到Kay咁
JoeyWong 發表於 2020-12-25 16:51

衛蘭 連 903 最女都未拎過
作者: on07111    時間: 2020-12-26 07:27

洗衣王國130 發表於 2020-12-26 01:48

According to wiki, janice got 2018我們的大學叱咤巡迴頒獎禮(香港教育大學)- 叱咤樂壇我最喜愛的女歌手
作者: JoeyWong    時間: 2020-12-26 12:06

洗衣王國130 發表於 2020-12-26 01:48

係呀,所以我咪話覺得如果俾幾首大歌谷一谷佢係可以紅

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2