標題: 傳UA Cinemas即日結業 網站與手機app已不能連上 [打印本頁]

作者: kenneth    時間: 2021-3-8 02:39     標題: 傳UA Cinemas即日結業 網站與手機app已不能連上

UA Cinemas(娛藝院線)由1985年在香港成立,陪伴香港人多年,在香港有多間影院,也有發行電影。今日(8/3)有網民發現UA的網站已經不能登上,而手機app也是連不上,網上也傳出UA員工已被通知明天不用返回院線,而是直接去總公司,令人懷疑是不是要結業。

連結在此

Kenneth點評: 本身已經明日復明日嘅睇戲計劃
家下再受到嚴重打擊
嚮12月停業之前一日我重嚮ua一連睇咗4齣戲
家下好可能已經係絕響 瘟疫政治good job
Tyli會員之前話唔知三藩市嘅戲院幾多可以嚮解封開返
豈料瘋狂執笠率先已經嚮香港發生 全線執笠影響甚鉅
亦唔似星影匯the grand咁有時間完美交接
大家歡迎討論下
作者: kenneth    時間: 2021-3-8 02:47

UA院線全線售票暫停
RYAN 08/03/2021

UA院線近年經營出現大量狀況,繼一月突然宣佈將尖沙咀K11 Art House經營權自本月一日起轉手MCL院線。而UA院線網站自今晚起突然停售周一起的戲票。

上圖所見,便是UA院線網站的情況,全線戲院已經再沒有戲票發售。而在其官方App亦沒有戲票發售。

據UA院線業內人士指出,該公司的人力資源部門,於星期日晚上突然通知全線員工星期一不用上班,將要星期一早上約十時左右到灣仔某個禮堂去聽一個長約一小時的講座。而據一些電影發行公司指出,在UA院線於去年年中上映的電影,至今仍未收到該收到的發行款額,部分款額少至數千元,反映該公司的財政狀況似乎出現重大問題。

而在今早凌晨一時,UA院線官方網站更只有「歡迎登入UA院線」的字眼,令人懷疑是否全線結業。

目前UA院線全線共有六家戲院,分別位於時代廣場、旺角Moko、九龍灣淘大花園商場及MegaBox商場、青衣城及東薈城。至於六家戲院會否真的全數結業,還是有何發展,則有待明天的員工大會情況如何發展好了。

https://www.hkfilmblog.com/archives/81139

講鏟片文
作者: kevin2011    時間: 2021-3-8 02:47

香港戲院又再次步入寒冬
作者: kevin2011    時間: 2021-3-8 03:04

依家希望其他戲院可以撐住
作者: tyli    時間: 2021-3-8 03:05

kenneth點我名好感動

唔知我屋企附近嘅UA theatre會唔會開得翻呢
我從來未去過  之後有機會都想幫襯下。。
作者: kenneth    時間: 2021-3-8 03:06

kenneth點我名好感動

唔知我屋企附近嘅UA theatre會唔會開得翻呢
我從來未去過  之後有 ...
tyli 發表於 2021-3-8 03:05

咁啱我哋前兩日先討論完就出事
一語定讖
作者: Whitestone    時間: 2021-3-8 03:12

真係好可惜
作者: kenneth    時間: 2021-3-8 03:29

真係好可惜
Whitestone 發表於 2021-3-8 03:12

E... 係喎! Ua另1個賣點係十居其九嘅香港imax熒幕都嚮佢院線
作者: michael344    時間: 2021-3-8 07:46

要搵UA財務鳥
作者: kenneth    時間: 2021-3-8 08:53

[attach]10744[/attach]

噩夢成真 bye ua
作者: LoveMirkay520    時間: 2021-3-8 09:21

好彩我D電影coupon全部都係MCL
作者: 小伙子.    時間: 2021-3-8 09:38

真係一個時代嘅終結
作者: hkwilliamsiu    時間: 2021-3-8 09:49

UA出了聲明,香港UA院線全部結束
作者: kk8733    時間: 2021-3-8 09:54

感謝內地   。。。
作者: mosesming    時間: 2021-3-8 09:55

好彩我D電影coupon全部都係MCL
LoveMirkay520 發表於 2021-3-8 09:21

要睇就快
下次唔知輪到邊間/邊個行業
作者: bagfgfcde    時間: 2021-3-8 09:57

So shocking
作者: b01091018    時間: 2021-3-8 10:00

沙田友表示
ua = management failure
作者: Lewis    時間: 2021-3-8 10:33

世界級
俾人預先用曬D垃圾voucher都唔俾
作者: kwanie    時間: 2021-3-8 10:40

yay 林鄭GOOD JOB
作者: Serendipity    時間: 2021-3-8 10:50

so sad... 雖然通常都去百老匯,但都做咗UA會員多年,仲有啲積分未用...
作者: SugarFree    時間: 2021-3-8 10:51

停咁耐工點捱到落去?仲要周而復始咁停
作者: kenneth    時間: 2021-3-8 10:52

so sad... 雖然通常都去百老匯,但都做咗UA會員多年,仲有啲積分未用...
Serendipity 發表於 2021-3-8 10:50

好多積分 同埋生日飛 原本諗住拖兩日去睇家下唔使諗luu
作者: michael344    時間: 2021-3-8 10:54

yay 林鄭GOOD JOB
kwanie 發表於 2021-3-8 10:40

攬炒之母
作者: hkwilliamsiu    時間: 2021-3-8 11:17

好多積分 同埋生日飛 原本諗住拖兩日去睇家下唔使諗luu
kenneth 發表於 2021-3-8 10:52

我有少少voucher ,但已經過了期
作者: sexykaren    時間: 2021-3-8 12:18

我有2張coupon留番睇stand by me2,好彩唔係ua,但我現在唔用得住
作者: 616.1314    時間: 2021-3-8 12:30

好慘
作者: edwardngwy    時間: 2021-3-8 13:35

Rip ua
作者: kaman921    時間: 2021-3-8 14:04

開支那戲院
上國產片?
作者: stephybest    時間: 2021-3-8 14:55

MCL都隨時執粒好似係
作者: kevin2011    時間: 2021-3-8 14:56

MCL都隨時執粒好似係
stephybest 發表於 2021-3-8 14:55

呢間大把錢 唔駛驚
作者: chachacharlie    時間: 2021-3-8 18:58

多得佢唔少
作者: kenneth    時間: 2021-3-9 00:32

多得佢唔少
chachacharlie 發表於 2021-3-8 18:58

瘟疫政治 ask ccp why!!!
作者: kenneth    時間: 2021-3-9 00:33

Serendipity 發表於 2021-3-8 10:50

苦主大聯盟!
作者: Solomon    時間: 2021-3-9 02:16

MCL都隨時執粒好似係
stephybest 發表於 2021-3-8 14:55

https://hk.appledaily.com/entert ... N5GETDHKALEIVRIBNA/
有36年歷史的UA Cinemas(娛藝院線)今日宣佈全線結業,將進入清盤程序,於今年2月底停運的戲院UA K11 Art House,已由林建岳旗下的洲立MCL 院線於上周六(6日)正式接手營運,今日UA院線宣佈停業後,MCL院線隨即在網上發通告與UA割席,「由即日起,我們不會再接受 UA K11 Art House之現金禮券」。

即刻割席
作者: kevin2011    時間: 2021-3-9 03:33

有36年歷史的UA Cinemas(娛藝院線)今日宣佈全線結業,將進入清盤程序,於今年2月底停運的戲院UA K11  ...
Solomon 發表於 2021-3-9 02:16

割既速度仲快過打針
作者: chachacharlie    時間: 2021-3-9 09:55

有36年歷史的UA Cinemas(娛藝院線)今日宣佈全線結業,將進入清盤程序,於今年2月底停運的戲院UA K11  ...
快到咁
作者: kenneth    時間: 2021-3-9 11:03

又一批苦主
作者: kenneth    時間: 2021-3-9 11:04

[attach]10753[/attach]

呢單唔知會點
作者: michael344    時間: 2021-3-9 12:59

快到laugh die me
作者: kk8733    時間: 2021-3-9 19:52

好耐無睇戲。。
作者: kk8733    時間: 2021-3-9 19:52

又一批苦主
kenneth 發表於 2021-3-9 11:03

好多人失業。。
作者: losyes    時間: 2021-3-10 10:22

安心等誰接管
作者: SET    時間: 2021-3-10 15:10

一雞死一雞鳴吧~
作者: kenneth    時間: 2021-3-12 13:14

安心等誰接管
losyes 發表於 2021-3-10 10:22

Tag得幾靚
作者: powerful    時間: 2021-3-12 13:18

UA 都真係積弱多年,近年愈來愈少院係佢旗下,IMAX 都一早放寬左比其他院線用,冇埋獨市優勢,不過疫情算係幫佢蓋棺啦
百老匯做唔住就堅會震驚,雖則中國Kubrick都執唔少,香港希望頂得住

始終多院線多競爭先係好事,如果有D唔係大集團都開到小戲院,唔使連商場就好啦,golden scene係好開始
作者: kenneth    時間: 2021-3-12 13:38

UA 都真係積弱多年,近年愈來愈少院係佢旗下,IMAX 都一早放寬左比其他院線用,冇埋獨市優勢,不過疫情算係 ...
powerful 發表於 2021-3-12 13:18

Cm多啲關注電影
作者: 616.1314    時間: 2021-3-12 14:46

好唏噓
雖然我唔算好鍾意睇戲
但因為以前屋企樓下有 UA
基本上由細到大睇戲都係幫襯 UA
五次 FROZEN II 有三次都係喺 UA 睇
RIP
作者: kenneth    時間: 2021-3-12 14:50

好唏噓
雖然我唔算好鍾意睇戲
但因為以前屋企樓下有 UA
基本上由細到大睇戲都係幫襯 UA
五次 FROZEN II 有 ...
616.1314 發表於 2021-3-12 14:46

沙田 屯門定黃埔?
作者: 616.1314    時間: 2021-3-12 14:51

沙田 屯門定黃埔?
kenneth 發表於 2021-3-12 14:50

全部都唔係
之前已經執咗了
不過唔講太多費時 Kenneth 起我底!
作者: kk8733    時間: 2021-3-12 20:27

上次睇戲5-6年前。。
作者: qwerasd123    時間: 2021-3-16 21:13

真系爆mon維修好可惜
作者: kenneth    時間: 2021-5-12 16:16

https://news.mingpao.com/ins/%e6 ... c%e6%94%b6%e8%88%96

本港大型連鎖戲院UA Cinemas早前宣布全線結業,並已啟動清盤程序。MegaBox昨(11日)入禀高等法院,指稱UA戲院拖欠租金、營業額租金和管理費等逾1127萬元,要求對方還款、賠償損失,以及交出有關舖位和廣告牌位置。

原告為MegaBox Development Company Ltd.,被告為娛藝院線有限公司。入禀狀指出,雙方於2017年6月簽訂10年租約,將MegaBox商場部分樓層的舖位,以及部分廣告牌位置租借予被告,被告則須繳付基本租金、營業額租金、管理費和宣傳費等費用。

入禀狀續稱,去年2月,被告未有支付有關費用,亦沒將部分廣告牌歸還予原告,加上被告早前向法庭申請清盤,認為被告非法佔用有關處所,要求被告還款、賠償損失,以及交出有關舖位和廣告牌位置。
作者: b01091018    時間: 2021-5-12 16:38

本港大型連鎖戲院UA Cinemas早前宣布全線結業,並已啟動清盤程序。MegaBox昨(11日)入禀高等法院,指稱 ...
kenneth 發表於 2021-5-12 16:16

MegaBox 都好忍得 wo
成年有多

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2