標題: Gin Lee擔任《勁歌》嘉賓興奮分享合照 遭Fans劣評洗版唾棄 [打印本頁]

作者: kayzzz    時間: 2021-4-7 14:23     標題: Gin Lee擔任《勁歌》嘉賓興奮分享合照 遭Fans劣評洗版唾棄

ViuTV 5年前開台,其音樂節目《Chill Club》做得有聲有色,跟大台關係破裂的三大唱片歌手更成為節目中常客,在充滿盛意的Live Band伴奏下製作出不少令觀眾難忘的畫面,而曾經是樂壇指標的大台音樂節目《勁歌金曲》卻每況越下,變成獨家村,聲勢更被薛家燕主持的《流行經典50年》壓倒。

自今年1月曾志偉被召回巢任高層救亡,同時令三大跟大台關係破冰,旗下歌手可亮相《勁歌金曲》,李幸倪(Gin Lee)昨晚與衛蘭、林欣彤、曾若華、許靖韻、胡鴻鈞、林奕匡及馮允謙一齊擔任《勁歌金曲》嘉賓,Gin Lee於社交平台專頁分享8人在《勁歌》錄影廠合照,寫上「今日拍攝第一集全新嘅《勁歌金曲》」,怎料惹來Fans劣評洗版唾棄「和去老人院表演沒分別,tvb那些老人觀眾看了你十次表演,也只會指着電視問,呢個女人係邊個黎?」、「音響又差過ViuTV,聽到爆耳。」、「Cctvb冇人睇啦。你上親Chill Club我都會睇。cctvb就不了。」、「下次去啲咁x嘅電視台,唔好出post。」、「唔好忘記ViuTV﹗」及「希望你唱片公司環球會聽到民意啦」等。甚至有網友質問「唔知邊個電視台之封殺晒星夢以外所有歌手?歌手唱歌無live band 無得唱晒全首,樂壇多得呢個電視台唔少呀,見人哋Chill Club搞得咁出色先肯改革自己音樂節目?」其實有份演出的其他歌手中,只得馮允謙有分享在《勁歌》合照,其餘歌手也只是低調地在IG Story被tag分享。

觀眾眼睛是雪亮的,有盛意用心製作,定必有人讚賞,Gin Lee早於3星期前,同樣在專頁內分享自己跟曾比特在《Chill Club》合唱的《手望(守望版)》,留言是一面倒讚好,更有人指是「神曲」、「好耐冇聽過你天籟聲音」、「真係好好聽,嗰晚聽完上網loop咗一晚」等。

Source: https://hk.appledaily.com/entert ... 2BDNHAXPDTONPTLEUY/

個人意見: 支持幸兒 雖然我唔會睇 但歌手有多個平台宣傳都係好事 好似係

Btw 網民係咪暗串dear secret全碟都好難聽
作者: jasonng    時間: 2021-4-7 14:45

Dear Secret 好明顯係宣傳不足
作者: 616.1314    時間: 2021-4-7 14:46

但 Chill Club 啲修音都好侮辱幸兒
利申:唔睇電視
作者: John    時間: 2021-4-7 14:51

其實係一日都好耐
已經日日聽幸兒門
作者: Garfield    時間: 2021-4-7 15:04

班網民唔夠黃,仲用Facebook
作者: HOTMAN    時間: 2021-4-7 15:44

但 Chill Club 啲修音都好侮辱幸兒
利申:唔睇電視
616.1314 發表於 2021-4-7 14:46

覺得CD version嘅修音都好侮辱幸兒
作者: edwardngwy    時間: 2021-4-7 15:54

喜歡幸倪
不喜歡tvb
作者: b01091018    時間: 2021-4-7 15:58

被薛家燕壓倒
作者: stephybest    時間: 2021-4-7 15:59

幸倪有haters!紅硬
作者: JasOh103    時間: 2021-4-7 16:00

原來手望chill club已經十幾萬views

反而好姊妹同一集首春光得八千幾
作者: on07111    時間: 2021-4-7 16:02

比人咁劣評,幸兒今年又要流眼淚了
作者: kayzzz    時間: 2021-4-7 16:07

原來手望chill club已經十幾萬views

反而好姊妹同一集首春光得八千幾 ...
JasOh103 發表於 2021-4-7 16:00

可能幸兒d fans同你一樣咁中意streaming同睇youtube支持偶像
作者: michael344    時間: 2021-4-7 16:17

Gin tvb 最女
903勢ban 煎你
作者: kk8733    時間: 2021-4-7 17:16

被薛家燕壓倒
b01091018 發表於 2021-4-7 15:58

扁左????
作者: squares    時間: 2021-4-7 17:50

從來都無任何黃嘅線索
最多當係綠色
總之cctvb就唔睇啦
作者: boy4dudes    時間: 2021-4-7 18:02

Gin Lee終於有news, bad news is good news, keep it up!
作者: kenneth    時間: 2021-4-7 18:10

比人咁劣評,幸兒今年又要流眼淚了
on07111 發表於 2021-4-7 16:02

咁咪又有新聞!?
作者: kaman921    時間: 2021-4-7 18:11

控制唔到唔比佢上邊間電視台
作者: kaka1224    時間: 2021-4-7 19:22

都唔知個記者係咪青口fans
作者: WZA111    時間: 2021-4-7 19:26

有新聞出來了
敢2.0 is coming!!
作者: 星夢情真    時間: 2021-4-7 19:38

好煩... 唔睇咪唔睇
況且堅堅都post過幾次上大台既相
要驚你地嘅就唔會繼續po啦
BTW 即刻去佢IG食花生先
作者: LoveMirkay520    時間: 2021-4-7 19:43

扁左????
kk8733 發表於 2021-4-7 17:16

扁煎
作者: kenny1102    時間: 2021-4-7 19:59

我就係要呢d
作者: 178756    時間: 2021-4-7 20:05

鬥黃真係好煩  自己唔睇TVB咪唔好睇囉
就算睇嘅人屋企冇計收視嗰個盒都唔會幫到TVB加收視架啦
以前星夢聯歡會又話得自己人玩晒
宜家多咗歌手上嚟又話上TVB就藍
其實可以比嗰啲只睇TVB嘅藍絲認識多啲歌手咁唔好咩
假如之後Mirror Error真係上到TVB唔通又鬧呀?
作者: liebe    時間: 2021-4-7 20:11

迦貴妃幸運在 support佢嘅台唔會畀人鬥

但2021預定最女倪貴妃真係尷尬喇
同中央台友好 會失幾多黃fans? 自己上年紀嘅fanbase夠大嗎?
唔去 會唔會令自己陷入冇台support 青口威哂嘅境況呢?
作者: beethoven250    時間: 2021-4-7 20:19

鬥黃真係好煩  自己唔睇TVB咪唔好睇囉
就算睇嘅人屋企冇計收視嗰個盒都唔會幫到TVB加收視架啦
以前 ...
178756 發表於 2021-4-7 20:05

啱呀 唔好話Mirror error上tvb Rubberband開完concert接受tvb訪問唔通又變左藍
作者: on07111    時間: 2021-4-7 20:32

環球宣傳gin lee方法就係送佢去TVB?呢兩個月已經有

1.李幸倪恨攞《勁歌》女歌手獎
2.AGA望唱古裝劇歌曲 Gin Lee最想拍劇
3.李幸倪每周一訪電視城 喜變無綫「搶手貨」
啱呀 唔好話Mirror error上tvb Rubberband開完concert接受tvb訪問唔通又變左藍
beethoven250 發表於 2021-4-7 20:19

此外,身為ViuTV藝人的MIRROR又會否想亮相TVB音樂節目?Lokman大方表示:「一早講過不介意,好想去!」Anson Kong則鬼馬地說:「最想講『交返畀一廠』這句話,哈哈!」
作者: kayzzz    時間: 2021-4-7 20:51

2.AGA望唱古裝劇歌曲  ...
on07111 發表於 2021-4-7 20:32

可能堅堅形象同大台match
其實堅堅ig d留言都幾平行時空 上面幾個歌手話好fun好fun
下面一堆平民鬧大台
作者: rickychan0809    時間: 2021-4-7 21:14

我自己唔會睇,但支持歌手上去賺CCTVB ge 錢
作者: qwerzx    時間: 2021-4-7 21:35

堅要學下花鼠 上tvb而唔俾人鬧
作者: on07111    時間: 2021-4-7 21:42

其實件事係點,我見Jude,Fail,Jay,都有出post,唔係story。但得Gin咁多炮火
明明Gin唔算造星邦都咁
作者: bagfgfcde    時間: 2021-4-7 21:50

其實件事係點,我見Jude,Fail,Jay,都有出post,唔係story。但得Gin咁多炮火
明明Gin唔算造星邦都 ...
on07111 發表於 2021-4-7 21:42

是不是 AGA 打手搞事?
作者: Garfield    時間: 2021-4-7 21:54

連登熱門post

其實今次錄勁歌最大粒係軒仔,但新聞落咗Gin到
作者: Lewis    時間: 2021-4-7 22:05

幸兒啲粉咁黃嘅 唔錯
作者: beethoven250    時間: 2021-4-7 22:26

明明大把歌手出story/post 蘋果記者係咪aga fans
定係gin未去到軒仔level既fan base 可以兩台走都受落
作者: LLLC    時間: 2021-4-7 23:47

啱啱睇到Fb嗰post 2.1K like 42 嬲

劣評洗版唾棄???
作者: jaytang    時間: 2021-4-7 23:47

迦貴妃幸運在 support佢嘅台唔會畀人鬥

但2021預定最女倪貴妃真係尷尬喇
同中央台友好 會失幾多黃fans? 自 ...
liebe 發表於 2021-4-7 08:11 PM

唔好意思, 兩位都仍係妃位,
如果今年仲keep到女金, 先冊封AGA為海貴妃
倪妃勢不如前, 到妃位已止步

作者: jaytang    時間: 2021-4-7 23:51

2.AGA望唱古裝劇歌曲  ...
on07111 發表於 2021-4-7 08:32 PM

其實佢拎最女適合不過,
對比下LI幾年, 大把人排隊拎番都得~~
「最受歡迎」咋嘛, 其實應該要等同叱吒最女咁, 只係人氣高就OK!!!

可以拎番一次: 謝皇后、方皇貴妃、
汶妃、宜妃、海妃、倪妃

作者: 星夢情真    時間: 2021-4-8 00:21

我自己唔會睇,但支持歌手上去賺CCTVB ge 錢
rickychan0809 發表於 2021-4-7 21:14

做嘉賓都有錢收ga? 咁好搵?
作者: tyli    時間: 2021-4-8 00:51

連登熱門post

其實今次錄勁歌最大粒係軒仔,但新聞落咗Gin到 ...
Garfield 發表於 2021-4-7 09:54 PM

咁軒仔前幾個禮拜都上過勁歌,冇乜畀人鬧,佢始終都係廣州出世,上tvb無問題㗎
都唔知啲人鬧咩,多一個平台俾歌手咪幾好,你哋唔睇咪得囉,阻住啲歌手揾錢真係好咩?
but 都開心gin終於有啲新聞
作者: John    時間: 2021-4-8 00:51

因為Gin Lee最紅最多fans
作者: Garfield    時間: 2021-4-8 00:52

其實佢拎最女適合不過,
對比下LI幾年, 大把人排隊拎番都得~~
「最受歡迎」咋嘛, 其實應該要等同叱吒最女 ...
jaytang 發表於 2021-4-7 23:51

李幸倪恨攞《勁歌》女歌手獎   <- 標題黨
根本就無講過好恨
作者: WZA111    時間: 2021-4-8 05:10

From IG comment:
咁快就加入咗“被人放棄歌手”系列

支持我Gin
想問“被人放棄歌手”系列包括家謙嗎
睇嚟我Gin人氣同家謙就快有得比
作者: rickychan0809    時間: 2021-4-8 10:38

做嘉賓都有錢收ga? 咁好搵?
星夢情真 發表於 2021-4-8 00:21

上節目梗係有出鏡費收啦, 要唱歌就收多啲
作者: 數彩虹    時間: 2021-4-8 10:49

「tvb那些老人觀眾看了你十次表演,也只會指着電視問,呢個女人係邊個黎?」
作者: liebe    時間: 2021-4-8 11:24

倪妃勢不如前, 到妃位已止 ...
jaytang 發表於 2021-4-7 23:47

公主好耐冇見
我都好少上嚟 聽錯咗人哋講公主封咗佢哋貴妃

如果未來勁歌十年正式浩劫結束到
係咪應該諗下有咩方法補償返呢十年內應得而又冇得到獎嘅歌手呢?
Jason Alfred... 不勝枚舉
作者: liebe    時間: 2021-4-8 11:27

李幸倪恨攞《勁歌》女歌手獎
Garfield 發表於 2021-4-8 00:52

老實講 覺得中央台恨佢拎多d 浩劫後第一屆用佢嚟洗乾淨個公信力
好似ivana當年幫手洗白亞太同金曲金一樣

不過點解到4月乜歌都仲未派
作者: mosesming    時間: 2021-4-8 11:30

老實講 覺得中央台恨佢拎多d 浩劫後第一屆用佢嚟洗乾淨個公信力

...
liebe 發表於 2021-4-8 11:27

因為依幾年嘅四台都證實咗拎金獎/大獎唔需要派得早+多
只要想俾/傾掂數就會頒
作者: on07111    時間: 2021-4-8 11:40

From IG comment:
咁快就加入咗“被人放棄歌手”系列

支持我Gin
想問“被人放棄歌手”系列包括家謙嗎 {:4_ ...
WZA111 發表於 2021-4-8 05:10

家謙上tvb頒獎禮,我都全力反左佢一晩
作者: Nathan    時間: 2021-4-8 11:54

...

點解唔比Mag?
見到Mag雀躍想玩TVB頒獎禮,
佢今年好髮力,
而且佢係因為TVB先紅,我一直覺得佢代表作係AINY
作者: on07111    時間: 2021-4-8 15:02

李幸倪恨攞《勁歌》女歌手獎
Garfield 發表於 2021-4-8 00:52

報導:
問到可想攞「最受歡迎女歌星」? Mag表示:「嘩!盡力啦。」Gin亦笑言:「一齊玩吓囉,可以嘅,一齊加油。」

問題:
李幸倪恨攞《勁歌》女歌手獎? 答案應該係無從判斷

作者: kayzzz    時間: 2021-4-8 15:08

報導:
問到可想攞「最受歡迎女歌星」? Mag表示:「嘩!盡力啦。」Gin亦笑言:「一齊玩吓囉,可以嘅,一 ...
on07111 發表於 2021-4-8 15:02

諗起一兩年前佢俾傳媒問起係咪做環球一姐又係咁既style答
作者: on07111    時間: 2021-4-8 15:37

回復 52# kayzzz

「其實識我嘅人都知道我係十分低調嘅人嚟,我除咗驚嚇之外,係有少少遺憾嘅。如果有機會再上C1全版,我希望係音樂上面嘅成就。我會加把勁,希望下次係攞好勁嘅Grammy、Oscar。」
「同一日出MV唔代表啲乜,我冇諗呢啲,一姐唔係自己講,係人哋畀嘅稱呼,我只做自己的本份,我哋都有默契,唔會因為呢啲影響感情。」
「隻碟都使唔少錢,啲MV係電影製作,質感、質素都好唔同。(咁揼本,繼續做『一姐』?)又講呢啲!我用心造碟,公司又全力支持,好好呀!」
「唔好咁講,公司都係錫我啫,畀咗好多資源我,成隻碟使咗 200萬,搵咗 Eric Kwok、舒文造歌,隻碟真係我自己揸弗㗎。」
「Kary不是我死敵,全部歌手都感情好,出碟會互相鼓勵。自己內心一方面羨慕Kary可放長假休息,同時亦感恩獲公司支持重視工作不斷,人雖然攰但開心。」
「不清楚『一姐』定義,自己亦未想過。唱碟有好成績已是很大成就感,開騷有人看,門票全沽清才是最實際,不會去跟其他人鬥。」

十年如當日
作者: John    時間: 2021-4-8 16:26

回復  kayzzz

「其實識我嘅人都知道我係十分低調嘅人嚟,我除咗驚嚇之外,係有少少遺憾嘅。如果有機會再 ...
on07111 發表於 2021-4-8 15:37

可以整合李幸兒金句錄嗎

e.g. 「但我個輪廓,可能比較適合演西洋女子,希望有機會試啦。」
Gin Lee對姜濤說︰「其實你係我幻想出嚟嘅。」
作者: jaytang    時間: 2021-4-8 20:47

公主好耐冇見
我都好少上嚟 聽錯咗人哋講公主封咗佢哋貴妃

如果未來勁歌十年正式浩劫結束到
係咪 ...
liebe 發表於 2021-4-8 11:24 AM

米係,大把人要拎番最男、最女!!
第一個係謝皇后~~~

作者: leroyjaime    時間: 2021-4-8 21:56

哎呀公主你回歸喇 咁如果海妃攞到Viu女金有無得貴妃咗呢?
作者: leroyjaime    時間: 2021-4-8 21:57

米係,大把人要拎番最男、最女!!
第一個係謝皇后~~~
jaytang 發表於 2021-4-8 20:47

佢仲係皇后咩? 唔會係太妃咗咩?
作者: on07111    時間: 2021-4-8 22:10

不過點解到4月乜歌都仲未派
...

今年煎煎已經派左開煙熄燈同開錯煙,只要派埋敢2.0就可以三首歌拎加拿大女金
可以整合李幸兒金句錄嗎

e.g. 「但我個輪廓,可能比較適合演西洋女子,希望有機會試啦。」
Gin Lee對姜 ...
John 發表於 2021-4-8 16:26

句句都好長。都係美祖一針到血多d
作者: mosesming    時間: 2021-4-8 22:14

今年煎煎已經派左開煙熄燈同開錯煙,只要派埋敢2.0就可以三首歌拎加拿大女金
句句都好長。都係美 ...
on07111 發表於 2021-4-8 22:10

我覺得所有女歌手都要參考祖先2005年叱吒女金段謝詞
可以做到由頭到尾都有金句係好高難度
作者: sigmasigma    時間: 2021-4-9 11:32

公主取消咗佢哋個封號
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=16852&pid=1546694
作者: Frankiekiekie    時間: 2021-4-9 19:47

本身又唔紅個image又娘
我都A&R都唔知點幫呢條婆娘
馬拉雞係要痴呢啲嘢生活到
由型人道到敢到ml家根本無分鐘
唔紅有原因
作者: Frankiekiekie    時間: 2021-4-9 19:50

句句都好長。都係美 ...
on07111 發表於 2021-4-8 22:10

好懷念祖藍打飛機過嚟
作者: jaytang    時間: 2021-4-10 09:04

哎呀公主你回歸喇  咁如果海妃攞到Viu女金有無得貴妃咗呢?
leroyjaime 發表於 2021-4-8 09:56 PM

可以比佢上番去貴妃位置
不過大機會由汶貴妃首奪ViuTV女歌手
作者: leroyjaime    時間: 2021-4-10 15:38

可以比佢上番去貴妃位置
不過大機會由汶貴妃首奪ViuTV女歌手
jaytang 發表於 2021-4-10 09:04

乜Viu唔係會頒金銀銅咩?
作者: jaytang    時間: 2021-4-10 22:16

乜Viu唔係會頒金銀銅咩?
leroyjaime 發表於 2021-4-10 03:38 PM

咁樣牙?
咁汶妃首奪Viu女金囉

p.s. 一係Serrini, 一係二汶女金嫁喇~~

作者: bagfgfcde    時間: 2021-4-11 18:45

2012年6月1日,李幸倪憑歌曲《Falling》榮登上勁歌金榜冠軍位置,成為破冰後首位有歌曲成為冠軍歌的歌手。

2012年8月10日,李幸倪憑歌曲《Falling》在《2012勁歌金曲優秀選第二回》獲得歌曲獎,成為簽署「備忘錄」後首位在TVB勁歌金曲優秀選得獎的歌手。

Gin 同 TVB 好有緣
作者: wood1024    時間: 2021-4-11 22:58

上tvb或者可以吸引老人fans啩

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2