標題: 做阿女「經理人」!謝安琪無力抱起囡囡勁感觸 [打印本頁]

作者: myrichardac    時間: 2021-4-14 12:04     標題: 做阿女「經理人」!謝安琪無力抱起囡囡勁感觸

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20210414/mobile/bkn-20210414100921701-0414_00862_001.html

歌手謝安琪(Kay)同老公張繼聰育有一對仔女,大仔張瞻、細女張靖(Karina),兩公婆平時都經常分享同小朋友嘅生活點滴,但就甚少放正面相,雖然Kay有幫囡囡開社交平台Account,惟一直以嚟都係得2張相,時間停留咗喺2017年、即係Karina出世後3日。

不過!最近疑似轉行做農夫嘅Kay,除咗用心務農之外,就係經營Karina個社交帳號,由上月底開始Upload多張囡囡嘅靚樣相,啱啱過咗4歲生日嘅Karina愈大愈靚,着起裙仔零舍Girly,而且表情同Pose都多多,影張學生相都Model上身擺個Poker Face出嚟,真係估佢唔到!另外,Kay又代囡囡把口用英文出Post:「我見到好多人都話我似爸爸,我好開心,因為我覺得爸爸係最有趣嘅人,我希望可以好似爸爸咁將幸福、快樂分享出去。」呢番說話仲唔冧爆張繼聰!

不過日前Kay更囡囡出出享天倫時,當女兒要求玩「飛高高」時,Kay開始發現自己力有不逮,感觸表示:「我發現自己已經不夠氣力把你抱得高高的,是因為……手臂......嗎?老實說,當刻我是非常心虛的,很久很久沒有到健身房,是體能差了很多嗎?應該是有一點關係。」

但之佢話原來最真實原因係女兒「長大了高了重了」:「我大概快抱不起你了,以前跌跌撞撞的小胖腿,現在跑得飛快伴你到處去。我知道它會帶你走得很遠攀得很高,所以我也知道,我要好好照顧自己,然後便可以一直這樣,快樂地快樂地伴着你。」

個人感想:繼續追蹤kay嘅退休生活
琪琪轉行做經理人啦 可以考慮吓上tvb新節目日日媽媽聲分享下育兒心得
作者: kwanie    時間: 2021-4-14 12:08

可惜我已經退休 一早已養尊處優
坦克再駐守只可高叫快走快走
不可以插手青春些會救到亞洲
歐洲與美洲今天怎強出頭
作者: foreverkontinue    時間: 2021-4-14 12:50

歐洲與美洲今天怎 ...
kwanie 發表於 2021-4-14 12:08

還願我懂下台的美藝
鞠躬了就退位
起碼得到敬禮
作者: on07111    時間: 2021-4-14 12:57

想好好修一修 水晶甲已經接近褪色
想好好敷一敷 補濕乳有益 美白去漬
再到處逛一逛 有道無情力 帶著我
先攻佔西武 再殺埋街鋪 去皇室堡 搶減價貨
作者: mosesming    時間: 2021-4-14 12:59

慢慢去呼吸將苛刻的眼光拋低
行事憑寬恕用大智慧
It's Your Body 無謂給火舌摧毀
作者: stephybest    時間: 2021-4-14 13:01

媽媽去哪兒
作者: HOTMAN    時間: 2021-4-14 13:06

走畢這些年稍稍喘息半天
充了電更高更廣可以歷遍
山峰崩於前也會不變顏面
隨年月累積的廣闊視線
迎接新的一章 一切盛宴
我一直高歌真切為你 送上冠冕
作者: Wonders    時間: 2021-4-14 13:09

全因有你在 令我不須長留月台
就算三軍臨城中 車門仍敞開
一起走稍稍作歇息 鄉郊中望海
遺下兵荒都市 繼續競賽  

沿路風光的美 震撼腦袋
作者: 快劍俠    時間: 2021-4-14 13:41

還願我懂下台的美藝
鞠躬了就退位
起碼得到敬禮
foreverkontinue 發表於 2021-4-14 12:50

佢真係下台下得好美麗.   真係唔似得有D人死人霸生地
作者: kaman921    時間: 2021-4-14 14:41

由這裡 行過去
作者: alison1225    時間: 2021-4-14 15:07

想知佢幾時出新歌多啲?
作者: kayzzz    時間: 2021-4-14 15:11

人最討厭沒個性 做大事要幾歲便被承認
談情亦沒憑證 不如沈默放浪似幽靈
年少亦從未任過性 極沒人性
未共你驚世駭俗難認命
剛好你闖進來 手牽手出走到邊境
結合的基因只靠即興
作者: kayzzz    時間: 2021-4-14 15:12

想知佢幾時出新歌多啲?
alison1225 發表於 2021-4-14 15:07

阿key要學電單車 學插花
黎緊學埋影相
應該真係引退
作者: liebe    時間: 2021-4-14 15:14

快劍俠 發表於 2021-4-14 13:41

像日像月的 是命是運的
還原為人的人
已再見了根本不必再問 願意嗎

係囉 過去3年唱腔上突破哂 到高峰 就退 好撇脫
咁希望安皇后退得開心 過得開心
(btw覺得佢分分鐘過2年 趁個仔出去讀書 會順便移埋民)
作者: kayzzz    時間: 2021-4-14 15:21

像日像月的 是命是運的
還原為人的人
已再見了根本不必再問 願意嗎

係囉 過去3年唱腔上突破哂 到高峰 就 ...
liebe 發表於 2021-4-14 15:14

可惜kontinue之後都無出到一張個人大碟

#數愛
作者: chanching    時間: 2021-4-14 15:31

#數愛
kayzzz 發表於 2021-4-14 15:21

如果最後係一隻個人大碟就好完滿

不過,如果佢復出又會俾人罵
依家佢退隱,啲傳媒同打手就收手
作者: kayzzz    時間: 2021-4-14 15:35

依家佢退隱,啲傳媒同打手就收手 ...
chanching 發表於 2021-4-14 15:31

佢同傳媒關係好左
連之前寫衰佢果班都幫佢出d無關痛癢既新聞維持人氣
打手收左手就真 某公司係某登d打手靜曬 可能要攻擊另一d上位既女歌手
作者: liebe    時間: 2021-4-14 15:36

#數愛
kayzzz 發表於 2021-4-14 15:21

坦白講 可惜就真係有啲嘅
但寧願佢令樂迷意猶未盡 好過已經開始厭佢 e.g.陳綿花 雞蓉
山林道退果吓都預告哂大家 所以都唔意外了 都接受到了
fans就猶幸吓呢下say goodbye夠哂靚囉
(btw好彩isn't me果次最後有買飛入場睇 thank god)
作者: liebe    時間: 2021-4-14 15:38

依家佢退隱,啲傳媒同打手就收手 ...
chanching 發表於 2021-4-14 15:31

係嘅
咁樣安慰自己囉 將the album kay solo整成playlist都係張10曲大碟嚟
應該戥佢開心 撇得甩啲衰老闆 又陪到個女好好長大

同埋而家做artist太難啦 講真話會被秋後
唔想奶 又有可能有一日未經你同意公司幫你奶咗 e.g.陳綿花
到時想解話 兩邊都得罪哂 逼自己埋沒良心做落去
做乜仲要搞到自己咁大壓力 將自己暴露於隨時名譽/良知一鋪清袋嘅處境
作者: 風見志郎    時間: 2021-4-14 15:59

靜靜看兒孫在拔河
漸沒氣力舊記憶總有點錯
任令每日消磨
像似光陰太多
作者: tree    時間: 2021-4-14 16:21

希望之後仲可以出多一隻個人收山大碟
作者: 洗衣王國130    時間: 2021-4-14 16:39

Kay 收山 都同Juno 擘面 有啲可惜
不過 佢差唔多 同每間公司都不愉快咁分開
所以 佢都係唔好復出喇
讓美麗的回憶長留心底

PS : 唯一遺憾係無辦法 叱吒三連女金 多謝Juno
作者: hkwilliamsiu    時間: 2021-4-14 17:04

所以 佢都係唔好復出喇
讓美麗 ...
洗衣王國130 發表於 2021-4-14 16:39

攞三連冠祗是虛榮,懂得下台的藝術才令人回味, 恭喜Kay找到新的一章.
作者: chanching    時間: 2021-4-14 17:05

所以 佢都係唔好復出喇
讓美麗 ...
洗衣王國130 發表於 2021-4-14 16:39

又係呢個假粉話佢同間間都不和
出面已經好多個post平反左
作者: kwanie    時間: 2021-4-14 17:23

所以 佢都係唔好復出喇
讓美麗 ...
洗衣王國130 發表於 14/4/2021 16:39
個個都擺低句歌詞, 唔跟隊形嘅你
作者: TOBY6101    時間: 2021-4-14 17:27

一D都唔覺得佢想收山~~
作者: kyx163    時間: 2021-4-14 17:39

睇見Kay而家真系享受緊生活 替您高興
不過都可惜同Juno反咗面 唔知仲有無機會再聽到羅生門live
作者: kayzzz    時間: 2021-4-14 17:51

睇見Kay而家真系享受緊生活 替您高興
不過都可惜同Juno反咗面 唔知仲有無機會再聽到羅生門live ...
kyx163 發表於 2021-4-14 17:39

阿邊個同阿kay搞到咁既關係都幾愚昧
佢手握2011-2020年代最hit既其中一首歌
而kay唱既部分起碼佔7成
就算搵一個唱功再好既人同佢唱 始終唔係原唱 而且唱唔到個feel
好彩有睇演唱會尾場 羅生門個live真係可一不可再
作者: bagfgfcde    時間: 2021-4-14 17:59

佢同傳媒關係好左
連之前寫衰佢果班都幫佢出d無關痛癢既新聞維持人氣
打手收左手就真 某公司係某登d打手 ...
kayzzz 發表於 2021-4-14 15:35

另一d上位既女歌手 = Jace, Serrini
作者: btvfans    時間: 2021-4-14 18:42

可能佢同美鏗一齊自組公司或者簽同一間公司,所以一齊hea時間
作者: 洗衣王國130    時間: 2021-4-14 19:34

又係呢個假粉話佢同間間都不和
出面已經好多個post平反左
chanching 發表於 2021-4-14 17:05

你就假粉 我 大拿拿 比錢睇 頭尾 兩場Kay isn’t me 家
          做粉唔係盲粉 事實上Kay 性格根本唔適合娛樂圈
作者: 快劍俠    時間: 2021-4-14 19:45

就 ...
kayzzz 發表於 2021-4-14 17:51

唔怕, 等concert yy la, 方丈大晒
作者: liebe    時間: 2021-4-14 19:55

就 ...
kayzzz 發表於 2021-4-14 17:51

冇揀到尾場睇 sad
應該有碟嘅 我諗...
希望過十年八年 光頭某日開騷 傾得掂兩個嚟合作一次
作者: 洗衣王國130    時間: 2021-4-14 19:59

冇揀到尾場睇 sad
應該有碟嘅 我諗...
希望過十年八年 光頭某日開騷 傾得掂兩個嚟合作一次 ...
liebe 發表於 2021-4-14 19:55

出年有concertyy啦  其實 羅生門 Juno 個part 搵其他男歌手頂替都可以
          反而Kay 個部分 無得代替
作者: 星夢情真    時間: 2021-4-14 20:03

神奇人妻的退休生活?
作者: WZA111    時間: 2021-4-14 20:09

支持迦迦波
作者: alexleung    時間: 2021-4-14 20:29

原來終於到這天不用懊惱
不需再早出趕生計 晚歸很焦躁
原來於天國裡可坦蕩跳舞
當天錯過的花香這平原滿佈
作者: mamakin    時間: 2021-4-14 20:36

歐洲與美洲今天怎 ...
kwanie 發表於 2021-4-14 12:08

可惜我已經退休 得一副老骨老手
只可以間中 幫乖仔去買煙買酒
幫新抱餵狗 幫子孫贖了樓

琪琪退休生活唔易過
作者: tree    時間: 2021-4-14 21:51

你就假粉 我 大拿拿 比錢睇 頭尾 兩場Kay isn’t me 家
          做粉唔係盲粉 事實上Kay 性格根本 ...
洗衣王國130 發表於 2021-4-14 19:34

咁可能要唔岩娛樂圈先可以大滿貫到
有時可能係佢太知自己想點
唔夾咪唔夾 有咩所謂 無話無左邊個就唔得

反正佢換極公司都越換越有突破 好歌好碟
又有幸福家庭
咁既年紀仲keep到咁既樣
一早贏盡同行啦

仲要到而家都無為人民幣折腰(好似係)
近代香港樂壇天后只認謝安琪
作者: edwardngwy    時間: 2021-4-14 22:15

悠然自得~
作者: kayzzz    時間: 2021-4-14 22:18

謝安琪ig真係勁多膠post chi l sin
作者: HOTMAN    時間: 2021-4-15 00:03

咁樣咪幾好,我寧願日日睇佢ig出膠post,好過日日要著d死人黑色衫
作者: 洗衣王國130    時間: 2021-4-15 00:09

咁可能要唔岩娛樂圈先可以大滿貫到
有時可能係佢太知自己想點
唔夾咪唔夾 有咩所謂 無話無左邊個 ...
tree 發表於 2021-4-14 21:51

絕對認同 ! 就係佢太有主見 ! 其實當初佢簽Juno 呢度好多人都估佢兩個會有日拆伙
      兩個都係太有主見嘅人 但我聽聞幻國內部 其實唔介意Kay 唔續約 只介意比佢 臨完約前扭計唔合作姐
          不過 點都好過 容祖兒 咁識合作 老闆要佢應酬就去應酬
作者: John    時間: 2021-4-15 00:15

原來已經4年
時間過得真快
作者: powerful    時間: 2021-4-15 00:21

唔怕, 等concert yy la, 方丈大晒
快劍俠 發表於 2021-4-14 19:45

可能不和就係為 concertyy 破冰鋪路,不過我個人就唔太想kay出席呢個騷
作者: kayzzz    時間: 2021-4-15 00:44

可能不和就係為 concertyy 破冰鋪路,不過我個人就唔太想kay出席呢個騷
powerful 發表於 2021-4-15 00:21

唔去方丈實嬲爆
阿key最紅果兩首歌都係佢作
作者: Serendipity    時間: 2021-4-15 00:49

powerful 發表於 2021-4-15 00:21

concert yy係同美千破冰,concert yy2輪到同Kay破冰?
不過我唔覺wyman同佢有不和喎
kay而家好似全職做網上KOL咁,唔知係咪又休息返一兩年先再唱
作者: 616.1314    時間: 2021-4-15 00:55

阿key要學電單車 學插花
黎緊學埋影相
應該真係引退
kayzzz 發表於 2021-4-14 15:12

插花我都想學
作者: chanching    時間: 2021-4-15 01:35

絕對認同 ! 就係佢太有主見 ! 其實當初佢簽Juno 呢度好多人都估佢兩個會有日拆伙
      兩個都係 ...
洗衣王國130 發表於 2021-4-15 00:09

又有內幕料呀?
你同somad定queenie 有親呀
作者: HOTMAN    時間: 2021-4-15 02:09

唔去方丈實嬲爆
kayzzz 發表於 2021-4-15 00:44

獨唱版囉
作者: kevin2011    時間: 2021-4-15 02:44

佢個女幾大呀 咁快抱唔起?
作者: kwanie    時間: 2021-4-15 11:33

佢個女幾大呀 咁快抱唔起?
kevin2011 發表於 15/4/2021 02:44
舉高喎 要用膊喎
作者: SPD    時間: 2021-4-15 12:42

幸福就好了
最緊要佢開心
可能 real Kay 就係鍾意著白色衫
放閃做幸福人妻
幫阿女代言同分享家事

不過我唔明點解咁多人覺得佢會收山?
佢之前話想自己做唱片監製
依家佢可以自己話曬事
我都好期待睇下佢會出乜嘢歌
作者: HOTMAN    時間: 2021-4-15 13:30

幸福就好了
最緊要佢開心
放閃做幸福人妻
幫阿女代言同分享家事

不過我唔 ...
SPD 發表於 2021-4-15 12:42

勢不兩立 x12
作者: 洗衣王國130    時間: 2021-4-15 14:33

幸福就好了
最緊要佢開心
放閃做幸福人妻
幫阿女代言同分享家事

不過我唔 ...
SPD 發表於 2021-4-15 12:42

有人肯簽佢先得家 連最唔計較賺唔賺到錢Juno 都同佢反面
         你叫佢自資咩 邁亞 個壇 佢應該唔敢再 自資 除非牙醫同佢夾 仲要夾大份
                不過 好驚第日又同牙醫反面收場
作者: chanching    時間: 2021-4-15 15:08

你叫佢自資咩 邁亞 個壇 佢應該唔 ...
洗衣王國130 發表於 2021-4-15 14:33

如果少啲黑粉假粉唱衰 會多啲公司想簽
作者: 森炎    時間: 2021-4-15 16:32

快劍俠 發表於 2021-4-14 13:41

佢唔係自願下台架,響Jun度無得撈影響派台之嘛
作者: xteve    時間: 2021-4-15 18:00

曾幾何時 騎喺木馬上面 唔使跑得好快已經好開心
冇諗過要跑喺前面 就喺咁 慢慢轉 慢慢轉....
作者: foreverkontinue    時間: 2021-4-15 18:54

做粉唔係盲粉 事實上Kay 性格根本 ...
洗衣王國130 發表於 2021-4-14 19:34

唔知佢性格叫做啱唔啱娛樂圈 因為如果佢性格係so called啱娛樂圈 會跟娛樂圈堆規則嘅話 佢又唔會係呢個謝安琪   
   做娛樂圈就係要有賣點 所以佢個性格又可以係佢個賣點
   但佢應該一直都唔係特別眷戀呢個娛樂圈
   當初出道唔夠2年就走去生仔
   Kontinue高峰之後過唔夠2年又暫別
   如果佢好鍾意娛樂圈 好有事業心嘅話就唔會隔幾年又有個gap year咁啦
   不過其實唔出新歌都可以上Chill Club唱吓歌吖
作者: abcxyz302006    時間: 2021-4-16 21:49

唔知佢性格叫做啱唔啱娛樂圈 因為如果佢性格係so called啱娛樂圈 會跟娛樂圈堆規則嘅話 佢又 ...
foreverkontinue 發表於 2021-4-15 18:54

就係奇怪點解佢一路都未上chill club
作者: chanching    時間: 2021-4-17 12:42

就係奇怪點解佢一路都未上chill club
abcxyz302006 發表於 2021-4-16 21:49

無野要宣傳
作者: kenneth    時間: 2021-4-17 14:23

無野要宣傳
chanching 發表於 2021-4-17 12:42

我諗出下隻歌就重點嚮viutv宣傳
作者: kenneth    時間: 2021-4-17 14:25

唔知佢性格叫做啱唔啱娛樂圈 因為如果佢性格係so called啱娛樂圈 會跟娛樂圈堆規則嘅話 佢又 ...
foreverkontinue 發表於 2021-4-15 18:54

又啱 關心妍之前無出歌都有上chillclub
作者: boy4dudes    時間: 2021-4-17 14:41

你叫佢自資咩 邁亞 個壇 佢應該唔 ...
洗衣王國130 發表於 2021-4-15 14:33

其實同 Juno 反面係因為錢銀問題 (+ solo project 無左), COVID 前 Juno 白痴員工未經 Kay 同意幫佢接瘦身代言, COVID 時期不單唔 do the sensible thing 同瘦身代言解約, 更加繼續迫 Kay 瘦身, Kay 當然拒絕而且去健身.

That explains why 再度後一直真空三個月, 其實 Juno 出合唱歌時已經唔係好想出 Kay solo or 有份唱既歌, 一直 delay 想 Kay 妥協瘦身. 所以最後爆 Kay 責怪佢害人失業

唱片公司我一早講過十萬次, 只有同球記 (因為 Kay 念舊選夏森美) 及幻國反面.

如果佢想繼續出歌, 正路 for work life family balance 佢應該自己製作, 俾一間唱片公司發行. 佢唔同家謙bb & Serrini 一樣無家庭壓力可以完全獨立.
作者: ricnature    時間: 2021-4-17 14:48

唔去方丈實嬲爆
kayzzz 發表於 2021-4-15 00:44

鍾無艷林夕架喎
作者: ifeinano    時間: 2021-4-17 15:13

Juno幻國時期係百分百計較賺唔賺到錢,不停接廣告,搞gimmick嘢,拍電影又蝕左好多錢
作者: chanching    時間: 2021-4-17 18:03

上年咁既市  都唔使蝕錢
kay頭2年應該幫佢地賺唔少

from 中建富通
2019新冠病毒爆發期間,香港及中國娛樂行業近乎停頓。儘管現況艱難,受惠於有效的成本控制措施,藝人管理業務仍可收支平衡。在2019新冠病毒疫情受控後,我們將會繼續尋求機會與新藝人簽約。
作者: kayzzz    時間: 2021-4-17 18:07

鍾無艷林夕架喎
ricnature 發表於 2021-4-17 14:48

鍾無艷hit過 囍帖街 定 羅生門 ?
作者: kayzzz    時間: 2021-4-17 18:12

上年咁既市  都唔使蝕錢
kay頭2年應該幫佢地賺唔少

from 中建富通
2019新冠病毒爆發期間,香港及中國娛樂 ...
chanching 發表於 2021-4-17 18:03

唔知點解總係有人抹黑kay同間間唱片公司都反面 同 係蝕本貨
明明佢地d偶像先係倒錢落海 捧極都捧唔紅
雖然香港樂壇係市道唔好 但香港一線女歌手都未至於要蝕本 如果要蝕本咁其他二三線果d食得屎啦
再講佢上一間公司係上市集團 唔係開善堂 如果蝕本仲會想佢續約咩
作者: chanching    時間: 2021-4-18 00:01

唔知點解總係有人抹黑kay同間間唱片公司都反面 同 係蝕本貨
明明佢地d偶像先係倒錢落海 捧極都捧唔紅{:1_ ...
kayzzz 發表於 2021-4-17 18:12

都幾明顯係故意抹黑
作者: HOTMAN    時間: 2021-4-18 00:05

明明佢地d偶像先係倒錢落海 捧極都捧唔紅{:1_ ...
kayzzz 發表於 2021-4-17 18:12

好彩呢間上市公司 Report寫得清清楚楚
唔洗俾人亂咬

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2