標題: [Dec/19/2022] Janice Vidal Be Still Live 2022 - 衛蘭 (Blu-ray) [打印本頁]

作者: hinz    時間: 2022-12-15 10:45     標題: [Dec/19/2022] Janice Vidal Be Still Live 2022 - 衛蘭 (Blu-ray)

歌手:衛蘭
唱片名稱:Janice Vidal Be Still Live 2022
唱片封面:

推出日期:2022/12/19
唱片類型:Blu-ray

TrackList:
Blu-ray
1. 生涯規劃
2. Strength & Shield
3. 運動詩歌
4. 驗傷
5. 如水
6. 錯過你
7. 一場誤會
8. 帶走你的垃圾
9. 穿花蝴蝶
10. 摩⻄的煩惱 (feat. Phat & Young Hysan)
11. 伯利恆的主角
12. My Love My Fate
13. 唯愛人間
14. Little Miss Janice
15. 所以我愛 (feat. Alex Fung / Jill Vidal / Sherman Chung / Suki Chung / Reanne / Shimica)
16. Talk (Musicians Credits)
17. 離家出走
18. 殘酷遊戲
19. 呼吸之間
20. It’s OK To Be Sad
21. Medley : 十個他不如你一個、雜技、愛才、街燈晚餐、積雪、天敵
22. 大哥

附加資料:
Janice 衛蘭演唱會《Janice Be Still Live 2022》,Janice今次亦親自參與許多演唱會製作的部份,演唱會名都是出自她的主意:「之前疫情一個人在家中,經常都胡思亂想,擔心同憂慮世界會變成點呢?我又會變成點呢?然後就看到一句聖經經文:Be Still。希望藉此提醒自己及大家,世界被疫情和各種不穩定情況下所困擾,但必需保持心靈平靜,處變不驚,將心靜下來,細心聆聽自己的心意,好好照護自己的需要。

出處:Sky Music
作者: ayi2618    時間: 2022-12-15 11:16

華納終於都肯將演唱會出碟了,唔知舊年嘅Dear Jane紅館騷有冇機會出Blu-ray呢
作者: liwaynejason    時間: 2022-12-15 11:35

之前有冇講過係錄第幾場 唔係好記得
作者: VitoVibes    時間: 2022-12-15 12:30

看樣子衛蘭可能要離開華納了
作者: 快劍俠    時間: 2022-12-15 12:50

冇左BILLIE ELLISH COVER SONG
作者: K2022    時間: 2022-12-15 13:35

真係要走??? 唔係啱啱錄歌咩?
作者: JJJA    時間: 2022-12-15 14:22

愛沒有假如都冇
作者: Mstardawg    時間: 2022-12-15 14:47

應該是版權問題無愛沒有假如、Billie Eilish, JOYFUL JOYFUL sisters 個部分
作者: Kenny    時間: 2022-12-15 16:05

好似少左好多歌,真係要完約了嗎?
作者: John    時間: 2022-12-15 20:17

希望完整收錄sherman!
作者: tlam    時間: 2022-12-15 20:38

之前有冇講過係錄第幾場 唔係好記得
liwaynejason 發表於 2022-12-15 11:35

尾場
作者: mamakin    時間: 2022-12-15 22:00

邊個會買
濕 _ 演唱會
作者: Qmen    時間: 2022-12-15 22:14

好似少左好多歌,真係要完約了嗎?
Kenny 發表於 2022-12-15 04:05 PM

其實唔系少好多就兩三首同埋安可啫
嘉賓預咗無嘎啦
作者: K2022    時間: 2022-12-15 22:50

個包裝似三米某隻dvd
作者: losyes    時間: 2022-12-15 23:00

完約kol
作者: babyshark    時間: 2022-12-16 01:41

唔送MC谷下銷量?
作者: K2022    時間: 2022-12-16 01:50

完約kol
losyes 發表於 2022-12-15 23:00

05新女金銀銅 都獨立了
作者: 賴爽    時間: 2022-12-16 08:10

成年睇過最 L 難睇嘅演唱會
作者: fifty1205    時間: 2022-12-16 11:03

成年睇過最 L 難睇嘅演唱會
賴爽 發表於 2022-12-16 08:10

同感 難得出到演唱會碟
但係竟然係一個咁廢嘅演唱會
見到歌單都唔開胃 去digital聽都無意欲
作者: powerful    時間: 2022-12-16 13:39

This is actually one of the best concerts from Janice, 可惜隻碟收錄極唔完整,連主題曲 be still 都冇左
作者: babyshark    時間: 2022-12-16 18:26

回復 18# 賴爽

難睇過女金演唱會?
作者: 賴爽    時間: 2022-12-16 21:49

回復  賴爽

難睇過女金演唱會?
babyshark 發表於 2022-12-16 18:26

女金起碼啲編曲無大執

衛蘭啲編曲變到鬼五馬六
作者: losyes    時間: 2022-12-17 17:19

This is actually one of the best concerts from Janice, 可惜隻碟收錄極唔完整,連主題曲 be still 都冇 ...
powerful 發表於 2022-12-16 13:39

呼吸之間唔係Be Still咩?
作者: powerful    時間: 2022-12-17 21:40

losyes 發表於 2022-12-17 17:19

兩首歌嚟

另外對於聽演唱會只想要原裝cd 而抗拒新編曲表示不解
作者: digitalfossil    時間: 2022-12-18 00:46

兩首歌嚟

powerful 發表於 2022-12-17 21:40

點樣兩首
作者: boy4dudes    時間: 2022-12-18 04:08

losyes 發表於 2022-12-17 17:19
點樣兩首
digitalfossil 發表於 2022-12-18 00:46
有人搞錯左, 呼吸之間 Be Still.

Blu-ray 冇左嗰首翻唱福音歌叫 Still (Janice, Jill, Sherman, Sukie, Reanne & Shimica, Janice 彈琴). Hillsong copyright is really expensive!!

https://www.bilibili.com/video/BV1p94y197Pp/ (watch from 01:22:45)

[YouTube]O6Fw8DgvTQA[/YouTube]
作者: kk8733    時間: 2022-12-18 15:30

包裝顏色似聖經。。
作者: babyshark    時間: 2022-12-19 18:36

錄影場rundown:
01. 生涯规划
02. Strength & Shield
03. 运动诗歌
04. 验伤
05. 如水
06. 错过你
07. 一场误会
08. 心乱如麻(with MC 张天赋)
09. 小心地滑(MC 张天赋)
10. 带走你的垃圾
11. Happier Than Ever
12. 穿花蝴蝶
13. 摩西的烦恼(with Phat & Young Hysan)
14. 伯利恒的主角
15. My love my fate
16. 唯爱人间
17. Little Miss Janice
18. 所以我爱(with Jill, Shimica, Sherman, Suki & Reanne)
19. Still(with Jill, Shimica, Sherman, Suki & Reanne)
20. Joyful, Joyful(with Jill, Shimica, Sherman, Suki & Reanne)
21. 离家出走
22. 残酷游戏
23. 呼吸之间
24. It’s OK To Be Sad

encore
25. Medley: 十个他不如你一个/杂技/爱才/街灯晚餐/积雪/天敌
26. 大哥

2nd encore
27. 回电我
28. 爱你还爱你
29. 拍错拖
30. 就算世界无童话

3rd encore
31. 在月台上等你
32. 阴天假期

無收錄三首英文歌,MC合唱和solo,2nd encore /3rd encore近乎清唱或者無唱完,所以都無。
作者: JayantL    時間: 2022-12-19 21:08

click第一首第一句就炒車係咩事
作者: let'sbegin    時間: 2022-12-20 10:41

tbh vocal幾差 唔知係咪枝咪/mixing問題
encore cut咗咁多首有啲可惜 但離開前華納肯幫佢同黎明買版權出碟都算係咁
作者: gordon0807    時間: 2022-12-20 10:50

encore cut咗咁多首有啲可惜 但離開前華納肯幫佢同黎明買版權出碟 ...
let'sbegin 發表於 2022-12-20 10:41

應該唔使買的A MUSIC, 寰亞, 華星都係交華納發行,
可能其實是可以用的.
作者: WZA111    時間: 2022-12-20 10:51

encore cut咗咁多首有啲可惜 但離開前華納肯幫佢同黎明買版權出碟 ...
let'sbegin 發表於 2022-12-20 10:41

我都覺
明明睇嗰時唔係咁
作者: powerful    時間: 2022-12-20 16:39

有人搞錯左, 呼吸之間 係 Be Still.

Blu-ray 冇左嗰首翻唱福音歌叫 Still (Janice, Jill, Sherman, Sukie, ...
boy4dudes 發表於 2022-12-18 04:08

yes thats what I mean, thanks for the clarification

hillsong 原來又有 Still 同 Be Still
作者: wswong98    時間: 2022-12-20 17:36

女金起碼啲編曲無大執

衛蘭啲編曲變到鬼五馬六
賴爽 發表於 2022-12-16 21:49

所以都唔知邊個話衛蘭好過佢哋,
明明2017年LIVE同演唱會已經炒車,
仲有一班人盲粉撐真係搞笑,而家講靚聲輪到泳兒都唔到佢啦
作者: angelicdestiny    時間: 2022-12-21 01:40

佢尾場狀態真係好差,每首歌音準飄到,華納都費事修音
作者: fifty1205    時間: 2022-12-21 01:44

佢尾場狀態真係好差,每首歌音準飄到,華納都費事修音
angelicdestiny 發表於 2022-12-21 01:40

Vocal差 編曲又悶 聽到瞓著
作者: digitalfossil    時間: 2022-12-21 02:08

音準都ok喎。。係把聲沙到乜咁同埋有啲位少少嗌嗌哋feel。。
作者: kk8733    時間: 2022-12-26 10:15

Little Miss Janice 蘭B最可愛。。。
作者: K2022    時間: 2022-12-26 21:47

呼吸之間最好
作者: 九時用茶    時間: 2023-1-1 10:33

華納終於都做人事了

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2