標題: 東方日報C1:李幸倪得勢不饒人 進逼「獎后」鄭欣宜 [打印本頁]

作者: samcheng    時間: 2023-2-9 09:34     標題: 東方日報C1:李幸倪得勢不饒人 進逼「獎后」鄭欣宜

港台今年還原基本步,不再跟傳反目的無綫合作舉行樂壇頒獎禮!可是昨日舉辦的頒獎禮記者會上,卻遭有「牙齒印」的華納及無綫冷待,連有份角逐多個獎項的MIRROR及ViuTV歌手全部「No Show」,幸好有李幸倪(Gin Lee)性感撐場,其強勁氣場更KO「獎后」鄭欣宜的攞獎信心!去年港台和無綫合辦《香港金曲頒獎典禮》時鬧出意見分歧,令兩台決定今年各有各搞。港台宣布《十大中文金曲》頒獎音樂會將於5月6日舉行,屆時頒發10個項目獎項,包括「十大中文金曲獎」、「最有前途新人獎」、「優秀流行華語歌曲獎」、「優秀流行歌手大獎」、「最佳樂隊/組合獎」、「全球華人至尊金曲獎」及「廣播九十五周年金曲榮譽大獎」等。為隆重其事,除於紅館舉行頒獎禮外,更廣邀有份角逐各大獎項的歌手出席昨日記者會,雖然有30多個歌手單位現身,可是「大牌」歌手不多,僅有穿大露背裝的Gin Lee、包到上頸的鄭欣宜、馮允謙與露腿的泳兒。
多間唱片公司均有高層畀面出席,可是傳跟港台擘面的無綫未有派高層現身,只有旗下歌手王灝兒(JW)支持,令不和之說甚囂塵上。至於去年全數缺席《香港金曲頒獎典禮》的華納唱片公司,僅安排林欣彤及蘇麗珊「簽到」;儘管ViuTV的男團MIRROR及成員姜濤、Anson Lo、Ian、Edan、Jer與Jeremy等得港台「厚愛」,均有份競逐各個大獎,可是「熱臉貼冷屁股」,「鏡仔」聯同人氣師妹女團COLLAR等全部冇影,認真唔畀面!至於橫掃《叱咤樂壇頒獎禮》4獎的林家謙,原來在港台頒獎禮沒有「入場券」,變相合理缺席。
雖然現場略嫌星光暗淡,幸好還有Gin晒白滑玉背「支撐大局」。首次以英皇歌手爭獎的她,推出第一首新歌《Dum Dum》便登上「中文歌曲龍虎榜」,被視為追擊「獎后」欣宜的唯一人選。談及表現佳,Gin開心說:「對獎項一定要有信心,會做好每首歌。」又指音樂事業是新開始,3月會推出R&B新歌,有意在年底開紅館騷:「有好多音樂計劃。(網民讚你轉變曲風打破悶局!)我唔係悶人,想性格再活潑啲,音樂上再多啲衝擊。」同場的「師姐」泳兒直言對獎項有期待而感壓力,相信公司多資源,不會被Gin分薄:「好似Pizza咁,由6件變8件」                                                

在過去頒獎禮大放異彩的欣宜,似乎感到被Gin威脅,一改「獎唔嫌多」的口脗表示:「作為歌手,角逐嘅歌曲1年前已派台,自己都冇乜可以做,會抱住去派對玩嘅心情。(競爭對手少咗,攞獎信心大增?)我控制唔到。」提到「優秀流行歌手大獎」提名名單中不乏殿堂級歌手,例如譚詠麟和周杰倫等,她笑言:「準備食爆谷睇明星,依家最緊張係3月嘅演唱會。」而馮允謙被問少了強敵林家謙,可有添攞獎信心?他說:「唔知點答,隨緣啦,好多事唔係自己控制到。」
另外,助理廣播處長(電台及節目策劃)李慶華對於傳與無綫鬧不和,他表示:「上年同TVB合作係愉快嘅,合作亦唔止喺音樂,我哋係公營廣播機構,希望同唔同媒體合作。(MIRROR發生事故後再踏紅館?)佢哋出唔出席呢刻講唔到,我哋嘅立場係無論獲獎唔獲獎都希望佢哋出席,好多獎都係當日先知,好難猜測MIRROR有冇獎。」對於無綫沒有高層到場,大會總監李錦明說:「TVB有JW同工作人員喺度,高層好似去咗旅行,今日先返香港。(林家謙冇喺投票名單上?)我哋都係根據選舉機制,曾經上過『中文歌曲龍虎榜』三甲嘅歌曲同歌手,都會進入我哋嘅候選名單。」又指COLLAR屬上屆出道,故不合資格角逐「最有前途女新人獎」。

原文網址:東方日報C1:李幸倪得勢不饒人 進逼「獎后」鄭欣宜 | on.cc東網 | 繽FUN星網 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 0209_00862_001.html
作者: samcheng    時間: 2023-2-9 09:35

今年第二個封面,女歌手競爭非常激烈
作者: 阿mark    時間: 2023-2-9 09:40

天後中的天後,驚咩啊
作者: mychart-    時間: 2023-2-9 09:49

Joyce, bitch, brace yourself, the regime is coming at you.
作者: WZA111    時間: 2023-2-9 09:58

我唔係悶人

明明兩姐妹講嘢都一樣咁悶…
作者: liebe    時間: 2023-2-9 10:17

講真 一個連林家謙 陳蕾都冇入圍嘅頒獎禮
都冇乜好爭 冇乜好討論
因為根本冇反映緊樂壇同市場實況

得返班歌手會在乎得唔得到獎既啫
市面會理佢頒成點既 真係唔多
同埋賽果都估到㗎啦 男張敬軒 女就欣宜 出年換Gin
唔通會係馮允謙 泳兒咩
作者: b01091018    時間: 2023-2-9 10:55

Kayan1982 都好幽默
作者: hkaddoil    時間: 2023-2-9 11:12

講真 一個連林家謙 陳蕾都冇入圍嘅頒獎禮
都冇乜好爭 冇乜好討論
因為根本冇反映緊樂壇同市場實況

得返班 ...
liebe 發表於 2023-2-9 10:17

就算比jf 泳兒都無用啦
成個頒獎禮都無人care
作者: hkbaby    時間: 2023-2-9 11:49

Kayan1982 都好幽默
b01091018 發表於 2023-2-9 10:55

Kayan40 果句比喻解吾到愈來愈多,只係解到愈分愈細
作者: MCmatt    時間: 2023-2-9 11:52

今年煎就憑WoW WoW WoW 一曲攞女金打爆天后中天后吧....到時就多報道啦
作者: lokzai    時間: 2023-2-9 13:40

「好似Pizza咁,由6件變8件。」
年度十大噴言booked
作者: Wing1211    時間: 2023-2-9 14:10

今年煎就憑WoW WoW WoW 一曲攞女金打爆天后中天后吧....到時就多報道啦
MCmatt 發表於 2023-2-9 11:52

明明Gin上年先係唯一一屆嘅金曲女金
美肥屈居攞女銅吧
作者: hkbaby    時間: 2023-2-9 14:11

lokzai 發表於 2023-2-9 13:40

如果Kayan40 講5餅2魚會吾會好d?
作者: samcheng    時間: 2023-2-9 14:22

回復 11# lokzai

結果8件肯定就是李
作者: MCmatt    時間: 2023-2-9 14:43

明明Gin上年先係唯一一屆嘅金曲女金
美肥屈居攞女銅吧
Wing1211 發表於 2023-2-9 14:10

荃力姿持WoW WoW WoW 荃求至尊歌曲
作者: 快劍俠    時間: 2023-2-9 15:02

lokzai 發表於 2023-2-9 13:40

笑左, 一個圓GE PIZZA 本身分6件, 現在變8件,唔係少左咩?
作者: Yan    時間: 2023-2-9 15:06

穿大露背裝的Gin Lee、包到上頸的鄭欣宜、馮允謙與露腿的泳兒

呢段描述
作者: kk8733    時間: 2023-2-9 15:14

我唔係悶人

明明兩姐妹講嘢都一樣咁悶…
WZA111 發表於 2023-2-9 09:58

悶人配悶歌。。
作者: kk8733    時間: 2023-2-9 15:15

穿大露背裝的Gin Lee、包到上頸的鄭欣宜、馮允謙與露腿的泳兒

呢段描述 ...
Yan 發表於 2023-2-9 15:06

羊生喜歡食馬拉糕了。。
作者: kk8733    時間: 2023-2-9 15:16

今年第二個封面,女歌手競爭非常激烈
samcheng 發表於 2023-2-9 09:35

羊生新歡。。
作者: MCmatt    時間: 2023-2-9 15:22

笑左, 一個圓GE PIZZA 本身分6件, 現在變8件,唔係少左咩?
快劍俠 發表於 2023-2-9 15:02

佢可能以為可以覇左吓吓嗰1/8咁就多左啦.....
作者: liebe    時間: 2023-2-9 16:55

https://today.line.me/hk/v2/article/1D0QKNv
港台疑錯手IG轉貼「十大廢老中文金曲」 林家謙冇上三甲冇份入圍

聽到真話了
作者: kenneth    時間: 2023-2-9 16:59

Aga幾時先肯現身?
作者: samcheng    時間: 2023-2-9 17:04

回復 23# kenneth

已經密密錄音了,估計3月殺個措手不及
作者: babyshark    時間: 2023-2-9 17:27

回復 24# samcheng

IG話project有阻滯…
作者: samcheng    時間: 2023-2-9 17:56

回復 19# kk8733

不是春卷嗎
作者: on07111    時間: 2023-2-9 19:32

歌手李幸倪(Gin Lee)與泳兒今日(8日)現身「十大中文金曲」記者會後一同受訪,泳兒去年成為頒獎禮常客,首度獲得「叱咤樂壇女歌手」銀獎,是其入行17年來最亮麗的成績表,對於十大中文金曲獎表示期望亦感到壓力,泳兒稱頒獎禮在5月舉行,笑言:「要喊都喊晒,要控制情緒及面部表情,想喊得靚啲。」性感大露背上陣的Gin在旁亦鼓勵泳兒再攞獎,對於自己加入新公司英皇之後可會更有信心?她直言剛推出第一首歌便登上榜首位置及入圍而感到開心,對獎項一定要有信心,會做好每首歌。
作者: WZA111    時間: 2023-2-9 19:36

歌手李幸倪(Gin Lee)與泳兒今日(8日)現身「十大中文金曲」記者會後一同受訪,泳兒去年成為頒獎禮常客, ...
on07111 發表於 2023-2-9 19:32

好有一姐風範
作者: GaracyTan    時間: 2023-2-9 19:40

歌手李幸倪(Gin Lee)與泳兒今日(8日)現身「十大中文金曲」記者會後一同受訪,泳兒去年成為頒獎禮常客, ...

Gin Lee笑言希望AGA奪得唱作歌手獎
作者: kenneth    時間: 2023-2-9 21:53

Gin Lee笑言希望AGA奪得唱作歌手獎
GaracyTan 發表於 2023-2-9 19:40

Aga神隱咗成年
作者: tlam    時間: 2023-2-9 22:50

再出發
再特訓
作者: amok    時間: 2023-2-9 23:10

「我唔係悶人,想性格再活潑啲,音樂上再多啲衝擊。」

呢句真係好活潑
feel到佢好唔悶嘅性格
作者: hissorhk    時間: 2023-2-10 00:12

見到東方就知係英皇 D 鱔稿
作者: hkbaby    時間: 2023-2-10 07:29

睇完就覺得 美Gin 已升格天后,隨時最女。美aiiiiii 安守本份 做美Gin 姐妹,日後可以獲得十大中型獎
作者: hkbaby    時間: 2023-2-10 07:37

如果拎左佢想拎d 會點?
作者: on07111    時間: 2023-2-10 07:44

如果拎左佢想拎d 會點?
hkbaby 發表於 2023-2-10 07:37

參考答案:
「唔知道,所有頒獎禮簕賽果我都尊重,今年坃唔到,咪定為新一年目標囉!唔會失望同唔開心。(有冇聽過Kary隻碟?)唔係太聽本地音樂。」
作者: Kenny    時間: 2023-2-10 09:15

林家謙都無
可以講咩好?
作者: sabsls    時間: 2023-2-10 10:26

Pizza切多幾多件 同係睇蛋記分返幾多比你食

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2