標題: 方皓玟上TVB孖冼靖峰合唱被鬧爆 [打印本頁]

作者: kaman921    時間: 2024-4-20 01:24     標題: 方皓玟上TVB孖冼靖峰合唱被鬧爆

方皓玟上TVB孖冼靖峰合唱被鬧爆 被追問點解唔去隔離台 網民:災難性決定

[attach]12428[/attach]

https://www.weekendhk.com/180129 ... ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_WW

《J Music》這一集預計將於本月28日與觀眾見面,不過,方皓玟此次出現在TVB的節目中,卻引起了不少網民的熱烈討論。有人因為TVB被視為立場親中,而方皓玟自反送中運動以來,其公開表態的政治立場與TVB大相逕庭,因此對她的決定感到失望。

網民的留言充滿情感與質疑:「Thank you for the last few years, good luck. 不過係時候Bye bye」「仲唱唔唱得出《人話》?」「搞到自己兩面唔係人」「前2年,係你教識我『骨氣』」「災難性決定,去TVB……」「CCTVB真係搞唔掂…我唔會話,你咁就以後唔再聽,但真係要放觀察名單…ViuTV傾唔到任何合作咩?」「不了,你上嘅電視台同你個人及音樂理念相違背」「鍾意咗小明咁多年都會因為上節目宣傳而不理解,咁又有咩資格話自己鍾意過?」「上TVB,感覺已經係信念崩壞」

個人感想:歌手上邊個台唱歌係佢個人選擇,
唔通永遠都去Viutv唱?小明上大台唱又唔代表咩
作者: 米色蘇    時間: 2024-4-20 01:36

個人感想:歌手上邊個台唱歌係佢個人選擇,
唔通永遠都去Viutv唱?小明上大台唱又唔代表咩
kaman921 發表於 2024-4-20 01:24

不能同意更多
所以濕趴同師尊好慘好唔抵
作者: kaman921    時間: 2024-4-20 01:41

返大灣區又唔同喎
拍抖音,玩直播帶貨個班表咗態愛國愛港
作者: on07111    時間: 2024-4-20 02:22

希望網民反下想拍tvb古裝劇的西洋女子
作者: John    時間: 2024-4-20 07:08

方皓玟一向都有上TVB = =
唱人話仲想點
作者: mosesming    時間: 2024-4-20 09:17

唱人話仲想點
John 發表於 2024-4-20 07:08

想聽家燕唱人話
作者: lemontea1069    時間: 2024-4-20 10:03

viutv 咪又係藍 唗氣
作者: 我等我在    時間: 2024-4-20 10:28

點解琪琪都未上到tvb
作者: kaman921    時間: 2024-4-20 10:34

唔鍾意個個台,偶像就唔上得呢個台?
明呢個台係好討人厭,不過鍾意得個位星
係咪有權阻止佢?依家無晒自由
作者: kaman921    時間: 2024-4-20 10:40

唱人話仲想點
John 發表於 2024-4-20 07:08

人間垃圾 反思人生
https://www.instagram.com/p/C5vEc8HJ37B/?igsh=cTQ4ZDZsczVyZHNu
作者: qwerzx    時間: 2024-4-20 11:00

小明真係慘
咁樣俾人鬧
作者: tlam    時間: 2024-4-20 11:41

啲人都幾無聊 咁都好鬧
作者: hissorhk    時間: 2024-4-20 11:44

相對殺傷力又冇咁大
點都好過握手叫做報答下志偉歌喺影壇都有提攜下
作者: 梨胃言    時間: 2024-4-20 11:45

啲人都幾無聊 咁都好鬧
tlam 發表於 2024-4-20 11:41

上個月買樓已經畀人鬧咗次
作者: JayantL    時間: 2024-4-20 11:46

想知2024仲有邊個會話自己係黃嘅歌手
作者: hissorhk    時間: 2024-4-20 11:46

JayantL 發表於 2024-4-20 11:46

黃是一種罪
作者: 梨胃言    時間: 2024-4-20 11:49

好多人覺得光頭最黃
作者: LoveMirkay520    時間: 2024-4-20 11:57

點解琪琪都未上到tvb
我等我在 發表於 2024-4-20 10:28

上plug係viu劇歌
可能下一plug就上
作者: 阻住    時間: 2024-4-20 12:00

阮民安個個post話自己黃
作者: SugarFree    時間: 2024-4-20 12:09

23條都立埋邊個仲夠膽搞咁多意識形態嘅嘢,香港嘅政治已經冇希望,好好地做返一個歌手咪算
作者: lemontea1069    時間: 2024-4-20 12:15

好想知網民係咪要欺凌香港歌手到2047
作者: kaman921    時間: 2024-4-20 12:16

游學修真係屌得啱
點屌班網民
作者: kaman921    時間: 2024-4-20 12:17

23條都立埋邊個仲夠膽搞咁多意識形態嘅嘢,香港嘅政治已經冇希望,好好地做返一個歌手咪算 ...
SugarFree 發表於 2024-4-20 12:09

Right
作者: ericl32    時間: 2024-4-20 12:46

立場偏黃嘅網民喺呢件事上鬧小明,咁立場偏藍嘅網民喺呢件事上又點睇(鬧TVB請小明上嚟做節目?
作者: 快劍俠    時間: 2024-4-20 13:37

買樓都比人鬧, 有病,還要去過生活~佢仲有個仔
呢件事佢好明顯知道自己做緊咩, 佢自己SHARE 出黎
2024 年現在係擦邊球都唔比LA, 仲黃藍ON 9 二分法
話佢林二汶2.0 果D 有冇用過自己個腦
作者: 快劍俠    時間: 2024-4-20 13:39

人間垃圾 反思人生
kaman921 發表於 2024-4-20 10:40

D 垃圾係米講緊果班泥黃
作者: lorbat    時間: 2024-4-20 14:17

可能賺藍養黃
但又好快就痴另一邊出新歌
作者: boy4dudes    時間: 2024-4-20 14:23

人間垃圾 反思人生
kaman921 發表於 2024-4-20 10:40
希望 Viu1 HK 以後小心 d, 人哋叫方皓玟, 唔係方皓文.
作者: 星夢情真    時間: 2024-4-20 18:24

大把歌手上完TVB唔敢出po
小明咁高調 擺明係唔care網民諗乜架啦
作者: sexykaren    時間: 2024-4-20 20:29

方皓玟賺唔到黃人的錢就走去賺藍錢? 抵鬧
唔知方皓玟同習總握手上面班盲粉仲會唔會死頂話尊重個人選擇呢
作者: kaman921    時間: 2024-4-20 20:35

老人台唔係就快執咩
垃圾撐垃圾台
作者: amok    時間: 2024-4-20 20:45

我反而surprised TVB 仲肯請佢
好似明哥19年後都仲有得喺娛樂台做訪問

佢根本冇跪過,搵佢同Sup9、林二汶比都onL9
作者: sexykaren    時間: 2024-4-20 21:00

岩呀,上面垃圾支持垃圾方皓玟去支持老人垃圾台係個人選擇就正正係垃圾
作者: ambrose121    時間: 2024-4-20 21:12

上J Music就問題唔大,只要唔上其他綜藝節目都ok,咁我都可以講定方皓玟應該有第一首勁歌金榜冠軍歌。我懷疑Alfred驚俾人鬧所以唔上J Music,只接受許文軒訪問,不過Alfred唔駛驚啦,TVB出身應該唔會有乜嘢人鬧。
作者: LushKillYourMus    時間: 2024-4-20 22:43

上J Music就問題唔大,只要唔上其他綜藝節目都ok,咁我都可以講定方皓玟應該有第一首勁歌金榜冠軍歌。我懷 ...
ambrose121 發表於 2024-4-20 21:12

但依家時機麻麻
華納入番嚟玩,新歌比較前兩首又最唔值冠軍

大把歌手上完TVB唔敢出po
小明咁高調 擺明係唔care網民諗乜架啦
星夢情真 發表於 2024-4-20 18:24

其實更反映對Viu某啲班底嘅不滿去到邊
先會咁高調做其他常客都唔做嘅野
作者: jun518    時間: 2024-4-20 23:32

事實證明viu和顏色粉惡過共產黨
作者: 米色蘇    時間: 2024-4-21 00:35

到今日都仲撐國務院近兼害死嘅人台嘅人仲衰過支持tvb
作者: coconut    時間: 2024-4-21 05:33

我反而surprised TVB 仲肯請佢
好似明哥19年後都仲有得喺娛樂台做訪問

佢根本冇跪過,搵佢同Sup9、林二汶 ...
amok 發表於 2024-4-20 20:45

講得好啱,日後唔敢講,但而家咁都算跪就唔均真
作者: kaman921    時間: 2024-4-21 07:47

唔該晒幫小明宣傳人間垃圾
首歌係咪未plug
個台得啲廢佬睇,上唔上都是但
作者: AndyChoi    時間: 2024-4-21 08:30

唔該晒幫小明宣傳人間垃圾
首歌係咪未plug
個台得啲廢佬睇,上唔上都是但 ...
kaman921 發表於 2024-4-21 07:47

viutv咪又系得班阿嬸睇,有區別咩
作者: kitlong1019    時間: 2024-4-21 09:48

其實係TVB新聞部問題, 關音樂部咩事
作者: kaman921    時間: 2024-4-21 11:44

回復 40# AndyChoi

鏡嬸係姐

你話埋睇chill club 呢班後生
作者: edwardngwy    時間: 2024-4-22 10:17

唔上viu先有骨氣 套劇咁易角
作者: Kenny    時間: 2024-4-22 11:19

呢個台仲有人睇?
作者: kenneth    時間: 2024-4-22 18:41

#方皓玟(#小明)日前在社交網預告將亮相 #TVB 音樂節目《J Music》,跟LOONG 9成員冼靖峰合唱《分手總約在雨天》,有網民表示對小明失望,連日在她的社交網留言鞭撻。

小明今(22日)在IG開live跟網民傾偈,回憶曾跟陳蕾一起拍亞視劇《親密損友》,「我覺得好有趣,呢個世界好細,大家做呢行,只要你肯奮鬥去做,始終都會做到一個自己嘅天空,嗰時大家都係細路女,喺亞視演劇經歷一段時間,去學習去認知自己。」

有網民直問「為何上TVB?」小明表示:「我唔覺有咩問題,歌手都想多啲機會去推廣自己嘅作品,任何平台都歡迎,自己係好隨意,覺得冇所謂。」她表示網民每個留言都有看,自己亦會站在對方的立場去反思,但如果覺得自己沒做錯,問心無愧就會繼續去做。

對於很多網民反對她上TVB,小明希望大家了解節目製作才作出批判,「我知好多人唔睇TVB,但可以去睇吓,啱咪睇,唔啱咪唔睇,何必諗到咁複雜?」小明慨嘆很多人都是未審先判,無論對人或對事,「有冇真係去了解呢個人嘅背景、佢背後發生咗咩、有咩苦衷,又或者佢以前做過咩呢?唔好就咁judge人哋。」

雖然有網民支持小明,但亦有網民表示不理解,更揚言要unfollow以示抗議,小明表示︰「當然你可以unfollow我,因為呢個係你自由,你鍾意我就會繼續鍾意,follow過我之後unfollow都係緣份,多謝你哋曾經follow過我。」

有網民問點解唔上ViuTV?小明指已很久沒上ViuTV,「只要任何平台邀請,可以宣傳自己嘅音樂都可以。」

#娛壹#方皓玟(#小明)日前在社交網預告將亮相 #TVB 音樂節目《J Music》,跟LOONG 9成員冼靖峰合唱《分手總約在雨天》,有網民表示對小明失望,連日在她的社交網留言鞭撻。

小明今(22日)在IG開live跟網民傾偈,回憶曾跟陳蕾一起拍亞視劇《親密損友》,「我覺得好有趣,呢個世界好細,大家做呢行,只要你肯奮鬥去做,始終都會做到一個自己嘅天空,嗰時大家都係細路女,喺亞視演劇經歷一段時間,去學習去認知自己。」

有網民直問「為何上TVB?」小明表示:「我唔覺有咩問題,歌手都想多啲機會去推廣自己嘅作品,任何平台都歡迎,自己係好隨意,覺得冇所謂。」她表示網民每個留言都有看,自己亦會站在對方的立場去反思,但如果覺得自己沒做錯,問心無愧就會繼續去做。

對於很多網民反對她上TVB,小明希望大家了解節目製作才作出批判,「我知好多人唔睇TVB,但可以去睇吓,啱咪睇,唔啱咪唔睇,何必諗到咁複雜?」小明慨嘆很多人都是未審先判,無論對人或對事,「有冇真係去了解呢個人嘅背景、佢背後發生咗咩、有咩苦衷,又或者佢以前做過咩呢?唔好就咁judge人哋。」

雖然有網民支持小明,但亦有網民表示不理解,更揚言要unfollow以示抗議,小明表示︰「當然你可以unfollow我,因為呢個係你自由,你鍾意我就會繼續鍾意,follow過我之後unfollow都係緣份,多謝你哋曾經follow過我。」

有網民問點解唔上ViuTV?小明指已很久沒上ViuTV,「只要任何平台邀請,可以宣傳自己嘅音樂都可以。」

#娛壹
作者: 阻住    時間: 2024-4-22 19:38

kenneth 發表於 2024-4-22 18:41

推返個波俾viu
作者: LushKillYourMus    時間: 2024-4-23 12:14

推返個波俾viu
阻住 發表於 2024-4-22 19:38

其實合作歌都有埋,可能已經鋪墊緊
佢最心水清應該係MKV唔會主動幫佢宣傳
作者: 背山望海    時間: 2024-4-23 13:58

楊千嬅真係慘
作者: Serendipity    時間: 2024-4-24 21:58

網民又再示範批鬥偏黃藝人嘅能力。扮黃嘅永遠可以置身事外,反而偏黃嘅就被無限放大一舉一動,小明唔係第一個,相信都唔會係最後一個。
而家主力返大陸搵食嘅好多都曾經係佢哋覺得偏黃嘅藝人,搞成咁真係好可笑。
作者: kaman921    時間: 2024-4-25 01:24

同林二汶都可以相提並論
佢係上台慶,小明上j music 唱歌咋喎
作者: Jason0223    時間: 2024-4-25 15:23

佢現階段冇好似楊千嬅 周柏豪 sup9做啲難頂既野同講埋啲難頂既說話
其實真係冇野上去j music 唱歌
況且好多都有上係咪又要批評
話小明係林二汶2.0果啲 唔該咪白痴啦 好心聽下小明啲歌先啦
作者: RichieLau22    時間: 2024-4-25 23:07

佢現階段冇好似楊千嬅 周柏豪 sup9做啲難頂既野同講埋啲難頂既說話
其實真係冇野上去j music 唱歌
況且好多 ...
Jason0223 發表於 2024-4-25 15:23

我只能睇到四個字:偷換概念..(唔系話你)最好笑系小明ig有條友差唔多毎個post留言系到鬧小明,但佢D回覆留言已經露曬底,
竟然話"佢上唔上到viutv我唔理, 唔關我事, 但佢上tvb我就心痛"==
作者: babyshark    時間: 2024-4-26 02:18

第一,Gigi Yim好快會出一首小明寫嘅歌
第二 小明擺明暗寸viu無請佢,同埋女主角變成唱首主題曲玩9人
作者: LushKillYourMus    時間: 2024-4-26 02:21

第二 小明擺明暗寸viu無請佢,同埋女主角變成唱首主題曲玩9人{:1_8: ...
babyshark 發表於 2024-4-26 02:18

第二個都係睇埋人間垃圾點處理先講
作者: xm1n9    時間: 2024-4-26 15:58

第二 小明擺明暗寸viu無請佢,同埋女主角變成唱首主題曲玩9人{:1_8: ...
babyshark 發表於 2024-4-26 02:18

1 confirmed?
作者: babyshark    時間: 2024-4-28 09:19

回復 55# xm1n9

前兩個星期去睇Gigi演唱會 佢地fans講的。而且Viki同小明關係算ok。
作者: Clashofking    時間: 2024-4-28 09:46

回復  xm1n9

前兩個星期去睇Gigi演唱會 佢地fans講的。而且Viki同小明關係算ok。 ...
babyshark 發表於 2024-4-28 09:19

許創基監製唔一定係小明寫嘅 雖然演唱會唱咗小明嘅歌
反而Gigi最近訪問講話又分別收咗J.Arie同KW嘅demo
作者: babyshark    時間: 2024-4-28 10:53

回復 57# Clashofking

話說演唱會見到JArie 佢同聲夢/TMG 關係真係好
作者: LushKillYourMus    時間: 2024-4-28 11:33

回復  Clashofking

babyshark 發表於 2024-4-28 10:53

若果唔係當年樂小姐連邵氏藝人層面都唔俾佢explicit
可能一早做左另一位鄧智偉或劉易昇
作者: babyshark    時間: 2024-4-28 19:31

回復 59# LushKillYourMus

樂小姐都做左件好事 放生佢解約啊。
作者: Clashofking    時間: 2024-4-29 01:48

回復  Clashofking

babyshark 發表於 2024-4-28 10:53

同Viki Chan關係好

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2