標題: [今日音樂] AGA - 一 「一 為何都找不到另一個一」 [打印本頁]

作者: lmml4    時間: 2014-7-19 15:21     標題: [今日音樂] AGA - 一 「一 為何都找不到另一個一」

[YouTube]-K_dAvfXBQk&feature=youtu.be[/YouTube]

一粒沙滲進浪漫恆河 一支花很希望結果
每個渴望與伴侶一夥
一粒星要撲向浩翰銀河 一絲煙都奢望愛火
美麗結局卻沒有幾多

最希冀的那一個 心儀這一個

尋尋找找為何都找不到 為何有無盡孤苦的單數
合意的 永遠最難擁抱 未見到答案的傾慕
和伴侶無奈永遠差半步

誠誠懇懇祈求天主知道 期望會成就相戀的雙數
遇見的 往往以為找到 又化作撲朔的煙霧 
緣份似 迷了路

一盞燈盼照見寂寞行人 一間屋都思念某君
過客盼望會遇上關心

無助時需要一個 追求者一個

尋尋找找為何都找不到 為何有無盡孤苦的單數
合意的 永遠最難擁抱 未見到答案的傾慕
和伴侶無奈永遠差半步

誠誠懇懇祈求天主知道 期望會成就相戀的雙數
遇見的 往往以為找到 又化作撲朔的煙霧 
誰又會榮幸到逃離荒島

那怕愛情這圈套 找一千次早晚會遇到 Oh No...No...
我信我能夠找到 我信我能夠找到 Oh No...No...

恆河沙數誰能廝守終老 還是有長伴一起的雙數
逝去的 錯愛變成鼓舞 就算鑽進了冤枉路
無負你 行錯路

2013年創作女新人,過去曾為鄭融.薛凱琪.李克勤等歌手提供作曲作品
<第五類>同<Better Me>等大熱作品都相當搶耳,13年中推出個人作品專輯,作品全獲好評

前幾日再次聽佢嘅作品,質素真係好高,除咗首<能說不的秘密>,因為副歌好煩膠feel
但毫無疑問,4首歌曲都好搶耳(包括<能說不的秘密>)
當我聽緊時候,醒起依家係2014年中,點解年中都仲未有新作品 ? 應該唔會係一碟歌手掛 ?
今日,終於解脫我嘅疑問<一>
作者: HOTMAN    時間: 2014-7-19 15:28

睇黎成為左林若寧愛將
作者: -Prince-    時間: 2014-7-19 16:14

第五類係鬼大熱
作者: jose    時間: 2014-7-19 16:38

cm應該得好少人啱聽呢首歌
作者: lmml4    時間: 2014-7-19 17:41

第五類係鬼大熱
-Prince- 發表於 2014-7-19 16:14

我成日係街都聽到呢首歌,以為都係大熱
作者: kingsfacheung    時間: 2014-7-19 18:06

2013年創作女新人,過去曾為鄭融.薛凱琪.李克勤等歌手提供作曲作品
同等大熱作品都相當搶耳,13年中推 ...
lmml4 發表於 2014-7-19 15:21

我想知5隻歌入面得4隻搶耳, 咁剩翻一隻係...?
BTW 首歌Plug左喇, 呢度準備收檔啦
作者: lmml4    時間: 2014-7-19 20:14

我想知5隻歌入面得4隻搶耳, 咁剩翻一隻係...?
BTW 首歌Plug左喇, 呢度準備收檔啦 ...
kingsfacheung 發表於 2014-7-19 18:06

<哈囉> 係五首曲入面係比較普通嘅一首,雖然派台成績係最好
作者: HOTMAN    時間: 2014-7-19 20:58

係五首曲入面係比較普通嘅一首,雖然派台成績係最好
lmml4 發表於 2014-7-19 20:14

我覺得係流行而不俗,最鍾意呢首,個種一層層淡淡然既抑鬱,聽親都著迷
作者: ~蛋撻~    時間: 2014-7-20 20:37

係五首曲入面係比較普通嘅一首,雖然派台成績係最好
lmml4 發表於 2014-7-19 20:14

agree+1,我都覺呢首最悶........
作者: 賴爽    時間: 2014-7-21 13:45

第五類係鬼大熱
-Prince- 發表於 2014-7-19 16:14

維園 同 皇后像廣場逢星期日就會熱播
作者: lmml4    時間: 2014-7-21 20:16

我覺得係流行而不俗,最鍾意呢首,個種一層層淡淡然既抑鬱,聽親都著迷 ...
HOTMAN 發表於 2014-7-19 20:58
agree+1,我都覺呢首最悶........
~蛋撻~ 發表於 2014-7-20 20:37

咁又未去到悶呢個階段嘅
比起其他AGA成品,首<哈囉>曲的確會比下去
但,即使被比下去,我認為<哈囉>嘅旋律依照係咁多首曲中,易記易唱嘅一首,要投入歌詞意境亦都容易啲
所以我好同意師兄所講嘅「流行而不俗」
作者: racingmito    時間: 2014-7-24 12:06

好聽呀 。
作者: 敗犬女王    時間: 2014-8-17 22:53

新出個MV幾好睇:) 歌又好聽 希望紅到
作者: sunnychau1    時間: 2014-8-18 10:09

又係大路歌一首....
作者: Ricardo    時間: 2014-9-14 03:14

我本身係佢上年出黎果陣幾鍾意佢
近年已經轉戰左英國/美國樂壇
已經好少再聽廣東歌, 唔洗再講咩野新人..同佢地D新歌
唔會聽 唔會留意 唔識
AGA算係少有一位 (真係一位XD)我會更新下 同聽既

但是...

呢首我覺得佢唱腔好唔知想點
令我諗起 連詩雅 (唔知點解)
D 要斷唔斷既尾音
無啦啦 係句尾 拉幾個"唔需要拉" 既音
再加埋佢本身唔咸唔淡既廣東話 (呢點係呢個層面就成為左缺點, 本身係優點:P)

形成左強烈對比 令我好反感
(但我間唔中仍然會播到呢首歌)

份詞係可以既...
不過又係D老土野
我會覺得好悶

如果10分 我會比6分
合格就合格 但唔係我杯茶
作者: stephybest    時間: 2014-9-14 18:25

其實aga寫過歌比美霏嫁
作者: Flambeau    時間: 2014-9-15 18:41

其實佢出左咁多歌,今次我反而覺得首歌好一般,唔明點解四台成績咁好
作者: Frankiekiekie    時間: 2014-10-5 17:18

我覺得呢首係佢咁多首當中最好
作者: lxtxtp    時間: 2014-10-22 03:37

AGA既歌真系唔錯,可以打動到聽眾
作者: fishplusfish    時間: 2015-5-20 08:33

這首歌很好聽, 錄音版也唱得很好, 但live就...高音總是很吃力。
作者: kaytse    時間: 2015-8-24 21:37

一 真係好聽到痴線
每日狂LOOP都唔厭

大熱情歌一首
作者: WongYuGit    時間: 2015-9-2 16:23

AGA簡直就喺創作才女
作者: eckc1987    時間: 2015-9-3 16:29

唱live 麻麻 但真係識創作
kary新歌就係搵AGA啦 好好聽TIM
AGA簡直就喺創作才女
WongYuGit 發表於 2015-9-2 16:23

作者: WongYuGit    時間: 2015-9-3 16:30

唱live 麻麻 但真係識創作
kary新歌就係搵AGA啦 好好聽TIM
eckc1987 發表於 2015-9-3 16:29

喺啊 最幸福的眼淚    like~!
作者: ctho    時間: 2015-9-12 00:01

若 仲好聽D....感情再勁D

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2