標題: [今日音樂] 許廷鏗 - 福氣 「咩料 !? 」 [打印本頁]

作者: lmml4    時間: 2014-9-16 01:46     標題: [今日音樂] 許廷鏗 - 福氣 「咩料 !? 」

[YouTube]gYYdgZOQ9MA[/YouTube]

為何人大了時 才能明白友誼
原來全是出於那幾年
成長的關口一起去猶豫
才發覺世界太多都想試

明明離校那時 藍圖還未說完
如何成就兌現從未知
誰話求夢圓是何樣幼稚
人定能踏前若懷著信念

至少有身邊的你
為我繼續撐起
榮幸我有這種福氣
沒有你在何來運氣

伴我過去過去每段 冷冷暖暖歲月 幾多身份都改變
回望昨天 與某某碰面 與某某告別 奇緣亦一一發展
無忘在那天 那有趣故事 那有意偶遇 重來或者不可以
然而亦至少 偶爾可見面 再笑多一兩遍

為何懷念那時 為何明白太遲
如何能幸福得似當年
從不需擔心怎麼去入眠
從不需擔心哪些不可以

至少有身邊的你
為我繼續撐起
榮幸我有這種福氣
沒有你在何來運氣

伴我過去過去每段 冷冷暖暖歲月 幾多身份都改變
回望昨天 與某某碰面 與某某告別 奇緣亦一一發展
無忘在那天 那有趣故事 那有意偶遇 重來或者不可以
然而亦至少 偶爾可見面 再笑多一兩遍

首先,聽聞佢出年有演唱會,係紅館定伊館定係Star hall
夠歌夠叫座夠年資,我相信1場紅館都應該得,完

由星煥11年出道聽足佢咁多年,歌路都算多,講愛情講友情講親情講青春,好多好多野講
但我接受唔到嘅係,公司個編曲千篇一律,講愛情講友情講親情講青春,首首一式一樣
一直唔明,點解講友情講青春,編到咁失戀咁否面
你可以話我先入為主,但都係果樣輕鬆啲唔得 ?
就算由創作歌手作曲,去到呢間公司手上一樣編曲死

到今日,聽咗鄭俊弘全碟試聽
新碟幾清新,《點火》《我就是我》《地方》唔似係呢間公司嘅作風
第一個感覺,咩料? 係唔係內部人士調動定係編曲個位開腦?
諗深一層,或者只係鄭俊弘限定,其他歌手唔會有份

點知唔駛12小時,第2plug即刻出黎
清新得黎唔係唱得好"緊",許生把聲鬆翻晒,聽都聽得舒服
重申,講友情講青春,可以好輕鬆

唯一要講係個封面
首歌咁輕鬆咁舒服,點解要搵張咁嚴肅嘅相
首《愛到透明》咁嚴肅你又整張咁開心嘅相
咩料 ?

作者: sosomusic    時間: 2014-9-16 08:21

護航封面算好小小但係都係

新歌新唱法,係時候試多D出年上紅館!
作者: HOTMAN    時間: 2014-9-16 09:06

要上紅館就要試下加重dance beat啦,但唔好玩太多電音,星夢d人既歌路唔適合
作者: l00540    時間: 2014-9-16 10:27

首先,聽聞佢出年有演唱會,係紅館定伊館定係Star hall
夠歌夠叫座夠年資,我相信1場紅館都應該得,完

...
lmml4 發表於 2014-9-16 01:46

新唱法,讚!係唔係johnny yim監㗎?

P.S.美鏗的眼線咁深嘅
作者: PangChiYeung    時間: 2014-9-16 12:05

我覺得個歌名好Leung...

btw可以上新城兒歌榜lu~~~~~
作者: ed8671ed    時間: 2014-9-16 12:13

唔知點解好90年代feel
再配埋星夢個名,old-school味極濃

btw呢首叫3rd plug?
姐係當護航1st plug,約誓2nd plug?
作者: bmgbmghk    時間: 2014-9-16 12:54

每個歌手都需要一首適合開騷‘握手位’唱嘎歌
作者: 屈臣氏    時間: 2014-9-16 13:40

甘快可以紅館》?
作者: lmml4    時間: 2014-9-16 15:34

唔知點解好90年代feel
再配埋星夢個名,old-school味極濃

btw呢首叫3rd plug?
姐係當護航1st plug ...
ed8671ed 發表於 2014-9-16 12:13

呢首係2plug,打錯
作者: 俊仔    時間: 2014-9-16 16:07

唯一要講係個封面
首歌咁輕鬆咁舒服,點解要搵張咁嚴肅嘅相
首《愛到透明》咁嚴肅你又整張咁開心嘅相
咩料 ?

...
lmml4 發表於 2014-9-16 01:46

U make me laughXDD我覺得ALFREAD 都係岩唱D 會大吼的歌… 或者BAND SOUND 少少
作者: lemontea1069    時間: 2014-9-16 17:30

我覺得成件事好娘....同埋影得鏗鏗好肥

可唔可以對我個鏗鏗好d呀....
作者: z6yhk159    時間: 2014-9-16 20:50

原來我已經 有福氣
作者: tungbilly    時間: 2014-9-16 22:18

呢首歌佢d懶音/咬字不清又嚴重返= =
作者: sosomusic    時間: 2014-9-17 10:40

itunes 都有啦! ~

https://itunes.apple.com/hk/album/fu-qi-single/id919308689?l=zh
作者: taxidriver03    時間: 2014-9-17 10:46

Not as good as i expected from him
作者: remus    時間: 2014-9-17 14:12

駛唔駛攪到把聲咁細路,唔覺得好聽囉
作者: lmml4    時間: 2014-9-17 14:40

U make me laughXDD我覺得ALFREAD 都係岩唱D 會大吼的歌… 或者BAND SOUND 少少
俊仔 發表於 2014-9-16 16:07
我覺得成件事好娘....同埋影得鏗鏗好肥

可唔可以對我個鏗鏗好d呀.... ...
lemontea1069 發表於 2014-9-16 17:30

到依家都係唔明點解要選呢張相
妝容頭髮衣著,簡直同愛德華異曲同工之妙

作者: wchild    時間: 2014-9-17 15:00

原來我已經 有福氣
z6yhk159 發表於 2014-9-16 20:50

我都係即刻諗起蝦餃老母
作者: 俊仔    時間: 2014-9-17 21:29

到依家都係唔明點解要選呢張相
妝容頭髮衣著,簡直同愛德華異曲同工之妙
...
lmml4 發表於 2014-9-17 14:40

仲要搵埋REF XD
作者: Tonlo    時間: 2014-9-18 12:02

都算見證去出道 見證佢一步一步行上黎 希望Alfred 繼續努力 改善自己的缺點
其實唱功係爭D 但唔首歌 曲詞都幾好 聽得舒服~
作者: chuiyee007    時間: 2014-9-19 17:53

Good try
作者: ydf819    時間: 2014-9-20 19:22

一开始都认唔到系佢唱噶~~~暂时未接受得到
作者: CBY0710    時間: 2014-10-1 19:18

個封面好搞笑 - -
作者: ahcow1986    時間: 2014-10-9 11:15

He really lacks variety
作者: 0101    時間: 2014-10-13 18:30

作者: Breakaway    時間: 2014-10-14 16:21

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2