標題: 好不容易遇見愛 - 楊千嬅 [打印本頁]

作者: timmy    時間: 2014-10-22 00:29     標題: 好不容易遇見愛 - 楊千嬅

歌曲宣傳人員: Nicholas

歌曲: 好不容易遇見愛
主唱: 楊千嬅

派台日期: 20/10

[YouTube]Jj9XJHvyAmc[/YouTube]

作曲: Eric Kwok / 張子堅@Soulchain
作詞:  林夕
編曲: 張子堅
監製: Eric Kwok

想那年的你 誰忍心去漏低你
然而每個他 拿舊愛相比
祈求他寵你又懂你
回眸絕美 轉眼嫌他語言無味

想這時的你 說他親切像空氣
閒來會氣死 但仍然要吸氣
無人天生會是一對
情人定變知己 這齣戲
才能沒結尾

曾踏破過深海
尋求你我所愛
回頭像赤足接力賽
陪同你失望又期待
曾踏雪看花開
我幾乎奉勸你離開
天知道大家好不容易學會愛

想那場喜宴 你祝福我像加冕
然而有那天 但何來有終點
誰長久相對像初見
從來未變 這旅途怎麼發展

曾踏破過深海
尋求你我所愛
回頭像赤足接力賽
陪同你失望又期待
曾踏雪看花開
我幾乎奉勸你離開
天知道大家好不容易學會愛

回望每寸滄海
原來最愛非愛
抬頭後笑中帶淚說
誰還要轟烈地期待
門就算拍不開
那天涯為你我移開
天關顧大家好不容易遇見愛

作者: PEACH    時間: 2014-10-22 00:31

Nicholas 2014-10-20 13:55
discovered 2014-10-20 13:58
作者: Nicholas    時間: 2014-10-22 00:32

首歌好好聽 五分
希望四台成績好 :D
作者: 膠膠    時間: 2014-10-22 00:46

仲於有post討論呢首歌啦!
五分絕對!!!

本身已經覺得正!聽完千嬅講呢首係姊妹續集,即刻好感度大增!
一聽好似好平凡,但聽多幾次,覺得正過來生舞

上次姊妹叱吒十大第二位,希望呢首姊妹續集有叱吒第一位啦
作者: powerful    時間: 2014-10-22 00:47

如果唔飆高音真係好好聽,而家次次聽到「離開」果度都離一離。但林夕今年狀態全線回勇,又一首好詞送比千嬅。

還《姊妹》一個大團圓結局,兩個好朋友期待真愛,《姊妹》婚宴上祝福過,曾經想過勸她放棄,最後共同覓到各自歸宿,是為《好不容易遇見愛》。
作者: jimmy    時間: 2014-10-22 00:48

youtube音質不太佳,CD Version聽到不少細節~例如編曲其實都算有意境(雖然Eric Kwok的作品是一個倒模)
作者: kayzzz    時間: 2014-10-22 00:51

verse 麻麻,chorus OK。
高音可以唱得好啲(eg. 離"開")。
但佢唱得真係好有感情,啱feel!
好聽!
作者: 膠膠    時間: 2014-10-22 00:56

如果唔飆高音真係好好聽,而家次次聽到「離開」果度都離一離。但林夕今年狀態全線回勇,又一首好詞送比千嬅 ...
powerful 發表於 2014-10-22 00:47

其實呢首係講千嬅當年結婚個好姊妹最終同老公分左手。
不過大家總算學懂了愛。
作者: powerful    時間: 2014-10-22 01:01

其實呢首係講千嬅當年結婚個好姊妹最終同老公分左手。
不過大家總算學懂了愛。 ...
膠膠 發表於 2014-10-22 00:56

呢首歌,千嬅似乎係代入緊佢好姊妹既角色,回應返《姊妹》個主角。
作者: chb23    時間: 2014-10-22 01:02

近排Eric Kwok的作曲質量好似質量好左
無咁倒模化
同新天地一樣水平
5分
作者: janickfu    時間: 2014-10-22 01:04

其實首歌真係好好聽
但“離開”真係好um耳
瞬間成首歌好感度下降
可唔可以好似飲酒思源咁重新錄翻一次
作者: rubylovessss    時間: 2014-10-22 01:23

好好聽呀...想起千嬅以前D歌
5分!
作者: rickychan0809    時間: 2014-10-22 01:58

高音差少少,4分
作者: lxtxtp    時間: 2014-10-22 03:18

終於等到千嬅出歌,好期待~
作者: Serendipity    時間: 2014-10-22 05:16

首歌幾好聽,係有少少似其他歌。不過verse段一開始聽覺得有點怪,節奏太慢搞到好似每粒字都拖得好長,要聽多幾次之後才適應。
高音其實千嬅唱得冇問題,係首曲個音真係突然飆高,所以有啲唔順。佢其實唱得好咗,尤其最後一次高音嗰吓"移開"個尾仲好似有啲震音,唔係夾硬上。
作者: ilovemiriam    時間: 2014-10-22 06:08

This song is just soooo amazing !!! It's been a very long time since Miriam sang songs with this theme. The song is full of beautiful imagery and metaphors :) Love her!
作者: bagfgfcde    時間: 2014-10-22 06:33

我俾3分.
同新天地感覺上無大分別 可能分別在於杜生起碼唱得舒服 而千嬅係呢首歌演繹有幾個位都認真勉強
先唔講「離開」個位根本唱得突兀 另外聽真啲有幾句俾我感覺太說教(唔知點講,而我其實麻麻地呢種feel)

anyway其實就咁聽落係唔錯 除左演繹唔係我杯茶之外.
呢首=>來生舞>>>>>>>>>>>>>>>>>>>色惑
作者: siongguan    時間: 2014-10-22 06:56

5分,呢類歌永遠都係楊千嬅強項
btw, 希望千嬅今年拎女金 d人唔好 陪同你失望又期待
作者: ahcow1986    時間: 2014-10-22 07:55

如果唔飆高音真係好好聽,而家次次聽到「離開」果度都離一離。但林夕今年狀態全線回勇,又一首好詞送比千嬅 ...
powerful 發表於 2014-10-22 00:47

I think so too but its a good song better than her two other songs this year!!!
作者: 賴爽    時間: 2014-10-22 08:32

成首歌都好似唱得好唔穩 4分
作者: laukaleung    時間: 2014-10-22 08:42

聽咗一次,覺得唔錯,但唔至於全日狂聽,所以俾4分
作者: jose    時間: 2014-10-22 09:01

must be a big hit ahhhhhhhhhhh
作者: kenny09    時間: 2014-10-22 09:02

有故事嘅一首歌...絕對值五分拉!
作者: QMQ    時間: 2014-10-22 09:13

好聽 sure to be big hits song
作者: kevinlai1621    時間: 2014-10-22 09:32

個outro真係好正, 不過嫌d詞有少少堆砌feel, 即係太密詞但唔係好配首歌
anyway, 都係5分
作者: ivanbb    時間: 2014-10-22 09:35

新天地好聽d~
作者: thm    時間: 2014-10-22 09:44

5分!

呢首歌詞同來生舞一樣又同好多千嬅既舊歌有關連:
誰忍心去漏低你 <- 姊妹
曾踏破過深海, "赤足"接力賽 <- 出埃及記
赤足"接力賽", 回望每寸"滄海" <- 陌路
想那場喜宴 你祝福我像加冕 <- 真命天子
誰長久相對像初見 <- 初見
"抬頭"後"笑中帶淚"說 <- 抬起我的頭來, 笑中有淚
作者: tungbilly    時間: 2014-10-22 09:50

千嬅唱呢類咪fit哂
但 離開 真係敗筆...
雖然唱得麻麻,但果個位突然咁高好怪.
情願平平淡淡仲好
4 marks
作者: siongguan    時間: 2014-10-22 09:58

5分!

誰忍心去漏低你
thm 發表於 2014-10-22 09:44

究竟來生舞 係邊個既故事? 十個人十個故事大碟, 究竟邊個做小三
作者: victor1991415    時間: 2014-10-22 10:36

抛開Fa 粉身份,我覺得粒高音頂多叫唔perfect
但其實係好順耳架喎
好過來生舞個種高音
首歌係正呀 千嬅都唱得好
其實今年來生舞 色惑 同好不容易遇見愛三首曲風都幾唔同
臨到年尾派呢首都叫大路
真係睇903 想點啦
作者: victor1991415    時間: 2014-10-22 10:39

5分!

誰忍心去漏低你

仲有踏雪個句應該refer 冰點
作者: eldrian710    時間: 2014-10-22 10:48

好聽 有FEEL 同埋把聲有D似新藝寶時期既佢
which is我幾鍾意既,...highest note就真係麻麻

btw...呢首唔好聽極都未至於1分牙麻lol in my opinion
作者: electric    時間: 2014-10-22 10:50

我想投100分
等咗好耐終於有林夕同千嬅再合作
作者: tree    時間: 2014-10-22 10:50

好正 要入番愛嬅力噶
作者: C.K.    時間: 2014-10-22 11:14

歌词真系好特意堆砌。。。。 比起喜帖街有窗花 落霞 阶砖 呢D与歌曲意境相符嘅意象....    呢首歌大部分歌词都言之无物...                      亦可能系我冇夕爷经历咁多,无法领会到啦。。。     Anyway 比起“一”之类的情歌,呢首都好好多,希望有十大AP
作者: MiRi    時間: 2014-10-22 11:20

其實首歌真係好好聽
但“離開”真係好um耳
瞬間成首歌好感度下降
可唔可以好似飲酒思源咁重新錄翻一次{:1_1 ...
janickfu 發表於 2014-10-22 01:04

不能認同更多,去到"離開"呢兩粒音,意境完成破壞晒
首歌雖然無乜驚喜,但鑒於之前色惑太驚啦,所以呢首5分已俾
作者: p74d47    時間: 2014-10-22 11:29

5分!

誰忍心去漏低你

之前林夕幫twins作果首大過天都系同舊歌有關,不愧系奇才!5分!
作者: C.K.    時間: 2014-10-22 11:29

歌词真系好特意堆砌。。。。 比起喜帖街有窗花 落霞 阶砖 呢D与歌曲意境相符嘅意象....    呢首歌大部分歌词都言之无物...                      亦可能系我冇夕爷经历咁多,无法领会到啦。。。     Anyway 比起“一”之类的情歌,呢首都好好多,希望有十大AP
作者: 外来星人    時間: 2014-10-22 12:14

高音差少少.............
作者: hiraoka    時間: 2014-10-22 12:37

之前講過許志安的《新天地》與李克勤的《紙牌屋》是兄弟作. 楊千嬅的這首新歌, 亦肯定是一家人.
Eric Kwok加上負責為《新天地》及《紙牌屋》編曲的張子堅作曲, 前段的淡靜與前作一脈相承, 分別在副歌, 音域比前作廣, 最後更來個高音, 聽得出楊千嬅唱得吃力, 唱現場將會非常危險, 旋律算是選錯了人. 不過, 林夕的詞配上楊千嬅就選對了, 看著歌詞總覺得是《姐妹》的後續.
作者: 阿JIA    時間: 2014-10-22 14:55

近年千嬅最入耳的歌!!!真系好听第一次听已经觉得好正,近两年的歌真系好hea,尼首真系挽回晒之前扣的分,比之前个堆 亲 星星同学 甚至比来生舞好好多,个人觉得来生舞好闷。。。
这首越听越耐听 不会厌
作者: CunninG    時間: 2014-10-22 15:21

個人覺得個離開唱得硬左少少
如果SOFT D 其實真係好聽好多
5分*
作者: siongguan    時間: 2014-10-22 16:51

做咩呢首歌低分過來生舞?
作者: Kyle_    時間: 2014-10-22 17:45

唱完迷幻既<來生舞>, 試完玩完<色惑>後
終於派出第二主打喇,回歸到久違既情歌,久違既千嬅情歌及感覺
千嬅應該有8年冇同哩位同年同月同日生既eric kwok 合作
(冇記錯上一次合作應該係<Unlimited> 內既<如果可以不停相愛>)
望穿秋水終於等到
哩種近年eric's style 既歌首次落到千嬅手上
作曲者多首相近既作品, 令大家聽既時候少不免諗起其他歌如<囍帖街> <新天地>等等 (同樣情況都出現伍樂城身上)
歌者方面,千嬅最強既感情演繹依舊無懈可擊,又一次帶領大家投入去哩個佢同佢好姊妹既故事中
由當年<姊妹>, 到07年<別阻我開心>, 再到今年<好不容易遇見愛>
千嬅應該至少係第三次以歌向ms錢文暻訴心情

起初聽首歌係有d淡淡然感覺,但千嬅既歌總係咁,
聽到幾次個味道先會慢慢煲出黎,跟住就不能自拔咁loop....
但願哩首好歌唔會因為年尾關係而得唔到好既回報同成績
作者: chj0928    時間: 2014-10-22 17:54

上一次同eric合作,系大家都遗忘左2009年的麦芽糖,其实麦芽糖五错,只可惜当年无选第1plug!
作者: electric    時間: 2014-10-22 17:55

唱完迷幻既, 試完玩完後
千嬅 ...
Kyle_ 發表於 2014-10-22 17:45

上一次係09年既麥芽糖呀
作者: Kyle_    時間: 2014-10-22 17:56

上一次同eric合作,系大家都遗忘左2009年的麦芽糖,其实麦芽糖五错,只可惜当年无选第1plug! ...
chj0928 發表於 2014-10-22 17:54

係wor...唔講唔記得首歌sosad我間唔中都仲有聽,但真心唔記得係eric 作
作者: siongguan    時間: 2014-10-22 18:01

麥芽糖簡直系minor classics 之一
作者: electric    時間: 2014-10-22 18:32

麥芽糖簡直系minor classics 之一
siongguan 發表於 2014-10-22 18:01

除咗唱得高音咗d之外堅正
作者: shing    時間: 2014-10-22 19:41

好好聽...特別喜歡夕爺份詞^^5分
作者: Kyle_    時間: 2014-10-22 19:49

又有堆無名戰士投一分唔講原因
想首歌既一分超過另一首熱播派台歌嘎?
作者: 屮SiU霖屮    時間: 2014-10-22 20:09

唔...鐘意來生舞多d.__.
未去到話真係好好聽 但算係loop-able咯._.
3分
作者: 張少    時間: 2014-10-22 20:27

天知道大家好不容易學會愛 歌詞有d突兀
作者: CBY0710    時間: 2014-10-22 20:57

其實都唔錯,不過楊千嬅d高音真系嘛嘛
比住4分先,可能以後聽耐左會鐘意d
作者: Nathan    時間: 2014-10-22 21:24

首歌好聽。
只係覺得夕爺今次份詞麻麻。
作者: 楊千炒飯    時間: 2014-10-22 23:05

以為係于逸堯作品
于生快D幫千嬅作多得歌啦~
作者: lca6    時間: 2014-10-22 23:28

好听
作者: C.K.    時間: 2014-10-22 23:44

好似903都OK中意呢首歌  真系有机会热播  希望可以做第一位事隔十年仲可以重夺金奖嘅女歌手啦!!
作者: Bebu    時間: 2014-10-22 23:53

唔...鐘意來生舞多d.__.
未去到話真係好好聽 但算係loop-able咯._.
3分
+1 高音..
作者: powerful    時間: 2014-10-23 00:02

唱完迷幻既, 試完玩完後
千嬅 ...
Kyle_ 發表於 2014-10-22 17:45

來生舞應該唔係迷幻咯,成首歌死氣沉沉太老套。
作者: Kyle_    時間: 2014-10-23 00:07

來生舞應該唔係迷幻咯,成首歌死氣沉沉太老套。
powerful 發表於 2014-10-23 00:02

HAHA,唔識形容<來生舞>個感覺詞窮,只慬用迷幻黎形容-.-
作者: John    時間: 2014-10-23 00:16

楊小姐感動回歸, 係好聽既, 呢兩日已經聽左幾十次, 成日哼住
好好聽, 而且亦同知更系列一樣, 係適合今時今日楊小姐唱, 為天下間浮浮沉沉既怨婦打氣

不過擔心好快聽厭,
而且仍然接受唔到粒高音, 其實肯錄多幾次或執靚佢的話, 至少CD版唔會咁差先
另外亦延續近年新唱腔, 但呢隻歌用新唱腔係適合既, 雖然仍然會想像到佢點用以前個腔唱類似「回頭像赤足接力賽」個幾句, 但呢首歌算係好適合用佢個新唱腔, 無投訴

另外, 聽完呢隻之後聽返來生舞, CD版完全係聽左分幾兩分鐘都唔知自己聽左咩
作者: lo180    時間: 2014-10-23 12:13

起初覺得一般,不過聽第二次已經愛上了
作者: kenneth    時間: 2014-10-23 12:16

同以往千年嘅歌比起,林夕填畀千嬅嘅詞,再揾唔到濃厚嘅政治意味,亦可以話林夕已經唔再需要借助千嬅品牌,宣揚自己嘅意識形態,畢竟最紅嗰幾年,已經發咗好多力,功成則身退。
咁楊千嬅“joey化“都可以有正面角度嘅,可能今時今日千嬅事業嘅參與上丁生持份好重都未定。
作者: victor1991415    時間: 2014-10-23 13:34

我真心覺得粒高音唔差喎
不過講左n 次都要講 千嬅最靚聲既位置真係唔係高音
作者: electric    時間: 2014-10-23 16:32

點解咁耐都淨係得utube有
好想要cd version
作者: Nathan    時間: 2014-10-23 21:42

同以往千年嘅歌比起,林夕填畀千嬅嘅詞,再揾唔到濃厚嘅政治意味,亦可以話林夕已經唔再需要借助千嬅品牌 ...
kenneth 發表於 2014-10-23 12:16

以前林夕填開比千嬅既歌有政治意味??
作者: lokben    時間: 2014-10-23 22:06

我俾 4 分 ...
- 1 係第一段個離 開 ...

其實第二段同尾段個開字都唱得好.
係唔知點解第一段明明有瑕疵都唔執吓或者錄多兩次...

尾段嗰段純音樂感覺都 ok ,但唔知點解硬係唱完就想飛隻歌...
作者: matthewyky    時間: 2014-10-24 00:04

回復 71# lokben
我反而最鐘意段outro!! lol
作者: kenneth    時間: 2014-10-24 02:41

以前林夕填開比千嬅既歌有政治意味??
Nathan 發表於 2014-10-23 21:42

下?林夕本身就係政治人,再見二丁目、愛人、抬起我的頭來、閃靈、民間傳奇、小城大事、烈女、我的生存之道,重有好多都呼應緊當時嘅社會形狀。都唔排除係千嬅當年本身自己個取態嘅,佢公開支持陳方安生、陳淑莊參選,又聲稱自己會帶個仔參與六四晚會。
睇返轉頭,鄭秀文又係出咗名唱政治流行歌嘅人。咁九六年狼來了隻碟,本身就係為佢度身而造嘅,佢走咗千嬅就用佢個腔唱咗一隻咁嘅碟,注定咗。千嬅第一個拉闊都揀咗好多有味歌唱,其中一首八九六四後達明一派點題作,你還愛我嗎,可見取向明顯。
相比陳慧琳(初期)、劉德華嗰啲無國間主義左翼派,鄭秀文同千嬅係有佢哋成功之處,極右翼嘅意識型態更具統領威力。
其實我覺得小城大事成功咗之後,佢寫起上蒞,最癲都係烈女,無一句係無骨嘅,祇要將烈女=烈士蒞解讀,成首歌都已經好直抽。咁流行歌嘅意識形態一直係每個地方政府都好重視嘅一環,關乎統戰把控本土年青人嘅心理,臺灣一方面每個歌手出碟都資助一半,二方面嚮封殺反國民黨歌手,好似五月天咁,就係一例,世界會好似香港咁放縱又唔支援自己地方嘅流行嘢嘅政府,其實已經好少,因為出歌係令人團結、係歸屬感嘅一種,而香港政府任由社運歌取代純愛歌浮面霸佔主流,我祇想講句恭喜!

講返呢首純愛歌,又真係好好聽,係嘔心瀝血之作,五分!
作者: adrianou0328    時間: 2014-10-24 02:51

下?林夕本身就係政治人,再見二丁目、愛人、抬起我的頭來、閃靈、民間傳奇、小城大事、烈女、我的生 ...
kenneth 發表於 2014-10-24 02:41
小弟覺得你可能過份解讀了
林夕寫比Kay 的歌就有政治意味
但楊千嬅從來都唔係一個政治人......
作者: kenneth    時間: 2014-10-24 03:02

小弟覺得你可能過份解讀了
林夕寫比Kay 的歌就有政治意味
但楊千嬅從來都唔係一個政治人...... ...
adrianou0328 發表於 2014-10-24 02:51

中外都好,每個年代嘅辭都係有骨,明喻暗喻社會大勢一直都有。而我相信以夕爺賦詩出身,咁重視意識型態嘅人蒞講,應該有排,好似活地阿倫咁,到八十歲都唔好退休嘅。千嬅自己知唔知就一回事,不過好肯定就係林夕一定有借助佢咁紅而宣傳自己意識型態,亦好難係巧合。
作者: Kenny    時間: 2014-10-24 03:02

姊妹既2.0,點可以唔支持呀
上一次Eric Kwok寫歌比楊千嬅,已經是5年前既麥芽糖啦
作者: kenneth    時間: 2014-10-24 03:15

中外都好,每個年代嘅辭都係有骨,明喻暗喻社會大勢一直都有。而我相信以夕爺賦詩出身,咁重視意識型態嘅 ...
kenneth 發表於 2014-10-24 03:02

「林夕認為《北京歡迎你》是他個人的人生污點。當時促成這件事是他的朋友,因為朋友勸勉故降低了警界線,模糊了個人的決定。他從不善於寫大格局作品,寫《北京歡迎你》雖非甚麼作奸犯法的大罪,非在社會生存出賣甚麼,但做了一趟官方喉舌給了他很多反省。

林夕認為自己有很高的「擦邊球」的技巧,意指滿足對方要求同時亦可捍衛個人的自由意志。他說當時得知要為謝安琪寫歌心感興奮,因為他以為可以寫寫非情歌,結果他收到了一首非常抒情的歌曲,監製說她謝安琪新碟需要一首情歌平衝一下。但林夕不甘於此,希望「擦邊球」並藉一首情歌包裝一個眾生麻木社會現象,這首歌叫《你們的幸福》。他喜歡這種上善若水的做法,如《斯德哥爾摩情人》,他認為情人與公民都是一樣,沉默被虐者都是罪犯。不過他認為自己能掌握這套潛規則,卻不希望來繼者以此為生。無論文字創作者、有志的政客、清醒的香港人也能擺脫這個枷鎖。」

諗返轉頭,其實佢自己都講過自己寫嘅歌好多都有骨,千嬅既然被佢講成佢塊肉,都好難“倖免“。
作者: wkn    時間: 2014-10-24 10:56

5分!
作者: Pacoho    時間: 2014-10-24 12:38

作者: boy4dudes    時間: 2014-10-24 19:20

So touched by the song, especially the lyric and Miriam's performance.
作者: thick    時間: 2014-10-24 20:34

作者: stephybest    時間: 2014-10-24 21:23

VERSE唱得怪怪地
作者: John    時間: 2014-10-25 11:58

有唔少人覺似囍帖街, 我又完全唔覺
今年講似, 衛蘭隻自首就真係有少少影子喇

呢隻個格式如果話似, 似薛凱琪"字花"仲多過美帖
作者: John    時間: 2014-10-25 12:00

同意樓上一點 : 楊千嬅開始 "joey 化", 從 ready or not 刻意走舞曲快歌路線開始
不得不承認 容某呢方面做 ...
thick 發表於 2014-10-24 20:34

佢離開左A Music之後, d歌其實繼續有陣A Music除
由飲酒思源, 到親, 到星星同學, 然後今年有來生舞同呢隻
係中間既火鳥白天鵝全碟真係搣甩哂

仲要間唔中就搵下舒文
作者: liebe    時間: 2014-10-25 12:01

唔好意思, 我覺得首歌好快聽悶...
作者: John    時間: 2014-10-25 12:02

「林夕認為《北京歡迎你》是他個人的人生污點。當時促成這件事是他的朋友,因為朋友勸勉故降低了警界線, ...
kenneth 發表於 2014-10-24 03:15

咁多年, 最明顯係民間傳奇, 另一隻會係集體回憶
其他就算有, 都真係好暗盤, 例如小城大事, 個解讀空間闊到不能
作者: thick    時間: 2014-10-25 22:53

作者: kenneth    時間: 2014-10-25 23:12

咁多年, 最明顯係民間傳奇, 另一隻會係集體回憶
其他就算有, 都真係好暗盤, 例如小城大事, 個解讀空間闊 ...
John 發表於 2014-10-25 12:02

個人認為《烈女》中既「血性和品味」,其實都好明顯。
作者: kenny1102    時間: 2014-10-26 14:29

與其話係姊妹下集,
但成個感覺我覺得更似原來過得很快樂。
尤其d詞。
作者: mix_nzi    時間: 2014-10-26 17:56

與其話係姊妹下集,
但成個感覺我覺得更似原來過得很快樂。
尤其d詞。
kenny1102 發表於 2014-10-26 14:29

其實原來過得很快樂聽落都幾 warm, 同 Li 首都有 d 相似
我覺得今年千嬅派既歌個 melody  上冇咩 edge... (比較 edgy 反而係色惑)
唔通結完婚生完仔個人真係定性左? 我真係好掛住 d 特別 d 既 melody
但係來生舞同 Li 首都幾...

唯有安慰自己「當年聽到大傻都覺得隻歌好怪,但其實都幾好呀」= =
作者: kenny1102    時間: 2014-10-26 19:10

其實原來過得很快樂聽落都幾 warm, 同 Li 首都有 d 相似
我覺得今年千嬅派既歌個 melody  上冇咩 edge... ...
mix_nzi 發表於 2014-10-26 17:56

原來在他枕邊儘管失眠未畏懼連自私地吵醒他都是對

同埋

想這時的你 說他親切像空氣
閒來會氣死 但仍然要吸氣

其實2首歌詞都好WARM~

再對比返之前既歌~原來真係好難數到千嬅之前有呢D咁WARM既歌~~~
作者: kayzzz    時間: 2014-10-27 03:06

5 FUN~~~~~~~~~
不過個高音點聽都好UN耳
海彥 發表於 2014-10-22 15:17

"king 姐"都覺得好聽?
作者: wchild    時間: 2014-10-27 13:05

"king 姐"都覺得好聽?
kayzzz 發表於 2014-10-27 03:06

KING JER 話左首歌麻麻
作者: kwanie    時間: 2014-10-27 13:07

wchild 發表於 27/10/2014 13:05

King jer 話好不容易遇見愛麻麻
同我等我在話天然呆唔好聽係 equivalent 既
作者: hehehaha    時間: 2014-10-27 13:34

King jer 話好不容易遇見愛麻麻
同我等我在話天然呆唔好聽係 equivalent 既 ...
kwanie 發表於 2014-10-27 13:07

可惜連king jer都話天然呆唔掂

反OT: 個chrous 真係好囍帖街-.-
作者: janickfu    時間: 2014-10-27 13:52

首歌好好聽 五分
希望四台成績好 :D
Nicholas 發表於 2014-10-22 00:32

其實點解一句咁嘅嘢就加分嘅?
   無其他意思 純粹問下
作者: kenny1102    時間: 2014-10-27 13:54

其實點解一句咁嘅嘢就加分嘅?
   無其他意思 純粹問下
janickfu 發表於 2014-10-27 13:52

加分:
本版收集所有香港華語派台歌曲(但不包括新城電台國語力排行榜、新城電台音樂先鋒榜、TVB8金曲榜以及RoadShow粵語歌曲排行榜之派台歌),收集歌曲的來源包括商業電台、新城電台、香港電台以及無線電視再加上my903.com所顯示的派台歌曲,而其他來源如歌手Facebook/微博恕不接受。將宣傳歌曲的資料pm本版版主 PEACH ,確認該宣傳歌曲為派台歌後,本版版主就會開帖,而send pm的會員需回應主題,本版版主就會加分,詳情請參閱此主題。一次的歌曲宣傳加三分,而協助收集歌曲則加一分。

作者: janickfu    時間: 2014-10-27 13:56

kenny1102 發表於 2014-10-27 13:54

原來如此 thanks
作者: wildchild    時間: 2014-10-27 14:32

唔係好明點解咁多人話 CHORUS 似 囍帖街...
聽黎聽去都係得 「曾踏破過深海」 VS 「忘掉愛過的他」 似,但其餘部份都唔太似喎....
而講呢一句的話其實 JANICE 自首 「求求你快自首」 都係好似
作者: kenny1102    時間: 2014-10-27 14:41

唔係好明點解咁多人話 CHORUS 似 囍帖街聽黎聽去都係得 「曾踏破過深海」 VS 「忘掉愛過的他」,但其餘部份 ...
wildchild 發表於 2014-10-27 14:32

我覺得似忘了忘不了~

曾踏破過深海 尋求你我所愛
假設老掉大牙 如何善忘未變心
曾踏雪看花開
作者: kayzzz    時間: 2014-10-27 18:12

你以為我係King姐?我頭象係改圖喎
振英bb黎架
海彥 發表於 2014-10-27 12:53

係喎,無留意添

wchild 發表於 2014-10-27 13:05

king jer 話人瑞首歌麻麻就即係代表好㗎喇
作者: Marionette    時間: 2014-10-27 19:59

五分!!!!!
作者: chung0115    時間: 2014-10-28 14:39

來生舞好聽D, 如果要比較

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2