標題: 《一千個假想結局》的第一千個假想解讀 [打印本頁]

作者: powerful    時間: 2014-12-19 15:14     標題: 《一千個假想結局》的第一千個假想解讀

《一千個假想結局》的第一千個假想解讀

從漫長的沉睡中醒來,睜開了眼睛,終於發現困在這個白色恐怖的密室之內,如何是好?
要重回夢鄉嗎? 這只是自我欺騙,合上眼卻仍是清醒狀態;
要反抗逃走嗎? 卻看似沒有可能,四面都是牆壁密不透風。
是以作無謂的掙扎,還是安躺地下,繼續偽裝睡得安穩,成為《一千個假想結局》的命題,
從潘源良充滿政治暗示的歌詞,帶到 Heison Ng 構想的「沉默有多恐怖」的畫面。

人們總認為不能叫醒在裝睡的人,其實是睡醒了的人根本不知怎麼算好,
正如雨傘運動是進是退,下一步是激進衝擊或走進社區,卻總像怎樣選都不是最好的方案。
歌中的「你」可意指特區政府,或人大,或是中央,
代表著建制的高牆,面對人民揮筆狂呼仍是無動於衷,
同樣地「你」也是沉默的大多數,在一切過後仍然選擇不發聲,
保持所謂「中立」,捍衛只剩空銜的「法治」。

「維護你基本態度」是兩者的共通點,
不論怎樣去塗黑那人工的白色去引起注意,都只能撼動表象而不能深入核心。
但「我」還可以怎樣?
當作無補於事與「你」重修舊好,從此放棄自身的核心價值來配合「安居樂業」的藍本?
是如歌曲提示的妥協,還是咒罵洩憤,抑或遠走高飛?

這是「你」與「我」之間的矛盾關係,只有對立而沒有融和的空間,
但其實「我」之內同樣充滿掙扎,腦內想像不同結局的可能性,似乎都沒有出路;
「我」想勸告,卻無法消解「我」的憤怒,最終理念一致都可能要各走各路,
這一場全民覺醒,追求真普選的方向,亦將迷失於勇武與和理非的路線爭拗中,就像心鎖了霧。

就在唱出心鎖了霧的一刻,Kary 作為歌曲的代言人,
配合音樂的節奏竭力地在全白景上畫下一抹黑色,開始尋求改變。
她一筆又一筆勾劃著交叉的反對符號,卻漸感無力,躺下想睡又不能,站起來要逃亦無力,
這個近乎瘋狂崩潰的狀態,最終讓她在冒充白雪的發泡膠粒中,找到了紅色絲帶捲著的斧頭,
鑿向牆壁,打開第一道缺口,歌曲就在這處停止。

外面到底是什麼? 另一個更大的牢獄? 比白色恐怖更有形有色的恐懼? 還是真正的自由?
當人們承受過催淚彈,學民絕食過,在政改卻寸步成果都得不到,眼淚 (溫和) 已經失去用途,
我們除了逃入夢境,讓無盡幻想,帶著我們一起迷路,或一起祈禱,還可以怎樣?
鏡頭固定在她的眼睛,與開首在旋轉但昏睡的她對照,
這刻雖然依舊被囚,曙光仍未到來,但至少她堅定並覺醒了。
一個小孔也許對於龐大的國家機器而言微不足道,對於渺小個人卻已是突破,
正如歌名在MV以一個框架呈現,卻並非全然封閉,被「一」字刺穿了,
縱使句號已寫下,「結局」卻是開放的。

寫過《破曉》、《超錯》以及《十個救火的少年》的潘源良,
在2014年帶來了《一千個假想結局》,足證其政治觸覺;
林憶蓮將這曲交給 Kary 演繹,亦帶有一個時代的傳承意義。

全文:
《一千個假想結局》的第一千個假想解讀

[YouTube]sX0KgVoaVLA[/YouTube]
作者: rubylovessss    時間: 2014-12-19 15:56

只有kary先唱到這種感覺
作者: CBY0710    時間: 2014-12-19 16:39

之前聽首歌無霖過呢個解讀 以為系純愛情歌添
首歌好正
作者: janickfu    時間: 2014-12-19 16:45

今年kary嘅歌都好有水準
尤其呢首曲詞編、題材都有別于之前
希望林憶蓮可以指引到Kary行一條最適合自己嘅路
好歌希望2015年頭都有好報。
雖然kary今年無緣女三甲,但喺我心目中今年音樂嘅誠意絕對有女歌手前三
無論頒獎禮白果又好點都好,唔會作為歌手歌曲質素嘅標準
相信努力始終有日會有人睇到,好音樂會有人珍惜,support kary
作者: Samuel0919    時間: 2014-12-19 18:21

第一次聽已經覺得份詞正到不得了,原來系《破曉》既作者,感動!憶蓮堅系做到野,希望首歌15年有好報啦~
作者: jose    時間: 2014-12-19 19:01

真心希望外間人會認知到kary今年既努力
而唔會因為對佢既成見而否定
咁樣比起拎一千次女金更為值得
亦都叫做承接到憶蓮既聲譽
作者: bagfgfcde    時間: 2014-12-19 20:36

今次無論歌詞定mv都係吳雨霏歷年歌曲最佳之一
歌詞即使唔解讀為政治, 足足幾句「沉默有多恐怖 從未這麼感覺到」,
已經深深勾劃出歌者既心理感受,
其實吳雨霏近年好多歌都強調開不開心係可以自主, 我剩係可以攻, 無情咁同世界講佢係邊個 ; 又或者傷口好難拋低, 消耗大家(假),
情歌佔吳雨霏唔少分量, 頂多新啲既有要活出自己既人生,
呢首講政治既, 係咪kary第一首? (唔係第一都第二啦 lol)
總之, 呢首為佢原本已經出色既2014年再提升一個層次, 值得對吳雨霏另眼相看

老老實實, 佢今年輸俾容楊薛我真係點都唔服氣
作者: kwanie    時間: 2014-12-19 20:46

我對潘源良既Perception 原本仲係有線既講波佬
尤其呢條片簡直係經典
[youtube]kyE2-nvO2zs[/youtube]
點知原來佢寫野既功力依然響度
作者: 張少    時間: 2014-12-19 20:48

估唔到你會寫kary
今年佢d歌真係好過好多女歌手
作者: ~蛋撻~    時間: 2014-12-19 23:09

omg,我本人悟性真係太低,差d又浪費好歌.......
但係全歌都真係無乜hints可以出到呢個主題,真係要好留心先聽到.....
作者: HOTMAN    時間: 2014-12-20 00:21

唔知點解,雖然知道呢首歌係寫緊呢d,但一直投入唔到
直到出左個mv,先完全體會到首歌既無力感
作者: powerful    時間: 2014-12-20 01:21

第一次聽已經覺得份詞正到不得了,原來系《破曉》既作者,感動!憶蓮堅系做到野,希望首歌15年有好報啦~{:1 ...
Samuel0919 發表於 2014-12-19 18:21

Sorry,核對時唔記得改返,《破曉》應該係周禮荗填詞,成日有個錯覺係潘源良寫,因為一講到林憶蓮就自然諗起佢。
估唔到你會寫kary
今年佢d歌真係好過好多女歌手
張少 發表於 2014-12-19 20:48

我今年都寫過 Kary 既 Across 架,果時話佢尚未完成逆轉,經過林憶蓮打造後,似乎似樣喇。
作者: powerful    時間: 2014-12-20 01:25

之前聽首歌無霖過呢個解讀 以為系純愛情歌添
首歌好正
CBY0710 發表於 2014-12-19 16:39

omg,我本人悟性真係太低,差d又浪費好歌.......
但係全歌都真係無乜hints可以出到呢個主題,真係要好留心先聽 ...
~蛋撻~ 發表於 2014-12-19 23:09

首歌一出頭六個字已經令我好深刻,係呢個時候講沉默恐怖,仲要潘源良填詞,就有咁既聯想

今次無論歌詞定mv都係吳雨霏歷年歌曲最佳之一
歌詞即使唔解讀為政治, 足足幾句「沉默有多恐怖 從未這麼感覺 ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-19 20:36

只音好似有個post 講逆轉既政治含意,雖則我無咩同感,但都可以參考下

我對潘源良既Perception 原本仲係有線既講波佬
尤其呢條片簡直係經典

點知原來佢寫野既功力依然響度 {:4_1 ...
kwanie 發表於 2014-12-19 20:46

哈哈,我都有聽佢講波架 XD
作者: hehemamama    時間: 2014-12-20 01:32

首歌一聽愛上 本來以為係情歌
直至有會員喺cool hot hit 講聯想到政治 突然發覺 第一句已經係 真係好應景
曲詞唱mv 非常好

今年有質有量 三甲 甚至女銀當之無槐
希望喺憶蓮教導下更進一步
作者: Top仔    時間: 2014-12-20 13:39

好歌有好報,但願這幾個星期不播一千個假像結局,只為明年給一個公正的回報
霏妹good job
作者: 李范建    時間: 2014-12-20 19:38

人哋攞獎果時你哋都鬧佢,
宜家人哋食白果啦,你哋都贊佢,
CMD人認真怪
作者: rubylovessss    時間: 2014-12-20 19:54

CMD人認真怪
李范建 發表於 2014-12-20 19:38

又點呢?
作者: CBY0710    時間: 2014-12-20 22:38

CMD人認真怪
李范建 發表於 2014-12-20 19:38

贊定鬧其實同歌手表現/歌曲素質相關
前兩年kary d live同歌都而家差一大截都好難贊得落
作者: Samuel0919    時間: 2014-12-21 01:47

Sorry,核對時唔記得改返,《破曉》應該係周禮荗填詞,成日有個錯覺係潘源良寫,因為一講到林憶蓮就自然 ...
powerful 發表於 2014-12-20 01:21

Anyway無可否認份詞系正,其實周禮茂D作品都好正啊,如果我無記錯的話佢都作過首同樣淒美既《暫借問》俾Kary,一樣好憶蓮feel~

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2