標題: C Allaboration – Collab Star [打印本頁]

作者: powerful    時間: 2014-12-26 12:39     標題: C Allaboration – Collab Star

2014年尾 C Allstar 公佈了他們的壓軸企劃,新專輯與不同歌手單位合作,
打頭炮的是新晉組合 Super Girls,第二位則是樂壇天后鄭秀文,
既為聖誕節增添了熱鬧氣氛,又撫慰人心。

In the darkest moment of your life, you will find that I’ll be there
Singing eh-oh-wo-oh-oh-oh.

很久沒有在香港樂壇看過這樣大堆頭的氣勢,
九個人在舞台上又跳又唱,極盡視聽之娛。
《火熱動感 La La La》及《大激想》早已年代久遠,Cookies 亦拆夥十年,
難得C Allstar 找到了 Super Girls 結合兩隊名字有了《Super Star》,
更難得是他們沒有選擇那種燒滾全場的電子舞曲,並不求讓觀眾情緒高漲的快歌,
反而是帶點溫暖勵志,中板節奏的動感,
輕鬆愉悅的編曲與舊一輩的草蜢等的勁歌熱舞有顯著的分別。

關鍵當然在於 Jerald,既保持他獨有的編曲風格,
亦突出了 C Allstar 擅長的和音,
而因為歌詞不斷重複某幾個英文字音,
更需要在編排上每一次演唱的層次都有不同的細節鋪墊,
展現了 Jerald 駕馭這種 Swing 曲式的功力。

臨近節日,《Super Star》亦製作了應節的 X’mas mix,
編曲的樂器更豐富,和音處理更接近古典詩歌,
聽起來是更飽滿,在寒冷的天氣下以聲音送上暖意,
不過有時調味過多反而會不夠自然舒服,還是原版的跳脫活力更稱身,
《Super Star》猶如為兩個組合的形象度身訂造,實是久違的優秀合作。

--

至於第二位合作對象是鄭秀文就沒有更大的驚喜了。
早在2010年,On仔已經翻唱過鄭秀文的《時間之光》,讓年輕樂迷重新接觸這顆遺珠,
適逢鄭秀文的 Touch Mi 演唱會,就促成這次同公司的合作,亦可算是跨世代的一次。

只是珠玉在前難免有所比較,有兩個各自精彩的獨唱版本,自然會對合唱有所期待,
可惜的是,優美的旋律被繁複的編曲蓋過了,失卻簡約的美,
合聲的比例亦不太平衡,和音有喧賓奪主之嫌。

幸好有演唱會的現場演繹,將這首舊歌的層次再度昇華,
回歸原版的單純,增添和音的襯托,
鄭秀文的聲音比02年更溫柔,從兩個人彼此的堅定執著過渡到同台調和的美滿,
就像經歷了這十二年光陰後的回望,一切都看開的豁達。

就像歌詞所說,留不低的總要放下,讓時間洗刷一切,找到出口,
流行曲確實有其生命,當年被遺棄,卻隨年月得到有心人再發掘,在紅館這數晚發出光亮,
多得 C Allstar 選擇了《時間之光》,多得鄭秀文選擇了 C Allstar。

全文:
C Allaboration – Collab Star

《時間之光》演唱會版本
[YouTube]5GOjeL50onQ[/YouTube]
作者: ~蛋撻~    時間: 2014-12-26 13:44

我覺得最新版本Sammi唱多左一份瀟灑,
不過多得今次合唱我先識到呢首歌~
作者: 星勤    時間: 2014-12-26 13:51

到而家先不妨講
其實原版《SuperStar》歌詞係寫俾「革命人士」
不過後來就改左少少,個意思無寫得咁明顯
作者: CBY0710    時間: 2014-12-26 14:00

其實我系聽左時間之光新版本先知舊版本……
作者: powerful    時間: 2014-12-26 14:05

到而家先不妨講
不過後來就改左少少,個意思無寫得咁明顯 ...
星勤 發表於 2014-12-26 13:51

其實都有少少咁既感覺,但真係好隱藏,不過係呢個時候唱打氣歌確有鼓舞之效。

講開份詞,陳詠謙寫得好斷續,句與句之間意思唔連貫,唔知係唔係因為改左詞既關係?
作者: powerful    時間: 2014-12-26 14:06

我覺得最新版本Sammi唱多左一份瀟灑,
不過多得今次合唱我先識到呢首歌~
~蛋撻~ 發表於 2014-12-26 13:44

Sammi 唱歌方法同02年唔同左好多,而家演繹既心境更適合

其實我系聽左時間之光新版本先知舊版本……
CBY0710 發表於 2014-12-26 14:00

邊個新版本先? 2010 定 2014?
作者: 星勤    時間: 2014-12-26 14:36

其實都有少少咁既感覺,但真係好隱藏,不過係呢個時候唱打氣歌確有鼓舞之效。

講開份詞,陳詠謙寫得好 ...
powerful 發表於 2014-12-26 14:05

亂世浸出 關於愛的立場
鬧市再兇也傲然踏上
就算疲倦不轉向

原版真係好明顯架其實 XD

作者: 艾石仔    時間: 2014-12-26 14:51

亂世浸出 關於愛的立場
鬧市再兇也傲然踏上
就算疲倦不轉向

...
星勤 發表於 2014-12-26 14:36

其實"in the darkest moment" 同埋"這一片黑夜為何耀眼"覺得好有味道,
差在果次903訪問太HEA, 好似無乜點解到首歌咁
作者: -Prince-    時間: 2014-12-26 15:54

講開又講

2002年 陳慧琳既非主打(雖然有派台)最佳位置
因為05年趙學而既翻唱而正名 甚至到而家近乎紅過哂陳個幾年其他主打

同一年 鄭秀文既時間之光 因為呢個隔左十二年之後既合唱多左個翻案機會
今次唔知又可以幫到隻歌行到幾遠
作者: 星勤    時間: 2014-12-26 15:57

其實"in the darkest moment" 同埋"這一片黑夜為何耀眼"覺得好有味道,
差在果次903訪問太HEA, 好似無乜點 ...
艾石仔 發表於 2014-12-26 14:51

唔會解釋啦
其實一直以來 C AllStar 呢類作品都係 get 到就 get
get 唔到就當普通歌去聽又得
作者: powerful    時間: 2014-12-27 18:18

亂世浸出 關於愛的立場
鬧市再兇也傲然踏上
就算疲倦不轉向

...
星勤 發表於 2014-12-26 14:36

反而想問
"你要信 你的運氣
你要信 你的獨有 直覺 令你很傳奇"

到底陳詠謙想表達咩意思,第二句冇左直覺兩個字會通順好多
作者: 星勤    時間: 2014-12-27 21:54

反而想問
"你要信 你的運氣
你要信 你的獨有 直覺 令你很傳奇"

到底陳詠謙想表達咩意思,第二句冇左直覺 ...
powerful 發表於 2014-12-27 18:18

應該即係叫人信自己直覺,覺得岩就去做
作者: gs0317    時間: 2014-12-28 12:11

到而家先不妨講
不過後來就改左少少,個意思無寫得咁明顯 ...
星勤 發表於 2014-12-26 13:51

希望創作人士唔係受壓力先要改歌詞啦!
作者: 星勤    時間: 2014-12-28 13:20

希望創作人士唔係受壓力先要改歌詞啦!
gs0317 發表於 2014-12-28 12:11

當然唔係
作者: hinz    時間: 2014-12-29 00:32

講開又講

2002年 陳慧琳既非主打(雖然有派台)最佳位置
因為05年趙學而既翻唱而正名 甚至到而家近乎紅過哂 ...
-Prince- 發表於 2014-12-26 15:54

wsb  時間之光 / 最佳位置(陳慧琳) /
作者: -Prince-    時間: 2014-12-29 00:35

wsb  時間之光 / 最佳位置(陳慧琳) /
hinz 發表於 2014-12-29 00:32

嚴重懷疑佢抄我橋
作者: kwanie    時間: 2014-12-29 00:39

嚴重懷疑佢抄我橋
-Prince- 發表於 29/12/2014 00:35

其實你就係wasabi (指

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2