標題: [HOTCHA]張惠雅、張紋嘉拍欣宜雨僑擬組女團 | 黎美言轉投星韜 [打印本頁]

作者: harryharry    時間: 2015-7-10 01:26     標題: [HOTCHA]張惠雅、張紋嘉拍欣宜雨僑擬組女團 | 黎美言轉投星韜

【Regen& Crystal】

除了來荔園玩之外,有甚麼讓雨僑、Regen、Crystal聯成一铫?就是音樂和慈善公益!她們希望透過音樂力量為社會宣揚關愛精神,合力打造一張主題為「girls power」的音樂合輯《全女打》,一同參與的女歌手還有鄭欣宜,以全女班勢力擊出漂亮全壘打。談到這次聯袂進行音樂慈善企劃,羽僑和很多人一樣有助養貧困兒童,她認為做善事有好多方式,慈善探訪、成立團體或慈善基金,她不排除日後「全女打」會成為一個團體,但每個人都可以由自己做起,再影響和帶動其他人去參與。Regen也參與過慈善機構的派飯探訪,Crystal希望透過《全女打》跟社會上更多需要關心的基層傾談溝通,凝聚力量去感染身邊其他人和藝人。

探訪老人好心翳

談到以往參與慈善活動的經驗,Crystal曾聯同戲劇社的同學為老人家排一齣戲,內容為警惕長者騙案。「我們全個下午跟一班老人家傾偈,了解他們的生活需要甚麼幫助,發覺老人家最需要別人關心。」雨僑對過往探訪長者的經驗也非常深刻。「有次探訪一個婆婆陪她談了很久,臨走時她寫了地址給我,我當時好心翳,婆婆真的好想有人陪她傾偈,即使久不久見面都好。」

《全女打》為女性發聲,新世代女性勢要堅強起來,自我保護。Regen延續功夫力量,在專輯的造型也以充滿力量的運動形象示人。「雖然唱的都是情歌,但內容講女性自強,我覺得每次做歌就像跟自己傾訴,是送給自己的禮物。」

女人之間的恩怨

除了愛情觀,Crystal也會唱出大女生主義,而她這次作出一大突破,親自填詞唱出最貼近自己的心聲。「填詞對我好大挑戰,起初好驚,毫無信心,但又覺得是好玩的事,會寫到女人去到某個年紀會面對的事。」

發生在女人身上的事著實太多,雨僑就會唱出女人之間的恩怨,但並非情敵,而是很多人曾遇過暗箭難防的身邊事。「有些人好衰在你面前扮nice同你好好傾,行轉背就講你壞話,朋友聽完首歌都問想起哪個,好好笑!」

企劃已推出單曲
張紋嘉 -《最佳男主角》

各人未出碟歌曲 (未知會否於合輯收錄)
雨僑 - 《糖衣》
鄭欣宜(feat.陳奐仁) - 《Stupid With You》
鄭欣宜 - 《你瘦夠了嗎?》

=====================================================================================================

【Winkie】[attach]4879[/attach]
HotCha成員Winkie(黎美言)近日約滿Neway Star,為了拓展演戲事業,向諸葛紫岐自薦加盟她旗下的「星韜國際娛樂公司」,兩人一拍即合,Marie計畫將Winkie「大變身」,重新打造形象,安排她進軍電影市場

今年27歲的Winkie,於06年參加一個舞蹈大賽後,被Neway Star公司發掘,與張惠雅、張紋嘉組成女子跳舞組合HotCha,曾經推出唱片,發展不俗,去年解散後3人各自發展,其中Winkie近日約滿Neway,傳出她將會加盟諸葛紫岐成立的「星韜國際娛樂公司」。這次「跳槽」關係非常微妙,事關Neway Star是Marie老公薛嘉麟旗下的公司,據知,在Neway時Winkie與老闆娘Marie已經關係不俗,工作上遇到問題時都會向對方請教,得知Marie開設經理人公司後,Winkie更自薦加盟,希望向電影方面發展,正全力進軍電影圈的Marie亦決定給予她機會,兩人一拍即合。

加盟星韜後,Marie計畫將Winkie「大變身」,重新打造形象,讓她進軍電影市場。日前Winkie現身銅鑼灣百德新街一間時裝店,在星韜總經理陪同下,選購了一批新衫,大約半個小時後,兩人轉到一間專賣日本時裝書的書店選講時裝書,總經理跟Winkie說︰「Marie想你睇多些時裝書,方便之後工作!」只見Winkie乖乖點頭。
之後記者聯絡上Winkie,她承認已約滿Neway︰「首先我要多謝Neway Star多年來的照顧,離開都好唔捨得,不過,簽約新公司的問題就唔方便答住!」記者直指拍到她與星韜總經理一起選購衣服,Winkie尷尬地說︰「唔好意思,真係唔答得你,新動向由新公司公布!」問到與老闆娘Marie的關係,Winkie大讚對方是女鐵人,成立公司後經常周圍飛,工作上遇到困難和問題都會向她請教,而Marie到截稿前仍未聯絡得上。

作者: 釘釘    時間: 2015-7-10 01:32

親生女同齋唱片合約就算一齊都未必玩得耐啦....

期待 一個人旅行
作者: 阿mark    時間: 2015-7-10 08:25

唔系挂,肥欣宜的歌都要擺雜錦碟?
作者: tom    時間: 2015-7-10 09:04

qui首歌好正
期待Regen個首
作者: moxy    時間: 2015-7-10 10:00

Regen 新歌預告
一個人旅行 同Supper Moment合作

Ava 新歌預告
偽術家 同陳詩慧合作
作者: PangChiYeung    時間: 2015-7-10 10:32

點解Winkie約滿 Regen同Crystal冇嘅?
作者: 釘釘    時間: 2015-7-10 11:09

點解Winkie約滿 Regen同Crystal冇嘅?
PangChiYeung 發表於 2015-7-10 10:32

RoGEr 同 QUI & WINKIE 根本唔同期簽Neway 無得咁樣計同埋Neway 捧邊兩個明眼人都睇得出~
作者: tom    時間: 2015-7-10 11:46

回復 7# 釘釘

Roger
W擺明比Neway hea la
佢簽諸葛 姐係以後唔唱歌?
作者: boy4dudes    時間: 2015-7-10 12:02

唔系挂,肥欣宜的歌都要擺雜錦碟?
阿mark 發表於 2015-7-10 08:25

Hope not! Have been looking forward to her own EP or album!
作者: KITSTON    時間: 2015-7-10 12:13

全女打呢個名同最佳男主角幅相都好老土...
不過Regen同Crystal有得再出歌都係好事
作者: ricorico07    時間: 2015-7-10 12:25

RoGEr 同 QUI & WINKIE 根本唔同期簽Neway 無得咁樣計同埋Neway 捧邊兩個明眼人都睇得出~ ...
釘釘 發表於 2015-7-10 11:09

我唔覺得neway有捧HotCha3個入面ge邊個 除左2013年ge Regen 呢兩年都無為佢地做過d咩 咪又係無碟出 好似Crystal咁一年一歌
作者: freefree321    時間: 2015-7-10 12:46

佢地其實之前唔係一齊拍過一套叫含忍.死人.的士佬嘅戲咩?
有冇人知幾時上映?
作者: 釘釘    時間: 2015-7-10 14:02

我唔覺得neway有捧HotCha3個入面ge邊個 除左2013年ge Regen 呢兩年都無為佢地做過d咩 咪又 ...
ricorico07 發表於 2015-7-10 12:25

ROGER 明顯力捧唔單單係音樂上 電視劇 機會都多QUI 本身叻女又識填詞寫書 勤力做舞台劇 電視劇
( 唱歌分段明顯係佢兩個佔最多 )
黎美言..... D人對佢既形容就味千拉麵唔係有酒凹唔係COOL牙果個. 做左8年都無咩特色出黎比人見到

回復  釘釘

Roger
W擺明比Neway hea la
佢簽諸葛 姐係以後唔唱歌? ...
tom 發表於 2015-7-10 11:46

佢唱歌應該都無人理唱又唔係好聽 同埋你見諸葛間公司D 人都無咩作為
作者: moxy    時間: 2015-7-10 14:16

其實佢地三個都無咩機會發圍噶喇  
拍下無人知嘅舞台劇 做下電視劇N線配角

得閑一年左右唱首K歌 同銷聲匿跡無咩分別
作者: harryharry    時間: 2015-7-10 15:28

ROGER 明顯力捧唔單單係音樂上 電視劇 機會都多QUI 本身叻女又識填詞寫書 勤力做舞台劇 電視劇
( 唱歌分 ...
釘釘 發表於 2015-7-10 14:02

其實hotcha拆夥對三個人都無好處,尤其係本身少job嘅黎美言(但奇怪嘅係好似係佢最想拆夥)
依家黎美言仲要去一間資源咁少嘅公司,
留係neway最少出左新歌都有機會係neway 卡啦ok落廣告

係咪真係同兩位姓張咁夾唔黎?
作者: moxy    時間: 2015-7-10 15:36

其實hotcha拆夥對三個人都無好處,尤其係本身少job嘅黎美言(但奇怪嘅係好似係佢最想拆夥)
...
harryharry 發表於 2015-7-10 15:28

本身hotcha又唔上唔落  Regen想單飛  組合散咗未嘗唔系一個新開始
   反正佢地都翻唔到巔峰果陣時  反而睇到佢地格硬係翻埋一起都唔會開心
作者: zoeyfs    時間: 2015-7-10 18:16

係咪真係同兩位姓張咁夾唔黎?
harryharry 發表於 2015-7-10 15:28

佢地以前咁好姊妹,尤其R同W,都唔知呢兩三年發生左咩事搞成咁
Winkie轉公司都係一個新開始,之前明HEA佢,都唔覺佢做過D乜~尤其比起另外兩位成員~
同埋轉做演員都啱,佢唱歌真係唔太好聽
作者: alexleung    時間: 2015-7-10 18:39

佢地以前咁好姊妹,尤其R同W,都唔知呢兩三年發生左咩事搞成咁
Winkie轉公司都係一個新開始,之 ...
zoeyfs 發表於 2015-7-10 18:16

我都想知咩事 有冇小道消息?
作者: jun518    時間: 2015-7-10 18:55

呢排TVB過咗廣州拍戲,見到Regen佢都幾nice
作者: harryharry    時間: 2015-7-10 19:12

我都想知咩事 有冇小道消息?
alexleung 發表於 2015-7-10 18:39

舊帖重溫:http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=6972
作者: ricorico07    時間: 2015-7-10 21:48

( 唱歌分 ...
釘釘 發表於 2015-7-10 14:02

Regen 2013 EP後音樂上無影 係呢排先話有新歌 Qui 同 Winkie 一樣 一年一歌

雖則Regen/Crystal係比Winkie多d音樂以外ge發展
但舞台劇、電視劇呢d 全部都唔係neway幫佢地爭取/為佢地做ge野
Regen 電視劇方面所有電視劇都係同一個監制 只係做慣做熟 監制都搵Regen
Qui 舞台劇呢d都擺明只係有相熟ge舞台劇圈子去搵佢 這樣叫「力捧
嗎..........只能叫做無放棄佢地
其實neway主動為佢地做ge只係嗰幾隻歌 佢地3個曝光率一d都唔多 (反而上年Winkie 係最多活動ge一個,可能佢比較得閒接新城d商場show)

總括黎講neway對佢地3個單飛都無太大信心 係regen好小小
Qui 同 Regen 留neway每年ge情況只會係咁loop
Winkie可能明知留喺neway會有歌出 但唔會幫倒佢再進一步所以走 簽諸葛博一博
(諸葛間公司D 人都無咩作為都正常 開左半年都無 比d時間睇下)

利申 : HotCha fans, 3個都like

作者: tom    時間: 2015-7-10 23:00

回復 15# harryharry

其實我反而覺得R先係最想拆夥個個
反ot: 希望C同R唔好一年一曲啦
作者: tom    時間: 2015-7-10 23:02

回復 21# ricorico07

好認同你講嘅野
根本neway就係3個都hea
作者: b01091018    時間: 2015-7-11 00:31

點解有欣宜
作者: harryharry    時間: 2015-7-11 01:48

http://stari.com.hk/main/celebrities/

點解星娛樂旗下藝人又會係星韜出現?
即係W轉會係咪只係左手交右手?定星韜係主力電影嘅分公司?

希望全女打企劃可以互相幫助到四位,雖然我覺得都係短期企劃多

回復  ricorico07

好認同你講嘅野
根本neway就係3個都hea
tom 發表於 2015-7-10 23:02

但Regen/Crystal依類靠自己本人人脈嘅資源,先可以有效提高知名度(尤其係電視劇),而且真係穩定
不過真係唔睇好無左「hotcha成員」牌匾嘅Winkie/Regen/Crystal
作者: jun518    時間: 2015-7-19 20:29

歌手張惠雅(Regen)事隔年半將出新歌《一個人旅行》(暫名),更邀請其偶像、樂隊Supper Moment填詞,Regen讚他們的歌詞好有內涵,可以跟他們合作像發夢一樣。
談到新歌內容,Regen表示比較多寫自己的經歷:「同Supper Moment溝通時都係講啲內心嘢,我諗會似我個年紀嘅人大概經歷緊嘅感覺,我第一次見到啲詞就眼濕濕,覺得填得好有靈魂。」
作者: kinsonlok    時間: 2015-7-22 13:53

作者: XYZZY    時間: 2015-8-12 09:47

http://orientaldaily.on.cc/cnt/e ... 0812/00282_014.html
欣宜恃重生驕 雨僑嬲到震

雨僑去年以500萬加盟做唱片公司「一姐」,可是其後傳鄭欣宜的出現,令其地位受到威脅!據知雨僑、欣宜等人合作出碟,但有傳公司對欣宜偏心,有人自覺級數有別於人,不願跟他人合作開騷和出席宣傳活動,令雨僑、Crystal及Regen嬲爆,出言暗寸!

正所謂女人特別多是非,現同屬Neway Star唱片公司的歌手鄭欣宜、雨僑、前組合HotCha成員張紋嘉(Crystal)及張惠雅(Regen),近日就驚爆四女為一姐地位爭風呷醋!據知在九月底十月初,四女將合作推出大碟《全女打》,但新碟尚未推出就已爆出多番是非!

音樂會取消
唱得之人的欣宜不但身為星二代,風格更反傳統堅持「肥都可以美」,令她得到網民支持,更獲公司力捧,公司更投放了逾百萬元炮製及宣傳其歌曲《你瘦夠了嗎?》,又找來兩位跟她同屬重量級人馬的肥妹舞蹈員拍MV,十分大手筆!反觀雨僑早前為《糖衣》拍攝MV,不慎被鐵枝扑到頸肩,即被人取笑公司資源欠奉,設備簡陋,有傳令雨僑自覺資源被分薄,但最令她不滿的是,有人自覺爆紅,地位有別於人!

據知公司曾打算為四女新碟一齊參與宣傳活動,更計劃四女在本月中合作開音樂會,可是之前三次的宣傳活動欣宜都沒有到場,據知三女在上星期更收到消息指因為不齊人,音樂會取消!雨僑為此更嬲到震!

為公司慳錢
昨日雨僑亦承認音樂會取消,但不知原因,又指自己聽公司話。問到公司疑似「大細超」為二人拍MV?她寸爆回應:「我同佢唔同種類,如果可以為公司慳錢我好樂意。」而Crystal亦謂不知音樂會為何取消及欣宜缺席宣傳,但強調會與雨僑、Regen做足宣傳。

記者昨日聯絡唱片公司總經理朱先生,表示:「公司每個歌手都偏心。(邊個係一姐?)梗係關心妍啦,大家都叫佢關家姐!」他亦強調公司在每個歌手身上投放的資源都是公平。至於欣宜經理人公司稱唱片宣傳由唱片公司負責,朱先生表示因為四女都很忙,所以才夾不到時間出席宣傳活動和開音樂會。此外,她們早前拍攝新碟造型相,其中雨僑露出小蠻腰的造型最為性感。

另外,雨僑跟鄭中基合作的電影《猛龍特囧》找來有號稱中國十大拳王之首的楊建平演出,鄭中基被他打到飛起,雨僑更被掌摑兼兜頭拍,令她痛到幾乎喊!
作者: boy4dudes    時間: 2015-8-12 10:57

If I were 欣宜, I would be upset too. I think she deserves her own EP or album.

Making 雨僑, 欣宜, Crystal and Regen HotCha 2.0 "全女打" is really stupid. What are the idiots from their record company thinking?
作者: luimanlong    時間: 2015-8-12 18:28

下???
欣宜點解要同佢地一齊出碟?
完全唔同Lv唔該
欣宜唱功好好多
佢自己一個出碟我實買!
而家?... Sorry lor..

歡迎光臨 Cool Music Forum (http://www.cmusichart.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.2