返回列表 發帖
點解每個榜主一相認左就out Gin Lee?
煎煎好慘
JasOh103 發表於 2017-9-23 20:37

Teamlanb比較高汁
Happy and Blessed.

到底有冇共和榜睇
bagfgfcde 發表於 2017-9-24 00:04

可能同某人過埋彌敦道的一晚good trip...

**** 本內容被作者隱藏 ****
nicholashin 發表於 2017-9-23 21:22

我越嚟越鍾意首歌

曾小姐第一首歌OK la
林仔 發表於 2017-9-24 13:58

JUDE今年啲歌俾衛詩唱會好好多..
衛詩初出道就真係行癲婆路線喇...
Heartbreaker Get Out 小圈子 都好正

三角題真係神曲
一路聽一路喊住祈禱多謝天父賜我呢首歌
bagfgfcde 發表於 2017-9-25 00:06

係咪盧巧音唱嗰首?

難怪之得你咁鍾意丁霏霏個樣啦
原來你隻眼有啲問三角題 >
bagfgfcde 發表於 2017-9-25 00:16

頭先睇左櫻花粉乜乜
首歌普普通通
MV抄you belong with me
嘔心

就算今年頒專輯獎俾 We R Mr. 同 同在
都仲有兩個位...
典算
就黎10月啦
bagfgfcde 發表於 2017-9-26 10:43

我燒咗隻Come with Me落CD
算唔算出咗碟

十大仲有九個位
俾唔俾有淚多好十大好

Aiii
玩狼人殺玩到好sad
bagfgfcde 發表於 2017-9-30 19:05

真人?

1        於是        102 曲
2        來自天堂的魔鬼        87 曲
3        一路逆風        86 曲
4        再見        77 曲
5        新的心跳
6        盲點        56 曲
7        瞬間  5 ...
dongbb2332 發表於 2017-10-1 21:18

1Love this track

瞬間Buy
More
4:0626
2Play on youtubeLove this track

再見Buy
More
3:2610
3Love this track

來自天堂的魔鬼Buy
More
4:051
4Play on youtubeLove this track

單行的軌道Buy
More
4:081
5Love this track

多遠都要在一起Buy
More
3:531
6Love this track

新的心跳Buy
More
3:361

只愛瞬間

早幾日有個朋友講:「喂!阿嬌(鍾欣潼)單飛出新碟喎!」聽到我當堂嚇一跳,明明Twins早幾日先喺IFPI攞咗幾個銷量獎,無啦啦又點會單飛呢?為咗驗證下咩事,唯有去CD舖走一轉。

一行入CD舖問個店員:「唔該我想問下有冇阿嬌隻新碟呀?」個店員都搲晒頭話:「冇喎先生,你係咪講Twins呀…」冇理由嘅!明明你舖頭都貼埋張poster出嚟,正當我想指住佢身後張poster大大聲話「你後面嗰個喎!」望真啲先發覺原來個簽名係Gin Lee嚟,即刻紅都面晒,細細聲同店員講:「Sorry呀…我想要隻Gin Lee新碟呀…唔該…」

撈亂Gin Lee做阿嬌真係好尷尬,俾完錢就梗係九秒九走人啦,我仲心虛到跌咗隻碟落地,好彩隻碟完好無缺冇事咋,嚇到個心都離一離。

五月天已經派到第7 plug 嗰啲出完大碟派一首歌就收檔嘅歌手好應該反省下檢討下
如果男女歌手三甲可以好似組 ...
nicholashin 發表於 2017-10-3 19:47

Gin lee唔洗檢討
開心
又賺咗時間

師奶唔易做 太多劇要追
同盟21-25又未睇啲人點死 signal食蔡睇到第4
月尾仲有stranger things
美劇一套接一 ...
JasOh103 發表於 2017-10-3 23:27

我暈了
this is us + strange things :((
youtube 嗰套反黑其實我有興趣睇下
唔想和每天咁快講再見

楊千嬅因自爆感情事而直認與徐濠縈及張柏芝不是朋友,
其實千嬅在圈中的朋友本就不多,
即使是曾以好姊妹相 ...
John 發表於 2017-10-4 02:38

毒絲

如果心靈作家換個人唱 應該會有十大
而家只可以爭幕後獎。。
bagfgfcde 發表於 2017-10-6 13:22

其實我覺得演繹好咗喎
可能仍有瑕疵
但至少好過上年4首

聽返Gin Lee個speech真係想訓
1月1號又可以loop多次8年前大馬出道 要追尋音樂夢 搵更大舞台 去台灣香港踢館 ...
JasOh103 發表於 2017-10-6 10:46

Gin lee 坐到上第一排未。。

阿嬌攻心婊
Gin lee開音樂會先公開拍拖
個樣似你姐 洗唔洗甘牙

對把聲無乜感覺
可能有日突然狂loop佢既歌會愛上 但而家就……  ...
nicholashin 發表於 2017-10-8 13:00

所以聽歌係幾講緣份
有啲歌唔啱時候都無辦法

上年week42既總結係

女歌手十強
方皓玟 (冠軍歌:你是你本身的傳奇 / 終於好天氣 上榜歌:BELIEVE IN LIV ...
bagfgfcde 發表於 2017-10-10 12:21

容祖兒退出香港樂壇。。。

黎人將二珂個監製拖出去打五十大板
點解放心既LIVE會好聽過CD咁多

同埋希望可以搵人消滅左TRACK 1 7 8 三 ...
bagfgfcde 發表於 2017-10-11 09:12

偶像歌手多數一碟byebye

KARY出左好多隻WOR
bagfgfcde 發表於 2017-10-11 11:04

Kary咪係嗰少數

原來FOTB, TIU, AHS, The Flash全部同一日播
想煲劇煲天光唔想返工呀
JasOh103 發表於 2017-10-11 21:57

但我每日都只想快些天黑wor

nicholashin 發表於 2017-10-12 08:07

聽Across Track7

原來早已錯過了沒法再追

我覺得自己成世人最大嘅成就係愛得吳雨霏及時
其他嘢都係早已錯過
幾時先可以唔再咁。。

22/11/2014 一千個假想結局

等被挑機

如果今年蔡健雅12月頭派新碟新歌
我會俾佢01>01>01 (70+70+60) 強搶十大
bagfgfcde 發表於 2017-10-13 14:49

好似會派紫姊 (feat. 李榮浩)

2005年----
COOKIES解散·“我要飛出去”
由於Paco的計劃
四個相聚的女孩終於解散
在她們口中堅定地說著“友誼長存”的背後
誰又看到
如今兩被迫害趕走(Theresa同Miki)、一個苟且偷生(Kary)、一個獨攬大權(Stephy)的局面呢?
很明顯
四個年輕的女孩當時還只是聽從Paco的指示
解散後
Paco給四女苦苦構思下的路線:
Stephy:立即出了專輯、繼續於方力申合作、走玉女才女路線(偶像派)
Theresa:夥拍方力申、接廣告、走玉女斯文路線(偶像派)
Miki:專攻電影、成為電影寵兒(偶像+實力派)
Kary:火速以實力在樂壇(實力派)
Paco真是很精明的人
當時有Twins在可愛教主上佔位
就安排4女從其他方面發展
並分配均勻
盡量使四女和平地在自己領域
做到不偏心
但不可否認
Stephy、Theresa的形象和路線十分相似
兩虎相爭
必有一死
Paco已經盡力分開兩女
但是媒體卻偏偏將不和、比較的字眼賦予兩女
不知道是Paco當時早知千樺會走
到時女割罩天下大亂
必須盡快讓兩人決一死戰
還是Paco故意使兩女在緋聞中增加知名度
Paco實行了此方針
或許Paco當時還不知道誰會勝利
但是
現在他看到了
只是
他也不能左右這個結果了

2006年----
千嬅告別金牌·掀開幕址序幕
一直和Paco關係友好
又視Paco為恩師的千嬅
臨離去時特別欽點了“傅穎”這個名字
或許煽華遊戲規則的楊千嬅知道
自己離開後
一群後輩將如何鬥爭
為了安撫局面
另Paco放心
特別指定了自己的好朋友何韻詩的“女友”傅穎作為一姐接班人
當然
要看看時間的洗刷
Paco才會下定主意
究竟捧被欽點的傅穎還是隊長鄧麗欣
但是此時傅穎卻因病發被迫停工
不得不令Paco重新把目光投向準備變置的鄧麗欣
這一年
沒有鬥爭地過了
4女的事業還是一樣不跌
卻始終不大紅
看著男歌手
側田兩年出道就拿下最受歡迎男歌手
古巨基能和李克勤齊名
蘇永康復出勢頭強大
梁漢文舉辦演唱會
·······
Paco又要想辦法了

2007年(上)----
這一年
鬥爭開始了
自從楊千嬅走了之後
由於女割罩沒有了頭
媒體的焦點終於向懵然不知情的4女投向目光
加上Paco的順水推舟
《逼得太緊》讓吳雨霏穩穩地坐上了實力派女歌手的寶座
至於鄧麗欣
一切都是美好的
傅穎因病無法上場
Paco順理成章地捧鄧麗欣
電影、唱片看起來都不錯
由玉女慢慢走向實力才女
可是《電燈膽》走音事件令鄧麗欣的所有成績迅速覆滅
到處是批評於抨擊
本來根基不穩的鄧麗欣飽受痛苦的煎熬
並消失兩個月有多
此時
之前因病隱退的傅穎由於不死心自己的事業從此失去
年初特意秘密去稍稍整容
待時機成熟就出來
同時趁公司不再在走音的鄧麗欣身上大大投放資源之時
把握時機竄出來
和Paco申請複出計劃:
“避開因病無法爭取而被鄧麗欣霸占的玉女路線
走東洋大眼金發路線做少男殺手
繼續唱歌出唱片出寫《珍》
並奪走鄧麗欣的金牌才女稱號”
其實當時Paco見Stephy能多方面發展
早就認為Stephy是一姐繼任人
一方面是答應視為乾女兒的楊千嬅的請求
另一方面公司女藝人不足
就給傅穎一個機會
根本不奢想傅穎會有什麼成績

2007年(下)----
還是姐妹·“我們沒有不和”
出乎Paco意料
傅穎這次復出
並不是當玩
而是下定決心挽回事業的
這令原先就想捧Theresa的Paco刮目相看
立即把注意力從鄧麗欣身上擺回傅穎
傅穎出專輯
果然反應好得驚人
新碟銷量直逼鄧麗欣
雖然沒有什麼口碑
但立即成為宅男新一代女神
新書立即登上書展的前十
此時鄧麗欣也憑《電燈膽》贏盡了關注
並在罵聲中奪得多個獎項
相比之下
平平靜靜的傅穎的反應比走音而口碑差的鄧麗欣較好
傅穎也贏盡了上風
也成為了Paco的新寵兒
相比之下
鄧麗欣兩年的努力迅速被傅穎一下子超越
因為只顧拍拖
公司地位也遙遙下降
加上此時媒體開始了煸造不和的消息
出身於屋村單親家庭
心胸狹窄且內心扭曲的鄧麗欣由於各種各種原因:
自己的男友方力申竟然曾被傅穎拒絕,有種失去矜持的感覺
之前的優勢因為傅穎露一下肉,基本上沒有什麼付出就攀平、
媒體四方八面地煸消息、
走音事件一直蒙上污點、
公司過於平均的資源·····
終於
鄧麗欣下定決心
要打敗傅穎
要打敗其他女歌手要做金牌一姐
要得到卓徽的虛榮
得到公司唯一力捧
前進的路上不允許有人阻擋
開始夥拼方力申
一同“唱衰”傅穎
在同行面前數落傅穎、訴盡傅穎是非
而此時風頭一時無兩的傅穎
意氣風發
在日誌上以暗示的手法擺明諷刺鄧麗欣
言辭十分大膽露骨
鄧麗欣也不示弱
趁工作不多
繼續拉著方力申這只棋子周圍數落傅穎、周圍鬼混
並在背後發出是非、搞風搞雨
方力申也因曾經求愛不遂而產生報復心理
這件事令一直在圈內默默無聞的鄧麗欣一下子廣交友人
這也為鄧麗欣之後成立以自己為首的“倒傅派(太子派)”埋下伏筆
而另一邊不服輸的傅穎沒有朋友
沒有交際圈子
就扮出可憐樣
惹人討厭
於是 兩人真正的不和終於開始了

2008年(上)----
·彼此實力相當
自2007鄧麗欣組織方力申到處數落傅穎後
兩人關係迅速凍結
而此時
金牌正沒有了女話事人
個個女歌手蠢蠢欲動
而Paco更是由得傅鄧兩人爭個你死我活
靜觀其變
而簽進唐素琪
恰好年初艷照門爆發
同陳冠希關係密切並多次傳出緋聞的鄧麗欣更是心急如焚
四周打聽艷照有無她分
幸運的是
鄧麗欣竟然逃過了一劫
但是媒體紛紛指證鄧麗欣是“未公開艷照兩個藝人”之一
更有雜誌撕破鄧麗欣的假面目
指出鄧麗欣曾遭強姦和內裡性格豪放
而此時懂得博新聞頭條的鄧麗欣不斷講出雷人語句
例如暗串阿嬌“很傻很天真”並立即遭到網友圍剿
同時也意圖將“艷照”罪名推卸給傅穎
鄧麗欣形象徹底破碎
更有傳金牌將會放棄差實力於爛緋聞集於一身的鄧麗欣
力捧當時人氣爆燈的傅穎
這時知道事態嚴重的鄧麗欣立即找到Paco反省
並懇求Paco允許下發實力派吳雨霏做拍檔拍攝《絕代雙驕》
意圖借助吳雨霏的正面形象洗脫自己的負面
同時閉關足足兩個月
經過一連串的事件和加上對傅穎的比較
Paco對鄧麗欣徹底失望
決定力捧傅穎
首先的是剝奪鄧麗欣在書展上“銷量女寫手”的稱號
就送傅穎到外國拍寫珍
並想了一連串宣傳把傅穎捧上天
而受寵若驚卻思想單純的傅穎
由於於鄧麗欣的過節和好勝之心
立即露肉拍攝
果然
傅穎的新書+新碟逆市大賣
成為香港市場一大傳奇
同時正式使傅穎成為Paco心中一姐的接任人

2008年(下)----
報復大戰·“私下整死你”
這時的鄧麗欣
煽華自己已經失勢
同時也不能一時間挽回
渴望成名的內心於不能得志的現實形成強烈反差
這時
鄧麗欣產生了不僅對一姐的更加渴求
同時對一姐路上最阻礙自己的敵人--傅穎產生了無盡的恨
不僅私下夥同全公司孤立傅穎
更找助手在網上討論區大大講傅穎壞話
此時的傅穎
在公司除了經常合作的新人小肥可以說是沒有朋友
但是為了保住時勢必須火拍楊愛瑾或吳雨霏
吳雨霏以被鄧麗欣搶走
傅穎唯有夥拍用處不大但資深的楊愛瑾
四餅形成“鄧麗欣+吳雨霏PK傅穎+楊愛瑾”的局面
這也為Miki最後無辜被鄧麗欣針對趕出金牌埋下伏筆
傅穎雖然知道鄧麗欣在她背後搞小動作
但是當道的她由於忙於大量工作無暇應付
同時傅穎也趁著爆燈的人氣
在博客上發表了一大翻暗示鄧麗欣的言論
並接受查小欣的訪問明地裡警告暗地裡的鄧麗欣
這時的鄧麗欣也暫時放慢了數落傅穎
出了一張專輯
但是專輯的一切都不理想
鄧麗欣依然被困於走音事件
一出場就被罵
2008年
傅穎可以說是踩著鄧麗欣上位
但是沒想到
2009年
竟然會失勢到被鄧麗欣趕走?

2009年(上)----
鬥爭表面化·風水輪流轉
隨著金牌一年一度的春茗開始
媒體開始將注意力擺在了兩個爭一姐的女生身上
她們不再是以前天真的笑和攬肩
而是舉步為營
不僅0交流
而且合照也要找人做夾心餅
表情身份不自然
從那時開始
兩人的鬥爭逐漸表面化
鄧麗欣也在大眾眼中成為了迫害者
傅穎則由於經常在聚會中孤身藝人而成為大眾的同情人士
越來越世故的傅穎更把握機會
在博客上、訪問上紛紛以弱者姿態示人
不斷博取可憐
此時傅穎乘著Paco的幫助
誓要擊倒鄧麗欣
正式坐上就在伸手可及的一姐寶座
之後立即出專輯
並花重本錢、不惜露騷胸做封面
意識非常大膽
之後不出所料
專輯大賣
比起鄧麗欣08年年尾的專輯多了一個圈
更被Paco讚為“金牌最賣得女割罩”順便諷刺此時一切事業均下跌的鄧麗欣
但是樹大招風
沒有實力的傅穎還是逃脫不了走音的厄運
可是要知道
這次的走音不是一般的音樂領域的走音
而是承受一直虎視眈眈尋找機會打到傅穎的鄧麗欣的重要轉折點
不出所料
傅穎遭到了四方八面的最惡毒圍攻
圍攻者的幕後黑手
唯一能榜上有名、唯一能得到利益的人
鄧麗欣
而鄧麗欣也不忘為自己洗脫惡名
不斷以“過來人”身份出面談走音
把走音順利罪名轉接給傅穎
而傅穎即使扮可憐、在訪問中扮哭也無補於事
鄧麗欣把握住這個翻身機會發動了最大的攻勢
結果鄧麗欣把傅穎徹底打敗
傅穎倒下
象徵著無人和鄧麗欣爭
也像徵著鄧麗欣名正言順當一姐
但是傅穎豈會死心?
這個時期
應該是兩女矛盾最尖銳的時期
Paco立即出面調和兩女關係
擺和頭酒
其實出發點也只是為了給自己的寵兒--傅穎一點暖意
而傅穎為了挽回局面
立即苦練歌技
並準備在書展扭轉局勢
並懇求對傅穎失望的Paco賜予一套電影的機會
傅穎本來應該還能爭
還有資本的
但是5月分金牌的一件事
把傅穎想繼續爭的想法判了死刑

2009年(下)----
金牌洗底·Paco不再是話事人
果然是人算不如天算
一直寵著Theresa的掌舵人Paco竟然被調走
名義上的升職、實際的降職
而此時
最擔心的莫過於是極度需要輔助來走出走音陰霾的傅穎了
最開心的也莫過於是最想傅穎死的鄧麗欣
Paco走之前
幾時形勢惡劣的傅穎有大靠山不怕於鄧麗欣鬥爭
可是現在
傅穎唯一的籌碼走了
同伙的楊愛瑾於小肥不堪一擊
剩下的都是鄧麗欣的人
此時鄧麗欣更抓緊機會
立即成立以鄧麗欣自己為首的“倒傅派(太子派)”
不斷向陳輝虹、鄭中基投訴傅穎
貶低傅穎的存在價值
令傅穎犯眾憎
此時本身已經行差踏錯的傅穎更是無力反駁
只好扮可憐卻遭到大眾反感
最後即使在書展大戰中喘了一口氣
但是在公司早已成為“棄物”
鄧麗欣做一姐
自然要趕走心頭大患
自楊愛瑾走後
傅穎也知道流下去只會浪費自己2年的青春
只好提前解約
自動放曾經離自己一步之遙的一姐之位拱手相讓給目的達到的鄧麗欣
而其他金牌的女歌手
如吳雨霏
應該也知道
鄧麗欣會像當初朱元璋一樣
奪得王位寶座後誅殺群臣
吳雨霏自己也遲早出走
所以也萌生去意

懷疑自己鍾意嗰個人係lesbian.. (非TB)

既然要等 不如你去買碟仲好啦
chanchan0909 發表於 2017-10-22 20:39

有公售咩。。
其實我覺得無CD好膠

跟住兩個月若果以下歌手出碟我就要破費

小肥
王嘉儀
小巧
林奕匡

若果上面4位其中有3位出唔成碟我就有budget買serrini^^

我細細個睇果陣係CYCLE 7-10
最愛
Cycle 7 Caridee 孖女
Cycle 9 Heather Jenah
Cycle 10 Aimee

其他cyc ...
bagfgfcde 發表於 2017-10-30 20:35

我早期好睇樣  鍾意好多花瓶
頭幾季我小五小六喺土豆睇
C1 Elyse
C2 Catie, Shandi
C4 Michelle
C5 Nicole
C6 Joanie
C8 Brittany
C9 Jenah, Heather, Bibi( )
C10 Aimee, Anya, Lauren, Allison
C11 TOP5 + Lauren Brie
C12 Allison, Celia
C13 Erin
C15 Jane, Ann
C16 Alex, Molly
C19 Victoria, Leila
最近嗰季 India

唔記得左Lauren Brie!!!
仲有Felicia Analeigh

其實我覺得Cycle 3 Ann 幾靚  ...
bagfgfcde 發表於 2017-10-30 21:52

C3 唔深刻
淨係記得有眼疾嘅amanda
同埋eva張蜘蛛相

“插曲事件”發生在1998年。在1995年至1997年,鄭秀文初到華納的三年裡,可有一種一覽眾山小的天后氣勢,但1998年,卻風雲突變。當她風光無限地在海外連開16場巡迴演唱會返港時,她當時的經理人李進,卻因為涉嫌擅自挪用華納總部為MADONNA的《RAY OF LIGHT》在香港的宣傳費用而被解僱;傳聞這筆錢是用作鄭秀文的唱片宣傳,因此,鄭秀文自然地成為眾矢之的。碰巧,在那一刻鄭秀文同華納嘅合約即將到期,美國總部親自派人調查事件,而且放狠話道:必要時也要鄭秀文一起走人。一時之間,香港娛樂圈漫天都喺關於李進挪用公款、鄭秀文靠金錢堆成天后的非議。早就看不慣SAMMI“口黑面黑”的各大傳媒,更是極盡所能地對鄭秀文口誅筆伐。

希望遲早發生喺gin lee身上

逝去的感情像一張海報
逾期作廢 另有用處誰知道
浪費的溫柔是一雙手套
投懷送抱 贈品總不夠好 想穿的偏要乞討

希望天主捉哂所有掛住溝哂啲仔而唔出歌既女歌手落地獄
eg 蔡XX 官XX XX霏
bagfgfcde 發表於 2017-11-8 18:09

捉啲出垃圾歌污染樂壇嘅歌手仲好
E.g.  許XX, X幸X, XXStar

誰來愛我????
小心愛錯。。。。
以免彼此無助!!

剩返最後一個星期就截止 但十二大仲有一個位剩 唉

希望高質既會員推介翻啲你覺得我miss左/唔係上左好耐既 ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-12 18:51

Come With Me

今個月在線時間得返72.5小時
係第二十位嘅一半 :((((
希望下個月可以愛壇多一點

d人講樂壇已死 其實自己根本冇聽過d歌
係咁2 聽d多人聽既膠歌就話樂壇冇啦
sita一事 大家聽翻佢既歌 先話好 ...
nicholashin 發表於 2017-12-1 16:17

所以真係要恭喜吳雨霏
每首歌口碑都咁好
亦都同時鼓勵吓gin lee
希望佢有日成為cm嘅幸運兒

俾Serrini炸緊
今個月出嘅歌可能要下年先上
亦都可能永遠不上 Sorrr

為何乘坐路程未夠 留下話題未夠
我卻要帶走 是你贈的迷人玩偶

屮SiU霖屮 發表於 2017-12-7 14:52

唔覺啵
就算同佢出過街嘅我都照寸㗎喇
吹噶

一千個假想結局真係好高質
點解當年要跨年咁派。。後悔冇俾十二大
搞到霏姐到而家都未拎過十二大
相反Gin L ...
bagfgfcde 發表於 2017-12-11 13:27

有心俾就一定會俾
e.g. me

今日係民主運動最黑暗嘅一日
CWM邊有可能入唔到20強

十大最後一個位
比黃淑蔓定郭頂好
dongbb2332 發表於 2017-12-18 16:21

比我條囡