返回列表 發帖
作為佢第一個演唱會 我覺得佢真係交足功課

唱方面真係好高水平 始終佢既歌真係難唱同下下都有爆既位
連住唱中間講野位又無
一度聽都一路驚佢唱唔唱到
佢唱到之餘 感情比CD 更加好
除左光源個粒音之外真係無野好挑剔
另外佢爸爸都真係幾驚喜既

Run down 方面 都明佢想點
但頭段中段既歌可以再排好D
未段佢鼓勵大家之後再唱既
我們都是這樣長大的 好溫暖
向依家呢個時勢 加埋screen 上面既香港景同歌詞
令人好感動

另外好多幾有有評既歌都未唱
希望下次可以唱埋:幾次 安全地帶 奇遇記
Moody me 好多歌都好正

見到全場都爆 second encore 都仲好多人
(需要知道佢die hard fans 應該唔係好多)
個場反應都幾好
我覺得今次試水溫幾成功 有力再開更大既場
甚至紅館

最後我覺得佢既歌一向都好高質
但傳唱度好似連兩年有進步
忍/重光紀念日/失戀的人站起來都多人跟住唱

希望2020 華納可以幫佢做到幾隻big hit 出黎
再推佢上一層

《光源》粒音冇得講,希望佢唔好有陰影。
其實好多sell 唱功既實力派都炒過1,2 次高音。
Overall Mag 真心 ...
victor1991415 發表於 2019-12-29 00:21

始終真係好難唱,希望紅館可以再唱一次

佢實力同歌既數量其實好READY
同埋今次都爆場
經過呢個SHOW,我覺得佢心態同壓場都應付到紅館

不過上紅館最重要係多D 街客都識唱既大合唱
希望2020 佢會再有HIT歌

(如果可以出多幾隻 pop rock 就好)

其實唔知係咪九展無期呢0.0 前晚整晚都係爆場 反應都幾好 ...入左華納之後 半年903 可以2冠1亞其實真係 ...
kelvinho726 發表於 2019-12-29 12:51

前晚有留意下個場男女同年齡分佈
其實都幾平均
如果要開紅館 最大挑戰係點吸街客入場
向‘新一批’ 女歌手裡面,佢入屋度一定係最高
始終個時cctvb 谷得佢好勁下
但要街客入場,可能真係要再多幾首hit 歌
(多一兩隻 忍 佢應該就會ok)

另外華納對佢都幾好
連新城佢都有歌曲獎
如果有華納員工mon post
你地2020 要加油喇

明明上次祖藍幫佢開演唱會,個場係大過麥花臣。見佢今年半年成績都咁好,之前又有代表作做Base,我覺得Mag ...
1d14 發表於 2019-12-29 09:40

Alfred 個時都好似先開麥花臣再開紅館?
都同意佢既對手應該係 gin 小巧 JW
特別係JW 都係唱開女仔心聲既歌
不過 mag 比 jw 更加有一個堅強既感覺

歌係難唱但係如果佢轉下運氣個方式應該會好D,睇番佢17唱live真係冇咁喘,失聲後應該學下點樣可以唱得冇咁 ...
angelicdestiny 發表於 2019-12-29 03:27

衫真係可以再執一執
聲方面我覺得算係咁 依家已經好好
希望佢唔會比太大壓力自己

其實Mag 已經錄起左幾首歌等用 ...10月個陣同我地講既0.0 其實我都表露下身份0.0 我係佢歌迷會既副會長  ...
kelvinho726 發表於 2019-12-29 01:50

你好呀 副會長
你地會唔會再同佢溝通下 了解下佢既大計呀?
同意你講既野
希望2020 年可以plug 接plug 再推一呀mag 上一上
Aga 係歌好入屋因為洗腦
Mag 係個人入屋 爭幾首洗腦歌

見到佢向自己既台上面唱我都好感動
見今次反應好好都好感動

真心想聽 安全地帶/ are you okay/ 奇遇記 等等
仲有同Alfred 合唱(最好出埋合唱歌)

其實新一代女歌手入面,Mag 唱功應該同Gin 有得fight。
畢竟當年都叫贏過Gin ...
victor1991415 發表於 2019-12-29 23:50

我覺得佢做得最好既係好有感情