返回列表 發帖
肥濤新歌班底 曲:-O-O,詞:光頭
我等我在 發表於 2023-11-5 22:24

仲以為會plug好得太過份或Every Single Time

903啲獎係一件事,可能真係諗住賣文青有出路
但依家sony想掉啲歌手返大陸開show
疲情前無知名度嘅基本上 ...
wing 發表於 2023-11-6 13:15

基本上依家新一代嘅香港歌手根本都唔入大陸流
Sony系同大國系歌手基本上都紅不過羅湖
我諗淨係得MC先做到係大陸開show大賣

佢點玩綜藝
我估唱片公司應該係見香港近年興文青風所以俾佢出道
2019後/疫情期間大家冇得走 ...
mosesming 發表於 2023-11-6 15:35

唔明點解Sony要推歌手上大陸,明明同大國一樣都唔入流果邊
MLA出道得耐同有首金雞SSS主題曲令到更多大陸人認識佢哋
但2014年打後大陸人都冇乜關注香港樂壇啦,呢幾年嚟就更加。
我諗新一代歌手可以打得入大陸市場嘅就只得MC同Gigi Wang

林家謙都好多大陸人識
不過係認為佢廢嗰隻
勁多人話CHIN UP俾佢毀咗咁多年嘅期待/Eason生涯最差 ...
JayantL 發表於 2023-11-6 18:37

以前隻《C’mon in》啱啱出果時,佢哋咪又係話the worst album ever啦
《Rice & Shine》火星電台幫佢監果啲咪又係清一世話難聽
大陸人淨係想聽eason唱翻勁大路k歌果種ballad,擺啲indie/偏門少少嘅嘢就插到上天花板
《CHIN UP》都好多人針對李榮浩老師啦 又話佢毁滅eason嘅特色

企街已死
John 發表於 2023-11-7 02:50

出年原來都係落棺十週年  
希望出年六星期80 次就有十大
(如果啲歌都係咁差嘅話) ...
kwanie 發表於 2023-11-7 22:13

其實依家做歌咁易,indie歌手又越嚟越多,大公司又鐘意慳budget情況下
歌曲質素只會越嚟越參差
話唔定出嚟真係有機會咁樣

其實依啲時間出都唔見得係有信心
LushKillYourMus 發表於 2023-11-7 23:03

全員似乎高過同公司某4人男團

細細個出道
明明大把機會可以同聽眾/觀眾陪養一種睇住佢成長嘅親切感
結果係冇 ...
mosesming 發表於 2023-11-7 23:15

俾Chantel搶走個位
但Chantel起碼仲有一堆小菲象同佢老豆課金
如果唔係前兩年就唔會入到最女15強啦

Wow 好 surprise, 台灣歌壇第一代搖滾教母金智娟填詞
boy4dudes 發表於 2023-11-8 16:35

謙b好勁
淨係今年已經有3首金曲獎候選提名歌曲 + 1張候選提名年度專輯

今年是咪冇人討論叱咤
Nicholas 發表於 2023-11-8 19:26

今年啲歌太差
討論都費事

今年叱咤係開台以嚟最kam 嘅一屆
都唔知有咩好討論
討論有幾kam 都討論到厭啦
唔通懶緊張咩 ...
ricnature 發表於 2023-11-8 22:25

再講分分鐘陳伯On仔JF齊齊食白果
又可以俾人話頒獎禮終於壽終正寢啦
甚至抬舉番新城同RTCN都頒得好過叱咤

其實呢個就係問題所在
kwanie 發表於 2023-11-11 02:02

攞唔到獎反而可能仲好
佢啲fans就會更加替佢唔抵
反正依家佢係全寰亞最多後生女fans嘅歌手
有班fans定期課金同支持已經夠
首新歌都上到K榜新Single最高(唔計鏡仔同MC)