返回列表 發帖

《銀聯呈獻 絕色莫文蔚世界巡迴演唱會香港站》的海報設計也別出心裁;身穿仿似網球服飾的手工縫製的華麗短裙,Karen正在模仿網球員的抽擊動作,好像置身球賽中,Karen說:「《絕色》演唱會包含著球賽精神的概念,2018年開跑的巡演海報上我腳踏金色地球圖案足球,代表世界巡演開始,演唱會的環節上亦有配合球賽上、下半場感覺,好似Dancer同Band嘅對疊,延續球賽中最令人尊敬的拼搏精神。」

《銀聯呈獻 絕色莫文蔚世界巡迴演唱會香港站》不僅是Karen「絕色」巡唱的最後一站,同時亦是最後一次舉行大型演唱會,往後Karen將告別大舞台,說:「『絕色』世界巡迴演唱會的香港站,也是我最後一次開大型演唱會,我不是要退休,永遠也不會退休,我實在太愛在幕前表演,只是對於自己的下半場已有其他的規劃,所以好希望可以在香港這個地方,在我的出發地為我上半場畫上一個完美的句號。」

絕對肉酸,無記錯之前果張仲核突,紅色
joshua 發表於 2021-4-16 15:45

是甚麼原因令Karen如斯狠心?畢竟現時她已年屆50,身體狀態固然是重要考量,心境變化也是關鍵,「各樣嘢都要諗,同埋時勢啦,都要Consider,我覺得冇理由……唔通點呀?唱到60歲,仲著住對魚網絲襪喺個台度咩?所有嘢都有佢嘅(結束)時候,There is a time for everything!你唔可以去到畀自己Over咗嗰個位,所以喺最好嘅時候,你就要完,即係我知道我要喺我(狀態)最好嘅時候,我就要Quit,跟住去做其他嘢。」意思是,人生不應只有事業,尤其是10年前她已成為德裔初戀男友Johannes的妻子,生命來到這個階段,她直言想留多一點時間予家人,「屋企同埋老公都係我人生好重要嘅部份!」

喺咪串緊荃荃

唔知點解覺得佢會唱人地嘅歌medley (好似叱咤果次咁)
masterdragon 發表於 2021-4-16 21:54

過去巡迴演唱40多場,Karen的歌單都是以獻唱國語歌為主,但回到老家香港開騷,總不能不唱廣東歌吧?她承認這個「終極歌單」會有點不同。「喺世界各地走咗40幾場後,今次返嚟香港,好多之前冇機會唱嘅廣東歌,都會擺入去今次呢個騷,所以Rundown會有好多調整,加咗好多廣東歌。」她說,這些年來一直有粉絲向她點唱,所以今次在紅館的舞台上都會盡量「找數」。「譬如好多人咁多年都會問:喂,你幾時返嚟香港開騷?我唔理呀,你到時一定要唱《太多太多》(收錄於2010年推出的《寶貝》專輯)呀!仲有舊啲嘅《潮濕》(收錄於1996年《全身莫文蔚》專輯)、《一朵金花》(2001)入面嘅《冬至》,呢啲都係熱門點唱。」然後我以粉絲身份問,會唱《到了晚上》嗎?「嘩,呢首少人提,咦~咁樣真係唱唔完㗎喎,咁多歌!」