返回列表 發帖

《星夢傳奇》首集參賽藝員名單 : 黃智雯、張名雅、梁烈唯、袁偉豪、羅鈞滿、鄭俊弘、張景淳
2013年7月7日至9月1日 逢周日晚上10:00-11:30 翡翠台及高清翡翠台同步播映

星夢傳奇-招募觀眾評判團
http://b.tvb.com/whatsnew/?p=11849

6月21,22開始錄影

Miss chanchan會唔會做翻評判?

譚詠麟、甄妮
嘩!!!

聽晚第一集錄影

嘉賓: 鄭裕玲 、 崔建邦 、 張景淳 、 羅鈞滿 、
             張名雅 、 鄭俊弘 、 袁偉豪 、 黃智雯 、
             梁烈唯 、 葉蒨文 、 巫啟賢 、 周啟生 、
             郭偉亮 。
時間: 19:30
地點: 將軍澳電視廣播城一廠

=.=張名雅唱歌得嗎?

想睇eric kwok評評

佢地今晚唱左咩歌?

今晚第一集錄影 張名雅比人foul左lu
sosad5587 發表於 2013-6-22 01:39

她還是做香港小姐好

好想聽鄭俊弘唱啊...張名雅同黃智雯最低分==
奀星鄭俊弘平地一聲雷唱爆廠
[12:19] 2013/06/22

【on.cc 東方互動 專訊】 由藝員參賽的無綫歌唱比賽《星夢傳奇》昨晚在將軍澳電視城錄影,參加藝員包括梁烈唯、袁偉豪、張名雅、黃智雯、羅鈞滿、鄭俊弘和張景淳等。
首集最高分的是唱《時代曲》的奀星鄭俊弘,他的表現平地一聲雷,評判Eric Kwok(郭偉亮)勸他放棄做演員轉行當歌手。其實鄭俊弘2001年新秀出身,自言加入TVB十年一直演配角不為人認識,希望參賽後出街有人會說得出他的名字。
而黃智雯和張名雅則是最低分的兩位,雙雙被踼出局,張名雅更淚灑錄影廠。

唱華麗邂逅....佢點會唱到....

蘋果日報
無綫藝人歌唱比賽《星夢傳奇》噚晚首集錄影,今集有8位參賽者,分別有梁烈唯、鄭俊弘、黃智雯、張景淳、羅鈞滿及張名雅等。

當中以鄭俊弘表現最好,成為全晚最高分,有174.9分。評判之一郭偉亮更加直言:「我覺得你不要做演員了,唱歌吧。」鄭俊弘賽後坦言,等呢個機會等咗十年,所以緊張到胃痛,不過對對自己有信心,但就唔會放棄演戲去做歌手,希望兩樣都可以兼顧。

而港姐張名雅唱完《華麗邂逅》之後就遭到淘汰,忍唔住喊咗出嚟,全晚彈多過讚嘅評判巫啟賢就讚佢夠膽,又話: 「要做到心中有歌,目中無人很重要。」

TVB女artist想起陳倩揚,佢之前都有唱歌,覺得佢唱得都幾好,都想佢參加

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20130623/18308765

蘋果好搞笑...張名雅又唔係唱得就唔好搵佢啦

家明同袁偉豪最低分被out...erickwok話袁偉豪唱到好似行刑咁返去拍戲...李壁琦唱左首英文歌被讚唱得好,不過巫啓賢寸tvb d煙慳d..影響左唱歌
http://orientaldaily.on.cc/cnt/e ... 0624/00282_023.html

活動上還透露譚詠麟、葉蒨文、甄妮、陳潔靈、李克勤、巫啟賢、倫永亮等出任評審。

校長同甄妮姐姐去左邊

廣告出左..期待鄭俊弘...

第1集 - 夢想-我的主題曲
播出日期: 2013.07.07 (日)
  每個人的內心都有一把聲音,雖然有時微弱得只有自己才聽得到,但它的力量其實相當強大,不容小覷!七位大家熟識的藝員朋友,放下電視螢光幕的角色、形象,唱出心裡最真摯的聲音,追逐未完的歌唱夢想。

決定他們能否往「星夢之路」邁進一步的,有四位星級陣容的專業評判,包括於華語歌壇舉足輕重的天后級歌手葉蒨文;曾演繹多首華語經典金曲、專誠由內地回港支持大會的巫啟賢;公認的音樂才子、未夠二十歲已擔任音樂總監的周啟生,以及著名作曲人兼唱片監製郭偉亮。

今集節目以「夢想」為主題,打頭陣有自言對唱歌夢想「不離不棄,死唔斷氣」的張景淳(Stanley),選唱<Crying In The Party>的他,原來曾當歌手,歌唱事業何以終止?能否延續歌手夢?接著由同是劇集《天與地》的代表,飾演少年版「鼓佬」的羅鈞滿(Moon)獻唱<天下太平>。聽聞Moon早想報名參加第一輯《超級巨聲》,可惜當時他已報名參加藝訓班,因而未符合參賽資格,孰真孰假?

參加過不少大型比賽的應屆港姐冠軍張名雅(Carat),以一曲<華麗邂逅>應戰,背後可有特別因由?在電視圈默默耕耘十年的鄭俊弘(Fred),原來是《2001全球華人新秀歌唱大賽》出身,今次以<時代曲>出賽,可會是比賽中的一匹「黑馬」?袁偉豪(Benjamin) 參選《香港先生》時曾自彈自唱<浪子心聲>,原來音樂對他意義重大,更將他由人生低潮救回?那麼他所演唱的<When I Fall In Love>,是否道出了自己的心底話?最後兩位參賽者在劇集《缺宅男女》中合作無間,「關二嫂」黃智雯和「關二哥」梁烈唯分別帶來<愛是最大權利>及<等>,務求以歌聲感動人心,晉身第二輪賽事。究竟哪兩位參賽者會慘遭淘汰?他們又有甚麼話想對支持自己的朋友說?

移去電視節目區啦

張名雅唱到好似唱k咁=.=嚇親人!!鄭俊弘好正!!真係又靚仔唱歌又好聽,私家車好難聽=_=唯唯走左音

咩唯唯有拍過義海咩-_-? eric kwok係咪記錯左啊

遲少少有王浩信

希望有唱片公司會簽佢...

其實錄影左第3,4集未?點解好似無咩消息

Fred第一次上蘋果頭條

「苦等十年,只求觀眾講得出我個名」
鄭俊弘《星夢》一唱驚人

只要堅持,總有出頭天!前晚首播的無綫新節目《星夢傳奇》,讓旗下藝員參加比賽圓歌星夢,在觀眾見證下,不少藝員唱功猶勝歌手,包括在無綫默默耕耘十年的四線藝員鄭俊弘,憑突出表現贏得評判讚賞,風頭甚至蓋過被力捧的黃智雯、梁烈唯。一唱成名的鄭俊弘原來只有一個渺小願望,就是望觀眾講得出他的名字。

被喻為藝員版《超級巨星》的《星夢傳奇》前晚播映第一集,坊間迴響甚大,對於事前被指內定三甲人選的梁烈唯,在節目中僅表現合格,黃智雯更因最低分即晚被out出局,反而現年29歲、曾演出無綫劇《法證先鋒II》、《大太監》的四線藝員鄭俊弘得分最高,他選唱陳奕迅的《時代曲》獲評審推崇,得觀眾認同,有網民大讚藝員比不少歌星還要唱得好,而鄭俊弘的永不放棄精神,帶出了另一個勵志故事。
「拍咗約四十幾部劇」
演唱前,加入無綫十年的鄭俊弘坦言:「喺無綫拍咗約四十幾部劇,大多數都係配角、客串,我鍾意藝術,一定唔會放棄,總有出頭天,只要堅持一定會等到,最少得着係行到出街,人哋見到我講得出我個名。」
願望渺小的鄭俊弘於01年參加無綫舉辦的《2001年全球華人新秀歌唱大賽》,雖獲現場最具風采獎、突破新秀巨星演繹獎和網上完美之聲大獎,但遇上唱片公司大地震,無奈轉做演員。鄭俊弘日前接受本報記者專訪時透露,今次在經理人支持下報名參加《星夢》,他說:「十年窗下無人問,一舉成名天下知。我想我另一面俾人睇到,唔係只係做人哋細佬嘅角色,苦等十年,只求觀眾講得出我個名。」
在《星夢》錄影當晚,鄭俊弘吐心聲講出願望,但求有日出街有人叫得出他的名字,言談間頗有點欷歔,他笑言:「係㗎,好多人都覺得我仲係新人,如果唔試,將來唔知會點,我唔想後悔,想有一個認同,不過近呢兩年同無綫簽咗經理人合約,點都好過以前,起碼叫做有人留意到。」最終,鄭俊弘竟然是憑他的唱功,成功吸引觀眾、網民關注,更有網民即時在facebook為他開設「鄭俊弘我認得你」的專頁。
對於外間的大迴響,鄭俊弘昨接受電話訪問時說:「嗰晚我覺得好感動,好緊張,隻手出晒汗,可能我太緊張,覺得自己演出唔好。睇到啲預告片,雖然只係得一、兩秒,但都忍唔住喊,真係感動。我今日出街時,有啲朋友同我講,話知道我叫乜嘢名,叫我加油!」

鄭俊弘我認得你fanspage XD
http://www.facebook.com/#!/pages/%E9%84%AD%E4%BF%8A%E5%BC%98%E6%88%91%E8%AA%8D%E5%BE%97%E4%BD%A0/286998694778044

夏韶聲對於新一輯《星夢傳奇》首集巫啟賢對藝員們的狠評全被刪除,夏韶聲覺得沒有需要傷害藝員,並語帶諷刺 ...
discovered 發表於 2013-7-10 19:14

評得夠中肯就得

日期: 14/7/2013
活動: 《星夢傳奇》第三集錄影
嘉賓: 鄭裕玲 、 崔建邦 、 鄭俊弘 、 李璧琦 、
             羅鈞滿 、 張明偉 、 梁烈唯 、 何傲兒 、
             張振朗 、 譚詠麟 、 葉蒨文 、 李克勤 、
             趙增熹 。

想聽AlanTam點樣評

比Fred感動左,唱得好好

越睇越悶。。。
阿mark 發表於 2013-7-14 22:32

鄭俊弘個part我都喊左

我都眼濕濕lol
終於到女神唱啦a_a"
勁期待
屮SiU霖屮 發表於 2013-7-14 23:14

巫啓賢個句唱得好過其他出過唱片嘅歌手,就知fred勁...
Becky......wa!!!!!!!

家明真係唱得一般

唯唯唱果陣我沖左涼,
請問一下,家明唱得差過唯唯嗎?
kkkchun 發表於 2013-7-14 23:21

好過唯唯,但係好似仲差d

第三集有克勤同校長,咪會揀佢地d歌?!

??? 星夢傳奇主題曲
discovered 發表於 2013-7-15 19:54

is Amazing Summer主題曲

希望Fred唱歲月如歌,頭先喺mk間酒吧見到佢真人唱左幾句歲月如歌,真係好好聽,不過我無錄到

misschanchan....

日期: 20/7/2013
活動: 《星夢傳奇》錄影探班
嘉賓: 鄭裕玲 、 崔建邦 、 鄭俊弘 、 羅鈞滿 、
             張明偉 、 張振朗 、 何傲兒 、 陳明恩 、
             王君馨 、 陳潔靈 、 露雲娜 、 周啟生 、
             郭偉亮 。

如果巫啓賢可以做長駐評判就好
tsquare 發表於 2013-7-20 15:25

佢要開演唱會暫時唔做評判住

mr.lunlun都返來了
日期: 21/7/2013
活動: 《大班冰皮月餅呈獻:星夢傳奇》錄影
嘉賓: 鄭裕玲 、 崔建邦 、 第四集五位勝出藝員 、 林子博 、
             姚兵 、 陳潔靈 、 曾路得 、 倫永亮 、
             趙增熹 。

壁琦走左音....
fred!!!!!

fred集集都係最好狀態..good

張振朗
心路gps個個阿b?

Yup!!
表妹保莉 發表於 2013-7-21 23:15

記得有人講過佢似黃宗澤

ai....譚校長做評判...
都係搵miss chanchan同巫老師好

何傲兒喺金曲擂台唱過歌...

會唔會加沈先生?

7月28 又有錄影..應該有巨聲幫上黎pk

無線娛樂新聞主播林子博都唱...

好似話umg想簽阿fred....

【賽果】鄭俊弘以185分成「五連冠」,陳明恩165多分排第2,林子博以165.2分排第3,羅鈞滿以近161分排第4。 ...
moxy 發表於 2013-7-23 09:37

Fred集集都唱得咁好...真係無得輸wo..

家明會上翻去唱?同巨聲幫鬥

回復 259# 酷愛903

如果tvb artist vs巨聲幫,鄭俊弘 vs 廖sir應該會好睇