返回列表 發帖

陪你長大的歌手與歌曲 (慎言 罵戰勿入)

本來就想搞d 投票活動
不過呢幾日實在太多類似呢d post

回歸重點 .
我雖然知道cm 既年齡層大概系邊個位
但係我想系度同大家分享一下 "陪住你大既歌手同歌曲"
由我先分享吧

我覺得係側田 KKK 同 Eason
我由小六果陣就聽歌 開始會聽新城既節目之類
而好多時都聽到側田既命硬 決戰二世祖 情歌果堆
自己又開始識非法下載咁 都download曬成隻碟來聽

而KKK就係因為愛得太遲 先聽番佢之前同留意之後既歌曲
跟住無幾耐就有唱 K 既習慣 開始知道好多 JANICE既歌 好似大哥 十個他不如你一個 等等
都係系唱 K 一定會唱既歌 當然唔少得萬刀甲同 STEPHY 既合唱歌都會點到啦

Eason 就不嬲好多歌我都聽過
好似十面埋伏 明年今日果堆太hit
細細個睇下電視都會聽到咁...
呢個唔多加解釋呢

咁唔知大家係咪同我雷同還是你地細個會聽同唱既歌手會係邊個呢...

唔係計你而家捧邊個歌手 係講你細細個 岩岩聽歌果陣會喜愛邊d 歌或者令你細細個已經好深刻既歌手(組合) 同 歌曲

大家歡迎討論

評分人數

Nick's Music Selection 2024 (Week 21)
1. 低調 - 張天穎  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 也許沒有未來神 - per se

事實上我2012年先開始聽電台,追榜

在此之前近乎無知
b01091018 發表於 2014-9-7 23:19

跑online d 歌 hit 過一時 fantastic tales lolxD
    放學 ICU 時段一賣廣告就有佢
Nick's Music Selection 2024 (Week 21)
1. 低調 - 張天穎  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 也許沒有未來神 - per se

陳慧琳 肯定係
雖然佢以前出兒歌吸到唔少小朋友fans
但我係真感覺 / 對你太在乎果陣已經鍾意呢位姐姐
因為 ...
jose 發表於 2014-9-7 22:55

同我一樣。。
我老豆好鐘意系屋企播花花宇宙入曬腦...
有無人覺得陳曉東百分百感覺d 歌係呢 haha ?

same 我既童年回憶都係跑online堆歌
HOTMAN 發表於 2014-9-8 00:00

張軒之後係咪仲有主題曲 lolXD?
    好似又出多左個人物然後又改左主題曲

反 OT 先... 超人迪加唔知係咪大家既童年回憶 lolXD
跟住一定會唱 影住個海既超人的主題曲 (不過比起ACV既魚樂無窮好少少既MV @@)

GOOD TOPIC 嘎
我細個就比千禧年代初D電音歌洗腦
KELLY/LEON/AARON/SAMMI....

跟著大少少 ...
Kyle_ 發表於 2014-9-8 00:33

哈哈 師兄果d  我諗你大我一兩年姐

gd topic

兩三歲未番幼稚園已經勁迷sammi
死求媽咪買放不低同X派對隻碟

跟住就到kelly 仲要扮 ...
electric 發表於 2014-9-8 06:28

其實我中學時代都喜過faaaa
係因為我同學都係die hard
佢係我最好既朋友 然後我地就成日夾份去信和買二手碟
不過都已經唔算係陪住自己大呢... 因為我成中三四先去開始聽返 jo fa 林憶蓮既舊碟 仲搞到自己有聽舊碟既習慣
不過我覺得講好聽而我鐘意既fa 碟就係上下半場

絕對係千嬅,從小學低年班已經開始陪我
腦海中對佢有印象係「三分鐘戀愛熱度」,當時喺電視度聽到但唔知係 ...
Frankie318 發表於 2014-9-8 09:53

WA 超詳盡
btw 真係未見過music box 個封面 好似而家出面都已經無得賣
我都而家留意緊d 舊碟

開呢個post除左share 大家細個聽乜歌之外 都想知道多d 以前既碟睇下有無心水

好多高質post
我細個唔太留意樂壇,身邊既同學又唔算特別迷歌星,結果最主要係識幾個紅到無可能 ...
nicholashin 發表於 2014-9-8 16:37

咁係邊個呀 lolxD?
    我老豆系我好細個果陣我有印象係 MJ 既 BEAT IT lolXD 成日連電影都日日放咁制 (3歲果陣)

如果而家仲有音樂盒賣嘅話裡面啲音樂都應該一早冇晒電
Frankie318 發表於 2014-9-8 18:08

哈哈呢個我就唔知啦
    不過好似廁田以前有隻No Protection 係一隻特別版係藍底既...
    有無人知有乜特別 lolxD? 賣到309蚊

我上網又搵唔到佢有乜特別 lol

藍色果隻係勁在同一隻碟分a b side
一邊係cd另一邊係dvd
我都想買但好快無哂
好想要感動cd ver ...
tungbilly 發表於 2014-9-8 19:31

咁都要309蚊lol @@
    仲有橙色暑假 lol XD

btw 岩岩search 先知Collection of His First 3 Years無收錄感動
連d 唔係plug 既歌都入到... 就係唔入感動

細個唔識點樣聽到歌 最鍾意就Twins啦 陳慧琳有幾首細個都會聽 eg失憶週末 花花宇宙
話說細個好少聽容祖兒  ...
bagfgfcde 發表於 2014-9-8 19:41

哈哈 我同一樣唔係追番以前既歌 都唔會聽許志安 張國榮 謝霆鋒...
    我都唔知點解覺得90年代同00年頭至中既歌好易入耳 好好loop 會專登搵來聽...

當年出果陣我有買嘎最特別之處你已經講左XD
同埋藍色靚過紅色好多~~
隻碟D歌我好鐘意 ...
Kyle_ 發表於 2014-9-8 19:56

唯一一個cd version 既感動呀
我仲記得一隻令我驚訝既貴碟係我的快樂時代 - Eason...
300蚊都係...

- - - - - - - - - - - - - - - -

大家不如分享下因為一隻歌先開始聽廣東歌既經歷 有既分享下呀唔該

未懂事時一定係joey and twins 其次就係kkk,

而我就2011年開始追榜, 自始就係fiona and kay ...
kevinlai1621 發表於 2014-9-8 20:23

講起fi 之前買過一隻28蚊既Funny Girl 無花好正 仲有全包裝添呀 lolXD
    我都幾喜 不過好老實講係因為我覺得佢對我有女神feel lolxD 從而留意佢lolxD

最細個個時,一定係聽鄭秀文先,我有買佢隻 pink 唔知乜演唱會既 VCD,
仲有盧巧音首好心分手,真係好細個 ...
賴爽 發表於 2014-9-8 20:50

哈哈 講起yes card 已經無左了 陪我地長大既yes card 已經唔存在... sad...
    其實我都係中三先玩yes card T_T

細個幾歲大果陣已經識學郭富城跳舞
大少少讀小學就開始聽霆鋒同EASON  
小學就畢業就聽TWINS(其實係改埋D三 ...
abcxyz302006 發表於 2014-9-8 22:53

係咪愛愛愛不完果隻
霆鋒都係... 玉蝴蝶真係幾hit lolxD
Twins 都好多人講都唔加補充了 lolxD

以前幼稚園小學時爸爸媽媽會聽王菲,已經會識哼
到初中表哥開始追eason,會成日唱佢d歌,我又跟住聽下
到千 ...
al08_econ 發表於 2014-9-9 03:41

哈哈咁計   justin janice既k 歌都算係大家都幾留意

細細個果時因為阿媽成日播葉倩文,梅姐,陳慧嫻佢地D歌,所以有D熟到可以哼返出來,同埋陳松伶果時出左首“ ...
p74d47 發表於 2014-9-9 09:59

所以你既分享都再一次證明大家都會偏愛一d 陪住大家成長既歌
    人大個左就會諗番起你以前會loop 會熱唱既歌... 因為果d 歌就係陪住我地去成長的 lolXD

陳輝陽 伍樂城 雷頌德
林夕 黃偉文

呢幾位陪我長大

但而家真系有D遺憾... ...
失憶蝴蝶 發表於 2014-9-12 21:16

乜野遺憾

講起陪我長大, 點可以唔提以下呢位歌手呢.

好似小四度 (或者早D), 我已經鍾意左佢,
因為我覺得 ...
K先生 發表於 2014-9-12 22:14

雖然我都唔係jo粉但係我好認同你既講法
敬業樂業係最重要既野
無論歌手 定係我地學生或者打工都一樣

中一果時千嬅岩岩轉金牌
最紅果期
當時真系個個都識唱自由行
睇佢方麗娟大
到現在都好有一種莫名其妙歸屬感 ...
KYC0347 發表於 2014-9-17 00:22

自由行堅係正 聽番MR. 都好正 lolxd MR. 係fa果隻 :$

細個幾鐘意TWINS
後尾04年開始就鐘意薛凱琪,鐘意左十年都無變……
04年果時都鐘意高峰期既楊千嬅
05年就幾 ...
CBY0710 發表於 2014-9-17 12:51

好多人細個鐘意twins
    我諗好多人既年紀都係20鬆d lolxD
    呢個post 包埋年齡統計