返回列表 發帖
其實容祖兒都會老,都會有唔再係流行歌手行列嘅一日。
不過我哋等呢日好似等得好耐,時間好漫長咁解。
希望今年佢就引退,佢啲歌路各方面已經令人好厭倦!

rthk愛將:陳奕迅>>容祖兒>>>>李克勤>>張敬軒>>>>>>謝安琪>鄭秀文>>>>古巨基>>陳慧琳>>>>>>>>>>>>>>>> ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 20:19

千嬅咁後又令我諗起野孩子同閃靈都狠Ban, 完全無得上榜,係癡線嘅,我當年o咀o 到今日,重要明明佢個臺成日播,尤其野孩子 。

如何掉眼淚點計都係2000 年既歌
醫生與我真心唔係hit
跳傘點計都係2002 年既歌

獨家試唱 愛是 終身美麗 ...
ricnature 發表於 2017-8-20 20:10

02頭我都記得調查最想邊個做自己父或母,千嬅排第一。

最佳位置係具備一切要hit的條件
但係得一台冠軍
當然都可能因為已經係baby cat第四plug
02年飛天舞會之後pl ...
jasonbloom 發表於 2017-8-22 10:18

其實我好中意冰室。我好肯定當年真係完全無人識呢隻,成隻碟得戀愛神經同飛天有人識。

这张专辑 遗珠超多冰室   好时光   红眼睛   夏日的绯闻
youfuqi 發表於 2017-8-22 14:03

嚮流行榜嘅成績亦極差。

助助身茶個廣告好似係分6篇
除佐上面既
酒樓篇
銀行篇
郵差篇
闊太篇
仲有個 訪問篇1 同 訪問篇  ...
Jacz 發表於 2017-8-23 01:36

學到嘢!

你唔講我都就嚟唔記得聖女不敗首歌
幾乎係難聽榜首
electric 發表於 2017-8-23 17:46

我唔知你話我口味獨特定乜,前兩年我入咗廠好辛苦嚮病床一邊喊一邊狂loop苦苦同聖女不敗。

咁有種沉默叫想念呢
electric 發表於 2017-8-24 09:48

有聽無乜感覺。

其實冰室全碟最正
SK仔 發表於 2017-8-22 18:21

重記得冰室個Tvb 版mv 好冰好靚。而相反正東個Official 版本就係演唱會cut 出蒞。
Tvb 以前已經勁厚此薄彼,諗起有啲歌手永世一碟得2plugs挑戰,有啲就可以成日3plugs。
早已經係過眼雲煙,而今人人當tvb係屎!

以前好多獨家tvb mv,有d仲直接俾唱片公司做ktv
阿mark 發表於 2017-8-25 10:16

有啲歌明明唔上榜但個獨家Mv 又勁靚。千嬅嘅野孩子繼續努力最後的歌Tvb 版都好睇。

梁詠琪 嫌棄 (TVB版)
boy4dudes 發表於 2017-8-25 15:45

同野孩子一樣情節,嚮度乍暈,好深刻。真係老啦,同樣參與我哋討論嘅可以係01年先出世。

TVB版MV可以上大陸網碰下運氣
abcxyz302006 發表於 2017-8-26 00:04

以前BT 會有。以前01~05年左右Tvb 有個舊網可以尋寶睇每期嘅mv, 有56k 同300k揀。
300k 都係勉強睇到咋,56k 就齋聽歌咁。
每期挑戰大多數五首,極少數係十首一week。
   唔係每首歌嘅Mv 都擺到上去嘅,比例大概係3/5左右。

講佢點搶獎已經可以吹多廿版
abcxyz302006 發表於 2017-8-29 17:49

但佢搶到全個樂壇頹曬呢,下話?

個人覺得Ten Most Wanted已經系Joey音樂上巔峰,之後冇一隻碟夠抽
loowee 發表於 2017-9-1 14:37

佢啲碟真係好廢!

Gigi 05-06年哥三隻大碟全部都係神碟,仲要順時針偏見依堆神曲
loowee 發表於 2017-9-1 22:21

其實順時針嘅原作狠心愛我係先好多推出,改嗰陣有啲突兀。

千嬅拍攝完接受訪問難掩興奮之情:「好開心,一來好耐冇出碟,二來英國倫敦對我嚟講係一個充滿情意結嘅地方 ...
John 發表於 2018-3-27 21:07

幾時?好似别阻我開心嘅內容咁!

除 了 英 皇 歌 手 , 其 他 唱 片 公 司 即 晚 才 知
得 獎 結 果 , 莫 文 蔚 、 古 巨 基 , 便 坐  ...
John 發表於 2019-3-18 20:15

許志安被rthk封殺咗十幾年

有點陳腔濫調,只是Yumiko走性感之餘,亦以勁歌熱舞
作配合,在3T首張唱片中,由她獨唱的《相對濕度》唱
到 ...
John 發表於 2019-5-6 04:21

佢啲歌係唔錯

喜歡祖兒2真的好好賣嗎?
John 發表於 2020-3-15 02:10

Bounus有半首我的驕傲
賣樓廣告亂七八糟嘅音樂

點知堆香港人中意Hit咗

畀譚詠麟搞到㷫合合!李幸倪:我哋都未濕
歌手李幸倪(Gin Lee)和麥家瑜出席《音樂夏令型》巴士巡唱,講到 ...
nicknicknick 發表於 2020-3-22 14:19

麥家瑜係咪已經無公司?

903斷咗嘅四台冠有:
死心塌地
遠在天邊
Today
出走地平線
家有小熊
無所不在
同不同學

TVB斷咗:
嫌棄
...
l00540 發表於 2020-6-15 10:03

係同班同學

我們的永遠係咪Gigi 第一首四台冠?
森姆@結論 發表於 2020-6-21 07:20

嗰期02年係我自己會mark榜同新城共和榜計分嘅時期
懷念

我記得千千《姊妹》滿分拎共和榜冠軍~
l00540 發表於 2020-6-28 10:46

女校男生好似5weeks冠?

原來美心會介意呢啲...
l00540 發表於 2020-7-19 00:11

想知佢對隔代師妹堅天后有無咩意見多啲

Jade出道10年,難得遇到首掃獎歌,雖然《叱咤》一向唔buy佢,但估唔到港台都食白果。週日晚佢仲着到鬼火咁 ...
on07111 發表於 2020-7-19 14:29

失戀哲理韓文改編歌蒞
從來唔覺得可以掃獎
以身試愛無就真係可惜啲

RE: 香港樂壇回到過去(1998 - 2018年)

他記得當時唱片公司高層說:「而家上緊位的男歌手都無乜邊幾個,我哋環球想有一個,睇下你可否拎到男歌手 ...
on07111 發表於 2020-7-29 12:45

唔知佢同環球經歷咗啲咩

藍奕邦 2007 年離開交惡多時的 Sony,其後轉到東亞旗下。他加盟後,新唱片公司的員工開了一次大會,各人都 ...
Garfield 發表於 2020-7-29 13:14

佢係3間公司都交惡

Everybody please stream #雙面哈菲
bagfgfcde 發表於 2020-8-7 13:15

2030年前我哋要谷美丁開演唱會至得

好掛住吳雨霏呀
Thomas 發表於 2020-8-7 13:53

可能入華納? 啲人話華納出精選碟有佢呢個金牌人
有暗示

咁洗唔洗簽埋側田?
如果係真就正,華納差美霏係真天后宮
好想佢再出歌 ...
Thomas 發表於 2020-8-7 14:35

側田會簽都唔奇 想佢活躍返去作歌

Btw 佢18年到家下啲歌都未出碟

如果簽再錄幾首可以即出大碟 甚至精選

自覺成績好 金曲獎食白果
莫文蔚火滾:叫人嚟又冇禮物

失意於《港台十大中文金曲頒獎禮》的莫文蔚(Karen ...
cakeiii2000 發表於 2020-8-14 17:10

我有現場睇嗰日個頒獎典禮
都好記得呢件事

以前蘋果娛樂用字真係好賤
John 發表於 2020-8-24 12:55

拉仇恨

論資排輩唔會俾陳奕迅的,不過最大進步係2000金曲金敢頒俾楊千嬅
阿mark 發表於 2020-8-27 06:37

鼓勵多啲歌手拍劇嘛

其實呢個都好影響性
其他台都係跟903 風捧人瑞
唔係903 咁捧佢佢都唔會咁快四台上位 ...
ricnature 發表於 2020-8-29 19:55

但當年佢連最女5強都未有

但當年係計全港電台ap?
l00540 發表於 2020-8-29 20:59

881榜先計全港電台ap啫

她比我醜,衰在歌詞
阿mark 發表於 2020-8-30 15:13

她比我醜得1周第7位
拎金曲已經夠嘩然 重講金曲金

當年 TVB 俾唱片公司係一隻碟只可以派 2 首
除非有特別情況,例如係劇集主題曲 / 節目有關嘅歌曲
先可以 ...
星勤 發表於 2020-8-31 12:09

可人兒同放煙花都有挑戰過啦

《打得火熱》都上晒三plug
打得火熱: 1 / K歌之王:1 / 低等動物:4

《花火》都上晒三plug
煙霧瀰漫:2 ...
l00540 發表於 2020-8-31 12:45

我頭先見到都想講不容錯失都已經3plug上晒
重有再早期啲王菲學友 多過2plug有好多

無線電視舉辦的“勁歌金曲第三季季選”賽果前日塵埃落定。
據報道,由於這是 港廉政公署“舞影行動”後首個 ...
阿mark 發表於 2020-8-30 19:07

我太強plug咗勁耐plug埋關心...心妍
最後季選截數前趕上1week第10拎獎
印象深刻

澄清最佳位置是05年由而婆翻唱而紅,俾gigi jade都未到kelly
sexykaren 發表於 2020-9-22 17:14

果陣的確未至於金曲地位 派果陣已經係第n plug
她比我醜係重點主打點同?

你話係就係?係就唔會成班人話而婆翻唱先紅啦
sexykaren 發表於 2020-9-22 18:45

而婆翻唱版傳唱度好高
令佢紅既時間橫越得耐左
本身都唔係唔紅ar 起碼紅過情毒
但果時同她一定很愛你比既 就唔知邊首紅d
至於k房成績有無代表性其實好難講
舉個例張燊悅d歌嚮k房都好受歡迎(出果陣)

Hit 嘅程度應該係
最佳位置 >> 情毒 > 她一定
同埋她一定係難聽到嘔
本身首歌已經悶到嘔
仲要好 ...
ricnature 發表於 2020-9-23 17:29

逃出生天最尾都有plug
首歌好工整 我唱k成日點

有冇人知吳日言去咗邊

點解Juno唔簽返佢
風見志郎 發表於 2020-9-23 17:24

出念念不忘果陣暗諷juno無情啦

正正子雷式k 歌
我明明依稀有印象新城好似有上過 最高頭10
但wiki 又無寫
唔知有無人記得呢

...
ricnature 發表於 2020-9-23 19:07

我以為係勁爆online點唱榜上ja

冇記錯baby cat係kelly唯一自資出碟嘅作品
但之後銷量仆直之後就冇再試 ...
LoveMirkay520 發表於 2020-9-23 19:38

眼裡尚有她值得更愛

好心你聽少d垃圾星夢啦
hehehaha 發表於 2020-10-2 18:29

同意

即係祖兒其實一個月就做到半隻碟

如果勤力可以一年六碟
John 發表於 2020-9-30 17:47

其實個個都兩星期就做得起一隻碟
如果齋錄音計

無綫各個頒獎禮的生殺大權,向來操於高層手上,一如以往為玩驚喜,一眾高層在《勁歌》頒獎禮前忽然決定飛起 ...
on07111 發表於 2021-1-2 19:02

兩個字 黑暗
四個字 黑箱作業

很期待對方作歌給她
最後係咪無咗件事?
616.1314 發表於 2021-2-28 21:12

佢首 secret angel我好中意
如果畀kelly唱真係一流

06已經flop到同陳小春開show
阿mark 發表於 2021-3-9 00:55

有首翻炒滾嘅主題曲 叫咩風塵滾滾之類