返回列表 發帖
Sor, 原來903 post 錯左名
nellyw 發表於 2023-5-9 08:59

無來無往

個名的確起得唔多好讀,難免DJ都會讀錯。
風見志郎 發表於 2023-5-9 14:14

唔覺拗口
不過千嬅12月自己嚮b minor都叫錯咗做無來無去
只係903錯得重誇張咁解

沒關係不是愛情2.0
babyshark 發表於 2023-5-9 11:42

呢首個格調高好多
尤其中間法國號好出
令人諗起笑中有淚
應該話全首歌都令人諗起唔少其實千千嘅歌

呢首應該係瑞咁多歌中講自己最慘嘅一首

成首歌都係密碼嚟
Jacz 發表於 2023-5-9 16:53

倫敦嗰句有無refers咩歌?

阿于 一路陪伴 '
sillybeef 發表於 2023-5-9 16:25

去年打電話給阿于,問他可否寫一首歌給我,他說:「好啊」。掛線後,心頭一暖。過了一段時間,他便傳來一首歌的demo,循環多次曲與詞,眼淚一直流着;是,感覺來了。
很快走進錄音室錄完,聽完初剪版後,斗膽的跟阿于說:「我覺得仲未唱啱…」。他說:「係,或許Bminor後,感覺會更強。」他懂我。終於農曆新年假期後,經過一輪沉澱,甚麼也沒有想,閉上眼睛用心很快便唱完。他說:「是這樣子。」
感謝阿于,在當下的我,願意用這首歌刻上一個記號。還有要感謝所有參與錄製這首歌的musicians,當中特別感謝Anthony Sun、阿賢、Edgar、Feijaiming、Frankie Hung。
在我年少時開始的所有唱片中,曾參與過的製作部份,還一起遊歷了不同大小的舞台,伴着成長。在人生路上各自努力,各自飄浮,也因為這首歌大家又再聚在一起,感謝他們的「合唱」,讓我復刻了最初的那種聲音,再見仍可再見。

十多前阿于唔會寫到呢份詞俾佢啦,佢一直都係人歌合一,呢幾年既經歷豐富左佢好多題材 ...
Goodcry12 發表於 2023-5-9 19:08

咁應該要出好多歌至係喎
除咗于同ek希望千嬅本身都有叫其他人專寫歌畀佢啦
我自己就信係有嘅 畢竟佢應承咗fans出大碟

佢前排個記招有記者問佢新碟進度,跟住好心虛咁笑話一直做緊個啲,呢句真心都聽左好多年,跟住就講今年會 ...
Goodcry12 發表於 2023-5-9 19:24

你咁講起上蒞又好似係

Exactly 我都諗起笑中有淚 編曲又係于
不過嗰首嘅笛聲係歐洲小城feel 今次就好日式
想知大家仲聽到咩密 ...
moo 發表於 2023-5-9 22:04

有斷魂威尼斯

真 隻歌唔錯 同埋都算講出佢心聲 近兩首新歌都好似抒發緊佢奶共之後比fans唾棄嘅唔開心 (抵唔抵死後話)

...
John 發表於 2023-5-9 22:59

係真fans就唔會唾棄千嬅嘅
見高拜見低踩嘅根本唔係fans
只係市場興乜佢哋就跟風啫
呢首歌說明佢哋唔需要千嬅
恰好千嬅亦唔需要佢哋囉

英文釋名The Parting Glass
最近三plug都有提到酒,唔知係咪新碟主題
Goodcry12 發表於 2023-5-9 23:22

係嘅話就真係太正

5分 來自CM 11年的老會員

希望今年年尾返去時 可以o係紅館睇巡迴演唱會香港站。。。 ...
C.K. 發表於 2023-5-10 00:06

祝你撲到飛啦咁
家下千嬅去親邊開乜場都秒殺秒爆㗎

之前酒太用力,依首舒服好多
LushKillYourMus 發表於 2023-5-11 19:47

嗰首嘅意境係清醒痛到醒 醉無可醉
用力啲係啱

回復  風見志郎

千杯不醉只係電影裡面出現過的一首國語歌,好似未出過full version?同我的醉愛完全 ...
babyshark 發表於 2023-5-11 11:09

飲酒1.0伴奏好好聽㗎 同呢幾首新作好襯

千嬅一向好多假fans
當初鍾意千嬅只係因為心廿有個勇字

傷痕高音太魔音了 ...
sexykaren 發表於 2023-5-11 22:56

凑熱鬧嘅人 散去都唔係壞事 呢幾年大家都有感悟
又畢竟千嬅歌聲畀人嘅力量係要受眾接受先會有意思

哩首似《最好的債》d姊妹
佢這幾年的糟糕境遇,一大半功勞來源於佢個位公關災難老公 ...
muss 發表於 2023-5-12 18:25

無經歷就成就唔到呢個傳奇人物
千嬅一生故事每個章節都係焦點