返回列表 發帖
你真係好愛祖兒唷
賴爽 發表於 2017-7-13 10:13

愛祖亦愛笑, 大家一齊愛祖啦

CH細聽不定期資料館

今個星期突然好想證明自己係元老級CM宇粉。

冠軍歌
2008 I Miss You(2) / 你來自哪顆星 / 原諒我怕黑
2009 I Will Be Loving You / 你瞞我瞞 / 逸後 / 拍一半拖 / 無可厚非
2010 別怕失去 / 多此一愛(2)
2011 無限
2012 命案
2013 夭心夭肺 / 我沒有
2014 I Wanna Fly
2015 回眸一笑(2) / 別來無恙 / 親愛的仇人
2016 請跟我走 / 乜青 / 沒有你, 我甚麼都不是

年度歌曲
2008 I Miss You(至尊歌)
2009 逸後(第三位)
2010 多此一愛(第三位)
2012 命案(第六位)
2014 I Wanna Fly(第八位)
2015 回眸一笑(第二位)
2016 沒有你, 我甚麼都不是(第二位)
(根據記錄, 應該係最多年度十大既歌手)

重要歌手獎項
年度男歌手金獎 2008-2010, 2013, 2016
至尊歌手 2013, 2016
年度唱片 Change(2008)、Escape(2015)

最愛唱片

最愛SIDE TRACK

連中間果兩隻碟成績都唔差
kwanie 發表於 2017-7-13 22:49

中間兩隻係咪指tales 同 the next moment

其實the next moment 唔差, 係我第二最愛
如果論音樂性應該係陳伯最好既唱片
不過計埋流行性同埋回眸別來太神
所以先會最愛Escape

其實唔計07年出既first experience(未開榜),
陳伯真係一碟至少一冠

甘幾時證明你係元老級CM祖粉
616.1314 發表於 2017-7-16 13:06

諗住壓軸留番最後一星期先做
WELL, 你知啦, 個LIST真係有D長

CH細聽.音樂推介 第二十九週

Rk Lw Nw Singer Song
1  5  4  吳雨霏 Come With Me
2  8  4  陳蕾 出走
3  2  2  秦馨敏 分過手請舉手
4  3  3  陳柏宇 霸氣情歌
5  6  2  家家 還是想念
6  n  1  AGA 吃定我
7  4  4  宋念宇 所謂的愛
8  9  2  王菀之 愛不曾遺忘任何人
9  1  6  岑寧兒 剎那的烏托邦
10 n 1  方皓玫 Let's Say
----------------------------------------------------
CH細說.我的心願

楊千嬅 - 好不容易遇見愛
「 天關顧大家好不容易遇見愛 」

----------------------------------------------------
CH細聽.當年今日

我有時會覺得這張國語專輯比起她任何一張廣東大碟還要好.....

何韻詩 - 詩與胡說
「 別理我 愛胡說 就胡說 」
(2010年第二十九週冠軍歌)

好不容易遇見愛
John 發表於 2017-7-19 23:19

聽人講祖粉同千粉係會互相欣賞對方偶像

Come With Me 雙周冠加油
chanchan0909 發表於 2017-7-20 17:31

呢個世界邊有咁多淫婦呢
希望方皓玫有冠
ed8671ed 發表於 2017-7-20 23:32

呢首好似難D....
3 6 10 都好 GQ
tag 千千
616.1314 發表於 2017-7-23 00:16

愛祖亦愛千

CH細聽.音樂推介 第三十週

1  2  5  陳蕾 出走
2  3  3  秦馨敏 分過手請舉手
3  4  4  陳柏宇 霸氣情歌
4  5  3  家家 還是想念
5  6  2  AGA 吃定我
6  7  5  宋念宇 所謂的愛
7  8  3  王菀之 愛不曾遺忘任何人
8  n  1  JW 安全感
9  n  1  ToNick 阿飛與阿基
10 1 5  吳雨霏 Come With Me
CH細聽.百萬富翁

at17 - 窮得只有愛
「 窮得多麼精彩 窮得我想得更開 」

CH細聽.當年今日

如果無左呢首歌,我諗我今時今日未必會咁熱愛陳伯。

陳柏宇 - 逸後
「 今天起各有日後 如花火攜不走 」
(2009年第三十週冠軍歌)

小道消息話係七月或之前冠cwm既榜主都係淫婦..
-Prince- 發表於 2017-7-26 19:53

睇黎你要換下消息來源...

聽講兩周冠CWM既榜主就會負負得正變到好pure
bagfgfcde 發表於 2017-7-26 20:05

你確定呢條係乘數而唔係加數?

JW強搶女金
kwanie 發表於 2017-7-26 21:12

JOEY成日霸住女金真係好差囉
恭喜陳蕾
宋生幾時冠
霏霏跌到第十 唔喜
bagfgfcde 發表於 2017-7-26 20:35

其實諗緊冠唔冠宋生好
陳蕾驚喜奪冠
chanchan0909 發表於 2017-7-26 21:18

你咪當代你冠囉

CH細聽.音樂推介 第三十一週

1  6  6  宋念宇 所謂的愛
2  3  5  陳柏宇 霸氣情歌
3  8  2  JW 安全感
4  n  1  林奕匡 有淚多好
5  n  1  Supper Moment 靈感床
6  5  3  AGA 吃定我
7  2  4  秦馨敏 分過手請舉手
8  7  4  王菀之 愛不曾遺忘任何人
9  n  1  小肥 冒雨
10 4 4  家家 還是想念
CH細說.生日願望

尋尋找找為何都找不到?

藍奕邦 - 說再見的對象
「 要是離開 揮手都要對象 」

CH細聽.當年今日

比起奪獎的成名在望, 我更喜歡如果我們不曾相遇的精煉。
當你經歷過中學畢業、大學畢業後, 然後步入社會,
一邊認識新的朋友、一邊告別過去的戰友,
你或許和我一樣找到共鳴。

五月天 - 如果我們不曾相遇
「 而我的 自傳裡 曾經有你 沒有遺憾的詩句 」
(2016年第三十一週冠軍歌)

強烈反對本週冠軍歌!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dongbb2332 發表於 2017-8-2 22:07

明明都同陳伯一樣有個宇字做咩要反

如果我們不曾相遇 說再見的對象 同 所謂的愛 都正正子
bagfgfcde 發表於 2017-8-2 22:30

可惜所謂的愛得少數人識欣賞

CH細聽.音樂推介 第三十二週

1  2  6  陳柏宇 霸氣情歌
2  5  2  Supper Moment 靈惑床
3  4  2  林奕匡 有淚多好
4  3  3  JW 安全感
5  9  2  小肥 冒雨
6  8  5  王菀之 愛不曾遺忘任何人
7  7  5  秦馨敏 分過手請舉手
8  n  1  艾怡良 Waterfall
9  6  4  AGA 吃定我
10 n 1  五月天 少年他的奇幻漂流
CH細聽.鄉愁

一個人隻身由美國飛到台灣參加比賽,
再飛到中國內地找尋自己的音樂夢,
每一步都不容易。

面對無人賞識的無奈和前路的不確定,
仍能用積極面對,
我想除了原唱和她,
很難再找到第三個能唱出這首老歌味道的歌手。

劉明湘 - 飄洋過海來看你
「 在漫天風沙裡 望著你遠去 
  我竟悲傷得不能自己    」

CH細聽.當年今日

老實講,我其實都叫做元祖級lala迷。

徐佳瑩 - 失落沙洲
「 除了你之外的空白 還有誰能來教我愛 」
(2009年第三十二週冠軍歌)

無宋念宇實在太好
nicholashin 發表於 2017-8-9 23:51
十首都高質
Kfmusic 發表於 2017-8-9 23:49

慘, 一無宋念宇就比人話高汁
支持Waterfall
希望遲啲我有時間自plug到

ed8671ed 發表於 2017-8-9 23:57

支持加入美艾後援會
說好的 re Hide & Seek 呢 ???
chanchan
0909 發表於 2017-8-10 17:07

係祖祖銷量榜穩守既第十一位

宋念宇終於落榜 好波
Wonders 發表於 2017-8-10 19:36

一定係美bag宣傳得太勁搞到你地反感要瘋狂攻擊宋念宇

CH細聽.音樂推介 第三十三週

1  4  4  JW 安全感
2  2  3  Supper Moment 靈惑床
3  3  3  林奕匡 有淚多好
4  5  3  小肥 冒雨
5  1  7  陳柏宇 霸氣情歌
6  n  1  小肥 內外
7  8  2  艾怡良 Waterfall
8  n  1  黃淑蔓 如果青春不會有盡頭
9  n  1  吳業坤 傷心到變形
10 n 1  何雁詩 愛近在眼前
CH細聽.我的燦爛

又突然傷春悲秋了。
明年今日我會在哪裡呢?
會不會已經找我的蘇眉?
會不會接受不升職仍待在這家公司?
抑或成功考入政府,完了老媽子的心願,安穩地做個公務員?
我向自己許下承諾,要攻讀一個經濟碩士學位,開始有行動了嗎?

不用等十年,我連一年後的事也不清楚,
我也有我的燦爛吧?不過我還未知道她的模樣,
讓我花點時間尋找吧。

我信,我能夠找到。

陳奕迅 - 我的快樂時代
「 毫無代價唱最幸福的歌 願我可 」

CH細聽.當年今日

陳奕迅 - 任我行
「 從何時開始忌諱空山無人 從何時開始怕遙望星塵 」
(2013年第三十三週冠軍歌)

祖兒今年派左1.5首歌就輕鬆3冠
Wonders 發表於 2017-8-16 22:10

祖兒派左0.5首歌其實未上
所以正確黎講只係派左1首歌就有3冠
完全體現祖兒萬年女金既氣勢

hur
nicholashin 發表於 2017-8-16 22:22

你係咪唔鍾意我將小宇個名分開
咁我下星期上番首小宇既歌好無
第三位首歌既主唱歌手個樣嚇親我
仲恐怖過Annabelle
個榜俾佢同首歌個MV扣到負分 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-16 22:27

AGGER
自從出左MV就好想BAM首歌
支持第六位
ed8671ed 發表於 2017-8-16 23:08

支持一齊推上共和 \
嘩榜尾兩首....
PS 榜主加油
kwanie 發表於 2017-8-16 23:22

其實幾好聽, 不如你都上
其實今年小肥堅值三甲 每首歌都有咁上下質素
我信 你能夠找到 ...
JasOh103 發表於 2017-8-16 23:27

EXACTLY!! 呢家諗緊年尾應該做個咩獎比佢好

PS. 多謝鼓勵, 其實我OK, 只係真係突然有病呻吟, 傷春悲秋
硬 C 都上到希望下周輪到熊貓啦
chanchan0909 發表於 2017-8-17 16:58

熊貓唱果D劇集歌套劇都唔好睇
好難突然上

CH細聽.音樂推介 第三十四週

1  3  4  林奕匡 有淚多好
2  R  5  小肥 當你走了以後
3  6  2  小肥 內外
4  9  2  吳業坤 傷心到變形
5  1  5  JW 安全感
6  7  3  艾怡良 Waterfall
7  2  4  Supper Moment 靈惑床
8  5  8  陳柏宇 霸氣情歌
9 10 2  何雁詩 愛近在眼前
10 8 2  黃淑蔓 如果青春不會有盡頭
CH細聽.素人魅力

由超級星光大道一直看看到中國新歌聲,
我仍然喜歡看這類歌唱節目,
因為有時候素人的力量比我們想像中更大,
有時候更加超越原唱。

李雅 - 越過山丘
「 就讓我隨你去 讓我隨你去 」

CH細聽.當年今日

就是這首歌, 令我變成半個愛迦力

江海迦 - 一
「 合意的 永遠最難擁抱 未見到答案的傾慕 」
(2014年第三十四週冠軍歌)

第9位唔知有冇機會衝擊共和
今年好似未上過榜
John 發表於 2017-8-18 02:35

希望下星期有機會上榜愛坤力萬歲

waterfall個走勢係咪我們的總和2.0
ed8671ed 發表於 2017-8-23 13:21

唔會啦
因為都差唔多落榜準備上小宇首理想時代

CH細聽不定期資料館

本身諗住年尾先做呢個專題,
但睇完四隻DVD實在太太太太太興奮,
所以決定立即做

冠軍歌
2008 Lucky Star(2) / 貪嗔癡 / 跑步機上 / 與蝶同眠 / 愛怪物的你
2009 可歌可泣 / 搜神記(2) / 我所知的兩三事 / 開動快樂 / 雙冠軍
2010 桃色冒險 / 一直看見天使(2) / 綠野仙蹤(2) / 破相 / 空港(2)
2011 13點 / 花千樹(2) / 牆紙
2012 正好 / 霧裡看花 / 追風箏的風箏 / 加大力度
2013 雙子情歌 / 另眼相看 / 小日子 / 我杯茶(3)
2014 樂觀
2015 飄紅 / 世界真細小 / 黃昏點唱機
2016 我好得閒 / 鴛鴦襪
2017 最好時光

年度歌曲
2008 跑步機上(第四位)
2009 搜神記(至尊歌)
2010 空港(第五位)
2011 花千樹(第二位)
2013 我杯茶(第八位)
2015 黃昏點唱機(第四位)

重要歌手獎項
年度女歌手金獎 2008-2013, 2015
至尊歌手 2010-2012
年度唱片 A Time for Us(2009), 空港(2010), Joey & Joey(2011), 小日子(2013)

最愛唱片

2010 三首兩周冠甘變態
原來拎過四次至碟甘威水
不過近 ...
616.1314 發表於 2017-8-27 15:14

鬼咩

當年要抗衡兩位人妻
我同其他祖粉果時真係出盡谷奶既力去谷美祖
但近年兩位都無心戀戰 (其實佢自己都係)
搞到我都無力特登去谷

原來雙冠軍無雙冠軍
nicholashin 發表於 2017-8-27 15:04

當年無諗過會有呢個梗嗄

空港 花千樹 牆紙
連續劇 蜉蝣 出色 途經北海道
另眼相看 天窗 小日子
我杯茶(2) 天然呆
飄紅 黃昏點唱機
...
bagfgfcde 發表於 2017-8-27 15:14

都仲可以做共和分部既雙冠軍既

我又玩吓先

2017 — 第一百個我 1 | 裝傻 1 | 最好時光 1 | 時間的錯 1 | 麻煩你 1 | 他狠過你 ...
616.1314 發表於 2017-8-27 15:23

CM容祖兒後援會會長當之無愧

* 希望冠完祖粉之後會冠祖兒
* 估唔到 08 年雙周冠嘅係 Lucky Star 而唔係蝶蝶
* 09年 ...
616.1314 發表於 2017-8-27 19:12

*係咪要RE他狼過你
*一直看見天使PLUG果時已經好鍾意, 因為好鍾意份詞, 所以當年首歌其實同至尊歌同分 (雖然最後無比十大)
*山口百惠我一直都麻麻, 反而蜉蝣真係事後覺得走寶
*JASON 同JOEY兩個都咁愛, 無得咁計既, 同埋果年JASON質 同 量都好高 (咁就打和啦SUPER)
*天然呆我仲有聽, 不過冠軍就真係免啦
*我呢家真係好後悔比左大巧女金, 上年真心鍾意佢D歌多過J-POP, 點知拎完女金整兩首我唔鍾意既兩溝同心靈作家

其實我都比左16冠容祖兒
John 發表於 2017-8-27 21:08

其實如果由開榜計應該係31.5首
不過你有16首證明你未夠資格做千嬅死忠

CH細聽.音樂推介 第三十五週

1  7  5  Supper Moment 靈感床
2  R  3  容祖兒 他狠過你(Live)
3  2  6  小肥 當你走了以後
4  4  3  吳業坤 傷心到變形
5  3  3  小肥 內外
6  n  1  韋禮安 身旁
7  n  1  宋念宇 理想時代
8  1  5  林奕匡 有淚多好
9  n  1  李克勤/6號@RubberBand 黑膠
10 n 1  鄧小巧 心靈作家
CH細聽.夕陽無限好

看完整個My Secret Live DVD,
讓我最印象深刻的就是這首充滿千禧年代色彩的歌曲,
原因無他, 因為作曲人便是最能代表千禧年代香港樂壇的陳輝陽。

我慶幸我是千禧年代的樂迷,
可以見證陳輝陽@好好笑x林夕這個夢幻組合。
但夕陽無限好, 只是近黃昏,
隨著兩方逐漸減產, 近年已經很難再欣賞兩位大師的傑作。

容祖兒 - 候鳥樹
「 但你的初戀那條路 亦曾共散步 是我命大福好 」

CH細聽.當年今日

上年最後悔的事, 就是太遲欣賞這首歌而未有給予十大。

JW - 自由飛翔
「 懷念夠下決心摘去你 終於我拍翼能飛 自由地飛 」
(2016年第三十五週冠軍歌)

9 ...
nicholashin 發表於 2017-8-30 23:14

小肥都叫造馬?

又有容祖兒又有宋念宇已經贏左

我一直好鍾意候鳥樹
鍾意連住最好時光(原版)一齊聽 唔好問我點解 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-30 23:24

我細個聽反而無咩感覺
但4月聽完佢唱LIVE之後就出晒D感覺

cheesin 真係 RE 祖祖
好開心 好想抱抱榜主
616.1314 發表於 2017-8-30 23:39

本身想比冠軍
但覺我冠左首歌無左side track味
所以我好刻制咁只係re亞軍
希望呀膠下周都有兩首上榜歌啦
chanchan0909 發表於 2017-8-31 18:10

定係你想啊浩四首歌一齊上

似要做小肥上男歌手三甲
P.S. 你打錯左陳輝陽
nicholashin 發表於 2017-8-31 22:24

我會話第三位真係馬緊
但第五位唔係我馬既一部分, 純粹真係仲聽緊所以先上
咁會唔會明我馬既咩

ps. thanks~

逃(2)  零時零分(3)
陪我長大  Lucky Star  貪嗔癡  跑步機上  夢非夢  與蝶同眠  愛怪物的你
搜神記  很 ...
jh1090_2005 發表於 2017-9-2 17:05

你D冠軍歌仲多過我
原來你先係共和愛祖力會長

CH細聽.音樂推介 第三十六週

1  5  4  小肥 內外
2  3  7  小肥 當你走了以後
3  n  1  RubberBand 脫軌時刻
4  n  1  李榮浩 歌謠
5  7  2  宋念宇 理想時代
6  1  6  Supper Moment 靈感床
7  8  6  林奕匡 有淚多好
8  n  1  Robynn & Kendy 急救中
9  n  1  陳柏宇 磚頭
10 9 2  李克勤/6號@RubberBand 黑膠
CH細聽.上次講到

大半年前, 你告訴我要離開香港讀書,
那時候, 我只是想到少了一個每月和我吃一兩次飯的朋友。

沒想到, 當你真的要準備離開,
我會感到如此落幕。

小肥 - 當你走了以後
「 仍未慣 當你走了以後
  任由我一個枯萎發臭  」

CH細聽.當年今日

這首歌, 我又想起和某位現職因航的前cm會員一起唱K的往事....

泳兒 - 一撇
「 將頁頁種滿 密密麻
  日後會 彙集成 詩歌嗎 」
(2009年第三十六週冠軍歌)
(2009年CH細聽.年度歌曲 第二位)

今個禮拜都幾高質
chanchan0909 發表於 2017-9-7 21:44
好開心大家終於承認有小宇既榜係高汁
係咪h__n !? lol
kwanie 發表於 2017-9-7 21:50

你係咪講一撇位人兄?
咁又係(前)泳兒FANZ 又係空少果位姐

Wow HOTMAN
nicholashin 發表於 2017-9-7 21:53

你個HOTMAN太後生啦, 難D係啵

CH細聽.音樂推介 第三十七週

1  4  2  李榮浩 歌謠
2  8  2  Robynn & Kendy 急救中
3  5  3  宋念宇 理想時代
4  n  1  李幸倪 隨風而來 隨風而去
5  3  2  RubberBand 脫軌時刻
6  R  2  李幸倪 空姐
7  n  1  at17 Girls Girls Girls
8  1  5  小肥 內外
9  7  7  林奕匡 有淚多好
10 6 7  Supper Moment 靈感床
CH細聽.全周狂聽

每年總有一段時間,
我就會唔知點解瘋狂loop周董既歌。

周杰倫 - 給我一首歌的時間
「 能不能給我一首歌的時間
  緊緊的把那擁抱變成永遠 」

CH細聽.當年今日

如果孤獨患者是我其中一幅寫照, 慢靈魂則是另一幅。

盧廣仲 - 慢靈魂
「 原諒我的慢靈魂 」
(2011年第三十七週冠軍歌)

恭喜呢位榜主成為第二個上隨風而來 隨風而去嘅榜^^
Wonders 發表於 2017-9-13 23:31
第4位 omg!!!!
JasOh103 發表於 2017-9-14 00:23

今個星期上八字歌既都係高汁榜主 ^^

估唔到美煎呢plug 反應大到咁
kwanie 發表於 2017-9-14 00:02

歡迎一齊支持, 抵抗衝蘭勢力!!!

RE 空姐做咩
Kfmusic 發表於 2017-9-14 00:04

可能谷女金呢

恭喜美浩
第 7 位都好快啵
chanchan0909 發表於 2017-9-14 08:30

第七位等左好耐啦, 即上都好正常

已經準備好為林奕匡男金歡呼
nicholashin 發表於 2017-9-14 08:35

林奕匡上榜歌: 難得一遇, 查無此字, 有淚多好
小宇上榜歌: 同在, 給我你的壞, 所謂的愛, 理想時代, 原來的你(準備自PLUG)

明明按牌面就係難得一宇男金
已經準備好噓男金

agger!!!!!!!!!!
esp 呢排已經聽咗 晴天x2046次 ...
ed8671ed 發表於 2017-9-14 11:12

晴天簡直係神曲
呢十年佢都未有一首情歌可以超越呢首歌既高度'

呢個星期係咪玩群榜拱照李榮浩...
-Prince- 發表於 2017-9-14 16:39

無辨法啦
頭三PLUG太低汁
大家都餓歌餓左好耐啦
你要離開 我知道很簡單
John 發表於 2017-9-14 11:49

我只求今朝 擁妳入懷抱

愛jay亦愛gin

CH細聽.音樂推介 第三十八週

1  1  3  李榮浩 歌謠(#1 for 2 weeks)
2  2  3  Robynn & Kendy 急救中
3  4  2  李幸倪 隨風而來 隨風而去
4  n  1  郭頂 想著你
5  6  3  李幸倪 空姐
6  7  2  at17 Girls Girls Girls
7  n  1  JW 妒忌心
8  5  3  RubberBand 脫軌時刻
9  n  1  王嘉儀 給男神的面書
10 n 1  許廷鏗 神奇之旅
CH細聽.全周狂聽

最近工作真的有點多,
昨天做到差不多十二點才回家,
然後發現媽媽仍在等我,
之後, 我又想起這首歌。

李榮浩 - 爸爸媽媽
「 這是說了謝謝 反而才虧欠的情感 」

CH細聽.當年今日

有些歌曲在我心中的重量會隨著時間推進而增加,
這首歌是最佳的例子。

艾怡良 - 我們的總和
「 忘了翻頁的空白 也是片天地 」
(2016年第三十八週冠軍歌)

全力支持所有跟我自plug郭頂既榜主
nicholashin 發表於 2017-9-20 22:43

其實可能只會上一兩星期
因為我今年仲有三首自plug歌未上
居然上alfred
kwanie 發表於 2017-9-20 22:45

可能上一星期呢
其實我唔係特登去ban
只係呢幾年佢d歌我個人覺得有少少悶
但如果ok既我都會上
好似上年都冠左你在我在
李榮浩雙周冠 好驚喜
第 4 位 高質 !!!
chanchan0909 發表於 2017-9-21 16:00
冠軍歌 + 全周狂聽 + 當年今日 = 3億分
ed8671ed 發表於 2017-9-23 13:56

今年我既雙周冠應該如無意外可以雙雙係年尾十大見

CH細聽.音樂推介 第三十九週

1  2  4  Robynn & Kendy 急救中
2  n  1  楊丞琳 青春住了誰
3  1  4  李榮浩 歌謠
4  6  3  at17 Girls Girls Girls
5  8  4  RubberBand 脫軌時刻
6  3  3  李幸倪 隨風而來 隨風而去
7  n  1  小肥 過伶仃洋
8  5  4  李幸倪 空姐
9  n  1  王嘉儀 美麗新世界
10 n 1  側田 UPSIDEDOWN
CH細說.飲歌

一首歌之所以成為一個歌手的飲歌,
除了傳唱度外,還是要歌手與歌曲形神合一。
就正如只有鄭秀文才能唱出《上帝早已預備》的虔誠、
只有何韻詩才能唱出《勞斯.萊斯》的掙扎、
只有容祖兒才能唱出《痛愛》的怨婦味、
只有連詩雅才能唱出《到此為止》的港女式自憐自哀。

無人知道雙子座是否真的那麼欠缺自信,
但大家都會知道水瓶座的倔強和脆弱,
這些都與唱功無關,純粹是歌手唱出歌曲的神韻。

楊千嬅 - 可惜我是水瓶座
「 極固執的如我 也會捱不下去 」

CH細聽.當年今日

其實演唱會不用每次都唱《逃避你》、《痛愛》或《習慣失戀》,
妳的飲歌還有很多首,包括這首。

容祖兒 - 花千樹
「 害怕今天挑選這人 轉角有個某君
  送贈更動魄的熱吻        」
(2011年第三十九週冠軍歌)

CH細聽.季度總結 第三季

粗體為本季最愛,同榜分依然係零關係嗄。

目測男歌手五強
小肥 / 宋念宇 / 周柏豪 / 林奕匡 / 陳柏宇

目測女歌手五強
AGA / JW / 王菀之 / 容祖兒 / 衛蘭

目測樂隊/組合五強
Dear Jane / RubberBand / Supper Moment / Robynn & Kendy / 五月天

Seasonal Pick Q2 (Wk25 - Wk37 新上榜歌)
at17 - Girls Girls Girls
Supper Moment - 靈感床 (自私選編曲: Supper Moment/Adrian Chan/王雙駿)
Robynn & Kendy - 急救中
小肥 - 內外
小肥 - 當你走了以後 (自私選作詞: 6號@RubberBand)
吳雨霏 - Come With Me(feat. AF)
林奕匡 - 有淚多好
李榮浩 - 歌謠 (自私選作曲: 李榮浩)
李幸倪 - 隨風而來 隨風而去

Song of the season

連詩雅: such a honor to be amongst these divas
JasOh103 發表於 2017-9-27 22:20

but sadly shiga's popularity has been rest in piece

靈感床編曲真係好好
今年SM兩首歌既編曲水準都好高

男歌手五強有小宇is good
但點解最愛又翻翻去霉宇度 {: ...
bagfgfcde 發表於 2017-9-27 22:28

陳伯第三季結婚所以有加分
最喜愛可以同當期歌曲質素無關
正如美祖用隻DVD登上第三季最喜愛

至於美琪
如果對住一般人我會話係獨家村既自決獨立
如果對住反祖既淫粉我會話係姿色份子既箍牙美

支持第二位
希望小肥踢走曬乜乜宇s同姓林嗰個唔知乜水攞男金
ed8671ed 發表於 2017-9-28 08:28

希望大家愛浩亦愛琳
btw
我唔想小肥踢走乜乜宇
但支持踢走個位好樣衰既林姓男歌手
但呢家佢好似大幅拋離緊

點解女歌手五強無李姓女歌手
帥小寶` 發表於 2017-9-28 18:36

快架啦下一季應該會見到

CH細聽.音樂推介 第四十週

1  4  4  at17 Girls Girls Girls
2  2  2  楊丞琳 青春住了誰
3 10 2  側田 UPSIDEDOWN
4  3  5  李榮浩 歌謠
5  6  4  李幸倪 隨風而來 隨風而去
6  9  2  王嘉儀 美麗新世界
7  1  8  Robynn & Kendy 急救中
8  n  1  李幸倪 和每天講再見
9  5  5  RubberBand 脫軌時刻
10 7 2  小肥 過伶仃洋

CH細聽.周董很忙

又一次展現周董深厚功力。
呢首應該係本季我既top3,
可惜中國新聲音太多黑幕,
如果唔係佢早就係冠軍導師。

btw, 如果佢可以將佢既才能用係自己既新作會更好。

肖敏曄 - Mad/給我一首歌的時間

CH細聽.當年今日

即使係A0, 都總會有一兩個令你傷心既人。

古巨基 - 告別我的戀人們
「 總會復原吧 痛快得快樂嗎 」
(2012年第四十週冠軍歌)

CH細聽.音樂推介 第四十一週

1  3  3  楊丞琳 青春住了誰
2  1  5  at17 Girls Girls Girls
3  n  1  小肥 當你走了以後II - 觸景傷城
4  3  3  側田 UPSIDEDOWN
5  4  6  李榮浩 歌謠
6  5  5  李幸倪 隨風而來 隨風而去
7  n  1  林奕匡 是日休息絕不工作
8  n  1  王菀之 忘記有時
9  6  3  王嘉儀 美麗新世界
10 8 2  李幸倪 和每天講再見
CH細聽.當你走了以後

又,突然想起你。

周杰倫 - 雨下一整晚
「 像我對妳的思念走不完
  原來我從未習慣妳已不在我 身旁 」

CH細聽.當年今日

最近一直在想,究竟我應該要找一份怎樣的工作。
我相信很多人會直接答「收入穩定」這類答案,
而我知道這只是其中一個考慮因素,
但最後還是得不到答案,走入死胡同。

或者開開心心、安份守紀做一做港豬,
便不會導致福薄。

謝安琪 - 你們的幸福
「 愛思索便會福薄 」
(2011年第四十一週冠軍歌)

目測男歌手三甲我同你最少撞兩個
nicholashin 發表於 2017-10-12 00:11

論歌曲質素同勤力, 香港男歌手都係呢兩位做得最好
BTW, 咁仲有一位呢
個榜得翻8隻歌... sosad
bagfgfcde 發表於 2017-10-12 08:12
我都係睇到8首
JasOh103 發表於 2017-10-12 13:44

慘啦, 今年男女歌手三甲得各自都係得番兩個歌手....
支持和每天 和每天 和每天 和每天 和每天 和每天
和每天 和每天 和每天 和每天 和每天 和每天
和每天 和 ...
John 發表於 2017-10-12 13:51

其實聽耐左我鍾意空姐多過和每天
不過如果講慢歌, 我更鍾意緣兩半
因為我幾BUY GIN唱呢種溫柔既風格

CH細聽.音樂推介 第四十二週

1  6  6  李幸倪 隨風而來 隨風而去
2  2  6  at17 Girls Girls Girls
3  3  2  小肥 當你走了以後II - 觸景傷城
4  7  2  林奕匡 是日休息絕不工作
5  n  1  鍾舒漫 Be Water, My Friend
6  5  7  李榮浩 歌謠
7  8  2  王菀之 忘記有時
8  4  4  側田 UPSIDEDOWN
9  1  4  楊丞琳 青春住了誰
10 n 1  宇宙人 現在就讓我走
CH細聽.地表最強

地表最強組合,莫過於周杰倫x方文山x中國風。

周杰倫 - 煙花易冷
「 城郊牧笛聲 落在那座野村 」

CH細聽.當年今日

要數到先鍾意MV先鍾意歌,呢首係首選。
畫面既上下留白,為呢個MV加左10000分。

方皓玟 - 分手總約在雨天
「 我已經不可以 跟你做朋友 」
(2014年第四十二週冠軍歌)

黎人快啲拖走楊丞琳
小宇要上榜啦男金選情告急緊
bagfgfcde 發表於 2017-10-19 16:05

做咩爆我下星期既自PLUG歌

小肥加油 要打低小宇同奕匡 !!!
chanchan0909 發表於 2017-10-19 16:51
小肥加油
打低at17拎冠
jose 發表於 2017-10-19 20:53
小肥拎住幾個三甲響手
呢度反應真係大得好緊要
kwanie 發表於 2017-10-21 11:38

係囉, 做咩突然咁多人支持小肥
雖然我都可以好肯定同大家講小肥係我到一定有三甲
但咩色就要問問美祖
希望第四位快啲走人
ed8671ed 發表於 2017-10-19 20:49

點解咁多人bam第四位
我覺得幾好聽
除咗冠軍歌其他都高質
stopzi 發表於 2017-10-21 21:56
其他煎同蕙蘭我都係取其害輕者支持

CH細聽不定期資料館

話說聽日我會用我心中既Wonder Woman去做季選既美tag
咁所以我就決定幫CM會員既Wonder Woman做個小回顧

冠軍歌
2008 All About Love / 明日再會
2009 我在橋上看風景 / 原來過得很快樂
2010 飲酒思源 / 斗零踭(2)
2011 我係我 / 女人三十 / 火鳥
2014 來生舞 / 好不容易遇見愛
2015 最好的債(2) / 愛在旁若無人的太空 / 剛剛好
2017 傳說

年度歌曲
2009 我在橋上看風景(第九位)
2010 斗零踭(第四位)
2011 火鳥(第八位)
2014 好不容易遇見愛(第五位)
2015 最好的債(第十位)

重要歌手獎項
年度女歌手銀獎 2010

最愛唱片

竟然SIDE到YOUTUBE都無
http://www.joox.com/hk/zh/single?id=wSK4Bbs3eRfT1GRNnfESHA==

CH細聽.音樂推介 第四十三週

1  5  2  鍾舒漫 Be Water, My Friend
2  R  5  鍾舒漫 小碎步
3 10 2  宇宙人 現在就讓我走
4  7  3  王菀之 忘記有時
5  R  4  宋念宇 理想時代
6  3  3  小肥 當你走了以後II - 觸景傷城
7  2  7  at17 Girls Girls Girls
8  n  1  鄧小巧 可惜你是個人
9  1  7  李幸倪 隨風而來 隨風而去
10 4 3  林奕匡 是日休息絕不工作
CH細聽.原來的你

這個月一直在想自己是不是不夠好,
一直在想自己應該怎樣做才好,
最後把自己困在一個死胡同。
踏後一步,才發現原來我或許不適合這環境。
那倒不如推翻我一直追求的東西,
做回原來的我。

鍾舒漫 - 小碎步
「 跳我的舞 下台階 不知道 」

CH細聽.當年今日

老實說,我真的不是粉絲,
但往往看到一個又一個「高峰過總會有下坡」的例子,
就會份外唏噓。

C AllStar - 2013的約定
「 不見不散 」
(2011年第四十三週冠軍歌)

CH細聽.音樂推介 第四十四週

1  5  5  宋念宇 理想時代
2  1  3  鍾舒漫 Be Water, My Friend
3  8  2  鄧小巧 可惜你是個人
4  2  6  鍾舒漫 小碎步
5  3  3  宇宙人 現在就讓我走
6  6  4  小肥 當你走了以後II - 觸景傷城
7  n  1  AGA Nights Without You
8  7  4  王菀之 忘記有時
9  R  5  李幸倪 空姐
10 n 1  王詩安 明天(feat. 王蕾 & 方大同)
CH細聽.詩情畫意

周杰倫 - 青花瓷
「 天青色等雨 而我在等你 」

CH細聽.當年今日

人生中第一個我承認喜歡既偶像派歌手。

楊丞琳 - 雨愛
「 真希望雨能下不停 雨愛的秘密能一直延續 」
(2010年第四十四週冠軍歌)

原來一步成詩bam左。。慘
仲以為小宇係你鍾意既第一個偶像派歌手添

BTW 全身髮力支持冠軍歌 理想 ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-1 23:24

噴, 第一次聽到有人話小宇係偶像派
其實一步成詩都唔差
可能之後會上番

林姓歌手八字歌去左邊
nicholashin 發表於 2017-11-2 00:15

林姓歌手八字歌太高分就會搞到小肥小宇追唔到佢
原來冠左隨風而來 隨風而去 good taste
RE 空姐 超級 good taste  ...
616.1314 發表於 2017-11-2 20:02

其實空姐真係愈聽愈有味道
而且呢個年頭仲出大碟
都應該要比D CREDIT既

CH細聽.音樂推介 第四十五週

1  6  5  小肥 當你走了以後II - 觸景傷城
2  7  2  AGA Nights Without You
3  2  4  鍾舒漫 Be Water, My Friend
4  3  5  鄧小巧 可惜你是個人
5  1  6  宋念宇 理想時代
6  n  1  Dear Jane 也許我不會活多一歲
7  R  4  林奕匡 是日休息絕不工作
8  8  5  王菀之 忘記有時
9  n  1  周國賢 在天之靈
10 9 6  李幸倪 空姐
CH細聽.一千零一個故事

如果要用一首歌去細訴祖粉們的一千零一個故事,
我只可以用這首。

容祖兒 - Medley:密友/損友/心甘命抵/早有預謀/罪魁/借過/我也不想這樣
「 與密友欠登對 與密友愛不對 /
  我寧願當好友 無愁無慮地碰頭 /
  你這麼快要撤退幹什麼 我最多再要半秒怕什麼 /
  你對我就算甜蜜過 亦都早有預謀 /
  離開 只懂得補充一句奈何 /
  傷我或是害我都慘不過教我記得一起幸福過
  我放得開你最理想 要繼續受內傷        」

CH細聽.當年今日

楊千嬅 - 好不容易遇見愛
「 天關顧大家好不容易遇見愛 」
(2014年第四十五週冠軍歌)

唉 原來的你仲排緊第十一
傷心
bagfgfcde 發表於 2017-11-9 11:06

為左阻止林XX拎男金, 就快會上到十甲架啦~
觸景傷城係暫時新一周嘅共和冠軍
雖然最後應該唔係
chanchan0909 發表於 2017-11-9 18:04

最後竟然得第七, 真係傷心到變形