返回列表 發帖
當大家只責怪警方辦事不力,唔拉使用暴力嘅反占中市民,仲陰謀論話特首染黑,
有無諗過佔領各區本身就係違法行為,各位嘅理想很偉大,
但現實係擾亂左社會秩序,引起廣大市民不便,
政府、警方容忍係唔想事態惡化,但市民嘅容忍係有限度,
如果警方要拉使用暴力嘅反佔中市民,係咪同樣要拉違法嘅占中市民?
事實係群情洶湧,警員人手嚴重不足,而普選要依法去實現,特首無權改變,如果你係特首又可以點?
作為局外人,只希望雙方都保持克制,唔好有更大悲劇發生....
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

對唔住 反佔中人士都係講咁樣阻住自己...
    靜坐 和平 係阻住人
    但係暴力係傷害別人
    我 ...
Nicholas 發表於 2014-10-4 09:04

凡事都有因果,難道因為反占中人使用暴力就可以理直氣壯咁話占中係合法?
普選係中央依據基本法俾香港市民嘅權利,由始至終特首嘅作用只係依法推進...

個問題依家吾再係件佔中犯吾犯法
我當佔中成個活動係犯法 我地佔中 你拉我地 it's fine
但依家個問 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-10-4 09:25

我的確唔係香港人,我係廣東人
尋晚咁嘅場面,係內地叫聚眾鬥毆,應該全部都要拉...

其實你講咁多 你知道學生理念 ?
    學生從來都係希望能夠爭取到佢地想爭取既事
    到頭來 佢地都 ...
Nicholas 發表於 2014-10-18 01:33

諗法太天真,政客得益意思係:政客見到咁多學生幫佢地反政府,偷笑緊...

睇完d ip發現好多唔支持既朋友都唔係香港人
講真你地生活係大陸 了解有幾多又知道得幾多
知唔知民主自由既 ...
hinz 發表於 2014-10-18 10:13

每個人經歷唔同,價值觀都唔同
就算係同一個天空下,香港人都有唔同價值觀,
你敢講全香港市民都支持占中?

其實有唔同觀點係好事,能容納唔同聲音先可以促進思考
難道你覺得一言堂好?

你真係講到好痛咁喎,    香港嘅地方唔係香港人用先?    其實畀你哋國家嘅孕婦落嚟生仲攞埋出世紙已經 ...
Pure. 發表於 2014-10-18 11:29

雙非為香港未來帶黎既負面影響比自由行大得多,
但呢件事唔可以只怪內地人,當初係咩人為大陸人爭永久居留權?
點解當時唔即時否決而留下禍患?

見到香港後生一代一人一句"你地國家"真係心酸,請問你地來自哪個國家?
香港教育局取消中國歷史為必修科真係好錯,
香港人因為內地人去搶資源而有怨言,可以理解,
但講到香港人追求民主係真理,覺得內地人都要為自己爭取民主,就係對中國國情唔了解
同埋,我唔反對香港人爭取民主,但唔係通過佔中去爭取
對比反國教事件,香港內部有咁大爭議嗎?
最後一句,作為國內同胞我都想香港好,唔想見到香港人內鬥。

首先, 雙非嘅影響唔講, 自由行嘅負面影響唔大? 自由行係令香港物價飆升, 通脹急速嘅主因.

1) 大陸居 ...
Pure. 發表於 2014-10-18 17:00

第一,比起雙非,自由行問題更容易解決,既然香港人咁唔中意自由行,cut曬佢就係啦,
最多我以後睇張軒跟團

第二,既然呢個係你既覺悟,fine...

第三,你玩語言藝術唔比cy差

第四,有立場既人往往更願意相信支持自己立場既信息(無論支持佔中or反佔中),佔中功過相信歷史自有公論

我系大陸人,但我幾撐雨傘運動
我好多朋友同學知道何韻詩被捕,都話佢抵死啊之類嘅話
好多人認為佢反共~
但 ...
fatq1 發表於 2014-12-15 16:45

我都係大陸人,不過我唔認同佔中,方法錯誤,結果只有製造內部對立同矛盾,完全唔覺得會影響到中央對香港既決策,
其實我唔明點解黃絲帶話今次唔爭取以後就無機會爭?點解有公民提名先叫真普選,其他方案就係假普選?黃絲帶成日話既國際慣例係邊?
點解唔袋住先?袋住先起碼比原來有進步,
黃絲帶有無諗過社會上有一批人係接受循序漸進,民主係要妥協,只有你講無其他人講叫咩民主?

其實都講左好多次
依家個所謂方案係退步左.__.
個門檻變到咁高
跟本只要建制派ban你就冇可能入到選
...
屮SiU霖屮 發表於 2014-12-16 00:50

從小圈子選舉到普選,本身就係一種進步,
門檻高低可以商量,但絕對唔係只有公民提名呢個方案...
你地潛意識已經覺得只有擦中央鞋先入到閘,咁無得講啦
我唔清楚係咪全部泛民都係反中央,但從國家安全角度出發,
特首候選人至少要保持中立,唔可以反中央。