返回列表 發帖
等我重組下案情啦
身份反白先 可以估下 睇下有無神之眼  

-Prince- 發表於 2017-1-22 20:39

幾明打
10號第一輪俾人查殺 警長競選竟然唔投11 --> 正反邏輯都係狼 勁明顯
11號投票竟然唔投俾同自己對跳既預言家 好明顯係狼
9號應該係預言家 11狼跳預言家 1號唔知 12村長 6其實可以唔洗跳出黎
4呢隻狼玩倒鈎賣隊友 跟2號風順水推舟出9號 幾高質

第一日完左之後 我估
10 11 雙狼
6 獵人
8 女巫
9 預言家
12 村長

都算有神之眼既

我覺得6同8跳左神有啲可惜
12見到10跳村長去拍佢都係ok高質
不過我建議4號果位高質玩家係第五局前一晚可以選擇殺民而唔係村長 咁既話就可以直接屠邊 唔洗平安夜一晚 第二日冒太大風險

出 11 個 round 預左佢出硬 自保無辦法
本身玩到得番我一個諗過投降
出 9 個 round 好 ...
-Prince- 發表於 2017-1-22 22:08

其實4號有幾round都就黎俾人投走
12號功不可沒 9號都係
你啲狼隊友係咪玩你

咁乜嘢係對跳 sosad
nicholashin 發表於 2017-1-22 22:11

即係場上同時有兩個人認自己係同一個神身份 eg 預言家
好人呢個時候要判斷邊個係真預言家 另一個就通常會係狼
當然唔排除村民擋刀 (但村民唔會死認自己係預言家) 但呢個情況下可以唔叫做對跳

7號就係無預警比人帶走既
11號臨尾話出LR先死既 都算做左件好事

所以我覺得今次咁都殺出重圍真 ...
-Prince- 發表於 2017-1-22 22:21

我係6
預女守獵局 6 7 8 12狼 1守 3女 5獵 9預
我記得有一次我做狼人帶刀
因為睇牌果陣睇表情 就直覺覺得9號有身份 所以首刀預言家 冇狼悍跳 女巫冇救 預言家仲要只係驗到一個金水 已經夢幻開局
12係警上扮平民俾人懷疑被推
第二晚殺1 以為佢係女巫 點知3救左平安夜
平安夜之後6 7 8 接連發言 我首先做煽動話4 5有可疑 叫警長2選1
7 8 兩狼煽動下 10 11兩民都跟住發言懷疑4 5 結果警歸4 4出局
之後一晚知左3係女巫之後 唔知守衛守唔守女巫 加上我估1係守衛 所以選擇刀一個最冇可能被守既5 (呢個做得唔好 因為應該揀殺守衛 至少我地仲有三狼)
5翻牌帶8 因為6 7 前一晚投4  8投5 同時女巫開毒毒走左10 因為10發言勁差 雖然大家都係
早上發言7被推
當晚得我一個狼之下我選擇刀守衛 因為估守衛會守2 而且前晚守衛冇守自己 (同守同救會當死) 所以我估琴晚佢守左自己 今晚守唔到
最後一日 我提出因為11係 4 5 pk當日投左5 而5係獵人牌 2 3同6都投4 4係未知牌
11 以此原因而被推
場上得翻2 3 6
6任意殺一個人就可以屠邊

我都係覺得十二人四狼好biased
nicholashin 發表於 2017-1-23 00:39

算標準局黎架啦WOR
而且我玩係加守衛 守衛去到殘局得翻三四個人狼人係好難玩
其實有班識玩顏殺既朋友真係好開心 不過你斷估都係高配 keep住同一班人玩應該會贏到開巷 ...
-Prince- 發表於 2017-1-23 00:48

點會係高配 只係朋友平均水平低

睇左第一場 好正
-Prince- 發表於 2017-1-23 16:24

睇左節目直播既我一路睇既諗法係
3 跳預言家我唔信 佢發言唔好
以上一季既表現黎睇 3號桃子係狼跳預言家做得唔錯既 做好人更加係好強勢
以呢種水平既發言一定係狼 (但睇哂3場之後發現 原來桃子真係退步左好多 做好人狼人都係)

但到8號警下發言 因為前面5 6 7都支持4號真預言家 8竟然直接跳女巫話自己救左4 有做身分嫌疑
12 跳女巫 其實兩個我都唔知要信邊個 但聽到2冇乜硬邏輯 就覺得應該投3
呢round我估 2 3 12狼

到第二晚11死 我就覺得12有可能真女巫
當4指出2係惡魔 我覺得以一個預言家視覺係好難咁樣推斷到 (事實證明係我錯)
到6號發言 話自己守左12 估狼人刀12 我覺得係錯誤既 因為狼人冇乜可能會殺12 但我信6係好人
當8真係話毒2唔死 我就覺得4 8 可能係一黨
呢round我完全推翻自己 估4 5 8 11 狼

去到第三晚 10死
如果我係10 一張獵人牌 我會諗點解要殺自己而唔係上一round被守既女巫
當然時間太短理唔出太多 佢帶走4我覺得係正常 12玩得高
(不過如果諗翻起 最好其實係帶2 因為佢一定冇身分 而本身邏輯係前兩round已經亂到不得了)
到12爆已經 lol

第一場真係好精彩
三場總結之下
12 依然最高配
10 係第二場唯一認真預言家係預言家既好人牌獵人 呢場真係好出色 可惜發言唔夠好冇感動到好人
但第一場獵人帶4係可惜
2 玩得幾好 第三場女巫毒得好 第一場做惡魔呃毒成功
1 一般 第二場都係靠12係佢發言之後幫佢先得 否則一早聊爆
第三場惡魔跳女巫跳得勁差 狼人因而崩盤
3 退步神速
4 上一季我覺得佢有時係亂玩 其實係幾有實力
5 唔識點講
6 聽講第一季superliar玩得唔差 睇下遲啲點
7 做好人同狼人發言分別太大
8 未放得好開 希望可以發揮好自己
9 狀態差 第三局carry 但前兩局表現好一般
11 由頭暈到落尾

睇完第二場 呢鋪無上鋪咁精彩 但係都正
JY 真係好勁 上一季已經覺得佢完勝其他人 今次兩場都繼續咁好

警 ...
-Prince- 發表於 2017-1-24 00:16

話說第一局12狼跳女巫發7銀水
7完左就同JY講 點會有人首刀自己
JY同佢講 如果坐係夾殺位就有機會被首刀
結果第二輪JY帶刀殺7 守衛走左
7遺言就係不停係度懷疑6同8兩個村民

呢局預言家問題最大
但得獵人呢張係惡魔存在既情況下 唯一可以自證既神牌企3號邊 已經可以肯定3預言家
3被推後 12惡魔第一晚驗左9係神 第二晚即刻殺9
三神已走既情況下 仲有三狼 已經贏唔到
7走果陣冇認守衛 但都於事無補

我都係估12 1 4 係狼 另外一個估左2/11
我睇到12係狼既原因係 佢瘋狂同1遞話
第一輪係佢之後發言 第二輪係佢之前 竟然乜都唔估 直接聽1發言
而且佢竟然冇俾首殺 JY三輪不出必是狼

呢局10號值80分
20分差在發言冇號召力
3好應該學下真預言家既發言 eg 第三局9神

我本人正式宣佈
聽晚頒GEM
jasonng 發表於 2017-1-25 12:15

唔會支持 除非你比我更愛祖

JY又carry

睇完第二場 呢鋪無上鋪咁精彩 但係都正
JY 真係好勁 上一季已經覺得佢完勝其他人 今次兩場都繼續咁好

警 ...
-Prince- 發表於 2017-1-24 00:16

我建議你睇呢場 唔到最尾都唔知大家既身分
底牌 : 盗賊 魅魔(同狼人一齊殺人 之後私自連一個好人做情侶成為第三方陣營)

暫時十一大
幸福止痛        側田
難得一遇        林奕匡
有生一天        周柏豪
皇后區的皇后        葛 ...
HOTMAN 發表於 2017-1-29 14:36

冇容祖兒點得

好 呢幾日有時間睇 講番第一集第三局 都唔好睇既
四隻狼勁快爆哂 囚徒上警失手然後即刻血崩 ...
-Prince- 發表於 2017-1-29 23:33

慢慢啦

呢局旨在學真預言家發言

新年特輯超難估
我估錯左好多人既身分
村民只可以等狼收

最好笑係我po果局
每次睇總結果一段旁白 都會笑到停唔到

其實某member 就係xx
所以成日唱衰xxxx
一個小子 發表於 2017-2-2 14:52

其實我就係泳兒
所以成日唱衰祖祖

睇翻自己以前既美榜
忽然覺得自己好有心 可以每星期打咁多字

希望快啲考完試 可以寫多啲自己滿意既tag

唔想考多次就去溫書啦 ^^
nicholashin 發表於 2017-2-3 15:43

好惡毒
本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

我睇哂新春三集 屠邊+鏈子+盜賊都令到好人係好難贏完全係睇到暈頭轉向

講下第一局先

3 雖然呢局無實際 ...
-Prince- 發表於 2017-2-4 17:42

我覺得
5太多信息啦
如果俾我係5 我實聊爆

10可能覺得有5守衛係度
所以報身份廢時死左之後有人扮女巫

4真係扮到同5唔識咁
不過呢局情侶離勝利其實唔近 因為4發言太爆炸

第二局JY身為女巫做得好好
同埋好人贏到主要係因為連到村民做情侶 又有個村民跳預言家查殺兩狼
再加上普通狼唔知預言家冇左
種種巧合下 導致最後一round仲有三神

好想學下2咁亂跳都可以carry全場

第二局
2 其實只係死好彩
如果唔係換著 7號 12號 自己傻到去自爆
根本就唔係完全無得打 因為都唔只一個 ...
-Prince- 發表於 2017-2-4 21:01

其實
我都幾體諒到7點解唔打死2
因為始終大家都係狼人一齊開眼
單身狼寡不敵眾 情侶信息勁多
打死2係有啲衰仔

琴晚出左正式既第二集
不得不說其實我真係幾佩服同欣賞小蒼
佢雖然係新手 但好肯發言 敢去講出啲新既論點
可惜新一集入面佢有一局衰左搞到好sad
不過其實主要係因為佢對自己仲未夠信心 關鍵時刻覺得要跟啲大神走
聽講佢前四集成績都差 但後四集成績有好轉

作為一個新手 冇好似上季瘋小狗咁一路差到尾 有時仲有唔錯既表現 已經好值得支持啦
而且佢份人都幾真 性格幾好

Btw 聽講JY只參與左頭四集

童年時你有甚麼兒時玩意?男仔踢波,女童玩煮飯仔,這種性別定型的思維,近年來都備受批評,有人認為應該讓兒童多方面發展,不過藝人楊千嬅在接受訪問時,就指當知道囝囝Torres 鍾意 Elsa 的時候,就「鬧到佢死」。 媒體《Sunday Kiss》昨日(2月4日)上載了楊千嬅的訪問片段,千嬅指愛兒無定向風,近期就鍾意 Elmo,有時鍾意 Elsa,但她就指會「鬧到佢死」,又指「男仔嚟丫嘛,你攞隻 Elsa 做乜鬼嘢啫」。 楊千嬅除了不准愛兒喜歡 Elsa 之外,又擔心他玩廚房玩具變乸型,又不准愛兒喜歡粉紅色。 事實上,又不是八十年代,楊千嬅的專制隨即受到網民的炮轟,指不應該阻止他們的選擇,更被指是「極品怪獸家長」。有網民就留言:「其實有問題嘅係成年人,小朋友個世界好簡單架咋,可能純粹係因為條裙嘅顏色令佢鍾意,關咩男仔女仔事丫,唔好咁落後啦。」、「鍾意Elsa = 鍾意異性,玩廚房玩具 = 鍾意煮嘢食。」

2月5日呢
seeseetv 發表於 2017-2-5 22:07

可能就係你quote既呢個po

某會員點解可以各方面都咁勁!
nicholashin 發表於 2017-2-6 12:34

Who

我覺得正式第二集三局都唔好睇 個狼坑一開就爆爆地
就算捉唔哂四隻都近乎穩贏

我反而覺得佢講野太快 {:1 ...
-Prince- 發表於 2017-2-8 00:10

JY自己直播講 錄果段時間 佢個助理係大家一齊住果間酒店既某間房出面 聽到某幾個主播圍埋一齊討論JY點樣偷睇
每次當佢係節目聽到人講JY一定唔會認錯預言家 雖然佢知道有啲人可能真係覺得佢好勁 但都同時覺得可能人地真係懷疑佢偷睇 令佢覺得呢句好刺耳
結果就唔黎錄後四期LU

聽佢講 頭四期嘉賓基本上可以排除 桃子 09 囚徒 大寶 李錦 小蒼 PDD SKY
至於邊位咁無聊 就要自己估下
不過節目班人翻睇錄影畫面之後發現今季係冇人偷睇既

妒忌呢樣野真係好恐怖
等我跟進下件事先

希望節目組可以狠狠踢走搞事既
換番萬年金番黎 ...
-Prince- 發表於 2017-2-8 16:03

由1:36:43開始

其實JY真係好神 玩狼都可以咁勁 基本上冇乜點見過佢有失誤
樹大招風真係好慘

相比新一季既新嘉賓 雖然上季既嘉賓未必有實力過佢地 但起碼係全部都幾友善 同其他人幾fd
eg 小樓 風行雲 二珂
新嘉賓 尤其係沐沐同老黨 俾我既感覺都幾差下

我覺得玩狼人 水平唔係最重要 最重要既係同適合既人玩得開心
只要唔係太蠢 點都好過同班會係背後話你既人玩

其實風行雲同瘋小狗真係好廢 唔唔好笑 無左係好事
反而應該加番二珂同小樓  ...
-Prince- 發表於 2017-2-8 20:35

佢地兩個女仔後四集好似會黎
其實女性玩家多數都係邏輯流 好似桃子二珂呢啲咁
而且佢地做狼悍跳預言家都呃到下人

風行雲成日悍跳預言家
做好人成日會有好怪既邏輯
不過點都好過瘋小狗 單純重覆其他人講既野

希望今年可以俾獎俾兩位件雅

淨係姓連嗰位好啦
nicholashin 發表於 2017-2-10 19:28

如果你肯係2017年冠活著是最好的死亡 而且上榜十五個星期或以上 有九個星期停留係三甲入面 另外六個星期都有十甲 而且冇跨年 我唔介意今年俾蔡健雅白果

今晚又有pandakill

睇live感覺原來好差
10號真係好廢
-Prince- 發表於 2017-2-11 20:54

點差法?
12今集表現幾好

成日隱啊唔到狼
第一集倒鈎個幾次就真係好
-Prince- 發表於 2017-2-11 22:45

自從臭名遠播之後
大家睇佢已經係用狀態睇

今日睇三場 真係好暈
不過最後一盤證明 好人如果唔係預言家 冇必要競選警長
如果唔係真預言家一定會唔夠票

下集小樓會黎
希望佢唔好退步到superliar果陣既超低水平
pandakill後期佢係有好多進步
同時係JY最後一集

其實呢個板子對好人根本就好不利
除非狼人低配 如果唔係好難輸

本身八對四屠邊已經係算比較公平
而家仲 ...
-Prince- 發表於 2017-2-12 00:01

我都唔鍾意惡魔呢個板子
本身狼人好大機會刀刀中神
對於好人黎講容錯率實在過低

上季用狼美人或者白狼王我覺得好好多
起碼好人可以跳神 場上既鐵好人可以擋到刀
例如8 9 兩個真假預言家都係俾10金水 10平民話自己係女巫 真女巫都唔會毒佢 仲呃到狼人
但好似今日第二局有惡魔 大寶跳神只係呃到好人 狼人當你係傻仔

真預言家驗到狼人機會係4/11 但惡魔驗到神既機會就係1/2
所以我唔鍾意呢個板子
對於我呢啲鍾意跳神既平民黎講都特別唔好

**** 本內容被作者隱藏 ****
nicholashin 發表於 2017-2-12 14:14

思覺失調 (唔is 容生)真係好慘

又係有pandakill睇既開心星期六

呢個星期同上個星期都唔好睇
又係睇住班狼人恥笑班無知村民

屠邊仲要加功能比狼人真係唔使玩 除非狼人低 ...
-Prince- 發表於 2017-2-19 14:10

頭先同啲網上既人用天天狼人殺呢個app玩狼人 成功carry

1 2 4同我10號係狼人
2發1金水 7發6金水
首刀3 係個村民 警上2 7對跳 然後8 10投左俾2 當選警長
但2最後歸票不堪入目 歸12而唔係7
結果我果斷賣隊友選擇棄票 最後2出局 1拎警徽

第二晚刀12 又係個民 結果女巫用藥 平安夜
7查殺1 1仲要發言唔好 我果斷投左1
1出局 但1 5 6 9 三個好人投左7 令到好多人可以抗推
1最後俾9做警長 直線做低9號身分

第三晚刀7預言家
6係女巫 毒死左9 但9係獵人 因為毒死左所以冇得開槍
9俾6做警長
之後變成生推局 5 8發言差 4都有被懷疑 11守衛12平民都當我係好人
結果5號出局

第四晚刀6女巫 但6死之前都冇跳出黎 俾12做警長
到而家剩翻 4 8 10 11 12
12歸8 8最後出局
12 11 都認我係好人 4 8 二選一

最後一晚11守自己 我帶刀12平民
成功屠邊

但我都係鍾意玩好人多啲

我上網見話個app成日斷線係咪真
-Prince- 發表於 2017-2-19 14:59

冇啊
玩左兩局 我自己玩得好順 未見到有人斷線
不過要講普通話係最大既障礙

噴 直播會唔會太激動
-Prince- 發表於 2017-2-19 16:20

其實只係輪流發言
每人講一分鐘
我係遮住個鏡頭講野 lol

啱啱玩左鋪預言家
贏左係開心既 但有啲人好lun乞人憎 懶醒仲話人唔識玩 lol

講開呢樣 我覺得李錦呢d對手都幾難頂 雖然係勁
-Prince- 發表於 2017-2-19 18:09

點解
因為揮霍你的任性?
不過下集冇佢啦都

我覺得同JY囚徒玩先正
尤其係JY 如果可以呃到佢一次就好
桃子09都唔錯

其實我唔太鍾意Sol君
覺得佢好划水 拎神牌果陣俾人懷疑又唔跳身分 想點
鼠大王都一般

因為佢成日話人廢
心諗個個都好似JY 你都唔使玩啦

我對要同班北京腔既人仲係好有保留 驚溝通 ...
-Prince- 發表於 2017-2-19 19:51

BTW 有冇留意第一局警下第一次發言
沐沐講左JY唔會站錯隊之後 JY係自己發言度好明顯有火

十二個嘉賓 要我評價表現既話
JY>>李錦(唔敢背鍋係大罪)>囚徒=09>>老黨>小舞>桃子>沐沐>Sol君>>鼠大王>小蒼>小樓
李錦同沐沐既發言風格我都一般
09我覺得幾好
事實亦都證明勝率高唔代表勁

我覺得頭四都大致坐實

個人認為小舞無咁前 佢一來做唔到狼人 分析力都一般 呢兩樣桃子都好過佢
五六我會 ...
-Prince- 發表於 2017-2-19 20:48

我好鍾意桃子架其實
不過佢發言成日都唔好
明知佢係好人但就係會俾狼人扛推 eg第一集第二局真預言家

小舞打邏輯流 做狼人係會比較一般
不過我幾欣賞佢 發言都算ok既
兩個各有千秋啦

**** 本內容被作者隱藏 ****
屮SiU霖屮 發表於 2017-2-22 08:52

其實你係咪個校工

今晚睇下二珂pandakill玩成點再決定俾唔俾告白氣球冠軍

比過阿密特女金既榜主都值一億分
-Prince- 發表於 2017-2-25 12:13

全cm有冇五個

今集pandakill好好睇
播左三個鐘都未開始第三局

長到係咁飛 其實應該控制發言長短  

第一局小蒼倒鈎狼做得好

第二局囚徒遺言carry 狼人好人都 ...
-Prince- 發表於 2017-2-26 14:12

第一局唔應該推5女巫
2聽發言肯定係一隻狼 應該出2
不過我確實冇諗過7係狼

第二局第三局我都企啱真預言家
第三局既道理好易明 6 8 一定唔係雙狼 10一定做唔成一隻狼
我記得幾集之前老黨真預言家果局JY都講過呢堆說話
可惜冇人肯覺醒

下集冇左預言家 會變成孤狸呢個角色 具體點玩我都唔知
不過睇完今集 只可以講好掛住JY

請勿關燈呢個節目值唔值得一睇

俾個機會佢溫埋ICT, how to monitor/calculate forum post
kevinlai1621 發表於 2017-3-1 19:09

學習點用excel
上年dse要畫pivot table噶

整開就有人玩 (應該係掛)
John 發表於 2017-3-1 21:07

希望呢位會員會出多啲噴po 勇奪噴言獎

咁你仲會唔會實踐下
kevinlai1621 發表於 2017-3-1 21:09

唔會

Pandakill!!

今集唔錯
三場都有亮點
二珂最後個場表現好好
-Prince- 發表於 2017-3-5 01:05

我都覺
胸大既小樓同靚女二珂最後一局都幾好 思維夠清晰
沐沐最後一局敢自刀 老黨救完又敢毒翻
09雖然一早俾人帶走 但佢警上已經怒點四狼
桃子跳守衛仲要贏到娃娃信任 幫狼人贏得勝利

第一局小蒼表現又好 全程倒鈎
囚徒力保09 話出09先出囚徒
第二局SOL君算係令我另眼相看 幫狼人大翻盤

三局估真狐狸 我全部都中 除左最後一局警上果陣信左二珂
我記得二珂悍跳其實幾出色 第一季兩次都將真預言家歸出局
今次遇上小樓只可以話唔好彩
RE翻告白氣球好唔好

呢位學生係咪想拎2332?
nicholashin 發表於 2017-3-5 12:46

原來我拎2332對你黎講係小確幸
好可恥

血淋淋嘅野愈睇愈興奮
harryharry 發表於 2017-3-6 23:24

咁可以一齊玩狼人喎
每晚都有人死亡 ^^