返回列表 發帖
CBM 第 301 期  2015 第 40 周

年度歌曲候選名單(即 2015 冠軍歌) :
一千個假想結局 / 頌讚詩 / 我們他們 ...
chanchan0909 發表於 2015-9-27 00:05

嘩!!!!首冠軍歌使唔使呀

見到 BAG out 左思城 唔知冠唔冠好  
喂 ! 多謝你提返首歌 !  真心鐘意  next week 可以上孤獨啦 ! 
chanchan0909 發表於 2015-9-27 00:31

- [講笑]做乜當左我係唔知咩節目個fd子indicator [/講笑]
係我個榜塞冠唔到姐
- 劉若英其實都好努力架 孤獨都好聽 雖然佢應該冇份爭獎 但都會俾高位俾佢 佢應得既

**** 本內容被作者隱藏 ****
ed8671ed 發表於 2015-9-27 17:02

竟然冇祖兒
杯葛

閉路電視 特約: " 女中光華 " 全女班冠軍歌列表

WK 01~13: 樂觀 [2] / 最好的債 / 水星逆行 / 冬至 /  ...
616.1314 發表於 2015-9-27 00:14

祖兒冇得空降 慘子
NH TOP 20 2015 冠軍歌巡禮
WEEK 1-13: 頌讚詩 (1)/頌讚詩 (2)/一千個假想結局/我們他們/家明/冬至/不枉我 ...
nicholashin 發表於 2015-9-27 00:14

人生銀行竟然有得上

黃昏點唱機解得通係兒歌我即上又點話呢
ed8671ed 發表於 2015-9-27 21:34

其實首歌係教緊一班小朋友要小心陌生人 驚小朋友俾佢地教壞
首歌係講緊個小朋友俾人誘拐既故事 俾啲教訓大家 唔好學個小朋友咁 要做個乖寶寶 聽欣宜唱歌

陪我坐天星 港灣觀星 喜愛漫遊 維園散步徑 <- 小朋友對世界有好大既好奇心 鍾意四周圍行 行左入散步徑 黑mounmoun乜都睇唔到 同天星形成對比 順便教埋修辭 好有教育意義 祖兒好勁
陪我坐叮叮 聽叮叮聲 走進獨特城 充滿獨特性 <- 大家都知道丁丁係乜意思… 有陌生人係散步徑對小朋友發出淫褻聲音 但個小朋友好pure 以為佢想帶佢撘叮叮車 就跟左佢走

遊覽過百貨店舖 朝聖過氣派半島 <- 個小朋友俾人捉走左 行過九龍半島同百貨公司既門口
跳舞跳到河內道 與你逛過每吋時代路 <- 時代路其實想暗示行極都未行完 究竟個陌生人想帶個小朋友去邊 :(
聖誕派對圍著聖誕燈飾 聯歡在 彌敦道 <- 人人係度聯歡 自己就俾人捉住左 好唔開心

呢個城市好多心急人 點唱哥哥嗰首有心人 <- 如果當初自己醒目啲 就唔使冇得聯歡啦 如果可以重黎 我會聽哥哥首有心人 辨別下邊個係有機心既人
想約個對象喺大丸等 收線之後仲想講多陣 <- 開始講翻general既野 要提防陌生人 電視都有教 唔好約唔識既人出黎見面 人地問你借電話都唔好借俾佢 一陣人地話要講多陣然後乘機走左就慘啦
講到城市就快到黃昏 <- 黃昏小朋友要去補習 唔好掛住同陌生人吹水
佢仲問我啲字值幾多分?幾分?幾冧! <- 補習既陌生同學話你啲字好靚唔好信佢 一定係笑騎騎放毒蛇

陪我聽DJ 講出心聲 點唱愛慕 哥哥最動聽 <- 呢段進行駁論 教小朋友要全面思考
陪我去沙灘 到淺水灣 走進獨特城 充滿獨特性 <- 有人覺得陌生人既經歷都可以令自己有共鳴 但係祖兒覺得每個人都係獨特 唔好追求咩共鳴

以前點唱個女生 今日結婚搵我做嘉賓
見證呢個城市有心人 見證呢個城市有啲沉 <- 個女仔係度扮同你熟 其實係想邀請小朋友去sex party 好陰沉既社會面貌
見證這個時代去到金鐘 迷失在 迷宮陣 <- 金鐘公民抗命件事 警察3唔識7都可以屈你 陌生人真係信唔過 唔好以為個社會咁簡單 單純你就迷失了
DJ 你一扭開收音機 DJ <- 反覆兩次DJ 又一個修辭

轉過兩世紀 拆過成長地 幾多戀愛仲記起
(日日報時報天氣)
轉過兩世紀 吃過糖果味 永永遠遠地記起
(呢度 依然係 晴朗嘅好天氣) <- 屋企永遠都唔會變 兩世紀之後都歷久不衰 在世間遮風擋雨有一種愛 都係信屋企人好啲

陪我坐天星 港灣觀星 喜愛漫遊 維園散步徑
陪我坐叮叮 聽叮叮聲 走進獨特城 充滿獨特性
誰拆走天星 消失歌星 改變地平 維港會做證
(喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停 都會一直動聽)
誰拆走叮叮 DJ失聲 總有樣事情 瑣碎但動聽 <- 夠鐘8:00睇愛回家聽欣宜唱歌 唔好再掛住去公園 俾陌生人有機可乘
(喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停 都會一直動聽)

喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停 都一直動聽
喜歡這個城 即使已變形 首歌仲未停 <- 擁抱愛好好聽 5分

狂賀祖兒繼飄紅之後又一首意義深遠嘅兒歌派台
仲要呼應肥婆首歌 好可惜首擁抱愛已經消失咗{:7_27 ...
ed8671ed 發表於 2015-9-27 22:31

播到女銀好啦
女金係我家最美麗最有愛心既purple姐姐

-------------------------------------------------------------------------------------------------- ...
jasonng 發表於 2015-9-28 22:05

你終於有得做至潮
我身為公 雞左你咁耐既會員之一都老懷安慰啦

我唯一唔冠呢首既原因係唔想幾年後話畀人我有冠過坤哥既歌
大愛Cousin Fung  ...
nicholashin 發表於 2015-9-29 15:57

佢應該唔會變做過街老鼠既 我估

ED's #1 CHOICE 2015
我們他們 / 新地球 / 頌讚詩 / 家明[2] / 一千個假想結局 / 戰勝自己 / 浪漫前夕 / 說 ...
ed8671ed 發表於 2015-9-30 00:00

shocked

03 ne 01  突然好想你    徐佳瑩       03

(疑似宇宙最塞既榜)

Season 1 :
田園驚夢 / 水星逆行 / You're always Everything to Me / 冰島 / 一千 ...
dongbb2332 發表於 2015-10-1 22:20

見到都鄧你辛苦
連自plug果首都因為塞到爆炸而死左 慘豬

不如估下呢4首10wks歌有邊2隻會得到美麗冠軍^^   
A. 起點·終站 + 發抖
B. 起點·終站 + 思城
C. 起點 ...
dongbb2332 發表於 2015-10-1 22:42

LM等睇你又del左個po佢 話得翻一首會冠 所以冇得估

而家有得估你又唔估 嬲子:
dongbb2332 發表於 2015-10-1 22:55

F囉咁
唔好因為我反祖就特登俾我估中

my LOVE my HATE Top 20
Week 40 : 27/09/2015 - 03/10/2015

L O C A L     T O P   2 0
^ 最高播放率 ; ...
jose 發表於 2015-10-2 08:14

祖兒冇女金我肯定會反枱

RubberBand

2011 陪著你走 10 / 同桌的你 16 / Dedicated To… 3
2012 Easy 1 / 睜開眼 1 (至尊) / Slow & Easy 1 / 豬籠墟事變 9 / 夥伙 1
2013 是時候 19
2014 成長說明書 3 / We Are One 4 / 坦白 1 (十二大) / 放 8 / 前面尚有一萬里 1 / 語言藝術 8 / 你和我 3 / 瞬間看地球 6
2015 我是樂隊 17 / 挾持 12*

Frank>>>>>>>>>>>Frank¿

Wonders Music Recommendation 2015 Week 40

2015年度冠軍作品
SS14 / 樂觀 / 我們他們 / 說再見的對象 /  ...
Wonders 發表於 2015-9-27 00:05

04 ne//i04 01 一萬小時                 宇宙人                     04

男神榜 Vol. 01
2015-09-27 ~ 2015-10-03

向你介紹過去一週美男派台歌曲及花邊音樂新聞資訊

大家鍾 ...
dongbb2332 發表於 2015-10-4 00:12

想知幾時有第二期