返回列表 發帖

《愛.回家之開心速遞》討論區

演員劉丹、單立文、湯盈盈、呂慧儀、蘇韻姿、周嘉洛、陳浚霆、羅樂林、馬貫東、吳偉豪

地區HK

監製羅鎮岳、林建祥

編審李綺華、袁寶慧、馬俊縈

簡介
熊家速遞開心火花

世代交替,新一代對舊一代嗤之以鼻,總覺得被別人阻礙著他們的未來。同樣地,年長一輩亦擁抱過往成功的經驗,總認為自己永遠是對的。故事的軸心家庭熊家,正是世代之爭的投射。輕鬆的情節除了呈現社會面貌,也用愛和歡笑拉近兩代之間的距離,讓年輕一輩懂得欣賞昔日的美好,舊一代也能聆聽新世代的聲音……

樹根憂心兩女嫁期

小型運輸公司東主熊樹根(劉丹飾)早年喪偶,父兼母職支撐熊家多年,克勤克儉地養活了三名女兒,如今女兒們已各自出身。長女尚善移居海外生活,樹根和次女若水(呂慧儀飾)、幼女心如(蘇韻姿飾),以及尚善的兒子金城安(周嘉洛飾)同住舊樓。若水開朗健談,平易近人;心如雖然聰明絕頂,卻不善交際,兩姊妹經常為瑣碎事爭吵不休,教樹根哭笑不得。樹根年事漸長,最大心願就是看著兩名脾氣古怪的女兒出嫁。若水其實不乏裙下之臣,但她孤芳自賞,故此已屆適婚之齡仍然嫁杏無期。心如則專注學習,經常拒人千里,學業非凡卻感情一片空白,樹根為之憂心忡忡……

不速之客入住熊家

樹根身為一家之主,不理若水、心如及城安的強烈反對,力邀親弟熊樹仁(單立文飾)搬回熊家同住。樹仁是一位自由攝影師,為人不拘小節、不修邊幅,甚至可用邋遢形容,若水等人因而對樹仁敬而遠之。一天,樹仁目擊一宗交通意外,無意中將曾有一面之緣的死者龍璟風(陳浚霆飾)的魂魄攝入相機之中,並帶回熊家,令熊家驚現鬧鬼事件!

璟風乃老牌百貨公司老闆龍敢威(羅樂林飾)的私生子,這次奪命意外疑似是因爭產瓜葛而起蓄意謀害……熊家眾人最初對璟風十分抗拒,千方百計驅鬼,後因一次火警意外,得璟風出手保護,眾人終於接納璟風。人鬼相處日久,熊家眾人漸漸與璟風培養出非一般的情誼;璟風亦於熊家萌生一種家的感覺。

事業感情瓜葛難解

另一邊廂,敢威家族經營的老牌百貨公司正發展網店計劃,聘請了知名飲食達人高栢菲(湯盈盈飾)擔任營運總監。若水多年來在百貨公司默默耕耘,以為如願獲晉升,卻見空降的栢菲成為其上司,對她不服;敢威長女龍力蓮因怕被人搶功,亦對栢菲諸多阻撓。面對外憂內患,栢菲如何把網店生意帶入正軌?

與此同時,栢菲與樹仁久別重逢,勾起昔日年少輕狂的往事,原來二人當年在美國拉斯維加斯邂逅,激情七天後便衝動結婚,惟樹仁最終卻不辭而別……二人如今再碰面始終難以釋懷,如何解開當日種種誤會?

永遠支持愛回家!!!
支持林美香!!

可唔可以開個「最想金城安同邊個一齊」既投票
雖然係CM搞 未投都已知結果  ...
bagfgfcde 發表於 2018-2-21 14:16

可唔可以揀熊尚善

大小姐ok????

不過大小姐同金城安應該未見過面
bagfgfcde 發表於 2018-2-21 14:19

大小姐同禾一齊<3333333333333

問緊之後做咩劇集咋喎
nicholashin 發表於 2018-2-21 14:29

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

《膚淺、低能》唔知係點樣既劇集呢
nicholashin 發表於 2018-2-21 14:31

喂你真係蠢吓 唔係扮出黎
我係話你膚淺、低能
你諸多辯駁 其他野唔見你咁醒

my show
JasOh103 發表於 2018-2-21 14:37

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

屮SiU霖屮會員係啲乜野口味黎?!
居然同我講朱凌凌係成套劇最可愛
明明Philip仔同啤啤先最可愛囉好無

今集龍力蓮出場未。。。等左成15分鐘。。

出現了
bagfgfcde 發表於 2018-2-21 20:21

等佢句「淫賤、可恥」等左成24小時

大小姐簡直係依套劇既清泉
講句淫賤都可以咁可愛
屮SiU霖屮 發表於 2018-2-21 20:37

咁點解龍力蓮上唔到你個可愛榜?

下星期上榜
bagfgfcde 發表於 2018-2-21 21:14

俾埋禾宋瑞輝上榜ok?

無入黎睇幾個鐘,齋睇留言
我以為依度變左色情片討論區

CM 愛回家
jose = 大小姐
Kary = 送水輝
Gin Lee = Jenny
harryharry = 林美香
dongbb2332 = 博思
jasonng  ...
bagfgfcde 發表於 2018-2-22 16:48

咁邊個係池美麗

高登果邊d討論變態得多
lemontea1069 發表於 2018-2-22 16:36

你去高登討論啦
我作為金牌會員一定要杜絕歪風!!

下 冇嘢呀嘛
乜2332有暗戀我咩
jasonng 發表於 2018-2-22 20:30

我地係同事 yeah!!!!

返工時間做乜傾計呀八婆
jose 發表於 2018-2-22 20:38

對唔住呀 大小姐我番去做野先

Gum Who r uuuuuuu
dongbb2332 發表於 2018-2-22 21:39

bagfgfcde: 啤啤

幾時出一集講林美香 同 秦博思
依pair勁sweet<3333

10蚊5條腸粉

紅藥水最後係咪同龔樺?
lemontea1069 發表於 2018-2-23 14:42

不如寫龔燁成日蝦熊若水
龍力士有心不甘拯救左熊若水
發現左自己最愛嘅係熊若水
之後龍力士同jenny離婚再同熊若水一齊啦

已經有五日見唔到禾龍力蓮。。傷心。。

下一集終於有禾龍力蓮同禾林美香。。等到頸到長。。

成個星期禾龍力蓮得一集有曝光。。傷心。。
下星期一終於有禾龍力蓮、禾林美香同禾秦博思啦。。開心。。

咁你同ed交換角色啦
bagfgfcde 發表於 2018-3-4 12:49

我覺得依個論壇好多會員都適合做 成日發仔瘟嘅Rebecca

今集好睇
bagfgfcde 發表於 2018-3-5 20:15

博思真係咩野女人都吸引曬林美香、熊若水、金芊芊同池美麗都迷佢

明明我家池子孝比博思更可愛
xteve 發表於 2018-3-6 21:44

都係送貨仔!!!

點解依家啲預告片剪到好似分手咁。。。

啤啤 is so cute cute lol<3333233333333333333

kai叔同我龍力蓮間接kiss

都冇大小姐
bagfgfcde 發表於 2018-3-14 20:31

屬日有我龍力蓮出場。。得我一個講。。

其實外面D無骨鳳爪系唔系真係用嘴啃出來?
xteve 發表於 2018-3-14 21:58

邊有咁多阿婆係度啃鳳爪

希望送水輝陪完Philip仔之後
大小姐可以同送水輝表白

原來都係得版主一個自high
jasonng 發表於 2018-3-14 23:09

獨佔大小姐 阻止無效

博思 美香 sweet到

究竟林美香最高學歷係higher diploma定degree
明明前幾集話佢兩個higher diploma
今日又話佢讀part time degree

HARRY2 鐘意既歌手 : 欣宜 / 小巧 / 肥媽

我都同意佢應該會鐘意池美麗 ...
屮SiU霖屮 發表於 2018-3-21 20:19

原來池美麗鐘意金城安!!!

深如唱歌好好聽

朱凌凌嘅遭遇好似雷深如

如果我寫既話
安安同凌凌一早就
屮SiU霖屮 發表於 2018-4-2 22:02

好懷疑今集都係你做編劇
你咁淫盪先會諗得出依啲劇情

林美香啦啦隊巧打耳呀

同送水輝爭大小姐
然後加D好經典既除衫鬥大隻場面
屮SiU霖屮 發表於 2018-4-4 23:02

一見到禾龍力蓮 攣都俾佢嘅美色拗直啦!!

SADDDDDD JACKY係咪冇曬戲份啦

今集大小姐真係好好J
屮SiU霖屮 發表於 2018-4-5 20:17

我覺得龍力蓮應該撮合jacky同馬蹄露。。。一拍即合。。。

我都係鐘意有仇必報嘅熊尚善多過深情嘅熊尚善!!

我都係鍾意睇熊尚善同佢個仔鬥法

以前唔鍾意大小姐, 覺得佢把聲好煩
但而家越來越搞笑 ...
放空 發表於 2018-4-7 10:27

同我大巴大巴車死金城安!!!

好正
屮SiU霖屮 發表於 2018-4-14 17:32

想著一套水手服

希望你可以好似古巨基咁客串愛回家!!
屮SiU霖屮 發表於 2018-4-14 17:46

我想去尋寶圖番工

同意!
屮SiU霖屮 發表於 2018-4-14 20:31

知唔知有一種好感叫距離感呀
龍力蓮都話過得到與得唔到之間感覺先叫人心癢癢!

一集比一集愛林美香

嘩!下集要睇Jenny同John!!

池子孝睇睇下都幾靚仔
lemontea1069 發表於 2018-5-1 20:12

頭尖臉窄。。無黎貴格。。根叔不喜。。

不過佢夠 矢委, 有望入選Dongbb2332男神榜