返回列表 發帖
冠海島小輪嘅榜太高質

11上唔到,但有金都回歸,都好啦
powerful 發表於 2020-6-21 00:58
多謝 希望下周 11 上到
有得上榜好amazing,多謝大家支持黑夢 :)
pacinohopc 發表於 2020-6-21 00:48
恭喜恭喜

當我仲係度諗緊海島小輪要唔要上榜個陣,已經有人比左冠軍
會否行得太前 ...
mrshadowll 發表於 2020-6-21 07:26
多謝你呀 ! 但係無見到你嘅榜嘅,等我可以支持下
下個月聽佢地講會有 2nd plug
同埋今年好多純音樂專輯都好值得支持呢

陳先生一向都高質
seeseetv 發表於 2020-6-21 09:29
過獎啦 haha
估計太另類就冇辦法會被經過投票成為正式嘅共和榜一員
kenneth 發表於 2020-6-21 08:32
據我所知投票呢個程序應該就無太大嘅標準,想入共和玩下嘅可能會覺得揀選呢個過程有啲模糊。不過因為我有投票嘅權利,所以借住呢個機會我都講下我自己點揀 對我黎講
1. 最睇重準時 po 榜交榜
2. 加入 共和申請 post 需要分享下簡介其實我係會睇的,畢竟都想了解大家個榜係點運作、係點排或者點揀,會較想大家喺簡介可以講一下或者平時喺唔同嘅 post 都可以分享對作品嘅睇法
3. 因共和係以派台歌為主,會比較希望大家本身可以跟貼對最新派台歌嘅認識
4. 另類或者同我喜好唔同都一定會係考慮之列,主要都係透過榜單從中交流 [因有啲歌初聽未必鍾意,但透過大家力推,睇大家對首歌嘅 comment,都會去再聽多幾次,然後慢慢都搵到鍾意嘅原因,比如最近 ''金都'' 都係因為大家力薦令到我重新再了解成首歌],所以我會想以自己為主,然後可以互相學習。仲有一點可能都容易引起疑惑順便講埋,比如如果大家一直支持 A 歌手而我一直麻麻地佢啲歌,我都唔會因為咁樣而唔揀,因前面三項先係我重點考慮嘅因素

我大致揀選嘅準則希望可以幫到你解開少少困惑,可能我喺榜主之中係有少少要求嘅 但唔會因為要你過去一年支持過某歌手或某歌曲我至會投,呢個就唔會係我揀選準則

我個榜好主觀,一係洗榜,一係大把歌重新上榜,同埋搞榜真係要好多時間同精力 ...
mrshadowll 發表於 2020-6-21 07:58
先期待你嘅榜單先,我一有時間都會去非共留意架
主觀唔緊要架,可以通過榜傾下啲歌其實真係喺大家身上學左唔少
寫榜本身就是一件自high嘅事,所講嘅客觀某程度上只係統計眾多主觀意見最後得出嘅觀感,所以唔需要太介意自 ...
SugarFree 發表於 2020-6-21 09:49
同意 !!! 之前百大選其實就嘗試透過大家意見集合而成成為一篇客觀嘅文章,都係一次好好嘅實驗
當年放棄治療應該得兩個共和榜主有冠  
不過年尾有四個榜主頒至尊碟俾佢
令佢隻 Don’t Text Him ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-21 11:38
我自己真係到佢出左呢隻大碟先真正愛上 MAMI
最驚喜應係呢隻碟喺之後得到更多人認同,令呢隻碟最後無成為滄海遺珠

多謝你嘅期待先係咪真係任意寫都得架
mrshadowll 發表於 2020-6-21 18:47
當然可以,我都係由任意寫開始