返回列表 發帖
CBM 第 286 期  2015 第 25 周

年度歌曲候選名單(即 2015 冠軍歌) :
一千個假想結局 / 頌讚詩 / 我們他們 / 新地球 / 家明 / 最好的債 / 落俗 / 不枉我們張山十年 / 雙面人 / 念念不忘 / 天盡頭 / / 篋神 / 粉紅解密 / 飛吧! 獨角仙 / 你瘦夠了嗎? / 笑忘書 / 小確幸 / / 煩擾中起舞 / 回眸一笑 / 清平調 / 飄紅 / 上車咒 / 為何要我愛上你 /

歷年 連詩雅 冠軍歌 : 5 首
到此為止(2012) / 說一句(2013) / 只要和你在一起(2014) / 水星逆行(2014) / 為何要我愛上你(2015) /

12  為何要我愛上你 (1 周冠) 連詩雅           10>11>10>09>12>01
17  一分鐘稀客一分鐘色誘  吳雨霏           20>16>13>18>17>02
03 11  
逾越生死        C AllStar          11>03
04 NE  小手術         王菀之           04
10  女孩          韋禮安           10>05
09  上次講到        周柏豪           15>09>06
08  虛偽          方皓玟           08>07
05  無常          Another Kitchen       05>08
06  咖啡因眼淚       Dear Jane          14>06>09
07  瑕疵          麥浚龍 / 莫文蔚       04>04>06>07>10
11 04  
只怕不夠時間看你白頭  林二汶           04>11
18  不將就         李榮浩           10>03>09>14>04>18>12
02  兩杯茶         劉美君           18>XX>20>02>13
03  幸福之歌        Supper Moment       11>03>14
13  改潮玩代        鍾舒漫           10>07>12>13>15
16 NE  Just Be Gay       唐藝             16
17 NE  Be Yourself       Eva Chan           17
18 NE  所有下雨天       薛凱琪           18
19 NE  那你呢         宇宙人           19
20 NE  香港傑出廢青      黎曉陽           20

Out
01  上車咒 (1 周冠)     C AllStar          08>15>09>08>08>07>01
14  清平調 (1 周冠)     鄧麗君 / 王菲        01>08>14
15  永遠的愛麗斯      曾詠欣           14>06>05>15
16  有事嗎         大嘴巴           13>16
19  一路走來          梁漢文           19
20  仁至義盡        許廷鏗           20

=====================================================
2015 CBM 第 2 季季選 評分開始 !!!

公佈日期 : 2015.06.21 2100 - 2300

評選前提醒一句: 有歌從無聽過就唔好評嗰首啦 ! Thank you !

評選 link : 按此 → 睇清楚評分前需注意事項呀

17 定 18位得一周命
  btw, 已投, 尾兩題真係有d難
kevinlai1621 發表於 2015-6-14 00:05

可能 2 首都係呢
一定要有 D 難嘅 太易後面可能有人亂比分 anyway, Thank you
宇宙人出現了
話說me仲有幾首華語作品未上
雅雅一位  ...
Wonders 發表於 2015-6-14 00:06

宇宙人 呢個 week 係 me 播放冠軍

LINCEYE 003號會員
每年都有冠軍歌

RRRRR完真係感動流涕
我會喪玩架啦 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-14 00:12

Shiga 有好歌, me mo 可能唔 support

ED's KIDS Choice #09
唔知冠邊首好,冠兒歌天后應該係唯一選擇^^
RK LW  WK SONG         SING ...
ed8671ed 發表於 2015-6-14 00:05

嘩 好多片, 一陣再欣賞下
美紫有冠 女歌手應該穩奪啦

投左lu
我自覺俾分好緊 大部份都2-4分
bagfgfcde 發表於 2015-6-14 00:21

Thank you abag
me 都會好嚴謹咁比分

" 全女班音樂流行榜 "
me 是咪全宇宙第一個榜冠呢首

Week 25 ~ (11/06 - 17/06)            AP ...
616.1314 發表於 2015-6-14 00:28

全男班音樂優秀選 !!!

咁 小塵埃 糖兄妹 點算 ???

票已投
大問答最後兩條幾好玩
期待下季rb嘅出現
Wonders 發表於 2015-6-14 00:57

Thank you 達達 (10 票有 5 票全中, u 係其中一位)
下季有 RB 大同

真係好鬼鍾意d問題囉
me投咗未睇第6題就知啦
ed8671ed 發表於 2015-6-14 01:04

見到啦 全中

**** 本內容被作者隱藏 ****
616.1314 發表於 2015-6-14 01:26

答題紙

1. Effervescence

2. Erect / Virtual / Of the same size as the beautiful liza (object)

3. 銀河

4. 要求:等雪高位上榜

全卷完

NH TOP 20 2015 冠軍歌巡禮
WEEK 1-13: 頌讚詩 (1)/頌讚詩 (2)/一千個假想結局/我們他們/家明/冬至/不枉我 ...
nicholashin 發表於 2015-6-14 00:00

好塞呀 估計 Jason + a浩 會被趕離場

RK LW AP SONGS        SINGERS    REMARKS
01 09 22 咖啡因眼淚       Dear Jane        
02 1 ...
RVHOCPC 發表於 2015-6-15 22:14

答題紙
1. B
2. D
3. C
4. 挑選歌曲為:《等雪》陳綺雯

CBM 2015 第 2 季季選 戰況速報

評選 link : http://goo.gl/forms/ZF02FlO0Zs

截至 2015.06.16 00:00
現時收集的評分次數: 18 (當中 1 次未能在 Q1-Q5 選對 3 條)
=================================
有效評分: 17

答對百分比
Q1 100%
Q2 94%
Q3 65%
Q4 76%
Q5 76%

5 條全對: 8/17
=================================
以下為參選歌曲的評分百分比

截止 6.15 00:00 分數(排名) → 截止 6.16 00:00 分數(排名)

抽取中間 50% 暫時最高的 5 首歌曲的平均分數

4.88(1)4.78(1)
4.86(2) → 4.63(2)
4.86(3) → 4.63(3)
4.50(4) → 4.56(4)
4.25(8) → 4.44(5)

抽取中間 50% 暫時最低的 5 首歌曲的平均分數
1.88(51) → 2.22(50)
2.50(47) → 2.22(51)
1.33(53) → 1.78(52)
1.50(52) → 1.14(53)
1.29(54)0.63(54)

民意調查 只有 13 個單位有票, 而
CBM 第 2 季我最欣賞歌手暫時領先的歌手: Supper Moment

請大家繼續支持本榜 !!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

liza 高過 purple姐姐啵
RVHOCPC 發表於 2015-6-16 00:40

係呀 Lisa no.1 呀而家

第二條都有人答錯
Yan 發表於 2015-6-16 00:41
  最勁係答錯 但係有比 DJ 分

多謝大家嘅評分 (下次速報喺 6.18 00:30 前)

第二題係乜 已經唔記得左
RVHOCPC 發表於 2015-6-16 00:52

1. 在第 2 季入選歌曲中, 哪位歌手與馮允謙合作 ?
張敬軒 林奕匡

2. 咖啡因眼淚 是慢歌還是快歌 ?
慢歌 快歌

3. 「總有一個人 , 滲 , 天色很暗 , 永遠的愛麗斯」有多少首是廣東話演繹的作品 ?
1 2 3 4

4. 有多少位歌手有歌曲候選第 2 季並且入圍今年金曲獎最佳國語男歌手 ?
1 2 3 4

5. 以下哪首歌的歌詞主要講述「真正的愛情不是以物質來衡量的」
小確幸 逾越生死 哲學家 虛偽

答錯第二題嗰個係咪被dq嗰個
RVHOCPC 發表於 2015-6-16 01:09

嗰票 me 已經取消左 只計有效嘅 17 次

可以可以透露一下被取消嗰票投左邊個?
Yan 發表於 2015-6-16 09:32

完左季選會公開 當然可以私底下 ask me 我會答你既

其實我答o個時都猶豫左好耐
不過最後當然無答錯
KITSTON 發表於 2015-6-16 11:23

THANK YOU
喺到再次提醒各位 未聽過就唔好評 , 有幾個人答錯 Q3 都照評嗰 4 首 ...

懶得SEARCH第4題
答錯唔好dq我

票已投 華麗轉身我比左3分
jose 發表於 2015-6-16 19:49

放心 u 答啱左 3 條以上 評分認證
Thank you Jose

hi po下榜先^^
ed8671ed 發表於 2015-6-17 20:05

Lisa 而家先上

Jason 希望跟住係 Shiga → a浩 or a浩 → Shiga

李榮浩 or 方皓玟 (我知唔係同一個浩 )
你想Shiga兩週冠
nicholashin 發表於 2015-6-17 20:16

雖然我唔係咁嘅意思 但一切皆有可能

一間 00:30 前有第 2 輪戰況速報

評選 link : http://goo.gl/forms/ZF02FlO0Zs

截至 2015.06.18 00:00
現時收集的評分次數: 26 (當中 1 次未能在 Q1-Q5 選對 3 條)
有效評分: 25

答對百分比
Q1 100%
Q2 96%
Q3 68%
Q4 78%
Q5 72%

5 條全對: 11/25

截止 6.16 00:00 分數(排名) → 截止 6.17 00:00 分數(排名) → 截止 6.18 00:00 分數(排名)

4.78(1) 4.62(1) 4.62(1)
4.63(2) → 4.50(2) → 4.54(2)
4.56(4) → 4.46(3) → 4.46(3)
4.63(3) → 4.33(4) → 4.42(4)
4.33(6) → 4.23(5) → 4.23(5)

2.44(48) → 2.18(51) → 2.31(50)
2.43(49) → 2.20(50) → 2.27(51)
1.78(52) → 1.73(52) → 1.92(52)
0.63(54) → 1.40(53) → 1.25(53)
1.14(53) → 0.88(54)1.11(54)

民意調查 只有 14 個單位有票, 而
CBM 第 2 季我最欣賞歌手暫時領先的歌手: Supper Moment

下次戰報 : 2015.06.20 14:00

Already forgot what i have answered and hope i m not the one being pull out
kojieyan 發表於 2015-6-18 00:46

u vote 左 邊個 ???

應該唔會係你地掛

最尾會唔會係華麗轉身 我好似投左 4 分定唔知 5 分 應該拉高左唷
賴爽 發表於 2015-6-18 11:11

無人比 4 分
除左 u 同 數字會員外, 有 n 位會員都係比 5 分

咁睇黎美轉唔洗包尾
  then 下首榜尾大戰應該係百年不合??
kevinlai1621 發表於 2015-6-18 11:35

美轉有人比 5 分, 包尾嗰幾首無 5 分咁制
今季 前面 2-10 係咁轉人 後面有 7-8 首爭包尾

OMG 原來愛荃力既力量咁強大
賴爽 發表於 2015-6-18 11:36

有人投美轉為本季最欣賞歌手

截至 2015.06.20 00:00
現時收集的評分次數: 27 (當中 1 次未能在 Q1-Q5 選對 3 條)
有效評分: 26

答對百分比
Q1 100%
Q2 96%
Q3 69%
Q4 77%
Q5 69%

5 條全對: 11/26

截止 6.17 00:00 分數(排名) → 截止 6.18 00:00 分數(排名) → 截止 6.20 00:00 分數(排名)

6.18 0000 - 6.19 2359 無人評

4.50(2) → 4.54(2) → 4.67(1)
4.62(1)4.62(1) → 4.57(2)
4.33(4) → 4.42(4) → 4.46(3)
4.46(3) → 4.46(3) → 4.43(4)
4.23(5) → 4.23(5) → 4.14(5)

2.20(50) → 2.27(51) → 2.30(50)
2.18(51) → 2.31(50) → 2.25(51)
1.73(52) → 1.92(52) → 1.92(52)
1.40(53) → 1.25(53) → 1.38(53)
0.88(54)1.11(54)1.30(54)

民意調查 只有 15 個單位有票, 而

邊首成為本季冠軍 ??? 請留意 6.21 2100 在此 post 公布 !!!

WYTV Music Chart
冠軍歌巡禮
Week 1-13: 一千個假想結局/我們他們/頌讚詩/家明/如你是我/最好的債/幾次/靈 ...
kevinlai1621 發表於 2015-6-20 10:46

唔知美浩有無機會冠呢 ??? 不過我諗無 next week 似 Juno + Karen 冠大 D

Wonders Music Recommendation 2015 Week 25

2015年度冠軍作品
SS14 / 樂觀 / 我們他們 / 說再見的對象 /  ...
Wonders 發表於 2015-6-14 00:00

竟然 Ellen 冠 以為得死位, 咁 eason jason juno+karen shiga 等到幾時先冠

等埋發叔腎爸先出榜

無獎競猜遊戲︰李榮浩係首季拋離第二嘅林俊傑幾多分?
   2010   ...
harry 發表於 2015-6-21 14:07

1 分

2015 CBM 第二季季選

季度歌手 候選人 (排名不分先後)
C AllStar
李榮浩
Supper Moment
Another Kitchen
容祖兒

我最欣賞歌手 候選人 (排名不分先後, 同票會以先投票嘅朋友排前)
吳雨霏
C AllStar
馮允謙
Supper Moment
楊千嬅

喺公布之前, 大家可以估下今季
1) 頭 5 名
2) 最尾
3) 季度歌手
4) 我最欣賞歌手

係咪姐係會同票
RVHOCPC 發表於 2015-6-21 18:37

入五強有同票 最高就無

聽日有兩科要考  今晚睇唔到啦
聽日再support la
bagfgfcde 發表於 2015-6-21 19:00

加油 ! 加油 ! 加油 !

留名睇SM橫掃至尊+兩個歌手獎
nicholashin 發表於 2015-6-21 19:11

分分鐘好似上季咁又係 fa 逆襲拎我最欣賞歌手

上次就話食演唱會勢ze, 今季天橋咁差, 難d
  應該都係sm
kevinlai1621 發表於 2015-6-21 19:25

好快就知

where's 陳柏x同韋xx!?????>﹏
dongbb2332 發表於 2015-6-21 19:31

韋xx 得 u 投 陳柏x 2 票, 上面都有個 2 票 淨返 4 個 3 票或以上

你又知係我投韋xx
dongbb2332 發表於 2015-6-21 19:47

u always share 韋xx 無啦啦提起佢 慌唔係投左佢咩

【本報訊】CBM 第二季季選即將舉行, 有可靠消息指出前五名為 :

第一名 : 汪明荃 - 華麗轉身
第二名 : 麥浚龍 / 莫文蔚 - 瑕疵
第三名 : Supper Moment - 幸福之歌
第四名 : 陳奕迅 - 無條件
第五名 : 容祖兒 - 飄紅

另外, 包尾並唔係大熱嘅 王梓軒 - 次世代, 本報好似見到個「霏」字 .......

dongbb2332 發表於 2015-6-21 20:13

為保霏妹嘅人氣, 無辦法之下要提下霏妹
至於 mololisa ...

我希望大家可以同我一齊 喺場內 一起嗌
希二欸二欸 玩得起 身體要發施號令 ...
seeseetv 發表於 2015-6-21 20:23

一定要囉 !!! 話曬佢送錢比我搞季選 !!!
入場霸個美位先
Wonders 發表於 2015-6-21 20:22

快快去歌手後面嗰行坐

2015 CBM 第二季季選 live CM 全球獨家直播 歡迎大家入場 !!!

現場發布各歌曲最終評分率

個人覺得百年不合有機會落到bottom 5
RVHOCPC 發表於 2015-6-21 20:50

不過 today 只會宣佈 LAST 3
詳細排名 and 評分 聽朝 po

本榜將以選取下四分位數至上四分位數, 即中間 50% 分數去計算歌曲的平均分數, 分數最高的 5 首可獲得年尾 CBM 的最歌名額

評分者最少要在所有候選歌曲中有 40% 的評分

另外, 本季為提高評選準確性, 評分者評分前會先回答 5 條關於第 2 季作品的問題, 評分者答對 3 條或以上, 評分才可獲得認證

本季共有 31 位評選者 , 有 1 位未能答對 3 條問題 , 因此取消此位評分

答案
Q1 張敬軒
Q2 快歌
Q3 2 首 (總有一個人 + 滲)
Q4 2 位 (陳奕迅 + 韋禮安)
Q5 小確幸 http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=8299&pid=611901

全對: 11/30

CBM 今年我最喜愛的歌曲只得 25 個候選名額 :

- 20 個來自每季的頭 5 名
1. 吳雨霏 - 一千個假想結局
2. 林奕匡 - 頌讚詩
3. 謝安琪 - 家明
4. 楊千嬅 - 最好的債 (第一季季選冠軍)
5. 謝安琪 - 篋神

- 4 首來自在集合四季中的 6-10 名最高分的 4 首
4.36 麥浚龍 - 念念不忘
4.27 王菀之 - 我們他們
4.24 鄭欣宜 - 你瘦夠了嗎?
4.19 AGA - 若

換言之, 本季將可能會有歌曲取代以上 4 首

- 最後 1 首會邀請各位以即時死亡投票制度選出, 但歌曲必須在每季的 6-10 名
3.90 張敬軒 - 靈魂相認

再次歡迎各位 歌手 and 評分嘅朋友 入場 !!! 多謝你地嘅來臨 !!!

開場前多謝你地嘅評分 ! 今季評選多左好多程序, 所以如果喺評分嗰時有唔明嘅地方, 喺到講聲唔好意思, 希望下季我會做得更加好 ! 另外如果有咩 good idea 可以同我講嘎 !
======================================
好啦, 季選正式開始 !!! 首先請出開場嘉賓 !!!
王梓軒 加上 Yan Ting !!!

王梓軒會唱出 Gonna Be Alright

Yan Ting 會唱出玩具也流淚

表演完畢 !!!

係咪好 high 呢
不過 high 完就要公布本季第十位 !

歌曲評選 第十位

「一切過去了的都會變成親切的懷念。」--- 普希金

鍾舒漫 「改潮玩代」文案
有種大時代,縱使你未有親身經歷過,但從旁人的憶述,從留下來的東西慢慢細味和尋覓,你不難會找到他的輝煌及豐盛,香港的80年代就正正隱藏著這股魅力。這是由經濟到文化都在起飛的年頭,經歷過的朋友自然可娓娓道來,但原來未經歷過的一眾8、90後,同樣對他趨之若鶩,好想用自己的方法追回兩者之間的距離 .......................

歌曲評選 第十位
鍾舒漫 - 改潮玩代 (3.86)
5 - 8
4 - 8
3 - 7
2 - 0
1 - 2
0 - 1

3.71(26) → 3.50(26) → 3.60(19) → 3.67(18) → 3.77(11) → 3.77(11) → 3.86(10)

14/06 → 15/06 → 16/06 → 17/06 → 19/06 → 20/06 → 21/06

歌曲評選 第九位

「被 內定限制一切忌諱
被 預定各種想法實際
如不敢出走 怎一睹世上美麗
逃過大人的攻勢
逃過類同的複製
逃過順從的洗禮」

「我信要找答案 過程緩慢
我信以這節奏 會完成吧 為時未晚
不聽罐頭裡學說 不想跟從別人界限
這麼來來去去又往返 迷路仍繼續行 未懼花時間」

歌曲評選 第九位
黎曉陽 - 快樂很慢(3.87)
5 - 4
4 - 16
3 - 7
2 - 1
1 - 0
0 - 1

4.00(17)4.00(11) → 3.83(10) → 3.92(8) → 3.85(9) → 3.80(9)  → 3.87(9)

今次估mag
kevinlai1621 發表於 2015-6-21 21:14

好似好難咁

喺公布本季最後三名之前, 我地又有神秘嘉賓出場啦 !!!

呢兩位嘉賓唱歌之前有 D 說話要同大家講 !
希望大家唔好比 0 分我地啦 嗚嗚

有請 purple 姐姐出黎證明比大家睇 佢係掂嘅 !!!

另外一位, 雖然佢未拎過末位, 不過已經成為下季包尾大熱嘅佢, 已經急不及待出黎哭訴啦, 有請 Aki 陳綺雯 !!!!!

唔知大家聽完 Aki 嘅 Live 之後有無改觀呢 ???