返回列表 發帖
CBM 第 289 期  2015 第 28 周

年度歌曲候選名單(即 2015 冠軍歌) :
一千個假想結局 / 頌讚詩 / 我們他們 / 新地球 / 家明 / 最好的債 / 落俗 / 不枉我們張山十年 / 雙面人 / 念念不忘 / 天盡頭 / / 篋神 / 粉紅解密 / 飛吧! 獨角仙 / 你瘦夠了嗎? / 笑忘書 / 小確幸 / / 煩擾中起舞 / 回眸一笑 / 清平調 / 飄紅 / 上車咒 / 為何要我愛上你 /
不將就 / 兩杯茶 / 幸福之歌 /

歷年 Supper Moment 冠軍歌 : 3 首
世界變了樣(2013) / 煩擾中起舞(2015) / 幸福之歌(2015) /

01 09  幸福之歌 (1 周冠)    Supper Moment       11>03>14>04>09>01
02 08  年輕人們        周國賢           08>02
03 13  人間天堂        盧冠廷           19>13>03
04 07  香港傑出廢青      黎曉陽           20>18>07>04
05 03  瑕疵          麥浚龍 / 莫文蔚       04>04>06>07>10>03>03>05
06 10  本身的用處       林欣彤           10>06
07 16  靈魂盡頭        張惠妹           16>16>07
08 19  心嚎          鍾舒祺           19>08
09 12  逾越生死        C AllStar          11>03>09>12>09
10 02  小手術         王菀之           04>10>02>10
11 11  發抖          盧凱彤           11>11
12 05  別來無恙        陳柏宇           05>12
13 06  那你呢         宇宙人           19>15>06>13
14 NE  聽           方大同           14
15 NE  Sam 歌         農夫            15
16 NE  難查字         李拾壹           16
17 20  肆無忌憚        陳凱彤           20>17
18 04  Just Be Gay       唐藝             16>11>04>18
19 NE  真得不似是真      馮允謙           19
20 NE  七百萬個小宇宙     ZolarWind          20

Out
01  兩杯茶 (1 周冠)     劉美君           18>XX>20>02>13>12>01
14  喜歡更多        盧敏            17>14
15  主角一號        梁漢文           15
17  無常          Another Kitchen       05>08>07>17
18  只是太早        Myar            18

第二位  
NH TOP 20 2015 冠軍歌巡禮
WEEK 1-13: 頌讚詩 (1)/頌讚詩 (2)/一千個假想結局/我們他們 ...
nicholashin 發表於 2015-7-5 00:00

C 呀唔該

ED's KIDS Choice #10
本榜終於華麗回歸啦~! 有請華麗荃...個仔YANTING同各位獻唱冠軍歌~
RK LW  WK SONG ...
ed8671ed 發表於 2015-7-5 00:02

漂泊的心 你聽過啦咩

瑕疵個走勢好美
btw Sam歌 聽耐咗還可以呀
Wonders 發表於 2015-7-5 00:04

幾有意思嘅 不過整體都係麻麻
瑕疵至尊mode  RB仲未上榜
nicholashin 發表於 2015-7-5 00:04

年度歌十強應該有份
RB next week 上

ng g 2nd ep 又會交到咩出黎
RB加入戰團後 又到美埃冇影
Wonders 發表於 2015-7-5 00:32

佢地話 1st ep 係想比大家記得佢地 ... 2nd ep 會有新野 wo ...

" 全女班音樂流行榜 "

歷年 容祖兒 派台記錄
2012 蜉蝣 1
2012 正好 1
2012 霧裡看花 1
2012 加大力 ...
616.1314 發表於 2015-7-5 00:46

88 次 恐佈

咦瑕疵有啲古怪

時間靜止器14WKS

虛偽
seeseetv 發表於 2015-7-5 10:52

可能會突然死亡

2015 CBM 年度總選

本年將會有 19 個獎項
投票類 1. 年度我最欣賞歌手 | 2. 年度我最欣賞歌曲
幕後類 3. 年度最佳旋律 | 4. 年度最佳填詞 | 5. 年度最佳編曲 | 6. 年度最佳單曲製作人
歌曲類 7. 年度歌曲 | 8. 年度 MV
專輯類 9. 年度細碟 | 10. 年度專輯
歌手類 11. 年度新人 | 12. 年度卓越歌手 | 13. 年度躍進歌手 | 14. 年度男歌手 | 15. 年度女歌手 | 16. 年度組合 | 17. 年度樂圑 | 18. 年度歌手
其他獎項 19. 年度班霸
==========================================================================================================
1. 年度我最欣賞歌手
- 候選名額為 25 個 (20 個來自 CBM 全年榜分頭 20 名, 4 個係每季評選最欣賞歌手, 1 個為外卡 (呢位外卡歌手必需喺 CBM 全年榜分 21-30 名)

Final 25
第一輪 : 在 25 個歌手中選出 5 位, 最高票的 5 位會進入最後 5 強
第二輪 : 前 5 名將以排名方式排出, 計算分數後第一名為我最喜愛的歌手

2. 年度我最欣賞歌曲
- 候選名額為 25 個 (20 個來自每季季選頭 5 名, 5 個來自四季季選中最高分的 6-10 名)

Final 25
第一輪 : 在 25 首中選出 5 首歌曲, 最高票的 5 首會進入最後 5 強
第二輪 : 前 5 名將以排名方式排出, 計算分數後第一名為我最喜愛的歌曲
==========================================================================================================
3. 年度最佳旋律 | 4. 年度最佳填詞
候選資格同為 :
- 本年度喺 CBM 榜單新上榜作品即可候選
- 有份競逐 年度細碟 或 年度專輯 的歌曲亦可候選 (而碟中曾喺舊年或以往曾競選此獎項, 該歌曲則不能再次競選)
- 歌曲必需為本年原創作品 (接受改編詞, 翻唱歌和重唱歌則不能候選)

5. 年度最佳編曲 | 6. 年度最佳單曲製作人
候選資格同為 :
- 本年度在 CBM 榜單新上榜作品即可候選
- 有份競逐 年度細碟 或 年度專輯 的歌曲亦可候選 (而碟中曾喺舊年或以往曾競選此獎項, 該歌曲則不能再次競選)
7. 年度歌曲
- 為本年度 CBM 冠軍歌
- 另外有 20 張外卡 (本年候選唱片中未派台歌曲或未能奪得冠軍的 CBM 的上榜歌曲亦可參選, 而碟中曾喺舊年或以往有歌曲曾上榜, 該歌曲則不作考慮)

8. 年度 MV
- 本年度喺 CBM 榜單新上榜作品即可候選
9. 年度細碟 | 10. 年度專輯
8 首以下為細碟
8 首或以上為專輯

入選途徑同為 :
- 唱片發行日期為 2014.12.15 - 2015.12.31
- 唱片中有上榜歌即獲候選資格

- 唱片只能競選一次
- 入選唱片將以整張專輯嘅歌曲作評選, 質素最好嘅將是年度唱片
11. 年度新人
- 於 2015 年派上第一首單曲即成為本年新人

入選途徑 1 : 於年內有 2 首或以上嘅上榜歌即獲得候選資格
入選途徑 2 : 2015 年前無派上任何歌曲, 而於 2015 年發表首張專輯, 並且登上 2015 年 CBM 榜單, 即獲候選資格

- 往年參選過嘅新人唔可以參選
- 往年發行過以個人名義嘅專輯唔可以參選
- 4 個歌手單位或以上嘅合唱歌不作計算
- 入選嘅新人將以佢地喺年內發表嘅歌曲中選出最好嘅 2 首作評選, 質素最好嘅將會係年度新人

12. 年度卓越歌手
- 2011 至 2014 新人 才可競逐此獎項

入選途徑 1 : 於年內有 2 首或以上嘅上榜歌即獲候選資格
入選途徑 2 : 該年有專輯發行, 並且專輯有歌曲登上 2015 年 CBM 榜單, 即獲候選資格

- 4 個歌手單位或以上嘅合唱歌不作計算
- 入選卓越歌手將以佢地喺年內發表嘅歌曲中選出最好嘅 2 首作評選, 質素最好嘅將會係年度卓越歌手

13. 年度躍進歌手
- 於 2014.12.15 - 2015.12.31 發行細碟或大碟, 並且唱片有歌曲登上 CBM 榜單, 即可候選
- 入選嘅躍進歌手將會根據佢地喺在過往發表嘅唱片作比較, 主要圍繞歌手嘅演繹同埋突破作評選

14. 年度男歌手 | 15. 年度女歌手 | 16. 年度組合 | 17. 年度樂團
入選途徑同為 :
入選途徑 1 : 本年有 3 首或以上嘅上榜歌即獲候選資格
入選途徑 2 : 該年有專輯發行, 並且專輯有歌曲登上 2015 年 CBM 榜單, 即獲候選資格

- 4 個歌手單位或以上嘅合唱歌不計
- 入選單位將以佢地喺年內發表嘅歌曲中選出最好嘅 2 首作評選, 質素最好嘅將會係年度男歌手/女歌手/組合/樂團

18. 年度歌手
- 全年榜分累積最高分嘅係年度歌手
- 每周榜分會由第一周累積至第五十二或五十三周, 每周第一位得 20 分, 第二位得 19 分, 第三位得 18 分 ...... 第十九位得 2 分, 第二十位得 1 分, 無上榜嘅歌曲唔會獲得分數 (合唱歌會將所得位置的分數除以 2, 三人合唱歌會將所得位置的分數除以 3 ...... 五人或以上的合唱歌會以 ''群星'' 作計算)
19. 年度班霸
- 唱片公司於本年候選 5 張 細碟或大碟 即可入選
- 入選單位將以佢地喺年內發表的唱片中選出最好嘅 5 張唱片作評選, 整體質素最好嘅會係年度班霸

好詳細
等me cam下你份proposal先
**** 本內容被作者隱藏 ****
ed8671ed 發表於 2015-7-7 22:47

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

原來我仲未覆呢個po
bagfgfcde 發表於 2015-7-7 22:51

Thank you 大家

好似幾得意o甘
支持
616.1314 發表於 2015-7-8 00:03

Thank you 數字
暫時有 14 隻 EP (7 隻 EEG ) 同 24 隻專輯入圍 , 等我再煲多個禮拜 , 下周公布下暫時自己鐘意邊幾先

C. SeeTV Chart

2015年度 冠軍歌 總覽:
無人像你 / 冬至 / Stupid With You / SuperStar / 孔雀開屏 / 我 ...
seeseetv 發表於 2015-7-8 00:01

咦瑕疵有啲古怪
HINZ TOP 20 MUSIC
2015年度冠軍歌
喜劇之王 / 冬至 / 一千個假想結局 / 我們他們 / 頌讚詩 / 家明 / 戒心  ...
hinz 發表於 2015-7-8 00:14

原來 SS14 得 no.7

Wonders 發表於 2015-7-8 00:17

ed8671ed 發表於 2015-7-8 00:32

Wonders 發表於 2015-7-8 00:35

而家 2 季加埋 6-10 名最高分嘅 5 首: 念念不忘 4.36, 我們他們 4.27, 你瘦夠了嗎 4.24, 若 4.19, 我們都是這樣長大的 4.06
靈魂 + 回到 + 煩擾 + 快樂 + 改潮 88
可能會突然死亡
seeseetv 發表於 2015-7-8 00:34

呢個解釋有 ... d ... 似 ... 曾 ... 相 ... 識 ...

o甘快就 book 定場
616.1314 發表於 2015-7-8 00:56

因為要邀請多 d 歌手黎頒獎

616.1314 發表於 2015-7-8 11:09

ED's #1 CHOICE 2015
我們他們 / 新地球 / 頌讚詩 / 家明[2] / 一千個假想結局 / 戰勝自己 / 浪漫前夕 / 說 ...
ed8671ed 發表於 2015-7-8 12:00

估 瑕疵 2 weeks no.1
指定歌曲 : 瑕疵

多謝各位支持
chan可以指定1首歌做精選wo [雖然唔知中唔中 xdd] ...
ed8671ed 發表於 2015-7-8 12:52

睇漏左 已補

本周提早出榜

WYTV Music Chart
冠軍歌巡禮
Week 1-13: 一千個假想結局/我們他們/頌讚詩/家明/如你是我/最 ...
kevinlai1621 發表於 2015-7-10 21:35

B. 第8-10位

RK LW AP SONGS       SINGERS       REMARKS
01 04 38 別來無恙       陳柏宇        
0 ...
RVHOCPC 發表於 2015-7-10 22:03

MV 啱啱出左

Yan Ting 1 變 5 喎

MV 監製是否與廁世代同一人
RVHOCPC 發表於 2015-7-10 22:13

好似唔係

Wonders Music Recommendation 2015 Week 28

2015年度冠軍作品
SS14 / 樂觀 / 我們他們 / 說再見的對象 /  ...
Wonders 發表於 2015-7-5 00:00

LINCEYE
靈魂盡頭呢

SNSD po 左 4 日就快一千萬添啦