返回列表 發帖
CBM 第 302 期  2015 第 41 周

年度歌曲候選名單(即 2015 冠軍歌) :
一千個假想結局 / 頌讚詩 / 我們他們 / 新地球 / 家明 / 最好的債 / 落俗 / 不枉我們張山十年 / 雙面人 / 念念不忘 / 天盡頭 / / 篋神 / 粉紅解密 / 飛吧! 獨角仙 / 你瘦夠了嗎? / 笑忘書 / 小確幸 / / 煩擾中起舞 / 回眸一笑 / 清平調 / 飄紅 / 上車咒 / 為何要我愛上你 / 不將就 / 兩杯茶 / 幸福之歌 / 逾越生死 / 瑕疵 / 瑕疵 / 本身的用處 / 靈魂盡頭 / 別來無恙 / 羅生門 / 你讓我飛 / 起點 ‧ 終站 / 小幸運 / 挾持 / 念念 / 思城 /

歷年 胡琳 冠軍歌 : 2 首
滲(2015) / 思城(2015) /

01 05  思城 (1 周冠)       胡琳          16>03>16>13>14>15>12>05>01

02 03  碼頭的辛酸        Blaster         14>03>02
03 09  東西南北         Kolor          19>15>09>03
04 12  So Fa Mi Re Do      SiS 樂印姊妹       17>12>04
07  我們都不是無辜的     周國賢         04>08>09>07>05
02  挾持 (1 周冠)       RubberBand        20>03>07>01>02>06
04  人生馬拉松        陳奕迅         18>04>07
08 13  十萬個如果        movin'         13>08
10  雷克雅未克        麥浚龍         10>09
10 08  一萬小時         宇宙人         08>10
11 17  陽光點的歌        吳業坤         17>11
14  航道           陳慧敏         14>12
13 NE  
我敢在你懷裡孤獨     劉若英         13
11  別說沒愛過        韋禮安         11>14
15 06  航拍           陳柏宇         19>06>15
16 19  最幸福的眼淚       吳雨霏         19>16
17 NE  你死我活         J. Arie         17

18 NE  小俠           王菀之         18
19 NE  人生銀行         關心妍         19
20 NE  隔著四萬秒空間      Dimension        20

OUT
01  念念 (1 周冠)    劉若英   11>06>04>01
15  我只是假裝很快樂  唐曉彤   15
16  那一個我      薛凱琪   08>03>08>16
18  沙時計       祖絲    18
20  孤單的貝多芬    葉巧琳   20

Wonders Music Recommendation 期間限定 估榜遊戲 - 第四彈

本週 Week 41 (10/10/2015)  冠軍作品?

獎品: ...
Wonders 發表於 2015-10-4 00:00

起點‧終站 !!!
ED's KIDS Choice #23
YouTube點擊率高過fifi kary呢啲七線歌手N倍 唔洗過數都攞到冠軍啦 02>01
02 ne 01 ...
ed8671ed 發表於 2015-10-4 00:07

1B 2A
踩踩踩 玖月奇跡 之前難得開 TV , 一開就見到 Lisa 唱呢首

fiona out 左
kevinlai1621 發表於 2015-10-4 00:02
fi
思城有冠
btw RB仲起度
Wonders 發表於 2015-10-4 00:06
fi 呢首唔難聽, 不過未算我最滿意嘅 fi
美膠唔覺唔覺拎左 5 個高位
祖絲 1wk
ed8671ed 發表於 2015-10-4 00:13
Jose 自己都唔撐自己 何況 1 week 嘅意義係作為上榜鼓勵佢做更好嘅音樂
* 醒來、被窩、冬至、金色之夏 mo 冠嘎 ??!!
* 幾時先上祖兒 BB
* 劉若英 plug 接 plu ...
616.1314 發表於 2015-10-4 00:15
所以咪開始還債囉
so many songs 要上, 慢慢等啦下

第41冠軍歌小故事:
故事內容實屬虛構。如有雷同,閣下自理。

**** 本內容被作者隱藏 **** ...
seeseetv 發表於 2015-10-4 00:08

命書
想知你一個故打幾耐嘎
閉路電視 特約: " 女中光華 " 全女班冠軍歌列表

WK 01~13: 樂觀 [2] / 最好的債 / 水星逆行 / 冬至 /  ...
616.1314 發表於 2015-10-4 00:10
建議你開個新榜係上容祖兒嘅歌
多謝支持
liza年尾冇獎攞唔係路
chan  ...
ed8671ed 發表於 2015-10-4 00:28

證明左 踩踩踩 >>>>>>>>>>>>> 黃昏點唱機

* 4 首上榜 kary 都試過喇
* 包辦三甲有 mag
* 我真係唔覺得自己有偏心容嬸 lor homo { ...
616.1314 發表於 2015-10-4 00:49

拿拿拿 我要澄清 !!! 踩踩踩 先係真正嘅兒歌 !!!

Jason's Playlist 2015

2015年度冠軍歌巡禮
WK1-13: 家明 / 戰勝自己 / 你的男人 / 靈魂相認 / 小白 / Thr ...
JasOh103 發表於 2015-10-4 00:27

1C 2B

OUT
18  沙時計       祖絲    18

五分都得1wk命
bagfgfcde 發表於 2015-10-4 08:49

快 d 叫祖絲再 plug 歌啦

《騙局》強勢主打。是祖絲首次參與作曲的作品,歇斯底里的唱腔加上一針見血的歌詞,唱出愛情陰暗的一面。「為何不狠心一些待薄我?來吧一刀割斷別再拖。」祖絲沒有受過正規的音樂創作培訓,第一次作曲已經可以成為主打歌,除了是天份,也是她一直努力的小成果。

強勢主打仲未 plug 噶

NH TOP 20 2015 冠軍歌巡禮
WEEK 1-13: 頌讚詩 (1)/頌讚詩 (2)/一千個假想結局/我們他們/家明/冬至/不枉我 ...
nicholashin 發表於 2015-10-4 00:01

做咩 8 首隔離有個 , 其他估錯嗰 D 無呢個 !!!
ED's KIDS Choice #23
YouTube點擊率高過fifi kary呢啲七線歌手N倍 唔洗過數都攞到冠軍啦 02>01
02 ne 01 ...
ed8671ed 發表於 2015-10-4 00:07

我想改 1A 2A

一日未出榜仲有得改
but仲未有人中晒
ed8671ed 發表於 2015-10-4 11:22

再改囉咁 1A 2C (不過又好似諗唔到 out 邊 7 首 )

RK LW AP SONGS    SINGERS
01 10 27 挾持      RubberBand
02 17 25 戀愛為何物   李克勤 ft ...
RVHOCPC 發表於 2015-10-5 22:03

瞬間呢 ?????????
隔著四萬秒空間

唔知千嬅(首歌)幾時死呢
唔知千嬅(首歌)死得未呢

既然上期過關2串3全部攬炒, 不如大家再估啦~

競猜下期( ...
dongbb2332 發表於 2015-10-5 22:17

胡琳 !!! 一定係 !!!

我又整個美麗funfun 選俾大家玩下
希望有人理我喇 ^^

以下邊隻歌會勇奪WK42亞軍歌呢?
A:  TGIF  (榜主至愛 ...
jasonng 發表於 2015-10-6 20:16

跟隊估 E !!!

~~~~~ 提早開估 ~~~~~

WK40問題 : WK40 新上榜既6首歌曲當中,有幾多首會係1wk命?
A.0
B.1
C.2
D.3
E.4
...
mamakin 發表於 2015-10-6 22:46

好伏囉 突然 out 咁多首 唔得 我又要搞問答 !!!

估 E !!!

ED's #1 CHOICE 2015
我們他們 / 新地球 / 頌讚詩 / 家明[2] / 一千個假想結局 / 戰勝自己 / 浪漫前夕 / 說 ...
ed8671ed 發表於 2015-10-7 00:00
原來必要的沉默係咁樣 早知唔轉啦
一萬小時 超高位上
點解金剛圈跌到咁都有精選
C. SeeTV Chart

2015年度 冠軍歌 總覽:
無人像你 / 冬至 / Stupid With You / SuperStar / 孔雀開屏 / 我 ...
seeseetv 發表於 2015-10-7 00:01
暫時開小明疑似力谷上女三甲
2015年度冠軍歌
喜劇之王 / 冬至 / 一千個假想結局 / 我們他們 / 頌讚詩 / 家明 / 戒心 / 靈魂相認 / 最好 ...
hinz 發表於 2015-10-7 00:05
o ... 唔係連爸爸都要 88 呀
e會員係咪偷睇過d答案, 答咩中咩
kevinlai1621 發表於 2015-10-7 07:39
佢上 week 個 po 到答的

好明顯呢個界別嘅一線係maggie姐囉
唔畀面 冠埋啲二打六 嬲嘎
ed8671ed 發表於 2015-10-9 20:10

林熹瞳 not 二打六

憑著身兼監製、自編自演的電影「我們停戰吧!The Merger」於「印度諾伊達國際電影節」、「聖地牙哥國際電影節」、「美國環球優秀電影比賽」中,三度奪得最佳女主角;另亦於「美國環球優秀電影比賽」中奪得最佳編劇;電影亦在「印度諾伊達國際電影節」、「聖地牙哥國際電影節」、「美國環球優秀電影比賽」和「北荷李活國際電影中四度獲得最佳電影殊榮。

佢好叻嘎其實
其實係講緊你還有我
RVHOCPC 發表於 2015-10-9 20:07

點解 Chocolate Boy 咁快走 , 但係你還有我就一直一直仲喺榜到 !!!

咁林小姐都係返去拍戲算啦

maggie由草莓音樂節演唱嘅甜蜜蜜到而家都冇失過手
希望R榜主可以俾個qu ...
ed8671ed 發表於 2015-10-9 20:57

雖則真係唱得好唔掂
但林小姐今次只係秘撈一次唱埋電影主題曲 , 喺無派台之下都比 R 榜主見到

話時話佢個 tag 係 '' 仲要作曲填詞 '' , 我諗 maggie 姐無走雞

WYTV Music Chart
冠軍歌巡禮
Week 1-13: 一千個假想結局/我們他們/頌讚詩/家明/如你是我/最好的債/幾次/靈 ...
kevinlai1621 發表於 2015-10-10 00:03

1A 2D
hictons 發表於 2015-10-10 00:32

10000 hours 不過可惜共和只計你嘅廣東榜

Wonders Music Recommendation 2015 Week 41

2015年度冠軍作品
SS14 / 樂觀 / 我們他們 / 說再見的對象 /  ...
Wonders 發表於 2015-10-4 00:00

實在太可惡 點解唔快 d 冠 eason 然後上馬拉松 wo
不過點都好, 我同你共同冠軍歌 : 26 首

本帖隱藏的內容需要積分高於 999999999 才可瀏覽