返回列表 發帖
CBM 第 285 期  2015 第 24 周

年度歌曲候選名單(即 2015 冠軍歌) :
一千個假想結局 / 頌讚詩 / 我們他們 / 新地球 / 家明 / 最好的債 / 落俗 / 不枉我們張山十年 / 雙面人 / 念念不忘 / 天盡頭 / / 篋神 / 粉紅解密 / 飛吧! 獨角仙 / 你瘦夠了嗎? / 笑忘書 / 小確幸 / / 煩擾中起舞 / 回眸一笑 / 清平調 / 飄紅 / 上車咒 /

歷年 C AllStar 冠軍歌 : 7 首
天梯(2 周冠)(2010) / 樂天女孩(2011) / 少數(2012) / 音樂殖民地(2013) / 薄情歌(2013) / 家書(2014) / 上車咒(2015) /  

01 07  上車咒 (1 周冠)     C AllStar          08>15>09>08>08>07>01
02 20  兩杯茶         劉美君           18>XX>20>02
03 11  幸福之歌        Supper Moment       11>03
04 NE  只怕不夠時間看你白頭  林二汶           04
05 NE  無常          Another Kitchen       05
06 14  咖啡因眼淚       Dear Jane          14>06
07 06  瑕疵          麥浚龍 / 莫文蔚       04>04>06>07
08 NE  虛偽          方皓玟           08
09 15  上次講到        周柏豪           15>09
10 NE  女孩          韋禮安           10
11 NE  逾越生死        C AllStar          11
12 09  為何要我愛上你       連詩雅           10>11>10>09>12
13 12  改潮玩代        鍾舒漫           10>07>12>13
14 08  清平調 (1 周冠)     鄧麗君 / 王菲        01>08>14
15 05  永遠的愛麗斯      曾詠欣           14>06>05>15
16 13  有事嗎         大嘴巴           13>16
17 18  一分鐘稀客一分鐘色誘  吳雨霏           20>16>13>18>17
18 04  不將就         李榮浩           10>03>09>14>04>18
19 NE  一路走來          梁漢文           19
20 NE  仁至義盡        許廷鏗           20

Out
01  飄紅 (1 周冠)   容祖兒    14>04>09>12>05>11>01
02  天色很暗     盧凱彤    19>07>05>02
03  解開       劉德華    20>16>08>12>15>03
10  回到最愛的那天  洪卓立    19>15>06>02>10
16  衝破       Alex Chia   16
17  尋找稜角     Yukilovey   20>17
19  LOL        Twins     19

估唔到上車咒都有冠, 咁會唔會變相逾越生死無quota

下星期shiga 大戰美浩 定瑕疵攝冠 ...
kevinlai1621 發表於 2015-6-7 00:05

me: 上>逾, 可能 2 首冠曬呢, me 都未知 w27 之後嘅 no.1 係點 next week 好激烈下 唔知邊首呢可
Another Kitchen 強勢
Wonders 發表於 2015-6-7 00:05

即 plug 即上

ED's KIDS Choice #08
相逢何必乜乜乜三部曲成功令蔣志光逐步邁向兒童聽眾層:
相逢何必曾相識。相逢何必曾 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-7 00:05

Lisa 3 連冠夢碎
睇黎肥媽係下一個會 Hit 嘅人

美美君 18 xx 20 02 lollll
愛ak噶

好笑

Anyway,,,my榜wk24會out 6首歌啊
有興趣 ...
seeseetv 發表於 2015-6-7 00:18

ak 分分鐘今季 2 首入選 美君 next week 唔會死 !!!
out 1 6 11 14 18 20 , 亂估 上車咒奪冠

" 全女班音樂流行榜 "

「I'm a superstar 鎂光燈中發亮 給舉世欣賞
   為我的理想 換千種色相
   氣氛 ...
616.1314 發表於 2015-6-7 00:00

新少女標本踢走 2 大天后

我想請晒四位年尾黎坐下
你個偽荃粉
討論標本都唔慶祝 Lisa 冠  ...
616.1314 發表於 2015-6-7 00:28

me 提起 Lisa 就有人黎追問幾時喺 me 到拎到外卡嘎啦

其實從開始發問我便何時會有外卡咖啦
RVHOCPC 發表於 2015-6-7 00:36
Liza 成績o甘好華麗轉身 5 冠 (ed8671ed*2, RVHOCPC, 616.1314, TVB) 1 亞 (kwanie)

係咪好應該拎到張 ...
616.1314 發表於 2015-6-7 00:38

官方: 等消息啦下 我地部門會盡力爭取
(一間 9AM 前有新一輪外卡發布會, 1 - 共和 1 - 自製 1 - 自選)

連詩雅浮沉中間位咁耐
係時候要 爆!啦!

哲!學!家!
個tag應該冇伏架可

唔另外quote ...
ed8671ed 發表於 2015-6-7 00:39

你又知下周爆冠嘅 ... 你唔比繼續中位跟住突然走左

印象中channnnnnnnnnnnnnnnnnnn好似請咗Liza去季選
樂觀d homo
Wonders 發表於 2015-6-7 00:41

佢話想表演多過參選

師傅9AM前點捕你遲到呀
RVHOCPC 發表於 2015-6-7 00:50

你放心, 你不如擔心自己會訓過龍, mo 得第一時間睇某人入選
身為linceye 003號會員
要識做啦

歡迎入會嘎
btw唔記得係去到008定009號 lol ...
ed8671ed 發表於 2015-6-7 00:53

, 好似去到 no.7 >>> xxxx_ 會員
多謝邀請 不過me已經係多個後援會成員 分身不瑕嘎

確幸!!! 又有媲美Studio Vers ...
Wonders 發表於 2015-6-7 00:57

宇宙人新歌好聽呀, next week 上呀

9am 起身目的係咪聽一個榜報榜
RVHOCPC 發表於 2015-6-7 01:17

呢 D 問題唔使問啦下話
請期待第二季季選 除左今季戰況激烈外, 嘉賓陣容大家都估估下 我去到嗰日先會講嘅 , 咁大家可以繼續估

- 2 位歌手做開場嘉賓 (1. 王梓軒)
- 2 位歌手會在頒發最後 3 名前出場
- 1 位歌手 + 1 隊組合 在揭曉季度獎項前出場

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

where's liza
616.1314 發表於 2015-6-7 09:30

仲諗緊比唔比

有獎問答遊戲
試分析下列資料,然後回答問題。

問題:推斷下星期重新上榜歌曲。

(A) 連詩雅〈為何要我愛 ...
616.1314 發表於 2015-6-7 21:22

答題紙

選項:(B) 容祖兒〈飄紅〉

要求:冠〈等雪 - Aki 陳綺雯〉

RK LW AP SONGS        SINGERS
01 07 40 哲學家         盧巧音
02 11 30 瑕疵     ...
RVHOCPC 發表於 2015-6-7 22:46

唐藝 d live 好正

Aki 上到

why on my bed live 正過CD勁多
RVHOCPC 發表於 2015-6-7 23:00

啱啱先睇完, 佢真係好有表演慾 HK 真係好少搵到好似佢咁嘅歌手

條片個和音唱得仲放
RVHOCPC 發表於 2015-6-7 23:15

和音每次叫完之後跟住顯出一副唔好意思嘅樣子

通常D MAINLAND 都係放D
kwanie 發表於 2015-6-7 23:30

確實係咁 , 所以睇到佢做音樂真係無咩顧慮 想做就做 幾欣賞佢呢點

11號就可以知道華麗轉身入選喇
RVHOCPC 發表於 2015-6-9 18:58

係咪好緊張呢
點解好似多過上季好多歌咁嘅
ed8671ed 發表於 2015-6-9 19:24

上季 51 首, 今季 54 首 , 可能因為今季太多歌手都派左歌掛
漏左兩杯茶添 , 已補

P.S. 54 - 2 首自 plug (笑忘書 and 浪漫血液) = 52 x 0.4 = 20.8 = 大家最少投 21 首喔

原來多咗3首咋~! 感覺上多好多 lol

應該開心定唔開心好
shiga有得re  但係冇得 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-9 20:20

可能因為競爭程度激烈左, 上季頭 5 基本上都估到, 不過今季真係 有 D 難估

第二季d歌又密又高質, 真係好難估有邊首跑出
  我諗穩入應該得瑕疵同幸福之歌 ...
kevinlai1621 發表於 2015-6-9 21:48

穩入可能得呢 2 首, 今季可能有黑馬都唔定

好奇袋呀 點算

希望連小姐可以混吉入圍5強
ed8671ed 發表於 2015-6-9 23:08

我最欣賞歌手 5 強 ??? 上季得 1 票
第二季d 歌真係幾高汁
kwanie 發表於 2015-6-9 23:39

Lisa 嗰 d ...

嗰票係me架!!!正所謂人在做天在看 邊個係真連粉我睇得一清二楚

and 緊係講緊歌曲5強啦 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-9 23:58

我估有前十

HINZ TOP 20 MUSIC
2015年度冠軍歌
喜劇之王 / 冬至 / 一千個假想結局 / 我們他們 / 頌讚詩 / 家明 / 戒心  ...
hinz 發表於 2015-6-7 00:00

me 估中 9 首

C. SeeTV Chart

2015年度 冠軍歌 總覽:
無人像你 / 冬至 / Stupid With You / SuperStar / 孔雀開屏 / 我 ...
seeseetv 發表於 2015-6-10 06:45

估中 2 首

ED's #1 CHOICE 2015
我們他們 / 新地球 / 頌讚詩 / 家明[2] / 一千個假想結局 / 戰勝自己 / 浪漫前夕 / 說 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-10 21:00

Shiga next week no.1 ??? 定等多個 week 呢可

YEAH!!!!!
希望monaliza唔洗步purple後塵
ed8671ed 發表於 2015-6-11 18:03

我覺得有機會低過 0.44

有liza姐跳起yeah一下為左liza一定會投0分btw要求下季有等雪 ...
RVHOCPC 發表於 2015-6-11 19:16

me 都會 有派會再考慮下
希望真假荃粉可以投汪政協一票神聖嘅5分
其實每季有首歌墊底對其他歌手係開心事 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-11 19:22

希望 Nancy Sit 下季有歌上榜
Liza
一定俾 5 分
616.1314 發表於 2015-6-11 19:25

暫時知道得 u 一個會比 5 分
咁liza個表演環節有冇cut到
Wonders 發表於 2015-6-11 20:15

Cut 左啦 佢又 mo 份 sponsor, 無得好似 Yan Ting 咁又入選又有得表演

希望最低分都可以唱
呼籲各位美會員俾飄紅 清平調 逾越生死 無條件 回到最愛的那天 同 why 5 fun ...
616.1314 發表於 2015-6-11 20:56

最低分梗係有得唱啦
咁咪無得表演轉身絕技
kevinlai1621 發表於 2015-6-11 21:02
最低分咪有得轉囉

咁樣助長人投1分嗄
kevinlai1621 發表於 2015-6-11 21:48

係 0 分
上季 purple 0.44 大家平常心比分就 ok 嘎啦其實 因為只取中間 50% 的分數

是咪有票投
John 發表於 2015-6-11 22:55

6.14 00:00 開始投票
而家仲整緊評分表格

嗰 5 條問題一 D 都唔難 Q4 Q5 可能要諗幾秒先答到

2015 年 第 24 週 Nicholas 個人喜好榜單 (12/06/2015)

冠軍歌曲 Tag : 次次MK歌都中毒 不解釋

非派台推 ...
Nicholas 發表於 2015-6-11 23:33

哲學家 做咩 re 嘅

本周提早出榜

WYTV Music Chart
冠軍歌巡禮
Week 1-13: 一千個假想結局/我們他們/頌讚詩/家明/如你是我/最 ...
kevinlai1621 發表於 2015-6-12 17:35

唔知立立第 2 個落榜周可唔可以同之前 2 首 no.1 咁有得升

CBM 2015 第 2 季季選

公佈日期 : 2015.06.21 2100 - 2300
=================================
評分者評分前需注意事項

1. 表格共 7 題

2. 前 5 題為測試評分者對歌曲及樂壇的認知度, 5 題必須作答, 評分者須答對 3 條或以上, Q6 的投票及 Q7 的評分才可獲得認證

3. Q6 限選 1 位歌手

4. 在 Q7, 評分者最少為 20 首歌曲評分, 最多不限

5. 以下為建議的評分準則
5 為最高分, 代表是整首歌曲無論曲詞編唱都發揮完美,是高質素作品
4 分, 代表整首歌曲有質素但只有很少不足的地方
3 分, 代表整首歌曲不過不失, 唯歌曲有些部份可發揮得更好
2 分, 代表整首歌曲一般, 過於平凡
1 分, 代表整首歌曲只有很少部份接受
0 分, 代表整首歌曲無論曲詞編唱都不能接受

6. 評分者應按歌曲整體質素評分, 不應因喜歡某位歌手而給低分予其他候選歌手的歌曲
=================================
Q6 為投選本季你最欣賞歌手, 入選此獎項資格為
- 第 2 季新上榜歌曲
- 於第 1 季或以前上榜, 並且在第 2 季上榜達 3 周或以上

以下為入選歌手

CBM 2015 第 2 季季選 入選歌曲
CBM 2015 第 2 季季選計劃 詳細內容

仲有 30 個鐘就可以比分啦 !!!

拉票!!!
請各位支持連詩雅,唔好投錯上面嘅汪明荃
同埋為何要我愛上你 5分!!!!!!! thx  ...
ed8671ed 發表於 2015-6-12 18:06

原來女歌手勁多 CM 一線 Joyce Mag Joey Lillian Lisa Shiga fa Kary fi Ivana 有份競逐歌手獎項

Shiga 要加油超越幾位一線呀

Wonders Music Recommendation 2015 Week 24

2015年度冠軍作品
SS14 / 樂觀 / 我們他們 / 說再見的對象 /  ...
Wonders 發表於 2015-6-7 00:00

連個 no.2 都 mo
呢首連詩雅後援會會員003號c會員都無冠
nicholashin 發表於 2015-6-13 18:17

我都未 out 仲喺榜到就有機會