返回列表 發帖

01 混合雙打 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] VS Dechapol / Sapsiree [6]
好強勁嘅攻防對決 ! 德沙 今次好亮眼嘅一點係佢地輪轉本身唔錯之外,仲加強左網前嘅捉球,令到 雅思 嘅防守一度處於被動狀態。雅思 喺自己有進攻嘅球都主動求變,因為 德沙 輪轉好嘅關係,大多嘅應對球都以 前場收吊 同 高球壓後場,目的都係要 德沙 失去重心。兩邊都做得幾成功,但 雅思 兩局 21:19 險勝贏在失誤比 德沙 少而已。呢場比賽好睇 !

02 女子單打 安洗瑩 [1] VS 王祉怡 [6]
小安 嘅跟隨球能力真係不得了,對手已經佔據主動嘅情況下佢依然可以透過自己嘅跟隨能力轉危為機。王祉怡 就無 小安 咁強嘅跟隨能力,但佢唔差嘅四方角同連貫能力都拎到階段性嘅連續得分,亦都執行得好好,只要堅持到多板來回嘅調動,小安 都會有失誤。只係自己領先嘅 21:20 放左一個 小安 嘅接發界內球,浪費左前面嘅努力。但 小安 成場比賽所展示嘅韌勁實在好強,而且最難得係又強又有質量 ! 小安 賽後主動同 王祉怡 交換 頭帶,有強者風範同埋有體育精神 !

03 混合雙打 蔣振邦 / 魏雅欣 [5] VS 陳健銘 / 賴沛君
呢場比賽喺賽前懸念最細,但以比分黎講都未係咁一面倒,表演黎講 陳賴 好放得開,蔣魏 略嫌有些少緊張,有啲動作變形都比較確定呢一點。始終 大馬 無論自由人定國家隊嘅訓練都唔夠細膩,所以女選手係比較容易針對。因此後場守唔到快男選手,前場又唔夠女選手快。蔣魏 其實都搭檔左一年半,喺世界第五有一段時間,加埋高級賽一直有好成績,同埋 東渡 受傷病困擾狀態低迷,好幾個比賽高積分都陸續到期,世界前四指日可待 !

04 女子單打 陳雨菲 [2] VS Marin [3]
前兩局各打一局好球,兩局輸嘅嗰方都係失誤多,唔知係咪順風區容易失誤。第三局前面其實仍然係平分秋色,休息過後本來領先兩分嘅 Marin 突然比 雨菲 打左個 12:2,兩邊都想喺對方反手區做突破,但 雨菲 捉 Marin 嘅反手位捉得更好

05 女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 [1] VS 松本麻佑 / 永原和可那 [7]
本以為會係一場對 凡塵 好輕鬆嘅比賽,因為此前對 松永 九連勝,喺打法同心理上佔據優勢。第一局大比分贏左之後更有錯覺第二局都會好順利。松永 無放棄到,防守做得好好都令 凡塵 喺技術上打得無咁容易,最後呢場比賽 松永 雖然輸左,但係一次唔錯嘅嘗試令 凡塵 打得較為吃力,加埋今次十連勝 !

06 女子雙打 白荷娜 / 李紹希 [2] VS 劉聖書 / 譚寧 [3]
呢場比賽仲記得上次亞錦賽 聖壇 係點樣喺自己進攻強嘅情況之下比 李白 喺第二局中段用防守破解然後第三局更加速贏。呢場比賽開始前都覺得 李白 贏嘅機會頗大,因為到目前為止 聖壇 嘅輪轉技術,防守、意識、小球串聯 ... 等等嘅細節都仲未有好好嘅解決,比 李白 繼續捉住呢個弱點黎打都係好正常

07 男子單打 石宇奇 [2] VS 李詩灃 [6]
今日又再一次見到 石頭 逆轉嘅能力,其實第一局有機會贏但唔知點解會有好多判斷失誤令 利是封 追曬上黎仲贏埋。第二局開始 石頭 又將自己嘅技術令到 利是封 無得屢屢喺高球跳殺得手,基本上呢方面做得好好,利是封 喺鬥小球之下都無咩優勢。石頭 今年又背靠背進入決賽

08 男子雙打 梁偉鏗 / 王昶 [2] VS Astrup / Rasmussen [4]
呢個對陣對上一次已經係世錦賽嘅四強賽,嗰次我覺得 梁王 莫名奇妙地輸左比賽,然後 戲精 就一直神勇表現,各個 500 賽冠軍同埋高級賽四強。所以呢次算係 戲精 神勇後第一次對決。喺世錦賽之前嘅對決 梁王 用返自己一貫嘅前封後殺已經令到 戲精 無曬辦法,除左開局嘅不停喺網前搶到球之後 梁王 就用高球分兩邊成功擺脫,所以去到最後 戲精 都無機會。同埋尋日 戲精 打 飛毛腿 都非常激烈,飛毛腿 決勝局 13:20 之前追至 20 平 可能都有少少影響左呢場比賽嘅信心

09 男子單打 Antonsen [4] VS Kunlavut [8]
第一局至第二局中段,肥昆 都係有啲唔夠打嘅感覺,唔夠打在於當起高球時,因為 AA 身高較高,佢一時下壓一時真殺球分兩邊殺,就令到本來防守唔錯嘅 肥昆 都會救得好吃力。然後當有分球嘅時候,AA 就會嘗試攔截再加速,導致 肥昆 唔可以打到自己嘅節奏。但第二局尾段係好突然地 AA 嘅注意力唔集中比 肥昆 機會,肥昆 20:19 嘅加速度快到,AA 關鍵分啲步伐亂曬。不過 肥昆 決勝局難左啲,就算試圖用左好多辦法 (但都創造唔到比自己嘅優勢球,反倒有啲分失左喺自己身上),但 AA 返到去第一局咁高球就下壓或殺,然後來回球平網分大對角,前場主動做一啲搓球變化,都好快搵到空檔,所以整場比賽黎講 AA 嘅發揮本來係可以贏得快啲

11:00PM 第十場仲未出場

10 男子雙打 萬煒聰 / 鄭凱文 VS Gutama / Isfahani
始終兩隊都唔係種子,水平同頂級男雙真係差好遠,好容易一兩板就會失誤。第一局嘅關鍵分都係鬥心態唔穩定,機會球都係失誤或者漏空檔,所以比賽唔太好睇

2024 巴黎奧運會 目前種子排名 [截至 2024/06/08]

*奧運前夕剩下計分比賽*
印尼公開賽 [1000] [正進行中]
澳洲公開賽 [500] [排名排前奧運資格的參賽球員有 : Jonatan、奈良岡功大、Ginting、Prannoy、李梓嘉、西本拳太、駱建佑、周天成、山口茜、大堀彩、松山奈未 / 志田千陽、鄧俊文 / 謝影雪 參加]
美國公開賽 [300] [排名排前奧運資格的參賽球員只有 張蓓雯 參加]
加拿大公開賽 [500] [排名排前奧運資格的參賽球員有 : Axelsen、Antonsen、奈良岡功大、西本拳太、Sen、張蓓雯、Astrup / Rasmussen、松本麻佑 / 永原和可那、Christiansen / Boje 參加]

男子單打,只顯示獲資格的前十五名
[1] 石宇奇 [中國] 98215 + 2400 = 100615 [7800] *晉級決賽
2. Axelsen [丹麥] 93870 [6600]
3. Jonatan [印尼] 89447 [4320]
4. Antonsen [丹麥] 84081 + 5160 = 89241 [5040] *晉級決賽
5. 奈良岡功大 [日本] 82497 [6600]
6. 李詩灃 [中國] 78596 + 3600 = 82196 [4800]
7. Kunlavut [泰國] 73908 + 3600 = 77508 [4800]
8. 李梓嘉 [馬來西亞] 75116 + 550 = 75666 [6050]
[9] Ginting [印尼] 70485 [6050]
10. 駱建佑 [新加坡] 65193 [5200]
11. 周天成 [中華台北] 64567 [5040]
12. 西本拳太 [日本] 64372 [4800]
13. Prannoy [印度] 62102 [3600]
14. 李卓耀 [香港] 58219 [4320]
15. Sen [印度] 51568 + 3850 = 55418 [2750]

女子單打,只顯示獲資格的前十三名
[1] 安洗瑩 [南韓] 111417 + 1800 = 113217 [8400] *晉級決賽
[2] 陳雨菲 [中國] 100682 + 1800 = 102482 [8400] *晉級決賽
[3] 戴資穎 [中華台北] 92221 [7700]
[4] Marin [西班牙] 86436 + 2350 = 88786 [6050]
[5] 山口茜 [日本] 83277 [6050]
[6] 何冰嬌 [中國] 74318 + 550 = 74868 [6050]
[7] Tunjung [印尼] 73682 [6600]
8. 張蓓雯 [美國] 62026 [4800]
9. 大堀彩 [日本] 60907 + 480 = 61387 [4320]
10. Sindhu [印度] 59782 [4320]
11. Katethong [泰國] 56864 + 950 = 57814  [3850]
12. 金佳恩 [南韓] 57140 [4800]
13. 楊佳敏 [新加坡] 51850 [3600]

男子雙打,只顯示獲資格的前五名
[1] 梁偉鏗 / 王昶 [中國] 94518 + 5400 = 99918 [4800] *晉級決賽
2. Rankireddy / Shetty [印度] 93720 [6050]
3. Astrup / Rasmussen [丹麥] 91553 + 700 = 92553 [7700]
[4] 姜敏赫 / 徐承宰 [南韓] 89735 [6050]
5. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞] 88515 [6600]

女子雙打,種子排位確定
[1] 陳清晨 / 賈一凡 [中國] 112556 + 1000 = 113556 [9200] *晉級決賽
[2] 白荷娜 / 李紹希 [南韓] 93666 + 4150 = 97816 [6050] *晉級決賽
[3] 劉聖書 / 譚寧 [中國] 90696 + 700 = 91396 [7700]
[4] 松山奈未 / 志田千陽 [日本] 89225 [6600]

混合雙打,種子排位確定
[1] 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國] 105150 + 1800 = 106950 [8400] *晉級決賽
[2] 馮彥哲 / 黃東萍 [中國] 94900 [7700]
[3] 徐承宰 / 蔡侑玎 [南韓] 93100 [7000]
[4] 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本] 88320 [6420]

* 印尼公開賽晉級者
[] 確定為奧運會種子,[1] 為一號,[2] 為二號,如此類推

2024 印尼羽毛球公開賽 [1000] 總決賽 對陣 及 賽程賽果 [6.9]

13:10 混合雙打 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] VS 蔣振邦 / 魏雅欣 [5]
14:00 女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 [1] VS 白荷娜 / 李紹希 [2]
15:00 女子單打 安洗瑩 [1] VS 陳雨菲 [2]
16:00 男子單打 石宇奇 [2] VS Antonsen [4]
17:00 男子雙打 梁偉鏗 / 王昶 [2] VS 萬煒聰 / 鄭凱文