返回列表 發帖
2014 CBM 年度總選

年度新人 : 小塵埃

而家有請頒發年度卓越歌手嘅嘉賓,吳雨霏!

首先多謝 CBM,um … 我真係無諗到會搵我做頒獎嘉賓,um… 今日我係頒年度卓越歌手,um … 卓越歌手嘅候選歌手必須係2010-2013 嘅新人,因為喺香港太多一碟歌手,所以呢 um … 個獎係想鼓勵新生代歌手,希望佢地嘅作品可以 um … (高呼)讓世界豔羨 !

即刻睇下入圍名單 !

年度卓越歌手
Fabel (競選歌曲 : 不生不死/自戀自在)
黃浩琳 (競選歌曲 : 凡星/小窩居)
林奕匡 (競選歌曲 : 高山低谷/I see you everywhere)
連詩雅 (競選歌曲 : 只要和你在一起/水星逆行)
林欣彤 (競選歌曲 : 食物鏈/光源)

喺呢個急速嘅社會裡面
有時真係連自己都唔太清楚自己做緊 D 咩
有時會唔開心
有時會自卑

但係 既是有力挺起胸膛即管好好作反
我地仲好年青
未走到盡頭
仲有好大嘅路要走
好多野唔需要怕
放膽去做啦

年度卓越歌手 : Fabel

mag?
Wonders 發表於 2015-1-3 15:52

我作完都覺得好似 mag
唔理咁多
淨係估shigabb
ed8671ed 發表於 2015-1-3 15:54

雅妺

好啦 , 到表演嘉賓出場 !

嘩你個RANGE 咁大既 10 都仲有 XDDD
kwanie 發表於 2015-1-3 15:58

啱啱 del 漏左個等號
自戀自在正正子
nicholashin 發表於 2015-1-3 15:58

想問肥寶係咪又要派jimmy領獎+用女聲演繹自戀自在
ed8671ed 發表於 2015-1-3 16:03

Fabel + 盧巧音 比面出席

Mag 拎唔到都肯表演

Kary 幫我頒左獎 梗係比時間佢唱歌啦

小明係嘉賓咋?
thm 發表於 2015-1-3 16:08

唔好嬲嬲啦 , 佢仲競選唱作人

有請 胡琳、方皓玟同林欣彤頒發以下三個獎項 !

最佳作曲
Jimmy Fung - 不生不死
黃浩琳 - 凡星
王菀之 - 天堂有路
盧凱彤 - Do You Love Me
林奕匡 - 高山低谷

最佳作詞
黃偉文 - 青春常駐
鍾一匡 / 鍾一諾 - 時代的顛覆者
林夕 - 致少年時代
周耀輝 - 模特
林夕 / pan - 撐起雨傘

最佳編曲
GayBird - 太平山下
T-Ma - Contagious
馮翰銘 - 天堂有路
荒井壯一郎 / 李榮浩 - Do You Love Me
馮翰銘 - 我們他們

最佳作曲 : 盧凱彤 - Do You Love Me

最佳填詞 : 鍾一匡 / 鍾一諾 - 時代的顛覆者

最佳編曲 : 馮翰銘 - 我們他們

唔知係咪大家心水

好啦 , 又到表演嘉賓出場 !

有請 林二汶 連詩雅 頒發最佳 MV 以及年度唱作歌手

二汶: 大家好,我係二汶
Shiga: 大家好,我係 Shiga,首先睇左最佳 MV 嘅候選名單先

最佳 MV
陳奕迅 - 你給我聽好
Project Ace - 星期六晚
Yukilovey - 謝謝你的殘忍
RubberBand - 你和我
胡琳 - 金色之夏

其實星期六晚個mv做得好有心
nicholashin 發表於 2015-1-3 16:25

我都係咁話

最佳 MV :
RubberBand - 你和我

二汶: Shiga,以下五強嘅唱作歌手,有無同你合作過嘅呢 ?
Shiga: 舊年拉闊同小明合作,仲有我嘅出道作 灰伯爵的忌廉睱想 係師兄大同寫比我嘎,多謝小明,多謝師兄,咁你呢 ?
二汶: 前年拉闊同Ivana合作啦,仲有李榮浩呀,今年我嘅 Do You Love Me 同埋 最後 佢有份幫我做嘎,所以我都係多謝佢地 !
Shiga: 咁究竟得獎嘅係同我合作過嘅,定同你合作過嘅,定我地兩個都無合作過嘅綺貞老師呢 ?
二汶: 先睇候選名單 !

年度唱作歌手
陳綺貞 (競選歌曲 : 雨水一盒/流浪者之歌/偶然與巧合)
方大同 (競選歌曲 : 危險世界/特別的人/黑白灰)
方皓玟 (競選歌曲 : TMD/Dt’z it/分手總約在雨天)
李榮浩 (競選歌曲 : 模特/李白/喜劇之王)
王菀之 (競選歌曲 : 天堂有路/好時辰/我們他們)

監製呢?
thm 發表於 2015-1-3 16:27

唔識評

年度唱作歌手

XXX: 係同我合作過嘅,其實你都可以話出道好多年啦,其實你把聲咁好聽,點解可以甘心做 10 年幕後,不過如果你無呢10年,相信你都唔會有咁強嘅音樂造詣,恭喜你 !

年度唱作歌手 : 李榮浩

有請 官恩娜 同 頒發年度歌曲 !

大家好,我係 Ella 呀,今年我都有十年啦 ! 雖然對我好重要嘅一年未能夠入圍係有D遺憾,不過我會繼續努力,希望大家繼續支持我 ! 今年好多好歌,有感人嘅,有反思嘅,亦都有直接帶出社會現況嘅,今年邊可以突圍而出呢 ? 先睇候選名單 !

年度歌曲
RubberBand - 坦白
張敬軒 - 青春常駐
林奕匡 - 高山低谷
古巨基 - 致少年時代
AGA - 一

要成功
就必先經過磨練
那怕失去時間
那怕失去青春
雖然現時社會上呢句野可能未必適合
不過無野係唔得嘅
要坐最前必先挫折,來試多一次 !
成功嘅開始係要認清自己,知道自己做緊 D 咩 !

李榮浩
nicholashin 發表於 2015-1-3 16:33

榮浩bb 非常雀躍
Wonders 發表於 2015-1-3 16:34

佢喺其他頒獎禮未有獎 呢到要比

坦白?
nicholashin 發表於 2015-1-3 16:35

就算今日成功走到高山都唔代表以後會成功
最重要係 不要因為走得太遠而忘記為什麼出發

就算今日唔成功落到低谷都唔代表以後會唔成功
做人真係難
但係無呢 D 高低起跌
你唔會對自己坦白
你唔會收收埋埋
你會走出獨家村
去尋找光源
唔期望做到讓世界豔羨
只要做到意志的勝利
就可以了
Come On !
漏左一段

年度歌曲 林奕匡 - 高山低谷

有請 薛凱琪 同 頒發年度專輯 !

Hello,我係呀 fi,今日好開心同大家頒獎 ! 今年我都有十年啦 ! 多謝 Paco ! 呀,大家投左票呀,快 D 投我呀 ! 唔知講咩啦,投我呀 ! 投我呀 ! (已經截票 , 謝謝大家嘅參與)

先睇候選名單 !

年度專輯
RubberBand - Frank
方大同 - 危險世界
李榮浩 - 模特
藍奕邦 - 撫愛
謝安琪 - Kontinue

年度專輯

呢隻碟唔算好襟聽,但係好鐘意個編排,歌與歌之間嘅純音樂令到歌與歌可以緊扣到,而且有個好完整嘅感覺 !

年度專輯  方大同 - 危險世界
全碟監製:方大同 / Derrick Sepnio

CBM 上榜歌
上榜歌曲 : 小方
冠軍歌曲 : 危險世界 / 特別的人 / 黑白灰

曲目
1. Welcome (純音樂)
2. 危險世界
3. Peace (Feat. Tia Ray)
4. 小方
5. Soundcheck (純音樂)
6. 黑白灰
7. 桃花運
8. 特別的人
9. Weather Report (純音樂)
10. 天氣先生
11. 楓葉做的風鈴
12. Boarding (純音樂)
13. 巴黎
14. 愛不來 (Feat. 葛仲珊)
15. 殭屍
16. Lights Up
17. 純音樂

大同?其實一睇個TAG係諗起MORPH
akk 發表於 2015-1-3 16:44

軒仔無 3 首派台 無得入圍

漏左句 Fi : !!!!! 我好開心呀 !!!!! 方大同 !!!!!

跟住有請頒發年度組合嘅頒獎嘉賓 張敬軒 !!!

年度組合
C AllStar (競選歌曲 : 時日如飛/家書/SuperStar)
RubberBand (競選歌曲 : 成長說明書/坦白/放)
鍾氏兄弟 (競選歌曲 : 時代的顛覆者/瑪門/說不出的未來)
小塵埃 (競選歌曲 : 我愛京達卡/慢活/這感覺)
Blaster (競選歌曲 : 外遊尋味/N車/框框之下)

軒仔 : 對自己嘅坦白,對屋企人嘅坦白,對城市嘅坦白,對世界嘅坦白,放低一切名利,一切擁抱呢個世界嘅愛,可以生存喺地球村裡面,都係希望大家都有自由嘅愛,We are One!

今年咁多頒獎禮都頒比你地,呢到無可能唔比你地 !!! 上黎拎你地第 3 個年度組合啦 !

fifi你想多謝paco定pakho

khalil
ed8671ed 發表於 2015-1-3 16:46

串左字比你發現

RubberBand (競選歌曲 : 成長說明書/坦白/放)

2014 年 RubberBand 派台作: 成長說明書 / We are One / 坦白 / 放 / 前面尚有一萬里 / 語言藝術 / 你和我 / 瞬間看地球

CBM 上榜歌
上榜歌曲 : 放 / 前面尚有一萬里 / 語言藝術 / 你和我
冠軍歌曲 : 成長說明書 / We are One / 坦白 / 瞬間看地球

跟住有請頒發年度男歌手嘅頒獎嘉賓 楊千嬅 !

年度男歌手
方大同 (競選歌曲 : 危險世界/特別的人/黑白灰)
林奕匡 (競選歌曲 : 高山低谷/I see you Everywhere/頌讚詩)
李榮浩 (競選歌曲 : 模特/李白/喜劇之王)
許志安 (競選歌曲 : 流淚行勝利道/新天地/如初)
藍奕邦 (競選歌曲 : 戀人/孔雀開屏/說再見的對象)

Fa: 其實今年未見你喺其他頒獎禮拎到男金,十年前我同你去競爭一個大獎,最後比你拎左,十年後同樣個大獎又係你拎,其實我好開心,因為我可以同呢位做歌咁認真嘅歌手去競爭,今年我好榮幸可以頒呢個獎比你,今年誠意口碑十足,今年你值得拎 !

Phil組合五強同某歌評page一樣 xd
nicholashin 發表於 2015-1-3 16:54

係 wo 不過 C AllStar 係我嘅今年 no.5 炸

年度男歌手
許志安 (競選歌曲 : 流淚行勝利道/新天地/如初)
2014 年 許志安 派台作: 你是你 / 流淚行勝利道 / 新天地 / 如初

CBM 上榜歌
上榜歌曲 : 流淚行勝利道 / 如初
冠軍歌曲 : 新天地

跟住有請頒發年度女歌手嘅頒獎嘉賓 林憶蓮 !!!

大家好,我係憶蓮,今日黎頒女歌手獎,成日有記者問我,現今邊個女歌手係你接班人,個個都問係咪 kary 呀 ? 講真其實係無嘅,而家每個女歌手都好有特色,根本唔需要去參考邊個歌手去做,希望大家鼓勵下佢地,支持下佢地,咁香港樂壇先會進步 !

先睇候選名單 !

年度女歌手
陳綺貞 (競選歌曲 : 雨水一盒/流浪者之歌/偶然與巧合)
吳雨霏 (競選歌曲 : 逆轉/豔羨/一千個假想結局)
王菀之 (競選歌曲 : 天堂有路/好時辰/我們他們)
林二汶 (競選歌曲 : Do You Love Me/最幸運的人/最後)
謝安琪 (競選歌曲 : 勢不兩立/獨家村/家明)

憶蓮 : 其實今年我好開心可以幫霏霏做歌,我希望你會拎到 !

呢位歌手都出道好多好多年,好有藝術天份嘅歌手,其實你可以有更高嘅成就,只可惜呢到係香港 ……

年度女歌手 : 王菀之 (競選歌曲 : 天堂有路/好時辰/我們他們)

2014 年 王菀之 派台作: 天堂有路 / 好時辰 / 不再說分手 / Shower Song / 我們他們

CBM 上榜歌
上榜歌曲 : 不再說分手 / 我們他們
冠軍歌曲 : 天堂有路 / 好時辰

你既頒獎嘉賓都揀得好有心思,同得獎者都有少少關係,特別係 Fa,完全想像到佢講果段台詞既語氣 ...
powerful 發表於 2015-1-3 17:05

多謝 but 憶蓮頒比 Ivana

係咪二汶?
應該冇咁正路係ivana
ed8671ed 發表於 2015-1-3 17:06

就係美之

接住係邀請大家投選嘅獎項,首先發表我最喜愛的新人,新人會由第二位開始公布,第二位係無獎嘅,大家可以估下嘎!

小道消息話一眾霏粉失望離場 咁咪差唔多全場走曬?
nicholashin 發表於 2015-1-3 17:09

好似無入過場

我最喜愛的新人

2nd round rank 1st round rank
1 1
2 2
3 4
4 5
5 3

我最喜愛的新人 第二位  鄭俊弘
(1st round: 38 票 35%  2nd round: 25 票 24%)

但係 Fred 話唔舒服唔唱啦, 我地請第三位 Yukilovey 上黎 !!!!!!!!!!!!

我最喜愛的新人 小塵埃
(1st round: 50 票 46%  2nd round: 43 票 41%)

雙料新人 !!!

我最喜愛的男歌手 , 由第一位公布

2nd round rank1st round rank

我最喜愛的男歌手 張敬軒
(1st round: 71 票 66%  2nd round: 48 票 46%)

第二位 大家可以估下 !!!

無人估 我今日見到美匡

我最喜愛的男歌手 第二位 林奕匡
(1st round: 39 票 36%  2nd round: 19 票 18%)