返回列表 發帖

2017 - 2018 女排意大利盃 準決賽

02.17 22:30 Conegliano 3 : 0 Busto Arsizio (25:16 27:25 30:28)
第 1 局 - 4 : 8 | 16 : 11 | 25 : 16 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 7 | 14 : 16 | 27 : 25 | 2 : 0
第 3 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 30 : 28 | 3 : 0

首發
Conegliano
大主 - 2. Bricio | 小主 - 15. Hill
大副 - 9. Melandri | 小副 - 11. Danesi
接應 - 13. Fabris
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

Busto Arsizio
大主 - 14. Bartsch | 小主 - 6. Gennari
大副 - 2. Stufi | 小副 - 15. Berti
接應 - 13. Diouf
二傳 - 8. Orro
自由人 - 5. Spirito

Conegliano 1.16 : 4.50 Busto Arsizio
3:0 - 2.37 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 5.50
0:3 - 17.00 | 1:3 - 13.00 | 2:3 - 9.50

第二局 Busto 多好嘅機會呀
真係贏唔到
Wolosz 單手起球比 Bricio 非常精彩
細節方面科內真係更勝 Busto 一籌 !

麵包跳  我鍾意呢個term
進攻多次被攔死/撐起 不過進攻多咗手法
但防守依然黑洞

睇嚟得N ...
stopzi 發表於 2018-2-18 00:13
哈哈 呢個都係人地改嘅 好適合形容佢呢種有身高無彈跳嘅邊攻
成也 Diouf 敗也 Diouf 二三局有個反擊機會球比佢打佢都打失左
結果科內三局都係落後幾分情況下成功逆轉,恭喜科內
Monza 近排勢頭都好勁,可惜而家真係好攰,聽日先睇 !

2017 - 2018 女排意大利盃 準決賽

02.18 01:00 Novara 3 : 2 Monza (27:25 27:29 20:25 25:19 15:13)
第 1 局 - 8 : 5 | 14 : 16 | 27 : 25 | 1 : 0
第 2 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 27 : 29 | 1 : 1
第 3 局 - 6 : 8 | 12 : 16 | 20 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 5 | 16 : 13 | 25 : 19 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 2 | 10 : 6 | 15 : 13 | 3 : 2

首發
Novara
大主 - 4. Plak | 小主 - 12. Piccinini
大副 - 5. Gibbemeyer | 小副 - 10. Chirichella
接應 - 18. Egonu
二傳 - 8. Skorupa
自由人 - 11. Sansonna

Monza
大主 - 15. Havelkova | 小主 - 10. Begic
大副 - 6. Dixon | 小副 - 7. Devetag
接應 - 1. Ortolani
二傳 - 12. Hancock
自由人 - 3. Arcangeli

Novara 1.28 : 3.50 Monza
3:0 - 2.62 | 3:1 - 3.50 | 3:2 - 5.00
0:3 - 11.00 | 1:3 - 9.50 | 2:3 - 8.00

2017 - 2018 女排意大利盃 準決賽 賽果

02.17 22:30 Conegliano 3 : 0 Busto Arsizio  (25:16 27:25 30:28)
02.18 01:00 Novara 3 : 2 Monza       (27:25 27:29 20:25 25:19 15:13)

法甲第十八輪
Tourcoing 主場 1 比 3 輸比排名最後嘅 Toulouse
24:26 17:25 25:21 20:25
法甲排名降至第 5 位 NO !!!

Novara 同 Monza 打得相當激烈
Egonu 35 分 ! Plak 20 分 ! Ortolani 28 分 !
感覺打得幾好睇 ! 遲 D 睇返 !
恭喜 Novara 入到決賽

決賽無意外地都係 科內 同 Novara 之爭
今個賽季已經交手 3 次 , 後面相信都會有好多對決機會
前 3 次嘅對決係咁樣嘅

11.02 意大利超級盃 Novara 3 : 2 Conegliano
12.10 意甲聯賽常規賽 Novara 2 : 3 Conegliano
12.14 歐冠小組賽 Conegliano 3 : 1 Novara
02.19 意大利盃 中立場 - Bologna
02.28 歐冠小組賽 主隊 - Novara
03.05 意甲聯賽常規賽 主隊 - Conegliano

期待兩隊精彩對決

有無重溫
Ortolani 真係痴線
成班意大利大媽仲打得好好 ...
stopzi 發表於 2018-2-18 10:07
暫時未搵到
呢個職業化嘅好處呀 ! 有資金有投入有市場
球員覺得佢地靠打波都可以有穩定嘅收入,就好願意留低
同時外援嘅加盟可以將隊伍同比賽嘅水平同精彩程度提升
再加上新人可以通過訓練同比賽向老隊員學習
加快佢地嘅成長
意大利喺呢一方面真係咁多聯賽裡面職業化搞得最好 !
可惜就係成日比人爆出拖欠人工,影響形象

土甲聯賽八強席位正式確定
前四名 - Eczacibasi , Vakifbank , Fenerbahce , Galatasaray
後四名 - Bursa , Halkbank , Besiktas , Nilufer Bld

蛇姐 同 Boz 嘅 Seramiksan 無緣晉級
最終排名將留待最後一輪揭曉

2017 - 2018 女排意大利盃 決賽

02.19 03:30 Conegliano 1 : 3 Novara (17:25 25:14 21:25 23:25)
第 1 局 - 8 : 7 | 14 : 16 | 17 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 3 | 16 : 7 | 25 : 14 | 1 : 1
第 3 局 - 5 : 8 | 15 : 16 | 21 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 6 : 8 | 14 : 16 | 23 : 25 | 1 : 3

首發
Conegliano
大主 - 2. Bricio | 小主 - 15. Hill
大副 - 9. Melandri | 小副 - 11. Danesi
接應 - 13. Fabris
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

Novara
大主 - 4. Plak | 小主 - 12. Piccinini
大副 - 5. Gibbemeyer | 小副 - 10. Chirichella

Conegliano 1.57 : 2.25 Novara
3:0 - 4.33 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.50
0:3 - 8.00 | 1:3 - 6.00 | 2:3 - 5.50

恭喜 Novara ! 賽季雙冠軍 !!!

2017 - 2018 土耳其女排甲組聯賽 常規賽 第二十一輪 賽果

02.17 19:00 Galatasaray 2 : 3 Besiktas  (23:25 17:25 25:20 28:26 12:15)
02.17 20:00 Eczacibasi 3 : 0 Bursa    (25:19 25:18 25:19)
02.17 22:00 Vakifbank 3 : 0 Seramiksan (25:17 25:12 25:22)
02.18 19:00 Nilufer Bld 3 : 2 Beylikduzu (25:23 25:21 23:25 14:25 15:10)
02.18 22:00 Canakkale 1 : 3 Fenerbahce (25:27 25:22 23:25 22:25)
02.18 22:00 Ilbank 2 : 3 Halkbank    (19:25 16:25 25:17 25:20 10:15)

2017 - 2018 土耳其女排甲組聯賽 常規賽 第二十一輪 過後排名

Egonu 全場 25 分 , 順利奪得意大利盃 MVP

睇左後兩局 live , Novara 嘅進攻優勢明顯
Egonu 被攔回保護後就傳比 Plak / Enright , 速度快又有力量
好成功咁打亂左科內嘅攔防陣營
而科內今日亦階段性戰術組織有唔流暢嘅情況出現
更突顯左 Novara 嘅進攻發揮
期待下一次兩隊第五度對決

Egonu真係越來越勁,希望世錦賽前她會受傷無緣角逐,否則意粉有她中女就難打了!! ...
universal 發表於 2018-2-19 20:54
你睇你幾黑心 , 新年就咀咒人

而家進行緊歐冠 8 強賽 !
Yenisei VS E 家
Yenisei 有好耐無見嘅 Malykh

恭喜 E 家喺客場取得 8 強首勝
比分係 16:25 26:28 25:23 21:25

2017 - 2018 歐洲女排冠軍聯賽 小組賽 第五輪

02.21 00:00 Galatasaray SK Istanbul 3 : 1 Dinamo Moscow (19:25 25:22 25:15 25:21)
第 1 局 - 7 : 8 | 12 : 16 | 19 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 25 : 22 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 10 | 25 : 15 | 2 : 1
第 4 局 - 6 : 8 | 16 : 9 | 25 : 21 | 3 : 1

首發
Galatasaray
大主 - 18. Rabadzieva | 小主 - 15. Kosheleva
大副 - 8. Jack | 小副 - 14. Ruseva
接應 - 17. Neslihan
二傳 - 11. Alikaya
自由人 - 3. Gizem

Moscow
大主 - 15. Krotkova | 小主 - 6. Shcherban
大副 - 11. Lyubushkina | 小副 - 5. Gendel
接應 - 8. Goncharova
二傳 - 9. Vetrova
自由人 - 2. Talysheva

Galatasaray 1.28 : 3.50 Moscow
3:0 - 2.75 | 3:1 - 3.50 | 3:2 - 5.00
0:3 - 11.00 | 1:3 - 9.00 | 2:3 - 8.00

On9 咁不如全部死晒年年中女拎冠軍啦好無
stopzi 發表於 2018-2-21 00:02
就連小惠心臟有事都仲要強人所難叫人出去打,又侮辱球員教練,講野無證無據無建設性,每場比賽都可以講到去世錦賽,呢條友真係超級智障,好快會有人 bam 左佢架啦

恭喜 GALA 恭喜銀行 一齊小組出線 !
Jack 拎到全場最高嘅 18 分 ! 恭喜恭喜 !!!

02.21 03:00 Grot Budowlani Lodz 0 : 3 VakifBank Istanbul (13:25 22:25 16:25)
第 1 局 - 4 : 8 | 6 : 16 | 13 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 11 | 22 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 3 : 8 | 11 : 16 | 16 : 25 | 0 : 3

首發
VakifBank
大主 - 5. 朱婷 | 小主 - 2. Gozde
大副 - 6. Akman | 小副 - 16. Rasic
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 11. Naz
自由人 - 1. Orge

恭喜銀行歐冠五連勝 !
D 組呢一輪嘅比賽都結束啦 !
銀行 5 勝 0 負 14 分
GALA 4 勝 1 負 12 分
只要喺 GALA 主場拎到 1 分就以第一名出線 !
加油 !!!

俄超早幾日已經結束左季後賽半準決賽第一輪嘅爭奪
兩大勁旅 Dynamo Kazan [1] 同埋 Dynamo Moscow [2] 都喺主場以 3 比 0 完勝對手
排名第 3 嘅 Yenisey 主場 3 比 2 Saratov
排名第 4 嘅 Uralochka 主場 3 比 1 Odintsovo
前 4 種子都獲得首場勝利

半準決賽第二輪嘅比賽將會喺香港時間 3 月 3 至 6 日進行

國際排聯公布 2018 年度國家排球聯賽 女排總決賽東道主係中國

另外
"Nanjing is going to stage the FIV ...
Wonders 發表於 2018-2-22 02:09
一比就比三年,姐係無人想搞啦

02.23 03:30 Igor Gorgonzola Novara 3 : 0 Fenerbahce SK Istanbul (25:23 25:18 25:13)
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 12 | 25 : 23 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 1 | 16 : 11 | 25 : 18 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 9 | 25 : 13 | 3 : 0

首發
Novara

Fenerbahce
大主 - 17. Rihamova | 小主 - 18. Jerkov
大副 - 14. Eda | 小副 - 8. Babat
接應 - 11. Toksoy
二傳 - 13. Nootsara
自由人 - 2. Merve

Novara 1.36 : 3.00 Fenerbahce
3:0 - 3.10 | 3:1 - 3.60 | 3:2 - 4.75
0:3 - 9.50 | 1:3 - 8.00 | 2:3 - 7.00

2017 - 2018 歐洲女排冠軍聯賽 小組賽 第五輪 賽果

02.21 00:00 D Galatasaray SK Istanbul 3 : 1 Dinamo Moscow    (19:25 25:22 25:15 25:21)
02.21 03:00 D Grot Budowlani Lodz 0 : 3 VakifBank Istanbul     (13:25 22:25 16:25)
02.21 03:30 C Vizura Ruma 3 : 0 Maritza Plovdiv           (25:23 25:19 25:14)
02.22 00:00 B Agel Prostejov 0 : 3 Imoco Volley Conegliano     (21:25 21:25 15:25)
02.22 00:00 C Dinamo Kazan 3 : 1 Chemik Police           (24:26 25:16 25:23 25:14)
02.22 03:00 A ASPTT Mulhouse 1 : 3 Volero Zurich          (24:26 25:20 22:25 19:25)
02.23 00:00 A CS Volei Alba Blaj 3 : 1 Developres SkyRes Rzeszow  (25:15 25:16 20:25 25:12)
02.23 03:30 B Igor Gorgonzola Novara 3 : 0 Fenerbahce SK Istanbul (25:23 25:18 25:13)

2017 - 2018 歐洲女排冠軍聯賽 小組賽 第五輪 過後排名
A 組 - 1. CS Volei Alba Blaj - 5 勝 0 負 - 14 [出線] | 2. Volero Zurich - 3 勝 2 負 - 10 ||| 3. ASPTT Mulhouse - 1 勝 4 負 - 3  | 4. Developres SkyRes Rzeszow - 1 勝 4 負 - 3
B 組 - 1. Imoco Volley Conegliano - 5 勝 0 負 - 13 [出線] | 2. Igor Gorgonzola Novara - 4 勝 1 負 - 11 ||| 3. Fenerbahce SK Istanbul - 1 勝 3 負 - 6 | 4. Agel Prostejov - 0 勝 5 負 - 0
C 組 - 1. Dinamo Kazan - 5 勝 0 負 - 15 [出線] ||| 2. Chemik Police - 3 勝 2 負 - 8 | 3. Vizura Ruma - 2 勝 3 負 - 6 | 4. Maritza Plovdiv - 0 勝 5 負 - 1
D 組 - 1. VakifBank Istanbul - 5 勝 0 負 - 14 [出線] | 2. Galatasaray SK Istanbul - 4 勝 1 負 - 12 ||| 3. Dinamo Moscow - 1 勝 4 負 - 4 | 4. Grot Budowlani Lodz - 0 勝 5 負 - 0

歐冠六強嘅七個席位已經喺前一輪決出四席
CS Volei Alba Blaj (ROM)
Imoco Volley Conegliano (ITA)
Dinamo Kazan (RUS)
VakifBank Istanbul (TUR)

最後嘅兩個出線席位由三隊爭奪
Volero Zurich (SUI)
Igor Gorgonzola Novara (ITA)
Galatasaray SK Istanbul (TUR)

歐冠決賽周嘅東道主仲未公布
估計最遲會喺 2 月尾公布
有消息指出 GALA 已經放棄左主辦權 , 需有待證實

2018 南美洲俱樂部錦標賽 完成左小組賽嘅對決

小組賽後排名
A 組 - 1. Minas (BRA) - 2 勝 0 負 - 6 | 2. Regatas Lima (PER) - 1 勝 0 負 - 3 ||| 3. Boca Juniors (ARG) - 0 勝 2 負 - 0
B 組 - 1. Sesc RJ Volei (BRA) - 2 勝 0 負 - 6 | 2. Gimnasia La Plata (ARG) - 1 勝 0 負 - 3 ||| 3. University San Simon (PER) - 0 勝 2 負 - 0

聽朝會進行準決賽嘅爭奪
02.24 04:30 Minas (BRA) VS Gimnasia La Plata (ARG)
02.24 06:30 Sesc RJ Volei (BRA) VS Regatas Lima

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 季後賽 準決賽 第二場

02.24 15:30 江蘇 2 : 3 上海 (25:20 25:23 20:25 16:25 10:15) [勝場大比分 - 1 : 1]
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 20 | 1 : 0
第 2 局 - 4 : 8 | 16 : 14 | 25 : 23 | 2 : 0
第 3 局 - 4 : 8 | 12 : 16 | 20 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 6 : 8 | 15 : 16 | 16 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 2 | 9 : 10 | 10 : 15 | 2 : 3

首發
江蘇
大主 - 2. 張常寧 | 小主 - 15. 李靜
大副 - 10. 姜倩雯 | 小副 - 13. 袁心玥
接應 - 16. 龔翔宇
二傳 - 6. 刁琳宇
自由人 - 8. 陳展

上海
大主 - 10. 金軟景 | 小主 - 9. 楊婕
大副 - 15. 馬蘊雯 | 小副 - 17. 楊舟
接應 - 6. 曾春蕾
二傳 - 18. 米楊
自由人 - 1. 王唯漪

江蘇 1.40 : 2.75 上海
3:0 - 3.50 | 3:1 - 3.60 | 3:2 - 4.50
0:3 - 9.50 | 1:3 - 7.50 | 2:3 - 6.00

恭喜上海
喺客場大逆轉 ! 唔容易
今場都打得幾精彩 , 而且有好多亮點 , 睇埋一間嗰場再講

今日馬蘊雯同張磊打得好好
Nathan 發表於 2018-2-24 17:59
主要係無左米楊喺場上之後 , 大家都打得好好
比卡轮 江苏若第二 没有敢认第一
第四局16:16 被卡9分直接16:25.....
第五局9:4 直接被卡10分 9:14....... ...
youfuqi 發表於 2018-2-24 18:02
我記得決勝局轉場好似係 8 比 5 , 轉完場上海打左個 2 比 10 !
今場兩隊嘅一傳都唔好 , 但最後兩局上海嘅發球都好穩定 , 尤其第五局 , 其實機本上發球無威脅 , 但起碼先保住自己發球嘅機會 , 盡量唔失誤
估唔到江蘇居然一直都接唔好 , 仲要一直卡輪 , 卡到完場小袁都無機會轉到上前排 ...

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 季後賽 準決賽 第二場

02.24 19:30 天津 3 : 0 遼寧 (25:22 25:22 25:21) [勝場大比分 - 2 : 0]
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 11 | 25 : 22 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 25 : 22 | 2 : 0
第 3 局 - 6 : 8 | 14 : 16 | 25 : 21 | 3 : 0

首發
天津
大主 - 1. 李盈瑩 | 小主 - 20. 劉曉彤
大副 - 15. 王媛媛 | 小副 - 6. 王寧
接應 - 7. 楊藝
二傳 - 16. 姚迪
自由人 - 15. 孟子旋

遼寧
大主 - 20. 劉晏含 | 小主 - 10. 段放
大副 - 17. 李瑷彤 | 小副 - 2. 顏妮
接應 - 1. 王美懿
二傳 - 8. 丁霞
自由人 - 15. 宮美子

天津 1.50 : 2.50 遼寧
3:0 - 4.00 | 3:1 - 3.75 | 3:2 - 4.50
0:3 - 8.50 | 1:3 - 6.50 | 2:3 - 6.00

法甲第十九輪
Tourcoing 客場 0 比 3 Nantes
比分係 29:27 25:12 27:25
繼續排喺法甲第五位
仲有三輪比賽 , 希望保住啦

嘩 不得了啦
費內 0 : 2 落後蛇姐隊
第四名競爭真係激烈 !

Seramiksan零封Fenerbahce

早幾日比你燈完真係中 Gala上返第三
Wonders 發表於 2018-2-24 20:16
無呀 我只係希望 GALA 第三炸
費內一打銀行就有十八套戰術 , 所以特別唔想季後賽對費內
當然 GALA 最近越戰越勇 , 都唔好對付
不過費內最近真係好低迷 , 可能半準決賽連打 Bursa 都要輸

2018 南美洲俱樂部錦標賽 準決賽 賽果

02.24 04:30 Minas (BRA) 3 : 0 Gimnasia La Plata (ARG)    (25:14 25:13 25:11)
02.24 06:30 Sesc RJ Volei (BRA) 3 : 0 Regatas Lima (PER)   (25:13 25:8 25:9)

2018 南美洲俱樂部錦標賽
今朝結束左準決賽嘅爭奪 !
最後巴西兩支隊伍 Minas 同 Rexona 會師決賽 !
冠軍會得到 2018 世界女排俱樂部錦標賽 嘅參賽資格 !

兩隊知名球員
Minas - Rosamaria (BRA) , Hooker (USA) , Leia (BRA) , 四川前外援 Newcombe (USA)
Rexona - Gabi (BRA) , Juciely (BRA) , Roberta (BRA) , Fabi (BRA) , Monique (BRA) , Drussyla (BRA)

決賽將會喺香港時間明早 2 點半對決

好認同兩隊都唔會好對付
仲有費內確定入唔到六強 冇埋歐冠壓力
打埋最後一輪小組賽就有時間調 ...
Wonders 發表於 2018-2-24 21:00
唔知費內會唔會爭歐冠主辦權
本來 GALA 話想做東道主 , 但後尾見自己有機入六強 , 而家好似話唔做 , 不過好快就會公布
係囉 , 費內點都好季後賽肯定玩命

遼寧咁樣嘅實力 ... 應該又係好似以前咁後繼無力 , 最後可能排第四 ...

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 季後賽 準決賽 第二場 賽果

02.24 15:30 江蘇 2 : 3 上海  (25:20 25:23 20:25 16:25 10:15)  [勝場大比分 - 1 : 1]
02.24 19:30 天津 3 : 0 遼寧  (25:22 25:22 25:21)        [勝場大比分 - 2 : 0]

上海今場我覺得其實贏得好好彩
雖然欣賞王之騰嘅膽識 , 但臨場應變能力真係唔多掂

第一場嘅比賽上海之所以輸
最大問題出自於米楊嘅傳球唔穩定
有機會嘅球比佢傳到東歪西倒
確實唔應該 ...

第二場其實都有 D 咁嘅問題
今場就係有機會嘅波都傳得太低
有 D 更加無得打 ...
假若第二局米楊嘅傳得高 D
或許第二局就可以贏到

其實一直去到第四局
佢都有咁嘅情況
但王之騰好似都唔覺得佢有問題咁
前面卡輪之後再黎呢一輪唔想重蹈覆轍
終於兩點換三點出黎
換卞雨倩出場
起碼傳波呢部分少個左短板
今日卞雨倩傳得都好穩
好在少女發球輪瘋狂漲分
一直停喺呢一輪
卞雨倩先唔使換走

決勝局其實蔡斌都好清楚
知道小袁係對上海最有威脅嘅
一開輪就放佢喺 4 號位開始打
效果亦都非常好 , 5 比 2 開局

但跟住小袁去左後排
上海呢邊曾曾去左後排
王之騰用兩點換三點
居然出現神奇效果
因為江蘇一直卡喺最弱嘅一輪
而上海輪次當然都無變過
卞雨倩同磊哥就一直喺場上
直至完場

話上海贏得好彩就係因為如果卞雨倩後排三輪打完上前排
王之騰就肯定會再用二換三
咁米楊又會重新上場
肯定又會突然有 D 唔穩定嘅傳波 ...
好彩姐
希望佢下場關鍵波傳得好 D 啦 !

而家上海贏左呢場之後
確定有第四場 , 可以返去上海打 LU !
壓力又去返江蘇到了 !

2017 - 2018 土耳其女排甲組聯賽 常規賽 第二十二輪

02.24 22:30 Bursa 3 : 1 Vakifbank (22:25 25:20 28:26 25:19)
第 1 局 - 8 : 7 | 15 : 16 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 9 | 25 : 20 | 1 : 1
第 3 局 - 6 : 8 | 16 : 15 | 28 : 26 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 25 : 19 | 3 : 1

首發
Bursa
大主 - 7. Fatma | 小主 - 6. Leys
大副 - 5. Ergul | 小副 - 9. Belien
接應 - 14. Nikolova
二傳 - 11. Nilay
自由人 - 2. Aylin

Vakifbank
大主 - 5. 朱婷 | 小主 - 2. Gozde
大副 - 6. Akman | 小副 - 16. Rasic
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 11. Naz
自由人 - 1. Orge

Bursa 6.00 : 1.11 Vakifbank
3:0 - 23.00 | 3:1 - 17.00 | 3:2 - 12.00
0:3 - 2.00 | 1:3 - 3.10 | 2:3 - 6.00

最近朱朱又打返大主
估計去到尾都應該係打呢個位

點解上海江蘇更似打決賽
Stanley 發表於 2018-2-25 00:04
最衰都係江蘇
喺常規賽比天津雙殺 , 最後只可以爭到第四
仲諗住最後決賽七場四勝可以睇到上海江蘇

不過江蘇唔係第四就無袁心玥
實力又爭一截
不過我仍然支持上海因為有kim
不過上海二傳係敗筆 ...
Stanley 發表於 2018-2-25 09:20
咁又係 , 可能成個格局就唔同曬
81 同江蘇關係好 , 肯定搶到寶寶 , 遼寧又同人搶就難 D 啦 ...
我都支持金哥同曾曾 ! 同埋都比較支持一 D 高投入嘅球隊

2017 - 2018 意大利女排甲組聯賽 常規賽 第二十輪

02.25 03:30 Novara 3 : 1 Monza (25:16 25:15 22:25 25:19)
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 8 | 25 : 16 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 3 | 16 : 8 | 25 : 15 | 2 : 0
第 3 局 - 3 : 8 | 16 : 14 | 22 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 5 | 16 : 9 | 25 : 19 | 3 : 1

首發
Novara

Monza
大主 - 15. Havelkova | 小主 - 10. Begic
大副 - 6. Dixon | 小副 - 7. Devetag
接應 - 1. Ortolani
二傳 - 12. Hancock
自由人 - 3. Arcangeli

Novara 1.30 : 3.40 Monza
3:0 - 3.00 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 4.75
0:3 - 12.00 | 1:3 - 8.50 | 2:3 - 7.00

2018 南美洲俱樂部錦標賽 決賽 賽果

02.25 02:30 Minas 3 : 2 Sesc RJ Volei (25:23 22:25 25:23 15:25 15:9)

2018 南美洲俱樂部錦標賽決賽
主場之利嘅 Minas 以 3 比 2 戰勝衛冕冠軍 Sesc !
Sesc 無緣四連冠

呢個比賽舉辦左 10 屆
10 屆都係由巴西球隊奪得冠軍
而 Minas 就係第 5 支喺呢個比賽加冕嘅隊伍
Minas 亦因此獲得今年年尾嘅 2018 世界俱樂部錦標賽 嘅參賽資格

截至現時為止已經有 3 隊入圍
主辦球隊 - 浙江嘉善西塘古鎮 (CHN)
2017 亞洲俱樂部錦標賽 冠軍 - Supreme Chonburi (THA)
2018 南美洲俱樂部錦標賽 冠軍 - Minas Tenis Clube (BRA)

覺得上海入王娜好過楊舟
不過楊舟表現都過得去
而家問題係米揚傳球節奏感同穩定性都好差
攻手發唔到力
難 ...
Stanley 發表於 2018-2-25 11:39
我諗買人都好少會考慮二傳 , 因為新二傳需要同攻手重新配合 , 除非主二傳真係太差
雖然王娜真係穩陣過米楊 , 睇米楊嘅傳球真係睇到一額汗 ...
我記得當時佢喺天津應該係閨女自己一傳接飛 , 但到頭來就怪佢傳球唔好 , 當時佢嘅傳球應該都算 ok 吧 , 已經無咩印象 ...

江蘇引入李靜之後 , 小刁傳嘅波就要有一定速度
唔可以好似之前咁 , 傳到高一高比攻手打
奈何感覺都係有點慢
不過佢嘅分配球一直係佢嘅優點 , 傳得都合理嘅

對 , 上海比江蘇好嘅係佢嘅防反能力
防守好有水準 , 而且高質量嘅防守之後可以打到戰術反擊
所以成個攔防可以再加強一下
特別可以喺小袁呢一點可以再有更多嘅佈置 !
四川山東江蘇八一互片
四隊都各有喜好
江蘇有張晨
山東有一仔,劉濛
四川有楊光,里晏
八一有唐川航 ...
Stanley 發表於 2018-2-25 11:44
呢一輪都幾期待會打成點
首先北汽上海都會為第一而努力
3 至 7 名嘅隊伍都會為爭入 4 強而努力
特別係山東四川呢場 , 都不容有失
浙江雖未有勝場 , 但都有衝擊力 , 如果深圳可以全取 3 分 , 咁樣可能要去到最後一輪先知道邊隊入圍

我覺得李靜對住上海嘅兩個副攻都有一定突破能力
Stanley 發表於 2018-2-25 16:43
是的 , 不過以尋日嘅情況黎睇 , 上海用發球壓制佢 , 佢嘅進攻就打得有 D 吃力

2017 - 2018 中國男排超級聯賽 常規賽 第十九輪 賽果

02.25 15:30 上海 3 : 0 江蘇  (25:18 27:25 25:23)
02.25 15:30 八一 3 : 1 北汽  (25:22 22:25 29:27 25:21)
02.25 15:30 山東 1 : 3 四川  (25:19 15:25 14:25 19:25)
02.25 19:00 浙江 2 : 3 深圳  (23:25 25:20 17:25 25:18 7:15)

2017 - 2018 中國男排超級聯賽 常規賽 第十九輪 過後排名
1. 上海金色年華 - 10 勝 1 負 - 29 [出線]
2. 北京汽車 - 10 勝 1 負 - 29 [出線]
3. 八一盈冠 - 6 勝 5 負 - 15
4. 江蘇南京廣電貓貓 - 5 勝 6 負 - 16
5. 四川 - 5 勝 6 負 - 15
6. 廣東深圳國體 - 4 勝 7 負 - 12
7. 山東體彩 - 4 勝 7 負 - 11
8. 浙江體彩 - 0 勝 11 負 - 5 [出局]

北汽呢輪用左半替補陣輸比八一之後
就變左同上海一樣 10 勝 1 負 29 分
下一輪兩隊直接對話 !!!

下一輪
上海 [1] VS 北汽 [2]