返回列表 發帖
2015音樂公民頒獎典禮

音樂公民推介普通話歌手
李榮浩
推介歌曲:落俗
五大歌曲:喜劇之王

----------- ...
lms+spray 發表於 2016-1-30 20:59
美浩仲有獎 !!!

入場
kevinlai1621 發表於 2016-1-30 21:08

荃荃仲補緊妝喔

金草莓音樂大賞2015

我最討厭的十大粵語歌曲
[排名不分先後]

第七首
你最重要- ...
ed8671ed 發表於 2016-1-30 21:10
身為祖粉嘅我簡直不能接受

金草莓音樂大賞2015

我最討厭的十大粵語歌曲
[排名不分先後]

第九首
華麗轉身-汪明荃

愛荃  ...
ed8671ed 發表於 2016-1-30 21:20
Don't Beat The Kids !!!
外面的世界 !!!
我最騎呢 !!!

好彩銀河喺CHH好多人投5分
唔係呢 隨時2首入十大

干干脆脆嗰位呢 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-30 21:25
國語獎呀嗎

金草莓音樂大賞2015

yeah yeah yeah !!! 唔該曬 EEEEEEEEEEDDDDDDDDD !!! 我係 MC 陳呀 ! HELLO !!! 黎到我最討厭的新人, 呢個奬嘅投票名單係經過我地揀選嘅, 只要難聽就會入選名單嘎啦 ! 黎啦 !

我最討厭的新人 銅奬
恭喜藍奕邦嘅哥哥

我最討厭的新人 銀奬
佢地係咪無 2ND PLUG ??? 想 1 PLUG 玩成世 ???

我最討厭的新人 金奬
我諗都係因為主要係 CM 人投, 所以成為我最討厭的新人
但喺 2015, 佢嘅作品唔差嘎
喺到希望 hkwilliamsiu 退出 CM, thanks

金草莓音樂大賞2015

我最討厭的新人 銅奬 男人幫

我最討厭的新人 銀奬 FFx

我最討厭的新人 金奬 吳業坤

金草莓音樂大賞2015

黎到小圈子評選獎項 !!! 小圈子評選有十個獎項, 而家會頒其中五個 !

最爛歌曲 MV 提名名單
舞大舞細 - 詹瑞文
外面的世界 - 新青年理髮廳
Don't Beat The Kids - 顏福偉
Sugar Baby - FFx
我最騎呢 - 蜥蝪仔曾德華 Feat. 程芷渝

呢首歌係一個教材, 話比大家聽用最少的資金賺最多的錢, 錢我就唔知賺左幾多啦, 但你睇佢三百萬點擊, 之後仲要有咩繼續努力演唱會, 無點賺都唔蝕啦 !

金草莓音樂大賞2015

最爛歌曲 MV
Sugar Baby - FFx

啦唔好以為肯定無人去佢個繼續努力演唱會, 有架 ! 你睇下呢個 post, 有人係咁推 post support 架 !

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10099&extra=page%3D2

跟住係最爛嘅曲詞編監, 喺呢 4 項嘅提名名單, 你會見到黎黎去去都有嗰幾首, 原因實在太爛, 爛到大家都明點解咁爛, 先係最爛旋律 !

最爛旋律 提名名單
譚詠麟 - 你最重要
馬永齡 - Don't Beat The Kids
Percy Wong - Can't Stop Peeping
天仔 / Label Li - 我最騎呢
雷頌德 - Let's Celebrate

如果我地舊年有頒獎禮, 呢首應該會冧莊 !

我啱啱唔記得咗男人幫有獎 諗咗好耐邊個 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-30 21:35
諗諗下突然諗到男人幫藍奕邦
佢哋嚟我大學表演,重好識搞氣氛(i.e. 自high)o架!!!
lms+spray 發表於 2016-1-30 21:38
係咪好正好好聽先

金草莓音樂大賞2015

最爛旋律
Percy Wong - Can't Stop Peeping

最爛填詞 提名名單
新青年理髮廳 - 外面的世界
林敏驄 - Don't Beat The Kids
Selina @ Redholic - Sugar Baby
Label Li - 我最騎呢

呢份詞真係完全唔知想點, 講茄喱啡應該好多野講, 點解要茄茄茄茄茄茄騎呢 ???

金草莓音樂大賞2015

最爛填詞
Label Li - 我最騎呢

最爛編曲 提名名單
D T @ Redholic - Sugar Baby
東林 - Can't Stop Peeping
許笑榮 - 魔髮

因為呢首歌太恐佈, sor 聽完首歌一次真係覺得極度不安

早知當初決定頒金銀銅+2首優異獎啦
首首都咁值
ed8671ed 發表於 2016-1-30 21:49
詹 sir 李逸朗 我是誰 英皇群星 等等都好慘

金草莓音樂大賞2015

恭喜你呀, 請留步呀 ! 你連中兩元呀 !

最爛編曲

最爛單曲製作 提名名單
D T @ Redholic - Sugar Baby
梁奕藍 - 干干脆脆

拎個乜都無做過後期嘅歌黎 plug, 監製你係掂嘅 !

音樂公民推介作曲人
林奕匡

精選作品:別來無恙

------------------------------ ...
lms+spray 發表於 2016-1-30 21:52
karen & Juno ???

金草莓音樂大賞2015

最爛單曲製作
梁奕藍 - 干干脆脆

po d comment 過黎先

美美的——,。
喜歡長髮美女,好聽。
好聽…好聽……好聽………重要的事說三遍。 。 …。 ……。 …。 ………。

金草莓音樂大賞2015

我最討厭的五大國語歌曲
[排名不分先後]

啱啱 ED 講過嘅, 頒之前再講多次吧 !
候選歌曲係以CM會員們喺Cool Hot Hits投票嘅數據得出 1分比例最少40% 及 最少有10人投票
而以下嘅 5 首得獎國語歌 就係喺今次投票入面獲最高票數嘅歌曲 !

第一首
呢首廣東版還可以嘅, 聽落都順耳嘅, 但國語版呢真係完全聽唔入耳, 同埋無詹 sir solo ! 扣分 !

第二首
呢首歌咁 Hit ! 50 萬點擊 ! 可以入到國語歌五大簡直係無得輸啦 !

金草莓音樂大賞2015

我最討厭的五大國語歌曲
[排名不分先後]

第一首 英皇群星 - 《和華麗有約》(國)

第二首 男人幫 - 男人幫

禾文ahhhhh! 周撕爛人幫~
jose 發表於 2016-1-30 22:08
已奪 2 奬 希望有組合漿 同埋拎埋最後嘅 金草莓殿堂歌手大賞

金草莓音樂大賞2015

我最討厭的五大國語歌曲
[排名不分先後]

第三首
我知架 ! 我知架 ! 大家一定係唔鐘意佢喺 MV 到有得整餅 !!!

第四首
我知架 ! 我知架 ! 大家一定係唔鐘意佢喺 MV 到比人欺凌所以唔鐘意呢首歌 ! 我知架 !

金草莓音樂大賞2015

我最討厭的五大國語歌曲
[排名不分先後]

第三首 G.E.M. - 多遠都要在一起

第四首 G.E.M. - 新的心跳

我最討厭的至尊國語歌曲 (最高票數)
我知道大家成日都對佢有意見, 但對佢 D 歌又耳熟能詳個喎, 好似呢首咁「走在一條 rrr ... 」喂 ! 識唱一齊唱 !

金草莓音樂大賞2015

我最討厭的至尊國語歌曲 (最高票數)
G.E.M. - 單行的軌道

又返返黎小圈子評選獎項

以下三個都係我地背後強大嘅團隊有份揀出黎嘅

先係年度退步歌手獎

金草莓音樂大賞2015

以下呢個獎會以歌手喺今年發表嘅專輯同佢地前幾張專輯做比較
最大退步幅度嘅歌手就係年度退步歌手獎 !
先睇睇提名名單 !

年度退步歌手獎 提名名單
許廷鏗
農夫
新青年理髮廳
Robynn & Kendy
羅孝勇

呢位得獎者, 好明顯睇得出佢地今年嘅作品真係好唔掂, 題材過時, 又唔好聽, 喺一次訪問話佢地 2015 年會出 2 隻 EP, 第 1 隻係同以為 D 歌有 D 相似嘅地方, 第 2 隻會有 D 唔同, 到而家第 2 隻都未出, 只係出左一首歌, 但呢首歌真係唔覺同以前有咩唔同 ... 總結佢地嘅 2015, 真係好差好差好差

見到 RRR ,其實我會首先諗起「難道你只想跟我RRR」不過我知道你講邊隻嘅~
正所謂「釣魚台是___的,_____ ...
lms+spray 發表於 2016-1-30 22:24
希望 gem gem 可以做多 rrr 歌, 絕對唔可以比 faith 搶走 !!!

GEM 稱霸一次過有3首
kevinlai1621 發表於 2016-1-30 22:29
一次過拎 3 個, 暫時大贏家 好似係

金草莓音樂大賞2015

年度退步歌手獎
農夫

最爛唱片大賞 提名名單
詹瑞文 - Heageology
陳偉霆 - 等等
陳綺雯 - 1ST
胡鴻鈞 - 明知故犯
Faith - Keep Our Faith

到左最爛唱片大賞 !!!  無懸念啦, 將呢 2 年出過嘅爛歌合埋出碟, 仲唔係最爛唱片 !!!

音樂公民十大粵語歌曲 第六位
我們都不是無辜的 - 周國賢
曲:周國賢
詞:黃偉文
編 ...
lms+spray 發表於 2016-1-30 22:32
嘩 個 tag
卓越歌係咩 完全無頭緒

哲學家
=========
希望係陳綺雯  但FAITH真係好強大
nicholashin 發表於 2016-1-30 22:35
我都想 Aki Chan 拎到 但佢一直等緊 bom 牆講野唔得閒拉票 ssd

金草莓音樂大賞2015

最爛唱片大賞
Faith - Keep Our Faith

最爛唱片公司 提名名單
星夢娛樂集團有限公司
星娛樂唱片公司
Wode Creative Production Co. Ltd.
蜂鳥音樂有限公司
英皇娛樂集團有限公司

有無心水 !!!

為星夢打氣!!!!!佢上咗大帽山等雪 結果要輪候急症室
nicholashin 發表於 2016-1-30 22:41
好慘呀 Aki 希望今年佢有機會髮力啦

金草莓音樂大賞2015

最爛唱片公司
星夢娛樂集團有限公司

呢間唱片公司喺曲詞編監唱片 MV 都無提名, 拿, 唔代表佢地好好, 只係有提名嘅歌實在太強勁 ! 而佢地呢, D 歌基本上都差唔多係咁, 有 D 歌手嘅演繹難頂, D MV 更救命, 參見忘了嗎, 不再說謊 ... 歡迎大家繼續補充 !

接住落黎係我最討厭的男女歌手同組合, 等我將支咪交比 EDDDDDD 先 !!!

為星夢打氣!!!!!佢上咗大帽山等雪 結果要輪候急症室
nicholashin 發表於 2016-1-30 22:41
我會先剔除蛋公司同星娛樂先啦如果間公司得好少歌手而攞,好似唔太好……
我撐星夢!!
(我想話……曾經 ...
lms+spray 發表於 2016-1-30 22:44
同民意一樣嘎

金草莓音樂大賞2015

我最討厭的女歌手

最後六強

G.E.M.
陳綺雯
吳若希
汪明荃
李紫昕
容祖兒

TAG : 其 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-30 23:00
AKI 有 TOP 6 感動

金草莓音樂大賞2015

我最討厭的女歌手

銅獎
容祖兒
2015年代表作 : Gotta Get High (?!)

銀獎
吳若希 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-30 23:06
期待男歌手嘅圖

*希望大家會留意以下各tag,然後留comment估歌啦~ 無言感激~*

音樂公民十大粵語歌 ...
lms+spray 發表於 2016-1-30 23:15
過客
金草莓音樂大賞2015

我最討厭的男歌手

銅獎
陳偉霆
2015年代表作 : 1121、無言守候………………

銀獎
...
ed8671ed 發表於 2016-1-30 23:16
第 3 嗰個真係笑左出聲

金草莓音樂大賞2015
THANKS EEEEEEEDDDDDDD =) [MARK AP MODE ]

yeah yeah yeah 到最後兩個奬 !!!
就係黎自小圈子評選獎項嘅
年度最爛歌手大賞 同埋 金草莓殿堂歌手大賞 !!!

年度最爛歌手大賞唔係淨係以作品去評嘅, 仲有佢地嘅形象, Live 啦等等 ....

年度最爛歌手大賞 提名名單
吳若希
譚詠麟
Faith
陳偉霆
劉浩龍

請估 !!!

金草莓音樂大賞2015

年度最爛歌手大賞
Faith

係咪大家都以為係吳若希拎呢 ? 唔係喎, 呢隊人 D 歌已經唔掂, Live 更難以想像, 還記得佢地嘅羅生門版本嗎 ? 仲有呀, 之前嘅成員變動, Wave 連自己被 out 都唔知 ... 亂曬龍咁 ... 細公司都好似天下大亂咁款 ... 今年呢隊野真係超曬班拎呢個獎 !

金草莓殿堂歌手大賞
呢個係臨時加嘅獎項嘅, 無提名名單, 但又想大家估喲
求其諗 3 個名比大家估啦

譚詠麟 !!! 汪明荃 !!! 李紫昕 !!!

得獎嘅係 ... !!!???

purple姐姐未有獎
kevinlai1621 發表於 2016-1-30 23:26
召喚愛紫力 !!!

金草莓音樂大賞2015

金草莓殿堂歌手大賞
譚詠麟

還記得年頭突然熱播嘅銀河歲月嗎 ?
還記得年中熱播嘅你最重要嗎 ?
還記得年尾嘅溫拿精神嗎 ?

由年頭播到年尾
2015 為樂壇貢獻咁多爛歌
金草莓殿堂歌手大賞 實至名歸 !!!

今晚金草莓音樂大賞2015 總共 37 個獎項全部頒發完畢 !
其實我地個頒獎禮係想表達返樂迷係有幾唔滿意呢一年佢哋嘅表現,藉住呢次頒獎禮希望下年可以見到佢哋嘅進步喲。

希望 2016 少 D 爛歌, 多 D 好歌 !!!

喺到多謝 EDDDDDD 肯願意陪我玩 !!!
多謝入場參與嘅同投票嘅朋友喲 !!!

金草莓音樂大賞 2016 再見喲 !!!

呢首真係超級難聽
Wonders 發表於 2016-1-30 23:40
仲有之前嘅跳啦河馬
始終都係要敬老
kevinlai1621 發表於 2016-1-30 23:37
絕對唔係敬老, 係因為 purple 無爛歌
好感動 CM 仲有吳若希同 GEM
賴爽 發表於 2016-1-30 23:34
希望下年喺你個頒奬禮見到佢 2 個
YEAH!!!!
譚伯實至名歸

合作愉快嘎
下年諗下招唔招募會員玩小圈子評選先 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-30 23:37
好呀好呀好需要呀