返回列表 發帖
中國隊第一周 14 人名單
編號  隊員   年齡 位置
  1   袁心玥  17  副攻
  2   朱婷    19  主攻
  3   楊 ...
chanchan0909 發表於 2014-7-31 11:46

咦 魏秋月回歸女排喎...上年佢好似無打

今年女排都有唔少新面孔喎 想問香港站幾時打?

沈靜思真係唔中意
傳球思路無咁活躍 一味傳死主攻 無咩戰術組織
MiRi 發表於 2014-7-31 15:31

好鍾意當年的馮坤 可以二段進攻 打法多變 相信郎平都係搵緊一位新的馮坤

馮坤呢D真係可一不可再
連古巴前教練同巴西現教練都話佢係天才
二傳我比較欣賞馮坤同日本既竹下佳江
傳 ...
MiRi 發表於 2014-7-31 15:42

竹下佳江正呀, 人仔細細 (好似得163) 好勤力搏命 記得彈跳幾好 傳得又到位

回復 35# boysssssss

哇 159 攔201 的Gamova....

郎導心水係姚迪 , U23 MVP , 連馮坤都讚過佢 !
chanchan0909 發表於 2014-7-31 15:50

第一週無佢份, 希望香港站有份 見識下佢的表現先

想問之前有一位副攻(?) 薛明
係唔係退出咗國家隊啦?無記錯年紀應該同馬蘊雯差不多

上個周期真係  四年換三個主帥 已經出曬事 , 仲要基本功太差 , 仲要比王寶泉嗰個訓練模式攪到傷 ...
chanchan0909 發表於 2014-8-1 08:43

近十幾年中國女排教練我最喜歡的還是郎平 其次陳忠和

睇咗第二局, 中國隊打得好賞心悅目 有一錘定音 有後排 有虛攻 快攻 攔網又好 一傳基本上到位 基本上每個球員都交出水準!

無睇之前香港站中國隊的比賽 除魏秋月之外 有無出過其他二傳手 表現如何?
始終都要培養接班人

馮坤 孫玥 趙蕊蕊 周蘇紅 仲有陳忠和 都有睇今日的比賽喎

佢地當年好驚Italy,今日有何feeling
Nathan 發表於 2014-8-10 17:10

咁當年的意大利好似勁啲 感覺唔同GE

中國成功限制Centoni係關鍵
大媽年紀大啦都係靠經驗打
不過講返轉頭中國自身的確打得好 狀態去返2011世界杯 ...
MiRi 發表於 2014-8-10 17:48

今日場波中國隊好活躍 我見到朱婷D 後排攻擊成功率都幾高
   仲有楊珺菁GE "暴力快攻" 第一次聽呢樣嘢...

咩黎。。暴力快攻。。
寵物小精靈D FD???  定online game 攻擊招數d 名??? ...
kk8733 發表於 2014-8-10 18:03

咁就要問下TBB 雷SIR LA....

其實係咪 TVB 改 ? 舊年對捷克嗰時聽過佢地改 !
chanchan0909 發表於 2014-8-10 18:13

都係聽雷SIR 講GA JA

話雖如此 楊珺菁今日表現好 第二同第四局成功率都高

雷sir 可能有打開online game 。。呵呵。。

對日本。。南韓應該冇問題了。。。可以入到總決賽啦 ...
kk8733 發表於 2014-8-10 18:30

澳門站今年無巴西 中國應該可以看高一線

我覺得近年中國女排的隊員靚咗 haha 惠若琪 魏秋月 曾春蕾 我覺得都算幾漂亮, 比起以前整個正選陣容可能得一兩個靚女球員 (孫玥 王怡...) (純粹個人感覺)

中國隊第三周 14 人名單
編號  隊員   年齡 位置
  1   袁心玥  17  副攻
  2   朱婷    19  主攻
  3   楊 ...
chanchan0909 發表於 2014-8-12 20:32

沈靜思都25歲 其實可進步空間未必大.. 二傳急需找接班人

呢兩年用嘅二傳 (Until 15/8)魏秋月 25
米楊 25
沈靜思 25
王娜 24
李慧 24
丁霞 24
姚迪 22

其實二傳成 ...
chanchan0909 發表於 2014-8-13 19:24

明白了 查返原來馮坤都打到30歲先退出國家隊
無睇過王娜打成點 有無睇過佢今年的演出, 表現如何?

其實佢唔差 第一次以主力二傳參加大賽 , 有 D 緊張係正常

佢發球防守都好好 , 雖然佢得 179 , 但係單人 ...
chanchan0909 發表於 2014-8-13 19:51

咁同副攻的磨合可以再培養GE...不過拭目以待沈靜思的表現
    ANYWAY, THANKS FOR YOUR INFO

想問下今日中國隊係咩陣容?
sorry係街 睇唔到...

第八輪過後排名
1  巴西          23 (八戰全勝) (獲得總決賽資格)
2  中國          17 (五勝三負) (獲得 ...
chanchan0909 發表於 2014-8-17 10:15

比利時咁勁嘅?! 竟然贏咗第二檔冠軍....

救命 日本 high 到 防乜有乜 一傳效率超好 攔網各種撐起 防守都可以得分  ...
chanchan0909 發表於 2014-8-21 19:16

唔通日本頭三週真係保留實力? 竟然3局搞掂咗贏巴西GE 土耳其?!

之前有人話郎導點解揀劉曉彤都唔揀李靜 , 我諗大家而家應該明
chanchan0909 發表於 2014-8-21 15:49

想問今日首發係唔係同昨天一樣? 王娜打得如何?